Данните за икономическия растеж: между закъснелите разяснения и здравия разум

В голяма степен НСИ допринесе за скандала и потенциално за загубата на доверие към статистическите данни изобщо

© Георги Кожухаров

В голяма степен НСИ допринесе за скандала и потенциално за загубата на доверие към статистическите данни изобщоТекстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Националният статистически институт (НСИ) оповести предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП), според които икономическият растеж за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 3,1%, а за цялата 2019 година - 3,4%. Публикуваните експресни данни в средата на февруари показваха ръст за тримесечието 3,5% и за годината 3,5% - така корекцията доведе до малко по-скромна стойност на нарастването на БВП.


Обявяването на тези данни беше следено с огромен и безпрецедентен интерес. Предисторията накратко е следната. В текущите данни за външната търговия, публикувани всеки месец,
от доста време се наблюдава странен спад на вноса на годишна основа, най-вече при горивата.


Няколко дни след публикуване на експресните оценки за БВП за последното тримесечие на 2019 г. депутати от опозицията "забелязват" тази аномалия и обвиняват публично НСИ, че манипулира данните, подценява вноса, за да завиши икономическия растеж, и така да заблуждава обществеността и Евростат; един вид - България е "новата Гърция" в измамите с макроикономически данни. Твърдението най-общо е, че ако вносът се отчете "вярно", ръстът на БВП за 2019 г. би бил под 1% (или 0,8% в някои изказвания).


В голяма степен НСИ допринесе за скандала и потенциално за загубата на доверие към статистическите данни изобщо със закъснели или липсващи действия. Първо, отказаха реакция на въпросните твърдения, като публикуваха кратки разяснения цели четири дни по-късно. Второ - и много по-важно - промените с въвеждането на опростените митнически декларации, които са в основата на непълните месечни данни, са въведени през януари 2019 г.


Изглежда, НСИ не са счели за нужно да разяснят това на ползвателите на данните за външната търговия. Отделно, независимо от относително сложната материя, при неизбежното натрупване на подобно разминаване


институцията можеше да посочи доколко и как ползването на неточни предварителни данни ще се отрази


на свързани индикатори и най-вече на оценката за динамиката на брутния вътрешен продукт. Накрая НСИ реши да обяви предварителните данни за БВП на нарочна пресконференция - за последните 10 години (а с голяма доза сигурност можем да твърдим и 20 години) НСИ не са провеждали пресконференция по макроикономически показатели освен при внедряването на новата методология ЕСС 2010 през 2014 г. Само че всички тези инициативи са след кризата. Най-краткият съвет е: говорете и обяснявайте повече, включително за недостатъци и непълноти на данните.


Роля на НСИ е да изгражда доверие в методите за събиране и обработка на статистическите данни. За ползващите макроикономическа статистика, разбира се, не е тайна, че експресните оценки на БВП във всички страни - членки на ЕС, са именно това - "оценки", макар те да са отразявани най-активно от жадните за актуални новини анализатори и журналисти. Както може да се прочете във всяко съобщение, те " (се) произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки". Малко по-късно националните статистики обявяват предварителни данни за тримесечията - с корекции спрямо експресните оценки, а през есента (обичайно през октомври), на база на годишните отчети - и окончателни данни за предходната година.


Засега корекциите в предварителните данни в сравнение с експресните оценки за четвъртото тримесечие на 2019 г. включват: по-висок внос с около 1 млрд. лева, по-висок износ с около 500 млн. лева, оттам резултативно по-нисък нетен износ с 500 млн. лева, малко над 800 млн. лева по-високо крайно потребление, около 300 млн. лева по-висока брутна добавена стойност.


Може да се очакват и нови ревизии през октомври, когато се очакват окончателните данни.


Топката обаче е в полето на НСИ - в бъдещи техни публикации и отговори на техните експерти очакваме повече разяснения по причините за тези ревизии, а в по-общ план - и за най-честите причини за неточностите при всяко оповестяване.


Извън конкретния дебат за ефектите от неточните данни за един икономически показател върху последващи изчисления на други макроикономически агрегати, икономическият анализ трябва да се базира както на множество разнообразни измерители на стопански и житейски явления, така и на здравия разум. Именно заради това хипотезата, че България е отчела близък до нула икономически растеж през 2019 г., граничи с абсурда. За изминалата година заетостта е нараснала с 80 хил. души, а коефициентът на заетост във възрастовата група от 20 до 64 години нарасна с 2,5 пункта до 75%, при спад на коефициента на безработица с 0,9 пункта до 4,3%.


Същевременно средната заплата за четвъртото тримесечие е с 12,1% по-висока от същия период на 2018 г. За 12-те месеца до декември редовните банкови кредити за бизнеса растат с 13,1%, редовните потребителски кредити за домакинствата - с 13,4%, а жилищните - с 18,7%. Започнатото строителство в нови жилищни сгради (според РЗП) е нараснало с 8,4%. Общият износ на стоки расте с 3,4%, а на машини, съоръжения и оборудване - с над 8%. И така нататък; динамиката на тези и много други показатели е несъвместима с хипотеза за стагнираща икономика.


Предварителните данни (независимо от неизбежните бъдещи ревизии и прецизиране) все пак дават


повод за смислен разговор по структурните промени в българското стопанство.


Инвестициите в основен капитал нарастват бавно и са под 19% от БВП за втора поредна година - и това се случва въпреки лекото активизиране на публичните инвестиции, финансирани с европейски средства. При застаряваща и свиваща се работна сила в България растежът зависи от това дали инвестициите, трансферът на технологии и подобряването на качеството на човешкия капитал ще могат да компенсират негативната демография чрез повишаване на производителността на труда. Същевременно нарастването на приноса на потреблението на домакинствата, поддържано от ръста на заплатите и достъпа до по-евтин кредит, ще означава преструктуриране на част от производствата и услугите към вътрешния пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Цитат:

  "При застаряваща и свиваща се работна сила в България растежът..."

  Аман от тая лъжа! Добре,представяме се че с магическо копче връщаме един милион млади българи от чужбина. Е и,какво ще стане?! България ще цъфне и върже ли?!

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6946 Неутрално

  "В голяма степен НСИ допринесе за скандала и потенциално за загубата на доверие към статистическите данни изобщо със закъснели или липсващи действия. Първо, отказаха реакция на въпросните твърдения, като публикуваха кратки разяснения цели четири дни по-късно. Второ - и много по-важно - промените с въвеждането на опростените митнически декларации, които са в основата на непълните месечни данни са въведени през януари 2019 г. Изглежда НСИ не са счели за нужно да разяснят това на ползвателите на данните за външната търговия."

  Опозицията само това и чака

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Чичко некъв видял, че люде като Гечев вдигат шум около неща, които не разбират (а и не се опитват особено), пък си рекъл -- що не взема да прочета един морал, пък може и да платят някаква дребна сума.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1426 Весело

  Явно "грешките" са в геометрична прогресия. Първо вносителя си спестява част от истината, после - митничари?! и накрая самата държава 😁😁😁

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  Лъсна стъкмистиката на шайката и герб !
  Не е възможно да лъжеш всички завинаги !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  Къде е ЕП? Къде са парите за това ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2607 Весело

  Умнокрасивците не могат да преживеят че България е в ТОП ПЕТ на РАСТЯЩИТЕ икономики докато Германия е на ръба на рецесия.

  Перник скоро ще има вода.

  А вече трябваше умнокрасивият преврат да е успял :)

  Use your Illusion
 8. 8 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Този коментар е несериозен! Цитираните данни се основават на твърдения на държавни институции със съмнителна достоверност или растежът се отчита неправилно със основа на данните за големите градове. Ръст на строителството от 8,7% е не достоверен, както и увеличението на средните работни заплати с повече от 12%!
  Относно твърдението, че икономиката е нараснала само с по-малко от 1% трябва да се вземе и официалната инфлация, която е над 2,7% и то отново по данни на не особено достоверните правителствени източници. Така че колкото и да се пъне Богданов няма как да докаже, че икономиката е нараснала с 3.4%

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  "Топката обаче е в полето на НСИ - ..."

  - Според мен проблемът е в медиите, разбират но се правят на неразбрали. Самоцитирам се от вчера:

  "Какъв е проблемът вьянтавьяная" И аз това се чудя, Дневник 😂
  —цитат от коментар 2 на Darulio

  До коментар [#2] от "Darulio":

  - Това второто трябва да обяснява разликата между експресна оценка и сезонно изгладени данни, но е само за "специални хора". :)
  - За плебса заглавието стига. :)
  —цитат от коментар 16 на plebs

  Заглавието: "НСИ отрича да са сгрешени данните за ръста на икономиката за 2019 г., но ги коригира"

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4709 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#8] от "Nathan Cohen":

  Начи дрогарат Гечеф казва истината

 11. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4709 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знаеш ли кво питаш

 12. 12 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Умнокрасивците не могат да преживеят че България е в ТОП ПЕТ на РАСТЯЩИТЕ икономики докато Германия е на ръба на рецесия.Перник скоро ще има вода.А вече трябваше умнокрасивият преврат да е успял :)
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Умнокрасивите пракрасно разбираме, че всичко се случва въпреки, а не поради това управление.
  А кой фанал вяра на Речев - да си закачи табелка "Горд член на 80% от малък , но много прост народ."

 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  "Перник скоро ще има вода."

  Браво!
  Случайно да не е 1920 година?

 14. 14 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Този коментар е несериозен! Цитираните данни се основават на твърдения на държавни институции със съмнителна достоверност или растежът се отчита неправилно със основа на данните за големите градове. Ръст на строителството от 8,7% е не достоверен, както и увеличението на средните работни заплати с повече от 12%!Относно твърдението, че икономиката е нараснала само с по-малко от 1% трябва да се вземе и официалната инфлация, която е над 2,7% и то отново по данни на не особено достоверните правителствени източници. Така че колкото и да се пъне Богданов няма как да докаже, че икономиката е нараснала с 3.4%
  —цитат от коментар 8 на Nathan Cohen


  Малко е , ръстът в търговията със строителни материали е над 15%, другото ще се усети догодина. Аз си докарвам прилично отгоре спрямо миналата година, но съм в частния сектор. Инфлация има определено, за сега е под ръста на доходите ми.

  ПП. Щом и ИПИ застанаха срещу Речев - всичко е в ръцете на 80-те процента

 15. 15 Профил на gfz35619614
  gfz35619614
  Рейтинг: 223 Весело

  Спокойно. Ще ви купя колело 🙂

 16. 16 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  " с магическо копче връщаме един милион млади българи от чужбина. Е и,какво ще стане?! България ще цъфне и върже ли?! "

  Естествено. На фона на 2 милиона работещи в момента в България, това е огромен прираст в работната сила.

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Няма никакъв растеж. Съсипаха я таЯ държава!!!
  Нищо не се произвежда. Всички са безработни...
  Утре фалираме!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Пак не се говори по въпроса за грешката, а за "А вие защо биете негрите".

 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":
  Мдаа, най накрая ще обезглавите ламята, дето изпи водата в язовира и перничани ще могат да се омият. Ще им помогне срещу коронавируса, но срещу вируса на тъпотата надали.
  А тия изказвания, че сме в топ развиващите се, са изкопани от вестник Работническо дело и служат само да напълнят празните кратуни на милиционерите.
  Ламята Спаска е литературен герой. Не е от романа Винету. Нито е участвала в порнофилм, даже не е била и от рода Гешефи

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  "Изглежда НСИ не са счели за нужно да разяснят това на ползвателите на данните за външната търговия."

  Които са може би цели 7 човека от цялата държава :)

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Това платен от някой текст ли е!?

 22. 22 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":
  Дори и данните за БВП да бяха истина, а те не са, зна България ще и трябват още към 100 години да настигне цивилизования свят по покупателна възможност и възнаграждение! Да не споменавам, че множество икономисти изобщо не възприемат БВП като реален индекс за растеж и го заменят с индекса за реална покупателна възможност на населението. Причините за това са много елементарни: централните банки печатат пари и ги раздават на търговските при минимални лихви; каквато е понастоящем политиката на ЕЦБ. Търговските банки от своя страна и поради ниската доходност агресивно предлагат кредити на физически лица и търговски дружества , които от своя страна потребяват стоки и услуги. Лошото е, че когато купонът приключи и централните банки започнат да повишават лихвения процент търговците и физическите лица се оказват в невъзможност да обслужват плащанията по лихви и главници, а банките се оказват декапитализирани и с не бързо ликвидни обезпечения, а и някои като КТБ и без обезпечения. Статистиката се помпа , но реашният продукт, които трябва да се изразява в Райна промяна на покупателната способност липсва. В България икономиката е почти в 90% зависима от вътрешното потребление на стоки и услуги.

 23. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1216 Весело

  Отговора на стъкмистиката е - Резултатите не е възможно да са грешни, защото ние добре сме ги нагласили!

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2381 Весело

  "За изминалата година заетостта е нараснала с 80 хил. души, а коефициентът на заетост във възрастовата група от 20 до 64 години нарасна с 2,5 пункта до 75%, при спад на коефициента на безработица с 0,9 пункта до 4,3%."

  Само в това твърдение из-по-напред има чисти 20% грешка: 100% -75% -4.3%=20.7% "тъмна материя", и за НСИ, и за АНАЛи(до)затора от фондацията "Институт"
  Второ, този ръст 2,5% всъщност е 3,1% ръст на "старците":
  "Заетите лица на възраст 55 - 64 навършени години са 611.7 хил., или 64.4% от населението в същата възрастова група (70.3% от мъжете и 58.9% от жените). В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. коефициентът на заетост за населението на възраст 55 - 64 години се увеличава с 3.1 процентни пункта."
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/LFS2019q4_TX12ZRY.pdf
  Трето, този "старчески ръст" не се дължи на "подобрената пазарна среда", а на увеличената възраст за пенсиониране по силата на закона.

  Четвърто, като следствие от третото, този ръст е фиктивен, и като заетост, и като ръст на заплатата (заради пенсионирането). От такъв ръст социалната система ще изпадне във фалит, ако пенсионната осигуровка (19.8%) и здравната (8%) не се увеличат … както всъщност се случва (1% годишно за пенсионната, а за здравната се действа косвено - все повече здравни действия, лекарства и консумативи се прехвърлят за сметка на уж осигурените лица).

  В подобно положение на гол оптимизъм бяхме през 2008 г./2009 г. - пръв излишък в държавния бюджет (заради ДДС, получено от почти двукратния ръст на цените на горивата) и, уж, високата събираемост от въвеждането на плоския данък. В резултат на тия грешни оценки (и напъните на един финансов министър да се изкара европейски отличник) държавният бюджет всяка година трябваше да бъде актуализиран (с "малката пица") заради хроничния недостиг докато през 2012 г. "ножът опря да кокала" и беше емитиран извънреден държавен дълг от 3 млрд. евро., през 2013 г. още един милиард евро и 2014 г. покрай КТБ, ударно с още 3 млрд. евро. И всичко това в условие на дефлация … поради бърз спад на потребителите (по 110-115 хил. души годишно) и от там на потреблението (25% спад в потреблението на ел. енергия).

 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  “ средната заплата за четвъртото тримесечие е с 12,1% по-висока от същия период на 2018 г. За 12-те месеца до декември редовните банкови кредити “ ... 13+%
  ——
  И начи кво? Туй дето го произвеждате пораснало с 3 и нещо си %, възнаграждението ви — с 4 пъти повече. И пак ви е малко, щот сте взели още толкоз повече назаем. А не праите деца, дето да ви върнат дълговете щото, явно защо. Начи, единствената надежда на българите е ЕС да ва осинови целокупно зарад черните ви очички

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":


  “ представяме се че с магическо копче връщаме един милион млади българи от чужбина”
  ——
  Представихме си го. А сега Вие си представете колко синджир ша ви трябва да ги задържите след туй завръщане. Прайте ли достатъчно стомана за целта?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nathan Cohen":
  До коментар [#7] от "Saint of Me":

  “Дори и данните...”
  ——
  Единственото свястно мнение дотука и само 6 безхаберника да Ви порицаят с минуси дотука. Не се притеснявайте .... много много повече са ... нищо, че общата бройка е паднала под 7м.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#7] от "Saint of Me":Мдаа, най накрая ще обезглавите ламята, дето изпи водата в язовира и перничани ще могат да се омият. Ще им помогне срещу коронавируса, но срещу вируса на тъпотата надали.А тия изказвания, че сме в топ развиващите се, са изкопани от вестник Работническо дело и служат само да напълнят празните кратуни на милиционерите.Ламята Спаска е литературен герой. Не е от романа Винету. Нито е участвала в порнофилм, даже не е била и от рода Гешефи
  —цитат от коментар 19 на SSS


  Мисля, че бяха Ламята Спаска, Мухата Цеца и Страшният едноок Харалампи. Героите на списание "Дъга". Аз съм бил вече бая възрастен, когато се появиха, но купувах "Дъга" за децата си. Резултат: семейният котарак на дъщеря ми се казва Харалампи.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":“ представяме се че с магическо копче връщаме един милион млади българи от чужбина”——Представихме си го. А сега Вие си представете колко синджир ша ви трябва да ги задържите след туй завръщане. Прайте ли достатъчно стомана за целта?
  —цитат от коментар 26 на Gretel


  Ами... по-добре няма да мога.

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4147 Разстроено

  Нека да се признае най-после - това са 30 пропиляни години не само за икономиката , а най-вече за живота на милиони българи.....но , знае се , че всеки народ си заслужава управниците.....

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Бучков":

  Милиони българи отдавна избягаха от България,а и днес постоянно бягат... Значи тези,които остават тук НЕ считат че си пропиляват живота.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK