Лакомия и алчност: Искат да обезобразят едно от най-красивите кътчета в България

Това всъщност е финалната права на един над 20-годишен подмолен и търпелив като китайска капка процес на задкулисно усвояване на най-апетитните терени по южното Черноморие.

© Надежда Чипева, Капитал

Това всъщност е финалната права на един над 20-годишен подмолен и търпелив като китайска капка процес на задкулисно усвояване на най-апетитните терени по южното Черноморие.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Първите дни на март, Синеморец, устието на Велека. Слънце и простор, в който зеленото на поляните прелива в синьото на водата и в жълтото на пясъчната ивица, отделяща морето от реката. Една от най-красивите и магнетични природни картини в България.


На финалната права
Тук винаги царят спокойствие и безметежност, които сега, на фона на актуалните истерии (коронавирус, бежанци и прочие), се усещат още по-силно. През последните години обаче много подобни красоти станаха жертва на алчността и лакомията. И изчезнаха. Затова и тук усещането за спокойствие и безметежност е примесено с тревога за задаваща се опасност. От години и без много шум земите над устието бяха разпарцелирани. И само се чака удобен момент, за да бъдат застроени.


И ето, че за инвеститорите и за грижещите се за тяхното "удобство" местни власти и национални институции този момент най-после се задава. В средата на февруари регионалното министерство откри спряната временно преди две години процедура за консултации по общия устройствен план на община Царево и доклада за неговата екологична оценка. Крайният срок за внасяне на становища е 16 март, а общественото обсъждане е насрочено за 23 март. Екоминистерството, естествено, е дало положителна оценка на доклада. Така че след някоя и друга седмица планът може да влезе окончателно в сила без право на обжалване. И тогава - да заповядат багерите и бетоновозите, за да обезобразят и съсипят и последните незастроени места на брега от Резово до Лозенец.


Като китайска капка


Това всъщност е финалната права на един над 20-годишен подмолен и търпелив като китайска капка процес на задкулисно усвояване на най-апетитните терени по южното Черноморие чрез промяна на предназначението им, препродажби, заменки, фалшификации и други форми на заобикаляне на правилата и законите. Още през първата половина на този период голяма част от усвоеното бе застроено със съответните щети за околната среда. През това време местната власт чрез поредица хватки с устройствените планове се опитваше да узаконява и разширява този процес върху нови и нови територии. Донякъде преломна се оказа 2008 година, когато поредният вариант на общ устройствен план предвиди почти 100-процентно застрояване на крайбрежната зона от природния парк "Странджа". Което предизвика протести, съдебни битки и промени в законите. Тогава темпото на застрояване силно намаля, но все си мисля, че основната причина за това бе по-скоро настъпилата финансово-икономическа криза, отколкото нещо друго. После кризата отшумя и всичко си тръгна постарому. Така се стигна до днешния план. Опитаха се да го пробутат преди две години, но кой знае защо "временно" се отказаха. Този път явно работата им изглежда "опечена" и затова са решили да стигнат докрай.


"Много по-щадящ"


През 2018 година тогавашният екоминистър и днешен арестант определи този план като "много по-щадящ за природата". Демек: "От нас да мине". Но и без откъсналата се от сърцето им милостиня планът предвижда урбанизиране на над 83 хектара от природния парк, от които близо 68 хектара за хотели, вилни зони и къмпинги по брега на морето. По-конкретно това означава застроената днес площ на Резово да нарасне със 106% (едно ново село), на Синеморец - с 54%, на Варвара - с 33%.


Докладът за екологична оценка, придружаващ плана, е с явни признаци на натаманяване, така че да обслужи тези намерения и в наукообразна форма да докаже, че тяхното въздействие върху околната среда би било "нищожно". Вероятно заради тази преднамереност докладът, както твърдят четящите го специалисти, е пълен с несъответствия, пропуски и грешки. Като фантастичното твърдение за над 52 километра пясъчни плажове, което явно трябва да докаже неизползван "рекреационен потенциал" и да оправдае бъдещите нови легла. В противоречие със закона се ползват стари данни отпреди 5 и повече години. Пропуснати са местообитания и една цяла защитена зона, а при оценката за въздействието върху биологичното разнообразие авторите са успели да не споменат нито един вид растение или животно. Вероятно заради бързането по метода копи-пейст, тук-таме се появяват имената на други общини (Павел баня и Созопол). Все пак трябва да се признае, че авторите не са успели да скрият съществуването на фундаментални инфраструктурни проблеми с водоснабдяването, електроснабдяването и липсата на пречиствателни станции, които няма как да бъдат решени в обозримо бъдеще. С други думи: ако набелязаните намерения се изпълнят, няма да има нито достатъчно вода, нито достатъчно ток, а за чистотата на морето по-добре да не говорим, че това и бездруго е болна тема.


Никаква разумна причина


Разбира се, за всичко това вече са или предстои да бъдат внесени съответните аргументирани възражения. Но не ми се вярва този път някой да им обърне внимание. Защото колкото и да е висока, екологичната цена на новия устройствен план е нищо пред решителността на заинтересованите от неговото приемане най-после да "оползотворят" и осребрят придобитите имоти, направените инвестиции и властовите си позиции.


Има обаче и една друга цена, която ще трябва да бъде платена от всички останали. Няма абсолютно никаква разумна причина, която да налага планираното разрастване на урбанизираните територии край брега на морето. Напротив, по-разумно е даже те да бъдат намалени (примерно с площта на многобройните терени, вкарани през годините в регулация "по втория начин"). Защото съсипвайки природата и крайбрежните простори и красоти, новото строителство ще ликвидира основното предимство на курортни селища в района, ще прогони много от туристите и ще убие голяма част от бизнеса и поминъка на местните хора.


Впрочем, тази перспектива отдавна може да се види и пипне. Преди 20 години високият скалист бряг над живописния плаж Бутамята в южния край на Синеморец бе празен. Днес е гъсто застроен с комплекс от огромни, целогодишно (полу)празни сгради като в Слънчев бряг, заради които дори не може да се види морето. След някоя и друга година горе-долу по същия начин може да изглежда и устието на Велека.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  новото застрояване ще донесе толкова необходими приходи за една от най-бедните общини в България. Данъци, посещения в заведения, услуги и т.н. Но това много удобно се пропуска от т.н. еколози и природзащитници които също толкова удобно живеят в София, затварят периодично Орлов мост и получават душевен оргазъм от също т.н. любов към природата.

 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  "От Каварна до Резово всичко ще стане една бетонна стена", каза ми мой познат, много по възрастен и умен от мен през 1994г!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Сърцето ми се свива, като си представя булдозерите и бетоновозите, а след това - казината, чалготеките и сергиите за пешкири с леопарди и китайски джапанки.

  Мутрите нямат милост към красивото и природното, те биха застроили и Седемте рилски езера, ако сметната, че им се рентира да качат дотам строителна техника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Разстроено

  Отдавна съм се отказал да почивам в България за сметка на Гърция, но продължавам да се учудвам от нежеланието и на държавата, и на общините да сложат някакъв ред в строителството. За местните и инвеститорите е ясно - те винаги ще искат повече.
  В Гърция е просто - извън населените места 10 % плътност и 20 % кинт на парцел, демек като имаш 1 декар може къща на 2 етажа х 100 кв.м.. Толкоз, в закон от много години.
  Ако искаш хотел - 20 дка парцел и крайна бройка хотели.нчака.
  Ходил съм в тази област на Черно море преди години, наистина е много красиво, жалко е да стане като новия Созопол или , не дай боже, като Слъ

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Така е - мутрите се възползват от корумпираното правителство да заграбят това, което е на целия народ - да го осребрят докогато могат и после да го заеВат.
  Докато има централизация и с подписа на софийски ДРИ**ЬО се осира всичко в провинцията - така ще е. София и България е като Москва и Русия.

 6. 6 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Обичам Синеморец и устието на река Велека! Явно обаче, ще живея само със спомените си за това тъй красиво и диво място! Дано да успея да заведа децата поне още веднъж.
  Все пак все още не е загубена каузата, особено ако местните хора осъзнаят какво ще загубят при реализацията на плана.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":


  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#7] от "deaf":

  Ааааа, Маями, това е нова цел, браво и успех!

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Любопитно

  София е хипер мега застроена, а софиЕнците с топ не можеш ги мръдна оттам и гледат с превъзходство на "селяните" от всички останали градове, що така?

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  За мен Маями винаги е приличал на презастроен ромски катун. Още от филмите по видеокасетките в картонена опаковка - някъде 90-те.

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#9] от "pag":

  Централизация - там хляба и ножа - близко до шлифера на бащицата.
  СофиЕнци, сър.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Маями е метрополис с население (заедно с предградията и сателитните градове) от над 5.5 милиона души.

  Доста неудачен пример.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Ма то там още ли не е осрано... Явно някой гоолема комисионна иска и трудно вървят договорките....

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  А после се чудят, защо българите ходят на почивка в Гърция и Турция.

 15. 15 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 115 Неутрално
 16. 16 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно време преди 30-35 години ходехме за раци там като юноши бледни. Почвахме малко след завоя - за половин час - пълен кеп. Двама -трима за миди, двама за бира, една тенекия, огън и малийй....
  Преди няколко години отидохме от любопитство с един познат да си припомним. Нищо. Само хотели и река, затлачена от боклуци.

 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "...регионалното министерство откри спряната временно преди две години процедура за консултации по общия устройствен план на община Царево и доклада за неговата екологична оценка..."
  Всички от министерството, заедно с инвеститорите и местната управа пред стената. Какъв устройствен план на общината? Какво министерство? Брегът е държавна собственост - какви инвеститори? Крайбрежните ивици не са на Царево, а на всички български граждани. Трябва да е ясно, че докато не се строшат няколко десетки глави, алчността ще унищожава страната. Затова - БОЙ! Жесток! Като се започне отвисоко.

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#9] от "pag":Централизация - там хляба и ножа - близко до шлифера на бащицата.СофиЕнци, сър.
  —цитат от коментар 11 на Deaddark


  Топло, топло....
  Инак някой по-горе се нАдаше "местните хора да осъзнаят какво ще загубят при реализацията на плана".
  Интересно какво ще загубят - честта и удоволствието да гледат как каравани със софийска регистрация напълно безплатно осират пейзажа?

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  "Доста неудачен пример."

  Не е само неудачен пример, а си е злобароядливост.
  Какво е да се сравнява 354 км брегова ивица с 19 924 км в Щатите и кой каво построил съответно на тези километри.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":https://www.banker.bg/sudbi/read/maiami-nai-loshiiat-grad-za-jiveene
  —цитат от коментар 15 на Snider  До коментар [#15] от "Snider":

  То си пише в статията поради кои причини Форбс смята Маями за най-лошият град за живеене. А причините са:

  - безработица
  - инфлация
  - високо равнище на престъпност
  - високи данъци върху недвижимата собственост
  - ниски доходи
  - корупция
  - и т.н.

 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz": ....Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте ....
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Същия който е пуснал и опорната точка, че е вредно да се строи втори лифт в Банско. Навсякъде другаде може, ама в Пирин е вредно.
  Прозрачно.

 22. 22 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Новият ОУП на Царево предлаган от Лапачев и мутренската секта ГЕРБ е такова безобразие, такава гнусотия и еманация на простотията и лакомията, че просто нямам думи!!!

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Тезата, че да няма общ устройствен план е по-добре, отколкото да има е тезата на тарикатите, които искат да си правят каквото си искат.

 24. 24 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  И как е в маями. Тротуари и паркинги има ли? Някаква алея че да се види морето примерно? Защото в новата част на созопол няма :)) Дори и около мегаполис като Ню Йорк има диви места. Но нека, да видим ще успеят ли да се преборят бг бизнесмените))

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#24] от "ceci_":

  Виж сам в нета. Има снимки на Маями от всякакъв ракурс...

 26. 26 Профил на ivopp
  ivopp
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  В Гърция и Турция на голи плажове ли ходят?

 27. 27 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Мутрите нямат милост към красивото и природното, те биха застроили и Седемте рилски езера, ако сметната, че им се рентира да качат дотам строителна техника.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Мутрите са ясни, но най-странни са ми част от коментиращите, които, от страх да не излязат достатъчно "десни", са склонни да оправдаят всяко престъпление срещу природата. Под мантрата "частна собственост".

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 928 Гневно

  Поредната БРУТАЛНА ПРАСЕЩИНА!!!!!!!!!

 29. 29 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Гневно

  Ама някак си не е в реда на нещата да четеш подобни материали от редакция на страната, измислила туристите. Елате, елате повече!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Единствено една нова криза ще спаси Синеморец или поне ще отложи презастрояването.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Само връщането на т.нар. инвеститори в типичната им роля на наркодилъри и автоджамбази ще доведе до намаляване на корупционния натиск.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivopp":

  Гърция има огромна плажна ивица - около 11 000 км., вкл. островите, спрямо 380 км. в България, и могат да си позволят по-ниско и по-рехаво застрояване. Това е така.
  При нас обаче се отива в другата крайност - Слънчев бряг, който освен че е пренаселен, мръсен и грозен, няма достатъчно инфраструктура да поеме посетителите. Така е и в Созопол, Приморско, да не изброявам.
  Въпросът е на това прекрасно място да не стане същото, естествено че трябва да има застрояване и местните хора да работят, но в някакви разумни граници, и то поставени не от местните, а от държавата. Е това с държавата го няма, това е проблемът, за съжаление.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#32] от "boevbisser":

  "Слънчев бряг, който освен че е пренаселен, мръсен и грозен, няма достатъчно инфраструктура да поеме посетителите."

  И достатъчно море, за да разтвори фекалиите им.

  Слънчев бряг е един Люлин с двойно повече микрорайони на брега на септична яма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 608 Любопитно

  Бе нещо не се чуват по въпроса ония, дето ореваха орталъка против магистрала "Струма" и Банско... Що тъй?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ГЕРБ е радост - гласувайте още за султан Бойко, да има стабилност. Стабилно съсипване.
  Гърция е станала България на морето.

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Гневно

  ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО , АРХИТЕКТУРНИЯТ КАНИБАЛИЗЪМ и ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ КЪМ ТАЗИ ОПРЕДЕЛЕНО ПРЕСТЪПНА СПРЯМО ХОРА И ПРИРОДА ПОЛИТИКА , НЕМИНУЕМО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ОТЛИВ НА ТУРИСТИ , ПОЧИВАЩИ и СЪСИПВАНЕ НА САМАТА ПРИРОДА !

 37. 37 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":......Но нека, да видим ще успеят ли да се преборят бг бизнесмените))
  —цитат от коментар 24 на ceci_


  Ааа, гледай ти къде било разковничето - ако са бг бизнесмените, не може, вредни били. Ако обаче не са от бг, тогава носят на страната капитали, професионална култура, откриват работни места, облагородяват природата и прочее и прочее. Колко бетон са излели няма значение.
  Аршина не може да е различен, господине.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#32] от "boevbisser":


  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Едно западно списание обяви плажът на любимият ми Слънчев бряг за един от десетте най-хубави в света!

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivopp":

  Чисти и подредени. Ниско строителство на повечето места. Културно обслужване. Това е Гърция. В Турция, големите комплекси са високо строителство, но пак е чисто, подредено.

 40. 40 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#16] от "zzk41596346":

  Браво! Добри връзки в народната милиция сте имали, за да сте били преди 35 години "за раци там"

 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това е последното диво кътче, където човек може все още да отиде на сравнително нормална почивка при тоива извън сезона.

  Ако го у..рат ще се ходи в Гърция, алчни ненаситни мекерета.

 42. 42 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":
  "новото застрояване ще донесе толкова необходими приходи за една от най-бедните общини в България"
  1. Синеморец ще стане по-беден ако загрозят прекрасната природа на устието. Хората идват заради нея и ще си тръгнат ако се получи поредния бетониран ужас в стил Китен и там.
  2. Задача на "една от най-бедните общини в България" е да насочи инвестициите в самото село, а не в полетата край него. Толкова ли е сложно да се разбере, че ако се забрани строителството извън Синеморец, инвестициите ще се насочат вътре в него? Това ще вдигне цената на парцелите и къщите и може да ще създаде красиво, малко градчета от тези, които харесваме в Италия и т. н.
  3. Устието на Велека и изобщо Странджа е национално богатство на всички българи. Да се изхаби в интерес на няколко мутри, които живеят в Дубай и няколко заблудени местни е възможно най-тъпото решение. Държавата да обезщети собствениците с коли, апартаменти и каквито там неземни съкровища искат и да се приключи.

 43. 43 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz":Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  На плажа Саут биич в маями нема една барака.

 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#27] от "kapitan_laino":

  Спокойно, коронавируса скоро ще направи "десен" мръсна дума.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz":Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Само дето на плажа в Маями освен будката на спасителя друго няма.

 46. 46 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Като при нас няма никъде, но.... Гърците и те строят като за последно. Само че ниско. Нямаш представа до къде ще направят път само да стигнат и да си направят къща. Повечето българи като видят 20-тина хотелчета край плажа в Гърция и ахват. Обаче примерно преди 10 години там е нямало нищо. Голяма е борбата на техните природозащитници да запазят последните си диви плажове. Без успех. Корфу, Лефкада и къде ли не - всяка година се отхапва по някое райско кътче незастроено до момента..

 47. 47 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  [quote#43:"lino_santino"][/quote] До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz":Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.

  —цитат от коментар 7 на deaf


  На плажа Саут биич в маями нема една барака.

  Изпреварил сте ме колега,извинете.И аз това му разправям на добика,ама едно си баба знае,едно си бае...
  Тука строят на пясъка и върху дюните...

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Срещу желязо и пари не се рита!

 49. 49 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Любопитно

  ГЕРБ е радост - гласувайте още за султан Бойко, да има стабилност. Стабилно съсипване. Гърция е станала България на морето.
  —цитат от коментар 35 на Slick


  Ммм не е точно султан, щото майка му е оффца. Ако не беше такава, никога нямаше да го пуснат в политиката.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Абе... Не разбрахте ли, че докато и последният линеен метър от крайбрежието не бъде надлежно бетониран, застроен и осран - няма да мирясат?! Да застрояват всичко по-бързо и да се приключва тая разправия. Който търси евтин алкохол и евтини курви, да почива в България. Който иска нещо друго, да го търси на друго място. Това е...

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Бе майната му на Резово! Винаги можеш да си намериш едно блатце да се топнеш и полянка да се понапечеш. Слънцето свети навсякъде и еднакво за всички. Това лято минах покрай язовир Доспат. Бреговете са пясъчни, няма грам тиня. Водата - бистра и топла, вижда се на 3 м дълбочина. И никой няма. Кеф ви казвам! То и без това морето е мръсно, даже токсично, пък и ни риба има, ни раци, ни миди, само пластмаса и боклуци. И нефтени топчета.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Така е, като си дадеш държавата на мафията и мутрите. Сега и да плачем , е късно.

 53. 53 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Ами има. Покажи подобна снимка от бг-морието, някъде, където да е така широко и просторно за разходки като в маями.

 54. 54 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митев":

  Леля ми живееше във Варвара. Говоря за местните деца през лятото. Не ни трябваше документ на пункта.

 55. 55 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#54] от "zzk41596346":

  Да, добре, веднага ти повярвах, че като дете са те пропускали свободно без документ :)
  Веднага ти повярвах, че като дете, и то не местно, леля ти те е пускала с другите селски дечурлига да ходиш от Варвара чак до Велека да ловите раци и пиете бира :)
  Много убедителна версия си пробутал, няма да я оспорвам :) :)

 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#42] от "de val":
  В допълнение хората, които ходят там са възможно най-добрите от гледна точка на местния бизнес. Хора с социален и интелектуален статус над средния с устойчиви навици и изключително лоялни. Те ходят там заради красотата на крайбрежието и спокойствието, и ходят всяка година. Оставят парите си в селото. Застрои ли се за местните няма да има нищо.
  По същия начин къмпингарите от “Да запазим Корал” и приятелите оставят в местната икономика в пъти повече пари от всичките огромни хотели-клоаки (като този на “Нестинарка”) в Царево и Лозенец.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#54] от "zzk41596346":Да, добре, веднага ти повярвах, че като дете са те пропускали свободно без документ :)Веднага ти повярвах, че като дете, и то не местно, леля ти те е пускала с другите селски дечурлига да ходиш от Варвара чак до Велека да ловите раци и пиете бира :)Много убедителна версия си пробутал, няма да я оспорвам :) :)
  —цитат от коментар 55 на Митев


  Човек, тя продаваше лимонада във Варвара. Първия магазин вляво на влизане. На ъгъла беше. Мъжът й работеше в подстанцията на Мичурин, имаха странни смени, там спяха, това помня. По седмица го нямаше. И до Арапя сме ходили. На скалите сме играли на "Калето е мое" - тия чудни плоски скали на Варвара - един е горе, другите във водата и искат да се качат, той ги бута обратно. Ти не ми вярвай, спомените са си мои. Жалко за природата - това исках да кажа.

 58. 58 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Да но от друга страна , какво предлагаш, като предмет на развитие за този район ,филми за природосъобразен живот ли да правят там

  гошо
 59. 59 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно ще правим протести в условия на коронавирус.

 60. 60 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#57] от "zzk41596346":

  Колко магазина имаше във Варвара през 80-те, знаеш ли!?... Та чак леля ти да е продавала лимонада в "първия вляво". Айде не на мен, останалите ги залъгвай със "спомени" :)

 61. 61 Профил на bg.liverpool_81
  bg.liverpool_81
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Задайте си въпроса кои нации обезателно държат да ходят на хотел,когато са на море и ще разберете защо се строи и има алчност!Търсене има това е!Този Синеморец е егати преекспонираното място!Той беше див и красив преди 25-30г,когато там пускаха с открит лист и имаше едно военно поделение!Сега е гмеж-Бутамята от години е клоака,а на Северния плаж морето е дълбоко и бая опасно,освен това реката се влива там така че...бягайте на Аркутино!

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  На шоплъкът не му пука какво се случва в Източна България. Бибитко построи магистрала за гръцките плажове, и заедно с мутрите си осира черномороието. И го разпродава. А сега междувременно реве за короната, белким Брюксел му отпусне няколко стотин млн евраки.

 63. 63 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Имаше 2 или 3 само. Лиляна се казваше. Но на обед нищо не можеш да намериш. Имаше зарзаватчийница, която постоянно беше празна, един по-голям, нещо като хоремаг, пак празен. Имаше обаче хора, бабите седяха пред къщите и си приказваха по цял ден на плетка. Пътят беше невъобразимо разбит, мисля, че нарочно го оставяха така. На Арапя обаче имаше един горски, дето все ни вардеше да не палим огън и ни гонеше. Единствено надолу към Резово не ходехме, защото там беше вече опасно, разправяхме си полуизсмислени истории да се плашим, но сигурно е имало защо, стреляше се все пак. 2-3 лета съм бил с Тодор от Бургас, к-с Славейков, бл. 52 или 53 - един от високите вдясно на влизане в града. По-късно бяхме студенти заедно - малък свят. Имаше едно местно момче, лудо, Янко се казваше, не знам какво стана с него. Все ходеше с едно ножка и дялкаше нещо. Разите успявахме да ги съберем до моста, не повече, толкова много имаше в подмолите. Случвало ми се е да виждам на Велека как морето влиза в реката и течението тръгва наобратно, интересно беше. Явно по-силен прилив или нещо такова. Или пък след буря как пясъчната коса е била заливана и прорязана на места от морето. Такива ми ти интересни работи. Благодаря, че ме караш да си припомням хуубави спомени.

 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  То виж френската Ривиера Въобще от Монако да Барселона всичко е застроено

  гошо
 65. 65 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Защо сравняваш несравнимото? Маями Бийч е създаден за купон и денонощен лайф, а На юг от Царево е единственият що-годе непрезастроен район на Черноморието. Хората точното заради това го обичат, заради дивото, простора, природата, а сега искат да им бъде отнет. Бетонна джунгла иначе колкото искаш, досущ Маями бийч. Ходила съм там, за 2 дни бива,но да почиваш на спокойствие - забрави!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 66. 66 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Добре бе, нека да строят, но на поне 200 метра от морето.
  Това за територии, които не са урбанизирани.
  Ако имаше такъв закон, нямаше да ги има лайняните комплекси на Лозенец.

 67. 67 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз пък искам да пуснат вече новия пунк при Рудозем,да разширят *Маказа* и *Кулата*!
  Такова *свинско* отношение към собствената природа рядко съм виждал по света!

 68. 68 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#38] от "deaf":

  За плажа не спорим, прекрасен си е! Ама другото! За да стигнеш до плаша от Слънчев бряг Запад, което си е Тънково Изток, ти трябва маршрутка. Пеш? Рисковано е при този трафик към/от Варна. Пък и идва далечко.

 69. 69 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#56] от "Gopeто":

  Напълно си прав! От цялото презастрояване на Черноморието печелят големите играчи, на първо място строителните фирми. Местните също припечелват нещо поради обезщетения за земята им, което масово после пропиват, проиграват на хазарт и само малцина успяват да инвестират успешно или да разиват някакъв бизнес. Като цяло бедните (местните) винаги губят накрая.

 70. 70 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Само така! Трябва да се строи, за да забогатее Общината. По тази логика в Община Малко Търново трябва да изсекат цялата гора, за да печели ...пак Общината. А че това е Природен парк - на кого му дреме.
  Рибата се вмирисва от главата - Държавата трябва да намери начин да компенсира по някакър начин тези Общини, в които свободната инициатива не е разрешена така, както в останалите. Това би било отговорна държавна политика, кото по този начин ще запази природните богатства за цялата нация без да прави живота на местните ад.

 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  Добре де, след като непрекъснато се повтаря, че доста от леглата стоят празни, защо някой иска да строи? Нали Синеморец е по-далече, ако е същият гъч, кой ще иде там?

  Еретик
 72. 72 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz":Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Да, влязох и видях. Големи хотели построени на 200-300 метра по тлажа и зелена ивица между тях. Наште ако има как и в самото море ще построят.

 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":Ами има. Покажи подобна снимка от бг-морието, някъде, където да е така широко и просторно за разходки като в маями.
  —цитат от коментар 53 на ceci_  До коментар [#53] от "ceci_":


  До коментар [#65] от "Jessika":

  Еми то и Слънчев бряг е създаден за купон и веселби! Точно затова го харесвам.

  Не е вярно,че Слънчев бряг е презастроен. Между хотелите има достатъчно място за хората и автомобилите. И достатъчно зеленина.

  Не съм ходил в Маями,но мои приятели българи са ходили там и ми казаха,че са си изкарали супер. И се съмнявам Джесика,че в Маями няма места където можеш да си починеш на спокойствие. На снимките от Маями в нета се виждат прекрасни къщи с басейни и с много зеленина на изолирани места.

 74. 74 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#2] от "chichka":До коментар [#3] от "Norman Granz":Не знам кой спусна тая безумна "опорна точка" колко било вредно да се застроява брега на морето?! Влезте в Гугъл и напишете "Маями бийч снимки",и вижте какво значи застрояване. И кажете честно хубаво или грозно изглежда Маями.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Има си и хубави места. Това че не си ги виждал не значи че ги няма. Освен това има толкова много острови за богати откъдето снимки няма да видиш освен ако не си направиш сам.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 75. 75 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Тъкмо ще има къде да предлага секс услуги. Нали е важно бизнеса да върви, да богатей общината.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 76. 76 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Гневно

  Изродите ни виждат ли, че в тоя район е пълно със започнати бетонови коптори, които никога няма да бъдат завършени?!
  Още бетонови коптори ли трябват някому?

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 77. 77 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Гневно

  Всъщност, да си застрояват Синеморец колкото щат. Само да не пипат района между Ахтопол и Синеморец. Това искам.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 78. 78 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1367 Гневно

  Иначе това тук от колко години не е мръднало, ама е на "първа линия":
  https://www.google.com/maps/ @42.0957026,27.9488832,3a,90y,348.59h,77.4t/data=!3m6!1e1!3m4!1sGJohykmPlKXXcwXVOdEdxQ!2e0!7i13312!8i6656

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 79. 79 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ужасно написан текст
  хората имат аргумент като казват че тия хора трябва да имат прехрана и че им е лесно на софиянци да риват за дивото когато не трябва да живеят и да се прехранват от него. но местните няма да спечелят нищо от застрояване - най-много да ги наемат като обслужващ персонал.
  всичкиплачем за оня див синеморец отпреди 30 години но аз например искам някои удобства които преди 30 години не ми трябваха и затова и не ходя там вече

 80. 80 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "boevbisser":


  а защо да не е от местните? щото в софия знаят по-добре как трябва да се живее на синеморец?

 81. 81 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Може би преди 20 години предлагах цялото Черноморие да се парцелира по декар и да се пусне на онлайн търг. И тък ще го застроят избрани хора, поне в бюджета да влязат мильоните, а не по джобовете на неподкупните чиновници.

 82. 82 Профил на vixen
  vixen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivopp":

  Точно голи са плажовете на брега на Атлантическия океан. Плажната ивица е гола. Само пясък и нищо друго. Хората си носят чадъри, хладилни чанти и т.н. Постилат си, пекат се, тръгват си като почистват абсолютно всичко около себе си. Плажовете са огромни и чисти - без цигарени кутии, пластмасови отпадъци и др. Явно манталитетът им е друг, различен от българския...

 83. 83 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В МРРБ е постъпило предложение от кмета на Община Царево за удължаване на срока за провеждане на консултациите, предвид големия обществен интерес и с оглед осигуряване на прозрачно провеждане на процедурата.

  Във връзка с изложеното Ви уведомяваме, че посоченият в съобщението срок за провеждане на консултациите се удължава до 31.03.2020 г., и се променя датата за обществено обсъждане на проекта на ИОУП, Доклада за Екологична оценка, Доклада за оценка на съвместимостта и всички приложения към тях на 13.04.2020 г. от 17:30 часа в залата на читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK