Морал и раздържавяване. Може ли едно разследване да се окаже публичен донос

Ако сте купили губещо металургично предприятие, а пазарът на съответния метал тръгне надолу, никой не може да спаси, колкото и упорити опити да са правени със средства на данъкоплатците.

© Надежда Чипева, Капитал

Ако сте купили губещо металургично предприятие, а пазарът на съответния метал тръгне надолу, никой не може да спаси, колкото и упорити опити да са правени със средства на данъкоплатците.Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД. Текстът му е от "Свободна Европа".


Минаха три седмици, откакто главният прокурор Иван Гешев реши да прави "пълна" проверка на "целия" приватизационен процес. Той смята, че ако законодателството му пречи да накаже виновника за нещо нередно, то уличаващите факти въпреки всичко ще бъдат изнесени, за да бъде осведомено обществото.


Всичко това не прилича на намерение за разследване, а на някакво узаконяване на публичния донос. Ето защо.
Какво значи "приватизация" на езика на правото


Приватизацията в правния и политическия смисъл на термина е само процесът, който се разгръща в изпълнение на закона за приватизация от 1992 г. Точното му название е Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Той е приет през май 1992 г. Отменен е през март 2002 г. Заменен е със закон за приватизацията и следприватизационния контрол, приет през август 2002 г.


Първият закон претърпява 29 изменения, допълнения и поправки, включително едно решение на Конституционния съд от 1999 г. (КД 4/1999 относно обжалваемостта на приватизационните решения). Според него три типа държавни органи са продавачи на държавни и общински активи. Между тях понякога има спорове, които се решават в съда - държавни органи завеждат дела срещу други държавни органи. В закона са предвидени привилегии (във вид на запазени дялове в собствеността) за работещите в дадено предприятие.


Вторият закон все още е в сила. В него промените са 60.


Съответно на измененията и допълненията в законите се променят и правилниците за приложенията им.


Всяко изменение и допълнение е интересно само по себе си. В периода на действие на дадена разпоредба са се случили определени събития в икономиката и политиката, част от тях - извън контрола на законодателя в даден момент. Друга част, в областта на икономиката, са промени в конюнктурата поради действията на външни обстоятелства като цени, пазари, отношения с кредитори или законодателство на ЕС. Част от промените са направени от едно правителство, но са приложени от друго.


Има ли световен опит в приватизацията


Няма схема на приватизация, някога измислена от икономистите по света, която да не е приложена в България. Според идеологическите предпочитания на управляващите партии и коалиции и в отговор на многобройни непредвидени обстоятелства. Тези закони са най-сложните и подробните в света, както по приватизационните схеми, така и в разпределението на привилегиите.


Освен тези два основни закона и обстоятелства, в областта на приватизацията действат няколко типа правни норми. Например:


- Международни договори за заеми и права на правителството на НРБ и неговите съвременни правоприемници - от заеми, през концесии за добив на полезни изкопаеми до права за дистрибуция и продажби при специфични, често временни и уникални от гледище на международните правила преференции. Тези договори се изпълняват от определени държавни предприятия, а разплащания се осъществяват от две институции - БНБ и Българска външнотърговска банка


- Закони за легитимните платежни инструменти по сделки с правителството и задължения към държавата. Такива са поне осем платежни средства за периода на приватизация - от пари в наличност в национална и твърда валута, през дългови инструменти по външни и вътрешни задължения до компенсаторни облигации и бонове.


- Решения за разпределяне на приходите от продажбата на държавни активи. Те понякога са много конкретни, с посочване на процентни съотношения - колко се насочват за пенсии, за култура или колко в централния бюджет. Разпределението е променяно четири пъти из основи. От 1998 г. приходите се събират само в централните и общински бюджети.


- Около една дузина подзаконови нормативни документи регулират начините на оценка на активите, квалификацията и лицензирането на оценителите, информацията за предприятието и правата и начините на достъп до нея, сроковете за вземане на решения и процедурите по аутсорсинг на консултантски услуги. Оценките са само ориентировъчни. Цената е онова, което се договаря от продавача и купувача.


Да преброим законите и поправките


Доколкото мога да преценя, поне 89 промени в законите за приватизация, а отделно от тях и около 15 други закона и 25 подзаконови нормативни акта управляват процеса на приватизация за периода след 1992 г.


По повод приблизително около 10 000 сделки, включително тези по масовата приватизация, са в сила както специфични начини на прилагането им, така и обстоятелства, които са извън контрола на страните по даден приватизационен договор.


Обстоятелствата са по-важни.


Ето някои нехипотетични стечения на различни обстоятелства:


Ако сте купили губещо металургично предприятие, а пазарът на съответния метал тръгне надолу, никой не може да спаси, колкото и упорити опити да са правени със средства на данъкоплатците.


Ако сте придобили най-големия склад за тютюн на Балканите, но производството на тютюневи изделия не върви поради използването на "Булгартабак" за печелене на избори, или поради конкуренция, спад на търсенето, промени в поведенческата мода и регулаторни ограничения, въпросният склад е монофункционален, те става за друго и остава паметник една неуспешна сделка.


Ако приватизирате предприятие с права на НРБ за добив на нефт и газ в Близкия Изток или Северна Африка (или където и да е другаде) от 70-те или 80-те години на миналия век без да актуализирате съответните международни договори, предприятието става безсмислено само по себе си. И дори няма как да прехвърлите съответните права на онези, които ви харесват.


Главният прокурор и неговите подчинени със сигурност знаят, че според чл. 2 от Наказателния кодекс при разследване и съдене на деяния се прилага действащото право, а когато то е променено, то по отношение на деятеля се прилагат онзи разпоредби, които в най-голяма степен смекчават тежестта на деянието.


Между другото този подход е много полезен: той отчита, че хората могат да правят и грешки, и че обстоятелствата и законодателството се променят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  “Всичко това не прилича на намерение за разследване, а на някакво узаконяване на публичния донос“
  ——
  “ узаконяване на публичния донос“ ? Това откровена безсмислица ли е или наричате нещо с тия случайни думички в България ?

  Тъй или иначе, призивът е ясен — “Ади да не разваляме хатъра на който са е облажил!” Доносници с доносници такива!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3083 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":


  До коментар [#2] от "Gretel":

  Вие наистина ли мислите, че щяхме да имаме 60 млрд. евро БВП без приватизация, или че щяха с процъфтяваща държавна промишленост и фалиращи банки да ни приемат в НАТО и ЕС?


 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 388 Неутрално

  почти всички, ако не всички приватизационни сделки имат клауза за създаване на работни места. Ако иска да развали таква сделка прокуратурата просто трябва да провери дали това е изпълнено и ви гарантирам че в 90% от случаите не е.
  Иначе по-горните примери са приемливи, но приложими само при минимален брой сделки.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  "Може ли едно разследване да се окаже публичен донос"
  ==============
  Зависи как го разбирате.
  Дали "доносът" оповестява клевета, грешка, неморално деяние или престъпление.
  В този смисъл грешките ще бъдат оповестени като грешки, в чаршафите никой няма да се рови, а ако престъпленията, каквито със сигурност има, излязат наяве, обществото само ще спечели.
  Внушава се обаче точно обратното, което навежда на мисълта, че наши хора трябва да бъдат оставени на спокойствие.

  Еретик
 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Приватизацията беше необходима за да се ресетне икономиката на България.
  Коя приватизация, обаче. Случи се така, че тя стана пътя по който червената олигархия получи икономиката на страната. Баневи и подобни ли са доброто на приватизацията.
  Некадърниците доразразрушиха сринатите през соца предприятия.
  Къде са Полша и Чехия, сега къде сме ние.
  Минало заминало.
  А статийката е написана само защото разследването може да влоши имиджа на собственика на една газета.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  “ Вие наистина ли мислите, че щяхме да имаме 60 млрд. евро БВП без приватизация”
  ——
  Не ми приписвайте “мисли”. Нема нужда, аз си имам предостатъчно свои си.

  А Вие правите ли разлика между действие и НАЧИНА по който то е извършено? Руснаците, например, имат едно много подходящо понятие за случая— “через...”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Разстроено

  "Всичко това не прилича на намерение за разследване, а на някакво узаконяване на публичния донос."

  - Моралът на нашата перестройка в една графика:
  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/004/Image_7534004_0.jpg

  Аре.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3083 Весело

  До коментар [#6] от "zz_s":

  Няма такова нещо като напълно "правилна" приватизация, това е оксиморон.
  За Чехия и Полша трябва да прочетеш повече, преди да твърдиш, че там т.нар. червена олигархия не е взела участие в приватизацията.
  Факт е обаче, че те не минаха през хиперифлация и масови фалити на банки и предприятия, които пък при нас се случиха, защото комунистите драпаха до последно срещу приватизацията.

 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":До коментар [#2] от "Gretel":Вие наистина ли мислите, че щяхме да имаме 60 млрд. евро БВП без приватизация, или че щяха с процъфтяваща държавна промишленост и фалиращи банки да ни приемат в НАТО и ЕС?
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Смятам, че ако приватизацията беше направена по рано и не беше протекла по тази схема тези "60 млрд. евро БВП" щяха да са в пъти повече.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Искам Ваньо разпнат поне морално, за всички престъпления, които направи ачик-ачик, даже и не се криеше!
  —цитат от коментар 1 на lz2  До коментар [#1] от "lz2":

  Ваньо е комунист който по нареждане на комунистите свърши мръсната работа.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#1] от "lz2":До коментар [#2] от "Gretel":Вие наистина ли мислите, че щяхме да имаме 60 млрд. евро БВП без приватизация, или че щяха с процъфтяваща държавна промишленост и фалиращи банки да ни приемат в НАТО и ЕС?
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  До коментар [#3] от "boevbisser":

  - Не подменяйте термина "приватизация" с икономическия патернализъм на перестройчиците у нас.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":


  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":


  До коментар [#6] от "zz_s":

  Приватизацията трябваше да се извърши така,че работниците да станат ако не мажоритарни,поне миноритарни собственици на фирмите в които работят. (РМД) Така е в Германия,например.

 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#6] от "zz_s":Няма такова нещо като напълно "правилна" приватизация, това е оксиморон.За Чехия и Полша трябва да прочетеш повече, преди да твърдиш, че там т.нар. червена олигархия не е взела участие в приватизацията.Факт е обаче, че те не минаха през хиперифлация и масови фалити на банки и предприятия, които пък при нас се случиха, защото комунистите драпаха до последно срещу приватизацията.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Не забелязвам да си противоречим.
  Връщане назад няма. Минало заминало, колкото и да не ни харесва.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Само да попитам. Ако Гешев си направи разследването и изнесе данни, че някой е крал, но има давност и не го съди, какво следва? Как набедения ще може да защити името си? Или Гешев е радост и не греши...

 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1473 Весело

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":Само да попитам. Ако Гешев си направи разследването и изнесе данни, че някой е крал, но има давност и не го съди, какво следва? Как набедения ще може да защити името си? Или Гешев е радост и не греши...
  —цитат от коментар 15 на lz73


  Автора на статията и тукашния сайт ще свършат работа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  “ Моралът на нашата перестройка в една графика:
  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/004/Image_7534004_0.jpg

  Аре.”
  ——
  За морал не знам, ама не Ви ли се струва, че цифричките на тая картинка нещо нефела. Има Гугъл за таквиз работи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3083 Весело

  До коментар [#7] от "Gretel":

  И аз не одобрявам напълно начина, по който беше направена приватизацията, но по-добре направена лошо, отколкото отложена. А и вече са изтекли повечето давностни срокове, напълно излишно е, освен поради ПР подбуди, да се рови в нещо, от което няма да има правни последици.
  Я си представете, че сега Борисов, да се свети името му, трябваше да приватизира.
  Петима работника на улицата и край.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz73":

  Кажи какво да се прави с Иван Костов,който продаде авиокомпания "Балкан" на цената на един апартамент,а после еврейският мошеник Гад я продаде за $30млн.? Същата мошеническа "сделка" беше и с "Кремиковци"...

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#16] от "zz_s":

  Даже са започнали работа по въпроса. Ако ви кажат нещо за.......... да знаете, че не е вярно!!!

  Еретик
 21. 21 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Морал и раздържавяване. Може ли едно разследване да се окаже публичен донос

  Може да се окаже публично посочване на крадците. След като така или иначе явно няма да има за тях наказание.

  В тоя ред на мисли, баба Кури как е???

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Като начало да се ограмотиш малко.
  Колко бяха дълговете на Балкан, поети от купувача?
  Ако не ги е покрил кой е трябвало да го контролира?
  Има ли водени дела срещу този купувач?
  Как са завършили?
  Те така...иначе знаем, че Костов е винаги виновен за гербавите комуняги.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz73":Кажи какво да се прави с Иван Костов,който продаде авиокомпания "Балкан" на цената на един апартамент,а после еврейският мошеник Гад я продаде за $30млн.? Същата мошеническа "сделка" беше и с "Кремиковци"...
  —цитат от коментар 19 на deaf


  Баси, четейки горните "мисли" на този и тези като него, все повече се убеждвам че най-добрия принос на българския ген към световния генофонд е да изчезне - там накъдето е тръгнал под мъдрото ръководство на банкянския еднокнижник.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  "Може ли едно разследване да се окаже публичен донос"============== Зависи как го разбирате.Дали "доносът" оповестява клевета, грешка, неморално деяние или престъпление. В този смисъл грешките ще бъдат оповестени като грешки, в чаршафите никой няма да се рови, а ако престъпленията, каквито със сигурност има, излязат наяве, обществото само ще спечели. Внушава се обаче точно обратното, което навежда на мисълта, че наши хора трябва да бъдат оставени на спокойствие.
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов


  "Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба"
  Понеже си вече готов да осъдиш, без дори да си се опитал да вникнеш логиката на написаното горе, ти чисто емоционално ще приемеш че доноса се крепи на верни данни и заключения. Да не говорим за това, че личности като Гешев ще се погрижат максимално да завоалират казаното, така щото да нахаранят робската ти злоба.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#24] от "xhi13317223":

  Нещо конкретно да кажеш,а не общи приказки? То и какво ли можеш да кажеш! Срещу факти не се рита.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  .....А статийката е написана само защото разследването може да влоши имиджа на собственика на една газета.
  —цитат от коментар 6 на zz_s


  Вместо да правиш директни и неоснователни заключения, що не се опиташ да влезеш вътре в самата статия, да се поровиш в логиката на изложеното и да се опитат да го обориш. Да покажеш нейните несъотватствия и нелогичност, така щото да покажеш, че единствената цел е била това което казваш.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  Хубаво е, че си чел Милев, но го употребяваш в защита на хора, които не се интересуват от тебе.
  Как пък точно реши, че Гешев ще оклевети някого? Това не е ли просто предположение?
  Да си чувал за съд за клевета?
  После си помисли кой е роб и кой - ибрикчия.

  Еретик
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#28] от "Костадин Иванов":

  Заради огласяването на СРС Гешев по закон трябваше вече да е влязъл в панделата.

 30. 30 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 391 Весело

  Нашето предприятие имаше за кандидат-купувач сериозна фирма от чужбина. Обаче от българска страна се поиска твърде висока цена за фирма с остаряло оборудване, както и запазване на работните места.
  Е, не стана и предприятието фалира. Аз се спасих много преди това.
  Така, че не можеш да продаваш без да се съобразяваш с фактическата ситуация на пазара.

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Само че! Само, че в България не беше извършвана никаква приватизация, а грабеж, разграбване на всичко държавна по най- зверските закони на анархията! Продажба (истинска приватизация), всички знаем какво значи, КАК СЕ ПАЗАРУВА: ОТИВАШ В МАГАЗИНА С ЦЕЛ ДА СИ КУПИШ НЕЩО, ГЛЕДАШ, ОГЛЕЖДАШ, РАЗПИТВАШ И НАКРАЯ, АКО ГО ХАРЕСАШ СЛЕДВА ВЕЛИКАТА МАГИЯ, БЪРКАШ В ДЖОБА, ВАДИШ ПОРТФЕЙЛА И ПЛАЩАШ!!! Това ли направиха шуро-баджанаците на комунистическите главатари в България! Проклети да са. Искам си онези 50 лв. дето ги похарчих за боновите им книжки! И за тоалетна не стават! Още по- голям грабеж извършиха през 1996-1997 г. , когато ограбиха онези 15 банки и обрекоха милиони на глад и мизерия, прокудиха ги по пустата чужбина да ходят, да се скитат немили, клети, недраги! Виновниците за грабежа на тези банки най- лесно могат да издирят, защото мнозинството от тях са днешните милионери по заслуги! Друг е проблемът с мафията с нейните атрибути: лихварство, бързо необезпечено кредитиране, хазарт, наркотици, проституция... България е може би единственото място на света, където всички или почти всички мафиотски бизнеси са законни или ако са извън закона наказанията са нищожни (напр. един производител и разпространител на наркотици получава по- ниска присъда от ЖЕРТВАТА - ОТ НАРКОЗАВИСИМИЯ, ОТ ХАЗАРТНОЗАВИСИМИЯ!

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Хубаво е, че си чел Милев, но го употребяваш в защита на хора, които не се интересуват от тебе. Как пък точно реши, че Гешев ще оклевети някого? Това не е ли просто предположение?Да си чувал за съд за клевета?После си помисли кой е роб и кой - ибрикчия.
  —цитат от коментар 28 на Костадин Иванов


  Самият факт, че се захвана да върши нещо напълно бесмислено от правна гледна точка е доказателство за пропагандните цели на цялата тази кампания на Гешев!
  Красен Станчев е определил много точно действията на каскетаджията - ПУБЛИЧЕН ДОНОС!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3356 Весело

  Ако БокУ управляваше през тия години, нямаше да има приватизация, ама пък щеше да уравлява правилно. Нямаше да влезем в НАТО и ЕС, ама щеше да управлява правилно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 34. 34 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#24] от "xhi13317223":Нещо конкретно да кажеш,а не общи приказки? То и какво ли можеш да кажеш! Срещу факти не се рита.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Фактите драги са такива:
  Към 31 дек 1998 г Балкан има задължения от 197 милиона деноминирани лева, стара техника, над 50% спад в броя на клиенти... Нито една сериозна компания не проявява интерес - една люксембургска малка фирма, едно частно лице от Германия, руски консорциум и Гад Зееви.

  Дали Гад Зееви е бил най добрия избор - не знам, има различни мнения тук. Дали някой от другите кандидати е бил могъл да я изправи на крака - никой не може да каже. Дали следприватизационния комтрол е бил на ниво - очевадно не.

  Но да се хвърля цялата вина върху Костов е просто несеризоно.

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Защо донос ?! Нека се види (то наказани няма да има поради давност освен ако шайката не реши друго т.е по мутренски да се разправи с някои неудобни за нея) КОЙ се е облажил, защото приватизацията беше разбойническа в по-голямата си част.

 36. 36 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Авторчето бега по тъча. "Ако сте купили метал. предприятие" - секаш става дума за кило кренвирши. Ма те и така я направиха приватизацията. Валю Златев за един долар купи Кремиковци

  Имали сме "честта" да бачкаме в неколко приватизирани предприятия. Еми не особено капацитивни хора се събудиха почти милионери за една вечер - тогавашните шефчета. Ей такава беше схемата, авторче. Това по повод, че "Немало схема". И вий толкоз я измислихте, щото толкоз ви е морала и акъла...


  "Немало схема"

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Това което е написал Станчев, показва че въпросната проверка на приватизацията е невъзможна, предвид че проверряването на всяка и дори да не е на всяка, а само на "значимите" (каквото и съдържание да се вложи в тази дума) сделки заради всичките тези поправки на двата закона, купа други свързани закони, правилници и конкретни решения на различните институции, както и особеностите на съответната проверявана сделка.
  Дори и да е възможно да се извърши такава проверка на хилядите сделки, ресурса вложен в тази дейност ще пречи на прокуратурата да се занимава със своята текуща работа - например КТБ, или обвиненията ( недоказани до момента) към хора като Баневи, Божков и прочее.
  Аз не съм нито фен, нито защитник на такива като тях, но ще ми стане още по-неприятно, ако не се докажат тежките и публично оповестени обвинения и закани и накрая, след някоя и друга година не Гешев, не и прокуратурата като институция, а ние с вас платим обезщетения за днешните, мже би не съвсем законосъобразни действия.
  Та затова става дума, за ресурси, които не са безкрайни и за по-смисленото им използване.
  А ако прокуратурата реши да "претупа" работата по т.н. проверка на приватизацията и ей така, без много да дирят подробности, поправки и прочее и треснат една цифра, като Филчев например, за изчезнали ХХХ милиарда, без доказателства и при настъпила давност, това само ще потвърди тезата на Станчев за фабрикуване на доноси.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Виденов и някой комунист не искаш ли да бъдат разпънати морално? Ами царят от Мадрид и крадливите юпита? Кой хариза БТК? Кой хариза ЕРП-тата за по-малко пари, отколкото струват медните кабели в тях? Някой от ГЕРБ не изскаш ли да бъде разпънат заради БМФ и Булгартабак? Питам, защото кражбите и грешките не започват и не свършват само с Костов. Знаем, че Костов ти е любимец, но си мисля, че има и много други грешници като него. Ако не и по-големи...!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Достатъчно ще бъде ( ама няма да стане !) т.н. " разследващи " да посочат конкретно лицата подготвили и извършили операцията " приватизация " на необходимостта от раздържавяване на държавната собственост.....После може да се помисли ,как да сменим държавата....

 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  Не ми е известно в икономиката да има читава теория на приватизацията, понеже е доста неестествен процес. Имаме наколко примера / Маргарет Татчър приватизира ред предприятия в Англия / Бритиш телеком и други, имало е приватизации във Франция.
  Но в България (ако си спомняте 1990/ 1998) обстановката бе друга. Държавните предприятия поголовно бяха в несъстоятелност. Допълнително 1996/1997 фалираха 15 банки. Хиперинфлация отгоре на всичко! Така че никаква приватизация всъщност не е била извършвана! Извършено бе изхвърляне на икономическите трупове в морето и нищо друго!

  Приказкиате във форума са от следния тип>

  Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.
  Но в професионалния живот се опитваме да разработваме често други стратегии за действие.
  Например:
  ... снабдяваме се с по-як камшик!!!
  ... сменяме ездача!!!
  ... казваме, че винаги сме яздили този кон!!!
  ... създаваме работна група, за да анализира коня!!!(може и парламентарна)
  ... посещаваме други места, за да видим как яздят там умрели коне!!!(по-добре да се посети друг континент)
  ... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
  ... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
  ... създаваме Task-Force, за да съживи коня!!!
  ... плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне!!!
  ... включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре!!!
  ... правим сравнение между различни умрели коне!!!
  ... променяме критериите, които определят кога един кон е умрял!!!
  ... впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи!!!
  ... обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!!!
  ... правим проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне!!!
  ... обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне!!!
  ... създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне!!!
  ... откриваме независимо разходно перо за умрели коне!!!
  ... увеличаваме сферата на отговорност!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  А за по/младите форумисти>

  Из доклада на Петър Младенов, новоизбран генерален секретар на БКП, на пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г., отпечатан в партийния орган “Работническо дело” (год. LXIII, брой 346 от 12 декември):

  През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:
  – стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;
  – увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;
  – сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.
  За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ.

  Същевременно трябва да отбележим факта, че в нашите условия с особено сила се прояви деформиращото въздействие на режима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социалистически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички основни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съждения. Тези деформации се задълбочиха през последните няколко години, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пътя на повишаването на външните и вътрешните задължения на страната. Тази политика с основание може да бъде наречена: „След мен потоп”. По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека.
  Главната причина за създалото се положение бе неизживяната административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението.
  Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
  Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само за 1989 г. се очакват свободните парични средства да се увеличат с още 1.6 млрд. лева!
  Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити. Непризнаването на инфлацията ускорява обезценяването на българския лев, намалява неговата вътрешна и външна покупателна сила. Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободна конвертируема валута. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута.
  Четвърто: Като цяло можем да говорим за намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската икономика. Народното ни стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад. През последните няколко години ние не успяхме да се адаптираме към световното стопанство, въпреки че конюнктурата беше, общо взето, благоприятна за нас.Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години отслаби връзката на селяните със земята. От традиционни износители България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж…
  Това не беше политика, обърната към човека. Тя не служеше за задоволяване на човешките потребности. Създадоха се условия за подкопаването на традиционните за българина трудови добродетели.
  “Нагоре” вървеше лъжлива информация, “надолу” – завишени възнаграждения за мълчание и съучастие, един общ заговор срещу благополучието на народа. Създадоха се условия за корупция, за разгръщане на “икономика в сянка”, за най-различни мафии… Икономиката на командите “от горе” беше на път да унищожи прекрасната българска природа.
  Разклати се вярата на населението към закона, защото той постоянно се нарушаваше. Намесата в дейността на правозащитните органи стана постоянно явление.


  Думи на П. Младенов пред Колегиума на МВР и ръководството на ДС на 25.11.1989:
  "От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни докара до просешка тояга...Всички се изказаха за курса. Можехме ли, другари, да минем ние без пленума? Можехме ли да продължаваме по-нататък така? Аз онази вечер се срещнах с актива на градската партийна организация. Там им заявих, че не можехме. Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да докараме нещата до взрив. Ако бяхме забавили малко трудно щеше да бъдат овладени процесите."
  "Има втора страна - самата икономика. Така я развивахме и така я развихме, нали говорехме, че ето ние сме в състояние примерно да изхранваме две Българии в последните години и дали произвеждаме толкова много, и къде са тези продукти един бог знае! Аз мисля, че ги изнасят. Извиках другарите Луканов и Христо Христов. Рекох: "Престанете да изнасяте селскостопанска продукция!". Нищо подобно. Няма натури. Опитахме се да направим един анализ. Лично за себе си го направих. Това беше преди пленума. Тъй като трябва да ви кажа, че в политбюро никой не ни е давал какви са ни задълженията, и как се развива икономиката. Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст - 5, 6 - 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т. е нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988. В областта на нашите задължения ние сме стигнали критичната точка. С големи усилия стигнахме до плана за догодина. Това, което трябва да изнесем ще бъде някъде между 1,7 млрд - 1,6 млрд. А така сме направили нашата икономика, че без внос за 2, 6 млрд. долара тя не може да работи. Тя не може да работи, просто спира, блокира. Това е минималния внос от Запада. Това са суровини, материали. Тук не сава въпрос за някакви луксозни стоки. "

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":Като начало да се ограмотиш малко.Колко бяха дълговете на Балкан, поети от купувача?Ако не ги е покрил кой е трябвало да го контролира?Има ли водени дела срещу този купувач?Как са завършили?Те така...иначе знаем, че Костов е винаги виновен за гербавите комуняги.
  —цитат от коментар 22 на lz73


  излишно е да спориш. според местните "анализатори" държавата е била длъжна да продава само активи, но не и пасиви. И освен това всеки всеки кандидат - приватизатор е бил длъжен да се влачи на колене, и ръка да целува... И никой не коментира тук аджеба защо нито една голяма фирма тук не бе допусната?
  НИТО ЕДНА! както в страните от Вишеградската четворка.

 43. 43 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не знам дали е публичен донос разследването със задна дата на приватизацията, но знам, че е проява на висша нечистоплътност и гьонсуратлък точно Красен Станчев да прави подобни "анализи". В анонса на "Дневник" трябваше да има обяснение КАК, С ЧИИ ПАРИ, ПО ЧИЯ ИНИЦИАТИВА и с ЧИЯ ПРОТЕКЦИЯ този неособено виден възпитаник на съветската политико-икономическа школа създаде т.нар. ИПИ, а не че й е основател. Стават все по-малко аргументите в подкрепа на четенето на "Дневник" след подобни "публикации".

 44. 44 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 886 Неутрално
 45. 45 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 840 Неутрално


  "Между другото този подход е много полезен: той отчита, че хората могат да правят и грешки, и че обстоятелствата и законодателството се променят."
  Е, па Красене, то само грешки, бе! Как не се намери, макар и един, дето приватизира без грешки и без международното положение да му е виновно! Много добре знае автора, че приватизацията беше мероприятие планирано, както впрочем и преврата, и "прехода" от ДС. От 100 кладенеца вода ще донесат да излъжат, че приватизаторите са мили хора с добри намерения, видите ли, правели грешки и обстоятелствата и тинтири-минтири се променяли!
  Аре възгеч!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 46. 46 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Бяхме на 28 място в света по индустриално развитие. Сега сме на опашката на ЕС по всичко, освен по бедност и глупост. А кой и как фалира банките след "революцията", знаем всички. И по чие нареждане. Нищо у нас не ставаше без американско одобрение. Това да е ясно на по-трудно схващащите.

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не знам дали е публичен донос разследването със задна дата на приватизацията, но знам, че е проява на висша нечистоплътност и гьонсуратлък точно Красен Станчев да прави подобни "анализи". В анонса на "Дневник" трябваше да има обяснение КАК, С ЧИИ ПАРИ, ПО ЧИЯ ИНИЦИАТИВА и с ЧИЯ ПРОТЕКЦИЯ този неособено виден възпитаник на съветската политико-икономическа школа създаде т.нар. ИПИ, а не че й е основател. Стават все по-малко аргументите в подкрепа на четенето на "Дневник" след подобни "публикации".
  —цитат от коментар 43 на xbr29506292


  ИПИ, кайш... Фондация "Институт за пазарна икономика", финансирана със "зелени" пари. Не от Рашата, а от друг един Чичо...
  А за Чичо възпитаникът на съветската политико-икономическа школа си е съвсем подходящ. Какво не ти харесва на тебе?

 48. 48 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  До коментар [#2] от "Gretel":Не ми е известно в икономиката да има читава теория на приватизацията, понеже е доста неестествен процес. Имаме наколко примера / Маргарет Татчър приватизира ред предприятия в Англия / Бритиш телеком и други, имало е приватизации във Франция.Но в България (ако си спомняте 1990/ 1998) обстановката бе друга. Държавните предприятия поголовно бяха в несъстоятелност. Допълнително 1996/1997 фалираха 15 банки. Хиперинфлация отгоре на всичко! Така че никаква приватизация всъщност не е била извършвана! Извършено бе изхвърляне на икономическите трупове в морето и нищо друго!Приказкиате във форума са от следния тип>Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.Но в професионалния живот се опитваме да разработваме често други стратегии за действие.Например:... снабдяваме се с по-як камшик!!!... сменяме ездача!!!... казваме, че винаги сме яздили този кон!!!... създаваме работна група, за да анализира коня!!!(може и парламентарна)... посещаваме други места, за да видим как яздят там умрели коне!!!(по-добре да се посети друг континент)... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!... създаваме Task-Force, за да съживи коня!!!... плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне!!!... включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре!!!... правим сравнение между различни умрели коне!!!... променяме критериите, които определят кога един кон е умрял!!!... впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи!!!... обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!!!... правим проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне!!!... обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне!!!... създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне!!!... откриваме независимо разходно перо за умрели коне!!!... увеличаваме сферата на отговорност!
  —цитат от коментар 40 на Сатана Ликующий


  Ах, @Сатана Ликующий, ох, не мога да спра да плача! Колко покъртително! Колко изумително! И колко доходно – за някои! Ама продължавам да рева! То сълзи, то чудо! Направо се обезводних! Толкова съм покъртен! Ама как няма да съм покъртен, като виждам как „Извършено бе изхвърляне на икономическите трупове в морето и нищо друго!“? Горките купувачи, как не са могли да забележат какви са тези „икономическите трупове“, които купуват? Как са се минали! Ама така е, те комунистите са много честни и наивни – ти му даваш за 5 лева нещо, дето струва 100 лв., а той го взима най-чистосърдечно и даже не разбира как го мамиш! Е, и горкият Валентин Захариев, например, дето купи Кремиковци за 1 долар, как се жалва: „Валентин Захариев: "Кремиковци" бе приватизиран с 285 млн. лв.* скрити задължения“ - https://www.dnevnik.bg/biznes/2010/03/23/877811_valentin_zahariev_kremikovci_be_privatiziran_s_285_mln/ - че и споделя: „По думите му към момента на приватизацията в комбината е имало хора, близки до управляващата партия СДС, които са се грижели за бизнес интересите на политическите си лидери“.

  Тю, да му се не види! Ама нещо забрави същият този гус‘ин Захариев да се жалва, когато продаде Кремиковци за 300 000 000 от същите тези доларчета - http://www.bgspomen.com/2016/06/1.html - „Продажбата на “Кремиковци” на индийския гигант е удар в десетката за досегашния й собственик Валентин Захариев, който придоби предприятието за смешната сума от 1 долар. В медийното пространство се носят слухове, че цената, която Митал плаща на Захариев за придобиването на “Финметълс” и оттам на “Кремиковци” е 300 млн. долара. Захариев оставя комбината с неизпълнена инвестиционна програма и неустойки за 56,8 млн. долара“.

  Не мога да не му съчувствам! Както не мога да не съчувствам и на милозливите и грижовни Баневи, които разпарчетосаха и продадоха на скрап предприятията, за да не падне някоя ръждясала тръба и да убие невинен човек! По същата хуманитарна причина те затвориха предприятията, за да не карат работниците да се щурат из оголени предприятия без работа! Какво човеколюбие! За пример! И този пример бе последван от повечето от новите собственици, купили „икономическите трупове“! Ох, не, не мога повече, ще престана да пиша, щото вече не виждам от сълзи ни клавиатура, ни монитор, ни мишка, даже и котката се омете някъде! Някакви въпроси?

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":

  Аве писна ни от вашите димки, които после ние трябвало да оборваме! Това е нонсенс, и никой с всичкия си, не смята да ви оборва. Факт: хората искат това! Друг факт: цялата власт, била тя и съдебна вкл, трябва да произлиза от народа, а не от хибридно НПО, където сте едни най-обикновени платени коври. Дано ви плащат добре!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 50. 50 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Гневно

  Що за 'либерално' словосъчетание - публичен донос ???

  За пишман либералите, радетели на ултимативния частен интерес и лакомия - нарича се ПРОЗРАЧНОСТ !!!!

  И е задължителна, за всяко т.нар. 'демократично' общество !!!!!!!!

  Друг е въпроса, ако се ползва само тенденциозно, с цел разчистване на сметки с опоненти.
  Тогава е проблем, НО, защото е частично, не друго

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 51. 51 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Весело

  То заглавието си го подсказва...
  "Морал и раздържавяване"

  Какво искате да кажете, тъпоумната рая очаква някакъв морал да има в процеса ли ;) ?

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Едни крадци са уплашени, че други по-големи крадци ще им вземат откраднатото. И пътем ще им лъсне голият... знаете какво.

  Красен Станчев просто потвърждава това което отдавна съм разбрал, уж прозападният ИПИ всъщност се явява защитник и идеолог на Сценарият, с който комунистите и ДС агентурата станаха капиталисти.

  Просто е достатъчно да се види КАКВИ станаха най-едрите капиталисти в България и ще стане ясно КОЙ защитават ИПИ. Или да се порови в документите на комисията по досиетата, там ще видим много от тези които станаха защитаваните от ИПИ назначени капиталисти.

  Впрочем ето имената на някои от защитаваните от Красен Станев:
  - Корнелия Нинова, бивш кадър на СДС, в момента начело на БСП, приватизирала Техноимпекс
  - Красимир Гергов, бивш седесар, в момента фактор в БСП
  - семейство Баневи умишлено докарали до фалит стотици предприятия.
  ... десетки дори стотици собственици на медии и на фалирали банки, агентура на ДС.

  По-нагли от комунистите са само слугинажа им, нает да ги защитава. Такива като ИПИ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Комунистическото мислене, че все някой друг ни е длъжен, и че ние не носим никаква отговорност за положението си, е най-лошото. Всичко останало е негово следствие.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  Гешев дали е чел законите за приватизация, копито са били в сила през годините,, когато тя се е извършвала. Или смята, че сега ще променят закона и почва да съди всички, които са участвали преди години в нея.

 55. 55 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сатана Ликующий":

  “ Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.”
  ——
  Изпускате най-важните:
  — разбери как е умрял ( по естествена или причинена смърт). Това беше пропуснато тогава, Гешев сега (имитира май, и пак няма лошо) ще разследва “студения случай” ... а това, че се нагорещява е индикация за много живи и важни актьори дето имат пръст там
  — събуди се ... и виж кой те е приспал

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#48] от "Santos":

  “ Горките купувачи, как не са могли да забележат какви са тези „икономическите трупове“, които купуват? ”
  ——
  👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred":

  А то ще е достатъчно да се барне ГЛАВНИЯТ таквоз на прехода.....ГАРГАМЕЛ!!!!!
  НАРОДА НЕГО СИ ЗНАЕ И ОЧАКВА ОТ ГЕШЕФТ!!!!!

 58. 58 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#6] от "zz_s":
  Прав сте, но и Красен е прав.
  Без значение защо е написана статийката, тя и авторът ѝ са източник на по-скоро коректна информация и тълкуване на казуса.
  Аз не очаквам Баневи да ги осъдят за разсипията на Девня и Русалка например, макар че много ми се иска. Очаквам да ги осъдят за данъчни и финансови престъпления в огромни размери, които не са спрели да вършат от ден първи, та до днес. Арабаджиеви е Стайкови още повече!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gretel":


  До коментар [#40] от "Сатана Ликующий":“ Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.”——Изпускате най-важните:— разбери как е умрял ( по естествена или причинена смърт). Това беше пропуснато тогава, Гешев сега (имитира май, и пак няма лошо) ще разследва “студения случай” ... а това, че се нагорещява е индикация за много живи и важни актьори дето имат пръст там— събуди се ... и виж кой те е приспал
  —цитат от коментар 55 на Gretel  До коментар [#55] от "Gretel":

  Че нима поста ми с доклада на Петър Младенов не казва кой ги е унищожил тези предприятия. Вие на колко годинки бяхте тогава. Защото не знаете, че тези икономически трупове си говориха само с други икономически трупове в СССР и СИВ, а бяха на непрекъснато кръвопреливане с доларови заеми, който и досега дължим, нищо че Велчев ги деноминира в евро.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Е
  Или да се порови в документите на комисията по досиетата, там ще видим много от тези които станаха защитаваните от ИПИ назначени капиталисти. Впрочем ето имената на някои от защитаваните от Красен Станев:- Корнелия Нинова, бивш кадър на СДС, в момента начело на БСП, приватизирала Техноимпекс- Красимир Гергов, бивш седесар, в момента фактор в БСП- семейство Баневи умишлено докарали до фалит стотици предприятия. ... десетки дори стотици собственици на медии и на фалирали банки, агентура на ДС.По-нагли от комунистите са само слугинажа им, нает да ги защитава. Такива като ИПИ.
  —цитат от коментар 52 на Fred


  Фред, да прав си! Ама онзи Член за какво беше измислен. Член Първи на Конституцията имам предвид. Ами ДС и ППО за какво съществуваха. За да поднесат на теб и на мен жалките развалини от цоц индустрията. Ама аз не бях Член. Член на БКП имам предвид. И така и си останах прост работяга! А когато се съберат два Члена, нали разбираш, положението става напечено и никога не е в полза на тези, който нямат Член на разположение. Така че крясъците на тези, който не са били Членове са донякъде разбиреми, но полза от тях няма.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred":
  Капиталисти станаха тези, които бяха готвени да станат капиталисти - висшите комсомолски кадри набор 1960 - 1965 година. Като по калъп са, че някои даже ги помним.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 62 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#36] от "Хи-хи":

  "Ма те и така я направиха приватизацията. Валю Златев за един долар купи Кремиковци"

  Без да симпатизирам ни най-малко на партньора от карето за белот, в името на истината - "Кремиковци" е приватизиран от фирма на Валентин Захариев. Да, продажната цена за около 70 % от дружеството е $ 1, но са поети задължения за крупни инвестиции и погасяване на над 450 млн задължения. Деноминирани.
  По конкретната приват. сделка и по много други "общественоинтересни" сделки трябва да се погледнат първо протоколите и констатациите на служители по повод следприват. контрол. Там би следвало да се отразяват изпълнението/неизпълнението по поети от купувача ангажименти.
  Ако разходването на огромен обществен ресурс си заслужава това упражнение. Но да се обвинява за всичко правителството на ОДС, имало волята да започне този процес, е нон сенс.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 63. 63 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#6] от "zz_s":Прав сте, но и Красен е прав.Без значение защо е написана статийката, тя и авторът ѝ са източник на по-скоро коректна информация и тълкуване на казуса.Аз не очаквам Баневи да ги осъдят за разсипията на Девня и Русалка например, макар че много ми се иска. Очаквам да ги осъдят за данъчни и финансови престъпления в огромни размери, които не са спрели да вършат от ден първи, та до днес. Арабаджиеви е Стайкови още повече!
  —цитат от коментар 58 на Чичи (Ice Man's fan)


  С поста си ме подсетихте, че приватизацията има и друга страна.
  Извън коментара на статията ще кажа, че в Девня само заводът на Баневи не работи.
  Всичките други големи предприятия са работещи с подновени технологии и изнасят продукция. Поради новите технологии там работят малко хора, получаващи добри заплати.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 64. 64 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  До коментар [#62] от "Bramasole":

  Да, ама не, както казваше бай Петко Бочаров – лека му пръст! Точно този, както благоволихте да се изразите - „нон сенс“ – струваше катастрофална загуба на електорат на „правителството на ОДС, имало волята да започне този процес“ и на неговия премиер, реализирал същия „този процес“, без да влизаме в подробности в чия полза,– от 52,8% на 5,8%, а сега я има 2,8%, я не! Ама що пък да не си пишете такива работи? Пишете си, не пречите! Нещо да питате?

 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Рейтинга на автора падна много в моите очи! Да не кажа, че е отрицателна величина!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  ВИИ Мааркс имени В.И.Лелина

  Политическия смисъл обещава
  и изпълнява.

  Бла бла уригня...
  Мъгла против мъгла.

  Може, може.
  Политиката е майка на экономиката.
  Първо на морала... на или т. 2.
  Вива Капитала. И пазарната.

  "Морал и раздържавяване.
  Може ли едно разследване да се окаже публичен донос"

  "Приватизацията в правния и политическия смисъл
  на термина е..."

 67. 67 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сатана Ликующий":

  “ Защото не знаете, че тези икономически трупове си говориха само с други икономически трупове в СССР”
  ——
  Не ви оспорвам, че може да знаете сичко за труповете. Не е това темата за обсъждане. Тука става въпрос дали разпродажбата на тая мърша е била направена “както се полага” и дали има смисъл да се хвърли още един поглед върху това минало-бешало. ... и ако трябва да им издигнем поименни паметници на тия първи олигарси дето са се жертвали за народното благо..
  Ех, матрял, матрял ..

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#67] от "Gretel":

  Аз не съм против труповете да се есхумнират и изследват.
  Но аз си спомням София през 1997 - точно преди изхвърлянето на труповете. 15 фалирали банки, доларът - 3000 лева, няма брашно, няма горива, в замяна има външен дълг надхвърлящ 10 милиарда долара. Какво можеше да направи правителството на ОДС. Това е моята теза. Нищо повече.
  Свидетелствам, че заграбването на предприятията бе подготвено още през 1985 с указ 56 за частната дейност. Свидетелствам, че една година преди да свалят Живков в партийните кръгове (не бях член, но работех в съвместен индустриален проект под ръководството на партиен секретар на института) се говореше, че след 3 години няма да познаем България, но не казаха какво точно ще стане. Аз си помислих тогава, че Живков е измислил нешо ново.
  Нека си текат проверките, нека се се проверява изпълнението на следприватизационните условия, нищо против. Но не мога да не разкажа за ужасявашите икономически условия при която се извърши това, което се нарича приватизация сега. То беше невъзможност на държавата да ги управлява и да плаща заплати.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#64] от "Santos":

  "Ама що пък да не си пишете такива работи? Пишете си, не пречите! Нещо да питате?"

  Какво да Ви питам? Икономическата логика не предполага партийни пристрастия. Отговорни служители в поне три следващи правителства са могли да санкционират неизрядните купувачи, дори да искат разваляне на приват. договори. Точно по думите на Петко Бочаров - "Да, ама не."
  Като средностатистически данъкоплатец настоявам неспазващите договорите да бъдат санкционирани. И затова е нормално предстоящите прверки да започнат в низходящ ред - докато има законова възможност да се търсят неустойки от неприключили срока договори. "Булгартабак" трябва да запази дейността до края на 2021 г., вече година в АППК се чудят какво да правят с БМФ; и само тези дружества ли са.
  Въпросът е да има смисъл в работата на голям брой държ. служители, няма почтен гражданин, който да е против законността.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 70. 70 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#68] от "Сатана Ликующий":

  “ Нека си текат проверките”
  ——
  Значи на една позиция сме — Да се види кой пил, кой плащал ... там Костов, Мостов, който.., па адвокатите им в съда да изтъкват какви са смекчаващите обстоятелства.

  Трябва ли да добавям, че нямам илюзии за осъществимостта на това, просто позиция

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK