Ще загубим завинаги атмосферата на пловдивската улица "Карловска"

Ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".

© "Фейсбук"/Добромира Костова

Ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".Добромира Костова е общински съветник в Пловдив от "Демократична България". Коментарът е от профила й във "Фейсбук".


За тези, които помнят - "Капана" на времето изглеждаше така... изоставен, пренебрегнат, срутен. Но както там се виждаше красотата и историята под олющените мазилки, така и тук все още можем да усетим атмосферата. И както става ясно - скоро ще я загубим завинаги.


Малко история и география - ул. "Карловска" започва от реката и върви право на Север, право към Карлово. Неслучайно е била
търговска и занаятчийска улица, а също и център на "Кършияка" -


намира се на важна пътна артерия.


Неслучайно там винаги е кипял живот, а после - на по-късен етап, през двайсетте години на миналия век - се появяват и красивите къщи от двете и страни, от които днес все още може да се види нещо, макар че някои от тях бяха сринати и са вече заменени с любимите на съвременния предприемач кооперациийки от стъкло и бетон.


На никого не е ясно


защо улицата не е под закрилата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).


Чували сме неведнъж мнението на архитекти, че това е огромен пропуск. Би трябвало цялата улица да е вписана като ансамблов паметник. Но това досега не се е случило - сякаш там в София някак си не осъзнават, че Пловдив е ценен и на север от реката.


И днес аз се ядосвам на себе си, че въпреки, че от години съм си мислела как някой ден "Карловска" ще стане втория "Капан" - пешеходна, занаятчийска, айляшка, реставрирана - не съм се задействала по-рано да внеса поне едно предложение до НИНКН. Мислех си, че имам време. А сега вече няма време - ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено".
  =========
  Надявам се, че един ден ще сменят с асфалт паважа и на "Даме Груев".
  Като шофьор не разбирам носталгията по паветата. Друса!

  Еретик
 2. 2 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Ще сменят с асфалт, ще ти хареса за една година. После ще затъне в дупки и ремонт няма да дойде още най-малко три-четири години, и ще заругаеш. Да видим кога повече ще друса. :)

 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Да не би в Пловдив да управлява Герб?

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Селтак самоковски

 5. 5 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ивайло Вълчев":

  То и сега е в дупки, поне с асфалт ще е по-тихо и по-чисто....

  Колкото до лирическата героиня от статията с всички сили се опитвам да си спомня какви стари сгради има на Карловска, но не мога и не мога. И да е имало нещо, то отдавна е разрушено, а отгоре са новите кооперации и офис сгради. В този ред на мисли махането на паважа изобщо не е толкова страшно - улицата много отдавна е загубила първоначалният си облик...

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Първото, което ме впечатлява докато пътувам из Западна Европа се поддържаните павирани улици

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван K":
  За първи път влязах в Украйна през Румъния и останах за кратко в град Черновци. Малък град с доста павирани учици. Не беше поддържан паваж, но се чудех от къде имат толкова павирани улици. След това проучих. Черновци в някакъв исторически период е бил част от Австрия.

  подпис
 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Паважът е настилка за пешеходни зони!

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В американските големи градове в центъра живеят бедните,защото е непривлекателно,шумно,престъпност,а по-заможните са в предградията с къщи.

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Отдавна е силно изоставена , а има и повечето са само частни имоти , съмнително е , че собствениците биха имали нужните средства за възстановяване и реставрация на оригиналните фасади , да не говорим за конструкциите , а и движението е силно затруднено от ползването на тротоарите , павета , дупки и прочие изоставеност…..

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Браво на общината, че най-после се езадействала да направи добра настилка на улицата.

 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  Като стана дума за Капана, защо са омахали висящите флагчета? Голяма част от чара се е загубил...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 13. 13 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Като шофьор е добре да знаеш, че по тази улица колите се броят на пръсти. Има доста паркирани, но няма силно движение, защото Карловска е улица с локално значение от транспортна гледна точка. Затова е много по-добре да запази духа си и паважа си. И с асфалта там няма да тръгне движение, просто защото тя е затворена откъм бул. България

 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Цитат: ...ще се копае, ще се сменя паважът с асфалт, "защото там няма нищо защитено"

  Има шанс това да не се случи. Искаха да асвалтират и столичната "Иван Асен II", но се направи подписка на живеещите в квартала и върнаха паветата. Имаше две книги за подписи, които стояха в заведения по улицата. Така че давайте и успех!

 15. 15 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Аман от пишман-носталгици.Преди паважите на мода са били черните пътища и по тях е припкал Аспарух с байряка с конската опашка.Върнете направо черните пътища и да се приключва драмата че аман!!!Даже и сградите бутнете.2-3юрти на мегдана стигат.И един голям оджак пред Пощата.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Умнокрасивите съветници от Да,Б се държат като коментатори, като и цялата им партия и особено главатарите им. АЛОООО....избраха ви и вече управлявате!! По-малко приказки и повече работа!! Подкрепяли били сестрите, които висят по первазите. И защо? Не могат да обяснят. Просто насаждат непрекъснато напрежение, точно като Фуражката и Нинова. Някой, ако вижда разлики, да каже!

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Ще сменят с асфалт, ще ти хареса за една година. После ще затъне в дупки и ремонт няма да дойде още най-малко три-четири години, и ще заругаеш. Да видим кога повече ще друса. :)
  —цитат от коментар 2 на Ивайло Вълчев  До коментар [#2] от "Ивайло Вълчев":

  Може да положат асфалта върху паважа,ако така и така решат твърдо да асфалтират. Което би било неестетично и просташко. Асфалтирането...

 18. 18 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Айде и тука паветата били културно наследство. Яко ли е на Дондуков като оставиха паветата заради граждански натиск? А после всички казаха, че било грешка да не го асфалтират.

 19. 19 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Никаква атмосфера няма на пловдивската улица "Карловска". Живял съм там 3 год. през 90-те. Отвратителна лудница. Сега често ми се налага да минавам от там, лудницата е олекнала, но това не означава, че улицата е станала по-привлекателна.
  Аман с тая тенденция, всяко паве да бъде обявявано на културен паметник.
  Улица като улица.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  До коментар [#19] от "dma12587967":

  " Никаква атмосфера няма на пловдивската улица "Карловска". Живял съм там 3 год. през 90-те. Отвратителна лудница. Сега често ми се налага да минавам от там, лудницата е олекнала, но това не означава, че улицата е станала по-привлекателна.
  Аман с тая тенденция, всяко паве да бъде обявявано на културен паметник.
  Улица като улица."

  Ми една сравнително тясна улица, както и повечето подобни улици междувпрочем, разположени в Капана, но е малко по - издължена, права, и единия и край стига до самата Марица ! Мисля, че паветата все пак и предават една по - спецефична атмосфера, но истината е, че в Пловдив има немалко подоби улици, които стоят все още павирани, така че нищо уникално. Някъде е добре да се сменят паветата, но може би в центъра, на по - малките улици, е добре да се запазят ! Всичко зависи и с какво искат да ги заменят !

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Първото, което ме впечатлява докато пътувам из Западна Европа се поддържаните павирани улици
  —цитат от коментар 6 на Иван K


  Еми - 5 до 10 пъти по-скъпо да се направят и поне 3 пъти по-скъпо да се поддържат спрямо асфалта.

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Не бях карал с кола из Пловдив дълги години. Напомни ми за Неапол, мафиотски италиански град с ужасно движение и грозни нови сгради тип гето.

 23. 23 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Поредна “дясна” проява от градската десница.....запазената им марка - контра на всичко на общо основание. Аз специално нямам спомен на въпросната улица да съм видял нещо забележително или да съм усетил конкретен дух. Но да кажат пловдивчани.

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Явно форумът е пълен с нереализивани аристократи носталгици. Ами друсайте се по паветата и се радвайте на дух, липсващи майстори на павета и и автосервизи. Където асфалт е положен щедро направо върху павета, поне 10 години няма проблеми. Ама вие и ще копате. Копането няма да ви се размине, а после няма кой да ви нареди паветата.
  Просто ще се вкарате в сериал.

  Еретик
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  В цяла Европа паветата са нещо специално, даже на места има макадан, обаче селтаците майни си искат си искат асфалта!

  Аман от пишман-носталгици.Преди паважите на мода са били черните пътища и по тях е припкал Аспарух с байряка с конската опашка.Върнете направо черните пътища и да се приключва драмата че аман!!!Даже и сградите бутнете.2-3юрти на мегдана стигат.И един голям оджак пред Пощата.
  —цитат от коментар 15 на tqh42306221


  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK