Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати, не кихайте в лакът

Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати, не кихайте в лакът

© Annegret Hilse, REUTERSПроф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в столичната болница "Св. Анна", основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение INSPIRO, председател на управителния съвет на фондация "INSPIRO" и консултант на медицински център INSPIRO. Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Предлагам актуализирани данни и препоръки, изведени от последните публикации в медицинската литература, които съчетах с препоръките на Джеймс Роб - професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего, един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси, първи показал броя на гените, съдържащи вируса.


От гледна точка на пандемията, която поставя повече въпроси, от дадените отговори:
1) По последни данни вероятността да се заразите при контакт с вирусоносител е около 1%.


2) Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат опасни за околните), е средно около 12 дни


3) Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища.


4) В целия свят до 3 март по данни на СЗО има над 90 000 заразени и около 3000 смъртни случая, което прави смъртността около 3%, но ако се има предвид и предполагаемият брой безсимптомни заразени, смъртността на всички, които са инфектирани, се предполага, че е около 1%, но данните са все още непълни и ненапълно сигурни.


Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати, не кихайте в лакът


5) nCoV-19 e по-малко патогенен (агресивен) от предишните епидемии на SARS и MERS в миналото десетилетие, но това го прави по-некотролируем, защото голяма част от заразените са безсимптомни и пренасят заразата, без да знаят, че са заразени, като остават встрани от мерките за превенция.


6) Все още не сме наясно дали по-лекото протичане е съпътствано и с по-ограничено разпространение на инфекцията, но можем да предположим, че поради голямото число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за широко разпространение.


7) Най-опасни от епидемиологична гледна точка са лечебните заведения, където се приемат болните с грипоподобни симптоми, защото там обемът на разпространение на инфекцията е най-голям.


8) Най-застрашени от тежко протичане с фатален край са пациенти с подлежащи хронични болести, например захарен диабет и сърдечни страдания.


9) Все още ни липсват окончателни отговори на най-важните въпроси, които поставя всяка вирусна епидемия: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят медицинска помощ?


Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати, не кихайте в лакът


10) Не сме още напълно наясно какъв е обемът на разпространение от човек на човек.


11) Полагат се огромни усилия в световен мащаб, за да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са голям обем молекулярни познания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изаботване на лекарства и ваксини, които да ни предпазят или ограничат инфекцията в нас. За съжаление, този процес изисква време и докато влязат в клиничната практика (малко вероятно през тази година), можем да разчитаме единствено на симптоматични средства.


От гледна точка на мерките за профилактика на инфекцията:


1) Без ръкостискане! Използвайте юмрук, лек поклон, лакътя и др.


2) Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др.. Когато сте на бензиностанция, хващайте дозатора за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.


3) Отваряйте врати със затворен юмрук или бедро - не хващайте дръжката с ръка, освен ако няма друг начин да отворите вратата. Особено важно за обществените и търговски врати.


4) Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване, използване на бензиновата помпа и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.


5) Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.


6) Носете винаги със себе си дезинфектант, включително близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бензиностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.


7) Ако е възможно, кашляйте или кихайте в тъкан за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!


8) Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си 90 пъти на ден, без да знаем!). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви - тя е само за да не докоснете носа или устата.


9) Използвайте таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте, както е насочено, няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.


Джеймс Роб: Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразителни средно около седмица - всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е на повърхности и няма да бъдете заразени, освен ако заразен кашля или киха директно в лицето ви.


Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система - специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа или устата чрез инфектираните ви ръце или заразени пръски върху носа или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.


Една допълнителна лична препоръка въз основа на обширно четене. Приемам 4000 мг витамин С и 2 таблетки ресвератрол. И двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Внимавайте много с ГТ в София и в метрото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Браво за последния пасаж и витамин Ц.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5950 Неутрално

  Ще се поцинковаме, значи!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Правилно. В другите населени места няма метро, ГТ нарядко... Може и да не внимават.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#5] от "nema_labavo":

  Всеки отговаря за себе си. Аз пиша за София. Ти за къде пишеш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Писна ми вече от тази параноя. Вече и в Мадрид настъпва напрежение, 76 заразени днес и 207 в цяла Испания. От 38 студенти група днес дойдоха 11 на лекция, защото имаме 2 случая с корона вирус в университета. Скоро ще минаваме на онлайн обучение явно. Но, според мен медиите излишно плашат хората.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Юпитерчо конфискува предпазните маски в полза на френската държава, а в Иран презапасяването с тях вече се наказва със смърт. Сериозно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Доста е влудяващо да се пазиш от нещо, което не виждаш и на практика въобще не знаеш, какво правиш.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#2] от "goshe55":

  Голямо предозиране е направил, точно 4 пъти над максималната дневна доза за витамин с. За ресвератрола, как да е, но въобще не е най-доброто в момента. Има комбинация на българския пазар под формата на саше директ и състав: вит. С, екстракт ацерола, екстракт шипка, и задължителния цинк. Това мисля, че е в пъти по-добро, а и се доказа досега в този грипен период.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Любопитно

  До коментар [#7] от "andreas_hofer":

  По какво преподаваш, хофер?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Гневно

  " не хващайте дръжки на врати"
  ===========
  Значи мога и да не отида на работа, ако вратата не зее. Пикая пред кенефа, защото не мога да вляза. Ако вляза, оставям вратата отворена.
  Вие чувате ли се?

  Еретик
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Добри съвети. Единствения проблем е че ако не са ви дадени в първите седем години ще са трудни за възприемане.

 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За Тутракан, има ли значение? Тези мерки не важат ли за навсякъде?

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2798 Любопитно

  "Отваряйте врати със затворен юмрук или бедро...измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди..." - за бедрото си е акробатика, но и с ритник става, но азбучните правила как се мият ръцете го знае всяко дете! Културата на общуване доведе до подобни блокирания из целия свят, а светът продължава да се чуди защо ги има.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Купи си чашки за еднократна употреба и пикай в тях.
  За по тежки случаи, ползвай торбички за кучешко ако.

 17. 17 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Тия неща... завоеваевателите, маскирани като ''бежанци''.... знаят ли ги?
  Само аз ли питам:
  Има смъртоносен вирус и опасност от пандемия... няма ли да спрете нашествието на незаконни миранти поне за малко!??!

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Нямам представа как е в Тутракаан. Предполагам и МОЛ нямате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Внимавайте как натискате бутоните на "умните" светофари на фандъкова-игнатиева !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#16] от "SSS":

  "Купи си чашки за еднократна употреба и пикай в тях.
  За по тежки случаи, ползвай торбички за кучешко ако."
  ===========
  Това ще се наложи на тези, които са слонни да спазват такива идиотски инструкции.
  Аз ще продължа да използвам вратите по нормалния начин, дори да знам, че ще съм първият умрял от тъпия вирус в страната.
  Паникьори.

  Еретик
 21. 21 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1050 Весело

  Хм, излиза че диетата ми е правилна без да съм вирусолог. Пролетна салата с лимонов сок вместо оцет (съдържа нужното количество аскорбинова киселина), 40 мл гроздомицин за дезинфекция на устата, а след това свинска вратна на тиган и две чаши мавруд произведен в Италия (там му викат Primitivo), които добавят двете таблетки ресвератрол. Изобщо... здраве му речи.

  73! Go Go
 22. 22 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Г-н професор
  Няма да ви обидя ако внеса едно уточнение
  Вирусът живее извън своята среда само от 5 до 25 минути!!!

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  4000 мг витамин С дневно водят до оксалатни камъни в бъбреците след 1 месец. Хайде стига със съветската медицина от 70те с конските дози витамин С.
  А иначе инкубационния период на CoV-2 e 25-29 дни , така ,че изолацията става недостатъчна, ако е по-малко от този период. В смисъл ,че тези с карантината от 14 дни таман са инкубирали вируса и са вече пре-узрели да пръскат навсякъде заразата вече в активна фаза. Респираторните маски са нищо без сложени очила плътно закриващи лицето (може да ползвате скиорски ако нямате професионални ,не е майтап) . За протокола аз лично изобщо не си пипам лицето по 90 пъти (как го измислихте) -други тръбести части може (ха,ха,ха) . Гледайте само комедии докато сте в карантина .Изгледите с дълбокомъдрени тикви лъскащи нарцисизма си сваля имунната система на зрителя. А ако ще кихате и кашляте терминално срещнете се поне с някой политик, който да вземете със себе си...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямаме, за това идваме у МОЛ-о в София. Би трябвало да си заинтересован да се предпазваме преди това.

 25. 25 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Браво за последния пасаж и витамин Ц.
  —цитат от коментар 2 на goshe55


  Аз бих казал лимонада с много лимони или лаймове. 1-2 лимона/лайма на 1 Л вода.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Разстроено

  Мама има една максима: "Веднъж се ражда човек и веднъж умира" и така до днес, на 87 години и не я е страх от нищо... но и не пътува и не излиза от дома. Ние като спазваме хигиенните правила и се пазим, е не чак колкото в статията ще го преживеем. Лошо е, когато човек се разболее от злокачествен рак, няма отърване за съжаление. Изходът е само еди

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#4] от "jlb02632781":

  Измисленяк?
  полковник професор Костов е шеф на пулмологията на ВМА...

  Ти разбира се си по-грамотен....

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Инкубационният период не е 25-29 дни. Има единични случаи, но нищо повече. В 95% от случаите инк. период е в рамките на 3-14 дни.

 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Писна ми вече от тази параноя. Вече и в Мадрид настъпва напрежение, 76 заразени днес и 207 в цяла Испания. От 38 студенти група днес дойдоха 11 на лекция, защото имаме 2 случая с корона вирус в университета. Скоро ще минаваме на онлайн обучение явно. Но, според мен медиите излишно плашат хората.
  —цитат от коментар 7 на andreas_hofer


  Точно си мислех, как италианци и испанци се целуват наред като се видят....

  Иначе стегнато и готино изложение на професора!

 31. 31 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Испанският грип в началото на миналия век накара хората да спрат да плюят по улицата, този вирус може да отмени ръкостисканията. След пандемия ставаме малко по цивилизовани.

 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#2] от "goshe55":

  ироничен ли си

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Да пиеш 4000 мг витамин С е най-сигурния начин да изпикаеш 3000 мг от тях.
  А модата на ресвератрола умря преди няколко години след опита на французите да продават нещо от отпадъчните гроздови семки.

 34. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#21] от "Go Go":

  "Many of the studies have used a dose of about 100 mg or more of resveratrol, while a 5-ounce glass of red wine only has about 1 mg of resveratrol."

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Важното е, че сексът не е забранен...

 36. 36 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Професорът, създал списание за "респираторна медицина и вдъхновение", е пропуснал следните извънредно важни указания:
  - не си режете ноктите в понеделник;
  - не стъпвайте върху фугите на плочките;
  - не винаги излизайте с десния крак през прага;
  И 100 000 мг витамин С да глътнете, пак ще изсерете излишния. Айсиктир.

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  " не хващайте дръжки на врати"=========== Значи мога и да не отида на работа, ако вратата не зее. Пикая пред кенефа, защото не мога да вляза. Ако вляза, оставям вратата отворена.Вие чувате ли се?
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  Коста, проблемът си е твой, ти решаваш - да пикаеш или не, да работиш или не!

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Онлайн обучение... какво лошо му е?

  Преподаваш в Skypa, в къщи, по бездолни гащи.
  Ти решаваш ;)

  Забрави "медиите" изобщо и техната параноя.
  Тази медия е публикувала умерено успокоителна полезна информация от лекар професионалист.

  Цялата информация е ценна... най май накрая:
  "Единственият начин вирусът да ви зарази е

  през носа или устата чрез инфектираните ви ръце

  или заразени пръски върху носа или устата ви
  от кашлица или кихане на заразен с вируса."

  Няма паника.

  Living is risky as always has been...

  До коментар [#7] от "andreas_hofer":

  Писна ми вече от тази параноя.
  Вече и в Мадрид настъпва напрежение,
  76 заразени днес и 207 в цяла Испания.

  От 38 студенти група днес дойдоха 11 на лекция,
  защото имаме 2 случая с корона вирус в университета.

  Скоро ще минаваме на онлайн обучение явно.
  Но, според мен медиите излишно плашат хората.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Добри съвети. Единствения проблем е че
  ако не са ви дадени в първите седем години
  ще са трудни за възприемане.

  +++++++++++++++++++++++++++

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dwo10640807
  dwo10640807
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дори човечеството да преодолее тоя вирус, въпрос на време е да избухне нов, по-коварен и смъртоносен, който наистина да изтреби голема част от населението на Земята. Вижда се колко безсилно и неподготвено е човечеството пред подобна заплаха и колко крехко е всичко, което е създал, разчита се само на щастливата случайност и топлото време.
  Крайно належащо е да се вземат мерки и държавите да се подготвят за най-лошия сценарий, за да може да се реагира бързо и ефикасно с масова карантина и спиране на полети, а не да се ослушват с месеци и да се самонадъхват че "няма причина за паника". И най-вече, превантивно да се ограничи безцелното движение на хора напред-назад, това не може да продължава така.

 42. 42 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Нещо не е наред с дозата витамин С - вероятно е печатна грешка. 4000 милиграма са 40 обикновени таблетки. Впрочем, доказано е че високи дози витамин С предпазват от грип само в случаите, когато се извършва тежка физическа работа.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Половината световен бял човек възприе навици добри.
  Битуват и навици джендър- советски, брат комунистки
  и др. нам' какви. Брежневски?

  СССР 1922-1992 насади битовите навици.
  Виреят.
  Премиер на в ЕС членка държава току прегърне и плътно обгърне Евразийски лидер.
  Или Трансатлантически.
  Или наред, Европейските.

  Явно Европа може да стори повече за хигиената

  До коментар [#40] от "dwo10640807":

  Неслучайно индийци, японци и пр. диваци не се ръкуват,
  а само се накланят един към друг.

  Редно е и белият човек да се откаже от ръкуването
  при една все по-засилваща се епидемиологична обстановка,

  породена от глобализацията и сблъсъкът на цивилизацията
  с примитивните общества.

 44. 44 Профил на dwo10640807
  dwo10640807
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Един портокал или две кивита на ден дават необходимата доза витамин Ц, това с таблетките са глупости.

 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#7] от "andreas_hofer":По какво преподаваш, хофер?
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Съвременна история.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#40] от "dwo10640807":

  Като подкараш количката в супермаркета си се ръкувал с поне 20-30 неизвестни индивида.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  "Без ръкостискане! Използвайте юмрук, лек поклон, лакътя и др."
  Това не го схванах напълно,в смисъл разбрах,че когато някои напира,да се ръкува с мен,да му фрасна един юмрук,или лакът,това е добре,ама пък лекият поклон хич не се връзва в ситуацията,дори е опасен-като нищо потенциалният вирусоносител на когото се кланям,може,да използува намалението и когато съм наведен,да ме подпре с юмрук,шут,лопата,кол,или други налични средства и материали.

 48. 48 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#28] от "Велков":

  Не се знае какъв съм, но не се пъна да публикувам зле компилирани, от няколко чуждестранни медии съвети, излезли преди една седмица. Със собствен принос-препоръчан безумни количества вит. С и препарат, с недоказан за този причинител ефект. Преписването от чужди източници и публикуването под свое име е навик на българските професори от много години.

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#48] от "jlb02632781":

  Ами човекът го е постнал във Фейсбук. Че Дневник го публикува, а ти го четеш са си лично твой извращения, нали...
  Та що да се пънеш като си никой - във Фейса снимай сърмите и си свиркай - много по-научно е...

 50. 50 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#22] от "koevip":
  Бъркаш

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Повечето препоръки са напълно логични и аз вече съм почнала да ги спазвам. Само идеята да се пият големи количества витамин С и цинк не е сигурно, че е добра.

 52. 52 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Доста е влудяващо да се пазиш от нещо, което не виждаш и на практика въобще не знаеш, какво правиш.
  —цитат от коментар 9 на ggot


  Цитирам дословно думите на мой преподавател по електротехника и електроника в техникума:

  "Аз мога да ви кажа всеки един електрон откъде и как минава, защо минава точно така, а не иначе и какво става след като премине по този начин, но за съжаление досега не съм видял електрон..."

  За наша радост вирусолозите имат инструментариум за директно наблюдение и изучаване на вирусите и редно да им се доверим за изследванията им.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 53. 53 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 346 Неутрално

  След общуване с тайландка, минала през Китай реших да си пусна изследване за коронавирус.
  Пробите се оказаха отрицателни, но пък ми откриха трипер.
  Та, сега не знам, дали да се радвам.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 54. 54 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В автобуса обичам да кихна така, че от последната задна седалка, чак до шофьора на всички да им се развеят косите.
  А, като отвори вратата, към нас приобщаваме в съпричастност и тези от автобусната спирка.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 55. 55 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 859 Весело

  Хм, излиза че диетата ми е правилна без да съм вирусолог. Пролетна салата с лимонов сок вместо оцет (съдържа нужното количество аскорбинова киселина), 40 мл гроздомицин за дезинфекция на устата, а след това свинска вратна на тиган и две чаши мавруд произведен в Италия (там му викат Primitivo), които добавят двете таблетки ресвератрол. Изобщо... здраве му речи.
  —цитат от коментар 21 на Go Go


  Прочетох го с благородна завист ! Считайте ме за последовател :-)

 56. 56 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 548 Неутрално

  От многото подобни публикации в последните седмици ми става ясно, че нещата май не са съвсем ясни. Например информацията по отношение на инкубационния период и времете, през което вирусът остава заразен върху различните повърхности, е страшно различна и дори противоречива.

  Когато няма достоверна информация, остават само общовалидните мерки за лична хигиена и обща превенция в условия на епидемия, но това са неща, които е добре да се припомнят периодично и без да има корона вируси.

  http://rodenivbg.com
 57. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Внимавайте много с ГТ в София и в метрото.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  И как да внимаваме в метрото и градския транспорт г-н дървен философ? Да махаме с ръце и да гоним вируса с "къш" ли?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тоя ще влуди окончателно хипохондриците.
  :-)

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darcas":

  Както си знаеш другарюмилиционер. Нали вие всичко знаете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Има един простичък въпрос, а именно откъде и как се появи въпросния "вирус". Със сигурност не е от кучетата, котките, мишките, прилепите,червеите, хлебарките и т.н и т.н., които китайците, виетнамците и другите азиатци си ги ядат открай време и такъв вирус досега не се бе появил. Няма и информация, че това е мутирал, вече известен вирус. Има информация обаче, че в Ухан през януари 2018 г. е открита лабораторията за биобезопасност с ниво BSL-4 - Wuhan P4 в квартал Jiangxia в близост до животинския пазар. Такива лаборатории по света се класифицират между 1-4 нива в зависимост от това колко опасни са микроорганизмите, които те изследват или създават. BSL-4 лабораториите се занимават с най-опасните патогени и би трябвало да следват максималните нива на безопасност и биосъдържание. Тоест в тази и в други подобни лаборатории китайските комунисти разработват,различни биологични щамове, с мирни цели разбира се и с грижа за здравето и бъдещето на човечеството.
  "Щамът Андромеда" на Майкъл Крайтън в китайски вариант.

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#60] от "subaru":

  Вероятно знаете, че и много други държави имат подобни щамове в лабораториите си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж": "Добри съвети. Единствения проблем е че ако не са ви дадени в първите седем години ще са трудни за възприемане."
  - Приемам го като шега. Кои родители са толкова луди, че да обременяват децата си с подобни безумия. Ама виж им дипломите, титлите, позициите, които заемат. Затова им ги дават, за да ни пълнят главите с негативна информация. Да ни съсипват живота, да ни объркват, да ни разболяват и да упражняват върху нас тотален контрол. Когато определим някаква информация за неприемлива, извън нормалната логика, в която и да е област, трябва да се досетим, че това е част от общ план за отклоняване на вниманието. Помните ли предложението на едно женище да се отнеме правото на навършилите 60 години да кормуват? Има нещо гнило, нещо целят, закъсали са и затова включват тежката артилерия. Засега се въздържат от по силно средство, но и това е вероятно да стане. Единственото приемливо нещо от цялата глупост е приемането на Цинк, Вит. С и ресвератрол. Първите две от плодове и зеленчуци, ресвератрола от непръскане с пестициди растение. Аптечни средства не в такива количества. Приемането на витамини, минерали и соли е задължително и не е нужно да чакаме да се разболеем от каквато и да е болест.

 63. 63 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 330 Неутрално

  При пазаруване в супермакет, където всички продукти са опипвани от 100тици
  няма начин да няма заразен продукт, ако трайноста на вирруса е толкова продлжителна!

 64. 64 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#52] от "ТНТ":"Аз мога да ви кажа всеки един електрон откъде и как минава, защо минава точно така, а не иначе и какво става след като премине по този начин, но за съжаление досега не съм видял електрон..."
  - Прав е преподавателя. Не го виждаш, но го усещаш. Достатъчно е да се включиш кам ел. верига при определен волтаж.

  "За наша радост вирусолозите имат инструментариум за директно наблюдение и изучаване на вирусите и редно да им се доверим за изследванията им"
  - Не знам какво те радва, но вирусолозите НЯМАТ инстроментариум за директно наблюдение на вирусите, но никой не им пречи да твърдят неща, които не могат да докажат, дори че съществуват. Ако антителата са повече от определеното - има вирус, ако са в нормата или под нея - няма вирус. Вирус никой никога не е наблюдавал и в научната литература никой не твърди такова нещо. По кратко - не е изпълнен първия постулат на КОХ. Освен това наличието на електрони може да се почувства. Относно вирусите стои едно голо твърдение, че причинявали болести. Ако беше така, безбройните невидими животинки, щяха да унищожат всички живи същества. Бог е Любов, природата е справедлива! Невидимите същества изпълняват ролята на чистачи. Те помагат на човека и не го разболяват. Пишете в Гугъл Бешам срещу Пастьор. За да разсъждаваме трябва да се запознаем и с други мнения, на действителни медицински величия, а не да се подлъгваме от титулуваните мнения на платени демагози и професионални лъжци.

 65. 65 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#42] от "blagoj": "доказано е че високи дози витамин С предпазват от грип само в случаите, когато се извършва тежка физическа работа."
  - Вит.С не предпазва, а удължава лечебната фаза, прави я по мека, премахва пиковете. Може и да се каже че предпазва, но е неточно и леко заблуждаващао

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Погледнете точки 5 и 6!
  Сега си спомнете за липсата на открит заразен ЕДИНСТВЕНО в България, както и прекалено многото случаи на грип (В мисля) открити в страната.
  Има нещо подозрително в цялата тази...гмеж.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Вероятно знаете, че и много други държави имат подобни щамове в лабораториите си."

  Вероятно. С една съществена разлика обаче. В повечето от тези "други" държави, опазването на всеки човешки живот е висша ценност. Нещо от което КНР с над милиард и половина население е отдалечена на светлинни години. Впрочем така е навсякъде, където комунистическата идеология е закрепена конституционно като държавна политика.

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#67] от "subaru":

  Пък и вирусът все пак дойде от Китай, а не от някоя друга страна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 192 Весело

  Важното е, че сексът не е забранен...
  —цитат от коментар 35 на Велков


  Абе не е баш забранен, но виж в указанията забележките накрая. Не така и не по другия начин, там не... а тук въобще, доста усложнения възникват.

  без подпис!
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#30] от "karatista":
  Точно си мислех, как италианци и испанци се целуват наред като се видят
  >>> А пък руснаците се целуват и по 3 пъти..Да, ама и се дезинфекцират редовно:)

 71. 71 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darcas":Както си знаеш другарюмилиционер. Нали вие всичко знаете !!!
  —цитат от коментар 59 на КМЕТ В СЯНКА


  Милиционери сте такива като теб - дежурните тролове на партийна хранилка. Дали към БСП или ГЕРб - напълно еднакви сте. Повтаряте опорките като папагали и чакате някой да ви сложи трохи в устата, докато децата ви са забягнали в чужбина от "доброто" управление на вашите господари. Не е лесно да живееш на каишка. То и Тома Биков и Антон Тодоров плюеха по Баце, а после му влезнаха под шлифера да му правят вятър. И ти си същия, само чакаш оферта.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#67] от "subaru": "В повечето от тези "други" държави, опазването на всеки човешки живот е висша ценност.
  - Стига бе. Ако беше така, нямаше денонощно да плашат населението с таласъми. Щяха да работят "учените", тихо и спокойно, ползвайки всички възможности на медицинската наука. Вместо това второстепенни чиновници, които не са и помирисвали болница, ни пълнят главинте с небивалици. Самия факт, че шума започва да мирише на истерия, е показател, че целта е друга - да ви уплашат, да ви разболеят и сред това да ви лекуват до края на живота ви. Страха е неразделна част от инстинкта за самосъхранение, но когато надхвърли определена граница, се превръща в заплаха за здравето. Не се страхувайте! Заразни болести няма! Микроорганизмите, както и да ги именуват, са помагачи, чистачи, хигиенизатори. Ако не вярвате на лъжите, няма да се разболеете.

 73. 73 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "goro6":

  “ - Не знам какво те радва, но вирусолозите НЯМАТ инстроментариум за директно наблюдение на вирусите, но никой не им пречи да твърдят неща, които не могат да докажат, дори че съществуват”

  Престани да лъжеш! Вирусите могат да се наблюдават с обикновен електронен микроскоп.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 74. 74 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 449 Неутрално

  ...."Щамът Андромеда" на Майкъл Крайтън в китайски вариант.
  —цитат от коментар 60 на subaru


  Още преди повече от 40 години, когато я прочетох за пръв път особено ме впечатли написаното от Крайтън, че "най-трудното за дезинфектиране (стерилизация) е човешкото тяло ..."
  Велик фантаст и визионер.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 75. 75 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  А ко прайм със светофарите с копче, които някой управник-дебил нацвъка в София?

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 76. 76 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Между другото, тия, дето четат такива препоръки, те си ги спазват и без това. Проблемът е с тия, дето не четат и не им минава през късия ум, че трябва да закриват устата си, когато кашлят.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK