Хибридната политика a la carte на Макрон – новото политическо нормално

Емануел Макрон все по-често получава обвинения в предателство и лицемерие, либералите го уличават в първото, а консерваторите във второто. Това е цената на хибридната политика.

© Thibault Camus, REUTERS

Емануел Макрон все по-често получава обвинения в предателство и лицемерие, либералите го уличават в първото, а консерваторите във второто. Това е цената на хибридната политика.Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016). Текстът му е от "Свободна Европа".


"Ние трябва да приемем, че днес в нашата република съществува нещо, което бих нарекъл сепаратизъм. В някои части на Франция той се е вклинил между нашите общности. Ислямът е изправен пред криза и някои желаят да го политизират, но, тук във Франция, няма място за политически ислям. В нашата страна съществуват региони и градове, които просто трябва да бъдат отвоювани."


Тези думи не принадлежат на Марин льо Пен и не са част от началото на нейната дълга предизборна кампания за президентския вот през 2022 година. Те са фрагменти от реч на Еманюел Макрон отпреди няколко седмици, произнесена в Мюлуз, който попадна в една от 47-те зони, определени за републиканско "отвоюване". Те бяха идентифицирани през 2018 година като част от програма за "завръщане на държавата" и нейните институции за справяне с престъпността и радикализацията.
Новият език на Елисейския дворец


Ако това звучи нетипично, към него спокойно можем да добавим още поне 4-5 политически инициативи от последните месеци.


"Става въпрос за суверенитет, ние просто искаме да си върнем контрола върху имиграцията", заяви неговият премиер-министър, когато страната наскоро въведе квотна система за имигранти.


Правителството затегна и режима спрямо бежанци и имигранти като ограничи възможностите за събиране на семейства и затрудни достъпа до здравната и социална система на чакащите решения за статут.


Ако към всичко това добавим и реториката за интеграция, възстановяване на авторитета на държавата, голистката външна политика, блокирането на разширяването на ЕС и борбата със "социалния дъмпинг", изведнъж образът на Макрон започва да става неразпознаваем за либералните очаквания.


Ново политическо нормално, което никак не е ново


Всъщност френският президент се опитва да се превърне във виртуоз на хибридната политика, a la carte сглобка, която събира в себе си наглед несъвместими позиции и се опитва да говори на най-различни социални групи. С малко търпение е напълно възможно да го залепите в доста алтернативен колаж и политики с обратен знак. Независимо от относително силната роля на държавата, няма съмнение, че Макрон се опитва да наложи и немалко либерализиращи мерки, като намалява данъци, реформира склерозирали публични системи, най-вече пенсионната, стимулира предприемачеството, модернизира самата структура на стопанството.


Иновациите, дигитализацията и зелената икономика са все по-често в неговата реторика. Все повече обаче подобно поведение не прилича на тактическа двойнственост, а на ново политическо нормално.


Взаимстването на идеи и позиции от различни идеологии не е новост. "Радикалният център" или "Третият път" на Тони Блеър бе сред последните и най-популярни опити за синтез. Помирението на лейбъристите с пазарната икономика, европейската интеграция и новия индивидуализъм бе цената на политическото завръщане, но и обща координатна система за късната социалдемокрация. Тя изпълни практическата задача за електорална релевантност, но очаквано се пропука на власт под тежестта на вътрешните си напрежения. Блеър успя да превърне този центризъм в международен бранд, преди глобалната криза да го помете. Има и други примери за тактическо придърпване на теми от различни части на идеологическата палитра. Ангела Меркел го направи след трагедията във Фукушима и с въведената през 2015 година минимална работна заплата след десетилетия на колективно договаряне.


Не е само Макрон


Емануел Макрон все по-често получава обвинения в предателство и лицемерие, либералите го уличават в първото, а консерваторите във второто. Това е цената на хибридната политика.


Но отвъд политическата реторика всъщност колажната политика става повсеместна и в нея се впуснаха всички. "Зелените" са на път да приемат необратимо пазарната икономика и ще се опитат да постигнат целите си чрез нейното "позеленяване". В Австрия те се съгласиха да застанат едни до други с партия, която иска да сваля данъци и да укрепва националната идентичност. Десницата пък е на път да отстъпи от фундаменталната си опозиция към фриволното харчене на публични средства, трупане на дългове и разрастване на държавата.


Борис Джонсън изостави целомъдрието на публичните финанси и започна да обещава инвестиции в най-различни посоки. В годините на Доналд Тръмп пък Америка достига невиждани нива на задлъжнялост.


Под особена обсада е социалдемокрацията. Тя губи гласоподаватели във всички посоки - към крайната левица, зелените и консерваторите. Затова и все по-често прави завой надясно.


Датските социалдемократи на практика се присъединиха към антиимигрантския консенсус и успяха не просто да овладеят своя електорален спад, а дори се върнаха във властта. Пред подобни крачки са и други техни идейни съмишленици в цяла Европа.


На целия този фон това, което прави Макрон, не е изключение, а ново нормално. Социалната фрагментация, нарастващото недоверие в традиционни партии и авторитети, както и струпването на множество структурни проблеми трансформират западната политика и всички се надпреварват да се адаптират, за да не изпаднат от борда. Политиката a la carte е тук, за да остане. Остава да видим дали нейният фронтмен ще бъде вестоносец или исторически репер.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отбраната на Лесбос: Гърци бият бежанци и помагачите им, хвърлят журналисти в морето - ООО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НЯМА КАЛМАРИ И УЗО ЗА ВАС?А ЛА
  КАРТ ПО ГРЪЦКИ

 2. 2 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отбраната на Лесбос: Гърци бият бежанци и помагачите им, хвърлят журналисти в морето -НЕМСКИ ЖУРНАЛИСТ НА ГРАНТ

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Умно и няма да е неправилно да се помисли по въпроса....

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Макрон - новия лидер на ЕС!

 5. 5 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Статия буламач,нахвърлени идеи без логическа връзка помежду си-тоест гласът на французите гласували за макрон,да бъдат заглушени в полза на политическия ислям и нашествениците,които да лишат от достъп до социални услуги,френското население-Бърни Сандърс и Блумбърг хибридни апологети на килограм
  ако и пари получавате за такива мемлекети,нищо чудно че ви бият и хвърлят ввъ морето,гърците-драсканици и размишления на албански реотан

 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Франция не може да си позволи да бъде превзета от бежански орди - човека си го казва - става въпрос за суверенитет. Нормалните данъкоплатци не може да не подкрепят това.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  "...сглобка, която събира в себе си наглед несъвместими позиции и се опитва да говори на най-различни социални групи. С малко търпение е напълно възможно да го залепите в доста алтернативен колаж и политики с обратен знак."

  Как да му не поверваш на такъв ?! (ツ)

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  Политиците из цяла Европа започнаха да си променят мнението по отношение на нелегалните икономически мигранти. Либералите, които ги защитават започват да намаляват, което безспорно е радостен факт.
  Както се казва, политиците приемат здравия разум когато всичко друго се изчерпа.

 9. 9 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  РЕАЛНА ПОЛИТИКА, ШОПЕ!

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  Немското Мюлхаус, прочетено с френска транскрипция става на Мюлюз. Хагенау - Агно. Ница - Нис. Аячо - Ажаксио. Нарбона - Нарбонь. Голямо отвоюване е имало навремето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Привидно разумно, но всъщност повърхностно. Европейските политици размислиха само на приказки, не и на дела. И емигрантската вълна към Европа няма как да спре, при положение, че т.н. Европа няма кьорав войник на разположение, не желае да се репчи нито на Русия, нито на Турция, и няма единна политика по никой въпрос. Та и с тези песни на уста ще се успокояваме колко сме загрижени за отечеството и за Европа до момента, до който не се сбият на някоя европейска граница подобаващо. Което изглежда ще е скоро.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Преди малко показаха една църква от о. Лесбос. Група мигранти направо са я потрошили и обърнали обратно иконите. Е за такива не трябва да има прошка. Обратно, откъдето са дошли.

 13. 13 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не по темата, бележка към редактора: пише се "заимствам", не "взаимствам".

  https://kaksepishe.com/zaimstvam/

 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Колкото и да е ми е неприятно, защото Макрон има рестриктивна политика към "периферната Европа" трябва да призная, че политикат му е силна за Франция. В поведението му има смисъл, а в крайна сметка, ако вярваме в ЕС като бъдещето на Европа, нямаме нужда точно сега от слаба Франция, особено след напускането на ГБ и прекаление либерализъм, който излъчва Германия. Аз нея не я мисля: там положението е временно, писъците на либералните талибани просто издават отсабващите им позиции.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тази статия е една салата, както казват французите. Българите казват боза.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 606 Любопитно

  тази статия трябва да се казва ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕВРОПА

  Да кажем не на педерастията!
 18. 18 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Когато имаш КАРТИНКОВА ПАМЕТ,става сложно с обяснението на нещата в светът ! На помощ идват две три думи . Такава се очертава думат та ХИБРИДНА/ХИБРИДНО .....и прочие. Това са вид религиозни думи, нещо като ...Харе кришна. Трябва да се чете за Франция , и да се разбере МАКРОН. Нека да не хвърляме президента на велика страна ,като СОБСТВЕНА ФИГУРА. Това го правим 10 години с ПУТИН , ииииии?

 20. 20 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Колкото и да е ми е неприятно, защото Макрон има рестриктивна политика към "периферната Европа" трябва да призная, че политикат му е силна за Франция. В поведението му има смисъл, а в крайна сметка, ако вярваме в ЕС като бъдещето на Европа, нямаме нужда точно сега от слаба Франция ...
  —цитат от коментар 14 на olexander


  Какво я ползва Европа една силна Франция и/или Германия и една слаба периферия? Да, политиката му в много отношения вероятно е добра за Франция, но в същото време е просто убийствена за доста други страните в съюза (не само България).

  http://rodenivbg.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK