България без "макроикономически дисбаланси" – няколко акцента

Част от населението не е активно, дългосрочната безработица в някои региони е на високи нива.

© Цветелина Белутова, Капитал

Част от населението не е активно, дългосрочната безработица в някои региони е на високи нива.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Тази седмица Европейската комисия публикува Зимния пакет на европейския семестър 2020 г., в който представя годишната си оценка на икономическото и социалното положение в държавите членки (виж повече). България е "извадена" от групата на страните с макроикономически дисбаланси, девет страни остават в тази група, а три страни - Гърция, Италия и Кипър - продължават да имат "прекомерни дисбаланси".


Цялостната философска рамка на идеята за дефиниране на избрания набор показатели за дисбаланси и третирането им като основание за притеснение или намеса в политиката не е безспорна. Тя не е добре адаптирана например и към спецификата на догонващите страни, най-общо разглеждайки привличането на инвестиции, ръста на възнагражденията и изобщо феномените, неизбежно съпътстващи по-бързия икономически растеж и сближаването за страни, стартирали от ниски нива на стопанско развитие, като "проблем". Извън този по-скоро принципен спор за подхода и ефективността на макроикономическото управление в рамките на ЕС обаче е полезно отново да откроим
няколко структурни проблема на българската икономика,


върху които Европейската комисия (не за пръв път) поставя акцент в доклада за България:


- Реалната икономическа конвергенция, или изпреварващият икономически растеж в България в сравнение с по-богата част от общия пазар, изисква значително повишаване на производителността. От своя страна, нарастването на производителност е резултат от високи нива на инвестиции, натрупване на човешки капитал и повишаване на ефективността в частния и публичния сектори. Иначе казано, демографските процеси "тежат" на потенциала за дългосрочен растеж в такава степен, че българският бизнес и правителство трябва да инвестират в технологии и физически капитал, а заедно с това и да подобрят и разширят обхвата на образованието и придобиването на умения на работната сила.


- Гледайки през тази призма се налага изводът, че текущото ниво на инвестиционна активност е недостатъчно за модернизиране на икономиката. Още повече, налице са значителни различия в процеса на технологично обновление и подобряване на производителността както по сектори, така и по региони. Подобрения в бизнес средата и допълнителни инициативи за насърчаване на инвестиции - местни и външни - трябва да са приоритет както на националната политика, така и в действията на местните власти. Същевременно България вече не може да разчита на т.нар. разходни предимства - това се вижда от относителното свиване на нископроизводителните и трудоемки дейности в последните години на фона на запазването и дори увеличаването на международната конкурентоспособност в отрасли, разчитащи на неценовите предимства при значителното нарастване на заплатите.


- Рекордно високата заетост и исторически безпрецедентното ниско ниво на безработицата до известна степен


"маскират" структурните проблеми на пазара на труда.


Част от населението не е активно, дългосрочната безработица в някои региони е на високи нива (виж повече за разпределението по общини на сайта на "265 ИСТОРИИ ЗА ИКОНОМИКА").Същевременно делът на т.нар. NEETs - младите хора, които не са в образование, обучение или заетост - продължава да е висок, въпреки подобрението в последните години (виж повече в специалния доклад на ИПИ, изготвен по поръчка на ЕК). Все още значим брой хора от уязвими групи - живеещи в малки и отдалечени населени места, от роми или лица с увреждания - остават изключени от заетостта независимо от растящото търсене на труд. Високи са и т.нар. "дисбаланси в уменията", като относително високия дял на лица с ниско образование ще е предизвикателство пред трансформацията на икономиката към интензивни на знание и технологии дейности в бъдеще. Заедно с това, България продължава да е с изключително нисък дял на възрастните, участващи в обучение, и още повече - делът на участващите с най-ниско образование е четири пъти по-малък от средния за страната.


- Изглежда политиките, мерките и услугите в областта на социалното включване и образованието все още не са достатъчно добре насочени към същинските фактори, влияещи на бедността, отпадането от училище и дефицитите в знанията и уменията. Комисията акцентира на високата зависимост между социално-икономическата среда в семейството, от една страна, и образователните постижения на учениците и ранното напускане на училище, от друга. Проблемът както с качеството, така и с


достъпа до образование - т.е. обхващането и задържането на децата в училище - все още не е разрешен,


въпреки редица предприети мерки. Накратко, неравенствата във възможностите пред децата - и бъдещата работна сила - са все още високи.


- Ключови социални програми са недобре структурирани, нямат насоченост и са неефективни за подкрепа и насърчаване на излизане от бедността и участие в стопанския живот. В контекста на очакваната демографска картина и нуждата от развитие на човешкия капитал, реформите в решаването на различни социални проблеми постепенно увеличават важността си. Ромите продължават да срещат сериозни предизвикателства, а жилищните условия спират социалното включване. Потребността от повече и по-добре организирани социални услуги за деца и дългосрочна грижа ще нараства. Комисията отбелязва и отлагането на действието на новия Закон за социални услуги.


Не трябва да забравяме обаче, че задълбоченият доклад на ЕК в голяма степен изпуска последни актуални данни за състоянието на глобалната и европейската икономика. Разглежданите средносрочни и дългосрочни процеси могат да бъдат повлияни в значителна степен от влошаване на международната конюнктура - а струпването на негативни процеси като продължаващата търговска война, епидемията от коронавируса (виж повече тук), цикличното забавяне в германската индустрия и т.н. вероятно ще добавят нови пречки пред инвестициите в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Нищо ново не казват ...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Така е когато липсва акъл в управлението на държавата и икономиката.
  Или както е казал стария кондурджия - От сървул трандафор НЕ става !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Личното ми впечатление от "работа на терен" е, че голяма част от компаниите също не желаят технологично и иновативно обновяване. Разчитат на технологии за управление от 20-ти век и откровено мразят промяната.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съсипаха я, викаш?

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  "... българският бизнес и правителство трябва да инвестират в технологии и физически капитал, а заедно с това и да подобрят и разширят обхвата на образованието и придобиването на умения на работната сила."
  Инвестиции има - по европейски програми много фирми, в това число и малки, внесоха високопроизводително ново оборудване. Само, че това оборудване в много от тях се натоварва под 50% /извадката ми е от десетина фирми в София и страната, произвеждащи възли и детайли за машиностроенето/. В същото време на две места срещам тотални некадърници, използващи ЦПУ машини като универсални и ползващи се пред собствениците с необясним авторитет; заплатите им са колкото на висококвалифициран оператор в Чехия. Те определят дали имат нужда от обучение или не. С други думи, нещата не са толкова до държавата, а до собствениците на предприятията, което пък подхранва доста песимистични изводи...

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Цялостната философска рамка на идеята за дефиниране на избрания набор показатели за дисбаланси и третирането им като основание за притеснение или намеса в политиката не е безспорна. Тя не е добре адаптирана например и към спецификата на догонващите страни,..."

  Философската рамка на ЕС е да се избегнат прецеденти като този с Гърция. Изобщо не касае темата за догонване на по-развитите страни. Тази тема е любима дъвка на Корни и Гечев. Критикуват ли, критикуват. Без да казват нищо конструктивно! Вижте им отзвука, огледайте се и за себе си.
  Пример за обратното беше призива за либерализъм на Москов. Държавната НЗОК да има право да избира с кои болници да работи в частност. Само дето призива за либерализъм беше удавен в "либерален" тоталитаризъм - "НЗОК няма права".

  Негативния агитпроп няма никакви шансове. Поне това трябваше да научите от "Брадвата на Станишев".
  Със здраве.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Казвам каква е причината за видимите ви резултати и блатната ви стабилност. А ти и подобните ти се стремите с викането си да заглушите гласът на здравия разум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":Казвам каква е причината за видимите ви резултати и блатната ви стабилност. А ти и подобните ти се стремите с викането си да заглушите гласът на здравия разум.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  И разбира се, ако на власт не беше "еднокнижника Боко", а БСП - сега щяхме да имаме истинска стабилност и германски доходи?

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Правилни са наблюденията на Л. Богданов, но са единствено теоретични! Практиката е различно нещо! Португалия дали е достигнала производителността на Германия при това без съветски тип социализъм и след десетки години в ЕС?!

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Неравния достъп до образование! Браво за акцента-това е ключов проблем.
  Коронавирусът ще промени света само за няколко месеца. Интересно, кои ще пострадат повече? Освен туризма!

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  А можеше и украинска стабилност и белоруски доходи, както се бяха засили по времето на Орешарски...

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ми то баланси няма, кви дисбаланси? В държавето почти нищо не се прави и няма кво да се развали. Половината хора са без постоянна работа, ма заетостта била рекордно висока, дрън, дрън!!! Само един пример ще посоча - разходът на ток за бита е почти колкото разходът за всичко останало. Ако имаше индустрия, промишленост, земеделие, токът за бита щеше да е 5-6%! Ами сравнете го нашето БВП с другите!!!!!

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Хм. Есе на икономическа тема без 2 цифри на кръст?

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Хем има структурни дефекти, хем па работи добре :)

  Парадокс ще е да някакъв. :)

 15. 15 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Откакто се помня слушаме колко било зле, че икономиката ни била дисбалансирана.
  След като вече според ЕК не е такава, Лъчо Богданов ни обяснява, че това всъщност не е толкова важно.
  Също така разбираме, че трябва да пълним бурканите - комундерските Луканова и Виденова зима чукат на вратата.
  Доообре.
  Приказката за буля Кметица и кервана.

 16. 16 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 229 Неутрално

  достъпа до образование - т.е. обхващането и задържането на децата в училище - все още не е разрешен,
  ---------------------------
  Обаче е те това ме уби.
  Аз глупавият си мислех, че нямаш достъп до образование, когато искаш да учиш , ама не можеш да си го позволиш.
  Според Лъчко било когато не на всяко цигане са назначени персонален учител, социален работник и полицай, за да го закарат и задържат в училище.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#16] от "NoBrainNoPain":

  Аз туй нещо с образованието не го разбирам. :)

  Значи в момента една касиерка в голяма верига взема повече от една касиерка в банка.

  Да не говорим че един общак в строителството взема повече от кредитните инспектори в банката.

  За капак майстори, техници, тесни специалисти и прочие дето си разбират добре занаята изкарват горе долу колкото един програмист.

  За капак у наше село едни деца учиха, учиха у града, ама баща им направи ферма и хубаво стопанство и се върнаха да му помагат и вадят повече пари от тея дето учиха и седят зад бюрата. :)

  Или да риеш вар и кравешки изпражнения се плаща повече отколкото да седиш у офиса. :)

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Голяма част от българите не работят, не учат и дори не си търсят работа. Държавата трябва да ги научи да работят. Трудно е да накараш някого да учи, но държавата има лостове за икономическа принуда.

  подпис
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Или да риеш вар и кравешки изпражнения се плаща повече отколкото да седиш у офиса. :)
  —цитат от коментар 17 на realguru


  И защо да не се плаща повече?
  Мераклии да работят на бюро - колкото щеш, ама желащи да си изцапат ръчичките - със свещ да ги търсиш.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  Ако някой си мисли, че производителността на труда у нас е право пропорционална на броя на прочетените книги от министър-председателя, значи има голям простор за развитие в областта на икономиката.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#19] от "atmanpg":

  Ми щото Лъчо Богданов, па и други анализатори и журналисти постоянно набиват че колкото по-добро образованието толкова по-добре ще се реализираш. :)

  Па то в момента е обратно. :)

 22. 22 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  За всичко изброено си прав.
  Но за всяко едно от изброените (включително риенето на лайна , демек гледането на животни) се изискват някакви специфични умения.
  Умения , които се придобиват до голяма степен с образованието в училище и самообразование едновременно/след това.
  Само с джаскане на кючеци като падне някой лев от бране на тухли НЕ става.
  Дори и ако целта ти е да си пръв кючекчия/кючекчийка (в което няма нищо лошо) пак не става.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Значи това, което зависи от бизнеса е сравнително добре. Това, което зависи от правителството, като образование, социална сфера, здравеопазване, хич го няма.

 24. 24 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#19] от "atmanpg":
  Мда, ама не... точно.
  Без да обиждам или омаловажавам ничий труд - но касиерката в банката, може без никаква квалификация да седне и да върши работата на касиерката в магазина, а обратното не е възможно. Банковият експерт със сигурност може да отиде и да рие кравешка тор или да е общ работник в строитеството без никаква подготовка, докато общака или работника във фермата не могат да заменят реципрочно експерта. Има и други, по-любопитни примери. Един програмист може да се научи да зида или да боядисва за максимум седмица, а кога плочкаджията ще стане програмист и ако може поне да е със свободен английски? Един лекар може да върши без никакъв проблем работата на една сестра или на санитар, но една сестра може ли да е лекар?
  Един инженер - конструктор може да връзва и реди арматура, ама арматуриста не може да проектира конструкция на сграда. Тези аномалии съществуват единствено в пост соц държавите, като тежко наследство от комунистическата уравниловка. Тогава беше унизително да си вадиш хляба и парите с акъл и експертиза, а геройство да си работническа класа, неквалифициран трудещ се!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 25. 25 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Тъжният извод, от Вашият пост е че скоро ще има липса не само на плочкаджии и касиерки в супермаркета, но и на учени, доктори и инжинери. Защото силно невероятно е тези последните да заместят първите. Те просто използват Терминал 2 еднопосочно - имами няколко реални примера от последните години. Как обаче българското правителство ще развива българската икономика от тук за мен е пълна мистерия. Те планират максимум за година напред и идея нямат какви са ни силните и слабите страни. Въпреки всичките стратегии дето се пишат.

 26. 26 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vassil Stoychev":
  Господине, сериозна липса на едните и другите има от години на българският пазар на труда. Скритите факти относно незаетите позиции в здравеопазването са крайно сериозни! И не само че няма желаещи да работят, но и никой не идва "отдолу". Има цели специалности, в които липсват - на нула са - млади или изграждащи се специалисти. Поинтересувайте се от т.нар. некомерсиални лекарски специалности.
  Колкото до "плочкаджии" и подобни - липсата е перманентна. Потърсете майстор или бригада за малък или среден ремонт в жилището си след края на м. Март

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  По-скоро е въпрос на търсене и предлагане.

  Тези професии, дето си цапаш ръцете в САЩ се вършат от мексиканци. В Западна Европа от Източноевропейци или от мигранти от бившите им колонии.

  А тука (в Източна Европа) понеже няма кой по-беден да дойде да ги свърши и се налага сами да си ги вършим. Съответно има високо търсене и заплатите в тези сектори растат.

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  Голяма част от българите не работят, не учат и дори не си търсят работа. Държавата трябва да ги научи да работят. Трудно е да накараш някого да учи, но държавата има лостове за икономическа принуда.
  —цитат от коментар 18 на Иван K


  Това го играхме преди има-няма трийсетина години и го докарахме до фалит, дефицитни стоки и купони... Сега, ей така, без учене има всичко, че дори сме наддали на килограми, а това става само ако имаш кола и доволно кинти за папкане...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#24] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Абе така е, ама не точно, щото касиерката в банката и банковия експерт са лесно заменими от банкомат и вътрешна инфосистема, която отсвирва експертите от далечните офиси щото просто от тях няма нужда. Виж, при "бипкането" на покупките на клиентите в магазина и изриването на кравешкия тор зад кравите съвсем не е така... Какво, пусни телевизора и до половин час ще уцелиш реклама, дето отпускат заема по телефона, без банкови касиерки и банкови експерти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK