Изкуство и култура под карантина – ще боледува духът на обществото

В много държави мерките са други – кината са отворени, но зрителите трябва да седят през една седалка, а в Швейцария забраната е за събития, на които присъстват повече от 1000 души

© Надежда Чипева, Капитал

В много държави мерките са други – кината са отворени, но зрителите трябва да седят през една седалка, а в Швейцария забраната е за събития, на които присъстват повече от 1000 душиИван Димитров е писател, драматург и журналист - доскоро репортер в отдел "Култура" на "Дневник", а вече перо в социалните мрежи на театър "Сфумато". Автор е на 6 книги с проза, поезия и драматургия. Като драматург дебютира с пиесата "Очите на другите" в New Ohio Theatre в Ню Йорк. Коментарът му е по повод рестриктивните мерки с налагане на карантина в културните институции заради уплахата от коронавируса.


Театрите - затворени и пусти, и пусти и затворени кина, музеи и галерии. На витрините - обяви, че това ще продължи до второ нареждане. Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" не приема тези, заради които съществува - своите читатели. Тази ситуация поляризира общественото мнение. Според едни мярката е съвсем на място, според други, предимно хора от сферата на изкуството и културата, това е прекалено голяма крайност. В подобни ситуации, естествено, всеки има право на своя интерпретация.


Най-човешкият казус, произлизащ от тази ситуация, е този с артистите на свободна практика - актьори, музиканти и пр. Макар че тези мерки ще ударят много повече артисти, доколкото по-голямата част от щатните актьори в театрите, да кажем, са на заплати от порядъка на 650 лв. до 850-900 лв. и разчитат на допълнителни доходи. От друга страна, артистите на свободна практика
изкарват хляба си изцяло с дейност, която държавата изведнъж им забранява.


Погледнато отстрани, всеки може да каже, че цялата икономика търпи загуби, че всички трябва да стиснат зъби. Но малцина са тези, които могат реално да си представят какво е да си фрийлансър и държавата да ти забрани да работиш това, от което идват всичките ти доходи. Особено когато сте двама и имате дете и кредит.


Финансирането на културните институти за сценични изкуства е на базата на продадени билети. Това означава, че те няма да претърпят загуби единствено в момента, но ще бъдат субсидирани с по-малки суми за следващото тримесечие, а бюджетът им за следващата година ще бъде по-малък. От министъра на културата Боил Банов научихме, че при по-дългосрочно проточване на тази своеобразна карантина на културата държавата има резервни механизми за финансиране. Той обаче не уточни какви точно са те, а днес в сутрешния блок на "Нова телевизия" допълни, че за културните институти не е проблем да наваксат с приходите си за от 3 до 5 дни. Да, за част от столичните театри и за няколко други театъра в по-големите градове това вероятно не би било огромен проблем. В някои по-малки градове обаче театрите са на ръба (или под ръба) на съществуването.


Едва днес от участието на Банов научихме, че мярката е била обмислена и била свързана с комбинацията от грипна епидемия и навлизането на коронавирус в България, а не само с първите случаи на коронавируса в страната.


Защо научихме това чак на третия ден от забраната?


Това, което е най-притеснително обаче, е как за пореден път обществото използва първия удобен случай, за да се раздели. В социалните мрежи се състоя поредното масово противопоставяне на хора, които иначе имат редица общи каузи. Влезе се в обичайните спорове, в които всички печелят, за да изгубят. В които всеки е прав и никой не греши. Без да се признае правото на различната гледна точка. Без опит да се погледне на проблема през очите на другия. Без да се прояви каквато и да е емпатия.


Нормално е да има хора, за които икономиката да е на първи план - те аргументират по този начин работещите молове. Нормално е да има и такива, които са загрижени за културата и изкуството, защото в много държави мерките са други - кината са отворени, но зрителите трябва да седят през една седалка, а в Швейцария забраната е за събития, на които присъстват повече от 1000 души. Нормално е да има и такива, които са уплашени от възможното развитие на положението и да са готови да се лишат както от култура и изкуство, така и от други неща. Но това е техен личен избор.


Не трябва ли да приемем, че колкото и да са различни гледните ни точки, ние живеем на едно място, на една територия и в наш интерес е да приемаме другите, отколкото да ги засипваме с обидни епитети. Защото тази престрелка се води от няколко страни и не е в полза на никого. И в крайна сметка всеки е прав за себе си.


Иначе културните институти намират различни начини да се справят със ситуацията.


Софийската филхармония вече обяви, че ще излъчва записи на концерти. Театър "Възраждане" днес ще играе постановката "Вуйчо Ваньо" под режисурата на Григор Антонов на празен салон и ще я излъчва на живо в страницата си във "Фейсбук".


Да. Изкуството и културата няма да умрат от една карантина. Но остава отворен въпросът до каква степен те са важни за едно боледуващо общество, което отдавна е забравило, че здравето на тялото е неразривно свързано със здравето на духа. И че едно здраво общество се нуждае от добре функциониращи здравеопазване, правосъдие и култура.


И този въпрос произлиза не от "телесната" карантина на културата и изкуството, а от големия брой обществени реакции, които показаха наличието и на "душевна" такава. Която не може да бъде наложена от държавата, а зависи от всеки човек.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 545 Весело

  Голям вой, че затворили театрите за 2-3 седмици. И да ги отворят в момента представленията ще се играят при празни салони. Безотговорно е да каних зрители при такива обстоятелства.

 2. 2 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 48 Неутрално

  супер! де що има автор, нека се изока по темата

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Айде малко да се спрес този смеúен пла; - в другите държави били другиу мерките - Чушки са други. В Чехия са същите, даже училищата затвориха:
  https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3060334-prehledne-do-kina-ani-na-hokej-nechodte-deti-nechte-doma-skolky-fungovat-budou #live

  Австрийците въвеждат граничен контрол и започват да не пускат италианци в Австрия през границата

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1884 Весело

  Каква култура, какъв дух? Бе вие вече съвсем откачихте. Човек като ви слуша воплите, ще рече, че всяка божа вечер целокупният български народ е или на опера, или на литературно четене, или на театър, или на курс по икебана в кварталното читалище.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  тъй е ванчо. нещо поече: преди сичко са нушдаи "здравото обштество" от култура. и нешто оште поече: не просто за да е здраво, ами за да е изобщо обштество. клиър ли сме?

 6. 6 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 693 Весело

  Поредният мераклия да се прочуе като умен и красив.

  Ръй! Ръй!
 7. 7 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 625 Неутрално

  ай сиктир. няма да ми липсва Деян Донков. Ама никак

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хриси":

  стопляш ли що си елиментарна лелка или да ти обеснявам?

 9. 9 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 677 Весело

  Аматьори...
  Асен Блатечки познава поне 20 човека от квартала , които пребориха корона-вируса на крак !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 10. 10 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Не разбирам защо затвориха театрите, ама всичко останало си работи както обикновено. Що за половинчата и безсмислена мярка? В заведенията е пълна с хора, там са човек до човек, седят по 2-3 часа, пият, ядат, пушат, говорят си. Струпване. На места и по-голямо от това в театралните салони. Е, къде е логиката? Или на Боил Банов това му беше най-лесно...И реагира първосигнално, колкото да има реакция. Да се каже, че нещо се прави, че се вземат мерки. А дали са адекватни е отделен въпрос.

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  "..тази своеобразна карантина на културата... ".....
  .... не е ли предозиране? Не Културата е под карантина, под карантина са институциите. Така, както го е написал авторът е леееко манипулативно.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Любопитно

  Не разбирам защо затвориха театрите, ама всичко останало си работи както обикновено. Що за половинчата и безсмислена мярка? В заведенията е пълна с хора, там са човек до човек, седят по 2-3 часа, пият, ядат, пушат, говорят си. Струпване. На места и по-голямо от това в театралните салони. Е, къде е логиката? Или на Боил Банов това му беше най-лесно...И реагира първосигнално, колкото да има реакция. Да се каже, че нещо се прави, че се вземат мерки. А дали са адекватни е отделен въпрос.
  —цитат от коментар 10 на Black Label


  То и в другите страни е така - заведенията работят... Защо...не е ясно...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1157 Весело

  Като не може да играете на сцена, играйте в ТикТок.

 14. 14 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  По-добре човек да не може да отиде на кино защото киното е затворено, отколкото да не може да отиде на кино, защото е тежко болен.

 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 447 Неутрално

  На българските изкуство и култура само някакъв азиатски вирус им трябва.
  И без това едва кретат наритани в дъното на обществените стремления.
  Търсещите ги и нуждаещи се от тях са твърде малко, мнозинството ги приема за бели врани и им се чуди на акълите.
  Така или иначе изкуството и културата в нашата родина са оставени на палиативно животосъществуване, та за пораженията от един вирус ли да плачем.

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Весело

  Е, вярно, че затвориха театрите, ама нали форумът е отворен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Културата не се изчерпва с театри, кина и концерти. Ами книгите? Ами торентите? Ами виртуалните музеи?

  Да, неприятна е ситуацията, съгласен съм, но условията, в които се намираме, я налагат. Ако човек не може да се саморегулира, се налага институциите да го правят. И така е по цял свят, не само у нас.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":

  голем кументар! риспект!!!!! :)))))

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":


  Е, вярно, че затвориха театрите, ама нали форумът е отворен.
  —цитат от коментар 16 на 7777


  В този смисъл, който влагаш театрите са отворени, както и филхармонията.
  Ще се предават онлайн, тоест като форума.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Надценяваш аудиторията приятелю.
  Аз от 2 седмици си чета Клифърд Саймък и се кефя, че съм позабравил книгите и разказите му. Чета ги наново откак бях на 16 години, а сега съм на 58.
  Не ми върви Джером К. Джером, но може би защото не съм настроен за веселба.

  4ТБ хард диск имам само с филми събирани 12 години. Някои вече ги няма отдавна из нета.

  Никога през живота си не съм скучал. Не знам какво е това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Изкуство и култура под карантина – ще боледува духът на обществото"

  Какъв дух какви 5 лева! Тези сребролюбци (така наречените "хора на изкуството") не се спират пред нищо (дори заради здравето на хората) заради няколко "сребърника"! Истински наследници на Юда!

  И в морето ми е до колене .....................
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#10] от "Black Label":

  Банов как да затвори МОЛ или кръчма имаш ли идея?
  Всеки с ресора си. Скоро ще видим кой си е свършил работата.

  Аз съм доброволно изолиран със семейството. Утре ще ида до едно село при приятел на баща ми за да ме научи кое как се сее, защото мисля половината двор на село да е плътно засят с всичко, което ми трябва. Това, обаче не се брои като риск за вируса.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#21] от "БГА Балкан":

  ++++++++++

  Освен това май имат и парични компенсации от бюджета.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Този красив, но не чак толкова умен юнак, не знам защо си мисли, че без забрана хората ще се юрнат на театър (по време на чума). За кръчмите няма забрана и въпреки това са полупразни, а пословична е любовта на българина към кръчмите. И по страшно ще става, уви... Целия ресторантьорски и туристически бранш е пред колапс, търговията и тя е на пангара, и ако тази ситуация се проточи, ще стане доста "интересно", театралите да се пренасочат към продукции за телевизиите примерно, да си избършат сополките и да спрат да реват, големи са вече! Сополанковци!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  И това ще се преживее, само да сме здрави.

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#19] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  А моловете и ресторантите кога ще започнат да изльчват виртуално?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  мацка, то по страшно ше е другото ... ако поради некъв вирос са наложи да са забрани виртоалното и сичко да требе да си е савсем риално както бе доскоро... лелелелеле какъв ужаст.... ето тогаз веке ке стани интиресно....

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  а бе роска, кво са праиш че не ма пузнаваш? я кажи не ти ли требват там работници? щото да зема да дода...хем ше си пииме заедно ракиата, ше глеяму фюлмите ти и ше кументирваме ....

 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":


  До коментар [#19] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":А моловете и ресторантите кога ще започнат да изльчват виртуално?
  —цитат от коментар 26 на 7777


  Вече го правим. С приятели сме на конферентна видео връзка. Все пак да пиеш сам отива на диагноза.

  Защо не ги затварят наистина не разбирам. Особено МОЛовете.
  Ще стане, но когато е вече късно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#28] от "betona":

  Работници трябват, ама ме е страх.
  Не си викам на работа дори циганите. Сам копая и сея в двора.
  Той не беше голям по-рано. Незастроеното е към 1 декар. Сега ми се струва към сто декара. Копая по-лесно отколкото махам стара трева с мотиката. НЕ виждам добре.
  Измих я и какво да видя. Върхът на мотиката завит навътре. Много идиотски се почувствах. А два дни маах с тая мотика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#27] от "betona":


  До коментар [#26] от "7777":мацка, то по страшно ше е другото ... ако поради некъв вирос са наложи да са забрани виртоалното и сичко да требе да си е савсем риално както бе доскоро... лелелелеле какъв ужаст.... ето тогаз веке ке стани интиресно....
  —цитат от коментар 27 на betona


  Ами ще останем десетина души и ще е весело. Правехме срещи по-рано във Варна.
  В София са си правили по-често.
  През зимата сто човека "имат интерес". На живо идват 6 човека.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на mitkomladenov
  mitkomladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Бостън има 92 заразени и обявиха бедствено положение в щата преди минути, въпреки висотата на медицината там.
  Който иска да ходи на театър в София, но няма да е само за негова сметка. А при първия заболял артист ще се смени тонът. Тогава парите ще са последното важно нещо

 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#32] от "mitkomladenov":

  А в Сиатъл, където доега има 190 заразени, театрите работят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  бе то зарат туй ората викът: прост кът мутика. ми просто нешто е тва мутиката и туй то. мани мани...но ас и по го.ями глупусти сме праил.... :) роска, нема са плашиш, аз ше си дода с ракиата и с винуто. ти само паржолите са усигуриш :). ше ти зема и новъ мутика. :)

 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#34] от "betona":

  Тц, земи пържоли. Ракия и вино имам. И с отлично качество.
  Тук не могат да се намерят хубави пържоли вече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":

  мацка, като сваляхме мацките ми се е сручвало да уткупвам цел кинусалон за да остаиме дубро вчепетление. e то не цел ами дозина билета колкута да има прежциа. но виж, театър не сме оспевали от откупиме за некоя мацка. ма сига като глеаме как е ... май май ше можи да те завидеме на театар само за наз двамата :)))) а да видиме сега кои гу е старх от рироса и кои от бетона. и наи веке: кои милеи за колтураята.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  ми да зема ама отгде? а там що нема качесвени вече? лошу.

 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#32] от "mitkomladenov":

  Прясно от Бостън.
  Масачузетският институт и Харвард са на онлайн занятия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  не весело бе

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Държавните служители в Бостън вече не са на работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#37] от "betona":

  Вземи пари.
  С тях в България мога и слон да поръчам.
  Пържен или варен, или пък на скара ще решим ние.
  Тук няма само пари. Стока има.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":


  До коментар [#32] от "mitkomladenov":А в Сиатъл, където доега има 190 заразени, театрите работят.
  —цитат от коментар 33 на 7777


  Ще спрат, както отиват нещата.
  До 40 минути приятел от Бостън ще ми звънне да ми каже какво е казал губернатора.
  Сиатълският не знам какво ще каже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Кмета на Ню Йорк е посъветвал да не се използва метрото.
  Прясно от САЩ по телефона.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 664 Неутрално

  пардон, докога соцьовците и синове и дъщери на номенклатурата, изкуствено бутани от наши другаре ще бъдат представяни за млади, успешни, независими хора, че чак умозрителното им дърдорене да минава за някакво интелектуално преживяване? Това дневник я прави тая мръсотия.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK