Дайте по-спокойно – ситуацията с коронавируса не е нищо много специално

Животът не спира. Общественото обслужване не може да бъде дистанционно

© Георги Кожухаров

Животът не спира. Общественото обслужване не може да бъде дистанционноЕпидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова коментира пред телевизия "Европа" вчера ситуацията с коронавируса.


Няма причини за паника. Разбирам обаче, че колкото повече се явяваме по телевизията, експертите включително, в известна степен допринасяме за създаване на паника.


Ситуацията не представлява нищо много специално от епидемиологична гледна точка. Абсолютно нищо. Тя е по-лека от ситуацията от всяка сезонна грипна епидемия. Броят на заболелите е несравнимо по-малък, отколкото по време на грип. Броят на хората с усложнения и броят на смъртните случаи също е несравнимо по-малък, отколкото всяка година след грипната епидемия.
Хората се страхуват може би защото е ново заболяване. То вече не е ново, започна през 2019 г. Така че - дайте по-спокойно. То има признаците на типична дихателна инфекция,


като наблюдаваме ставащото в Китай. Имаше пик на заболевамостта, а сега спада.


Не е вярно, че коронавирусът поразява предимно възрастни хора. Като всички вируси, които причиняват дихателни инфекции, той може да зарази абсолютно всеки. Но човек може да го изкара напълно безсимптомно, което се наблюдава при младите хора. В групата на старите хора и на тези с хронични заболявания инфекцията може да протече тежко и всъщност това виждаме в момента. Лекото преболедуване на младите хора е добрата новина, защото те нямат нужда от лечение - нито домашно, нито болнично.


Вярно е, че светът не е подготвен за такава атака. Явно не сме научили това, което е трябвало. Най-пресният случай е т.нар. свински грип, който се появи през 2009 г. Ние очаквахме да се появи грипна пандемия и може би 5-6 години преди това човечеството започна под ръководството на Световната здравна организация да се подготвя. Бяха направени пандемични планове на всички държави - по региони, по месторабота, за действие при екстрена ситуация. Всичко това беше проигравано многократно. Бяха правени изчисления колко болнични легла биха трябвали при грипна пандемия, колко защитни облекла, какво ще бъде отношението между държавите - включително и това беше предвидено: че ако има много заболели, държавите, износителки на препарати, предпазни облекла и маски, ще затворят износа, за да си запазят собственото население.


Всичко това е проигравано. Е... явно не сме се научили достатъчно...


Трябва да наблюдаваме ситуацията в Китай, защото това е страната, която ни дава информация за една болест, с която не сме се сблъсквали досега. Така че всичко, което казвам, е на базата на опита ми с грипа и другите респираторни инфекции. Така или иначе сто процента сигурност абсолютно няма. Но в Китай в момента виждаме, че затихва епидемичната вълна след пика. Това е нормалното да очакваме. Вековната епидемиологична практика показва, че всяка епидемия достига своя връх и приключва.


Но в България не сме готови за екстремална ситуация, каквато в момента нямаме, освен това. Експертите започнахме да излъчваме много противоречиви послания. По време на грипната епидемия казвахме: "Носете маски." Сега, когато няма маски, казваме: "Не носете, само болните и медицинският персонал трябва да носят." Това не е толкова важно, но се безпокоя, че от такива малки неясноти хората започват да не вярват и на сериозните неща.


Това вече е лошо и това води до паника. Липсата на доверие води до паника.


Производството на маски трябваше да бъде подготвено много по-рано. Но медицинският персонал, който разполага с маски, е добре да знае, че когато свали маската и тя виси "като герданче", трябва просто да бъде хвърлена. Губи си смисъла при слагане и сваляне. По-добре да я няма.


Колкото до това дали епидемията ще продължи и пикът й ще е през септември - хайде да доживеем и да видим...


Мисля и че членовете на информационния щаб допускат много съществена грешка. Аз бих прекъснала тези пресконференции два пъти на ден, защото е достатъчно информацията, която те изнасят, да бъде публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Но това трескаво очакване какво ще се каже в 8 ч. и след това в 5 ч. мисля, че действително изнервя обстановката и би трябвало да бъде преустановено вече.


Насочвайки се само към коронавирусната инфекция,


много е важно клиницистите да не забравят пациентите си с другите заболявания.


Защото би било трагично да изпуснем пациенти със сърдечни заболявания или с други белодробни заболявания.


Вируса го има в нашето общество. Отрицателните резултати се определят от това по какъв начин и от какви хора се взема материал за изследване. Докато изследваме контактни или хора, за които има данни за пътуване в Италия или Китай, се боя, че пропускаме случаите на тежки пневмонии при възрастни хора, които вероятно част от тях ще бъдат положителни. Ако изследванията се концентрират във вътрешните и белодробните отделения, вероятно ще има повече положителни резултати. Което също не е кой знае каква новина.


Нулевият пациент има значение при заболявания от други групи, не при дихателните инфекции. При тях е почти невъзможно да се открие. Освен това нулевият пациент е интересен, когато правиш научно изследване. От практическа гледна точка няма никакво значение. При по-масово разпространение на причинителя е важно всички усилия на здравната система да бъдат съсредоточени върху тежко болните, защото е важно те да оживеят.


Ограничителните мерки са ефективни до някакъв момент. В рамките на 4-5-6-7 седмици това е допустимо,


при което пак трябва много внимателно да обсъдим как да ограничим контактите си, защото животът не спира. Можем да спрем да ходим на гости и на театър, но не можем да спрем да ходим на работа. Особено някои видове работа. Лекарите не могат да работят дистанционно, общественото обслужване не може да бъде дистанционно. Всъщност животът на обществото трябва да бъде запазен и това беше основен елемент в пандемичните планове - така да се настроят нещата, че независимо от това, че има заболяване, животът да върви нормално - да не се затварят магазини, децата да могат да ходят на училище. Ние не можем да се затворим вкъщи.


А това, че се научихме да си мием ръцете, е много положително и ще ни помогне при много заболявания. И коронавирусът е един от малките проблеми в сравнение с чревните инфекции, да речем, в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В България спокойствието често преминава в безхаберие и после в безразличие

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Те и в Италия така говореха, ама сега май си промениха мнението нещо :)

 3. 3 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Това, което прави ситуацията специална, е явната липса на каквато и да е предварителна подготовка за подобни ситуации, като например ясно разписани планове за действие - на първия ден от регистриране на заразяването правим това, през първата седмица онова ...

  http://rodenivbg.com
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Аз пък мисля, че точно сега е времето да бъдем стреснати и уплашени. След седмица ще е вече много късно и няма да има смисъл...

 5. 5 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Анализират нещо , което никой не познава. От там всяко твърдение за успокоение или паника е безсмислено. Ние не познаваме вируса, никой не може да каже в момента , дали е тежка ситуацията или не. До месец най вероятно ще стане ясно

 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1101 Весело

  Какви са глупави тия китайци нямат един експерт като нашите да им каже, че ситуацията с корона вируса не е нищо особено. А те цял град с население по-голямо от това на Българя блокираха и не даваха птиче да прехвръкне! Нови болници за 11 дена построиха - пари на вятъра, сринаха си икономиката за няма нищо!

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 493 Весело

  Спокойно, народе, вируси има за всички!

 8. 8 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  "...Дайте по-спокойно – ситуацията с коронавируса не е нищо много специално..."

  Разбира се, че не е нищо специално. Хората мрат, нормално. Мрат предимно старите хора. Ами като не щат да мрат от глад, ето една друга възможност. И без това всички са се наточили срещу "лакомите страрци".

 9. 9 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Една такава дама с медицинска титла обясняваше преди само месец, че рискът за България е нулев. Явно титлата не е гаранция, че си информиран и/или мислиш с главата си.

 10. 10 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Оф, от такива специалисти, които лежерно ни успокояват, най-много трябва да се пазим! Какво коментира Китай, като, явно не е анализирала случчващото се там! Та в Китай в момента има застой и спад, защото бяха 5 седмици в изолация. Повече от месец тотален блокаж! И това не беше само в Ухан, ами във всички градове в областта. Никакво ходене на работа, стоиш си у дома, право да излизат само до магазина за хранителни стоки на всеки два дни, срещу подпис, носеха продукти и ги оставяха пред входовете на жилищните сгради и т.н. В Ухан бяха изпратени екипите на 3 ,да ги наречем, военно-медицински университета, барабар с оборудването и персонала на съпътстващите ги университетски болници. Въобще наясно ли е гопожата за какво иде реч и как се постига подобна организация.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Весело

  Как да дишаме по-спокойно след като медиите се грижат ежедневно да нагнетяват напрежението и паниката сред целокупното население? Вече 90% от всички статии са посветени на короната, а и по телевизионните канали по новините все за това говорят.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  За такива безотговорни изказвания трябва да има наказателна отговорност.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Глас на Разума!
  Проблемът е - кой ще го чуе!!!
  За съжаление тези дни чуваеми са онези, които крещят най-силно и имат най-радикални тези!!!!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Не е лошо да се прояви малко здрав разум.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5276 Неутрално

  Всичко случващо се до сега у нас показва че не можем да се справим с евентуална бъдеща пандемия. Лъсна неподготвеността и необезпечеността на здравната ни система. Да не говорим за неадекватния ни здравен министър-финансист посрещаш днес камиони от Турция на митницата доставящи предпазни средства

 17. 17 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Така, като гледам постовете , герберастката форумна агитка вече се е записала във доброволното опълчение за войната на Баце. И понеже не могат да намерят вирус, когото да отстрелят, пуцат по всеки професионалист, който призове за здрав разум.
  Ех, да бяха такива опълченци и когато вожда им се гъне като настъпен червей пред Путин или Ердоган. Но, къде ти.....

 18. 18 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Още преди седмица коментирах , че този комплексиран военен трябва да му се вземе думата , не три пъти на ден да сменя униформата и да се прави на важен от екрана.

 19. 19 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Още преди седмица коментирах , че този комплексиран военен трябва да му се вземе думата , не три пъти на ден да сменя униформата и да се прави на важен от екрана.
  —цитат от коментар 18 на djb95


  За Годжи ли говориш?

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  'ситуацията с коронавируса не е нищо много специално'
  Просто ще трябва да се дадат жертви в олтара на нефинансиранта колхозна 'здравна система имени товарища Семашко. Там където са правени икономии откъм парични средства закономерно идва момент да трябва да се компенсират със загуби в жива сила.
  Животът тук е евтин ,така беше при соца така е и при бойкосоца. Както при Червената армия- броят на жертвите дадени за непревземането на германско картечно гнездо не е важен.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Поредният експерт, който казва че този вирус не е нищо по-опасно от един грип, даже е доста по-малко разпространен, но в същото време е пълно с хора дето искат да вкараме военно положение в държавата. А барба ганьос ежедневно обяснява с компетенцията на лекар, каквато той няма, кога, как и колко страшно щяло да бъде заради този бич коронавируса. Лекарите трябва да са още по упорити в това да обясняват на средностатистическия ганьо че това не е по разлчно от всеки един грип.

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#1] от "Over":

  Най опасни са тези като теб, които продължават да ни убеждават че трябва да се покриваме като мишки по домовете всяка зима щото имало навън грипове.

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Млъкнете бе, оставете лекарите да се чуят. Вашите некомпетентни мнения размиват всяко експертно изказване.

 24. 24 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yana Derevyanchenko":

  Глупости, коронавирусите са отдавна познати. Лекарите са съвсем наясно как трябва да се процедира.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#10] от "sbk":

  Значи да вкараме военно положение само щото вас ви мързи да ходите на работа и ви е удобно да драматизирате въпреки единодушното мнение на ВСИЧКИ експерти. А кой ще ви плаща заплатата като рухне икономиката?

 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николов":


  Безотговорни в смисъл, като тези във форума ли? Щото това което казва тази лекарка го повтарят всички други, всички лекари ли ще вкараш в затвора?

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Браво Мира!! Браво! Много точно, Много ясно казано. Който може да прочете и разбере прочетеното ще го разбере. Който не може няма как насила да му го налеееш.

 28. 28 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Като всяка грипна епидемия ще отмине. Видяхме в Китай,че имаше пик и той отмина...

  Да, вярно, отминала е, но видяхме, че китай почти затвори държавата си. В центъра на епидемията дори всичко спря.

  Въпросът е какво искаме. Дали да се работи за минимално заразяване, или да се приеме, че е като грипна епидемия и не е страшно. Проблемът е, че ако я приемем за нормална болест и имаме 100-150 хил. заболели, болниците ще се пръснат по шевовете.

 29. 29 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#10] от "sbk":Значи да вкараме военно положение само щото вас ви мързи да ходите на работа и ви е удобно да драматизирате въпреки единодушното мнение на ВСИЧКИ експерти. А кой ще ви плаща заплатата като рухне икономиката?
  —цитат от коментар 25 на Billy Pilgrim


  Значи приемаме, че в Италия една от най-развитите икономическ държави, с медицина на светлинни години от нас въведоха карантина, защото не им се работи? Хилядите заразени и вече няколкостотин починали, препълнените болници и липсата на капацитет за обслужване на заболели няма значение. Ние тук сме специални, пазени от аурата на Ген.инж. мин. пред. др. Борисов.
  Сега сериозно. В Италия подходиха първоначално точно както призовава Кантърджиев и тази др. Нямаше сериозни ограничение и карантина. Разчитайки, че здравната система ще се справи с възникналите случаи. Е оказа се, че дори тяхното здравеопазване се задъха и че по-правилният метод е карантина от самото начало и ограничаване на възможностите за заразяване. Тук и при 1/10 от хоспитализираните в Италия болниците ни ще са чао, и ще настане хаос.

 30. 30 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 421 Любопитно

  Предлагам на докторката да докаже твърденията си. Да заразим 200 000 души и да изчакаме колко ще умрат, щото в момента всеки се прави на най-умния и обяснява как останалите говорят глупости или преувеличават. Нека не се паникьосваме, но и да не неглижираме препоръките.

 31. 31 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Доста разнопосочни мнения се чуват. Едни казват, че не трябва хич да се шашкаме, а други, че едва ли не настъпва апокалипсис. Както винаги истината, според мен, е по средата. И този анализ тук звучи доста логично и на място. Затова нека наистина бъдем по-спокойни. Най-голямата паника идва от медиите. Те се надпреварват как да са по-интересни и актуални и пускат гръмки заглавия. И хората се хващат. Така че, наистина, нека успокоим топката, да си живеем живота, да си мием ръцете и каквото дойде.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Аман от специалисти, които не могат да направят разлика между обикновенния грип и корона вируса като последици:

  „За грипа е характерен инкубационният период от 1-2 дни. Старт изведнъж”, поясни академик Гълъбов. „При грипа първия ден няма симптоми на белодробно засягане. Тогава се проявява т. нар. оксидативен стрес, това са повишение на температурата, болки в мускулите и главоболие, което не се лекува от аналгин, аспирин и т.н. Кашлица се появява след най-малко два дни”.

  COVID-19 в София, извънредни мерки за сигурност

  „При коронавирусната инфекция няма такова нещо. За нея са характерни проблеми в дишането. Това е много характерно, пациентът казва: „Имам проблеми с дишането, кара ме да дишам учестено”. Но най-важното – почва с кашлица, която става все по-силна и по-силна. Това е, което доминира в клиничната картина”, подчерта академик Гълъбов.

  „Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища и то недълбоките. Птичият грип даваше поражения на дълбоките дихателни пътища и засягаше алвеолите. Коронавирусът навлиза дълбоко в дихателното дърво, включително алвеолите. Това е много тежко. Може да доведе до задух”, каза Гълъбов.


  https://www.vesti.bg/bulgaria/virusolog-ima-iasna-razlika-mezhdu-gripa-i-koronavirusa-6106742


  Люшкаме се от " няма страшно" до пълната истерия на обратния полюс ! Разумът просто отсъства......

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Паника, разбира се, не трябва да има. Ни има разлика между липса на паника и безхаберие.

  Г-жа Кожухарова не е права да твърди, че "ситуацията с COVID-19 не е нищо много специално":

  1. Това е нов вирус. За него няма утвърдени ваксини и лекарства. Не знаем точно кое работи при лекуването му.

  2. Може би понеже е нов вирус и нямаме изграден имунитет към него, заразяемостта е много висока. В общностите (градчета, религиозно групи), в които се появава този вирус броят на заразените расте експоненциално. Дори и доктори и политици (които знаят в какви условия работят и се стараят да се предпазят) се разболяват и умират.

  3. Вируса се пренася от хора, които нямат симптоми. Поради това, мерки които са работили преди (като проверка на температурата) не работят.

  4. Вярно, че абсолютния брой умрели от грип е по-висок от този от COVID-19. Но смъртността изчислена от Световната здравна организация като процент от разболялите се е далеч по-висока от тази на грипа (над 2% при COVID-19 срещо 0.1%. Може само да се надяваме, че с наличието на тестове ще се окаже, че разболялите се са 20-40 пъти повече и смъртността от COVID-19 е същата като при грипа.

  5. Много страни взимат строги мерки за да защитят населението си. Вече полетите от България до Израел са спряни. Ако не искаме България да последва Италия с всички произтичащи последствия за българската икономика, по-добре да сбъркаме в посока предпазливост, отколкото в обратната.

  Ситуацията с COVID-19 _е специална_. Но мерките на българските власти не са. След като един обикновен грип в България изисква грипна ваканция, за COVID-19 трябва не само временно (докато се изяснят по-добре нещата) спиране на представления и прожекции, но и на спортни състезания и дискотеки.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  Съгласен съм с основното послание на докторката.... не трябва българите да изпадат в паника.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Весело

  До коментар [#30] от "VeLikoV":

  Умирането е лесната и приятна част от цялата ситуация 😁
  Неприятната и поразяваща част е лекуването и преживяването 😁

 36. 36 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Твърденията на д-р Кожухарова са подвеждащи.

  Да, в Китай има спад. Но той се случва точно защото Коитай взе драстични мерки, а не третира болестта като нещо подобно на грип.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#29] от "anton83":

  И по какво прецени че италианския подход е правилния? Тепърва ще берат последствия от тоя един месец, дано да остане само един месец. Отделно нашата държава няма потенциал за такова нещо, разберете че няма кой да ви плаща заплатите ако се наложат такива мерки. Здравната система не може да си позволи да изплаща на всички да стоят един месец вкъщи, нито бизнеса, да не говорим как ще се отрази по нататък по веригата такова нещо. Мислете преди да пишете. Когато ви удари в джоба бързо ще запеете друга песен, солено ще ви излезе тоя месец който го искате.

 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#28] от "ilinko":

  Което означава, че ще трябва да вдигнат заплатите на лекарите и да отделят извънредно средства за здравеопазване, няма лошо :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#29] от "anton83":

  И защо е нужно да се поставят всички контактни хора под карантина след като нито заразността е по различна от един грип, нито вируса е по-опасен.

 40. 40 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко е безотговорно това мнение на докторката. Защот тогава Италия е в карантина? Няма да убие много хора, няма спор, но какво правим, ако срине системата и не могат да те приемат за един апендисит? Какво правим, ако умират хора по улиците, както се въртят клипчета от Иран? Пак ли всичко ще е точно? Да решим, може пък да е точно, събираме ги, погребваме ги набързо и продължаваме, но после да нямя оплаквания, ама защо така стана.

 41. 41 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  В Италия вече май станаха двойно повече заразените на глава от населението, сравнено с Китай, и не се вижда забавяне все още

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  пардон, не заразените апотвърдените носители на вируса

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#29] от "anton83":И защо е нужно да се поставят всички контактни хора под карантина след като нито заразността е по различна от един грип, нито вируса е по-опасен.
  —цитат от коментар 39 на Billy Pilgrim


  Пак прочети какво писах. Случва ли се всяка година при грип болниците да нямат достатъчно персонал и да се чудят на кой от всичките пациенти с проблеми с дишането като следствие от вируса да осигурят обдишване. А точно това се случва в богатата Ломбардия. Гледам, че и болниците в Сиател не могат да се справят и търсят допълнително персонал от останалата част от страната.
  Според теб няма разлика с грипа и това се случва всяка година?

 44. 44 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  След три месеца никой няма да си го спомня този проловут вирус.

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1645 Неутрално
 46. 46 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#43] от "anton83":

  Никой не ни дава статистиката колко хора се заразяват и се хоспитализират заради грип, може би ако я дадат ще звучи още по страшно. Факт е че мнението на всички лекари досега е единодушно. Вече е факт и каква е смъртността, нищо по различно от грип, за какво са тези драматични мерки не мога да кажа. Доколкото разбрах една от държавите в ЕС е казала че според тях това не е нищо по-различно от всички сезонни вируси и не мислят да прилагат по специални мерки. Масовата истерия понякога кара и управляващите да вземат неадекватни мерки, защото това се очаква от тях.

 47. 47 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 365 Неутрално

  В интервю професор Кожухарова - виден български епидемиолог - казва, че нищо специално няма в т.н. коронавирусна инфекция.
  Обяснява и защо е така.

  Ма нискочелия Муньо пак сумти и подсмърча, щял бил да мре!

  А дали някой от подсмърчащите знае правят ли някъде тестове за риновируси(те са причинителите на грип)?
  И защо не тестват, каква е причината?

  Да вярваш по-вече на подмятащото се между ушите ти, отколкото на думите на професор-епидемиолог, също е заболяване.
  При това много по-сериозно от коронавирусната инфекция.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 48. 48 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 532 Разстроено

  Вече е факт и каква е смъртността, нищо по различно от грип, за какво са тези драматични мерки не мога да кажа. Доколкото разбрах една от държавите в ЕС е казала че според тях това не е нищо по-различно от всички сезонни вируси и не мислят да прилагат по специални мерки.
  —цитат от коментар 46 на Billy Pilgrim

  Чисто статистически погледнато сте прав по отношение на сравненията за смъртността до момента. Но не бива да забравяте факта, че ниската смъртност при коронавируса е в резултат на изключителните защитни мерки, които се взимат. Ако реакцията в Китай беше като при нормален грип, картинката щеше да е съвсем друга.

  Другата разлика е, че последствията при оздравелите тепърва ще се оценяват. Интересно ми е да разбера коя ли е тази Европейска държава, която нямала да предприемен по-строги мерки. В Германия, въпреки пандемичните планове, по които те без съмнение са специалисти, се очаквало да бэдат заразени поне 60% от населението. Снощи гледах едно обръщение на Ангела Меркел по темата и там тя спомена тази цифра., като борбата била не да се спре разпространението на вируса, а да се забави, така че да може да достига капацитета на болниците.

  http://rodenivbg.com
 49. 49 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#43] от "anton83":Никой не ни дава статистиката колко хора се заразяват и се хоспитализират заради грип, може би ако я дадат ще звучи още по страшно. Факт е че мнението на всички лекари досега е единодушно. Вече е факт и каква е смъртността, нищо по различно от грип, за какво са тези драматични мерки не мога да кажа. Доколкото разбрах една от държавите в ЕС е казала че според тях това не е нищо по-различно от всички сезонни вируси и не мислят да прилагат по специални мерки. Масовата истерия понякога кара и управляващите да вземат неадекватни мерки, защото това се очаква от тях.
  —цитат от коментар 46 на Billy Pilgrim


  Хората могат да се хоспитализират и поради грип и поради отравяне с метилов алкохол. Само че явно заради грип или натряване не се оказва необходимо да се наемат допълните нови 20 000 здравни работници. Да се увеличат броя на леглата в отделенията за ИНТЕНЗИВНО(!) лечение от 5000 на 7 500. Да се обсъжда превръщането на хотели в карантинни центрове. Това в Италия. И всичко това е необходимо, за да се лекуват хора, които са в толкова тежко състояние, че имат нужда от хоспитализация. Част от тях в животозастрашаващо състояние. За Китай дори не говорим. Там се наложи да строят нови болници. А тъкмо в Китай се опитаха да си затворят очите първоначално и да не всяват паника. Резултата го видяхме. Гарантирам ти, в комунистически Китай съвсем не за кеф и поради хиперетрофирала грижа за хората блокираха страната и си разипаха икономиката.
  А ето ти един разказ на лекар от Бергамо. Да видиш за какво става дума.
  https://bergamo.corriere.it/notizie/cronaca/20_marzo_07/coronavirus-bergamo-medico-humanitas-facebook-situazione-drammatica-altro-che-normale-influenza-4fdf6866-6088-11ea-8d61-438e0a276fc4.shtml
  Имаше го и на български, но не ми се рови сега.

 50. 50 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "b_52_strato":

  "Да вярваш по-вече на подмятащото се между ушите ти, отколкото на думите на професор-епидемиолог, също е заболяване."

  Само дето професорите епидемиолози от нормалните страни ПРОТИВОРЕЧАТ на думите на българския професор-епидемиолог. На тях да вярваме ли?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#48] от "Rauchmann":

  Пак според експерти, обикновено каквито и мерки да се вземат и колкото и строги да са те, това не променя съществено разпространението на такива вируси. Дали щеше да е по страшно без тази драма не можем да твърдим еднозначно. 80-90 процента от заразените така или иначе минават без нужда от лекарска намеса. Засегнати са най-вече хронично болни хора, които ако не от този вирус ще се усложнят от някой друг. Дори и при нас някои от изследваните са в болница не заради симптоми на коронавирус ами заради други проблеми и впоследствие (щото го търсят под лупа) установяват че имали коронавирус.

 52. 52 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#47] от "b_52_strato":

  Предлагам Кожухарова да преведе статията си на италиански и да я прати в Куриера де ла Сера. Да им обясни на италианците, че нищо няма. И особено на онзи лекар от споделения от мен линк. Може и в Китай да пише. Там се поразмина вече, така че може и да се отърве само с неразбиране и присмех.

 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#49] от "anton83":

  Всеки лекар може да си каже мнението, преобладаващото обаче е ясно какво е. Щом ви се живее във военен режим заради заболяване при което риска от смъртност е 0.34 процента и то застрашени са само тези, които принципно са застрашени и без вируси, искайте си го. Аз обаче не го искам това военно положение, защото резултатите от него ще са в пъти по-страшни от този вирус.

 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  "Щом ви се живее във военен режим заради заболяване при което риска от смъртност е 0.34 процента и то застрашени са само тези, които принципно са застрашени и без вируси, искайте си го. "

  Престани да лъжеш!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  Какво е преобладаващото мнение какво е? И от кого се споделя това мнение? От форумните и интернет експерти ли? Защото ако гледаме мерките по света, в държави, които не са управлявани от тикви и калинки и са истински демокрации, преоблададаващото експертно мнение е за опасността от корона вируса.
  А огрничителните мерки се взимат за цялото общество. Без значение дали някой много се притеснява, че ще му наложат диктатура. Все едно не живее вече в такава.

 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  В Италия положението е тежко, понеже не са дисциплинирани и си мислят - правилата са са за всички, но не и за мен. Имат неестествено висока смъртност към 4%. Австрия смята да затвори границата с Италия.
  Вирусът е много опасен, понеже засяга предимно белият дроб (има рецептори само за белодробни клетки) и води до пневмония и задушаване, а не носа и гърлото, като другите грипове.
  Паниката е безсмисленна, понеже това не е холера или чума, при която смъртността е 90%.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#52] от "anton83":

  В Италия дневно умират около 1600 души а в Китай към 30000. Погледни смъртноста от коронавирус каква е, направо е нищожна сравнено с броя на всички умиращи. Особено пък в Китай където беше толкова страшно положението.

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#55] от "anton83":

  Не от лекарите. Всички, включително СЗО го вкарват в категорията "не особено опасни инфекции". Форумните експерти обикновено са на мнение че всичи ще мрем до няколко месеца. Ето и тук жената е лекар, обяснява ама ганьо пак си знае неговото и пише ли пише.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#54] от "⎮":

  Кое е лъжата?

 60. 60 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  "Кое е лъжата?"

  Всичко което съм цитирал.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Billy Pilgrim":

  "Всички, включително СЗО го вкарват в категорията "не особено опасни инфекции"."

  Престани да лъжеш!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#28] от "ilinko":

  Е, не я приемаме и какво правим - спираме да живеем и измираме от глад ? Или почваме да живеем в концлагер и накрая изпадаме в соц мизерия ?

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#60] от "⎮":

  СЗО казва че от данните които имат, което включва само регистрираните случаи стигнали до лекар, смъртността е 3.4 процента, но в същото изказване уточняват че най вероятно процента значително ще спадне, когато се установи колко разпространено е заболяванет (т.е когато се установи колко са заразените които изобщо не са стигнали до лекар). Вече се установи че 80-90 процента изобщо не стигат до лекар. Ако можеш да смяташ си направи сметката, ако не можеш аз вече съм ти я направил. Само с обвинения че лъжа не става, трябва и да се обосновеш.

 64. 64 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#61] от "⎮":

  Добре, сподели ни колко опасно е заболяването според СЗО

 65. 65 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Billy Pilgrim":

  "Добре, сподели ни колко опасно е заболяването според СЗО"

  Хайде, ТИ сподели колко опасно е заболяването според СЗО. Можеш ли?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#55] от "anton83":Не от лекарите. Всички, включително СЗО го вкарват в категорията "не особено опасни инфекции". Форумните експерти обикновено са на мнение че всичи ще мрем до няколко месеца. Ето и тук жената е лекар, обяснява ама ганьо пак си знае неговото и пише ли пише.
  —цитат от коментар 58 на Billy Pilgrim


  Когато някой говори за общото мнение и "всички" ми става ясно колко е информиран.

  Точно директорът на СЗО в последното си изявление говори, че КОВИД е с потенциал да се превърне в Пандемия. Пандемия, която обаче може да се контролира. И точно той говори за необходимостта от повсеместно тестване, изолиране на заразените и проследяване на контактите им. Както и за мерски за ограничаване на разпространението сред населението. Включително ограничаване на публични събития и затваряне на училища. Експерти от СЗО посетиха Китай, за да ообобщят техния опит и да го представят на света. Защото именно Китай се смята, че е се е справил с пика на болестта. А СЗО е заделил 300 милиона за справяне с това неразличимо от грип състояние.
  Другото ти сравнение е чиста манипулация. Предлагам, тъй като в България случаите на заразени от Лаймска болест са няколко десетки годишно, а умират съвсем малко, да не им обръщаме внимание.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#48] от "Rauchmann":

  Това звучи разумно но е много, много различно от паниката и истерията която тече в медийното пространство.

 68. 68 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "Billy Pilgrim":


  "СЗО казва че от данните които имат, което включва само регистрираните случаи стигнали до лекар, смъртността е 3.4 процента, но в същото изказване уточняват че най вероятно процента значително ще спадне, когато се установи колко разпространено е заболяванет (т.е когато се установи колко са заразените които изобщо не са стигнали до лекар). Вече се установи че 80-90 процента изобщо не стигат до лекар. Ако можеш да смяташ си направи сметката, ако не можеш аз вече съм ти я направил. "

  За разлика от теб, аз мога да смятам. И не се опитвам да правя сметките за разлика от експертите. ФАКТ Е, че СЗО казва че смъртността е 3.4%.

  Останалото са твои фантазии.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#60] от "⎮":

  Ето ти цитат от сайта на СЗО:

  The most common symptoms of COVID-19 are fever, tiredness, and dry cough. Some patients may have aches and pains, nasal congestion, runny nose, sore throat or diarrhea. These symptoms are usually mild and begin gradually. Some people become infected but don’t develop any symptoms and don't feel unwell. Most people (about 80%) recover from the disease without needing special treatment. Around 1 out of every 6 people who gets COVID-19 becomes seriously ill and develops difficulty breathing. Older people, and those with underlying medical problems like high blood pressure, heart problems or diabetes, are more likely to develop serious illness. People with fever, cough and difficulty breathing should seek medical attention.

  И те ли лъжат като в прав текст ти казват че 80 процента не се налага да стигат до лекар. Или като ти казват че застрашени са предимно възрастни хора и такива с предишни заболявания.

 70. 70 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#68] от "⎮":

  Не е никакъв факт. Това е цифра циркулирана от медиите, които не пускат цялата информация от СЗО. СЗО казва че е 3.4 процента от това което имат като данни до момента, но в момента в който се установи колко разпространен е вируса очакват този процент драстично да намалее. Това е цялото изказване на СЗО. Заради такива неграмотници като теб хората се шашкат.

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#66] от "anton83":

  Споделил съм цитат от сайта на СЗО, прочети го

 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Billy Pilgrim":

  "СЗО казва че е 3.4 процента от това което имат като данни до момента, но в момента в който се установи колко разпространен е вируса очакват този процент драстично да намалее. "

  Виж сега, игнорамус, СЗО ВИНАГИ казва, че това е числото което има като данни в момента. ВСЕКИ учен ВИНАГИ казва така.

  Я покажи къде СЗО казва, че този процент драстично ще намалее?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Billy Pilgrim":

  "И те ли лъжат като в прав текст ти казват че 80 процента не се налага да стигат до лекар. Или като ти казват че застрашени са предимно възрастни хора и такива с предишни заболявания."

  Прочетох цитата. Къде ТОЧНО СЗО казва, че заболяването не е особено опасно? КОНКРЕТНО?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 74. 74 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, Ню Йорк Таймс имат много добра статия да образова неекспертите как работят вирусите:

  https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/11/science/how-coronavirus-hijacks-your-cells.html

  Няма да е лошо ако вземете разрешение от тях и я преведете на български. Знам, не е толкова лесно колкото преписването на произволни мнения от всякакви "герои" от Фейсбук, но нали се правите на журналисти...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 75. 75 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 390 Разстроено

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  Грешиш, 10 пъти повече, 3.4%.
  Хигиенните мерки и ограничаването на контактите се правят да се забави развитието на заразата и да не се свръхпретоварят болниците.
  Тези, непаникьосаните стоят по моловете , фитнеси, заведения, екскурзии и после защо баба ми бере душа?!?

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 76. 76 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 390 Разстроено

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  Грешиш, 10 пъти повече, 3.4%.
  Хигиенните мерки и ограничаването на контактите се правят да се забави развитието на заразата и да не се свръхпретоварят болниците.
  Тези, непаникьосаните стоят по моловете , фитнеси, заведения, екскурзии и после защо баба ми бере душа?!?

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 77. 77 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":

  Пък аз ти казах, че СЗО определя опасността от пандемия като много висока. Отделя сериозна сума за борба с вируса, счита за необходимо в зависимост от ситуацията ограничаването на събирането на хора на публични места. И дава за пример Италия, Корея(където обикалят и пръскат по улиците дори) и други държави за мерките за справяне. Пък Китай, в който наистина се въвведе военно положение е еталонът и първата държава, успяла да се пребори с тренда.

 78. 78 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Между другото, в Италия смъртните случаи са 631 увеличение с над 100. Като е ясно, че ще има и още. Тенеденцията е на нарастване. В Ню Йорк вече използват националната гвардия.

 79. 79 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Революцията иска жертви. Тя руши и за нея няма нищо свято от стария ред. Тръмп е символът на стария ред. Какво ще стане със света, ако му се позволи и втори мандат. Благодарение на него върховният съд и днес е наклонен надясно, недай боже какво ще е при втори мандат. Затова, и светът да се провали, ще е нищо, ако не съумеем да махнем Тръмп, звъни демократски въздухът. Няма пряка акция, няма подлост, която да е осъдима, в името на великата цел, премахването на Тръмп -- символът на мракобесието, видяно през демократската оптика.

  Пряка акция вече беше пробвана. Не се получи. Импийчването, макар за нищо, даде като резултат кръгла нула. Не че няма да се възсъздаде и второ, а че и трето импийчване. Има още време до Ноември. И него бис-импийчване, и то ще има същият успех. Баражът от атаки чрез демократските медии е напълно игнориран от човека на улицата.

  Но, да не си правим илюзии. Демократската партия има несравним потенциал, особено в съчиняването на невиждани подлости. А, както казахме, подлостта никак не е за пренебрегване в революционната борба. Да не забравяме и това, че демократската партия, чрез медиите си, има изключителна власт над света, особено, когато подлостта е на въоръжение. Тя и плаща щедро на готованковци, които за пари ѝ служат прилежно. Имаме си и наши платени драскачи като Харалан Александров или Ивайло Дичев, които за пари са готов да избълват всякакви нелепости. Но, не само те. Имаме цяла армия от гласовити платени желаещи да се изявят с безумните тези на демократската партия, пренесени на българска почва. Четем ги всеки ден.

  Бедните, безимотните, са мнозинство навсякъде. Измамници като Бърни Сендърс знаят добре това и добре се възползват от този факт. Ако бентът се отприщи и се позволи на демагога Сендърс да се възправи срещу Тръмп, Сендърс ще е президентът hands down. Бърза консолидация на "здравите сили" обаче го блокира. Засега. DNC-то обаче разбира, че дементният няма да може да се справи. Затова, последният писък в борбата срещу Тръмп, е прилагането на методиката, която демократската партия владее най-добре -- подлостта.

  Последните събития показват изключителната власт не само в Америка, но и над света, която има демократската партия, когато включи подлостта в революционната си борба срещу Тръмп. Пропорциите на тази власт надхвърлят всякакви мислими граници. Взема се един сезонен проблем, който, за демократско щастие, съдържа и controversial elements и се
  раздухва до небесата. Толкова много се раздухва, че даже срива и борсите -- леко ги срива, не чак колкото им се иска да е по демократски, та да ги върне до нивата им през 2016, но все пак. Разбира се, обсъждането на сезонния проблем, даже и в научните списания, доколкото имунологията е наука, е строго контолирано в политически коректна посока, но това е друга тема. Важното е да се създаде усещането за трагедия, а трагедията е ясно от кого е предизвикана. От злодея Тръмп е предизвикана, разбира се.

  Лехичките покрай улицата, посадени от управата на града винаги бяха с шарени цветенца. Дойде Тръмп и елате да ги видите сега тези лехички. Ще докладвам на форума като пукне пролетта, но поне предните пролети беше сивичко. Doom and gloom трябва да е чувството у всеки, ама лехичка ли, ама коронавирус ли, ще е стимулантът, няма значение. Светът на Тръмп е мрак и отчаяние, свят, в който небето се събаря и народът изнемогва, неинтубиран и обречен. Зъл Тръмп, зъл.

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "bryghtlyght":

  Престани да бълнуваш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#77] от "anton83":

  ОК, пак ви казвам, щом искате да се драматизирате ваше право си е, аз пък отказвам да се драматизирам. А и нека не пресилваме с авторитета на СЗО, винаги ли тази организация е била права в прогнозите си и дали решенията им не са и политически? Немалка сума тази организация вече е получила за справяне с проблема от различни държави. Епидемолозите обясниха колко е опасно заболяването, ние самите виждаме колко е заразно щом от 20-30 изследвани контактували със заразен при нас няма и една положителна проба. Но пак повтарям, ваше си е правото да се драматизирате, само не го налагайте на другите.

 82. 82 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "Billy Pilgrim":

  " А и нека не пресилваме с авторитета на СЗО, винаги ли тази организация е била права в прогнозите си и дали решенията им не са и политически? "

  Хахаха, досега обясняваше какво била казала СЗО, сега пък се оказа, че нямала авторитет. КОЙ има авторитет според теб, игнорамус, ТИ ЛИ?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 83. 83 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Докле е младост... . ... всичко е шега ! Само , че липсата на подготвеност говори за управлението предостатъчно , явно всички там са млади и неопитни !

 84. 84 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#68] от "⎮":

  Я да видим този процент.Това са смъртните случаи от разболелите се,нооооо от откритите,а не от болните,които никой не знае колко са .Като ги сложим и тях,да не се окаже че процента е по-малък от обикнавения грип.

 85. 85 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "anlazar":

  "Я да видим този процент.Това са смъртните случаи от разболелите се,нооооо от откритите,а не от болните,които никой не знае колко са .Като ги сложим и тях,да не се окаже че процента е по-малък от обикнавения грип."

  Я, още един екземпляр, който е по-голям експерт от учените. Поне рабфак завършил ли си? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Проблемът на света е, че фундаментите на науката са унищожени. Науката е в основата на правилното мислене, на мисленето, което позволява коректна оценка на света в който живеем. Объркването, което е днешното изпитание пред науката, води до невероятно обърканото мислене на обществото. За това какви са проблемите на фундаменталната наука съм писал вече тук, затова няма да се спирам на тях.

  Медицината не е наука в собствения смисъл на тази дума. Да вземем вирусологията. Въпреки че изолирането и характеризирането на вирус е възможно и това е голямо достижение само по себе си, то това не е всичко, което го прави обект на медицината. Анализът или синтезът на органична молекула, каквато по същество е вирусът, е обект на специална отделна наука, нямаща общо с медицината. Онова, от което медицината се интересува, е биологичната активност на дадено органично съединение.

  Ето тук медицината се разделя с науката. За да е наука и изводите ѝ да са достоверни, тя трябва да позволява провеждането на възпроизводими експерименти, а за да са възпроизводими експериментите, те трябва да се провеждат при контролирани условия. Няма индивид, при който да могат да се поддържат същите условия по време на експеримент, каквито са условията, когато се провеждат експериментите с друг индивид. Има непушачи, които умират на трийсет, а има столетници, които са си пушили като комин цял живот. Имунизирането винаги носи и жертви от "приятелски огън" -- няма сто процентова гаранция, че детето ти няма да бъде увредено от ваксината, въпреки че, най-вероятно, няма да му има нищо. Родителят обаче има и социална отговорност (а и държавна принуда) и имунизира детето си. От грип се умира, но дали ти, здравият, който не пие и не пуши, ще умре, хич и да не му мисли, ако лепне грип, както става всяка зима, а и лято -- има и летен грип.

  В науката не се поставят цели за изпълнение. Цели се поставят в инженерството и създаваните от него технологии. Имунологията, подобно на инженерните дисциплини, си поставя за цел да предотврати разпространението. Поради това, че не е наука и няма закони каквито са присъщи на една точна наука, имунологията прибягва до грубите методи на инженерството. На инженера в завода хич не му и трябва някаква си наука, след като има емпиричните наблюдения върху това какво работи най-добре. Ето защо, работник, който трийсет години се е въртял около машините или ваните, е сто пъти по-полезен за завода от многоучения инженер. Да не говорим, че и многоученият инженер, и той, в специализираната си подготовката в университета, е захранван с емпирични формули, които не произтичат от никакви теории.

  Тъй че, ефективното, онова, което работи при имунологията, е онова, което е работило от времето на баба ми -- грубата сила, изолацията, карантината. Никаква наука, никакви тинтири-минтири. Седем години затвор, ако не спазваш карантината. Така работи и имиграционната политика, която демократската партия не разрешава на Тръмп, само защото не е на власт. Дойде ли на власт, демократската партия ще е първа да прилага бордър кънтрол-а.

  Изводът от цялото това нещо е, че, ако си активен, си единствено в ръцете на съдбата. Имунолозите знаят точно толкова, колкото и ти по въпроса. Ако искаш спасение, измий си ръцете и се скрий някъде. Това е максимумът от знания, които и имунолозите имат. Бих добавил и това -- пий само дестилирана вода от собствен дестилатор. Ако пък вземеш, че се тръшнеш, тръгваш си по реда -- или грипа го караш леко и за седмица си отива, като пиеш чайчето от лайка и пазиш стаята, или пък, ако имаш усложнения, лекарите си прилагат схемите на лечение върху теб и, ако е дадено, се оправяш. Това е тъжната картинка. Човечеството още е много далеч от овладяването на законите, които движат предпазването на човешкото същество от заразни болести, както много от природните закони са овладяни от физиката и химията sans глупотевините, които ни се натрапват и там в последния век. Това допълнително уврежда и без друго затрудненото мислене тук и там.

 87. 87 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#85] от "⎮":

  Тъпак,тази под чиято статия пишеш ,е професор,но ти, комсомолско секретарче ми говориш за РабФак,както се пишеше.Виж си дипломата,ако си забравил.Предполагам си от Мадан.От там идваха такива.

 88. 88 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Липсата на доверие води до паника. - Точно! А на кого по-конкретно човек може да има доверие? Не се сещам за която и да е институция в България, на която да имаш доверие. Доверието е изразходван ресурс. Един искаше да оправи страната за 800 дни, други разтурваха седянки, трети ...

  master
 89. 89 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#88] от "gigabyte":

  Доверие можеш да имаш единствено на науката, когато тя работи в сътветствие с научния си метод. Днес тя е корумпирана и научният метод е свит в ъгъла. Ето защо, науката днес сама се е ранила в сърцето.

  Извън науката, всичко останало е основано на вяра и има психологически обертонове. При вируса се спасява всеки сам. Всичко, което ще чуеш за спасението си, си го знаеш и без друго.

  Колкото до доверието по общите политически въпроси, там това е винаги само пожелателно. Ако някой ти е казал, че някога е имало доверие, а пък сега се е загубило, не му вярвай. Политическите предпочитания винаги се определят от това кой ти защищава интересите. Ако си богат, няма да имаш доверие в някой, който иска да те раздели с парите ти. Ако пък си беден, доверието ти е в този, който ти обещава, че ще ръфа богатите в твоя полза. Ако не си изпълнят обещанията, те стават история, както стана с не един и два герои на деня. В политиката няма някакъв общ принцип, който да води конституентите. При incumbents пък обединяващият принцип е единствено да са на власт, каквито и други принципи да нарушават.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Спокойно!
  Корабът потъва, вода ще има за всички.

 91. 91 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#88] от "gigabyte":

  Вярвай на професионалистът,от горната статия.

 92. 92 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Ако не се лъжа, в Италия управлява правителство от популисти. Не забравяйте това. На мен картинката ми навява определени асоциации.

 93. 93 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#40] от "skyfighter":

  Както вече писах, в Италия управлява популистко правителство. Малоумни управляващи има не само в България.

 94. 94 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#10] от "sbk":

  Аз съм наясно - Китай е тоталитарна, комунистическа държава. Там управлява Китайската комунистическа партия. И всяка година се изпълняват по над двеста екзекуции на осъдени по политически причини, защото не са съгласни с режима.

 95. 95 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Billy Pilgrim":

  С кое за коронавирусите са наясно лекарите?! Напротив, с никой предишен коронавирус нищо не е било ясно, не е ясно и сега. И 100 пъти по смъртоносен от грипа, не го прави като грипа. Вземи се образовай! Не съм чувал друга зима да блокират цяла Италия, Япония или половин Китай заради обикновен грип?! Защо сега го правят тея малоумници в Китай и Италия?! Щото си нямат експерти като въпросната "лекарка" от статията!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 96. 96 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "Billy Pilgrim":

  Мислиш че Италия, която от години е на ръба с огромни дефицити, може да си позволи това?! Ами не може естествено, Италия скоро ще фалира, малко след това и Еврозоната. Аз лично очаквам много по-голяма криза от 2008-9а. Италия и цялата еврозона ще последва съдбата на Гърция от 2008а, с 1 малка разлика - Еврозоната спаси Гърция от фалит, но не знам кой сега ще спасява еврозоната... кой ще е тоя който ще може да й заеме 5-6 трилиона?! За Гърция трябваха 300 млрд, а само за 10 пъти по голямата икономика на Италия колко ще трябват?! Ами ако се появи Италия-2 или Италия-3?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 97. 97 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Направих си труда да изчета мнението на Кожухарова и ме обхвана още по-голама тревога за състоянието на "нездравната" система в България, в която е бъкано от експерти като авторката.
  Да твърдиш, че този вирус не е нищо особено и не представлява по-голяма опасност от обикновения грип ( с отделните му щампове) е близо до безотговорност, заблуждаване на обществото и пренебрегване на мненията на световни експерти и световната здравна организация.
  Това е нов вирус с изключително висока заразителност. На второ място, това е вирус, на който инкубационния период може да достигне и 14 дни, което предполага, че носителят на вируса без сникакви симптоми, ще щъка навсякъде и ще се среща и контактува със стотици хора. На трето място този вирус се отличава със способността си да мутира постоянно, не че останалите вируси не мутират, но не и с такава бързина и многопосочност. На четвърто място, което идва от предишното, вероятността да се създаде ефикасна ваксина в рамките на година или две е доста малка. По-скоро биха могли да се използват някои от сегашните лекарства, които показват някакви, макар и малки резултати за намаляване на смъртността сред тежките случаи.

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 287 Гневно

  До коментар [#6] от "Бай Гадьо":

  Сринаха си града, защото там беше най-голямата вирусологична лаборатория в Китай, която изпусна нарочно или не, вируса, преди да разработи ваксина срещу него. Дали е случайно или не, но вирусът покосява възрастни хора с хронични заболявания. Дали ви прилича на специфичен геноцид?

  vesela
 99. 99 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 548 Неутрално

  По-спокойно? Преди една седмица в Италия имаше към 60 заразени. Днес са над 10.000.
  Вие давате ли си сметка това ако стане при нас какъв хаос ще настъпи?

 100. 100 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "anlazar":

  "Тъпак,тази под чиято статия пишеш ,е професор,но ти, комсомолско секретарче ми говориш за РабФак,както се пишеше."

  Какъв е приносът на науката на тази професорка? Някакви публикации в сериозни научни журнали?

  "Виж си дипломата,ако си забравил."

  Дипломата ми не е от рабфак. Твоята?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK