"Уникално упражнение": чужд предприемач разказва за живота си в България

"За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?"

© Георги Кожухаров

"За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?"Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Чешкият предприемач Ян Скварил има личен опит и интересна гледна точка за демографските проблеми в България: "Много предприемачи тук ми се оплакват, че все по-трудно намират персонал за своите предприятия. В същото време сякаш не предприемат нищо, за да задържат наличните си работници и служители", разказва Ян Скварил от консултантската фирма "Next Consult".


"Българската образователна система за нищо не става"
Преди 15 години Скварил основава своя компания в България и дори създава семейство с две деца. Предприемачът твърди, че има огромна разлика между излизащите сега на трудовия пазар млади поколения и по-старата генерация на заетите в икономиката и управлението. Неговият биографичен опит в Чехия бил съвсем различен: "Когато навърших 18, моите родители ми казаха: Отивай в Прага да си изкарваш сам парите за висше образование. Наложи се да работя като строител, за да внасям семестриалните такси. Днес в България виждам "деца" на по 30-35 години, чиито родители още ги гушкат. Идват в моята фирма за интервю и се оказва, че не могат да си напишат автобиографията, не знаят как се организира среща или как се обобщава казаното на нея. А това означава, че българската образователна система не става за нищо. Напредък има единствено в обучението по чужди езици, защото преди 15 години тук ме разбираха по-добре на чешки, отколкото на английски. Ненормално е обаче стойностните млади българи да продължават да учат до 30-годишна възраст, без да получават практическа подготовка. Те бързо прехвърлят 40-те, докато започнат работа, която би им позволила да създадат семейство и да имат деца", обобщава Скварил.


Социоложката Елица Димитрова от БАН цитира едно ново национално изследване, което установява значително разминаване между желанието на младите българки да имат деца и крайната реализация на тези намерения. Анкетираните отдават най-голямо значение на парите в брой, които получават от работодателите и от държавата за отглеждането на децата. В същото време те критикуват държавните институции и общините заради липсата на бърза и ефикасна помощ за осигуряване на места в детски градини, добри учебни заведения и извънкласни занимания. В България делът на записаните в детските ясли и градини, който е от огромно значение за възпитанието на младите поколения и особено за съдбата на децата от ромските квартали, е с една трета по-нисък от съответния показател за Европейския съюз като цяло.


Ян Скварил допълва изводите на социолозите със своя личен опит. "Да отглеждаш дете в България е уникално скъпо упражнение. Принуден съм да излизам от работа, за да карам децата си на училище и после да ги прибирам. На два пъти дори се регистрирах на чужд адрес, защото в близките училища нямаше места. Добре поне, че имам бавачка, защото в България проблем е и намирането на детегледачи. А тъй като съпругата ми също работи, за трето дете не можем и да мечтаем. Шокираща в България е и продължителността на училищните ваканции - цели 4 месеца децата фактически нищо не правят. А месец преди началото и след края на ваканциите те практически и не учат. Така половината от всяка година по време на детството и юношеството се оказва изгубена за развитието на децата. А родители като мен се чудят какво да правят децата си през този дълъг период", разказва Скварил.


Чешкият предприемач е недоволен и от учебните планове. "Децата могат да ви кажат точно в коя година са се разделили Източната и Западната римски империи. Но не разбират защо това се е случило и какви са били последиците. В училище просто не ги учат да анализират. В същото време, за да бъде записано в математическа гимназия, голямото ми дете трябва да решава извънредно трудни задачи - едва ли не на равнището на завършилите висша математика. За мен целта е ясна: учителите искат да взимат по 50 лева за частен урок. Много обичам България, страната е прекрасно място за живеене с много качествени хора. Но за жалост техните умения и усилия нерядко се насочват в грешна посока - измами, фалшификации, корупция. Всички тук го знаем, но си траем и нищо не правим за решаването на проблемите", обобщава с огорчение Ян Скварил.


"Младите тук искат всичко и веднага"


Като предприемач той самият изобщо не разчита на българската образователна система - сам подбира и обучава кадрите си. Предпочита по-възрастни и улегнали специалисти, защото младите след половин година вече искали да са началници с високи заплати, бонуси и служебна кола. "Но за това са виновни и родителите, и държавата, и мъчителният български преход към демокрация и пазарно стопанство. Младите тук искат всичко и веднага, защото много сме ги разглезили. А трудът става все по-автоматизиран и дигитализиран и нуждата от работна ръка постепенно намалява. Ето защо си мисля, че демографските проблеми на България не са чак толкова остри и опасни. За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?", пита риторично чешкият предприемач.


Социоложката Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" смята за безсмислен дебата колко млади българи понастоящем напускат и колко се завръщат трайно в родината си. Тя припомня, че през 1997 година покупателната способност на българите е представлявала едва 29% от средния показател за членките на Евросъюза, но в края на 2018 вече възлиза на 51%. Защо този показател е важен в случая? Димитрова обяснява: "На базата на нашите проучвания, а и въз основа на опита на бивши комунистически страни като Полша, ние установихме, че едва когато средният доход на българите достигне поне 75% от този в ЕС като цяло, броят на завръщащите се може трайно да превиши броя на заминаващите. Точно това се случи в Полша, която през миналата година за първи път е отбелязала траен превес на броя на завърналите се над този на напускащите", казва Димитрова.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Тъжни истини за съжаление...

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Разстроено

  Абсолютно всичко написано е трагично вярно, уви. И това не са твърдения просто от чужденец, дошъл на туризъм, а от чужденец, живеещ и работещ в България.
  Идиотите от правителството ще прочетат ли?

 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  особено вярно е за загубата на детството в нищоправене и за неученето. естествено, децата имат нужда от ваканция, но ние пропиляваме ценни години за трупане на знания и умения в невероятно голяма степен с големите ваканции и неефективното учене. напълно е прав за това. често съм чувала родители да казват - детето да си изживее детстовот. че кой му го отнема детството? докато нащите деца си живеят детството, по-смислените образователни системи ги учат, и после се чудим що сме неадекватни и що нивото на населението е толкова ниско.
  а че си дундуркаме децата до пенсия също - българина има тотално собственическо отношение към децата, които възприема като продължение на себе си и под предлог че се грижи за тях обсебва и решава живота им, без да разбира как им вреди и им отнема самостоятелността.

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Разстроено

  Това не е "наблюдение" по писания в пресата, а равносметка на един от нас. Тъжно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Дано някой от когото зависи образованието на децата го прочете.
  Пича казва всичко право в очите.
  Някакъв коментар от министерството на образованието?

  Common sense !
 6. 6 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виждам, че нищо не се е променило в БГ. Не че съм очаквал нещо друго.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Хубава статия, съглаен съм с повечето неща от казаното.
  Специално за ваканциите бих добавил, че не е толкова важно децата да "учат", много важно е да могат да се отделят от родителите си, и да учат като се справят сами със средата, разбирай сред природата.
  Ако детето си прекарва ваканцията в електронни игри на таблет/телефон и излежаване в София, то това със сигурност е загубено време.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 8. 8 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Хубаво е да се знае, че в момента нормативната уредба в българското образование е такава, че допуска ученик да се запише в първи клас, да не ходи 2 месеца на училище и да отпадне. После да се задейства прословутия Механизъм за междуинституционално взаимодействие, социални и полиция да пореспектират родителите и ученика да бъде записан повторно в същата учебна година в същия клас. Пак не да ходи на училище и пак да отпадне след два месеца. Отново следва упражнението с оня Механизъм-полиция-социални, междувременно училищата пишат тонове писма до социални и кметове, които никога никого не глобяват и така.
  В рамките на една учебна година, при старание и експедитивност от всички действащи лица, е физически и юридически напълно възможно едно дете да бъде записано 4 пъти, да отпадне 3 пъти и успешно да завърши по дадената схема всички класове до 4 кл. включително, т.е. да получи удостоверение за начално образование без нито един ден да е присъствало реално в часове. Вярно, ще има отгоре до долу двойки, но това не е проблем - в начален етап нито се повтаря, нито се държат поправителни изпити.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "....Шокираща в България е и продължителността на училищните ваканции - цели 4 месеца децата фактически нищо не правят. А месец преди началото и след края на ваканциите те практически и не учат. Така половината от всяка година по време на детството и юношеството се оказва изгубена за развитието на децата....."

  Тук не са добавени грепните ваканции. А вече 10 години ГЕРБ отлагат в бъдещето реформата в образованието.

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Разстроено

  Явно пак като след освобождението чехите трябва да ни оправят държавата.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Мдаам, право куме в очите. Смятам обаче че човекът дори е спестил малко критика. Нищо не е казал за едно много важно качество - екипност. Аз се научих да работя в екип след като напуснах БГ. В Родината хората все още не осъзнават колко важно е да глобиш и запазиш кадърен екип.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#9] от "historama":

  Ха, че те ГЕРБ какви реформи са извършили?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  ПредЦедателката на Народното събрание (на шега...) пише БрекзиД и твърди, че Пекин е във Виетнам.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":Ха, че те ГЕРБ какви реформи са извършили?
  —цитат от коментар 12 на tsyrvulan


  10 години! НИТО ЕДНА! 10 пропилени години!

 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  ПредЦедателката на Народното събрание (на шега...) пише БрекзиД и твърди, че Пекин е във Виетнам.
  —цитат от коментар 14 на Николай Колев


  Пекинската патица е готин пример... изпъква с едно качество - обратното на остър...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 601 Весело

  Мдаа, явно пак ще ни трябва един Константин Иречек.
  Байганьовци си имаме в излишък.

 18. 18 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вишеградецът е спестил на Ганьовците доста неща. В Чехия масово може да се види по трамваите и автобусите млади хора да четат книги - в България не съм виждал никога. Ваканцията е 2 месеца. Младите се изритват след училище да работят и да си изкарват парите за обучение. И т.н. и т.н.

 19. 19 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Да, Иречек. Чехите хвърлят мост към нас от техния бряг. "Белият" свят в някакъв смисъл. На западняците не им се отдава. Но чехите, които са част от тях, го правят с лекота. Може би - славяни, все пак. Най-достоверната, непреднамерена история на България е написана от Иречек. И не само той - най-автентичната атмосфера в следосвобожденска България е в картините на Мърквичка. /"Ръченица", "Задушница", "Хоро" и т.н./ Ами Хашек? Оставете Швейк. Колоритно описва един нашенски комита, например, Климеш, борец освобождение на македонско. Не ви трябва вазов и Хъшове. Само, че при Хашек нещата не са трагични а по-скоро трагикомични. Това ни доближава до трагикомизма на "прехода" и "турската тоалетна" на Черни.

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Е, отдавна всички, които имаме деца сме пропищяли, но все пак като го каже чужденец влиза и в някаква статия.
  Ми журналистите?! Те не ги ли знаят тези неща? Ми собствениците на изданията?

 21. 21 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#7] от "Clap":

  Моето поколение ходехме по бригади. И беше и полезно, и приятно, и възпитателно.

 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ама много истина има в мнението на този чешки зет в България !
  Аз бих добавил и нещо още за децата.
  Защо от учителите та до образователното министерство учениците в България ги наричаме ДЕЦА ?
  Голяма грешка! В цял свят децата са деца само в къщи , щом преминат дори и в двора на училището са УЧЕНИЦИ !
  Така ние сами , та до министерството чак ги разглезваме . Дори и лонгурите ни обични след 10 да 12 клас в гимназията учителите наричат деца ? Що за манталитет ще получат с дипломата ? !

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "ju.li":

  извинявайте, но как точно сме пропищяли родителите? протестираме ли? да не би реформата в образованието да е основен аргумент при взимане на решение за гласуване?
  'пропищяването' е в типичен бг стил да се спасяваме поединично - кой с частни училища, кой зад граница. но виж на теми като мигрантии джендъри можем дни наред да се палим и да хабим енергия. образованието на децата...кучета го яли.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  "Щом не се карат помежду си значи ме крадат" , това е масовото разбиране за управление на местния меринджей .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#5] от "stalker":

  "Някакъв коментар от министерството на образованието?"
  МОН има вина, разбира се, но кучето не е заровено там. Основното е в нагласата на обществото като цяло и родителите в частност. С децата трябва да се занимават най-добрите (както за посев се оставят най-едрите житни зърна), които да получават съответното възнаграждение и уважение от обществото. След като 30 години учителите получаваха нещо (не мога да го нарека заплата), с което дори не можеш да преживееш какво очаквате? Сега определено има някакво раздвижване, дано се съчетае и с други мерки и малко здрав разум. Защото какви ли не организации оказват натиск и се упражняват върху българското образование.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Весело

   родители като мен се чудят какво да правят децата си през този дълъг период", разказва Скварил.
  ...
  Аха! Понеже нямало какво да прави децата си - дай да им намалим ваканцията??
  Интересна логика!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Весело

  "Младите тук искат всичко и веднага"
  ...
  А не бе!
  Ще бачкат тук и сега пък ще чакат отплата в светлото бъдеще! Как ли пък не!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "от чужденец, живеещ и работещ в България."

  И като е чужденец кво?
  Златен е? Трябва да му паднем на колене? Или какво?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Министърът на здравеопазването пише "вирОсолог", това казва достатъчно за потенциала на ГЕРБ и техните "реформи"

 30. 30 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тя припомня, че през 1997 година покупателната способност на българите е представлявала едва 29% от средния показател за членките на Евросъюза, но в края на 2018 вече възлиза на 51%.

  21 години, за да достигнем 51% - това не е повод за гордост. Дори да приемем (нереалистично), че темповете останат същите на всички страни в изследването, то заветните 75% (където разбирам е Полша сега) ще стигнем след 24 год. или 2044. Ще стигнем Полша след 24 год! Срамота! А до тогава ще има ли достатъчно българи в БГ за четворка белот? Гарантирано от ГРОБ и всички други ахмашки правителсва и партии в БГ в последните 30 год. (и преди това).

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#3] от "owen":

  "докато нащите деца си живеят детството, по-смислените образователни системи ги учат, и после се чудим що сме неадекватни и що нивото на населението е толкова ниско. "

  И на кво толкова ги учат???

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  нищо интересно няма, ако трябва да ходите на работа, и баба и дядо нямате или още работят. ама нищо интересно няма.

 33. 33 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Винаги съм се надявал да променят образованието в България, но никой не се нагърбва. Аз нямах интереси към литература, музика, изобразително изкуство, биология, химия, защо продължавах да ги уча, дори след като вече си бях избрал профил? Имах основното, повече по тях не ми трябва. 12-ти клас трябва да се раздели на 3 части - 2 месеца някаква базова "казарма", да ги научат на основното, говоря и за момичетата. 1 месец за разни срещи с работодатели, кариерно развитие, да ги ориентират малко и после 3 месеца да се готвят за матури/изпити.

  Ще цитирам единия от моите шефове - с всяка година идват все по-тъпи на интервюта... За съжаление и ние сме били на такова.

 34. 34 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Умнокрасивците дето ужким много чели явно са пропуснали Добри Войников който описва чудесно овчото умнокрасиво преклонение пред 'авторитета' на сульо и пульо стига да са чужденци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  "Аз се научих да работя в екип след като напуснах БГ."

  Щото не си.служил в армията,затова.

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#18] от "Маняна":

  ". В Чехия масово може да се види по трамваите и автобусите млади хора да четат книги - в България не съм виждал никога. "

  А що не четат от електронни устройства - телефони, таблети? Шрифта и контраста даже може да са по-високи? Или е важно да е ретро? Ако е ретро значи си аристократ? Трябва ли да се поклоним?

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Прав е за пълната липса на разбиране, че децата трябва да се учат да анализират. Да мислят, критично. Анализът тук го разбират като "сега изрецитирай какво мисли този изтъкнат професор, че е искал да каже авторът". Дебилизиращо е.

  Учебната ни система е дълбоко малоумна, като в основата й са заложени огромен обем знания и обща култура, но директно нулево внимание към анализ. Учат децата да зубрят, не да мислят.

  Въобще славянската образователна система винаги е бъркала "обща култура" с "интелект". Интелектът е способност да схващаш новото, да го превъртиш през главата си, да изведеш причини и последствия, да го РАЗБЕРЕШ. И това постепенно ще се промени, но иска време :)

 38. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#23] от "owen":

  "Пропищяваме" ... плащайки като попове за допълнителни уроци. Така ситуирана образователната ни система е обречена да генерира брак... всяко подобряване качеството на преподаване би довело до спад на приходи :) Не познавам родители, които да не заплащат за допълнителни уроци... особено тези, чиито деца са седми клас и предстои да кандидатстват. Предполагам става въпрос за "индустрия" за десетки милиони.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#7] от "Clap":Моето поколение ходехме по бригади. И беше и полезно, и приятно, и възпитателно.
  —цитат от коментар 21 на papunqk


  И моето поколение ходихме по бригади. Беше неприятно и мезерно, обратното на възпитателно, понеже подобно на казармата, всеки се чудеше как да скатае, и абсолютно безполезно за нас и за "народното стопанство", понеже работа се вършеше през пръсти. Работя и изкарвам пари от 16 годишен, за което има заслуга семейството ми, а не държавата.

 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Борянка с цялата социлогическа наука в България им трябваха 20 години от 1997 за да разберат че има силна връзка между доходи и емиграция. Трябваше да питат някой първокласник да им обясни.

 42. 42 Профил на Джон Оливър
  Джон Оливър
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  Глупости на търкалета. Казармата беше школа единствено по изпростяване. Но, може би, вие сте се научили на екипност циклейки безпаметно паркета в спалното със счупени стъкла. Или пък докато сте правили сапунка в коридорите.

 43. 43 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  Аз незнам някъде по света да не искат да е така Сигурно в Чехия е така ,като станат на 50,60г и тогава искат да имат това онова до тогава бачкат и мълчат ,даже по младите и за вкъщи си взимат бачкане

  гошо
 44. 44 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Има истини в статията, но има и много преувеличаване. Образователната система няма как да те научи “как се организира среща”, това не е целта на образованието. Аз не познавам нито един човек, който живее до 30та година с родителите си. Масово колегите ми в университета работеха след 2та година и всички масово се опитваха да се докопат до стажантски позиции по специалността. Това, че за да те приемат в математическа гимназия, трябва да решаваш задачи като при “завършване на висша математика” е просто тъпо... Нормално е да има подбор при ограничени места в математическите гимназии и това, че детето на този чех не се е справило си е негов проблем. Математиката с която се кандидатства съвсем не е “висша математика”. Друг абсурд е, че е отглеждането на дете в България е скъпо. Недостикът на места в училища го има и в много западни държави, говоря от личен опити. Съгласен съм, че ваканците са по-дълги от необходимото, но при желание могат да се намерят много извънкласни дейности за детето, с които да се занимава. Имам чувството, че този човек има някакво очакване училището да му отгледа децата и да ги научи на всичко, а той да не се занимава. Няма как да стане. Критическото мислене и други подобни качества се изграждат в семейството, не в училище.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#32] от "owen":

  "нищо интересно няма, ако трябва да ходите на работа, и баба и дядо нямате или още работят. ама нищо интересно няма."

  И кво? Ние обядвахме в стола и се прибирахме вкъщи. Носехме си ключовете на врата. Понякога ходехме и на занималня. Никаква драма нямаше.
  Първи клас учителки ни превеждаха през двете главни улици наблизо.

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Много точен анализ!

  Но за съжаление в България сме специалисти по всичко и реформи не вървят, дори политицоте да имаха желание, каквото нямат. Всички знаем истеричните майки с тяхното "стресират децата с изпити и оценки" и "унищожават детството им като съкращават лятната ваканция".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 47. 47 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#40] от "Индиана":

  Е поне можеше да придобием представа какво е концлагер, и защо не трябва да критикуваме властта. Е в по-горните класове и за студентите сигурно е имало и секс, но аз след 9 клас спрях да ходя на тези лагери, като представител на отбора по математика ходех вместо това на лагер където решавахме задачки по-цял ден...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#33] от "chepokalipsis":

  "12-ти клас трябва да се раздели на 3 части - 2 месеца някаква базова "казарма", да ги научат на основното, говоря и за момичетата. "

  12ти клас е съвсем излишен. Направи се за да се прикруе младежката безработица и да се осигури работа на учителите в години със малобройни випуски. Къде по света учат 12 години???
  Да 8ставим Русия, дори в Израел учат 10 години. На 16 са в университет, на 21 са на пазарана труда с магистратура даже! Тук се мотаем масово до 25 и нататък.

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Само за математиката не е прав, съмнявам се дори сега да се дават задачи по висша математика за прием в МГ. Предполагам, както и тогава, задачите са по материалът от училище, просто са по-трудни, което не означава "висша математика"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#49] от "dwo10640807":

  и на ВМРО?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#21] от "papunqk":

  Че то и сега ходят. И аз съм ходил, беше пълно в българи :)

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  Мързеливи и разглезени. И мрънкащи.
  Все някой друг им е виновен.
  И тате носи, мама меси...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#52] от "Killing Joke":

  на социалистически те бригади не плащаха нищо, накрая, защото сме счупили имуществото, не сме изпълнили нормата и трябва да съберем пари за братската социалистическа страна Х от Африка

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странен микс от верни и неотнсящи се към проблема факти и големи измишльотини.
  Основал консултантска фирма във България - виж му акъла и му крой шапка. Не му се получило, ами лош менджмънт и маркетинг.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#39] от "ь":

  "Пропищяваме" ... плащайки като попове за допълнителни уроци. 
  ...
  Ми що плащате?
  При нас никой не е плащал, освен ако не е съвсем зле, вече да има риск да остане. И по какво уроци освен по математика? По български да не можеш да кажеш две общи приказки трябва да си съвсем зле. А по математика - има си родители. Ако те не могат с лекота да обяснят материала до 7ми клас какви хора са въобще?

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#42] от "Джон Оливър":

  "може би, вие сте се научили на екипност циклейки безпаметно паркета в спалното със счупени стъкла. Или пък докато сте правили сапунка в коридорите."

  Точно това изисква огромна екипност

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на dwo10640807
  dwo10640807
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Защо на ВМРО?

 60. 60 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "На два пъти дори се регистрирах на чужд адрес, защото в близките училища нямаше места."

  Плюе, ама и чехът е измамник...

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#46] от "majorman":

  "Всички знаем истеричните майки с тяхното "стресират децата с изпити и оценки"


  Еми прави са! За чий са тези изпити след 4ти и още не знам си колко класа? Какво ще му изпитваш на едно дете 4ти клас???

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#59] от "dwo10640807":

  стар бъзик, google "каракачантичка"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Е това ако не е скрита реклама на БИЛА , здраве му кажи !!!

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#34] от "Saint of Me":

  За какви авторитети говориш? Най-обикновен човек, който е женен за българка. И кое от това, което казва ние не го знаем и не е така? Особено за ваканциите?! Аз подивявам, като гледам програмата на моите деца! Имам чувството, че не ги искат в училище. Постоянно се измислят поводи за ваканции и почивни дни. Даже и за да пестят от парно! Това, нормално ли е?
  Погледни под леглото, да не се е скрил някой умнокрасив, че да скочи и да те опъне отзад! То, не че ставате за нещо старите ергени... Ама, за всеки случай...!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Естествено , че младите ще искат бонуси и заплати.Стига с тези глупости , че били разлигавени , просто си знаят цената , няма го вече това да опъваш каиша и насреща - НИЩО , ама щом си навел глава значи си "достоен".Тези времена свършиха.Свиквайте.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 66. 66 Профил на 5.10
  5.10
  Рейтинг: 213 Весело

  Като цяло образователната система изостава навсякъде с едно 10-15 години спрямо живота и бизнеса. Просто - като много други работи тук - при нас изостава с едно 30-45 години.
  А иначе плюйте човека на принципа "абе тия пак ни поучават" колкото искате. Ние между другото не сме много по-различни като отидем да поживеем в неговата държава за по-дълго.

 67. 67 Профил на dnevniklive
  dnevniklive
  Рейтинг: 264 Неутрално
 68. 68 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Дечев, дечев...

 69. 69 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Докато учителите в България са 60-годишни лелки пред пенсия, обучаващи още децата по методи от 1978 г., образованието няма да се промени. И през 1978 и сега масовият начин на обучение е просто наливане с фуния на готов смлян и предварително подготвен материал. Малцина са онези преподаватели, които дават знания на децата, но искат от самите деца да анализират, да помислят, да направят логически връзки между отделните събития, числа и формули, литературни творби и т.н. В днешния компютърен свят всеки ученик може да получи интерактивно обучение в интернет. Но за да му е интересно и в класната стая, трябва даскалът да не е изостанал динозавър. Едно време аз имах няколко даскали, които знаеха само да диктуват 40 минути от едни стари пожълтели листи. И след 10-15 урока ти даскалът казва "назубрете тези уроци и утре контролно"... И този човек очаква всички с желание да научат логореята му и да запомнят всичко. Тъжното е, че и днес някои от тези динозаври все още преподават.

  Чехът е напълно прав във всяка негова дума. Нашето мислене точно противоположно на европейското. Още бай Алеко го описа в "Бай Ганьо" преди 130 години, но и до днес нищо не се е променило.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 70. 70 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Училището като институция отдавна вече е изпята песен. Напълно неадекватно на съвръменния свят и реалност. Пълнят се главите с безсмилени факти и знания, които след края на срока вече са напълно забравени. Входящите тестове всяка година показват трагедията на българското образование - двойки, тройки и тук там четворка. За знания, които до преди няколко месеца са писани 6-ци

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 71. 71 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Има истини в статията, но има и много преувеличаване. Образователната система няма как да те научи “как се организира среща”, това не е целта на образованието. Аз не познавам нито един човек, който живее до 30та година с родителите си. Масово колегите ми в университета работеха след 2та година и всички масово се опитваха да се докопат до стажантски позиции по специалността. Това, че за да те приемат в математическа гимназия, трябва да решаваш задачи като при “завършване на висша математика” е просто тъпо... Нормално е да има подбор при ограничени места в математическите гимназии и това, че детето на този чех не се е справило си е негов проблем. Математиката с която се кандидатства съвсем не е “висша математика”. Друг абсурд е, че е отглеждането на дете в България е скъпо. Недостикът на места в училища го има и в много западни държави, говоря от личен опити. Съгласен съм, че ваканците са по-дълги от необходимото, но при желание могат да се намерят много извънкласни дейности за детето, с които да се занимава. Имам чувството, че този човек има някакво очакване училището да му отгледа децата и да ги научи на всичко, а той да не се занимава. Няма как да стане. Критическото мислене и други подобни качества се изграждат в семейството, не в училище.
  —цитат от коментар 44 на nodamncat


  Абсолютно съм съгласен със всичко!
  Няма смисъл да го пренаписвам!

  Аз и сестра ми съм бил възпитаник на математическа гимназия, традиционно по състезания. В матем гимназия влязох без приемен изпит, с пълен брой точки от олимпиадата.
  За мен е било изключително лесно да вляза в МГ. И на олимпиадите, и на приемните изпити, задачите са подбрани да могат да се решат, ТОЧНО СЪС ЗНАНИЯТА ОТ УЧЕБНАТА ПРОГРАМА, която е взел ученикът.
  Разбира се, иска се и нестандартно МИСЛЕНЕ, което е просто логика, и не е никаква висша математика.
  Едва вътре, в математическата гимназия се преподават ЕЛЕМЕНТИ от висшата математика, също и анализ, и затова и преподавателят ми по Висша Математика в университета ми каза, че мога и да не идвам на лекции и упражнения, тъй като вече знам материала.
  МГ не е за шир потреба. И няма как всеки да може да влезе. Там е топ 1% от интелекта на държавата.
  И или трябва да си генетично интелигентен, ИЛИ трябва да учиш много, ако трябва и с частни уроци. Не е задължително и двете.

 72. 72 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 265 Неутрално

  За това положение сме виновни всички ние Бг живеещи в България. И управляващите, защото гледат да угодят на народа според желанията му, а не да правят това което е по-полезно за него. Ако се направи някаква реформа веднага се намира някой да протестира, правителството се отказва, а народа си трае... И после , кой ми сра в гащите. Трябва да дойде някой като Костов, готов да поеме псувните, но да направи каквото трябва ... Но втора Виденова зима няма да има...

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Много добре ни е нарисувал. Като те управляват неграмотни, какви да са младите хора. Преди години , в една анкета, повечето искаха да станат охранители.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "Clap":Моето поколение ходехме по бригади. И беше и полезно, и приятно, и възпитателно.
  —цитат от коментар 21 на papunqk


  Досега не съм чул от никого да говори за полза от ангарията! Или ще кажеш че ангарията през 19 в. е било проява на тежко чуждоземно робство, а век по-късно приятно и възпитателно мероприятие?

 75. 75 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аз съм работил с европейци от половин Европа и не са кой знае колко по. В това число и чьехите, а най-баш онези дето си хванаха пътя.
  А като чета написаното, ми се чини, че и пан Скварил е поприхванал малко български лактобацил и мрънка и за вярни неща, ама и за неща, които са си в неговия и в на жена му двора.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  уникално, не ами... първия срок им искаха "Опълченците на Шипка" наизуст по история, втория - същото упражнение по БЕЛ... да не би случайно някой да остане недообразован хахах

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#57] от "Matrix":

  Тоя е пропуснал "Бай Ганьо".

  Алеко добре го е описал

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тангра":
  "МГ не е за шир потреба. И няма как всеки да може да влезе. Там е топ 1% от интелекта на държавата...".

  Аз си мисля, че висшето образование трябва да е елитарно, средното образование да е масово, а основното задължителен минимум.
  Мисля, че е абсолютна тъпня да се изучават университетски дисциплини в средните училища, напр. висша математика. Както и университетско образование, което не е свързано с практиката. Продукт съм на социалистическото висше, и спокойно мога да кажа, че половината от изпитите ми във ВИНС Варна бяха абсолютна загуба на време, усилия, полза. Или повече от половината.

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 35:"Веселин Дечев"..."Щото не си.служил в армията,затова...."

  Българската казарма не бе ли осъвременен вариант на османското "девширме" от 18-19 в.?

 82. 82 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Вишеградецът е спестил на Ганьовците доста неща. В Чехия масово може да се види по трамваите и автобусите млади хора да четат книги - в България не съм виждал никога. Ваканцията е 2 месеца. Младите се изритват след училище да работят и да си изкарват парите за обучение. И т.н. и т.н.
  —цитат от коментар 18 на Маняна


  Аз пък съм виждал.
  Колко често се возиш в градския транспорт?
  Не мисля че българските деца са по-лоши от тези в Чехия.
  Не че няма проблеми в образувателната но система, но да се оплюва всичко българско и да се възхвалява чуждото ни е стар проблем

 83. 83 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#29] от "Slick":

  Ей това е проблема в нашето образование. Вместо да се фокусира човек върху казаното или написаното, той се вглежда в точката, запетайката и пълния член и това минава за интелигентност.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#80] от "historama":

  Определено не съм съгласен, тези "елитни" гимназии може би страдат от това че ги пишат елитни, но са полезни, защото дават шанс на деца които са по-интелигентни или по-амбициозни( понякога само родителите са по-амбициозни :) ), да бъдат поставени в конкурентна среда, за да се развиват. Аз на село бях нещо като абсолютен гений, пишеха ми шестици само като си кажа малкото име и коя е днешната дата, едва ли не. Не се бях научил да полагам достатъчно усилия да уча самостоятелно, това което съм чул в клас беше достатъчно да "блесна", примерно имах съученици в 7 клас които не познават всички букви( за българче става дума! ).
  Като отидох в МГ успеха ми падна и едвам завърших с диплома малко над 5.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#61] от "Веселин Дечев":

  На детето може да не му трябват, ама как да оцениш работата на учителите като нямаш информация на какво са научили децата.

 89. 89 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Трябва баланс. Както за мен е грешно да се изритват на 18 и да се виждат веднъж годишно /понякога и по - рядко в някои западни страни/, така и не трябва да се възприемат като мамини детенца до 30-40, или пък цял живот... А образователната ни система наистина не подготвя достатъчно хора с практическо и аналитично мислене, по - скоро дървени философи... Това трябва все някога да се промени.

 90. 90 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Колко да е чужд, като живее в България. Опитът му е оттук, сравненията му са между минало и настояще, а не между различните държави. Типичен човек на средна възраст, за който младото поколение за нищо не става.

  Работя във фирма с много млади хора, започват като стажанти от университета и след 1-2 стажа остават на постоянна работа. Дори съм се учудвала колко бързо навлизат и колко са адекватни. Имам тийнейджъри и неволно правя съпоставка с тях, но тези 25 годишни повече приличат на зрели хора, отколкото на деца. Някои са споделяли, че за един стаж научават повече от година в университета.

  Сравненията с чужди образователни системи трябва да се правят задълбочено. В южните страни има практика на по-дълга лятна ваканция и по-кратки ваканции през годината, в северните са разпределени по-равномерно. Натоварването им по дни е несравнимо по-малко - по-малко часове, излети сред природата, избор на предмети.
  Тукашното "ходене на училище", не бих го нарекла образование, е изсмукващо, изтощително и създаващо безразличие към знанието. Пази боже да удължат престоя в тази безполезна институция! Знания и умения децата натрупват отчасти в елитните училища, в зависимост от учителя, на когото ще попаднат; в школите за извънкласна работа, частните уроци и работата с родителите. Повече от половината от времето в училище е загубено, дори там, но задължително, и после децата трябва да наваксват в останалото време за деня.

  Любимата ми тема - самоиздръжката на студентите. В предварителната оценка на кандидатстването на сина ми в австрийски университет, на няколко места с въпроси се опитваха да наблегнат на факта, че обучението е пълна заетост и не може да се проведе качествено, ако човек не отдаде цялото си време. Бакалавърските степени са 6 семестъра и тези, които са ги завършили в този срок, са видяли доста зор. Нормално завършват за 7-8 семестъра. Родители, които очакват студентите им да получат добро образование и да се самоиздържат, като запазят доброто си здраве (достатъчно сън и движение, без стимуланти) или са необразовани, или нямат грам критична мисъл. (ученето в УНСС не е в тази категория)

  В заключение - моите родители са ме подкрепяли докъм 30 годишна възраст и финансово, и с труд, и с помощ за децата, без да живеем заедно. Не мисля, че са ми навредили. Съвсем нормален, отговорен семеен и работещ човек съм.

 91. 91 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#31] от "Веселин Дечев":

  На много полезни неща ги учат. Ама вие от задръстена Русия няма как да ги знаете тези неща.

  Captain Jack
 92. 92 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Младите навсякъде искат всичко и веднага. :)

  Ама па на системата работи криво ляво и генерира устойчив растеж.

 93. 93 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 872 Неутрално

  С всичко съм съгласен без това:

  "За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?", пита риторично чешкият предприемач."

  Мома, връщай 12 и 12А!
 94. 94 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  "Социоложката Елица Димитрова от БАН..."

  А защо в БАН трябва да има социолози?

 95. 95 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":


  Виждам, че нищо не се е променило в БГ. Не че съм очаквал нещо друго.
  —цитат от коментар 6 на


  А ТИ направи ли нещо за да се променят нещата към по-добро?

 96. 96 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ян Скварил, изпълнителен директор на "Авенди": Цената на българския алкохол беше изкуствено ниска - 28 окт 2010

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 97. 97 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#7] от "Clap":Моето поколение ходехме по бригади. И беше и полезно, и приятно, и възпитателно.
  —цитат от коментар 21 на papunqk


  Ааааа, не така ! Веднага ще ти обяснят как това бил робски труд и т.н. Макар че за мен 150 лева изкарани за 1,5 месеца бяха сериозни пари.

 98. 98 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 942 Любопитно

  До коментар [#18] от "Маняна":". В Чехия масово може да се види по трамваите и автобусите млади хора да четат книги - в България не съм виждал никога. "А що не четат от електронни устройства - телефони, таблети? Шрифта и контраста даже може да са по-високи? Или е важно да е ретро? Ако е ретро значи си аристократ? Трябва ли да се поклоним?
  —цитат от коментар 36 на Веселин Дечев


  Веселине, правиш ли се или наистина не разбираш какво казва човекът ? Къде пише за хартиени книги ? Става дума за четене, не за цъкане по Фейсбук.

 99. 99 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1307 Гневно

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  И да го прочетат, няма да го разберат. Как би разбрала тук написаното една ТРЕТОРАЗРЯДНА МУТРА, която седи на върха на управлението на държавата - недоучила, полуграмотна, използуваща едва няколкостотин думи в речника си? А сътрудниците и подчинените на същата тази мутра, който участвуват в управлението на България, естествено са с по-ниско ниво на интелект от това на мутрата.

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#30] от "ghristoz":

  Е, ако е въпрос, през 1907 година покупателната способност на българите е била около 50% от тази на Великобритания, Германия и Франция взети заедно - т.е. към 60%-70% от страните в ЕС-28.
  Т.е. 111 години по-късно България си е по-зле!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK