Талеб и короновирусът, или защо икономиката е толкова уязвима от зарази

Един от проблемите с "черните лебеди" е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице.

© Анелия Николова

Един от проблемите с "черните лебеди" е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Най-общо, в икономиката има два вида събития - такива, които можем да предскажем и очакваме, и такива, за които това е на практика невъзможно. Пиковете и сривовете на икономическия цикъл спадат в първата категория; настъпването им е най-вече въпрос на време и съответно основният управленски проблем е да ги предсказваме точно и да се нагаждаме към тях. Войните, изобретенията и пандемиите са от втория тип - събития, които се случват еднократно, на практика не подлежат на предвиждане, но имат голямо влияние върху развитието на икономиките и обществата като цяло. Докато новаторските изобретения имат обаче потенциала да обърнат хода на забавяща се икономика към по-добро, то други събития, като заразите, имат обратния ефект и могат да донесат със себе си значителни сривове и забавяния. Тук, разбира се, говорим за все по-бързо разпространяващия се извън Китай коронавирус и уроците, които ни дава той за структурата и слабостите на съвременните икономики.


Според определението, популяризирано през последните две десетилетия от влиятелния статистик и теоретик на риска Насим Талеб,
заразата с коронавирус е "черен лебед" - събитие, което не може да бъде предсказано с точност,


тъй като е много далеч от полето на нормалната всекидневна човешка дейност, но същевременно е с потенциал за значителни последствия - всички лебеди са бели, докато не срещнем черен; тъй като целият ни досегашен опит е единствено за бели лебеди, няма как да допуснем съществуването на черен. Тъй като заразата с определени болести по определение е непредсказуема, а размерите и последствията от нея са неизвестни, подготовката и навременното организиране на мерки за ограничаването на разпространението и смекчаване на ефектите са много по-трудни. Борбата с противник, чиято сила и способности са неизвестни, е сериозно начинание.


Майсторът на невероятното Талеб ни дава още едно понятие, което е ключово за анализа на този тип феномени - "антикрехкост". То описва такъв обект или социална структура която не само, че не се разпада под външен натиск и шок, тоест не е крехка, но обратното - колкото повече е подложена на такива, толкова по-крепка и държелива става.


Антикрехките общества се развиват най-добре и най-бурно в периодите на несигурност и кризи,


докато крехките не издържат.


Именно опозицията между крехкост и антикрехкост позволява да разберем защо съвременното глобално общество е толкова уязвимо на черни лебеди. Последният път, когато това ни беше напомнено беше глобалната финансова криза, когато публичното гарантиране на няколко фонда за евтини жилищни кредити в САЩ в началото на хилядолетието, съчетани с неадекватното управление и дори прикриване на последствията от него в крайна сметка доведе до срива на огромни банки и рецесия в целия развит свят. По същия начин, по който изграждането на финансови кули от карти, държавната намеса в сектори, където липсва разбиране на сложни процеси и спекулата доведоха го глобален срив, комбинация от няколко ключови фактора правят съвременното глобално общество особено крехко и уязвимо на смъртоносни зарази:


1. "Свързаният свят" - в миналото, разпространението на заразите е било ограничено от възможностите за пътуване. На Черната смърт ѝ трябва десетилетие, за да стигне до Европа; дори и в пика на инфлуенцата през Първата световна война с постоянното движение на войски са останали незасегнати кътчета. Днес обаче е достатъчно асимптоматичен преносител на смъртоносен вирус да кацне на някое от големите международни летища, и за по-малко от денонощие заразата може да достигне до всички точки на света. Така достъпността на въздушния транспорт, която ни позволява бързо и евтино да пътуваме (почти) навсякъде, ни прави уязвими на заболявания, които иначе задълго биха останали изолирани в първоначалните си огнища.


2. Международните вериги на добавена стойност - допреди столетие почти цялото производство се извършваше в рамките на държавите; почти всички продукти пресичат поне една граница, преди да достигнат крайния потребител. Това важи с особена сила за високотехнологичните производства, в които частите за смартфоните и лаптопите често обикалят няколко пъти света, докато бъдат сглобени в завършено устройство. Сложната интеграция на дълги вериги на добавена стойност обаче означава, че ако някъде бъдат прекъснати - например заради карантина - всички дейности нагоре по веригата по необходимост също спират, докато ситуацията не бъде разрешена. В резултат на това редица производствени сектори не успяват да изпълнят поетите поръчки, както във високотехнологичния сегмент, така и в машиностроенето, автомобилостроенето, текстилната промишленост и много други.


3. Зависимостта от международната търговия - също както при производството, през последните няколко десетилетия потреблението се глобализира. Всеки квартален супермаркет предлага стоки от десетки държави, пропътували понякога десетки хиляди километри, и карантините и прекъсването на производството водят до липси и свиване на предлаганите стоки. Много фирми, от своя страна, все повече разчитат на международното си присъствие и намаляването на търсенето в засегнатите от епидемии територии правят бъдещето им по-несигурно.


4. Струпването в градовете - ръстът на икономиката на услугите, особено в развитите страни, неизбежно доведе до все по-голямо струпване на хората в големите градове и живот все по-нагъсто, защото именно в тях е и най-добрият стандарт на живот. Това от своя страна обаче неизменно означава и много повече потенциални заразени тогава, когато ново заболяване достигне до някой от тях.


С една дума, ключовите характеристики на съвременния свързан, взаимообвързан и взаимозависим икономически живот са и тези, които правят съвременното общество и начин на живот толкова уязвими, или толкова "крехки" по Талеб, на епидемиите от нови вируси.


Струва си обаче да погледнем и към потенциалните последствия. Прекъсването на търговските и производствените вериги вече се чувства от много фирми, които разчитат на тях.


Свиването на търсенето в пазарите, засегнати най-тежко от вируса, също се чувства,


а много държави срещат трудности в адекватното организиране на мерки за ограничаването на коронавируса. Паническото пазаруване и свръхзапасяването със стоки може да задълбочи проблемите с доставките, а ограничаването на пътуванията и страхът от заразяване неизбежно ще се отрази на туризма.


Дали последствията от епидемията ще достигнат размери, сравними с тези на финансовата криза от преди десетилетие? Трудно е да се каже; един от проблемите с "черните лебеди" е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Защото пазарите са ирационални, колкото и да им се иска на ИПИ да е обратното. Човекът е ирационален. Рационална е само машината.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 2. 2 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Фундаменталният проблем е, че 99.9% от хората са тотално научно неграмотни и само съвсем малко над маймуната в интелектуалното си развитие и съответно много лесно се хващат на безумни лъжи от типа на тази, че парите имат реална стойност, или пък че безкрайният растеж в крайна физическа система е не само възможен, но и желателен. Като това включва и повечето от т.нар "световни лидери".

  А когато мисленето на хората се основава на постулати и предположения, които не само че не са верни, но са във открито и войнствено противоречие с обективната физическа реалност на света, в който живеем (в който единственото нещо, което има значение, е какво диктуват законите на физиката), съвсем естествено е социо-икономическата система да е напълно откъсната от тази физическа реалност.

  Но обективната физическа реалност има един такъв много неприятен навик периодично да напомня за съществуването си. И да унищожава тези, които не се съобразяват с нея.

 3. 3 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Неолибералите и либертарианците сега пак чакат на Държавата да ги спаси.

  niki
 4. 4 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Благодарение на неолибералите и либертарианците Държавата се превръща в Бананова Република, в крехка формация.

  niki
 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "...един от проблемите с "черните лебеди" е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице."
  Няма такава теза в книгата на Н. Талеб.
  Статията би била добра за студент втори курс, който има обща култура и интереси в стопанските процеси. Да се показва като част от седмичен бюлетин на организация, претендираща за качество и добро финансиране не говори добре за мнението, което тази организация има за своите клиенти и почитатели.

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2293 Весело

  Ква стана тя- Глобализмът пак го отнесе.
  Но нема да си признае.... (ツ)

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Просто светещите нули по мониторите(пазарна капитализация било) станаха прекалено много. А досега едва 5 трлн били изчистени с корона вируса

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  Войните, изобретенията и пандемиите са от втория тип - събития, които се случват еднократно, на практика не подлежат на предвиждане,
  =========
  Този майтап въобще не подхожда....на иначе сериозната статия....

  Войните били непредвидими....ха ха

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "...един от проблемите с "черните лебеди" е, че не знаем точно колко са черни, но потенциалът определено е налице." Няма такава теза в книгата на Н. Талеб.Статията би била добра за студент втори курс, който има обща култура и интереси в стопанските процеси. Да се показва като част от седмичен бюлетин на организация, претендираща за качество и добро финансиране не говори добре за мнението, което тази организация има за своите клиенти и почитатели.
  —цитат от коментар 5 на ivangabrovo


  В случая с коронавируса дори не става дума за "черен лебед".

  Точно този сценарий се обсъжда от хората, които са наясно с тези рискове, вече десетилетия.

  Имаше и предишна САРС епидемия 2003 година, пак в Китай, но тогава успяха да я спрат, тъй като вирусът беше значително по-агресивен и нямаше асимптоматично преносители, което позволи чрез проследяване на контакти, мерене на температура по пътища и летища и строги карантинни мерки да се овладее положението.

  След това ни се размина с птичия грип H5N1. Но може би само временно -- засега ни се разминава защото вирусът не може да се предава от човек на човек, но се знае, че са необходими само няколко мутации за да се стигне дотам. А там смъртността е 70-80%, и не ми се мисли какво би станало в такава ситуация.

  Епидемията от ебола 2014 същно ни се размина, и пак благодарение на самия вирус, който не се предава по въздушно-капков път. Но дори и в сегашното си състояние, ако беше стигнал до примерно Индия или някое друго такова място, където десетки милиони живеят рамо до рамо в гъсто населени коптори, не е ясно как щяха да го спрат там. Но на чист късмет не се стигна до там.

  По-дълбоката история също е добре известна -- Испанския грип 1918 г., чумата 1347 г., Юстиниановата чума 541 г., каквото там мистериозно заболяване е изтрепало 90% от индианците в Мексико на две вълни 16-и век, и т.н.

  Че такива ситуации са не само възможни, но в дългосрочен план гарантирани да възникнат, е добре известно.

  Само че какво се получава ако си поставиш здравната система на "пазарни основи"?

  Ироничното в случая е, не само сателитите като нас, но и самият имперски център ще илюстрират опустошителните последствията на следването на такава политика.

  У нас причината е, че се нароиха купища частни болници, към които се пренасочи ресурса на системата, а дори и държавните почнаха да се държат по същия начин (все пак и те са държавни дружества). В резултат подготвеността за такава ситуация е нулева понеже именно инфекциозните, интензивните и спешните отделения са тези, от които най не се печели, и съответно бяха оставени на произвола на съдбата последните 20 години.

  И друг важен момент има -- 30 години вече ни се говори как или не можем да си позволим, или не ни било нужно да инвестираме във фундаментални научни изследвания. Е, сега се вижда какви последствия има това -- ако у нас се харчеха за такива неша онези няколко милиарда годишно, които трябва да се харчат, може би на територията на страната щеше да има налична инфраструктура за производстовото на реагентите (PCR праймери, рекомбинантни ензми, нуклеотиди и пр.), които са нужни за диагностика и детекция в такава ситуация. Да, ама в момента такава няма. А ще има да чакаме някой да ни ги прати от чужбина, когато на тях тям им трябват не по-малко.

  Но и в САЩ не са цъфнали и вързали. Понеже сега е февруари месец, и повечето хора не са си ударили т.нар deductible на здравната застраховка (който е 6-7 хиляди долара годишно), а същевременно половината семейства нямат и 500 спестени долара в резерв. И никой няма да годи да се тества ей така при положение, че ще го одрусат между 1000 и 3000 долара за това удоволствие...

  И въобще не е ясно кой ще плаща за карантините. Там платени болнични масово няма, дори и неплатени няма на много места -- ако не идеш на работа, те уволняват, и това важи особено точно за хората, за които най не трябва да важи в условия на епидемия, като например работещите в заведенията за бързо хранене (сега ще видите как хиляди болни от SARS-Cov-2 ще сервират заразени бургери за да не си загубят работата).

  Не е ясно и кой ще плаща за лечението в интензивните отделения -- там говорим за сметки от по стотици хиляди в много случаи.

  До това води неолиберализма.

  А в Китай, ако и здраво да са поели по пътя на държавния капитализъм, все пак се оказаха много по-подготвени от други места. Такава организация и мобилизация аз не виждам как ще се види на повечето друго места.

  Отчасти е така защото те са подготвени от предишната SARS епидемия (което важи и за другата държава, която се държи адекватно до момента -- Сингапурр), но далеч не е само това.

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2130 Разстроено

  .......ииии.......възниква ВЪПРОСЪТ....на въпросите......!!!!????!!!!......при цялата тази информация , научни достижения и ниво на развитие на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА......!!!!!......защо постоянно изникват ЧЕРНИ ЛЕБЕДИ които ни СВАРВАТ НЕПОДГОТВЕНИ.....????!!!!????...../...по БЕЛИ ГАЩИ или БЕЗ ТАКИВА......./......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Най-общо, в икономиката има два вида събития - такива, които можем да предскажем и очакваме, и такива, за които това е на практика невъзможно
  ========
  Забелязваш ли как тихомълком са скрили третия вид....?
  А именно.....събитията които предполагаме че ще станат, но се правим на ударени....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3083 Весело

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":

  Държавен капитализъм?! В Китай?! WOW!

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  До коментар [#2] от "Georgi Marinov":

  Напълно съгласен с първото ви изречение. Моите наблюдения са същите —независимо от държавата, масово народа е някъде в средновековието —само че с технологични играчки в ръка.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":

  Така е.
  Най-неприятното в случая е че точно най-либералните общества са най-уязвими.
  Европа.
  Благодарение на факта че вируса първоначално се прояви в Китай, а там властите разполагат с необходимия авторитет, разпространението е сравнително ограничено.
  Ако беше в Индия..

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  светът ще е едно по-добро място, ако либертарианците прочетат поне още 1 книга в допълнение към тоз "Черен лебед"

 16. 16 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Неолибералите и либертарианците промиват от десетилетия мозъците на хората, че за Държавата работят само търтеи, лентяи и идиоти.

  niki
 17. 17 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 783 Любопитно

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":

  Кой е " имперският център "? Защо смяташ България за сателит? В росия по-подговени ли са? Виждам, че разполагаш с много информация и ги разбираш нещата.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 18. 18 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "goshe55":

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":Кой е " имперският център "? Защо смяташ България за сателит? В росия по-подговени ли са? Виждам, че разполагаш с много информация и ги разбираш нещата.
  —цитат от коментар 17 на goshe55


  То е ясно, кой е имперския център. Всяка държава, която се усъмни в това получава шамарче и "демократизация".

 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Я ми кажи какво войни ще има в периода 2020-2026, 2030-2041 като толкова може да ги предвиждаш?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#14] от "Molossian":

  В момента има един куп държави, които или най-нагло лъжат за реалното положение, или го крият като не тестват.

  Тайланд е начело на списъка - там до последно така и не са спрели полетите до Ухан, обаче си седят на все същите 40 случая вече месец. Същевременно имат хиляди случаи на "вирусна пневмония". Няма как, трябва да се запази туристическата индустрия...

  Във Виетнам също вече месец си стоят на 16 случая, и даже твърдят, че "всички са излекувани". Което е също толкова невъзможно както и това в Тайланд да имат само 40 случая като се има предвид къде се намира Виетнам и колко тясно са свързани с Китай.

  В Индонезия пък е най-големият абсурд -- там и досега няма нито един официално регистриран случай. Понеже не се тества. Което също е абсолютно невъзможно тъй като Индонезия е държава тясно свързана с Китай -- етническите китайци там може да са само ~1.5% от населението, но голяма част от бизнес елита е именно от техните среди и полетите от и до Китай са нон-стоп.

  Във Филипините имат само 3 официални случаи. Абсурд да е реално така. Още повече, че там католическите църкви са идеален развъдник на вируса (както беше църквата в Южна Корея).

  В Северна Корея също са на нула официални случаи, което също няма как да е вярно. Още повече, че там вече са наложили много сериозни карантинни мерки.

  Във всичките тези държави ще се получи като с Иран -- в един момент няма как да се крие повече и тогава ще им експлозия на заболели и на смъртни случаи.

  Както и в следващите две държави от списъка -- Индия (която си стои на 3 случая понеже не се тества, което е изключително трудно за вярване) и САЩ (същата работа -- и там са се усетили, че когато не тестваш, няма да как да имаш официално регистрирани случаи).

 21. 21 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#20] от "Georgi Marinov":

  Как е в росия с държавното здравеопазване?

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#20] от "Georgi Marinov":Не можеш да отговориш на елементарен въпрос, защото нямаш подготвени и спуснати опорни точки, тролче.
  —цитат от коментар 22 на goshe55


  Аз поствам с итинското си име. Отнема 10-15 секунди да се провери какво точно стои зад него.

 24. 24 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#23] от "Georgi Marinov":

  Виждам, че имаш статистика, информация и анализи за целия свят, кажи каква е ситуацията в росия с държавното здравеопазване...

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 25. 25 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#23] от "Georgi Marinov":

  Все пак росиа е най-голямата даржава в света, защо я изключваш от дълбоките си анализи, жорка?

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 26. 26 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#24] от "goshe55":

  Доста е вероятно и руснаците да лъжат, но там все пак затвориха границата с Китай много рано, така че не е чак толкова невъзможно да не са внесли много случаи в ранните фази на епидемията (докато за държави като Индонезия това е наистина изключено).

  Но от други места вече са дошли със сигурност -- първият случай в Азербайджан вчера беше руснак, прибиращащ се от Иран.

 27. 27 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#2] от "Georgi Marinov":
  Фундаменталният проблем е, че 99.9% от хората са тотално научно неграмотни и само съвсем малко над маймуната в интелектуалното си развитие

  Брей, ти явно си от тези 1 на 1000, научно грамотен и над маймуните. Освен ако не се приемаш от тези 1 на 1000, което също е възможно. Според мен, доказателството да си от тях е, че го твърдиш. Пък и имаш какво да кажеш.

  забавление и приключение
 28. 28 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аз поствам с итинското си име. Отнема 10-15 секунди да се провери какво точно стои зад него.
  —цитат от коментар 23 на Georgi Marinov

  Отделих ти 60 сек. празен дърдорко.
  Мистър София 2017?
  Управителят на "Изипей"?
  Началникът на Регионалния инспекторат по образование?
  Заместник-кметът на Пазарджик?
  .......?
  От писанията ти личи, че си кръстоска между празна кратуна и папагал.
  Как да те познаем сред милиони подобни на тебе???

 29. 29 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#23] от "Georgi Marinov":


  До коментар [#28] от "uporit":

  Кой си, жорка? Мистър София 2017? Заместник - кметът на Пазарджик? Топ таен бг анализатор? Да знаеме към кого се обръщаме, тролче... Днес не излизай много навън, че много кемтрейлс в небето. Яко са пръскали от ранни зори. Едвам се диша. Стой си в мазето. Където ти е мястото.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov": "Испанския грип 1918 г., чумата 1347 г., Юстиниановата чума 541 г., каквото там мистериозно заболяване е изтрепало 90% от индианците в Мексико на две вълни 16-и век, и т.н."
  - Направих си труда да проследя събитията, които са се случили по време на пандемиите като започнах от описаната от Херодот инфлуенца през 4 век пр. н. е. Юстиниановата чума от 541 год.,чумата през 541 година и се стигне до балканските и ПСВ. Прави впечатление, че всички епидемии се случват по време на войни и около няколко години след тях. Масови струпвания на хора и по време на природни бедствия. Наложило се е обяснението, че за всичко са виновни някакви микроорганизми от вида на Yersinia pestis. Едва в края на 20 ти и началото на 20-ти век на група учени, независимо един от друг, предполагат,а след това и доказват, че микроорганизмите не са причина за появата на болести и още по малко за епидемиите. И че са следствие на масови психози. "Никой не е виждал биологична структура, която да прави нещо отрицателно.
  Основата на биологичния живот е единството, симбиозата и поради това няма основание за война и унищожение. Това може да хрумне само на болен и криминален мозък" - д-р Ланка. Мненията на тези учени се игнорират и остава внушението, че природата е създала човека за да го унишожи. Пренебрегват се биологичните закони, единството и взаимозависимостта на света и се търси оправдание за човешките трагедии в причини, породени от някой извън човека.

 31. 31 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#16] от "niki": "Неолибералите и либертарианците промиват от десетилетия мозъците на хората, че за Държавата работят само търтеи, лентяи и идиоти".
  - Не знам какво са промили в другите държави, но за бг това твърдение е абсолютен факт. Не е достатъчно да си против дадено мнение, необходимо е и да се аргументираш. 32. 32 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#30] от "goro6":

  Ами като смяташ така, да те инжектираме с Yersinia pestis, нищо няма да ти стане, нали?

  Живеем в 21-и век, можем да секвенираме ДНК от скелети, живяли преди векове, и го правим най-редовно. И знаем какво се намира в масовите гробове от чумавите години, но не се намира преди и след това.

  Фундаментален принцип в биологията е, че винаги, във всяка една система се появяват паразити (aко и много от най-смъртносните болести, причинени от микроби, да са чиста случайност -- примерно Naegleria fowleri си живее нормално в топла застояла вода и въобще не е патоген, но ако човек има лошия късмет да му влезе в носа по някакъв начин, ще умре със сигурност, спасение няма).

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  Аман вече с тоз Талеб! Цитират го вече навсякъде като някакъв голям корифей!

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  За непредвидимите събития:

  “ внимавай защото съдбата на всеки точи брадва!”

  Казано е още много много отдавна

  klimentm
 35. 35 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Marinov":"Имаше и предишна САРС епидемия 2003 година, пак в Китай, но тогава успяха да я спрат, тъй като вирусът беше значително по-агресивен и нямаше асимптоматично преносители, което позволи чрез проследяване на контакти, мерене на температура по пътища и летища и строги карантинни мерки да се овладее положението."
  - Голям майтапчия си Миланов. С последяване, мерене на температура и карантина оправили положението китайците. Сега и с тези маски, разкрасили около няколко милиона китайци, съвсем ще ликвидират коронясания, само че има проблем - НЯМА ГО и никога не го е имало. Така твърди доктор Ланка.

  "А в Китай, ако и здраво да са поели по пътя на държавния капитализъм, все пак се оказаха много по-подготвени от други места. Такава организация и мобилизация аз не виждам как ще се види на повечето друго места."
  - Да обясним разликата между държавния и частния капитализъм. При частния капитализъм правителството е подчинено на частника, при държавния е обратно. Една птичка ми нашепва, че организацията и мобилизацията е, за да прикрие нещо, за което обикновения капитализъм въобще не го е грижа. Но за държава ръководена от уж комунисти, уволнението на най малко стотици хиляди работници, може да създаде проблем. Затова трябва да се създаде психоза и нормалния процент умрели от възпаление на белите дробове, да се представи като пандемия. Ако се проследи производството на въпросния Ухан, реализира ли се или не това производство на световните пазари, ще лъсне цялата истина. А Защо обикновения капитализъм не се подготвя? Защото знаят, че опасността е илюзорна. А защо пресата вдигна и продължава да вдига шум? Кой им е наредил да занимават човечеството с един местен проблем и защо. Риторичен въпрос. 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  До коментар [#20] от "Georgi Marinov":

  Не сте прав за САЩ, случаите са известни, затова над 300 души евакуирани от екскурзионния кораб спрян в Япония са под карантина на две военни летища, плюс малко над 100 случая сумарно идентифицирание в няколко от големите градски агломерации са в карантина в болници. Широко се коментира един случай на Западното крайбрежие с носител на вируса (заразен) който не е пътувал в чужбина и се търсят източницицте. Както федералното правителство, така и отделните щати обявиха за свои програми и координационни центрове в случай на епидемично разпространение.
  Конгресът даже настоява на Центъра за Епидемиология да се дадат дпълнителни средства над тези от 2.5 милиарда поискани от президента.
  За Северна Корея интересното е, че Ким Ън е изолирал в карантина над 300 дипломати от различни страни и в момента политиката е "никой не влиза, никой не излиза" - колко ефективно е това ще се окаже.
  Иначе съм съгласен, че една диктатура може много по-успешно да изолира съвкупности от граждани, ако се наложи и с въвеждане на полицейски час и разрешителни за придвижване. Никой не смее да протестира и не е предмет на политически спекулации от опозицията, а и на избори всички гласуват и избират вожда с над 95% :-)

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4270 Весело

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Не съм съгласен с брадвата. На български пословицата е "За един сватба, за друг брадва"
  А в Еклезиаста е казано за брадвата (мой преразказ) на 10:10 : "Който не си точи брадвата, ой ще трябва да употреби много усилия за да си свърши работата, но на умният винаги ще е по-лесно", в смисъл на "Учете се за да сте подготвени" :-)

 38. 38 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#32] от "Georgi Marinov": "Ами като смяташ така, да те инжектираме с Yersinia pestis, нищо няма да ти стане, нали?"
  - Недей моля ти се. Никога през живота си не съм си слагал инжекция. Други са го правили и нищо не им е станало. Вярвам им, ти пък вярваш на други. Това ни е общото, че четем. Изводите които правим са различни, но няма да си търсим кусури. Секвенирането няма общо с темата. Колкото до животинките които намират там е съвсем нормално. И те душа носят и те участват в обмяната на веществата. Мършояди брат, кво да ги правиш.

  "Фундаментален принцип в биологията е, че винаги, във всяка една система се появяват паразити (aко и много от най-смъртносните болести, причинени от микроби, да са чиста случайност -- примерно Naegleria fowleri си живее нормално в топла застояла вода и въобще не е патоген, но ако човек има лошия късмет да му влезе в носа по някакъв начин, ще умре със сигурност, спасение няма)."
  - Като сме почнали с фундаментите да ти кажа и аз един."Всяко чуждо тяло попаднало в организма се обгражда, разгражда, обезврежда и изхвърля от организма, за което се хаби жизнена енергия. Докато се възстанови изхабената енергия, организма е предразположен към заболявания." Ако по някаква причина не може да се изхвърли, се складира и нанася по малка или по голяма вреда на организма. Такъв е случая и с Naegleria fowleri. Когато попадне в мозъка може да доведе до смъртта на определен индивид, но няма връзка с епидемиите. Темата е за корона вируса в частност и за вирусите въобще. "Всъщност при заболяванията нито в болните организми, нито в телесните течности някой някога е наблюдавал или е изолирал структура, която може да се определи като вирус. Твърдението, че съществуват вируси, които причиняват болести, е очевидна измама, една смъртоносна лъжа" - д-р Ланка.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#1] от ".NET":

  "Защото пазарите са ирационални,"

  И кое им е ирационалното?
  Движат се по определена логика и стига да я виждаш, всичко си идва на мястото.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  "Най-общо, в икономиката има два вида събития - такива, които можем да предскажем и очакваме, и такива, за които това е на практика невъзможно. Пиковете и сривовете на икономическия цикъл спадат в първата категория;"

  Много ще ми е интересно, кой е прогнозирал успешно пиковете и сривовете?

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от ".NET":

  Машината.. която се създава, програмира, и управлява от хора?

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално


  Всъщност сега ще се сблъскат две политически и икономически доктрини. Ще стане ясно демокрацията или държавната диктатура ще се справят по-добре с овладяването на положението. Ще лъжат и двете страни, така че трудно ще се ориентираме, но борсовите индекси ще помогнат-най-верния индикатор за икономическото състояние на икономически субект/и.
  Демократичните държави според мен ще повтарят до последно, че проблеми няма и такива твърди ограничения на движението няма да налагат. Ще оставят естественият подбор да си каже думата. В крайна сметка ще загубят 3-5% от населението, но то ще е 60+ основно и хронично болните хора.
  Даже може би ще излязат на печалба от тази работа. После ще отворят границите за млади попълнения от размирни райони и баланса ще се възстанови.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Талеб беше прозорлив с теорията си "черните лебеди" - рядка история.
  Вчера в МЕТРО има цял щанд със замразено филе от ЕЛЕН. Верно, скъпичко е, ама пък кой кога си е купувал филе от ЕЛЕН в магазина?
  Та, така и с ЧЕРНИТЕ ЛЕБЕДИ.
  Ако имаш ферма - можеш да си ги пущаш кога си искаш.
  Верно, скъпичко излизат - Трилион и нещо.
  ПП. Вируси в природата колко щеш всякакви.
  П.П.П. "Откривателят" на вируса в Ухан почина млад напук на статистиката.

 44. 44 Профил на tnx22640112
  tnx22640112
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Човечеството да се научи да живее икономически по-затворено и да не пътува толкова, това ще спаси природата и ще предотврати бъдещи пандемии с тежки икономически последствия.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Любопитно

  До коментар [#44] от "tnx22640112":

  Пожеланието Ви е много добро.....но уви....нещата са истървани още от далечната 1492 година....
  Вашата схема е фигурирала преди тая дата....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Ами щом го правят толкова често, значи е целенасочено....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#42] от "hope": "В крайна сметка ще загубят 3-5% от населението, но то ще е 60+ основно и хронично болните хора."
  - Ако дадеш данни колко % - та са губели преди появата на коронясания вирус, може би много народ ще си смени убежденията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK