Освобождението - митове и реалности

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Мисли относно "освобождението" и резултатът от "освободителна война"...
  Не довърши ли омразният на всички българи Ньойски договор онова, което се започна с т. нар. "освобождение" на България, т.е. разпокъсването й? Да си припомним един интересен документ от периода на Възраждането - Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море. Цариградската конференция от 1876г. ги потвърди, и въпреки неуспеха й, отделянето на България от Османската империя било e вече неминуемо, предстоящо. Русия, следвайки своята външнополитическа доктрина на “панславизъм” и "наследник" на Византийската империя, с "освободителната" си война се намеси активно в нашите съдбини, в действителност в ущърб на националните ни интереси. С прелиминарния Сан Стефански договор (всъщност не договор, а примирие) Русия де факто ревизира признатите от султана от 1870г. български етнически граници, и подари на румънците Северна Добруджа, а Нишко и Пиротско на сърбите. Второ, в същия договор е липсвал краен срок за пребиваването на руския експедиционен корпус в България (преамбюл, чл.29), факт сериозно обезпокоил Лондон. Дали изобщо Русия е възнамерявала да си тръгне от нашите земи? Да си припомним от по-новата история колко години след ВСВ на "освободителната" съветска армия й бяха необходими за да се изтегли от бившите соцстрани.

  Дунавска България, част от някогашната Османска империя се възроди. Волжка България, включена в Руската империя, "освободителка" на Дунавска България, остана в пределите на Русия. Всъщност за какво дойде Русия на Балканите в края на ХIХв.? За да ни освободи ли?

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  "Самостоятелна България и след това няма повече от година - в страната продължават да стоят руски войски, властта е връцете на руски администратори. Ако говорим реално за началото на нова България, то това по-скоро е приемането на Търновската конституция година по-късно."

  Бе кой му пука че формално нямало самостоятелна българска държава! Важното е че турците ги няма! Повече от милион турци бягат от България по време на войната и след нея! Няма вече кой да тормози българите и те са господари на собствената си територия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Santa Claus
  Santa Claus
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Къде го намерихте тоя... няма ли нещо на Дойче Веле?

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Страхотен текст на един ерудиран човек, хубав начин да започнеш деня.

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 59 Неутрално

  ..3-ти март...
  дата на която НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО,
  освен, че един Имперец се е родил и в тази чест е отменил КРЕПОСТНОТО ПРАВО...
  Нещо което неговият син взел, че върнал,
  а другаря Ленин го заменил С ЖИТЕЛСТВО...

  Дори няма Договор от Сан-Стефано, ами ти някакви предварителни разговори... които били дълбоко засекретени за българите...
  Турската архива взела, че през 30 ги изгорила в едно читалище... Руската и до днес е секретна и не можем да я прочетем.

  Да, ама Не,
  защото вследствие на това е ПРЕМАХНАТО ДЕЙСТВИЕТО НА РЕШЕНИЯТА от ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ за ЕТНИЧЕСКИТЕ НИ ГРАНИЦИ
  (както тайно е решено на "тайната райщадска среща")
  ПЪК СМЕ ПЛАТИЛИ И ЕДНИ 32 тона злато за ОКУПАЦИЯ, а Победителката Румъния си е загубила Молдова...
  .............
  Нищо чудно, че се предрича, санирането на Льошата в резедаво на точки, по подобие на Софийското недоразумение, което е синьо на точки...
  Въпреки охраните и камерите с висока резолюция...

  Та тогава господин Президента ви, ще каже колко ни е празник, празника и на какво.
  .......................
  Сега да не вземете вярно да ги санирате.
  Руската Дума прие Наказателен Закон, да не й се санират такиви ми ти в чуждите държави...
  Направили са си за целта отбранителни хиперки с атомни бомби..

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  "При нас няма един Карагеорги, един Милош Обренович, нито Александър Куза, камо ли пък, ако се върнем векове назад, княз Данило - хора, повели народите си с успеха на своето дело."

  Многа точна констатация. Учудващо добър исторически материал! Нека го прочетат всички и да престанат с глупостите как сме щели да се освободим сами при положение че сме нямали нито един от изброените по-горе лидери - представители на националният елит!
  Княз Данило е предводителят на черногорците който още в началото на 18в. пише историята на черногорците и я разпростронява в Русия така че там са били по-добре запознати с историята на Черна гора която никога не е имала държава отколкото с нашата основана още 681г която играе важна роля в християнизирането им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Радвам се, че се е случило.При всички случай сме по-добре от по турско.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4748 Неутрално

  На 3 март независимост получават Сърбия, Румуния и Черна гора.
  В нито една от трите държави никой не говори за
  "освободители", "братушки", "вечна признателност"
  "чшлобитие" "целуване на сапогите и нагайката"

  Време е и България да има своя истинска история,
  а не лъжите на Руския Империализъм да ни се пробутват
  като "история" каквато тези лъжи не са.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4748 Неутрално

  Всъщност 3 март е началото на

  безсрочната окупация на Българските земи от страна на Русия

  Отелно от това цялата война и окупацията са плаъени от България

  на Русия с тонове злато

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Самостоятелна България и след това няма повече от година - в страната продължават да стоят руски войски, властта е връцете на руски администратори. Ако говорим реално за началото на нова България, то това по-скоро е приемането на Търновската конституция година по-късно."Бе кой му пука че формално нямало самостоятелна българска държава! Важното е че турците ги няма! Повече от милион турци бягат от България по време на войната и след нея! Няма вече кой да тормози българите и те са господари на собствената си територия!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  А братушките ти бе, русиянец, да не са тормозили по-малко българите?

 11. 11 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 24 Неутрално

  "Стари" и "млади", "Цариградски" и "Букурещки кръг", БРЦК и Гюргевски комитет - различните разбирания за бъдещето на родината, обръщането на поглед към различни външни сили, та и личните дрязги, не позволяват да създаде авторитетен ръководен център"
  Само подменете някогашните "играчи" с която ви хрумне съвременна политическа "сила"...

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Къде го намерихте тоя русофил да промива пак умовете на българите.
  1.Русия проваля Цариградската конференция за да легитимира военно решение на така нареченият вече Български въпрос - след огнените статии на американския журналист Макгахан.
  2. Русия има пълната възможност да наложи върху Османската империя финалния документ на Цариградката конференция за България, разделена по линията исток , запад, но включваща в всички населени с етнически българи области ( което щеше да бъде прието от всички Велики сили) .
  3. Русия налага един договор който си е парче хартия ( самият автор го признава), който обаче настройва срещу българите всички наши съседи и Великите сили.
  4. За Русия обединена България не е цел, а препятствие към нейната цел - Проливите ( затова и правят всичко възможно да провалят Съединението, но неуспешно) и още и още , но засега толкова.

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "При нас няма един Карагеорги, един Милош Обренович, нито Александър Куза, камо ли пък, ако се върнем векове назад, княз Данило - хора, повели народите си с успеха на своето дело."Многа точна констатация. Учудващо добър исторически материал! Нека го прочетат всички и да престанат с глупостите как сме щели да се освободим сами при положение че сме нямали нито един от изброените по-горе лидери - представители на националният елит! Княз Данило е предводителят на черногорците който още в началото на 18в. пише историята на черногорците и я разпростронява в Русия така че там са били по-добре запознати с историята на Черна гора която никога не е имала държава отколкото с нашата основана още 681г която играе важна роля в християнизирането им!
  —цитат от коментар 6 на Julian Mall


  Русиянец, имаме си Александър Батенберг, ама братушките ти го прогониха, имаме си Стефан Стамболов, ама братушките ти го убиха, имаме си Васил левски, ама братушките ти го пратиха на бесилото... Това са твоите братушки, на които им целуваш з...

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  "Неслучайно българи, дори и само като консултанти, дори и само като наблюдатели, не присъстват нито в Сан Стефано, нито в Берлин - те фигурират само като обект на политиката на великите сили, заети с техните противоречия."

  На 3 март от отоманска провинция България стана Задунайска губерния.

  На много им се иска да е таканва и сега, да си остане такава навеки.

  Между другото, вчера на тръгване за Анкара Бойко Методиев Борисов е обещал на българския народ "много добра новина" навръх "празника", свърдана с руските енергийни проекти.

  Сегурно ще ги ОТМЕНИ?

  Чакайте новината и гледайте внимателно реакциите на герберската дружинка. Те говорят повече от всичко колко са "евроатлантици" и "десни".

  Хубав ден.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Къде го намерихте тоя русофил да промива пак умовете на българите. 1.Русия проваля Цариградската конференция за да легитимира военно решение на така нареченият вече Български въпрос - след огнените статии на американския журналист Макгахан.2. Русия има пълната възможност да наложи върху Османската империя финалния документ на Цариградката конференция за България, разделена по линията исток , запад, но включваща в всички населени с етнически българи области ( което щеше да бъде прието от всички Велики сили) .3. Русия налага един договор който си е парче хартия ( самият автор го признава), който обаче настройва срещу българите всички наши съседи и Великите сили.4. За Русия обединена България не е цел, а препятствие към нейната цел - Проливите ( затова и правят всичко възможно да провалят Съединението, но неуспешно) и още и още , но засега толкова.
  —цитат от коментар 12 на dorn


  Абсолютно вярно, само не знам какво празнуват днес русияните...

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Къде го намерихте тоя... няма ли нещо на Дойче Веле?
  —цитат от коментар 3 на Santa_Claus


  Напротив! Глупав текст на русофил.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всъщност 3 март е началото набезсрочната окупация на Българските земи от страна на РусияОтелно от това цялата война и окупацията са плаъени от Българияна Русия с тонове злато
  —цитат от коментар 9 на Hawaii


  33 тона!

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Весело

  "Неслучайно българи, дори и само като консултанти, дори и само като наблюдатели, не присъстват нито в Сан Стефано, нито в Берлин - те фигурират само като обект на политиката на великите сили, заети с техните противоречия."На 3 март от отоманска провинция България стана Задунайска губерния.На много им се иска да е таканва и сега, да си остане такава навеки.Между другото, вчера на тръгване за Анкара Бойко Методиев Борисов е обещал на българския народ "много добра новина" навръх "празника", свърдана с руските енергийни проекти.Сегурно ще ги ОТМЕНИ?Чакайте новината и гледайте внимателно реакциите на герберската дружинка. Те говорят повече от всичко колко са "евроатлантици" и "десни".Хубав ден.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Батман е българският княз Мингрели, продаде страната за $800 млн. долара...

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До 7: "442"]Радвам се, че се е случило.При всички случай сме по-добре от по турско...."

  Колкото и да ти е странно, но след "освобождението" нещата изобщо не са били розови. Българите загубили огромния османски пазар, даже и своя, български в земите на Българската екзархия (над 165 000 кв.км.), съчетано с издръжката на руската армия и изплащането на разни османски активи, останали в земите на Българското княжество - свободата не е само да излезеш навън, и да псуваш на воля.

 20. 20 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 373 Неутрално

  На вас не ви ли омръзнаха постоянните ревизии на историята ни. Всяка година нов прочит, нови незнайни и потулвани досега факти се излагат на показ и т.н.

  Наясно сме, че развитието преди и след 03.03.1878 до голяма степен са продиктувани от интересите на големите страни. Не сме слепи, виждаме как се процедира и в момента, в кризисните по света точки. Също така се познаваме и себе си като народ и отново едва ли за някого е изненада, че сме един от последните освобидили се на Балканите.

  Не от ревизии на историята, а от ясна концепция за бъдещото имаме нужда. Или отново ще я разчитаме на, както Борисов над един век след Освобождението каза-
  "Те, големите, да се разберат."

 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 634 Неутрално

  НАТО пропаганда се гаври с костите на загиналите за свободата ни. "Нищо не остарява така бързо както благодарноста"

 22. 22 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Истински празник е колко повече хора вече усещат, че е време да премахнат руската пропаганда от главите си!

 23. 23 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Най-обичам на 3 март сутринта русофил да ми разказва Българската история.

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ето какво пише този "велик историк":
  "Нашите герои са Левски, Бенковски и Ботев, които загиват, без да доведат борбата до успешен край, за да могат с оправдано високо самочувствие да застанат в предните
  редици на новото държавно управление..."
  И нито дума за един Ст. Стамболов, нито дума за за българите извоювали независимостта на Българска екзархия...

 25. 25 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3096 Любопитно

  "в страната продължават да стоят руски войски, властта е връцете на руски администратори" - е, И!?! Съжаляващите за ДРУГО присъствие дали са наясно какво са мислили дедите им ТОГАВА?!? Турция се оттегля от БЪЛГАРСКИТЕ земи, идват руснаци и подвластни на тях, А КОЙ трябваше да направи всичко - Европа си стои, а в Америка само пресата е наясно, че България вече е освободена. Теории много, реалността е една - Освобождението на България от турско робство е факт.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До 7: "442"]Радвам се, че се е случило.При всички случай сме по-добре от по турско...."Колкото и да ти е странно, но след "освобождението" нещата изобщо не са били розови. Българите загубили огромния османски пазар, даже и своя, български в земите на Българската екзархия (над 165 000 кв.км.), съчетано с издръжката на руската армия и изплащането на разни османски активи, останали в земите на Българското княжество - свободата не е само да излезеш навън, и да псуваш на воля.
  —цитат от коментар 19 на historama


  Да не говорим за българите от Нишко и Пиротско, клани от сърбите , както и турчин не ги е клал...

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#17:"historama"][/quote]

  Това е повече, отколкото Александър II е продал Аляска и САЩ са купили Калифорния...

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Преди да изляза да се поразходя погледнах тук и се убедих, че пак някой ръчка националното единство на празника.
  Без да дочета всички коментари, които са предвидими, мятам своето мнение и изчезвам, за да не си развалям кефа с крайностите, на които сте склонни.
  1. Нямахме водачите на сърбите и черногорците, имахме Левски. Нали не очаквате първе да се освободят териториите до Истанбул, а после онези, които са на края на полуострова?
  2. Същото и с историографията, макар че "първата" история на Паисий е всъщност трета и за нея в Русия не са чували, а Юрий Венелин съобщава, че "има такъв народ".
  3. Създадената по Екзархията България е твърде голяма и това противоречи на договорките между великите сили. Разпокъсването е само възстановяване на договореното, в което участват всички Големи. Тук повечето си имат любими Големи, помислете върху това.
  4. Освобождението е част от имперската политика на Русия, но е факт. Нямам нищо против да ни бяха освободили англичани или французи, ама те не щяха.
  5. Русия винаги е искала да сме зависими от нея и е правела възможното за това. Същото важи за Германия, Турция и САЩ. Франция и Англия по-слабо се интересуват.
  6. Ньойският договор ни изкара акъла, но никой не ни натеска на корема да се бутаме във войната. Големите грешки, започнали с края на Балканската война, Междусъюзническата и обвързването с Централноте сили бяха финализирани.
  7. Независимостта на западните ни съседи е като нашата. Докато този, от който зависим, е на зор, ние правим купон.

  Днес аз имам празник и празнувам. Честито на всички, които имат!
  Другите - на работа!

  Еретик
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1181 Весело

  Гледам, евроатлантиците ви е тъжно по Османската империя. Ми чемодан, вокзал, Стамбул бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Гледам, евроатлантиците ви е тъжно по Османската империя. Ми чемодан, вокзал, Стамбул бе!
  —цитат от коментар 29 на Веселин Дечев


  Мъчно ни е точно толкова, колкото и за СССР, русиянец...

 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Започваме с Илчев -добър избор. Предполагам, че другите туркофили и българофоби ще се включат по-късно.

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Започваме с Илчев -добър избор. Предполагам, че другите туркофили и българофоби ще се включат по-късно.
  —цитат от коментар 31 на moreee


  На патрЕоти като теб, Ботев е посветил едно прекрасно стихотворение - "Патриот". Поздравявам те с него!

 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":

  “ Къде го намерихте тоя русофил да промива пак умовете на българите. ”
  ——
  Много хубав текст сте съчинили, браво! Илюстрира прекрасно разликата между продукт, създаден от историк (авторът на статията) и аджамия форумен активист (Ваша милост). Първият се занимава с конкретни факти (доколко верни или съществени не мога да съдя, проверими обаче!) и действащи лица, а вторият са нафърля на скритите подбуди на обобщени обекти (entities) като “Русия” — 4 точки, 4 нищо повече от конспиративно-теоретични напъни. Ловя бас, обаче, че сте искрено горд от това, колко издълбоко ги разбирате нещата. Ще чакам с нетърпение коментара ви под статия за извънземните или задгробния живот

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Г-н Илчев,
  написаното от вас като историк е интересно, но гражданската ви позиция е от времената отпреди 1989г.. Жалко! Добре е, че поне не сте употребили понятието "робство".
  "....Въпросът е не дали не е дошло твърде късно, а по-скоро дали не е подранило. Някои автори още от по-миналия век издигат тези, отгласи от които достигат и в наши дни, че то било избързало, че обществото ни не било дозряло за свобода, че му били необходими още няколко десетилетия по възможност по-необезпокоявано развитие в утробата на Османската империя, което щяло да позволи на българите да се изстъпят на европейската сцена много по-уверено...."

  Тук можем да спорим, но общото мнение е, че в годините на Националното възраждане народът ни претърпява невероятна еволюция, и през 1870г. по време на първия по рода си референдум в Балканите постига нещо грандиозна - признаването на независима българска екзархия с точно очертани граници на българската нация (подчертавам - НАЦИЯ). Мога да изброя епархиите, в които мнозинство са българите: Видин, Търново, Ловеч, Русе, Варна, Силистра, Шумен, София, Ниш, Пирот, Враца, Самоков, Скопие, Охрид, битоля, Велес, Пловдив, т.е. обхваща ясно трите исторически български провинции: Мизия, Тракия и Македония. И това узряване на нацията ни е станало за сравнително кратко време - около 40 години, т.е. само за 2-3 поколения след появата на първите училища и читалища. И ако сме имали някакви колебания, затруднения това е било единствено заради руската агентура, извършила не едно или 2 политически убийства (напр. Стефан Стамболов), и предизвикала една абдикация.

 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":

  Най големият български патриот е Дедо Шори. Само той знае истината за Освобождението ни! Нека му се доверим.

 36. 36 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Априлското въстание е събитието накарало Великите сили да узреят за решение да се даде свобода на българския народ. Било е само въпрос на време и преговори.

  Статията на автора е завоалиран опит да ни се вмени, че без руската империя не сме били способни да се освободим.

  И не! На 3 март 1878г. не е турен край на кланетата издевателствата на поробителите над поробените.

  Съветските поробители по-късно чрез българските комунисти ще избият повече българи отколкото са загиналите в Априлското въстание.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":“ Къде го намерихте тоя русофил да промива пак умовете на българите. ”——Много хубав текст сте съчинили, браво! Илюстрира прекрасно разликата между продукт, създаден от историк (авторът на статията) и аджамия форумен активист (Ваша милост). Първият се занимава с конкретни факти (доколко верни или съществени не мога да съдя, проверими обаче!) и действащи лица, а вторият са нафърля на скритите подбуди на обобщени обекти (entities) като “Русия” — 4 точки, 4 нищо повече от конспиративно-теоретични напъни. Ловя бас, обаче, че сте искрено горд от това, колко издълбоко ги разбирате нещата. Ще чакам с нетърпение коментара ви под статия за извънземните или задгробния живот
  —цитат от коментар 33 на Gretel


  Другарке, Вие как определяте кой е истински историк и кой аджамия? Сигурно хвърляте ези и тура... или чакате да ви спуснат опорни точки???

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Не честитя Национален празник, защото за мен той не е на днешната дата.
  Прекрасен текст за ужас на рубладжгиите!!!!!!

 39. 39 Профил на Gretel
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "..... Теории много, реалността е една - Освобождението на България от турско робство е факт.
  —цитат от коментар 25 на 3аНиЗа


  и по някаква случайност, но Великобритания, Германия и Франция не позволили земите ни да се превърнат в руски протекторат.

 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":Най големият български патриот е Дедо Шори. Само той знае истината за Освобождението ни! Нека му се доверим.
  —цитат от коментар 35 на moreee


  Със сигурност е по-голям българолюбец от теб..., толкова пари хвърли да ви налее мозък в кратуните, жалко само, ама резултат никакъв. Даже не можа да те научи, че между НАЙ и ГОЛЕМИЯТ се поставя тире.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Това с "БЕ" много :
  -изискано;
  -интелигентно;
  -възвишено;
  като руснак "под упойка"!!!
  ЖАЛЪК!!!

 43. 43 Профил на bez_ime2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Авторът е некав неграмотен завистник рупор на ненаши.
  Ако е кандидат-студент, все пак, простено му е?

  Личи службогонския устрем на кандидат-студента.
  Личи непознаване на историята.

  "Нашите герои са Левски, Бенковски и Ботев, които

  загиват,
  без да доведат борбата до успешен край,

  за да могат с оправдано високо самочувствие
  да застанат в предните редици
  на новото държавно управление."

  Първо, героите не са ваши, неразумен юроде.

  Второ, героите загинали с ясно съзнание, че
  жертват труда си, живеене и живот за каузата
  Освобождение на България.
  Героите съзнавали големия риск какъвто поемат,
  като се заклели да се борат за Освобождение на България.

  Левски: Ако спечеля - печели цял народ. Ако загубя - губя само себе си.

  На въпрос какво би правел в Свободна България,
  Левски: Ще се боря за освобождения на народите в Русия.

  Кой си ти бе , ибрикчи сульо пулев,
  да говориш от името на, а и за Левски, Бенковски и Ботев,
  да злословиш, че напразно загинали и не могли да се наредят
  на държавна софра?!?

  Покай ся, отврати от себе си, и пак покай!!

  И учи история.
  Великият Апостол за свобода Левски бил предаден от
  службогонци на държавна софра, и от кандидати.

  Не на последно място: от българофоба антисемит
  "граф" Игнатиев, разкрачен на руска софра, и на османска.

  Позор за ибрикчии на державна софра.

  Вечна Слава за Герои борили се за Свобода!

 45. 45 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ,,Ако говорим реално за началото на нова България, то това по-скоро е приемането на Търновската конституция година по-късно.”

  Г-н Илчев, преди Санстефанския договор и преди Търновската конституция ИМАШЕ БАТАШКО КЛАНЕ, АПРИЛСКО ВЪЗСТАНИЕ... но Вие удобно ги пропускате... Защо?
  До Търновската конституция МОЖЕШЕ И ИЗОБЩО ДА НЕ СТИГНЕМ ,АКО НЕ СЕ БЕШЕ НАМЕСИЛА РУСИЯ!!!

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално
 47. 47 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Промитомозъчната пропаганда на Дневник, който вместо да запознава читателите с актуални за държавата проблеми пльосва комунистически отрепки, като Иличев, от тежката комунистическа номенклатура. Прокопии се уплаши от Гешев и Дневеник вече не отразява действията на прокуратурата!

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Картата от предварителния договор от Сан Стефано, повтаря картата на Екзархията, призната от султана и обсъждана на Цариградската конференция, където е решено да има две български княжества. Разселителният Берлински конгрес е неизбежен. Целта е да се спре Русия от движението си към Средиземноморието.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 596 Разстроено

  „Всяко тържество на България е смърт за Русия.“

  Иван Аксаков, вестник „Русь“

  Толкоз...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 50. 50 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#42] от "selqnin":

  Вие, големият българин и патриот, който дори името си не е написал на български. Погледнете себе си първо.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 51. 51 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Защо на всеки 3ти март знайни и незнайни анал(бл)изатори започват да се надпреварват кой по-яростно ще отрече и обругае тази дата с писания, които всяка година стават все по-долни. Не ми трябва да чета какво Иван Илчев има да казва за Освобождението на България, защото има достатъчно документирани свидетелства от първо лице от онова време. И нито едно от тях на говори за "утробата на Османската империя". Очаквах какви ли не помии да се излеят и тази година, разбира се, но очаквах, че човешко същество може да падне чак толкова ниско.

 52. 52 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Честит празник, освобождението слава богу е реалност и който не е живял
  във робство не може да го оцени както трябва. На Русия поклон до земята,
  също и на финландци, румънци, сърби и др. участвали и дали живота си за
  освобождението ни !!!

 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":“ Къде го намерихте тоя русофил да промива пак умовете на българите. ”——Много хубав текст сте съчинили, браво! Илюстрира прекрасно разликата между продукт, създаден от историк (авторът на статията) и аджамия форумен активист (Ваша милост). Първият се занимава с конкретни факти (доколко верни или съществени не мога да съдя, проверими обаче!) и действащи лица, а вторият са нафърля на скритите подбуди на обобщени обекти (entities) като “Русия” — 4 точки, 4 нищо повече от конспиративно-теоретични напъни. Ловя бас, обаче, че сте искрено горд от това, колко издълбоко ги разбирате нещата. Ще чакам с нетърпение коментара ви под статия за извънземните или задгробния живот
  —цитат от коментар 33 на Gretel


  Гретел, не се напъвай да пишеш за нещо което не разбираш. Г-н Илчев прекрасно знае това което аз съм написал и понеже не е глупав чоек навярно го споделя. Не само за него - това не е тайна и за който и да е добросъвестен български историк от СУ, ВТУ и БАН. С Илчев конкретно не съм имал спорове по темата 3 март, но той не може да си зачертне цялото творчество и да се съгласи писмено с пагубната роля на Русия за Българската национална държава. Все пак си е продукт на времето където всичко се съгласуваше с Москва и цялото му научно израстване е подчинено на преклонението пред СССР .
  ПП
  Няма да оборвам дилетантските Ви напъни, защото не си заслужава, но тука ще Ви дам една статия където на сравнително популярен и разбираем за Вас стил авторът обяснява ролята на Русия за българското Освобождение.
  https://priorities.bg/carigradska-balgarija-i-san-stefanskijat-blaf/

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Честит празник, освобождението слава богу е реалност и който не е живялвъв робство не може да го оцени както трябва. На Русия поклон до земята,също и на финландци, румънци, сърби и др. участвали и дали живота си заосвобождението ни !!!
  —цитат от коментар 52 на valtoro


  20 години съм живял в робство и не желая да се кланям на тези, които ни го натресоха...

 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 844 Неутрално

  В Санстефанският договор не пише за никакви "освободители", а за окупатори:
  https://bg.wikisource.org/wiki/Санстефански_мирен_договор
  "България. Численост на окупационната армия. Разноските ще бъдат понесени от България. Руските съобщителни връзки с необходими складове.
  Числеността на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след напускането на Турция от императорската армия, не ще надхвърля петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна..."

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, но правдиви мисли нататък...

  След Възраждане и освобождения освобождения освобождения,
  България отново била суверенно Царство (Трето),
  преди и след Ньойски диктат.

  В качество си на "извор за мир" Царството насътило в Одрин
  и повлекло като съюзник Османската империя чак в Полша.
  Привлелко и и други държави.

  Велико обединени като "Централни Европейски" сили
  (така официално станали известни в историята)
  на 3.3.1918 те завинаги капитулирали Руската империя.

  Изпълнила историческата си мисия,
  Османската оставила за свой наследник
  Република Турция и заминала в историята.

  Без величавия подвиг на Централните Европейски сили
  не би имало Рус под КП и Советски Союз.

  Без подвига, не би имало суверенна макар и "Народна" Република България, както и сегашна, в Европейски Съюз и НАТО.

  Или?

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Мисли относно "освобождението" и резултатът от "освободителна война"...

  Не довърши ли омразният на всички българи Ньойски договор онова, което се започна с т. нар. "освобождение" на България, т.е. разпокъсването й?

  Да си припомним един интересен документ от периода на Възраждането - Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море.

  Цариградската конференция от 1876г. ги потвърди, и въпреки неуспеха й, отделянето на България от Османската империя било e вече неминуемо, предстоящо. Русия, следвайки своята външнополитическа доктрина на “панславизъм” и "наследник" на Византийската империя, с "освободителната" си война се намеси активно в нашите съдбини, в действителност в ущърб на националните ни интереси.

  С прелиминарния Сан Стефански договор (всъщност не договор, а примирие) Русия де факто ревизира признатите от султана от 1870г. български етнически граници, и подари на румънците Северна Добруджа, а Нишко и Пиротско на сърбите.

  Второ, в същия договор е липсвал краен срок за пребиваването на руския експедиционен корпус в България (преамбюл, чл.29), факт сериозно обезпокоил Лондон.
  Дали изобщо Русия е възнамерявала да си тръгне от нашите земи?

  Да си припомним от по-новата история колко години след ВСВ на "освободителната" съветска армия й бяха необходими за да се изтегли от бившите соцстрани.

  Дунавска България, част от някогашната Османска империя се възроди. Волжка България, включена в Руската империя, "освободителка" на Дунавска България, остана в пределите на Русия. Всъщност за какво дойде Русия на Балканите в края на ХIХв.?
  За да ни освободи ли?

 57. 57 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До 7: "442"]Радвам се, че се е случило.При всички случай сме по-добре от по турско...."Колкото и да ти е странно, но след "освобождението" нещата изобщо не са били розови. Българите загубили огромния османски пазар, даже и своя, български в земите на Българската екзархия (над 165 000 кв.км.), съчетано с издръжката на руската армия и изплащането на разни османски активи, останали в земите на Българското княжество - свободата не е само да излезеш навън, и да псуваш на воля.
  —цитат от коментар 19 на historama


  Отделно, че данъчната тежест в новата държава е била по-голяма в сравнение с тая в османската империя, има и селски бунтове по тоя повод.

 58. 58 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Дойде ли трети март и всичките тъпани започват да се напъват да отричат историята сякаш са живяли под османско робство и са видяли кланетата отблизо!
  СРАМ НЯМАТЕ! НЕВЕЖИ СЪЩЕСТВА ЗАБРАВИЛИ ИСТОРИЯТА!

 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1676 Весело

  Фатална грешка е било, че Великото Учредително Народно Събрание пез 1879 в Търново е приело Конституцията на Княжество България, ВМЕСТО да порицае Руската Империя за агресията й и да приеме Султана за княз на България!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1676 Весело

  Колеги, взеизвестен факт е, в резултат на революционната дейност на Ваил Левски в Румъния са забили закупени единственно 5 револвера, който са представлявали неимоверна заплаха за Турската Империя.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото;
  нека спомен люти от дни на позор
  да висне кат облак в наший кръгозор;
  нека ни отрича исторйята, века,
  нека е трагично името ни; нека
  Беласица стара и новий Батак
  в миналото наше фърлят своя мрак;
  нека да ни сочат с присмехи обидни
  счупенте окови и дирите стидни
  по врата ни още от хомота стар;
  нека таз свобода да ни бъде дар!
  Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
  свети нещо ново, има нещо славно,
  що гордо разтупва нашите гърди
  и в нас чувства силни, големи плоди;
  защото там нейде навръх планината,
  що небето синьо крепи с рамената,
  издига се някой див, чутовен връх,
  покрит с бели кости и със кървав мъх
  на безсмъртен подвиг паметник огромен;
  защото в Балкана има един спомен,
  има едно име, що вечно живей
  и в нашта исторья кат легенда грей,
  едно име ново, голямо антично,
  като Термопили славно, безгранично,
  що отговор дава и смива срамът,
  и на клеветата строшава зъбът.

  О, Шипка!

  Три деня младите дружини
  как прохода бранят. Горските долини
  трепетно повтарят на боя ревът.
  Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
  гъсти орди лазят по урвата дива
  и тела я стелят, и кръв я залива.
  Бури подир бури! Рояк след рояк!
  Сюлейман безумний сочи върха пак
  и вика: "Търчете! Тамо са раите!"
  И ордите тръгват с викове сърдити,
  и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.
  Върхът отговаря с други вик: ура!
  И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
  дружините наши, оплискани с кърви,
  пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
  всякой гледа само да бъде напред
  и гърди геройски на смърт да изложи,
  и един враг повеч мъртъв да положи.
  Пушкалата екнат. Турците ревът,
  насипи налитат и падат, и мрът; -
  Идат като тигри, бягат като овци
  и пак се зарвъщат; българи, орловци
  кат лъвове тичат по страшний редут,
  не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
  Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
  Три дни веч се бият, но помощ не иде,
  от никъде взорът надежда не види
  и братските орли не фърчат към тях.
  Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
  кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
  Талазите идат; всичките нащрек са!
  Последният напън вече е настал.
  Тогава Столетов, наший генерал,
  ревна гороломно: "Млади опълченци,
  венчайте България с лаврови венци!
  на вашата сила царят повери
  прохода, войната и себе дори!"
  При тез думи силни дружините горди
  очакват геройски душманските орди
  бесни и шумещи! О, геройски час!
  Вълните намират канари тогаз,
  патроните липсват, но волите траят,
  щикът се пречупва - гърдите остаят
  и сладката радост до крак да измрът
  пред цяла вселена, на тоз славен рът,
  с една смърт юнашка и с една победа.
  "България цяла сега нази гледа,
  тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
  ако би бегали: да мрем по-добре!"
  Няма веч оръжье! Има хекатомба!
  Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,
  всяко нещо - удар, всяка душа - плам.
  Камъне и дървье изчезнаха там.
  "Грабайте телата!" - някой си изкряска
  и трупове мъртви фръкнаха завчаска
  кат демони черни над черний рояк,
  катурят, струпалят като живи пак!
  И турците тръпнат, друг път не видели
  ведно да се бият живи и умрели,
  и въздуха цепят със демонский вик.
  Боят се обръща на смърт и на щик,
  героите наши като скали твърди
  желязото срещат с железни си гърди
  и фърлят се с песни в свирепата сеч,
  като виждат харно, че умират веч...
  Но вълни по-нови от орди дивашки
  гълтат, потопяват орляка юнашки...
  Йоще миг - ще падне заветният хълм.
  Изведнъж Радецки пристигна със гръм.
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
  спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  славата му дивна като някой ек
  от урва на урва и от век на век! 62. 62 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Браво, Ванка!
  Ти разби всички русофилистични илюзии.
  И още нещо от Розата.
  "Дори през 1828г. почти неизвестният тогава учен Юрий Венелин се възмущава, че учените в повечето случаи съвсем не споменават за българите, жив сегашен народ, а пък изчисляват изтребените померански славяни... непростимо е за нас ,да забравим ония, от чиито ръце получихме кръщение, които ни научиха да пишем и четем, на чийто роден език днес се извършва нашето богослужение."

 63. 63 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Честит 3 март 1918. когато болшевишка Русия капитулира И пред Царство България.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "...Със сигурност е по-голям българолюбец от теб..., толкова пари хвърли (дядо Шори) да ви налее мозък в кратуните..."

  не кратуни, а павета!

 65. 65 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Та кой ни е освободил според професора, не разбрах.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2622 Любопитно

  "Статията на автора е завоалиран опит да ни се вмени, че без руската империя не сме били способни да се освободим."

  Хич не е заволиран ами е казано директно! Ти да не би да мислиш че сме можели сами да се освободим след като дори и другите балкански народи при много по-сериозно революционно движение и съпротива пак са били подпомогнати от Русия!

  До коментар [#36] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  а така, дайте трибуна на ченгетата да ви обясняват в комсомолската седянка-редакция, е после си мислете колко сте смислени и си празнувайте :)

  "Справедливия санстефански договор, който руснаците подписали с ясното съзнание, че европа ще го разкъсда на парчета" - червени бокл, пардон справедливи и плиуралистични журналисти :)

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Фатална грешка е било, че Великото Учредително Народно Събрание пез 1879 в Търново е приело Конституцията на Княжество България, ВМЕСТО да порицае Руската Империя за агресията й и да приеме Султана за княз на България!
  —цитат от коментар 59 на Сатана Ликующий


  След абдикацията на Александър фон Батенберг Стамболов го предложил на Султана, но той отказал, страхувал се от Русия.

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  много минуси съм събрал, русофилщината май отрича и Националното ни Възраждане?

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Статията на автора е завоалиран опит да ни се вмени, че без руската империя не сме били способни да се освободим."Хич не е заволиран ами е казано директно! Ти да не би да мислиш че сме можели сами да се освободим след като дори и другите балкански народи при много по-сериозно революционно движение и съпротива пак са били подпомогнати от Русия!До коментар [#36] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":
  —цитат от коментар 66 на Julian Mall


  Голям патрЕот си, само дето не знаеш нищо за революционното движение на България...

 71. 71 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Слава Богу, че през Първата световна война успяхме да разгромим Руската империя и на 3 март 1918 г. подписахме Брест-Литовският договор:

  "Из прошлаго русской дипломатии" от 1890 г. руският дипломат и историк Сергей Татищев на страница 503 дословно пише, че "след като се убедим в предателството и измяната на българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове, без да се утешаваме с мнимите различия между настроението на народа и неговите водачи, тъй като в политиката всеки народ отговаря за своето правителство. Всичко, което Русия направи за България, трябва да бъде развалено. Целта на нашите усилия трябва да бъде не "целокупна" България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да поиска да остави за себе си".

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Един нормален политически елит би се поразвълнувал, след проявата на толкова изявена поляризация в отношението към националния ни празник, включ. и ДПС би трябвало да имат мнение. Не става дума дали ни харесва или не, а дали ни разединява или не. Убеден съм, че всички народности у нас биха застанали убедени във величието на една дата като 6 Септември, денят на обединението на Княжество България с Източна Румелия, и и че половината от нацията ще са против датата на т. нар. "освобождение".

  Ако изобщо ченгесарите могат да бъдат "елит".

 73. 73 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#34] от "historama":много минуси съм събрал, русофилщината май отрича и Националното ни Възраждане?
  —цитат от коментар 69 на historama


  Естествено, че го отричат, то в разрез с кремльовските имперски интереси...

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Г-н Илчев, какво е вашето мнение за датата 3 март като национален празник? Обединява ли ни или НЕ?

 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дойде ли трети март и всичките тъпани започват да се напъват да отричат историята сякаш са живяли под османско робство и са видяли кланетата отблизо!СРАМ НЯМАТЕ! НЕВЕЖИ СЪЩЕСТВА ЗАБРАВИЛИ ИСТОРИЯТА!
  —цитат от коментар 58 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Другарке, не си личи да си запозната с българската история...

 76. 76 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До 7: "442"]Радвам се, че се е случило.При всички случай сме по-добре от по турско...."Колкото и да ти е странно, но след "освобождението" нещата изобщо не са били розови. Българите загубили огромния османски пазар, даже и своя, български в земите на Българската екзархия (над 165 000 кв.км.), съчетано с издръжката на руската армия и изплащането на разни османски активи, останали в земите на Българското княжество - свободата не е само да излезеш навън, и да псуваш на воля.
  —цитат от коментар 19 на historama


  Еи такива като тебе ще повикат Ердоган да ги освободи.

 77. 77 Профил на labby
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До 66:"Julian Mall".... Ти да не би да мислиш че сме можели сами да се освободим след като дори и другите балкански народи при много по-сериозно революционно движение и съпротива пак са били подпомогнати от Русия!..."
  Юлианчо, балканските народи не са единствените, които се борят за национална независимост, и отделяне от Османската империя. ХIХ в. е времето на залеза и разпадането на империите и зараждането на националните държави. Точно в тези години на картата на Европа се появява Италия, отделяйки се от Австрия. Германските княжества се обединяват под водачеството на Прусия. Полша се освобождава от Русия, появяват се Гърция, Белгия, Сърбия. Влашко се освобождава, и заедно с Молдова образуват една нова държавна формация - Румъния. Унгария все още е част от Австроунгарската империя. Чехия и Словакия също, и трябва да дочакат края на ПСВ. През целия ХIХв. Европа е разтърсвана от национални революции. Априлското въстание е само една брънка от борбата на европейските народи за национални държави. Всъщност след това въстание Високата порта предлага Конституция с гарантиране правата на народите (или нациите) в империята. Следващата стъпка е щяла да бъде султанът да стане български цар (както виенският император е бил унгарски крал), и всички знаем какво се е случило в Европа след 1918г. - крах на всички империи, включ. и на руската и османската.

 79. 79 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Вижте какво пише в РУСКАТА версия на "Уикито":
  "Тре́тье Болга́рское ца́рство (болг. Царство България) — болгарское государство, существовавшее от провозглашения независимости в 1908 году до упразднения института монархии в 1946 году. Представляло собой конституционную монархию (Тырновская конституция 1879 года с поправками). "
  Истинската БЪЛГАРСКА дата е 22.09.1908 г.
  И по примера на Сърбия, Румъния и Черна гора да сме ПО-УМЕРЕНИ с БЛАГОДАРНОСТИТЕ!
  Все пак - ПЛАТИЛИ сме си: със ЗЛАТО; героизма на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ; ИЗХРАНВАНЕТО на "освободителите"; оръдията им са ИЗНАСЯНИ през проходите с усилията на БЪЛГАРИТЕ!
  Да ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

 80. 80 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Историята ни е тежко обременена от национална историческа митология смесена с пропагандни формули в чужд интерес. И тая смес толкова дълго е набивана в главата на българина, че в повечето случаи без да се мисли се вади готовият, заучен отговор.

 81. 81 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Глу-по-сти
  Ако нещо е станало някак, значи така е трябвало да стане. Безсмислено е да се мисли как иначе е могло да стане.

 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Честит Национален Празник на всички! Пожелавам здраве, щастие и благоденствие на всички!
  И да нямаме национални предатели като Драган Цанков, който по време на Съединението 1885 организира протестен митинг в София срешу Съединението (то не било одобрено от Русия !!!), като тези българи кохто взривиха 1925 катедралата Света Неделя, като Георги Димитров и Васил Коларов ... и уви много други ...
  Да е светла паметта на Българските Опълченци и геройте от войната със Сърбия 1885! Да поменем с благодарнист сражавалите се под Руското Императорско Знаме за Освобождението на България, да е лека пръстта и светла паметта на загиналите във войната 1877/78 освободители, намерили вечния си дом в българските земи! На многая лета!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":

  По- страшен от "коронавируса" за нас БЪЛГАРИТЕ е КРЕМЪЛВИРУС ! Не знам колко е смъртоносен, но ни ТРОВИ и ни РАЗДЕЛЯ !

 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4748 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":По- страшен от "коронавируса" за нас БЪЛГАРИТЕ е КРЕМЪЛВИРУС ! Не знам колко е смъртоносен, но ни ТРОВИ и ни РАЗДЕЛЯ !
  —цитат от коментар 83 на ND


  Кремълвирусът е също КОРОНА вирус.

  Вирусът на РУСКАТА ИМПЕРСКА КОРОНА

 85. 85 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Платилисме си и надплатили и на Русия и на СССР. Сега плащаме на Путин.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ...:Вижте какво пише в РУСКАТА версия на "Уикито":"Тре́тье Болга́рское ца́рство (болг. Царство България) — болгарское государство, существовавшее от провозглашения независимости в 1908 году до упразднения института монархии в 1946 году. Представляло собой конституционную монархию (Тырновская конституция 1879 года с поправками). "Истинската БЪЛГАРСКА дата е 22.09.1908 г...!
  —цитат от коментар 79 на ND


  ++++++

  Колкото и да се святкаме тук, но за руснаците понятието "държавност" значи много повече, отколкото в нашите понятия ограничени до школските учебници. Всъщност след обединението между Княжеството и Източна Румелия за Високата порта нещата изобщо не са се променили, и затова те са наблюдавали нещата едва ли не безучастно - Автономията на Княжеството и данъците изобщо не се променяли. Да, данъците, защото Княжеството е плащало данък на Високата порта ( и за своето "освобождение" отделно). Така че наистина началото на Третото Българско царство е 22.09.1908г., а не 3.03.1878г., т.е. 30 години по-късно!

 87. 87 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На 3-ти март е подписан някакъв предварителен договор, който се крие в Кремъл и до сега. Защо? Ако войната не беше за завладяване на проливите, а "освободителна", този договор отдавна щеше да е в учебниците. Впрочем, през онази 1878 г. са се навършили точно 900 години от първите руски кланета - унищожили Плиска, Преслав и цялата източна половина на България. Заради тези проливи са изклани над 100 000 българи, а в последствие столицата ни е преместена в Охрид. Историята недвусмислено доказва, че единственият извечен враг тук и до ден днешен е така наречената Русия и никакви еквилибристики нямат шанс да потулят този факт!

 88. 88 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":

  Крайно време е за ПРОМЯНА на датата на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК.
  В една "анкета" по темата също най-голям процент от гласуващите /около 80% ако не бъркам/ бяха посочили 22.09 - ДЕНЯТ на НЕЗАВИСИМОСТТА!

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От около десетина години се празнува датата 22 Спетември, денят на Независимостта, и прекратяването на автономията ни.

  Професоре, вие сте образован човек, бил сте ректор на СУ, ама май не правите разлика между "освождение" и "независимост"? Или ще кажете, че това са маловажни факти? Ами то и данък русия е подробност, ама не можем да се отървем.
  На какви ли глупости учите студентите си? Съжалявам.

 90. 90 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трол до трола, мила п#тк@ майно льо ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 91. 91 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 306 Неутрално

  На 3-ти март е подписан някакъв предварителен договор, който се крие в Кремъл и до сега. Защо? Ако войната не беше за завладяване на проливите, а "освободителна", този договор отдавна щеше да е в учебниците.
  —цитат от коментар 87 на xefgo

  Не е "някакъв", а е много важен, за руската империя. Една от общодопусканите грешки е, че тая война се разглежда откъснато от предходните руско-турски войни. Тоя договор има за задача и да успокои българите в земите под турски контрол, за да не се вдигнат на въстание и да провалят примирието и да получат време великите сили да се намесят като посредници. Както вече е ставало преди това. Ненапразно Дибич Забалкански се кара на водачите на избухналото тогава въстание "че разваляли сговора между двамата велики господари" и за по-сигурно откарва част от тях със себе си.

 92. 92 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тъжният факт е, че ние не се освобождаваме сами. Ироничното е, че както накъсани и в междуособици сме премазани от османската военна машина, в същото състояние сме и доживели свобода - потънали в гнусни междуособици, заети да се дфажкаме взаимно вместо да се борим за националния интерес.

  Това има чудовищни последици в последващата ни история. Национален комплекс за малоценност, предполагам, разцепване на обществото на -фили и -фоби, и единици българофили (обикновено убивани бързо).

  Огромна маса русофили, които поставят чужда страна пред собствената си и заместват една нормална, здравословна, човешка благодарност към братския руски народ (с едно наум, че просто сме намазали покрай техните собствени геополитически планове) с някакво гнусно, раболепно, безусловно и безмозъчно целуване на руския ботуш. На вниманието на ботушолизците - вие знаете ли, че руснаците най-много ги е гнус от такива като вас?

  Иначе - честит национален празник на всички. Да сме по-силни, обединени и по-силни, че да преодоляваме трудности и неправди.

 93. 93 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1693 Весело

  До коментар [#84] от "Hawaii":

  Така е, точно копие на коронавируса е, особено е видим в Италия, този кремъловирус, в Германия и Сиера Леоне - също.
  Къде ли не се е разпрострял ... и в Космоса го има, и на Луната ... а не на Луната е плъзнал един друг вирус с 50 гаснещи звездички на флагчето.
  Плъзнал е още и в Либия, Йемен, Сирия, Ирак, Уганда, Сомалия, Кения, Пакистан, Афганистан ... за по-предишни периоди да не говорим.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 94. 94 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#73] от "bez_ime2":По- страшен от "коронавируса" за нас БЪЛГАРИТЕ е КРЕМЪЛВИРУС ! Не знам колко е смъртоносен, но ни ТРОВИ и ни РАЗДЕЛЯ !
  —цитат от коментар 83 на ND

  +++
  Абсолютно съм съгласен, 142 години вече съсипва страната ни.

 95. 95 Профил на bez_ime2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Resurrection
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#84] от "Hawaii":Така е, точно копие на коронавируса е, особено е видим в Италия, този кремъловирус, в Германия и Сиера Леоне - също.Къде ли не се е разпрострял ... и в Космоса го има, и на Луната ... а не на Луната е плъзнал един друг вирус с 50 гаснещи звездички на флагчето.Плъзнал е още и в Либия, Йемен, Сирия, Ирак, Уганда, Сомалия, Кения, Пакистан, Афганистан ... за по-предишни периоди да не говорим.
  —цитат от коментар 93 на Taiga


  Вие, кремльовските пожарникари, вече 75 години гасите тези звездички и резултат? Да не използвате препарат за вани вместо вода?

 98. 98 Профил на Resurrection
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#94] от "bez_ime2":Тъпак!
  —цитат от коментар 96 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Другарке, какъв изказ само, хо-хо-хо... Сигурно от барикада сте го придобили????

 100. 100 Профил на Resurrection
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK