Правителството на практика призна, че има монопол на медийния пазар

Няма абсолютно никаква готовност "Български пощи" да поемат разпространението на вестници и ситуацията в страната е съвсем логична.

© Анелия Николова

Няма абсолютно никаква готовност "Български пощи" да поемат разпространението на вестници и ситуацията в страната е съвсем логична.Теодора Пеева, главен редактор на вестник "Сега" и представител на Съюза на издателите, коментира по БНР разпространението на вестниците, което беше поето от "Български пощи", след като над 1100 обекта на "Лафка" затвориха. Сливен тази сутрин е осъмнал без вестници. В централната поща на града не са получавали печатни издания и все още чакат указания как да действат.


Това можеше да се прогнозира още миналата седмица, когато бяха проведени две срещи с "Български пощи" и издателите на вестници, където стана ясно, че нищо не е ясно. Към този момент ние нямаме действащи договори. Ние имаме договор, подписан от наша страна, който сме изпратили към "Български пощи", но не са ни го върнали подписан. Ние не знаем кой превозва, къде превозва и кой ще ни плати накрая тиражите, които сме дали, но, както разбираме, не са стигнали до нашите читатели.


Всичко това дойде от
изключително прибързаното и изненадващо решение на правителството да се намеси


чрез "Български пощи" в разпространението на вестници, без да има абсолютно никаква готовност да извърши това. Тъй като "Български пощи" не разполагат с транспорт, не разполагат с пунктове за продажба на вестници, това изисква време, за да се организира. Те не знаят дори с каква отстъпка трябва да сключат договорите, тъй като първоначално ни беше казано и ние сме подписали такъв договор, че ще е на предишната отстъпка, на която сме продавали, след което премиерът каза, че отстъпката ще е по-ниска. В "Български пощи" чакат указания за това. Така че няма абсолютно никаква готовност "Български пощи" да поемат разпространението на вестници и ситуацията в страната е съвсем логична.


За мен беше изкюлчителна изненада, когато миналата година правителство заяви, че ще се намеси в разпространителския пазар. Първоначално е бил визиран срок 1 юли, докогато да се изчистят всички неясноти около организацията и договорите за разпространение, най-малкото "Български пощи" да има време да набави нужния персонал и да открие нужните обекти.


Цялата ситуация беше променена със закриването на обектите на "Лафка" вследствие на промените в Закона за хазарта, тъй като се оказа, че 50% от оборотите им идват от продажбата на лотарийни билети и за тях не е рентабилно да съществуват, ако не могат да продават такива билети. Именно това ускори рязко процеса и доведе до тази ситуация.


Години наред издателите на вестници сигнализирахме, че има монопол


на пазара за разпространение и това препятства съществуването на вестници, особено опозиционни. Но правителството и Комисията за защита на конкурнецията, която проведе три анализа на пазара, не можаха да види този монопол. Сега се оказва, че на практика сме били прави. Защото с оттеглянето на една фирма от пазара, която е свързана с "Лафка" и организираше транспорта и разпространението на вестници, на пазара зейва огромна дупка и правителството се намесва, защото няма кой. Тоест на практика те признават, че има монопол на пазара.


Няма как в рамките на два дни да организираме независимо разпространение. Не съм оптимист, че в близката седмица нещата ще се изчистят.


Абколютно не съм съгласна с непрекъснатото натякване, че държавата субсидира свободата на словото


и медиите. Ние си плащаме за транспорт и разпространение чрез отстъпката, заложена в договорите. Тоест никой никого не субсидира. Нещо повече - както стана ясно днес, ние си плащаме, но услуга не получаваме. Загубите са за наша сметка, тепърва ще ги изчисляваме - те не са само от разпространение, а и от печат, производство, заплати, хонорари и т. н. Никой няма да ни ги покрие и въпросът отново е кой колко ще издържи.


Когато България влезе в Европейския съюз през 2007 г. имаше 17 национални всекидневника и седмичника. Половината от тях бяха собственост на чуждестранни инвеститори. В момента имаме пет всекидневника и два седмичника и нито един от тях не е собственост на чуждестранен инвеститор. Мисля, че съвсем скоро ще трябва да забравим за печатното издание като носител на информация, защото при създалата се ситуация няма да е възможно да оцелее.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3356 Весело

  И кен лииииииии, тулибулибу даучууу.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  10 години видими резултати

 3. 3 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Напълно нормално е да намяват вестниците, интернет уби вестниците, признайте си колко от вас са си купували вестник в последните години?

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  За 10 години ГЕРБ видя сметката на свободата на словото и на свободните медии. Ще останат само Пеевските парцали и Канал 3.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2745 Весело

  "Години наред издателите на вестници сигнализирахме, че има монопол..." - остава да си кажат и КОЙ е биг бос на монопола, зер пазарът не се монополизира сам! Освен и да допълнят като, КАК ще се префасонират нещата към "Бп"?! Но сигурно не знаят, та оставят нещата да се оттекат - кое в канала, кое в нЕкой и друг джоб.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Най-добре е просто да одържавят печатните издания и всички да пишат едно и също, както Работническо Дело, Отечествен Фронт и Вечерни Новини по времето на бае Тодар.

  Бляскави успехи, някои изолирани и нетипични слабости, работи се по отстраняването им, трудовите колективи ликуват...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Въпреки че има монопол, очевидно достатъчно много опозиционни издания биват разпространявани (изключая неяснотите около "Прас-Прес").

  И, да, както един колега по-горе писа - все повече хора четат дигитално, особено работещите и активните, така че не виждам драма с тази промяна. Тя е естествена и закономерна. Жалко е, че се създават такива трудности пред печатните издания, но се действа спрямо фактите и обстоятелствата.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  "И кен лииииииии, тулибулибу даучууу."

  Много точно казано. :))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 147 Неутрално

  За съжаление е истина, че вестниците на хартия са за една аудитория гласоподаватели , която е все още интересна за идеологическа обработка от печатните проправителствени издания. Тя обаче нито може да плаща реалната цена на вестниците, които получава, нито има голям потенциал да запази или увеличи бройката си в бъдеще. Така че борбата срещу свободното слово, спечелена на полето на хартиената преса , се оказа пирова победа . Интернет и социалните мрежи победиха Пеевски и кафявите му издания.

 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 369 Весело

  Най-добре е просто да одържавят печатните издания и всички да пишат едно и също, както Работническо Дело, Отечествен Фронт и Вечерни Новини по времето на бае Тодар.Бляскави успехи, някои изолирани и нетипични слабости, работи се по отстраняването им, трудовите колективи ликуват...
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  И да се синхронизират с новините по телевизора, да не изпада в паника и смут населението...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Не е ли време вече да се забранят хартиените издания на всекидневници !? Налагат се всякакви екологични забрани и изисквания , а с тези парцали се погубват хиляди дървета само в България . Да си останат седмичниците и книгите .

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да кажеш че само тук това се случва, ама е навсякъде. В по-богатите държаво все още има издания дето бутат на инерция ама и това до време.

 14. 14 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Много просташка статия, много ...
  Медиите са частни.
  Какво значи има монопол ...?!
  Кой закон е нарушен ?
  Чия собственост са тези медии ?

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kamenarski":

  "И да се синхронизират с новините по телевизора..."

  Кошлучето и двата Гела ще се погрижат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#10] от "Kamenarski":"И да се синхронизират с новините по телевизора..."Кошлучето и двата Гела ще се погрижат.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  +++
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Вестниците на хартия отмряха. :)

  Сега като има хубава тоалетна хартия и за това не става. :)

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Правителството на практика призна, че е пряко зависимо от криещия се в сянката на Пеевски. Омерта е в сила.
  ГЕРБ мълчаливо съдействаха тази групировка да унищожат и рекетират дребния бизнес заради мерака на един скрит психопат, който се вживява като ръководител на управляващите.
  Гешев също няма да захапе пръста който го е посочил.

 20. 20 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Заключението на спсващият статията е уникално. Разбрах, че Борисов е принудил Пеевски да фалира лавща преди пощите да са готови за разпространение на вестници. Не са виновни Пеевски че фалира, не са виновни медийте, че не си направиха едно ТКЗС да им разпространява вестниците, а само плачеха от монопол на Пеевски, виновен е Борисов защото се опита да разбие монопола на разпространение на вестници. Правете ТКЗС -прес вместо да плачете.

 21. 21 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Заключението на спсващият статията е уникално. Разбрах, че Борисов е принудил Пеевски да фалира лавща преди пощите да са готови за разпространение на вестници. Не са виновни Пеевски че фалира, не са виновни медийте, че не си направиха едно ТКЗС да им разпространява вестниците, а само плачеха от монопол на Пеевски, виновен е Борисов защото се опита да разбие монопола на разпространение на вестници. Правете ТКЗС -прес вместо да плачете.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3999 Любопитно

  Яааа? Ти да видиш? 🤔 В най - демократичната държава в света? Не може да бъде!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Много просташка статия, много ...Медиите са частни. Какво значи има монопол ...?! Кой закон е нарушен ? Чия собственост са тези медии ?
  —цитат от коментар 14 на mop36557620


  За монопол на разпространението се говори бе, тъпан! Ясно е написано: "Години наред издателите на вестници сигнализирахме, че има монопол на пазара за разпространение..."

 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  “Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е…. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват…Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари“.
  01.08.2013г.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Ченгенцата са от старата генерация и докато те дърпат конците печатни издания ще има. Много дълго време "националните" ни медии сутрин започваха /сега не знайме как е/ с "Преглед на печата". И почваха с 24 ч., труд и други парцали втора употреба, като така задаваха тона...

 27. 27 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":

  Тя и ваща не е лесна сидере, каквато помия сипе Шиши в коритото това ручате - Пик-блиц, Домус тв, Бенатова, Труд и 24 часа, че даже се облизвате и питате за още.

 28. 28 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#3] от "vtl53383951":

  Понеделник, сряда, петък, събота. Признавам, че тези от първите три дни не са за мен, но пак остават за лично ползване под друга форма. :)

  CONTADOR GRATUITO!
 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  По-сериозно. Недейте да подценявате силата на печатното слово. Това, което е написано веднъж там си остава завинаги. Докато виртуалното може да изчезне просто с един клик, дори от страна на автора, който го е написал. Да не говорим за другите цензори. Колкото и да не им се вярва на хората, съществува поддържавна машина, която събира всичко, що е отпечатано и понеже не може да се манипулира, хората могат да разберат какви са ги говорили политиците и обществениците преди 10-20-30 г. и какви ги дробят сега.

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Колев":

  Това е една от заблудите, която беше огласена на достъпен език. Другата е само изказването на Доган, че той разпределя порциите. Слугите са управляващите, назначените олигарси и калинките по разните агенции, дирекции и прокуратурата.
  Контролът над печатните медии се засили преди Бойко да го назначат за премиер. Общините си затваряха очите за незаконното поставяне на павилиони от пряко контролирани от този кръг разпространителски фирми.

 31. 31 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":


  В
  И, да, както един колега по-горе писа - все повече хора четат дигитално, особено работещите и активните, така че не виждам драма с тази промяна. Тя е естествена и закономерна. Жалко е, че се създават такива трудности пред печатните издания, но се действа спрямо фактите и обстоятелствата.
  —цитат от коментар 7 на Читател


  И колко хора четат дигитално? Независимо от факта, че България има бърз интернет, по-малко от 50 процента от хората го ползват и то предимно от телефона си, на който е трудно да се четат вестници. Така че масата народ се информира от телевизиите (защото е най-лесно и не случайно те също са превзети!) и от парцалите на Пеефски, които са най-достъпни и най-евтини. А от тези, които работят такава работа, която им позволява да висят пред компютрите и да пишат коментари, малко са тези, които гласуват, защото се смятат за твърде умни, за да го правят. И затова сме в това положение.


 32. 32 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Мълчанието на Бойко относно контрола на печатните издания действа против самия него. Може и самия той да не е наясно, какво иска Главния борец срещу идеологическата диверсия. Единственият вариант пощите да организират продажбата е връщането на РЕП и задължителния абонамент.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на upp21564164
  upp21564164
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "liz31552545":

  И кой вестник, за който си си платил абонамент( или изобщо си платил нещо), четеш онлайн?

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  " Тъй като "Български пощи" не разполагат с транспорт, не разполагат с пунктове за продажба на вестници, това изисква време, за да се организира. Те не знаят дори с каква отстъпка трябва да сключат договорите, тъй като първоначално ни беше казано и ние сме подписали такъв договор, че ще е на предишната отстъпка, на която сме продавали, след което премиерът каза, че отстъпката ще е по-ниска."

  'Ми те пощите, както БДЖ умишлено са съсипвани 30 години.
  Точно за да може да избуят такива измислици като Lafka и пр.
  Какъв смисъл има напр. пратката ви от ebay да попаде в офиса на Български Пощи в Столична Митница и вие да ходите да се разправяте, вместо да ви таксуват и да ви доставят пратката вкъщи?!
  Всичко тва се прави умишлено, за да грухтят разни тлъсти митничари, с портрети на Баце в канцелариите си и Ролекси, закупени с мангизи, спестени от закуски...

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  както се казва:" Без изненади".
  Очаквам , ако се запази статуквото , следващите "мерки" да са за държавно монополизиране и на други сектори от икономиката.
  Управляващите за толкова години загряха, че сметката накрая я плащат винаги овцете, стига да им се набива редовно, че се "строи бъдещето" на България и готово. Даже няма нужда вече от сложни схеми. Гледаш къде има аванта, одържавяваш, прибираш разликата, овцете плащат загубите...

 37. 37 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Гневно

  След като за 2 дена Вожда-Слънце и Великия ПроКурор осигуриха независимо разпространение на печата, очакваме за още 2 дена да се преборят и с КурОпцията.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK