БСП – разкрачена между соцносталгията и неясното бъдеще

Кой е Сандърс? Какво е демократичен социализъм? – голяма част от членовете на левицата не знаят отговорите.

© Анелия Николова

Кой е Сандърс? Какво е демократичен социализъм? – голяма част от членовете на левицата не знаят отговорите.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


Кой е Бърни Сандърс? Какво е демократичен социализъм?


Сигурен съм, че голяма част от членовете на БСП не знаят отговора на двата въпроса. Ръководството на партията пък не се интересува от такива теми. По-малко от два месеца преди първия пряк избор на лидер на Столетницата тя продължава да бъде втренчена в пъпа си. Двата въпроса, които най-силно я вълнуват, са от съвсем друго естество. Ще се опълчи ли официално на Корнелия Нинова досегашният й заместник Кирил Добрев? Ще успее ли вътрешнопартийната опозиция да осуети циментирането на Нинова на върха от партийните членове, като в крайна сметка процедурата бъде завършена от конгреса? Най-важният въпрос - каква партия да бъде БСП, е оставен в килера, където наред с атрибутите от "славното минало" отлежават вече остарялата партийна програма и "Визия за България".
В същото време в западните демокрации, по които все си сверяваме часовниците, се водят оживени дискусии за дереджето и бъдещето на "лявото", а левиците управляват на Иберийския полуостров и в Скандинавието.
В САЩ най-успешен до момента кандидат за президент от редиците на Демократическата партия е сенаторът Бърни Сандърс, обявил се за демократичен социалист. Червената нишка в неговата кампания, която има най-широка мрежа от активисти, е необходимостта от едно много по-справедливо общество, което да замени сегашното, разделено на 1% най-богати и останалите 99%. В теоретико-приложен план демократичният социализъм може да се разглежда


като крайна цел на социалдемокрацията, като по-висш етап


на придобилия широка популярност след Втората световна война модел на силната социална държава. Неотдавна лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин заяви в реч в Бристол, че "в основата на социализма е демокрацията да контролира икономиката, а не обратното, така че да можем да използваме огромната си колективна икономическа сила за добро - да спрем климатичния срив, да премахнем бедността, да повишим стандарта на живот".


Разказът на Сандърс "превежда" идеите на демократичния социализъм на прагмагичен език, пише американският публицист Баскар Сункара в немското ляволиберално издание "Дер фрайтаг". Сандърс издига "прогресивни икономически и социални искания в полза на работещите, критикува политическите и корпоративните елити, избягва партийната "битка за идентичностите" и я заменя с популистка класова борба ". Черешката на тортата с предизборните му обещания, които политическият истаблишмент и корпоративните медии критикуват яростно като крайно нереалистични, е "новият зелен курс". Той предвижда преминаване към чиста енергия, обществена собственост над нейното производство и създаване на 20 млн. нови работни места. Планът се родее със "зелената индустриална революция" на Корбин и разпалва дебатите на тема екологичен социализъм в германската Левица.


Искрици от тези заразяващи дебати припламнаха предконгресно и в БСП -


появи се Платформата за демократичен социализъм. Парадоксалното е, че той остава за БСП цел на хартия - фигурира в програмата й, но отсъства в любимата на Нинова "Визия за България". Платформата е подписана от 97 изявени членове на БСП, сред които Георги Пирински, Велислава Дърева, Красимир Янков и др. В нея се казват неща, за които под ръководството на Нинова и Добрев партията спря да говори или дори действа в противоположна на правилната посока:


- "Трябва да се опитаме да отведем самата партия при тези, които представляват нейната естествена социална база, най-засегнатите от кризата - хората на наемния труд, земеделците, издържащи се от земята си, дребните предприемачи, голяма част от творческата интелигенция." Тази заявка звучи много по-логично за една лява партия, отколкото непохватните досегашни опити за ухажване на бизнеса и средната класа. Симптоматично е казаното от шефа на столичната БСП Калоян Паргов по ТВ "Евроком", че основна цел на партията трябва да бъде средната класа, очевидно мислена като противовес на наемните работници. "БСП чия партия е? На работниците, които днес вече не са с червени потници, както преди 100 години по време на класовата борба? Според мен БСП трябва да бъде партия на средната класа. Има хора, които са с леви убеждения и не са "скъсани и бедни", те са част от средната класа и имат добър бизнес".


- "Основна черта на социалната държава е нарастващият процент на облагане в зависимост от доходите и имуществото на гражданите и фирмите, с облекчени ставки на косвените данъци върху стоките от първа необходимост. Сегашната система трябва да бъде заменена със система на прогресивно облагане." Да сте чули през последните две години Нинова и Добрев да говорят за прогресивен данък (пък бил той само за най-богатите, за да не стреснат лелеяната "средна класа")?


- "Мерки срещу ширещите се суеверия, нови и възродени съчинения за световни заговори и конспирации, както и на войнстващ национализъм и расизъм." След като допринесе съществено за торпилиране на насочената срещу насилието над жените и в семейството Истанбулска конвенция под знака на борбата с "джендър идеологията", напоследък БСП е оставила настрана тази тема. Може защото все пак разбира, че на терена на националпопулизма е само изкуствен придатък към делата на "воеводите" и други заслужили борци срещу "джендърите". Вероятно по същата причина Нинова мълчи поне засега на фона на новата мигрантска вълна на южната ни граница. В предишни периоди в разрез с всички интернационални традиции на своята партия тя се опитваше да цака управляващите с антимигрантската карта. Не се е чуло обаче да осъжда категорично национализма и ксенофобията.


Платформата за демократичен социализъм е само чернова за това как трябва да изглежда една прогресивна лява партия през 21-и век. Бдителни коментатори веднага посочиха нейни слабости, след като преди няколко дни я похвалих във "Фейсбук". "Може цял ден да говориш за прогресивно облагане... но, ако не покажеш сравнителна таблица между плоското и прогресивното облагане... язък ти за барута, така да се каже", написа икономистът Николай Томов. Журналистът Борис Ангелов пък отбеляза, че "с думи от 1989 г. не става през 2020 г., неадекватно е. Стига само "творческа интелигенция". Мухлясала работа."


Действително, ако платформата не бъде "преведена" на езика на хората на наемния труд, на прекариата, на младите и на негласуващите, ще си остане един от многобройните интересни, но безполезни партийни документи. За нея може да се заговори най-вече ако в битката за лидерското място се появи


нов, харизматичен претендент, който да се опита да поведе партията към левия бряг.


Сега БСП е разкрачена между носталгията по "социализма", ама държавния, авторитарния, и неясното бъдеще. Подчертано възрастният й електорат, който по демографски причини се стопява, макар и бавно, е с подчертано консервативни нагласи, а "лявото" присъства все по-рядко в реториката на лидерите й. Другояче не би могло да бъде, защото то все по-често отсъства от политическите им действия.


Противно на очакванията към една лява партия, БСП мълча при предрешения избор на Иван Гешев за главен прокурор, а половината й депутати подкрепиха също спорната кандидатурата на предшественика му Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Макар да претендира, че е основната опозиция на ГЕРБ,


БСП периодично съзаклятничи с партията на Борисов.


Фрапантен е примерът с избора на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, протекъл по формулата "ти на мене, аз на тебе". И двете партии милеят за АЕЦ "Белене", която вече виждат основен носител на българския "зелен" преход, който воля-неволю трябва да се реализира под натиска на ЕС. Като всяка една "стара" партия БСП ще брани до последно въгледобива и ТЕЦ-на твърдо гориво, без да предложи реално работещи "зелени" алтернативни, вкл. за преквалификация и социален рестарт на миньорите и енергетиците. Неотдавна парламентът задължи правителството да спаси финансово затъващата държавна ТЕЦ "Марица изток 2", както и да предотврати на всяка цена бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали. Такъв развой вероятно ще последва след приемането на т.нар. Европейски зелен пакт. Решението беше взето на базата на предложение на БСП, подкрепено с известни корекции от ГЕРБ.


Социалистите предлагат и леви политики, като например преизчисляване на размера на всички пенсии, изгонване на търговските дружества от болниците и др. подобни. Но или нямат воля да мобилизират силна обществена подкрепа за тях, или ги защитават само проформа, както е с идеята за прогресивния данък. В същото време гледат благосклонно към бизнеса и претоплят "традиционните семейни ценности".


През 2020 г. БСП определено не е лявата партия на България.


След като премина през неясна фаза на социалдемокрация, бившата комунистическа партия затъна в два експеримента. Първият беше силният флирт с неолиберализма. Справка - плоският данък, въведен при правителството на Станишев, който е характерен за страни с висока степен на социални неравенства. На свой ред "Корнелия Нинова тръгна да подменя идейната историческа същност на БСП. Голяма грешка е лансираната от нея идея за консервативен социализъм и ляв консерватизъм. Що е то консервативен социализъм? Дървено желязо". Диагнозата е на Велислава Дърева в интервю за в-к "Марица".


Преди време Нинова, която влиза в БСП, след като натрупва опит в приватизацията, каза пред "Нова телевизия": "Маргарет Тачър е любимият ми политик, а от днешни времена - Тереза Мей." Преди две години пък се обяви против санкциите на ЕС срещу Унгария под предлог, че това е "грешка, това е още една стъпка към разединението на Европа". Позицията й е в унисон с голямата популярност, на която се радва унгарският дяснопопулистки премиер Виктор Орбан сред симпатизантите на БСП. Най-активните от тях във фейсбук обясняват възторга си пред него със "социалните му мерки" и "политиката в защита на унгарските национални интереси". Потъпкване на демократичните стандарти, на независимостта на съда и на свободата на словото нямат значение за тези "социалисти".


Големият въпрос, на който може да бъде посветена цяла научна дискусия, е наистина ли БСП беше лявата партия на прехода. Отговорът му е много по-важен от развръзката на лидерската битка в нея.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 495 Неутрално

  По-скоро вървят към национал социализъм, не домкратичен социализъм

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  По-скоро вървят към национал социализъм, не домкратичен социализъм
  —цитат от коментар 1 на Deinio


  По-скоро са тръгнали към Кремъл и ще си счупят главите да бързат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Остави БСП в батака:) Какво е ляво? След като си почнал дискусията.....или 30 годишни лявото е СССР( разбирай сега Русия). Дясното е САЩ . Толкова просто и ясно :) Сега САНДЪРС иска безплатно здравеопазване и образование в сърцето на КАПИТАЛИЗМА, е това е популизъм ?:) По добре е да се пише за "схоластиката". Там има логична конструкция . Събират се важни религиозни дейци/шамани, и почват - "колко дявола има на върха на една игла?". Това е много интересната тема. Колкото до СОЦИАЛИЗЪМ има на върха на .... Кой се интересува от това ? Ако за някого беше интересно,.... би се разкарал до СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ, и да види "колко дявола има на върха ..." Социализъм на е в САКРАЛНА ДУМА, която се отварят пещери, тя е отношение между богати - небогати ( оставям настрана как са богати) . Древна Гърция има едно решение - "ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНИ СТЕ ЗА ПОЛИСА ...и изчезвайте". Скандинавското решение е близко 1." плащатате.... примерно 65% , за да останете в полиса" 2. За да не си играете на "робовладелци" - ще въведем опредени правила , които ще спазвате.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  БСП – разкрачена между соцносталгията и неясното бъдеще...
  -----------------------------------------
  "БСП – разкрачена" е достатъчна неновина. Новината при нея винаги е била "КОЙ я клати"....

 5. 5 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Разпускайте я тая партия и да се свършва мъката. Със сигурност е необходима партия защитаваща немния труд, но с тези милионери начело, наследници на комунистите - терористи, какво да очакваме?

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Социалистите предлагат и леви политики, като например преизчисляване на размера на всички пенсии, изгонване на търговските дружества от болниците и др. подобни. Но или нямат воля да мобилизират силна обществена подкрепа за тях, или ги защитават само проформа, както е с идеята за прогресивния данък.
  =======
  На всякъде сте еднакви.....
  Жълти да са ви жилетките.....
  "Саръев" и да са ви поповете....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 530 Разстроено

  За съжаление в БСП няма нищо ЛЯВО... За съжаление БСП си остана в МИНАЛОТО... Как толкова години не можаха малко поне да вземат от ЕВРОПЕЙСКОТО ЛЯВО?!

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хм, "познатите алабализатори"...
  Ми дискутирайте си:

  „ Повтарям, запишете си – русофилството и лявата идея не са сиамски близнаци. Днешното управление на Русия е по-дясно от германското. Лявото днес е на запад. Факт“ - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140299

  „Зад съвременна Русия и нейните агенти на Балканите и в Европа не се спотайва нищо друго освен банални империалистически мечти.“- https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7169455

  БКП бяха и са монархо сталинисти - "Идейният колаж БСП".
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/07/2929643_ideiniiat_kolaj_bsp/


 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "При социализЪма знаехме всичко за бъдещето, нищо за настоящето, а миналото беше държавна тайна"

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  БСП – разкрачена между соцносталгията и неясното бъдеще...-----------------------------------------"БСП – разкрачена" е достатъчна неновина. Новината при нея винаги е била "КОЙ я клати"....
  —цитат от коментар 4 на puknatastotinka


  Припомняям текст от "прехода ":
  "Между минало страшно и бъдеще
  неясно живее един малък народ.
  Свободата му приляга, но чепикът го стяга
  и погрешен е всеки ход.
  Девет милиона мишлета
  изкарват се за всичко ченгета.
  А котараците подхвърлят досиета
  и си пият кафето...
  ...Хората търпяха и накрая проумяха,
  че си правят с тях лоша шега..."

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  А сега цялата от начало:

  Текст:

  Между минало страшно и бъдеще неясно живее един малък народ.
  Свободата му приляга, но чепикът го стяга и погрешен е всеки нов ход
  и очаква го глад и очаква го мрак, а не липсват и други беди.
  Напред крачка направи, а със две изостане и така нещо все не върви.

  Припев:

  Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета.
  А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.

  Така времето минава и по-неясно става за това кой е прав и кой е крив.
  Едни правят стачки, други трупат пачки, а денят е все по-мъглив.
  И във тази бъркотия, и във тази щуротия народът е в явен пасив,
  ала някой има полза и времето използва да натрупа своя актив.

  Припев

  Но дошло е вече време поуката да вземем от тази щура игра.
  Хората търпяха и накрая проумяха, че си правят с тях лоша шега.
  И заключиха ченгетата и досиетата зад дебела врата.
  И настана мир и започна пир, а къде да скрием ключа?

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "БСП – разкрачена....."
  ........
  Къде е Бай Тотьо, да се изцепи: "ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!"

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 602 Неутрално

  БСП... това е като флопи дисковете - вече никой от младите не ги помни. Та след още 20г., ще умре и последния "заклет" бесепар и ще останат някакви единици, които няма да могат да минат 4%-товата бариера.

 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Весело

  Все ми е тая пред кого е разкрачена другарката Нинова...............

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs": - продължение

  Днес "Депутатите ще разгледат проект на решение на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия" /по Фактор/

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  БСП никога няма да се отърси от комунистическото си минало. БСП никога вече няма да спечели убедително избори. Лошото във всичко това е, че в ляво има един политически вакуум, който не е полезен за обществото и за страната, но то пък и в дясно е така та.... борбата вече не е партийна, а коя шайка ще надделее

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Петоколонниците са вредни и опасни за Отечеството!!!

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  За съжаление никога не се3 отделиха от там....
  Има десетки модели на леви партии в Европа, а те3 като кучето на Павлов слюноотделят само при споменаването на думата "мАЦква"....
  Тъжна история!!!
  Иначе България има нужда от нормална, европейска, лява прогреситка партия, но очевидно тези не са били, не са и няма да бъдат....

 19. 19 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като Бърни Сандърс иска да прави ново НАТО с Русия в него, днес депутатите ще разгледат проект на решение за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени от Европейския съюз. Предложението е внесено от БСП.

  При всички цолиалисто-комунисти ярко изпъква руската връзка.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  БСП отдавна не е партия....а а сбирщина лузери и демагози !Неспособни да формулират даже сносна алтернатива.....Безполезен кремълски тумор крепен от недоучили носталгици и червени крадци!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  организираните престъпни групи в парламентата все по-малко ми приличат на политически партии - едни и същи лумпени, едни и същи престъпления!

 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 851 Неутрално

  БСП е пътник.Всяка години измират хиляди техни симпатизанти поради естествени причини-егенето им започва с 2 и с 3.Когато членовете им останат 3-4 хиляди души ще се види ,че са партия на милионери и няма да се преструват че представляват хора,които нямат нищо общо с тях.Ако елитът на БСП си съберат паричките-но всичките/заедно със скритите/могат да се напънат и да платят външния дълг на България.И да им останат за издръжка на децата им в чужбина.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  БСП не е социалистическа партия. Това е нейният основен проблем. Какви социалисти са ръководството на тая партия, които са от милионер нагоре?! Крупни приватизатори, начело с другарката Корнелия. Членската им маса е от идиот нагоре, които вярват, че капиталистите в ръководството милеят за тях. На всички им дърпат конците от Москва и продават национални интереси на едро. Червени малоумници...!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Весело

  Нито е българска, нито е социалистическа, нито е партия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  За съжаление в БСП няма нищо ЛЯВО... За съжаление БСП си остана в МИНАЛОТО... Как толкова години не можаха малко поне да вземат от ЕВРОПЕЙСКОТО ЛЯВО?!
  —цитат от коментар 7 на bosev.asen


  А за какво ти е "европейско ляво"!?

  Тяхната философия е точно толкова мандраджийска.
  Просто размахът е по-голям. Защото са налазили по-охранен приемник, за да паразитират.

 27. 27 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Колкото по темата, БСП не е разкрачена, защото е стъпила между соцносталгията и неясното бъдеще, а ОБРАТНОТО!
  Понеже е разкрачена, с крака на шпагат, ще не ще, трябва да стъпи между две много далечни и непрактични места, а именно, соцносталгията и неясното бъдеще!

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  БСП отдавна не е партия....а а сбирщина лузери и демагози !Неспособни да формулират даже сносна алтернатива.....Безполезен кремълски тумор крепен от недоучили носталгици и червени крадци!
  —цитат от коментар 20 на Willy Messerschmitt


  Кога е било друго!?

 29. 29 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 332 Весело

  хубавото на бсп е че не иска власта.. лошото за българския народ е е че освен герб никой друг не иска властта ....

 30. 30 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 332 Весело

  и това в най-бедната страна в европа - в резултат ни управляват леви, маскирани като десни... които ударно удържавяват всичко и ни връщат в татово време...

 31. 31 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 575 Весело

  Хайде да не се лъжем, Ляво, дясно, зелено, червено, накрая всеки гледа да прилапа кинтите и да има на масата телешки стек. Освен пълните кукумицини, но на тях ли разчитаме да спасяват света?
  Ок, вярно е че трябва и да се мисли за бъдеще, да не обеднеят бедните толкова, че да почнат да буйстват, като жълтите жилетки. Но накрая идеята пак е да скътаме едни пари за децата и внуците.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Заглавието отразява вътрешното раздвоение в самата Нинова, приватизатор"под масата" и апологет на Тодор Живков. Няма как БСП в днешната си конфигурация да издигне за лозунг "национализация", защото това е лявото - повече държава, по-малко частна собственост.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  По-скоро им кънти в ушите залпа на Аврора...

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":

  Хич не ги мисли за лузъри БСП-арчетата. Много са си добре. Кадрите им са по всички нива на държавната и общинските администрации. Колкото до демагогията, майстори са.
  За каква алтернатива говориш? На червените не им трябва алтернатива. Те си правят различни клонинги, чрез които управляват. Лузърите са тия, които си мислят, че пребоядисаните милиционери са алтернатива.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  За какво им е на нашите комунисти да знаят, кой е Сандърс. Нали знаят, кой е Путин. Вълкът козината си мени, но нравът, не.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  БСДП беше прогресивна и просперираща партия, но нямаше пари. Не можеше да си поеме разходите, да си издържа вестника, нищо не можеше. И фалира. БСП е бившата БКП, тя имаше пари.Тя имаше пари в смитки, куфарчета и подставени лица. Имаше и си има фирми, имоти, олигарси като Гергов, ментори и спонсори и прочее. Ми каква партия да е БСП? Знае се че парите развращават и тотално развращават големите пари. В криминализираната държава чиста и свята БСП е абсурд. Но не е проблем само БСП. Цялата политическа каста е прогнила. Буквално единственият ни свестен ресурс е Президента Радев. А какво може той сам да направи? Къде е обществото с неговата чиста съвест? Къде са умните, достойните и почтени хора. Къде са професионалистите, специалистите, учените, изобретатели и рационализатори. Няма идеи, ми как ще има, добрите идеи ходят по хората, не по баирите.

 37. 37 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Наите тук какви социалисти са,чисти комунисти,при това капиталистокомунисти!Много добре знаят какво да правят-слушаме Изтока,децата да учат на Запад,ние по средата да лапаме!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Странен "анализ". Нищо ново не се казва, никакъв извод не се прави.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 733 Неутрално

  БСП - най-голям защитник на интересите на Пут-ин и неговата банда в България.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petleshev":
  ++++++

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  То у ред ли си?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Другарите комунисти Са се зачудили кой ли може да ги нареди на баницата?

 43. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "БСП - разкрачена..."

  Само да внимават с това разкрачване, че не се знае на какво ще се нанижат!

 44. 44 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Иво
  Демократическият социализъм в България приключи на 10 ноември
  1981 година
  Редно е един доцент да го знае

 45. 45 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 649 Неутрално

  БСП на Нинова и Радев служи само за да може ГЕРб да е е "по-малкото зло" за наивниците!

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  БКП/БСП трябваше да бъде забранена със закон още в край на 1989 година, а не да ги избират да ни управляват, а когато не са на власт да пречат.

 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Столетницата е вечно разкрачена и все незадоволена...

 48. 48 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Столетницата е вечно разкрачена и все незадоволена...

 49. 49 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Големият въпрос, на който може да бъде посветена цяла научна дискусия, е наистина ли БСП беше лявата партия на прехода. Отговорът му е много по-важен от развръзката на лидерската битка в нея." - Отговорът е повече от ясен: не, не беше и няма да бъде лявата партия на прехода". Защото тя подмолно крепеше старото и сръчно подсигуряваше финансите на новото си поколение. И ако все пак икономическият преход към пазарана иконотика е факт, то идеологията и моралът на държавния социализъм още стои в главите на много хора. Но по-важно е като държава и общество да не го допуснем като носталгия в умовете на младите поколения.
  Жалко и тъжно е, че в парламента няма истинска опозиция на управляващите.
  Близостта на БСП с управляващите спрямо руските зависимости и мафиотската мрежа на ДПС е трагедия за държавата.

 50. 50 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Весело

  Колко е разкрачена БКП/БСП не ме интересува. Важено как е разкрачен народеца наш. С един крак стъпил на герП, с другия на червената патерица. А между краката го дебне страшната действителност - живота, който си избира от 20 години. щото е мъдър, май.

 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Добри коментари по СХОЛАСТИКА :) Та, колко дявола има на върха на една игла? И колко още дълго смятате че някой се интересува от ИНТРИГИ за Ниновица ?:) За 60 % от младите американци ,думата социализъм е МНОГО ПОЗИТИВНА , и НЕБЕСА за 30% много позитивна е комунизъм ! Там не мери АЛФА, БЕТА.... и други мисирки:)

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":БСДП беше прогресивна и просперираща партия, но нямаше пари. Не можеше да си поеме разходите, да си издържа вестника, нищо не можеше. И фалира.
  БСДП я съсипаха малките фюрерчета които искаха да водят партия. Направиха се 4-5 отделни партийки. Дертлиев беше много податлив на ласкателства и се смяташе за голям политик. Не беше. Допусна на първите избори да се яви като носач на малките имитации, вместо самостоятелно.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  "БСДП я съсипаха малките фюрерчета които искаха да водят партия. Направиха се 4-5 отделни партийки. Дертлиев беше много податлив на ласкателства и се смяташе за голям политик. Не беше."
  До коментар [#52] от "ahasver":

  За Дертлиев си прав, другото е следствие.

 54. 54 Профил на wvo15352421
  wvo15352421
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четейки коментарите, за сетен път се убеждавам, че публикуването на що годе сносни, критични материали в това издание е хвърляне на бисери на свинете. Съжалявам, но нивото е под всякаква критика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK