Ситуацията с коронавируса в Италия ни показва бъдещето в България

Държавата, кризисният щаб, правителството и големите общини трябва веднага да започнат да екипират всички областни болници с модерно и ефективно оборудване за обдишване.

© Надежда Чипева, Капитал

Държавата, кризисният щаб, правителството и големите общини трябва веднага да започнат да екипират всички областни болници с модерно и ефективно оборудване за обдишване.Д-р Петър Марков е епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет. Коментарът му е от профила му във "Фейсбук".


Новината не е, че има два нови случая на коронавирус в България. Истинската новината на деня е, че няма 20.


От пресконференцията: "Мъж и жена - семейство - мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност. Жена му е постъпила днес в тежко състояние, веднага е интубирана в шокова зала". Тези пациенти са вече съответно тежко и критично болни, но профилът е пак същият като дотук - хора с напреднала инфекция или болест и без история на пътуване в чужбина. Пожелавам на тези хора да оздравеят и да се оправят напълно. Но тази два случая и по-специално фактът, че жената е интубирана (сложена на командно дишане) още при постъпването, илюстрират много добре темата, която е много, много важна.
Какво се случва в момента в Ломбардия? Броят на заболелите и епидемията там сега са стигнали до критични размери по отношение на способността на болниците да ги лекуват. Тежките случаи там вече са толкова много, че


многократно надхвърлят капацитета на всичките интензивни отделения


в района. Малко перспектива: Ломбардия е най-богатата провинция в Италия. Провинцията генерира между 1/4 и 1/3 от целия брутен национален продукт на страната, която пък е в десетката на най-богатите страни в света и член на Г7. В Ломбардия са най-добре оборудваните и най-многото болници на глава от населението спрямо всички други провинции в Италия. Помнете това, докато четете по-надолу.


От колеги лекари, работещи в реанимации в района на Бергамо и на юг в Ломбардия, разбираме, че в момента за всяко легло с апаратура за обдишване има няколко пациенти, които ако не бъдат поставени на командно дишане, ще умрат. Лекарите трябва да взимат ужасни решения и да отказват на хора приемане в реанимация, защото няма къде да ги сложат. В Италия са решили да приоритизират хората според оставащите им години живот (!!!). Т.е. дават предимство на по-млади тежко болни пациенти за интензивна терапия. Това са непосилни и нечовешки трудни решения - да избираш кой ще живее и кой ще умре. Никога не бих искал да съм на мястото на тези колеги.


Резултатът от това е, че ако човек в напреднала възраст се зарази и развие тежко заболяване, то той ще умре, защото практически ще му бъде отказано животоспасяващо лечение. Мои колеги, които са от региона, ми казват, че са поставили възрастните си родители под "домашен арест", носи им се храна и се обслужват от техни по-млади близки с кола, защото заразяването им би било почти равносилно на смъртна присъда.


Това е ситуацията в Северна Италия накратко. Защо е важно да я знаем? Важно е, защото ни показва бъдещето за нас в България.


Кривата на епидемията във всички страни в Европа е горе-долу една и съща -


на стръмно експоненциално нарастване. Просто в различните страни е в различно напреднала фаза. В повечето страни моделът на нарастване е горе-долу такъв: Ден едно: два случая, ден две: 150 случая: една седмица по-късно: 1500.


Приблизително така беше в Италия, така беше във Франция, в Испания (вчера докладваха 600 случая за едно денонощие, удвоявайки броя им на 1200) и т.н. В България засега сме само на 6 потвърдени случая. Не виждам разумни причини да очакваме, че у нас нещата ще протекат по-различно. Новият коронавирус е par excellence пандемичен вирус. Той така се разпространява. Освен това откриването на случаи критично зависи от практиката на тестване, стриктно следване на транспортни и лабораторни протоколи, видовете тестове и систематичността или пък добро прицелване на тестването в правилните високорискови групи от населението.


Ако в момента неразкритите случаи в България са от порядъка на десетки (оптимистично допускане), то най-вероятно до 2 седмици трябва да очакваме първите систематични презентации на критично болни, може би по един-двама дневно, които ще имат нужда от интензивна терапия и обдишване. При експоненциално нарастване след месец случаите ще са в порядъка на стотици и тогава можем да очакваме постъпващите тежко болни да започват да приближават десетки на ден. Това ще започне да оказва


сериозен натиск върху отделенията за интензивно лечение и да надхвърля капацитета им,


особено като се има предвид, че тези болни трябва най-често да престоят там седмица или повече. Такива тежко болни случаи също така (поради самото естество на инфекциозните болести) е много вероятно да са концентрирани на няколко места в страната поне първоначално, а не равномерно разпределени. Това ще доведе до изключителна, свръхмерна натовареност на тези центрове, особено ако са в градове с по-малки болници.


Какво следва от всичко това? За мен критично важният извод е, че държавата, кризисният щаб, правителството и големите общини


трябва веднага да започнат да екипират всички областни болници с модерно и ефективно оборудване за обдишване


Това трябва да започне веднага. Колкото по-рано, толкова по-голям би бил шансът, че ще го имаме, когато ни трябва. В момента всички страни в Европа активно правят точно това - търсят и купуват такова оборудване. Знам, че дори към момента набавянето на такова оборудване е проблем, особено с непосредствено доставяне. Но когато във всички страни в Европа случаите станат с хиляди, вече ще е невъзможно, освен ако го искаме за догодина. Междувременно стотици лечими случаи ще загинат.


Отделно трябва да има план как на неизвестните засега места, където ще имаме голямо струпване на тежко болни, да можем в оперативен порядък да доставим апаратура и легла за интензивна животоспасяваща терапия в изолация. Когато имаме такива случаи, може да не е най-разумното от гледна точка на епидемичен контрол да ги возим с линейки до София (въпреки че при липса на местен капацитет в края на краищата това ще се наложи да правим).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Написаното не може да се изтрие.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Пълни бълнувания и то на човек извън България.

 3. 3 Профил на SirStevanco
  SirStevanco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора, купете си някакви неща за вкъщи - вода, храна, хигиенични продукти и лекарства. Не искате да се бутате с панирани хора по супер маркетите и някой нахъсан неврастеник с изпъкнали вени да ви заплашва за 4 топчета ТХ. Не подценявайте паниката у хората и какво прави тя с животното човек когато ножът опре до собствената кожа. В София живеем в апартаменти - не всички имат зимнина. Купете си някакви неща ако се наложи да не излизате. Fail to prepare - prepare to fail.

 4. 4 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Е как предлага автора на текста да стане това ...Сам го казва че всички в Европа че и по света търсят и купуват това оборудване ?? Това не са маски и облекла да кажеш ние си ги произведем ......Та мисията ще е невъзможна според мен ...
  Отделно няма как да се знае как ще бъдем .....Ако всяка страна си приличаше с останалите то до сега болните нямаше да са 118 к общо в целия свят ,а по 100 к на държава ....
  Тоест има вариант (дай боже ) България да не прилича на Италия ....
  Но безспорен факт е че много болници имат нужда от модерна апаратура
  Нещо не съм много оптимист че точно така ще стане както си мисли автора на текста но........

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#4] от "vesko19":

  В Италия се получи взрив точно от болница. Двеста и нещо човека безотговорно. Дни шетат. Дни без мерки. 150-на пациенти с хронични болести. После 3-4 седмици нормално полумерки и БУМ. Взрив. Една болница тотално заразена си е атомна бомба.

 6. 6 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Мисля че просто е искал да каже че и в България както в Италия има много голям % население над 60 или така да се каже пенсионери ...
  А както разбрахме вече % смъртност сред тая възрастова група е огромен ....
  Та може би това се опита да каже автора ...Че ако заразата е толкова масова както в Италия и ние няма сме по различни от тях ....Щото в Италия е същото пенсионери бол .....
  НО да се надяваме България да не си приличи с Италия ...Ние сме бедна държава се надяваме вируса да се смили над нас ....

 7. 7 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  То цялата работа с вируса си е тотално безотговорна ...Ако Китайците бяха взели мерки когато е бил забелязан вируса ...щеше да е съвсем другоо...а те реагираха чак когато хората напрактика почнаха да мрът ....съответно прекалено късно защото имаше вече и една голяма заразена маса която пък на свой ред заразява нови ...........

 8. 8 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Хора спрете с тези статии ! Ние сме по силни от италианците по малко и по компактни ! Няма да стигнем до това положение ! Спрете да вкарвате суматоха в и без това напрегнатата ситуация.

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Разумни предложения. Разпространението на вируса не може да се спре, само да се забави. Усилията трябва да са насочени към помощ за тежките случаи.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#6] от "vesko19":

  Ние не сме бедна държава. Може доходи да са ни ниски спрямо Италия белите, но Държавата е богата.
  Може да се случи като с чумата, в Италия мор в България нищо. Тогава е било, заради храната. Тука е имало много храна.

 11. 11 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#4] от "vesko19":
  Вариантът България да не прилича на Италия е да бъде по-зле.
  https://twitter.com/GuntramWolff/status/1236221132732329984
  https://twitter.com/henrikenderlein/status/1236748772455170049
  Ей тука хората са си поиграли да сравняват статистическите данни.
  За да сме по-добре от другите страни, трябва още днес да се самоизолираме по къщята и да не си показваме носовете следващите две седмици.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Тотална изцепка....
  Чумата засяга и България по онова време ...Но не колкото западните страни ...
  И знаеш ли защо ...Това с храната го остави че е за смях...
  Чумата се разпространява толкова много благодарение на корабите ....
  България никога през Вековната си История не е била морска сила...Нито пък е имала кой знае какво количество кораби ....Нито пък се е славела с тях...
  Това е главната причина да не сме засегнати чак толкова много ...(а ние сме засегнати примерно в Търново си е върлувала чумичката )....Но не в мащабите като в Западна европа ...Просто защото и Географски няма много нужда от воден транспорт ....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yana Derevyanchenko":

  Кои сте вие - ти и шишето с водка?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#14] от "vesko19":

  Има логика. И тази хипотеза е логична.
  Благодаря.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Ами същност това е единствената хипотеза (вярна ) има карти из нета ...Сравни кой градове са най-ударени от чумата ...
  Точно тия градове дето са с най-развития корабен транспорт ....Те си патят най много ...Ние минаваме метър ..първо щото като цялото не сме били супер мощната икономика ...и второ чисто географски нямаме нужда много от кораби ---можем да си караме стоката и по суша.....Пък и нямаме някакви супер използваеми пристанища ---което напрактика спасява положението .....

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Стига си успокоявал хората по грешния начин...!

  Не разбираш ли че когато проблема е видим и обективно обсъдим.....нещата са по преодолими....

  Това е може би най реалистичната статия по въпроса....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#20] от "vesko19":

  Естествено, че идва с корабите и плъховете от Китай.
  Както и да е. Ще видим как ще се развият нещата.
  Аз все пак смятам, че България ще се справим по-добре.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Що пък трябва да успокоявам някой?! Имам право на мнение също колкото и ти и Идиот Ставрев. Уцели ли да му името техните не е обида. Така, че всеки има право на мнение.

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Трол да ми вика трол, е като лъв-вегетарианец. Защо Тиквата трябва лично да води всяка прескоференция и да дава обяснения за болните? Какви специални знания или познания има по темата, с какво може да помогне в обсъждането, та постоянно трябва да присъства и да го играе Вирусолог номер 1 на Тикволандия?

  Що не се разкара най-сетне и не остави тези, които разбират да действат, а не да си губят времето с това да му правят информационни брифинги, за да може той да се пъчи с извънредни пресконференции и да облъчва Матр'яла колко "работи"?

  Я виж в Италия дали Конте дава пресконференции през 2 часа?

 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Калпавите опорки не се броят за мнение. От 10 поста, 9 са ти тролски матерял, при това, нискокачествен.

 26. 26 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Тука пак отиваш в доста крайности ...
  Първо и до днес няма точно определение от къде идва ..Предполага се че е от Китай или централна Азия....
  Също така не се е разпространила само чрез корабите ...
  Пътя на коприната и Монголската армия ги забравяш ....
  Примерно ако трябва сме честно чумата в Генуа идва точно чрез корабите дошли от Крим ...
  ПРеди това крим е подложен на обсада и монголците допринасят изключително за разпространението на чумата там ....търговците бягат и ето ти епидемия от чума....
  Същото така факт за изключително бързото разпространение на тия плъхове е и избиването на котките ...(благодарение на църквата са обявени за дяволски и съответно избити )...Малко след това идва и чумичката ...
  НО България също е засегната и на места сериозно ...Търново също е ударен сериозно от чумата ..Но разбира се ако трябва да правим сравнение между нас и западните държави ..Може да се каже че минаваме леко....

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#24] от "idiotstavrev":

  Ами що де. Ти се занимаваш с него трябва да знаеш повече от мене. Аз по икономически камо ли по медицински въпроси не го слушам.
  Днес пак дочух, че говорел икономически небивалици. На тебе не ти ли направи впечатление.
  Ама има късмет. Обществото не може да му изкара конкурент с Програма, хвана период на развитие на икономиката ни и е в обозримо бъдеще несменяем ако лично даже се обяви за главен вирусолог.

 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "⎮":

  Аз между другото не съм голям оптимист как ще се развият нещата и по ваше село. Като гледам, още се възприема масово като нов вид тв новина, а не като масова реалност.

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#25] от "idiotstavrev":

  Боже. Никога не пиша нищо тролско, а само каквото мисля и го доказвам. Аз залагам, че България ще се справи по-добре от Италия. Като видим събитията ще видим кой прав. Едно число не съм си измислял някога и предпочитам най-много да доказвам с това, което виждам.
  Хайде Лека нощ.

 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "idiotstavrev":

  “ Аз между другото не съм голям оптимист как ще се развият нещата и по ваше село.”

  По наше село е ясно как ще се развият нещата — болестта ще се разпространи навсякъде. Добрата новина (доколкото има такава) е че засега отмениха две събития на които трябваше да ходя, та ще си почина малко от пътуване.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yana Derevyanchenko":

  Броят на починалите в Италия от коронавирус варира между от 631
  https://www.vesti.bg/sviat/szo-93-ot-sluchaite-na-koronavirus-sa-v-chetiri-strani-6106730

  до 6
  https://nova.bg/news/view/2020/02/24/279077/франция-излекува-всички-болни-от-коронавирус

  а във Франция всички са били излекувани

  Докато за грипа пълно мълчания, както и за болни в путинова Русия

 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#30:"⎮ Добрата новина (доколкото има такава) е че засега отмениха две събития на които трябваше да ходя, та ще си почина малко от пътуване.[/quote]

  Добра, но колко да е добра?
  Сега като ни шибнат задължителните презентации по виртуални стаи и мониторинг за он-лайн присъствие, ще си мечтаем за обществени тоалетни и комуникация с граждани с недотам почтено поведение.

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ......Но разбира се ако трябва да правим сравнение между нас и западните държави ..Може да се каже че минаваме леко....
  —цитат от коментар 26 на vesko19


  Мда, за много от държавите дори и за него време има доста точни сведения, а в момента цифрите между отделните агенции силно се разминават (в десетки пъти).
  А за Русия и за тогава, и от сега няма никакви данни. И нито една агенция не го коментира, и не се учудва.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "....Какво се случва в момента в Ломбардия? Броят на заболелите и епидемията там сега са стигнали до критични размери по отношение на способността на болниците да ги лекуват...."

  май всеки кихнал държи да бъде хоспитализиран в стаи със специалната апаратура, и всеки вика и крещи, тъй като всички разполагат със здравни карти!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Разстроено

  [quote#20:"vesko19"]До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":Ами същност това е единствената хипотеза (вярна ) има карти из нета ...Сравни кой градове са най-ударени от чумата ...Точно тия градове дето са с най-развития корабен транспорт ....Те си патят най много ..

  Като Търново?

 37. 37 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Любопитно

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":Ами същност това е единствената хипотеза (вярна ) има карти из нета ...Сравни кой градове са най-ударени от чумата ...Точно тия градове дето са с най-развития корабен транспорт ....Те си патят най много ...Ние минаваме метър ..първо щото като цялото не сме били супер мощната икономика ...и второ чисто географски нямаме нужда много от кораби ---можем да си караме стоката и по суша.....Пък и нямаме някакви супер използваеми пристанища ---което напрактика спасява положението .....
  —цитат от коментар 20 на vesko19


  Хал-хабер си.Чумата тръгнела е по онова време няма спиране.Има ли в Търново-с кервани и търговци я има навсякъде.Разбра ли ве????Корабите вика...те просто спомагат.Ама в Търново кораби йок,как е дошла????

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#35] от "Димитър Димитров":

  В Търново и царицата на Иван Александър, (първата), починала. Иван Шишман е втората царица, местна еврейка, Сара, разбира се сменила името си с християнско.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Баце отново е в ролята на селския глашатай. Преди режеше лентички, и обяваве откриването на всеки 5 км път или магистрала.
  Сега на всеки 3 или 4 часа обявява за по един болен. По БНТ и другите ТВ-та.

 40. 40 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#35] от "Димитър Димитров":

  Бавен викай на тоя дето виждаш срещу огледалото ясно...Чумата в Търново идва чрез търговците ..... и също така с преселено население от Азия(от Русия главно )....
  Но главно идва с търговците ...
  Бавен ти случайно да знаеш че за търговия не се нужни кораби ?

 41. 41 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#37] от "Димитър Димитров":

  Тролче...Чумата по онова време се разпространява изключително бързо заради корабоплаването ....Не случайно едни от най-засегнатите градове в Европа са именно градовете с развити пристанища---Както се казва Търговски центрове на държавите си ....
  От там на сетне чумата вече се разпространяве чрез хората ...Или си толкова бавен че си мислиш че по онова време хората са били идиоти (може би като теб ) и са си седяли в огнищата на чумата ...която пък ги е тръшкала както дойде .....
  Вярно че са ви учили да не си ползвате мозъците ама баш до там ..........

 42. 42 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  Това няма да го запомнят ....Затова не си играя и да им обяснявам кой бил там и кой умрял ...
  Стига им само да запомнят че и при нас е имало чума...

 43. 43 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Точните сведения се дължат на факта че е трябвало да се знаят хората -като бройка ...Като почнеш заради данъци та стигнеш до там да бъдат викани в флота или армията на съответната държава ...
  Затова и числата за населението са доста точни ..Но въпреки това не са съвсем точни ...Има разминавания но са в нормите на допустимото ...Все пак за онова време си е било подвиг ....
  А за Руските земи си има данни за чумата поне ...Те също са точни но малко може да се погледнат и под друг ъгъл ....Набезите на монголите усложняват каквато и да е дейност ...Пък и то там много човешкия живот не струва чак толкова много та ..........

 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "vesko19":

  ..................Точно тия градове дето са с най-развития корабен транспорт................

  Да разбира се. Габроското пристанище е световно известно.
  Плевенското пристанище също.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Росене и ти ли ? А бе умен човек си ...
  прочети останалите ми постове ....Бе използвайте си мозъците малко моля......

 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "vesko19":

  Бе чета аз, ама имам четири деца и двама племенника.
  И още жив баща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "vesko19":

  Не мога да изчета всичко и разчитам само на мозъка си.
  Пишеш :Чумата по онова време се разпространява изключително бързо заради корабоплаването

  Но явно не знаеш...или не съм видял...., че чумата я разнасят плъховете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "wiligri":

  Ами какво чакаме? Аз почвам веднага от днес, 1 седмица поне няма да се покажа навън!
  След това според обстоятелствата. Повечето приятели са се запасили с храна за 2 месеца напред.

 49. 49 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  КОгато се отнася за вътрешен град --Тоест няма достъп до море или река ...Разбира се че не говорим за разпространение на чумата чрез кораби ....
  Там идва от пристанищните градове ...ВСе пак както мисля знаеш търговията граници няма ....
  И днеска си вкарваш стоки през Варна за Габрово нали ?? Ами и едно време не е било по различно ...С единствената разлика че с търговците е имало и бонус --Чумичка ...
  ЗА това и стига в Търново ...За това и засяга редица градове от вътрешната част на Европа ...Но колкото и да си кривим душата ...България не е засегната толкова колкото Западните държави ---И няма място за сравнение между загубите на Търново от към население и загубите на Западните градове -пристанища ---Именно корабите допринасят към разпространението на чумичката на всякъде де що има пристанище ...А от там чрез търговци и до вътрешни градове .....
  Благодаря че ме караш да обяснявам като за малоумни хора.....А бях си изградил мнение че въпреки паниката ти си умен човек и си ползваш мозъка .....

 50. 50 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#4] от "vesko19":

  Той е казал много точни неща, но не е предложил най-важното:

  Първо, държавата трябваше да е затворила всички граници преди поне месец

  Второ, в момента трябва всички да бъдат заключени по домовете си както направиха в Китай, и това да продължи поне няколко седмици докато не останат никакви активни случаи в страна.

  Затварянето на границите продължава след това неясно докога, зависи от това какво другите държави ще направят.

  Друг начин няма.

 51. 51 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Ами не си видял ..... Отделно я познай как 1 плъх от Лондон ще стигне до сицилия ???
  Познай от първия път ...Сериозно чети преди да коментираш моля ...

 52. 52 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#50] от "Georgi Marinov":

  Първо ако не си забелязал ...Китай си е фактически диктатура ....Там могат да го направят това ...тука не могат ...Най-много да стане гражданска война ...Дори в една Италия къде в момента върлува вируса пак не гледат много много да си спазват карантината ....
  Тука в България пък хептен ....Колко пъти повтарят че пенсионерите са рискови ...То това наще не ги интересува днеска ако си излизал .. надали не си видял че е пълно с пенсионери по паркове и пейки .....
  Искам да видя как ще затвориш границите и на какво основание при положение че не граничим със страна която има повече от 100тина случая (идея нямам в гърция и румъния колко станаха )......

 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#51] от "vesko19":

  С кораб, но нали това казвам. Не са знаели, че плъховете носят чумата.
  И сега нещо не знаем.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#50] от "Georgi Marinov":

  ++++++++++++++++

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "vesko19":

  Скача в първия пиратски кораб за Сицилия и до седмица е там!

 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "mandzo":

  1 месец стига за да разберем какво става.
  Аз го направих. Затова живея на компютъра. Няма какво да правя друго.
  внесох пари по кредитната карта и няма да ми спрат ни ток ,ни нет.
  Хляба се прави в къщи от много години. месо има, туршии също. Кеф.
  Само дето не ми е кеф, какъвто очаквах.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Като сложиш и изтреблението на котките се получават работите ...
  ами същност не е точно така ...Не само плъховете са допринесли ...
  Чумата се е прехвърляла доста добре...Примерно с труповете на заразените ......Примерно монголите при обсадата на крим ...Са прилагали точно това ...Мятали са заразени трупове с чума по местното население ...От там естествено епидемия (кой да се сети че едните като се разболеят и умрат и другите ще ги последват ама )===

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "vesko19":

  Чумата свършва с пожарите.

  Плъховете изгарят просто и нямало е кой вече да я разнася.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#55] от "mandzo":

  Ами то точно заради това пристанищните градове го отнасят изключително сериозно ...а покрай тях горят и съседните градове и провинции ..

 60. 60 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Да знам как свършва чумата представи си ...както ти казах оная вечер...Диплома по История имам в рамка (:Д) та съм наясно с това...Въпроса е че докато свърши е отнесла според различните сметки от 1/4 до половината население на Европа ....

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#50] от "Georgi Marinov":

  Не трябва ли да разстрелват онзи който се покаже на улицата?

  klimentm
 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#52] от "vesko19":

  Много вярно нещо подобно като в Китай не може да се приложи нито в ЕС нито в САЩ.
  Много ми е интересно как такава колосална трагедия като чумата през !918 която е отнела живота на повече хора отколкото двете световни войни е забравена днес? Според някой данни жертвите приближават 100 милиона души а епидемиято достига дори изолирани острови в Тихия океан.

  klimentm
 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#60] от "vesko19":

  33%. Плъховете и факта, че са изгорели в пожарите.
  С късмет народа пак се е спасил.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "klimentm":

  Трябва.
  Плосък хумор проявяваш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#64] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Невъзможно е да затвориш милионен град - София например! Който иска да си стои в къщи никой не му пречи да си стои,защо и аз трябва да го направя?

  klimentm
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "klimentm":

  Защото така никой заразен не би заразил никой друг.
  Затова и "Зараза" с Дъстин Хофван без факта, че се крие щатско оръжие решиха да ударят свой град с ядрена бомба.

  При такава ситуация как мислиш ще постъпи правителството?
  При това няма ядрена бомба. Друг ще я достави/пусне.
  Дали французин или руснак е все едно. Ще бъде поръчка от света. Не от капиталисти, не от комунисти.

  чети фантастика, не фентъзи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дано не сме като Италия. Според мен можем да се разминем по-леко, във всяка страна вируса протича различно...трябва да гледаме малко по-ведро и да не се отчайваме.

 68. 68 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Статията е така написана все едно този живее в Германия.
  Реално няма как да стане това, което той иска.
  За Италия смятам, че там просто хората са много по-социални от студените германци например. Италианците си ходят на гости и т. н. И може би на това се дължи този бум там, заради общуването между хората.

  ДБ=БКП
 69. 69 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#68] от "anonim440":

  Даа наистина са изключително социални и много топли хора и сърдечни. Била съм в Италия, в доста градове, хората се смеят, събират се много заедно, даже там много често обичат да се бутат в теб докато вървиш, докосват те, но това те го приемат за нещо нормално. Не е както при нас ако някой те побутне или случайно или не докосне на улицата, да сме готови да се бием :ДД

 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Гледах в ютуб разсяснениата на един турски доцент, и там се каза
  1. Маските не помагат, защото отстрани влиза въздух и реално пак може да се разболееш.
  2. Маски трябва да носят само болните за да намалят евентуално риска от това да заразяват другите.
  4. Не всеки, който има досег с болен ще се зарази.
  5. Някои ще го прекарат даже без да кихат и без да им потече носа (т. е. външно ще изглеждат напълно здрави), но през това време ще заразяват другите с които имат досег.

  ДБ=БКП
 71. 71 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 294 Неутрално

  не го приемат за нещо НЕнормално*
  сори за спамчето

 72. 72 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#4] от "vesko19":

  "Ако всяка страна си приличаше с останалите то до сега болните нямаше да са 118 к общо в целия свят ,а по 100 к на държава ....
  Тоест има вариант (дай боже ) България да не прилича на Италия "

  Няма как във всички държави да има по равно (по 100К), защото началните дати в различните държави са отместени. Има един израз "огнище на епидемия". Епидемиите имат т.нар. "огнища", но едва ли пиенето на ракия ще опази българите от появата на огнище на епидемия. И в Италия редовно си пият грапа и вино и италианците правят същото, което правят хората навсякъде по света. Въпрос на време е!

 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Същият турски доцент каза, че за профилактика може да се прави гаргара и да се изплюва, и през носа да се всмуква и изхвърля солена вода, защото солената вода убива вируса. Като съотношението е 5 чаени лъжички сол на 0,5 литра вода. Каза, че това помага и риска да се разболеем пада с 30-40 %.

  ДБ=БКП
 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  И за Турция не се знае. САЩ съобщи, че 68 г. жена идваща от Турция е била болна с вируса.

  ДБ=БКП
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tsvetina":

  Еднакви сме с Италия и то в луксозният вариант.
  Този вирус няма аналог. Не прилича на никой подобен досега.
  Затова и няма спасение.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  В момента храната в Италия е много по-качествена от тази в България. Знаеш по чия вина ни тровят с вредни храни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "anonim440":

  Не си ходят на гости. Цяла нощ говоря с хора от целият свят. С българи разбира се.
  В Бостън държавните служетели НЕ ходят на работа от днес.
  Харварад МТИниститут обучават само онлайн. Пълно капсуловане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#69] от "Tsvetina":

  .................... докосват те........................


  Защото не си дебела като техните.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#70] от "anonim440":

  Само болните, но точно те не знаят, че са болни.

  А народите масово носят напълно безмислено маски.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  Или да се пие. Спирта оказа се наистина убива Коронката.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#74] от "anonim440":

  Германка каза Ети, но не каза дали не е "германка" с турски език и немски паспорт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  Същото е да ползваш изотонични разтвори ,които се продават ,напр Куикс протект ,Нисита , ползва се вит Д на капки ,за заздравяване на носната лигавица ,може вит С и Геритамин и Милгама ,също за подобряване на състоянието на съдовете ,по една ракийца за дезинфекция , маски , отваряш помещенията да се проветряват ,слагат се новите пречистватели с хепа филтри и най важното да не се пускат много хора в затворени помещения заедно , особено в здравните заведения ,има и противо вирусни препарати ,които пречат за размножаването на вируса , още се експерементира ,но се знае вече за 2-3 препарата ,единия от които е евтин и евентуално може да се пробва ,но се чака още информация ,за да бъдат обявени като полезни ,важно е да се намали безцелното обикаляне напред назад ,особено ако усетиш ,че с болен .

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#65] от "klimentm":

  Но е възможно да спреш метрото ако решиш и вденеш, че е опасно за хората като направиш другия транспорт безплатен или намалиш цената на горивата. Можеш да пуснеш електронното изписване на лекарства за хронично болните и да премахнеш опашките в поликлиниките. Може много умни неща да се направят НО трябва акъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  Кажи му на твоя сънародник, че се прави с лайка а не с вода.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#83] от "edin drugii":

  Да, трябва да се проветряват помещенията.
  А за ваксина ще са нужни 5 г. и то ако се работи здраво по въпроса.

  ДБ=БКП
 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#81] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Добре е да жабуриш преди да преглътнеш и то поне 20 пъти на ден НО НЕ за един час !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#85] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никъде не съм казвал, че съм турчин. И ще продължавам да не казвам какъв съм. Това е анонимен форум.

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#83] от "edin drugii":

  Има и бактерицидни лампи но са скъпички. Не са за простолюдието. Скоро ще монтират в МС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#88] от "anonim440":

  Не е необходимо да го казваш изрично. Достатъчно умни сме да съберем 2+2 и да се досетим. Няма за какво да се срамуваш. Важното е не какъв си а дали си читав или читак. Анадъмо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#75] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Ами този турски доцент каза, че всеки организъм е различен и че от 4-ма души намирали се в общение с болен само 1 ще се зарази. И това той обясни, с различната имунна система и различните организми. Вирусът не на всеки организъм можел да се залепи. Отделно, че обикновено е смъртоносен само за възрастните. Отделно като смъртност обикновеният грип дава 3 % смъртност на година, а този дава досега малко над 3 %.
  Опасността на този вирус идвала от това, че атакува белите дробове и човек започва да е все едно астматик, трудно започва да диша, след това вирусът слиза надолу и атакува сърцето, след това атакува бъбреците.

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#91] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не се срамувам, просто не смятам, че трябва да декларирам какъв съм.
  Ще започна да давам само руски източници и какво руснак ли ще съм?

  ДБ=БКП
 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#93] от "anonim440":

  Това си е лично твоя работа. Казах ти, че за мен няма никакво значение. Няма за какво да се притесняваш и обясняваш освен разбира се ако не си агет на влияние.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  Седя и се чудя- да проветря ли или да пия едно профилактично. И в колко часа е редно да започне профилактиката ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#95] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С утра до вечера...

  ДБ=БКП
 97. 97 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Търгашите, които отказват да изпълняват разпоредбите за карантина, трябва да бъдат вкарани в затвара, а дейността на фирмите им да се спрат за постоянно.

 98. 98 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Алкохолът трябва да е над 60 градуса. Пил съм 70 градусова ракия 3 пъти преварена... Не препоръчвам. Или може би само по една глътка, но малка.

  ДБ=БКП
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  До коментар [#96] от "anonim440":

  Запомни от мен(макар и да не съм турски доцент), че вирусът не спи и борбата трябва да е круглосуточна !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  До коментар [#97] от "ggot":

  Въпросът е ЗАЩО В МС ИМА МАСКИ а за простолюдието по аптеките НЯМА ?
  Май се повтаря двойното снабдяване от Чернобил !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK