Коронавирус в България. В една страна, останала без лекари

През януари, когато заплахата от коронавируса вече беше известна, няколко фирми изкупиха медицинските маски от складовете. Впоследствие част от тях бяха изнесени, а други бяха пуснати с надценка от 800 до 1000 процента.

© Юлия Лазарова

През януари, когато заплахата от коронавируса вече беше известна, няколко фирми изкупиха медицинските маски от складовете. Впоследствие част от тях бяха изнесени, а други бяха пуснати с надценка от 800 до 1000 процента.Емилия Милчева е журналист на свободна практика. Текстът й е препечатан от "Дойче веле".


Досега българските власти не са били изправени пред изпитание като това - да ограничат разпространението на опасния коронавирус, след като бе съобщено за първите 4 случая на заразени в България. Става дума за двама мъже от Плевен - на 27 и на 60 години, пациенти и съседи по стая в белодробната клиника на Университетската болница "Д-р Георги Странски", както и за две жени от Габрово - 75-годишна пациентка и 45-годишна медицинска сестра, които обаче не са били в контакт. Оптимистичната новина е, че и четиримата са добре - двамата мъже са клинично здрави, но ще останат в плевенската клиника. Състоянието на възрастната жена с пневмония се подобрява, а медицинската сестра няма клинични оплаквания, стана ясно от изявление на здравния министър Кирил Ананиев и на Районната здравна инспекция в Габрово.


Днес обаче броят на заразените с коронавирус може да нарасне, след като станат известни резултатите от пробите на близо 300 души от Плевен и Габрово, за които е известно, че са били в контакт със заразените. Премиерът Борисов разпореди с работата по установяването и издирването на "контактните" да се заеме МВР.
"При тази епидемия с коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване", заяви вчера по БНТ доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в софийската Инфекциозна болница. Съвсем скоро ще разберем дали ще се окаже прав.


Мерките


За начало заваляха забрани. За неопределено време в цялата страна затварят кината, театрите, концертните зали. Спортните прояви ще са без публика, спират се всички масови мероприятия с участието на деца, в т.ч. екскурзии, "зелени училища" и пр.


Нито от правителството, нито от Националния оперативен щаб обясниха как ще бъдат компенсирани театрите и филхармониите, тъй като месечната издръжка, в т.ч. и заплатите, се определя от броя продадени билети, за всеки от които бюджетът доплаща определена сума. Търговските центрове не затварят, няма забрана и за "не-културните" места - заведенията, казината и игралните домове. За ресторантите, кафенетата и барчетата дори няма изискване като в Италия масите, респективно посетителите, да са раздалечени на повече от метър едни от други.


В Габрово и Плевен забраните са по-драстични. За неопределено време спират занятията в училища и висши учебни заведения, затварят ясли и детски градини, забранени са посещенията във фитнес зали, детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Няма да се изписват пациенти от отделенията, в които са настанени болните от коронавирус - там тече 14-дневна карантина. И тук стои същият въпрос като при културните институти - дали Министерството на здравеопазването ще предвиди някакви компенсации, след като бюджетите на болниците ще пострадат поради малкия брой преминали пациенти.


В столицата до 15 март затварят Софийският университет и Медицинска академия. До 11 март трае пък грипната ваканция за всички училища в България. "Най-голямото ми опасение е, ако продължи по-дълго тази грипна ваканция (заради коронавируса - бел.а.), да не може да се преструктурира материалът", заяви вчера просветният министър Красимир Вълчев на извънредното заседание на МС.


В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс, Министерството на туризма препоръча да се заредят с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове санитарните помещения и общите части в местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечение.


Извън мерките


Извън мерките остават обаче италианските работници в Плевен, които участват в строителството на "Балкански поток". През област Плевен преминават 45,2 километра от трасето, което трябва да стигне до сръбската граница. Тези хора няма да бъдат поставени под карантина, нито ще бъдат изследвани за коронавирус. Просто ще са "под наблюдение". Може би защото евентуална карантина ще забави още повече изграждането на тъй свидната тръба.


"Има рисков контингент от чужденци, работници от Италия. Властите наблюдават този контингент. Една част от работниците живеят на едно място, но някои са на квартири. При симптоми ще бъдат преглеждани, а ако се налага, ще бъдат и хоспитализирани", обясни в Плевен вицепремиерът Красимир Каракачанов.


Странно е как "рисков контингент" ще е под неясно наблюдение, а в същото време има хора под карантина в болници, където се чака да проявят или да не проявят симптоми на коронавируса. Но по отношение на карантината премиерът не е чак толкова строг, макар че даде пример с Израел, където за нарушителите е предвиден затвор. Борисов разчита на това, че "сме достатъчно дисциплинирана нация". Сиреч - хора, които са били в рискови зони, да се затворят доброволно за 14 дни. Колко ли от хилядите българи, завърнали се от Италия, са го направили?


И още: МВР и ДАНС ще следят за спекула, спира се и износът на предпазни медицински средства, обяви още премиерът. Дали тези мерки не трябваше да бъдат взети още по-рано, през януари например, когато заплахата от коронавируса вече беше известна, а няколко фирми изкупиха медицинските маски от складовете. Впоследствие част от тях бяха изнесени, а други бяха пуснати с надценка от 800 до 1000 процента. Едва ли е проблем да се установят възползвалите се.


На въпрос на "Дойче веле" до Министерството на здравеопазването защо е било допуснато това да се случи, оттам отговориха следното: "Предпазните маски са класифицирани като медицински изделия клас 1 по смисъла на Закона за медицинските изделия (ЗМИ). За разлика от лекарствените продукти, европейското законодателство и ЗМИ не допускат регулация на цените на медицинските изделия. От регулаторна гледна точка изкупуването, завишените цени и спекулата не са предмет на контрол по ЗМИ, а на общото законодателство за защита на потребителите".


В отговора се посочва още, че "Министерството на здравеопазването е осигурило допълнителни и достатъчни количества лични предпазни средства за нуждите на медицинските специалисти от инфекциозните отделения на болниците, за спешните екипи, които при евентуални случаи на коронавирус трябва да транспортират пациентите до съответните лечебни заведения, за здравните власти от граничните медицински пунктове, както и за органите на граничния контрол".


Съобщенията от кризисния щаб говорят друго. Започва производство на маски и предпазни облекла, като до месец, по думите на Борисов, "можем да произведем около 3 милиона маски и достатъчно защитни облекла". За това се договориха премиерът и производители на текстилни изделия, а за поръчката ще плати Министерството на здравеопазването. Ежемесечно са необходими около 111 000 облекла, а запасите в момента не надвишават тази бройка. Освен това България очаква внос на медицински изделия от Турция. Съобщено бе за диагностични тестове, 50 000 респираторни маски с висока степен на защита, 100 000 защитни очила, 500 000 операционни маски, 100 000 защитни облекла, 150 000 предпазни калцуни и 800 000 операционни ръкавици. Тези дни се очакват маските и защитните облекла, а в складовете на българската армия има още 200 000 предпазни облекла, които могат да бъдат раздадени при нужда.


Коронавирус в една страна, останала без лекари


Но докато държавата може да осигури консумативи, хеликоптери, полицейски коли и полицаи пред болниците, специалисти няма откъде да вземе. А липсата им е проблем в повечето населени места в България. В инфекциозното отделение на областната болница в Габрово работят трима лекари. "Ако трябват още инфекционисти за градовете, да се дадат", разпореди Борисов. За "план за преструктуриране на персонала и насочване на квалифициран медицински персонал" говореше и главният санитарен инспектор Ангел Кунчев. Но откъде да се вземат? Няма как от частните болници, защото те не поддържат инфекциозни отделения. При хипотеза за увеличаващ се брой на заразените въпросът кой ще ги лекува е съществен.


При 368 болници, по-малко от половината от които са държавни и общински, в цяла България има около 800 легла в инфекциозни отделения. Тези във Военномедицинска академия и в Инфекциозна болница са запълнени, има резерв от стотина легла в няколко други.


Засега не е известно кой е посял заразата в България. От кризисния щаб се застраховаха, че и в други държави не е открит т. нар. нулев пациент, а и нямало особено значение. Няма, да, като имаме предвид, че коронавирусът вече е тук. Заедно с големия страх.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  “В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс,“
  ——
  Коментари?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  “ "Ако трябват още инфекционисти за градовете, да се дадат", разпореди Борисов.”
  ——
  Решително и строго, така се управлява. (Ръкопляскания в залата)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":

  Ибриците.....
  Много са нужни за случая.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  “ Ибриците..... Много са нужни за случая.”
  ——
  Ха! Туй интересно — процедурата каква е за тях? ... миете ли си си ръцете след това или карате така?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":

  Не знам къде живее тази жена и какви точно заведения посещава.Или живее в чужбина, или не ходи на заведения или просто мрази България.Като чета целия текст май е последното.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  1)....мием Ибриците
  2)...мием ония места
  3)...мием ръцете

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":
  👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#5] от "mavro":

  Извинявай, но не си прав.
  Аз посещавам основно ресторанти и мога спокойно да твърдя, че всеки втори или трети нито е изрядно почистен, нито е оборудван напълно с хигиенни артикули - има сапун, но няма кърпи, има салфетки, няма сапун, и т.н. И хигиената съвсем не зависи от това дали са луксозни, а от собствениците им - има мърляви и сред високия клас заведения.
  Не знам дали жената мрази България, надявам се да не е така, но е притеснена.
  Като знам какъв е халът на здравеопазването и въобще на управленския капацитет в страната - има защо.

 9. 9 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Моята гледна точка е различна, посетил съм сигурно поне 70 ресторанта в Италия,Германия и Унгария в последните 2 години и тоалетните им не се различават по нищо от нашите.Навсякъде има пропуски.Затова не съм съгласен с авторката на статията.

 10. 10 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  "В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс"

  Другарите българофоби решително подкараха хептен през царевичака с безогледни лъготеници. Явно изнервянето е крайно и се отклоняват от заветите на учителя си гьобелс ефективната лъжа поне отчасти да е базирана некви полуистини, така пладнешката вече е просто гротеска

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  има салфетки, няма сапун,
  =====
  Това е най лошата комбинация
  В тоя случай се мърсят и чистите места на кожата.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#9] от "mavro":

  ааа, тук никакъв спор няма - нашите не са нито по-добри, нито по-лоши, в Гърция например тоалетните в кръчмите са доста по-непотдъжани от българските.
  но темата на статията е друга - здравната ни система не е подготвена за подобно изпитание, заведенията са само детайл.

 13. 13 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  “Ако трябват още инфекционисти за градовете, да се дадат",каза Барба Ганьо и отсече!! Щом трябва,ще се дадат,от къде ,няма значение! Баба МеркелИга внесе доста ще ти даде на заем ако се наложи! Дано не стане това дето ми се върти в главата!

 14. 14 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Госпожата е на свободна практика и се прехранва като пише каквото й се поръча или каквото може да бъде прието в определени медии. Неслучайно поръчалата медия е "Свободна" Европа, а сайт на "Дневник" я препечатва с готовност. И е много долно да се публикуват точно сега подобни материали. Потривайки мръсни ръчички! С какво тази статия помогна? Да прочете повече госпожата за положението в сериозно пострадалите страни като Италия, и тогава да пише и критикарства! Ами ако у нас се развие такава епидемия като в Италия, сигурно някои хора и медии ще поискат да обесим здравния министър на прословутия прозорец на бившия Партиен дом.

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Щом намаляме и лекуващите респ., но комерсантите-отчетници за пред касата, едва ли.

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Докато се дърлите за тоалетни хартии и глупости , държавата ще остане без никакви лекари на първа линия ,нито МЗ ,нито общините ,нито властите помагат на все още работещите лекарски кабинети на първа линия , пациентите ги обграждат най агресивно , не спазват никакви наложени предписания и не се съобразяват с карантината и нищо не ги спира да влизат контактни и болни и да заразяват всички останали ,въпрос на дни е да затворят и всички лекарски кабинети ,да излязат в карантина ,заради липсата на каквато и да е организация в държавата ,нито предпазни средства ,нито регламент ,нито права на работещите лекари и медици на първа линия ,трябва да се изпълняват само желанията на пациента ,немедленно и веднага и безплатно ,без същия да се съобразява ,че лекарите са също живи хора и подлежат на зараза ,затова ,с хуманността до тук ,след като няма взаимна хуманност .

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#17] от "Маршалов": Пак ли тия кравари те гонят бе ,това е психически проблем бе пич! Как спиш въобще! Обърни се към Барба Ганьо, не са ти виновни никакви кравари!

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#14] от "Boriana Gecheva":

  Г-жо,
  Журналистите информират читателите за действителното положение, а не пишат, за да ги успокояват, разбранията ви за журналистика са от зрелия социализъм.
  Къде видяхте нещо неверно?
  Не говорете глупости.
  пп. Не дай боже да стане у нас като в Италия.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Вижте текста от снимката. Нямало маски и дезинфектанти. Че кота свикнахте да ползвате дезинфектанти и можете ли да изброите няколко?
  Оказа се, че точно тези маски са неефективни, а спирт можете да купите почти навсякъде.
  Паника да става!
  Пак ни облъчват.

  Еретик
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  "Страна без лекари"!?!
  Емилия Милчева, ако не сте разбрали все още, вие не сте журналист, вие сте лъжец.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  коя беше чистата ръка :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Аман от самосъжалители и мазохисти. Лозето иска мотика, а ако нямсш мотика, трябва да си намериш а не да хленчиш, че нямаш мотика ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":

  Няма причина да не стане. Тук действат същите природни закони.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс,.."

  В същата тази страна липсата на хигиена в "журналистиката" е често срещан стандарт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Защо обвинявате жената, тя просто упражнява 2-рата най-древна професия.

 27. 27 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Силно успокоителна статия!!!

 28. 28 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  В България е практика тоалетните в заведенията да са в ужасно състояние. Една страна можеш да я познаеш по гражите за възрастните и инвалидите, и по тоалетните й. Извинявай, мой човек, но от тоалетна в ресторант в Швеция до тоалетна в България има космическа разлика, колкото и да си кривиш душата.

 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Защо обвинявате жената, тя просто упражнява 2-рата най-древна професия.
  —цитат от коментар 26 на chepokalipsis


  Точно така ! С отвратителното си чувство за хумор тя преминава всички граници на "свободното слово".За друго не говоря! Тя е ярка даказателство за това колко тъп и злонамарен може да бъде грантаджията - "ЖУРНАЛИСТ "! Да върви ви Китай ! там ще се погрижат по-добре за скъпоценното и ТЯЛО ! Може и ИТАЛИЯ - там" няма" карантина , има маски , сапун "Палмолив ", черен хайвер и персонален медик за всеки - особено за ДРАСКАЧИ като ДРУГАРКАТА ! Нищо , че там са болни вече , въпреки задоволеност с медици 9171 случая! Тя ще бъде 9173 ! Гавра е това , което пише ! На такива трябва да им се отнема възможността да хулят ! Приятно боледуване в "изискана обстановка "!
  НА ДОБЪР ЧАС ЕМИЛИЯ МИЛЧЕВА - Дойче велле ! !!

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#29] от "doroteus":

  +++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Знали ли , че СУБЕКТА Емилия Милчева като журналист на свободна практика може да пише каквото и скимне ??????
  "Емилия Милчева е журналист на свободна практика.Текстът й е препечатан от "Дойче веле".
  Съмнявам се , че когато сезирам "Дойче веле" ще и дават трибунка там !

 32. 32 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Ако трябват още инфекционисти за градовете, да се дадат",каза Барба Ганьо и отсече!! Щом трябва,ще се дадат,от къде ,няма значение! Баба МеркелИга внесе доста ще ти даде на заем ако се наложи! Дано не стане това дето ми се върти в главата!
  —цитат от коментар 13 на angeles


  А какво се изока Рада Госпожина?

 33. 33 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#17] от "Маршалов":

  Нямаш ли си личен лекар? Отиди в Карлуково, ще ти помогнат, все още има лекари в България! Аз лично поснзавам трима психиатри, единият е доцент!

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#31] от "doroteus":Съмнявам се , че когато сезирам "Дойче веле" ще и дават трибунка там !

  Ами тогава ще препечатваме от профила ѝ във ФБ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#28] от "zzk41596346":

  не знаеш някои хора колко могат да си кривят душата, даже когато ги окупират, викат, освобождават ни :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 36. 36 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":В България е практика тоалетните в заведенията да са в ужасно състояние. Една страна можеш да я познаеш по гражите за възрастните и инвалидите, и по тоалетните й. Извинявай, мой човек, но от тоалетна в ресторант в Швеция до тоалетна в България има космическа разлика, колкото и да си кривиш душата.
  —цитат от коментар 28 на zzk41596346


  Иди в имигрантското гето в Малмьо и после пак ми говори за "шведските стандарти". Ей това българомразците нямате почивен ден.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  От тоалетните други неща могат да се хванат, а не коронавирус, но е факт, че състоянието на повечето т.нар. болници е потресаващо. Лутането като пилета в кълчища по отношение на новата "чума", или COVID-19, е също потресаващо:

  Мъж от болницата в Бяла Слатина: Държат ни като престъпници, а дори нямаме симптоми /видео/
  https://frognews.bg/novini/maj-bolnitsata-biala-slatina-darjat-kato-prestapnitsi-dori-niamame-simptomi-video.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#28] от "zzk41596346":

  Говорите откровени глупости.
  Всъщност не знам какви заведения посещавате, но аз не съм видял нито едно заведение в България без посочените от госпожата неща.

  Panta rhei....
 39. 39 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darcas":

  защо сравняваш Родината с някакво мигрантско гето

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":Съмнявам се , че когато сезирам "Дойче веле" ще и дават трибунка там !Ами тогава ще препечатваме от профила ѝ във ФБ
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Може! Може и чрез комуникация "лице в лице " да разпрастранявате нейните МЪДРИ , СМИСЛЕНИ , ДОБРОНАМЕРЕНИ И НАЙ-ВЕЧЕ КОМПЕТЕНТНИ ОПОРКИ !!! Така се стига далеч !!!!

 41. 41 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":Съмнявам се , че когато сезирам "Дойче веле" ще и дават трибунка там !Ами тогава ще препечатваме от профила ѝ във ФБ
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  На добър час ! Ще и плащате ли за коментарите ???Че тя е свикнала на "добро заплащане " от "доброжелатели " и НПО с различни НАСОЧЕНОСТИ ! Иначе е припособима - пише за този , който "цака " най- високо!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Става това, което вероятно става и по света и в почти всички наши медии - процеса прилича на мародерство.
  Случва се нещастие или тази епидемия и те, медиите, като чакали на мърша скачат и почват, плашат, вещаят страшни неща и раздухват. Ако не се потвърдят лошите прогнози, не им забелязваме, защото сме доволни, че се е разминало.
  Ако се потвърдят, което в много случаи е обективно, напълно им минават материалите, хората си имат реални грижи, а целта на медиите е една - да има публика за рекламите.
  Освен неприятните усещани за нас като публика, такъв тип публикации правят нещата много по-трудни за тези, които трябва да се борят със съответния проблем - ако не забранят събиранията на хора по различните поводи и заразата се разпространи, защо не са взели мерки. Ако вземат мерки и забранят, четете какво е написала авторката - кой и с какви средства ще плати за отложените събития, като в същото време негодува, че тази мерка не се е разпростраяла върху кръчми, кафета и прочее, без да си задава въпроса за тях кой и как ще палти, без да се интересува, че ако все пак за няколко концерта, обезщетенията са много по скромни, в сравнения с десетки хилядите заведения, които ако са затворени, най-силно ще пострада средната класа. Е, това ако не е безизходна ситуация, здраве му кажи - едните викат затваряй всичко, граници, летища и всякакви заведения и прояви, другите отговарят, а ние какво да правим, да мрем от глад и да фалираме.
  Та каква е ползата от подобни писания...аз не виждам такава.

 45. 45 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Преди на мода беше да се охулва състоянието на домовете за сираци в БГ.Сега някакси тактично замълчаха откак излязоха сумати дела за тамошните попчета-педофили и стана на мода са се охулват клозетите.Плюс елементарен телешки възторг как клозетите в Швеция били по-убави.Не се и съмнявам че са,даже толкова са хигиенични че направо можеш да бъркаш от дупката и да ядеш.Навремето разни зомбирани комсомолски секретари в патетичен унес така ни убеждаваха че едва ли не съвеЦката радиация от Чернобил е полезна за здравето.Нищо не се е променило,освен че приходите на подобни анал-лизатори идват от друг край на света.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  Няма фобии, няма полуистини...! Неприятно е да го кажем, но в България хигиената и чистотата не са на особена почит. Още от КПП-тата, като влезеш в България и се вижда с просто око. Покрай пътища и магистрали се търкалят тонове боклуци. Всичко е заринато с кал или прахоляк. Не са рядкост и импровизираните сметища... Градовете ни са ужасно мръсни. Обществените тоалетни са рядкост. Дори и там където ги има са в лошо състояние. Да не говорим за тоалетни по болници и обществени сгради. Пълна трагедия...!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 46 на Petleshev

  Като влизаш в Грац,отляво на пътя,има една бензиностанция на Ени.Преди нея в полето има една голяма камара вмирисани кокали и животински телеса,явно от някоя местна кланница там ги изхвърлят.Без никъв контрол.Смрад страшна.Така е от поне 5години...Хората поне от една раса сме горе-долу еднакви-имаме еднаква кубатура мозък,2ръце,2крака,еднакво устроени сме биологично.Не виждам причина да сме много различни като действия,характер и разбирания попаднали в една и съща среда.Справка-английските алкохолни туристи в Слънчака примерно.Единствената ни разлика с превъзнасяните западноевропейци е че 45год. (по тяхна вина) сме седяли под азиатския ботуш.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#1] от "Gretel":Ибриците..... Много са нужни за случая.
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Ибрикчиите му разбират(е) !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 50. 50 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Да пишеш сериозна статия без да погледнеш статистическите данни е меко казано, безотговорно. България е на 7-мо място в ЕС по брой лекари на глава от населението/400 на 100 000/.
  Това, че специалността инфекциозни болести и епидемиология не е привлекателна и не носи добри доходи си е личен избор на желаещите да станат лекари. По мое мнение в цял свят занимаващите се с тази специалност са твърде малко и специализирани в изследователски центрове. Какво пречи на един общопрактикуващ лекар или вътрешни болести да лекува вирусно заболяване, трябва ли да е специалист. При симптоми на грип кого посещаваме? Ама ей така, да си плюем, еша си нямаме.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Досега българските власти не са били изправени пред изпитание като това - да ограничат разпространението на опасния коронавирус, след като бе съобщено за първите 4 случая на заразени в България.


  Само властите в Азия са били изправени пред такова изпитание. Италианците и те се омазаха, сега са наред другите около тях. Нашия ред ще дойде чак след тях. Дотогава па може времето да се затопли, знаеш ли. :)

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  Всички се хванахте за сапуна и заведенията, че даже и за ибриците, а никой не обърна внимание на

  Извън мерките остават обаче италианските работници в Плевен, които участват в строителството на "Балкански поток"
  —цитат от коментар 0 на Статия

 55. 55 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако лекарите бяха единни, нямаше да оставят държавата да ги разиграва толкова години. Но вас ви интересуват само пари

 56. 56 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 265 Неутрално
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Абе, вие за домашна ракия и първак, не сте ли чували?

 60. 60 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#28] от "zzk41596346":

  Мой приятел имаше кафене. Тоалетната не беше в много добро съсотяние. Задължението за почистване беше на бармана - то нямаше друг персонал де. По едно време нае чужденка за барман и това беше единствения период в който тоалетната беше в много добро състояние.

 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Чиба, ве, Дойче Веле! Аман, ей, аман!Деа и некадърните платени, безморални, плазмодични журналя, поръчкови,сеещи омраза, разделение, негативност и нихилизъм.
  —цитат от коментар 52 на Тангра


  @Тангра, не мога да не се съглася с теб! Въпросната аФторка е от най-видните българомразци, използваща всяка възможност да наплюе България и българите, сякаш тя не е от Кърджали, а е родена графиня Emilia von Halken mi Zee! Да не говорим, че пише, без изобщо да помисли какво, защо и как!

  Да не говорим, че целта е да се нагнетява не само омраза към България и, в частност, към правителството, което взема всички мерки, но и да се разпали, ако може, неконтролируема истерия, свързана с новия вирус. Световна епидемия, как не! Ето факти и данни, за да не бъда голословен:

  Индия, която има население от 1,326,093,247 (July 2020 est.) - https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/in.html , е регистрирала 56 положителни тестове на заболели: „Thousands of suspected cases have been tested resulting in 56 confirmed coronavirus cases in India, the latest being in Punjab, Karnataka, Jammu & Kashmir, Kerala and Tamil Nadu. Three cases have been reported in Ladakh and Tamilnadu“ - https://www.pharmaceutical-technology.com/features/coronavirus-affected-countries-india-measures-impact-pharma-economy/. Данните са от 10 март.

  България, която има население от 6,966,899 (July 2020 est.) - https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html , е регистрирала 4 случая на заразени. И аФторката има наглостта да пише за България колко е страшно „В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс…“, сякаш в Индия хигиената на „санитарните помещения и общите части в местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечение“ и „сапунът и хартията в тоалетните на заведенията“ въобще не са рядко срещан лукс! Е, това вече е свръх нагло!

  Но какво може да се очаква от подобни аФторки? Даже и това е малко! Само че, кой знае защо, никой от народните трибуни и лидери на „умните и красивите“ не продума и дума до ден днешен какви мерки биха взели те в този случай! И не само за този случай? Къде са те, защо не взеха отношение и по случая с „опервазените“ медсестри, едната от които се заканваше, че ще влезе с Калашник в парламента? Мълчат оглушително! Не само защото няма какво да кажат, но защото и спонсорите им вече видяха, че залагат на несръчни и недалновидни люде! Но аз го оправдавам, защото народът е казал, че „Не е луд, който изяжда зелника, луд е който му го дава“! Това важи и за аФторката, разбира се! Някакви въпроси?

 62. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Весело

  Ракията е с 40% спирт и е прекрасен дезинфектант (за дерматологична употреба, дайте да се разберем все пак!). За по-взискателните има маркови видове уиски, ром и водка дори!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  аФторката сигурно знае, че в германия всяка година 30,000 лекари напускат страната в посока Швейцария, Австрия и САЩ. Липсват медицински сестри. В замяна има сапун в тоалетните, тоалетна хартия, места в гробищата и досега 1100 болни от корона с трима починали.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Според НСИ, сме малко под 7 милиона. При 2 милиона живеещи в чужбина, в страната остават 5 милиона. Близо 30 000 лекари (при условие, че всички са в Родината, което може и да не е вярно) правят по 6 на 1000 при 3,5 на 1000 средно за ЕС. Ако вземем предвид около 500 000 души в селски райони, където не стъпва лекарски крак, става ясно, че по брой на лекарите на 1000 души сме два пъти по-добре от средното за ЕС. Виж при сестрите ситуацията съвсем я няма.
  В информация на сайта право и здраве са цитирани Националния център за обществено здраве и НСИ https://czpz.org/treatment/7588-2018-12-13-16-31-01

 65. 65 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 282 Разстроено

  Хибридната преса и хибридните аФтури съвсем падладяха! Браво дойче веле, евалата дневниче! Гнус, отивам да повърна!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 66. 66 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Чакайте де,нали имаме почти 400 болници-що не ни стигат специалистите и леглата?!Хайде сега,медицинските фараони,дето цоцат Касата яко,да разкрият болнични легла за посрещане на епидемията.Ще разкрият,ама като цъфнат налъмите!

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Страна без лекари, без инженери, без квалифицирани работници. Само социолозите и политолозите са в повече.

 68. 68 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Тиквата ешерихия коли не хваща.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":
  Г-н защитник на бедните и онеправдани журналисти - къде видяхте 100% потвърждение или безупречни доказателства за описаното в т.нар. статия?
  Дали журналистиката е тип соц или е тип фейк, на мен все не ми върши работа и ще я критикувам/е колкото си искам! Да се научат да работят отговорно и професионално или да си носят последствията от безхаберието и нихилизма.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Емлия това че сте на свободна практика не означава че трябва да
  пишете свободни глупости
  Нямате елеменарни знания относно корона вируса
  Лекуването на болните от корона вируса е по стандарт който се установява от националната здравна служба на съответната страна
  По него лекуват всички общопрактикуващи лекари а след това и в специализираните болници
  Ето защо и заглавието на вашата статия е тъпо
  Вие сте една нещастна жена - не обичате никого дори и себе си

 72. 72 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Разстроено

  Тия от Дойче веле защо си мислят, че Българите ядем доматите с коловете. Не знаем що е то превенция на коронавирус, как да поддържаме лична хигиена и ...

 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Аман от самосъжалители и мазохисти. Лозето иска мотика, а ако нямсш мотика, трябва да си намериш а не да хленчиш, че нямаш мотика ...
  —цитат от коментар 23 на DDR


  Така е. В железарията инфекционистите са току до мотиките - на съседния щанд.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  Докато се дърлите за тоалетни хартии и глупости , държавата ще остане без никакви лекари на първа линия ,нито МЗ ,нито общините ,нито властите помагат на все още работещите лекарски кабинети на първа линия , пациентите ги обграждат най агресивно , не спазват никакви наложени предписания и не се съобразяват с карантината и нищо не ги спира да влизат контактни и болни и да заразяват всички останали ,въпрос на дни е да затворят и всички лекарски кабинети ,да излязат в карантина ,заради липсата на каквато и да е организация в държавата ,нито предпазни средства ,нито регламент ,нито права на работещите лекари и медици на първа линия ,трябва да се изпълняват само желанията на пациента ,немедленно и веднага и безплатно ,без същия да се съобразява ,че лекарите са също живи хора и подлежат на зараза ,затова ,с хуманността до тук ,след като няма взаимна хуманност .
  —цитат от коментар 16 на edin drugii


  Вие казвате това, което твърди и авторката на статията: че дезорганизацията е тотална, а взетите мерки са само за пред камерите, но реално не ограничават разпространението на заразата. Но Вашето мнение е подкрепено, а авторката на статията е оплюта. Което подкрепя мнението Ви за пациентите Ви като представително извадка на обществото ни. Според мен всички лекари, които не са навършили петдесет трябва бързо и интензивно да научат език и да се изселят някъде, където ще бъдат оценени. Отношението към тях в България е унизително.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#61] от "Santos":

  ++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 76. 76 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тази женица е жалка в злобата си! В Германия здравеопазването не е по-добро. Там също няма лекари! Пълно е с източно-европейци и индийци. Германските лекари са в Щатите. Сестрите са филипинки.

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Deutsche Welle всякога, при всякакви обстоятелства открай време е мятало храчки по народеца и държавицата ни. Що не си налягат парцалките в Германия, ами търсят под вола теле. Нещо да казаха за "Шайката", която така всеотдайно поддържат? Не съм чул нищо.

 78. 78 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#76] от "victor_victim":

  В Швейцария

 79. 79 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Останали са само некадърните докторя и застаряващите , които не знаят езици , но добре че са те !

 80. 80 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Страна без лекари, без инженери, без квалифицирани работници. Само социолозите и политолозите са в повече.
  —цитат от коментар 67 на Роси


  А, и Росита дал бог, колкото искаш, за съжаление...

 81. 81 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Тиквата ешерихия коли не хваща.
  —цитат от коментар 68 на Свинчуга


  Свинчугата свински грип хваща ли?

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Тук се политизира сериозно.... Да предположим, че държавата е препълнена с високо квалифицирани лекари... дали това само по себе си ще помогне да се спре пандемия? Човек може да си отговори и направи изводи за автора и подбудите й.
  Със сигурност има проблем с болниците, местата за настаняване, малкото лекари и т.н. Но при една епидемия, много по-важно е как се организира ефективно превенция и как се предпазва от паника, отделно как се използват малкото налични ресурси.
  Със сигурност Италия има много по-добре оборудвани и достатъчно на брой болници и лекари - е, и?

 84. 84 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":
  А има ли подготвена система???
  Разбира се, че не!
  Няма как да се подготвиш за черен лебед!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK