Природен газ – нова страница за българската икономика

Потреблението на домакинства е малко и ефектът от понижаването на цените няма да е голям и ще е ограничен до около 2% от тях – тези с достъп до природен газ в бита.

© Николай Дойчинов

Потреблението на домакинства е малко и ефектът от понижаването на цените няма да е голям и ще е ограничен до около 2% от тях – тези с достъп до природен газ в бита.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Изминалата седмица беляза дългоочаквана развръзка за доставките на природен газ за България, след като "Булгаргаз" и "Газпром" постигат съгласие за променя на начина на изчисляване на цената за внос на руски природен газ. Това е резултат антимонополното дело срещу руската компания, започнало през 2011 г., и последвалите ангажименти за предоговаряне на ценообразуване и повишаване на конкуренцията на газовите пазари на трите балтийски републики, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Разбира се, други фактори, като предстоящото завършване на междусистемна газова връзка Гърция-България (част от европейските проект от общ интерес) и навлизането на конкурентен втечнен природен газ на пазара също оказват благоприятно влияние върху цените на природния газ.


Ценовите промени са в две направления - формулата за изчисляването ѝ и периода, в който важи.
Досегашното формула включва само котировките на алтернативните горива - газьол и мазут, докато новата формула прибавя към досегашната и пазарна компонента, изчислена на базата на котировките на природен газ на ликвидни европейски пазари като нидерландския Title Transfer Facility и германския NetConnect Germany. Заедно с това се променя и периода на изчисляване на цените - от тримесечна основа, както е досега, на месечна база, считано от април.


Потреблението на природен газ в България е относително постоянно и сравнително ниско на фона на останалите страни в Европейския съюз - около 3 млрд. куб. м. Около 3/4 от вътрешното потребление е в индустрията, а едва 3% е потреблението на домакинства. Най-голям дял в енергийното потребление на природен газ имат топлофикационните компании, топлоцентрали и електроцентрали - около 32%, а след тях се нареждат производителите на строителни материали - 10%, химическата промишленост - 10%, транспорт, включително тръбопроводен - 8% и други сектори - 7%. Освен това химическата промишленост формира още 8% под формата на неенергийно потребление - преработка на природен газ за получаване на крайни продукти като торовете, произвеждани в "Агрополихим" и "Неохим".


Имайки това предвид, понижаването на цената на природния газ


може да се очаква да има сравнително ограничен ефект върху разходите на домакинствата.


От една страна, потреблението на домакинства е малко и ефектът от понижаването на цените няма да е голям и ще е ограничен до около 2% от домакинствата, по данни на Българската асоциация природен газ - тези с достъп до природен газ в бита. От друга страна, само компаниите, които произвеждат строителни материали, работят основно за вътрешния пазар, което ще окаже влияние върху разходите на строителните форми. Предвид продължаващото високо търсене при строителството на жилищни и административни сгради, както и очаквания ръст на публичните инвестиции в техническа инфраструктура, това едва ли ще отрази в по-ниски цени.


Значителен ефект обаче може да се очаква по линия на повишената конкурентоспособност на компаниите в промишлеността, които работят основно за износ. Това донякъде ще облекчи натиска за увеличаване на разходите за труд, ще позволи на компаниите да управляват по-добре енергийните си разходи и е възможност за подобряване на инвестиционната среда, а оттам - нови инвестиции и създаване на нови работни места.


Освен включването на пазарен елемент при определянето на цената за внос на природен газ, не по-малко важен е и


друг елемент от антимонополното решение на Европейската комисия - създаването на реален газов пазар


в Централна и Източна Европа на мястото на изолираните и сегментирани национални пазари. Това става по силата на други ангажименти, които "Газпром" поема. Такива са премахването на механизми за разпределяне на печалбата, схеми за отстъпки, клаузи за разширяване, както и разпоредби за мониторинг и измерване, които ограничават повторната продажба на газ. Списъкът с мерки не е изчерпателен и цели да позволи безпрепятствения поток на природен газ между различните пазари с цел повишаване на конкуренцията между тях. Към тях се прибавя възможността за прилагане на механизъм, подобен на суап, при който страните имат възможност за двупосочно движение на газ между избрани пунктове за доставка, с което се цели превъзмогване на липсващата междусистемна свързаност на газовата инфраструктура в трите балтийски републики и България.


Промяната във формулата за ценообразуване не е без значение, но истинският напредък е именно по отношение на създаването на


възможности за интегриране на газовите пазари в Централна и Източна Европа.


Диверсификацията на доставките на природен газ за Европейския съюз става бавно и Русия все още е водещия доставчик с 40% от вътрешното потребление през 2017 г. Отпадането на ограничаващите клаузи, както и създаването на междинен вариант за превъзмогване на липсата на междусистемни връзки могат да позволят конкуренция между отделните страни, което би допринесло както за развитието на организиран пазар на природен газ в страната, така и за повишаване на конкурентоспособността на икономиката като цяло. Всичко това автоматично оказва влияние и върху алтернативните доставчици на природен газ за Европейския съюз, и България в частност, които вече ще са изправени пред общ пазар с конкурентни цени и условия за търговия, а не множество малки и сегментирани пазари. Едно от ключовите предизвикателства за постигане на наистина интегриран пазар в бъдеще остава изграждането на ключова инфраструктура, като междусистемни връзки, газови хранилища, както и уеднаквяване на условията за търговия на различните организирани борсови пазари.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Института на Костов и Кремъл публикува поредната си грозна лъжа срещу България.
  Очакваше се.

 2. 2 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Гневно

  До коментар [#1] от "mop36557620":

  Яд ги е за петрола, но и синьото кранче лесно може да се врътне.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  "Това е резултат антимонополното дело срещу руската компания, започнало през 2011 г., и последвалите ангажименти за предоговаряне на ценообразуване и повишаване на конкуренцията на газовите пазари на трите балтийски републики, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България."

  Аблудрни твърдения.
  Новите цени са резултат на нерушимата дружба поддържана с усилията на най-харесваният български президент.

  подпис
 4. 4 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore":

  Може да се врътне и синьото кранче, тавариш, ама ще кушате шишарки.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore":
  "синьото кранче лесно може да се врътне."

  Кранчето вече се върти и по план ще се затвори към 2050 г

  подпис
 6. 6 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Любопитно

  До коментар [#4] от "gianni":

  ко?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 7. 7 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Факт ли е, че цената на газа падна с 40%? Факт е. Факт ли е че се строят връзки със съседни държави и нови газопроводи? Факт е.

  Оттам нататък можете да плюете и виете колкото си искате, ставате само по-смешни и по-неприятни. А процента от 3 клони вече към 1,5.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  При тези цени на газ и петрол как Путин ще мотивира руснаците да гласуват за новата му конституция!!!!!

  подпис
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Другите 60% газ откъде са?

  Абе ИПИ наистина са за затвора - постоянно лъжат и манипулират. А в началото на създаването им си личеше и откровената Простотия и неспособност да анализират правилно данните. Опасно Прости Екунумисти....

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#9] от "Хи-хи":
  "Другите 60% газ откъде са?"

  От други дупки в земята.
  За сведение, много хора могат да правят дупки в земята, но малко хора имат естествени дупки в мозъците.

  подпис
 11. 11 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Европейските политици се борят за безвъглеродна икономика, неевропейските индустрии - за нови въглеводородни запаси. "Роснефт" тръгва към Таймир за още нефт с "Восток Ойл" (в кооперация с индийски компании) с огромни инвестиции, "Арамко" - към "Джафура" за "шистов газ" с инвестиции от 110 милиарда долара! Кой накрая ще бъде на кяр ще видим в 2050 г., както пожела един от форума. Дотогава - успешни анализи.

 12. 12 Профил на hnf43641095
  hnf43641095
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-смешното е, че сега петролът като падне на 30 долара пак ще има грантаджийски рев че Русия ни продавала скъпо газ и ще искат по старата формула.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Факт ли е, че цената на газа падна с 40%? Факт е. Факт ли е че се строят връзки със съседни държави и нови газопроводи? Факт е. Оттам нататък можете да плюете и виете колкото си искате, ставате само по-смешни и по-неприятни. А процента от 3 клони вече към 1,5.
  —цитат от коментар 7 на Червен дисибар


  https://www.youtube.com/watch?v=6Ky0q8c0Suw

 16. 16 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Факт ли е, че цената на газа падна с 40%? Факт е. Факт ли е че се строят връзки със съседни държави и нови газопроводи? Факт е. Оттам нататък можете да плюете и виете колкото си искате, ставате само по-смешни и по-неприятни. А процента от 3 клони вече към 1,5.
  —цитат от коментар 7 на Червен дисибар


  Де па ги видя тия 3%? Лилявите радикални комунисти на тов. Костав преко сили имат около 0,5% подкрепа, затуй са съешени с всякакви други маргинали и заедно 5-6 "партии" ги докарват до 3%...

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Весело

  До коментар [#1] от "mop36557620":Яд ги е за петрола, но и синьото кранче лесно може да се врътне.
  —цитат от коментар 2 на Alan Blackmore


  Кранчето не е синьо а е зелено
  Защот по него текат долари и евро в руския бюджет.
  Врътне ли си го Путин, ще спре доларите и еврата за Русия
  и щш започне Големия Купон

 18. 18 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Факт - за трите мандата на Борисов цената на газа бе намалена на три пъти, съответно с 21, 21 и 40,3% - общо над 80% спрямо договорената от товарищите Костав и Овчаров. Но Борисов бил слуга на Путин, а дръгалевския "икономист" му подари рафинерията и му плащаше с 80% по-скъп газ от… джоба на данъкоплатеца. "Гледай му акъля, крой му шапка", както е казал народът.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  [quote#19:"hnf43641095"][/quote]

  Хи хи. Продължавай да пишеш глупости и да ни веселиш.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#7] от "Червен дисибар":

  Цената на газта падна със задна дата - пари не връщаме! :)))
  Иначе и на първокласниците е ясно, че имаме по-ниска цена благодарение на ЕС! Колкото до газовите връзки с Гърция, след 10 години размотаване - току виж ги направили! :)))
  И не, че пак не го плащаме най-скъпо тоя руски газ, ама поне не е двойно...! :)))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#18] от "Reporter US":

  Сега чакаме Гешев да разследва приватизацията и да върне Нефтохим-а, дето Костов го подари на руснаците! Нали...? :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  В момента цената на холандската борса е 8.3 евро за МВт/ч при 9.3 евро, когато обявиха намалението. А "братушките" без друго ни продават на 13.5 евро. Дали ще има нова цена следващия месец?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Колев":

  Няма да има, защото Костов пречи! ;)

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Официална информация от ЕС: Russia (40 %), Norway (26 %) and Algeria (11 %)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#9] от "Хи-хи":
  До коментар [#25] от "Darulio":

  Костов и ИПИ са пробили и ЕС, тяхната кожица русофобска соросоидна. Напред, молодец! За Матушка Русь!

  https://bit.ly/3cSm36y (до мързеливото модераторче: линкът е към официалния сайт на Евростат. Прочети и подмини)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#18] от "Reporter US":

  земи научи математиката.
  не ти е сила.
  освен това дългия инкасатор овчаров
  е виновен за загробващия договор.
  чети и не ми философствай.
  https://dnes.dir.bg/politika/gaz-bulgargaz-5270565

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Нека падат цените и на газ и на петрол - това е един от начините да се отървем от влиянието на дрънкащите с всякакви танкове, ракети и въобще оръжия алкаши

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#26] от "Reporter US":

  Преди да говориш за политически трупове се сещай за НДСВ...! Нали започнахте политическа кариера от там?! :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#26] от "Reporter US":Преди да говориш за политически трупове се сещай за НДСВ...!
  —цитат от коментар 31 на Petleshev


  Е какво има да се сещам за НДСВ, като пред очите ми е трупът на ДСБ?

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  единствения политически труп
  наоколо е на бойко борисов, но
  даже и той си мисли, че нещо
  прави, нещо зависи от него.
  просто е портиер във комунистическия
  хотел на пашата и любен гоцев със управител
  бриго аспарухов.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  Ха-ха-ха-ха-а-а-а-а...! Труповете от НДСВ, тръгнали да оплакват трупа на ДСБ...! :)))

  Бивш tww09306483.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petleshev":

  таман щях да го напиша.

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#34] от "Reporter US":

  лягам си преди 12. сутринта
  ме чака каляската. махни от
  пътя, може да те вземем на стоп.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Тази диверсификация стана историческа. Нищо. че Борисов, като папагал я повтаря непрекъснато.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  До коментар [#22] от "Petleshev":

  " Сега чакаме Гешев да разследва приватизацията и да върне Нефтохим-а, дето Костов го подари на руснаците! Нали...? :)))"

  На " големите шефове" в Кремъл не се скача ! Иначе край на " стабилността " !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK