Ще загубим завинаги атмосферата на пловдивската улица "Карловска"

Ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".

© "Фейсбук"/Добромира Костова

Ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".Избори 2023

Добромира Костова е общински съветник в Пловдив от "Демократична България". Коментарът е от профила й във "Фейсбук".


За тези, които помнят - "Капана" на времето изглеждаше така... изоставен, пренебрегнат, срутен. Но както там се виждаше красотата и историята под олющените мазилки, така и тук все още можем да усетим атмосферата. И както става ясно - скоро ще я загубим завинаги.


Малко история и география - ул. "Карловска" започва от реката и върви право на Север, право към Карлово. Неслучайно е била
търговска и занаятчийска улица, а също и център на "Кършияка" -


намира се на важна пътна артерия.


Неслучайно там винаги е кипял живот, а после - на по-късен етап, през двайсетте години на миналия век - се появяват и красивите къщи от двете и страни, от които днес все още може да се види нещо, макар че някои от тях бяха сринати и са вече заменени с любимите на съвременния предприемач кооперациийки от стъкло и бетон.


На никого не е ясно


защо улицата не е под закрилата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).


Чували сме неведнъж мнението на архитекти, че това е огромен пропуск. Би трябвало цялата улица да е вписана като ансамблов паметник. Но това досега не се е случило - сякаш там в София някак си не осъзнават, че Пловдив е ценен и на север от реката.


И днес аз се ядосвам на себе си, че въпреки, че от години съм си мислела как някой ден "Карловска" ще стане втория "Капан" - пешеходна, занаятчийска, айляшка, реставрирана - не съм се задействала по-рано да внеса поне едно предложение до НИНКН. Мислех си, че имам време. А сега вече няма време - ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK