В щаба за коронавируса да не се държат паникьорски

Инфекцията е капкова и няма сила, която да я спре, но има мерки за ограничаването й, само че не и такива като в Габрово и Плевен

© Спас Спасов

Инфекцията е капкова и няма сила, която да я спре, но има мерки за ограничаването й, само че не и такива като в Габрово и ПлевенД-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази. "Дневник" се обърна към него да коментира какви мерки са необходими срещу коронавируса. Заглавието е на редакцията.


Първо е грижата за медицинския персонал - да се осигурят маски и очила за тях. После да се осигурят места за прегледи на хора със симптоми, да се обясни на хората, че не всеки, който кашлюка, е с коронавирус.


Да се определят местата за лечение на хората в средно тежко и тежко състояние.
Да се обясни, особено на възрастните хора, че следва най-много да ги пазим, да не се събират в големи групи и да покажем, че сме готови да се погрижим за тях.


Да се види с какви апарати за механично асистирана вентилация разполагаме за изпълнение на клинична процедура 3.1 в болниците - това е номерът на механичната вентилация в НРД 2020.


Да се обясни, че това не е особено опасна инфекция - ООИ. Не е!!!


А и в щаба да не се държат по този паникьорски начин!


Да се отворят училищата и да се позволи на хората да са в нормалния си ритъм на живот. Инфекцията е капкова и няма сила, която да я спре, но има мерки за ограничаването й, само че не и такива като в Габрово и Плевен.


Всички заповеди са неадекватни - затварят се отделения в болница, инфекциозните са пълни с хора без особени индикации за хоспитализация! А медиите са се побъркали! Томислав Дончев бе в бТВ - какво разбира? И се роди шедьовърът, че паниката щяла да доведе до по-висока заразяемост с коронавирус. Слушайте доц. Мангъров редовно, той е инфекционист през последните 40 години! (доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София - бел. ред.)


Не можем да спрем разпространението - но можем да предпазим хората максимално, без паникьорски и рестриктивни мерки!


Епидемия няма и няма да има.


Епидемия е, когато има заболели независимо от тежестта на симптомите 200/10 000 души. Този критерий не беше изпълнен и за парагрип Б тип "Виктория", признанието го има на сайта на РЗИ - Русе, РЗИ - Варна, и РЗИ - Бургас, но щабът (без д-р Кунчев) си скри невежеството зад това тъпо решение.


Истерията в Италия също е много обезпокоителна! 5300 със симптоми, от тях починали 330. Да обяснят защо при еталон 200/10 000, респективно инфектирани, обявяват епидемия при 5000/16 милиона. Критерият е на СЗО, не на д-р Тодоров.


И сега една графика:


В щаба за коронавируса да не се държат паникьорски


Видно е, че един носител предава на 2.5 нови, това прави КОВИД-19 точно като грипа! Най-заразно е морбили и там контактните на контактните също предават. Прогнозата ми е, че математически ще протече според популацията на страната по-леко от грип А като последствия и мерки трябва да се вземат, но не и като ООИ и спиране на правата и доходите на хората.


И да се спрат глупостите да се поставя под карантина в болница всеки контактен.


Това за морбили не се прави. Варицелите са в домовете под карантина, а коронавирусът - в болницата.


И още нещо - да се изследват хората с бързи тестове. Досега имаме 3 бързи теста като предложение и нито един не е въведен от страх да няма положителен резултат, което да доведе до карантина на лабораторията и убиване на бизнеса й!


И още нещо: Наредба №1 на МЗ - стандарт по клинична лаборатория, по отношение на имунологичните методи е разделила на пресяващи с висока акуратност тестове и референтни потвърдителни на първите положителни, такъв е и РТ-ПСР. Толкова е просто!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1212 Весело

  Дааам... Днес министърът на здравеопазването е обсъдил обширно ситуацията с Бате Бойко:
  - Спукана ни е работата...
  - Да, спукана ни е работата.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1077 Весело

  Сакън! Недей да говориш такива работи, човек!
  Сега веднага ще наскачат форумните бг-мами и от трите пола да ти обясняват как без карантина няма да остане жив човек на континента.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Един нормален глас сред морето от управленска некомпетентност...

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Поздравления за д-р Тодоров! Най-накрая някой застана публично, с името си, със знанията си, с факти, и каза за какво става дума.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 681 Неутрално

  А вчера беше пълно у форума със супер яките специалисти на тая тема...Че не бяха сметки за смъртност не бяха паники ...Призоваване да се спре апокалипсиса ...И какви ли не откачени неща...
  Ето 1 специалист застава с името си и обяснява като за идиоти цялата материя .......

 7. 7 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Очаквам до минути да се включат форумните специалисти и да обявят тоя доктор за тотална калинка и малоумник ....

 8. 8 Профил на army
  army
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Те паниката вече я всяха, остават решенията сега!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Весело

  Д-р Тодоров е саботьор!
  Тъкмо се писАхме и ний най-после в елитната компания, (колко го спрягахме и чакахме пустият му!), талавизиите с упоение дръстят в скопопоговорка "коронавирус" и "Бойко Борисов", преливайки от пусто в празно и запълвайки времето с глупости, вместо да ни объркват главите с истински и сериозни теми, тъкмо Баце, набърчил чело, запретнА ръкави направо лично да го бори тоя вирус, (показАха ни го по талавизуръ) и вий ... вийй ... виййй, докторе, така да сецвате съспенса всенароден!
  Мъ туй е възмутително, начи!

 10. 10 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1152 Весело

  Чудя се защо тези идиоти китайците създадоха такава паника, блокираха многомилионен град и цяла провинция за някаква си безобидна инфекция с кашлюкане, която дори не е епидемия , вместо само да кажат на възрастните хора да не се събират много-много. Дали пък не е китайски заговор за да създадат паника в Европа?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Др Тодоров много правилно описва нещата така ,както трябва да бъдат , но забравя ,че пациентите тук са крайно не изпълнителни и за разлика от медиците ,които ги пазят от заразата ,дезинфектират ,въвеждат правила за защита и хигиена , никой нищо не спазва , наблюденията ни са за 100% неефективност на домашната карантина , никой не я спазва от дошлите от Италия и други райони със съмнение за корона инфекция , всички грипави ,въпреки инструкциите са в кабинетите на джипитата ,което гарантира още по голямо заразяване на хората , които са в поликлиниките на доболничната помощ ,което значи ,че трябва да се въведат ограничителни мерки и наказания за неизълняващите предписанията на лекарите и щаба , а именно ,така както е в по голямата част на Европа Израел ,Китай и т н затвор и углавна отговорност за неспазване на карантината от граждани ,а не да ни обясняват как няма нужда от нищо ,щото не било заразно , да ,ама не .

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Умните умните те да са живи.
  Когато България е изправена пред мигове на върховно изитание ридаещите хора се струпват пред:
  Царският дворец
  Народното събрание
  Министерският съвет
  НЕ струпват се пред домът на Иван Вазов.
  Слушайте експертите не политиците и пенкилер разбирачите от всичко Мисирките.
  Нека ако има останали ощежурналисти в родината.
  Да си спомнят че яхната основна роля е да информират а не да коментират и нтерпретират,
  Призовавам докторите форумът да помогнат с адекватни съвети и препоръки.
  Щото ме мъчи подозрението че тука има доста от застрашената таргет група.
  Иначе паниката дига обороти.
  Днеска гледам възрасните нема дъжд нема сняг понесли са се към поликлиниката.
  Явно за да докажем за пореден път че 80% е реално число.
  Умната ей червени сини пембени може да се дърляме ама сме хора.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  Популизмът докара обществото до това да се чуват само най-силно крещящите с най-радикалните тези. Обикновено те не са експерти и нищо не разбират, но са перфектните паникьори.
  УВАЖЕНИЕ за д-р Тодоров!!!

 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Болничната карантина я правят сега, когато имат някаква надежда да забавят разпространението и имат още легла налични. След това ще е домашна, но там практически цялото семейство ще се заразява и ще разнася.
  Лекарят звучи твърда лабораторно - без знания за реалната практика.
  На схемички за заразността не е отразен процентът и степента на усложненията. Ако от 100 заразени 16 трябва да са в болница, а 6 от тях на многоднвно обдишване, за да се постигне мечтаната минимална смъртност 50 пъти повече от грипа - как ще стане това.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Добре би било някой специалист да ни обясни в 14- я ден след карантина, в случай че не се направи тест, по какво се разбира, дали е болен без симптоми или не е заразен?

 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  Забелязвам, че за много хора миенето на ръце е новост.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":


  Забелязвам, че за много хора миенето на ръце е новост.
  —цитат от коментар 17 на Alarmstufe: Rot


  Това е стара българска традиция.

  Познавам барман, който твърди, че след като се е изкъпал сутринта не е нужно да си мие ръцете до другата сутрин и това не е шега.
  Повода беше, че си мия ръцете по 50 пъти на ден. Кучето близнеше ли ме и аз си мия ръцете задължително. Той ме пита защо го правя след като по килима не рядко се въргаляме в игра с кучето. Казах му, че кучето ми няма навик да си мие зъбите и затова аз си мия ръцете. Мога да не се изкъпя три дни поред, но да НЕ си измия ръцете не мога.
  Нямаше вода в Шумен три дни и не се къпах. Ама си имам 30 литров бидон с кранче на него и така си мия ръцете. Вземам го и като ходя за риба. Пипам червеи, рибата. Не мога да не си мия ръцете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#16] от "ggot":


  Добре би било някой специалист да ни обясни в 14- я ден след карантина, в случай че не се направи тест, по какво се разбира, дали е болен без симптоми или не е заразен?
  —цитат от коментар 16 на ggot


  Не се разбира.
  И това се оказа пускавица общо взето. Може коронката да се крие и по-дълго от 14 дни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 385 Неутрално

  "пакинкьорски" на какъв диалект е? Книжовен български не знаете ли?

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Крайно време в БГ е да се въведе наказателна отговорност за medical malpractice. Щото бодряшките изявления на пишман-доктора специализирал в светилището на съвременната медицина Гана е именно такова.

  Докторът би следвало да поясни, че няма професионална квалификация в областта на вирусологията, а в областта на гъбичките (под една друга статия му намериха и коментираха СиВи-то).

  И нещо друго - БГ де факто копира мерки, които са въведени в страни с традиции в епидемиологията като ЮК и Италия, с които хвалипръцковци като тоя сега се опитват да си правят гаргара.

  Икономедия, престанете да дават гласност на такива уонаби-та. Обърнете съм западен специалист. И под "Запад" нямам предвид "Западна Африка".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Има липса на маски за личните лекари. Един лекар колко души заразява - пак ли 2,5. Айде малко социалния фактор отчетете. Един жител на гето колко заразява.

 23. 23 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Дневник, най-добронамерено ви съветвам да спрете да давате дума на този самозванец. Проучете го поне.

 24. 24 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Тая графика изобщо не е вярна, Р0 на инфлуенцата е средно 1.3, на коронавируса е над 2, според някои изследвания е дори 2.9. А за последните 4 има ваксини, така че изобщо не знам защо са в тази таблица. (тя е от фейсбук страницата на "Наука и критично мислене" )

 25. 25 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дневник, най-добронамерено ви съветвам да спрете да давате дума на този самозванец. Проучете го поне.
  —цитат от коментар 23 на velvoofell


  Е, нали трябва да пишат нещо против правителството и истинските специалисти. Съветвам това докторче да отиде в Италия, Франция или друга страна в Зап. Европа и да ги убеди да не се паникьосват. Може да го назначат за главен специалист по епидемиите и да изкара някое евро. Аман от поръчкови автори в тая газета.

 26. 26 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николов":

  Този доктор ще заема място в Дневник редовно. Поне, докато го има проблема Ковид-19. Защото не е важно, дали е компетентен във вирусологията, нито пък дали звучи адекватно, важното е, че думите му са напълно в унисон с редакционната политика.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Преди три дни (06.03),отчетоха около 90хил заболели в света. Починали - около 3300. Ще коригирам с 20%. Заболели - 110 хил, починали - приблизително 4000. У нас, от обикновен грип, умират около 3000 човека годишно, а сега има втора вълна от заболели. Тоест, от 7 млрд - болни 110 хиляди, починали 4000. Процентно си го сметнете сами. Спрямо 7 млн в България. Истерия? Психологически шантаж? Всявне на паника в света? Да. И огромни печалби за фармацевтичните компании. Луда крава, птичи грип, чума по свинете. Дали от тези болести са умрели повече от 10000 човека до сега за 30 години? Едва ли. Но, шубето е голям страх. А печалбите да много важни.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 835 Весело

  Най-доброто доказателство, че е безопасен вирусът - с марш на скок в инфекциозните в заразените области. Ето в Габрово имат нужда от персонал. Над 100 проби още не са излезли - ще има урожай достоен за обгрижване. Хем ще се натрупа и пректически опит в реални български условия.

 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#21] от "Николов":Този доктор ще заема място в Дневник редовно. Поне, докато го има проблема Ковид-19. Защото не е важно, дали е компетентен във вирусологията, нито пък дали звучи адекватно, важното е, че думите му са напълно в унисон с редакционната политика.
  —цитат от коментар 26 на zle_platen_trol


  @zle_platen_trol, много си прав, че този доктор ще заема място в Дневник редовно и то не само докато го има проблема Ковид-19, просто защото е един от тях – умен, красив, но несполучил! А не е сполучил, защото през 2013 г. „Д-p Георги Тодоров води листата на ПП "Зелените" в Силистра - http://www.portal-silistra.eu/news/2596. Някой да си спомня за такъв депутат? А след това, повярвал си още повече, д-р Георги Тодоров от Русе става делегат на събора и кандидат за поста председател на БЛС през 2018 г. - https://www.lexmedicanews.com/index.php/2018/06/12/g-todorow-glasowete-im-sa-dadeni-ne-specheleni/ , но според него, понеже не е избран, „изборът на председател и Управителен съвет са резултат от предварителни договорки и задкулисни игри“. С други думи – умен и красив, но губещ отново!

  Така че наистина „Този доктор ще заема място в Дневник редовно“! Сега кряка, че се взимат мерки, а ако не се взимаха такива мерки от страна на държавата, само гледайте какво писъци и крясъци щеше да надава: „държавата нехае“, „ какво прави Бойки Борисов“, „къде е министерството“, „ хората умират“ и т. н., и т. н., и т. н.! Нагледали сме се и наслушали сме се на подобни докторчета – същият, впрочем, е собственик на клинична лаборатория в Русе: Медикал инвест МДЛ Прима лаб ООД, адрес: гр. Русе, ул. Църковна независимост № 1 - https://bird.bg/tr?v=view&guid=117606384&q= %D0%9D.%D0%9C.%D0%9D.%20%D0%98%D0%9D%D0%92%D0%95%D0%A1%D0%A2. И същият има доста проблеми със съдебната система! Но да не бъдем голословни:

  1. В ИМЕТО НА НАРОДА
  Русенският районен съд…..Х наказателен състав…….в публично заседание на първи октомври двехиляди и десета година… РЕШИ:

  ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 18/1800814 от 03.06.2010 г. на Директор Дирекция „Инспекция по труда” Русе, с което на „Медикал Инвест- Медико- диагностична лаборатория- ПРИМА ЛАБ” ООД, БУЛСТАТ 117606384, със седалище гр.Русе, ул.”Църковна независимост” № 1, за нарушение по чл.153 ал.І от КТ е наложено административно наказание ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ, като НАМАЛЯВА размера на същата от 10 000 /десет хиляди/ на 1500 /хиляда и петстотин/ лева (http://justice-ruse.org/rcourt/2010/10/N/02704510/108a0110.htm ).


  2. „Водим от гореизложеното, Върховният административен съд, четвърто отделение, РЕШИ:

  ОСЪЖДА "Медикал инвест - медико-диагностична лаборатория Прима лаб" ООД със седалище в град Русе да заплати на "Хроно" ООД със седалище в град София сумата от 4370 лева - разноски в производството пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

  ОСЪЖДА "Медикал инвест - медико-диагностична лаборатория Прима лаб" ООД със седалище в град Русе да заплати на "Асоциирани лаборатории" ООД със седалище в град София сумата от 4370 лева - разноски в производството пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд (http://ex-lege.info/ВАС/решение/413006/ ).

  Има ли въпроси?

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#28] от "Барба Ганьос":

  Официална статистика. Можеш да провериш.

 32. 32 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 219 Неутрално

  И този специалист олекна. Обяснете на италиянците колко неопасна е тази инфекция - 500 жертви от 7000 заразени.

 33. 33 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Добре де, ако умират тук 50-100 души на ден, както в момента в Италия, ние ще я караме спокойничко и ще си мием ръцете? Не казвам, че паниката помага, но омаловажаването според мен също.

 34. 34 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#24] от "sokolarski":

  Достоверността на "информацията" на този сайт е точно 0%. По точно ще е да се каже, че този сайт е огромен източник и част от мрежа за дезинформация и пропаганда. Тук има статистика - https://news.bg/world/zarazenite-s-covid-19-po-sveta-nadhvarliha-110-hilyadi.html А че в Китай, Италия, СЗО и АТП са малоумници е ясно на всеки неолиберал.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 35. 35 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#31] от "Vlado Nikolov":

  Ти как я смяташ тая статистика?! Някаква хуманитаристика трябва да си завършил?! Статистикате е че на 100 болни към 15 го изживяват много тежко и имат нужда от специализирано болнично лечение на нетипична пневмония, и от тези 100 разболели се човека 6 не успяват. https://news.bg/world/zarazenite-s-covid-19-po-sveta-nadhvarliha-110-hilyadi.html и не знам как реши че 110хил не е бройка за притеснение?! Ами че епидемията сега започва! Това не е краят на вируса, а напротив, вируса сега тепърва завзема територии. Стотици нови болни в Германия и Франция само за ден, и нови случаи в цяла Европа и цял свят. Вие как го смятате: 110 хил заразени и 4500 умрели дотук и край?! Еми то сега започва бе мозък?! Този факт, че вируса не се е спрял, не ви ли убягва?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  “ Видно е, че един носител предава на 2.5 нови, това прави КОВИД-19 точно като грипа!”

  Много лъже тоя пишман доктор. R0 на грипа е около 1.5, а не 2.5.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николов":

  “Икономедия, престанете да дават гласност на такива уонаби-та. Обърнете съм западен специалист. И под "Запад" нямам предвид "Западна Африка".“

  Икономедиа също трябва да бъде съдена за да престане да популяризира тези Фейсбук личности.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Току що използвах линка долу да докладвам проблем със сайта. Ето съдържанието му:

  “ Престанете да публикувате мнението на напълно неадекватния д-р Тодоров от Гана. Графиката в последната му статия е ГРЕШНА и това може да се провери в елементарно търсене в Интернет. Доктора не знае имената на елементарни процеси — RT-PCR определено не се превежда РТ-ПСР.

  Намерете си един грамотен редактор преди да е стнало късно и някой не ви осъди за подвеждаща информция.”

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Олеле, какви безотговорни глупости е наговорил този доктор. Това е нов вирус, т.е. никой няма имунитет, разпространява се по-бързо от грип и е с относително висока смъртност. Всички епидемиолози по света са луднали, но нашият доктор реши да се изкаже неподготвен. Може и да е добър лекар, но в случая става въпрос за математика, не толкова за медицина. Прогнозата на Марк Липшиц от Харвард е за 40%-70% заразени, ако не се взимат много сериозни мерки за ограничаване на разпространението. При оценка на смъртността от около 1%, като се вземат предвид многото случаи без симптоми, сами смятайте. Но дори това не е най-големият проблем, много по-страшното ще е, че ще има пик на епидемията, при който няма да има как тези в ктитично състояние да бъдат настанени, просто няма да има легла. Затова трябва да се взимат драконовски мерки СЕГА. Ето една лекция от LSHTM, докторът може и да се ограмоти малко: https://panopto.lshtm.ac.uk/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=83ba0783-b1ce-4053-aaa5-ab6600da76d8&fbclid=IwAR0EtIJdG0zpijbiDJunO6YTK7uWwuG6EyrHTaTCuhhRL8JYu6ZBVoPfyeg

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Да не забравим и "атипичната пневмония", с която ни проглушиха ушите преди години. На мене ми прави впечатление начина ,по който се поднася от говорителите и водещите във всички медии у нас и по света - ококорени очи, тревожен тон, сякаш е настъпил края на света, непрестанни подробности и натъртване на едни и същи факти. Това е типичен пропаганден подход с цел внушаване на страх и паника с определена цел, а тя е както печалба на фармацефтични компании, така и както се вижда в случая и на едри финансови акули.

 42. 42 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 555 Неутрално  До коментар [#18] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "Познавам барман, който твърди, че след като се е изкъпал сутринта не е нужно да си мие ръцете до другата сутрин и това не е шега."

  Ми то ръцете се мият преди тоалетна: болестите са по ръцете- не по някои части от таялото....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 43. 43 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николов":

  Все пак в Западна Африка имаше аутбрейк (не епидемия) на ебола, една Особено Опасна Инфекция (ООИ). Дали коронавирусът е или не е ООИ, може да се поспори. Според формалната дефиниция, навярно не е. Но гледайки на многото смъртни случаи и претоварването на болниците (около 17-20% от заразените карат заболяването тежко, имат нужда от хоспитализация, 4-5% даже в интензивно отделение), не мисля че инфекцията не е опасна. Да, според формалните критерии все още не е епидемия а аутбрейк - но не бива и да се допуска да става епидемия заради високия % усложнения и смъртност.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 44. 44 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Има липса на маски за личните лекари. Един лекар колко души заразява - пак ли 2,5. Айде малко социалния фактор отчетете. Един жител на гето колко заразява.
  —цитат от коментар 22 на znaya


  Много сте права! Освен това графиката е неточна в това, че всеки един от 5 заразени (20%) стават т.нар. супер разпространители (super-spreaders) които заразяват нови 5-30 човека. Именно те са в основата на бързото разпространение на коронавируса извън Китай.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 45. 45 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#35] от "ndb":

  +++++++++++++++++++++++++++

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 46. 46 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#40] от "Коки":

  Да уточним: "Прогнозата на Марк Липшиц от Харвард е за 40%-70% заразени" ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ. Някои не го чатват това.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 47. 47 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#10] от "blagoj":

  Не забравяйте, че там управлява комунистическата партия. И всяка година се изпълняват поне 200 политически екзекуции.

 48. 48 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#38] от "⎮":

  Западните специалисти казват същото като този лекар. Ако имаш време и занеш немски слушай. Пресни, пресно 9x30мин. = 4.5 часа обяснения от немския професор Дорстен, съветник на немското правителство по темата и диркетор на института по вирусология към клиниката Шарите на Берлинския Медицински Университет.
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLkKON9te6p3OpxqDskVsxXOmhfW0uPi1H

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 49. 49 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#40] от "Коки":
  Отчасти си прав. Именно заплахата да се разболеят всички рискови групи в много кратко време е проблема. Затова първо трябва да се помисли за тях. Колкото по-голямо натоварването върху здравната система, толкова повече фатални случаи. Наблюдава се в Китай, където 90% от фаталните случаи са в града огнище на заразата, където болниците са били пренатоварени, защото властите са се почесвали от Ноември до Януари. После типчино по комуниситчески показват по телвевизията как потроили болница за 10 дни. Сложили сглобяеми контейнери на едно поле, които сега стоят празни. Всяка епидемия има домейн и всеки домейн има причина да е такъв. Както в Китай - Вухан, така и в Южна Корея - град Даегу, Италия - Провинция Ломбардия и Иран - град Ком. За Корея причината е християнска секта, в града чиито последователи отричат медицината, за Италия, където вируът е от Януари - китайските роби в нелегалните цехове на модната мафия, за Иран - лизането на едни метални топки (буквално) от хиляди поклонници в една джамия в Ком. Така че, не, няма да Омрем Сички, но трябва да пазим рисковите групи.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 50. 50 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#46] от "Хит®ата Св®ака ;)":
  Когато неспециалисти четат специалисти може да се получи подобно на твоето изказване. Всяка епидемия има число R нула. В случая то е между две и три. Тоест един вирусоносител заразява до трима други. Тоест в един кръг на заразяване са намесени 4 души. За да не се разпространява заразата трябва да се достигне число R нула равно на 1, това ще стане тогава когато един вирусоносител се сблъска само с един неимунизиран и предаде заразата. Останалите двама ще имат имунитет и няма да се заразят. Тази цялата математика води до безхаберни интепретации на казаното от учените, защото първо не е задължително всички хора по света да се заразят, за да се постигне R нула и второ, не е задължително всички хора да се заразят в едно и също време. Това може да стане за две години например. И това е целта на предпазните мерки - да се разтегли времето, не да се спре. Така че свиквайте с короната и намелате истериите.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 51. 51 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nasakoto_Yakata":

  z

 52. 52 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nasakoto_Yakata":

  В Испания вече също наблюдаваме експоненциален растеж. Очевидно сме на етап, където R0 е доста над 1 и няма голямо значение дали има клъстер от заболели. Какви мерки могат да се вземат, за да защитим най-уязвимимите групи и да не спрем живота?

 53. 53 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#52] от "Коки":
  Експоненциалния ръст на регистираните случаи е набсолютно нормален за началото на епидемия. Тове а така защото е започната кампания по регистрирането им. Имай предвдид, че един регистриран случай е средно 5 до 9 дни стар. Това включва инкубационния период и времето за тестване и потвърждаване на тестовете. Ако през това време не е бил под карантина е разпространявал. Процентите на заболеваемост и смъртност не са верни и ще бъдат още по-неверни, защото една от мерките е, всеки който е със сополи или кашля да се самоизоллира в къщи, да се обади на лекаря си и само ако има сериозни симптоми да се тества. Спазването на тази препоръка води автоматично до неверни проценти, защото който не е тестван и доказан, няма как да е регистриран. По този начин много хора може и да не разберат че са преболедували COVID-19. Мерките са абсолютно нормалните като за грипна епидемия. Но най-важната мярка е хората със симптоми на настинка да се самоизолират в къщи, а не да подсмърчат и кашлят в офиса, цеха, или в автобуса...както обикновено. Истерията и паниката са абсолютно безсмислени. Нужна е дисциплина.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 54. 54 Профил на smt16557695
  smt16557695
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хит®ата Св®ака ;)":

  Глупости!!!

 55. 55 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#48] от "Nasakoto_Yakata":

  "Западните специалисти казват същото като този лекар."

  Kакво казват западните специалисти? Че заразността на грипа е 2.5?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 56. 56 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nasakoto_Yakata":

  Вие смятате ли, че българското, италианското и испанското общество биха проявили подобно ниво на отговорност и дисциплина? И ако не, какво трябва да се предприеме?

 57. 57 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Чудя се защо тези идиоти китайците създадоха такава паника, блокираха многомилионен град и цяла провинция за някаква си безобидна инфекция с кашлюкане, която дори не е епидемия , вместо само да кажат на възрастните хора да не се събират много-много. Дали пък не е китайски заговор за да създадат паника в Европа?
  —цитат от коментар 10 на blagoj


  Китайците решиха своите политико-икономически задачи. Не им берете гайлето. След тях и целият свят почна да се учи на тотален контрол върху правата и ограничаване свободите на гражданите. Не че нямаха учител в лицето на големия брат по повод 11.09

 58. 58 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#56] от "Коки":
  Италианците сега са подложени на тест, който ще покаже. Мисля че властите там знаят вече, че този път нямат право на провал. Затова и карантината в цялата страна.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 59. 59 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  С такива "доктори" каква надежда има за тази държава?

  Че този материал се е появил е просто престъпно, и от страна на лицето, написало го, и от страна на медията, публикувала го.

  Ако не се вземат драконовски мерки, каквито взеха в Китай (и то когато имаха по-малко от 1000 случая, а сега са на над 80,000) и в Италия (където ги взеха, когато са на кота 10,000, и предстои да се види какъв ефект ще има от тях), по-голямата част от населението ще се зарази, освен ако не стане някакво чудо.

  Това е статистически сигурно. Затова и истински експерти по тези неща като Марк Липшиц правят такива прогнози.

  70% от световното население е 5 милиарда души.

  Смъртността за тях като цяло обаче няма да е ниската смъртност, каквато се наблюдава ако на всеки пациент може да се оказва първокласна медицинска помощ, тя ще около 6%, както беше в Ухан, и както е сега в Италия. Защото повечето хора ще бъдат оставени да си умрат на улицата -- медицинската система ще е в пълен колапс и няма да може да им помогне, тя може да поеме само един много ограничен брой. Този лимит беше надхвърлен в Ухан и сега в Италия.

  Може и да е повече смъртността, а и със сигурност ще варира -- в Конго, където над 50% от населението е под 25 години, тя ще е ниска. В застарели държави като България? Не ми се мисли (и може би следва да се отбележи и специално в случая с България, това може да промени етническия състав на страната с едно-две десетилетия по-рано отколко естествената тенденция щеше да го направи).

  Нека да е 5%.

  5% от 5 милиарда са 250 милиона души.

  В следващите 12-18 месеца.

  За това говорим

  И това е контекста, в който този пасквил е публикуван...

 60. 60 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#44:"Хит®ата Св®ака ;)"][/quote]

  Не е това проблемът, проблемът е, че графиката се базира на официалната информация от WHO.

  Само че WHO се доказаха като абсолютно корумпирана и некомпетентна организация в тази ситуация, на която не може да се вярва за нищо.

  Те продължават да твърдят, че R_0 = 1.8-2.5, при положение, че е пределно ясно че е някъде между 5 и 7, което множество моделирания го показват недвусмислено.

 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николов":

  Дневник, крайно време е да отнемете думата на хора които всяват паника само за да се направят на много умни. Във всички развити държави всяването на паника е НАКАЗУЕМО и медията която предоставят възможност на такива хора също е подсъдна !!!

 62. 62 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  "Дневник, крайно време е да отнемете думата на хора които всяват паника само за да се направят на много умни."

  Кой всява паника, идиот?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 63. 63 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#60] от "Georgi Marinov":

  "Не е това проблемът, проблемът е, че графиката се базира на официалната информация от WHO."

  Това е лъжа.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално
 65. 65 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#64] от "Georgi Marinov":

  "Така ли мислиш?"

  Да, така мисля. СЗО казва, че R0 за грип е между 1.2 и 1.6.

  А за твърденията на учените от LANL ще почакам докато бъде проверена от колеги-експерти и не бъде публикувана в истински научен журнал.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#65] от "⎮":

  E, да де, те в Лос Аламос само дилетанти работят, medRxiv-ът няма никаква модерация, и в условия на бързо развиваща се пандемия и лавинообразно нарастване на случаите най-разумното нещо е да седнем да чакаме peer-review процесът да си извърви нормалният половин- до едногодишен ход.

 67. 67 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#66] от "Georgi Marinov":

  "E, да де, те в Лос Аламос само дилетанти работят, medRxiv-ът няма никаква модерация"

  medRxiv определено няма никаква модерация. Не си много запознат с тези неща, нали?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 68. 68 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#67] от "⎮":

  В medRxiv-ът не съм пращал нищо, bioRxiv-ът определено има (там съм пращал няколко пъти), както и aRxiv-ът. Силно ме съмнява medRxiv-ът да няма.

 69. 69 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#68] от "Georgi Marinov":

  "Силно ме съмнява medRxiv-ът да няма."

  Проверява дали има "научно съдържание". Т.е. не можеш да го използваш за спам.

  Но по никакъв начин не показва дали съдържанието е вярно или не.

  Та, не заблуждавай хората.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 70. 70 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#68] от "Georgi Marinov":

  Иначе статията ми хареса. Просто не е ясно дкооко са верни предположенията им и данните, които използват.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 71. 71 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#70] от "⎮":

  Като имаш предвид как случаите се удвояват за 3-4 дена във всяка една държава, колко според теб е R_0? Да, калкулацията е много по-сложна от това (и различните методи по правило се разминават), но все пак има обща корелация между тези неща

 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#71] от "Georgi Marinov":

  “Като имаш предвид как случаите се удвояват за 3-4 дена във всяка една държава, колко според теб е R_0”

  Стойност 2 е достатъчна за удвояване.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#62] от "⎮":

  Ето го и дебила-затоплист. Няма образовани, няма никакъв медицински опит, прочел два поста във фейса и вече е вирусолог. Типичен малоумник.

 74. 74 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Дневник, давате дума на хора, които не разбират какво говорят. Този Мангъров е опасен за обществото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK