Новата стабилност на Путин

Новата стабилност на Путин

© ReutersДържавната Дума на Русия прие днес на трето (последно) четене предложението в Конституцията на страната да се анулират досегашните президентски мандати на Владимир Путин. Това означава, че през 2024 г., когато изтича вторият от поредните му мандати (както е според сегашния текст на основния закон), той веднага ще може да се кандидатира отново за поста за нови два последователни 6-годишни мандата и да е в Кремъл до 2036 г. Сега остава по законността на поправките да се произнесе Конституционният съд и да ги подпише президентът. На 22 април ще има и всенародно гласуване, но то е за целия пакет промени, а не по отделни части от тях, и резултатът ще е с консултативна, а не със задължителна сила.


Предлагаме ви по този повод коментара на Павел Аптекар, Владимир Рувинский и Мария Железнова за московския в. "Ведомости":


В Русия има нова стабилност, но отново тя, изглежда, е путинска.
Внесената с гласа на Валентина Терешкова поправка, предлагаща да се позволи на Владимир Путин отново да участва в президентски избори, и подкрепата на народната инициатива от самия Путин (не без политическо кокетство - само ако народът я подкрепи и я разреши Конституционният съд), промени смисъла на предстоящото гласуване на поправките на 22 април, както и самата конституционна реформа като цяло.


Доверието, изказано на априлския плебисцит, ще премахне политическата неяснота за 2024 г., позволявайки на 4 пъти избрания президент Путин още два пъти да участва в избори за държавен глава и да управлява до 2036 г. В този случай Путин ще стане рекордьор по продължителност на управление в Русия за последните три века.


Изказването на Путин в Държавната Дума занули главната политическа интрига от последните години. Сега вече е ясно, че за съхраняването на властта той предпочете да си остави възможност още време да е президент, а не да разчита само на нови хитроумни конструкции с други формални длъжности за националния лидер.


С правото да се кандидатира за пети и шести мандат (при буквално ограничение от два - в новата редакция на Конституцията вече без думата "последователни") привърженикът на правно фиксираните норми Путин опитва да се прикрие, като формално предоставя решаващата дума на Конституционния съд, в който съдиите не спориха с Кремъл по принципно важни държавнически въпроси като отмяната на изборите за губернатори.


През 1998 г. Конституционният съд предпочете принципа "ако ще да се свърши светът, но да тържествува правото", отказвайки на Борис Елцин да се кандидатира за трети мандат. Тогава КС се позова и на отсъствието на преходни текстове в Конституцията от 1993 г. за изрично споменаване за анулиране на мандатите отпреди приемането ѝ.


Днес, когато президентът ще получи право да лишава конституционни съдии от пълномощията им, от тях още по-малко вероятно е да се очаква такава принципност. Поправката ще влезе в Конституцията.


Впечатляваща е скоростта, с която страната пое към най-елементарната схема за оставането на Путин на власт.


Само преди две седмици прессекретарят му Дмитрий Песков нарече "частно мнение" на уволнен чиновник предложението за анулиране на мандатите, дошло от бившия помощник на президента Владислав Сурков. За това, че не се планира нищо подобно, говориха неведнъж и председателите на комисиите по конституционно право в двете камари на парламента.


Не е ясно съществувал ли е този вариант от самото начало или се е оформил по-късно, както и дали изначално длъжности от типа на ръководител на Държавния съвет са играели ролята единствено на "резервни летища" за действащия президент, а в някакъв момент е започнало сериозното му разглеждане? Повлияла ли е на решението на президента критиката от експерти срещу новата конструкция на властта или той сам е съзрял опасност от двувластие? Но това не е толкова важно.


Така или иначе предложените поправки укрепват хиперпрезидентската и близка до монархически модел власт, в която имитацията на избори не пречи на това на върха да стои един и същ човек десетилетия наред. Първото поколение руснаци, родили се при Путин, вече може да отиде да гласува на 22 април. Поправките, които им предлагат, означават, че и децата им може да се родят и израснат при същия човек.


Изявлението на Путин променя и смисъла на бъдещия пребисцит. Сега вече той ще е не толкова за отказ от наследството на 90-те години с тяхната "елциновска" Конституция, колкото преди всичко гласуване за продължаване пълномощията на Путин без формално нарушение на Конституцията и предишните му обещания, че няма да се кандидатира отново (както и обещанията му за индексиране на пенсиите и т.н.).


Това е силен мобилизиращ ход, длъжен да изкара внушително мнозинство от гражданите в деня на гласуването и да ги убеди да се обявят "за" - и за Путин, и за путинските поправки.


Поправките не задължават Путин да се кандидатура за пети мандат, но ако на 10 март той не отказа на Терешкова, нима ще откаже на милиони граждани, гласували за това да остане с тях още 15 години?


Но този способ за решаване на проблема с 2024 г. не го решава принципно.


Остава неясно кога и защо действащият президент ще реши окончателно да се откаже от пълномощията си и от какво ще се ръководи - от медицински показания или от увереност в приемственост на курса му.


През 2024 г. Путин ще е на 72 години, на следващите избори през 2030 г. - на 78, а през 2036 г. - на 84. Възрастта не е проблем - 72-годишният Франсоа Митеран се кандидатира за нов 7-годишен мандат като президент на Франция. Тази есен на президентските избори в САЩ ще се състезават кандидати на възраст над 70 години.


Ако допуснем, че Путин остане на власт до 2030 г., то към този момент той ще е бил президент общо 26 години. Ако се задържи до 2036 г. - общо 32 години. Ако добавим и премиерския му период от 2008-2012 г., стават 30 и 36 години съответно.


В първия случай Путин ще счупи съветския рекорд и ще е управлявал повече от Йосиф Сталин и ще повтори рекордите на Петър Първи и Иван Грозни. Такъв срок е характерен за авторитарни управници - ген. Сухарто бе начело в Индонезия 31 години, Франсиско Франко управлява Испания 36 години, а Роберт Мугабе в Зимбабве - 40 години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Трябваше направо да го провъзгласят за цар, за да не преправят всяка година "конституцията". Ще им се смее целият свят, ама те са дебелокожи и не им дреме.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  Горките руснаци - те ще са най - потърпевшите, ама след като 60 % го преизбират, няма и какво толкова да ги жаля.....

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Любопитно

  Новата какво?Връщане на вечното управление,култа към личноста и модерното крепостничество.....От времената на Иван Грозни все едно и също!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  " Трябваше направо да го провъзгласят за цар, за да не преправят всяка година "конституцията". Ще им се смее целият свят, ама те са дебелокожи и не им дреме. "

  Ми той и сега си е цар ! Просто да го прогласят за " баща на народите", а след кончината му - мавзолей !

 6. 6 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Тъкмо ще има време да бърка в шалварите на саудитците и да им ги мести. Буахахахаха

 7. 7 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Грешка.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Джоузеф Хелър (Авторът на "Параграф 22") има една книга:
  БОГ ЗНАЕ
  ...............
  Та... Бог си знае работата! До 2024-та може да остане само чучелото на Путя!

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  " Новата какво?Връщане на вечното управление,култа към личноста и модерното крепостничество.....От времената на Иван Грозни все едно и също!"

  Напълно - това е най - старото нещо в традициите на азиатските сатрапии, към които твърдо принадлежи и днешна Русия ! Култа към личността и пожизнената власт е неизменен атрибут от деспотията на хана над всички останали - и сови, ако може и чужди ! Който не я приема - глави ще се търкалят !
  Така просто стоят нещата и в днешна Русия.....

 10. 10 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Русия е динозавър и ще свърши като такъв. Много зъби и нокти, но твърде малко мозък.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално  Русия и Путин ще свършат едновременно

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Русия с 138 годишен Путин за президент/цар/бащица. Алкохолът не прощава. Наздравлю!

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  Ха ха ха ха ха...
  Вервайте му... Барон фон Путхаузен.
  Няма други такива тъ.аци.

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":" Трябваше направо да го провъзгласят за цар, за да не преправят всяка година "конституцията". Ще им се смее целият свят, ама те са дебелокожи и не им дреме. "

  Ми той и сега си е цар ! Просто да го прогласят за " баща на народите", а след кончината му - мавзолей !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Препарирането на вождовете е задължителна част от "православието" на руснаците.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Весело

  През 3016-та година ще започне последният 638 годишенн мандат на Путин /вечният/!!!!!

 16. 16 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#5] от "samoedin":

  "Есть Путин - есть Россия!" - Замглавы администрации президента России Вячеслав Володин

  И колко години ѝ остават тогава на Русия?

 17. 17 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 239 Весело

  Браво, велик пусин!

  Доведе рашистите до нивото на севернокорейци по стандарт на живот и на нацистите по одобрение в света - да стои на поста докрай!

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#10] от "allmighty":

  +++

  Точно, Всемогъщи!

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Разстроено

  Трябва да си призная, просто не мога да намеря подходящи думи за да изразя недоумението си от това.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Весело

  До коментар [#10] от "allmighty":

  +++++++++++++++++

 21. 21 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Много егоистично така, тов. Путин.Само за себе си мислиш. А една конституционна поправчица за децата няма ли? Длъжността президент да стане наследствена, например? Не е хубаво така,засрами се.

 22. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 587 Неутрално

  За съветския милиционер правните норми никога не са важали - нищо, тъкмо ще е на власт като завалят присъдите срещу русия за престъпления срещу човечеството!

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Весело

  То и сега положението е като в песента "Стар си, мили мой Ахмед...", така че следващите години само по-зле ще става в Пут-инистан.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Опозицията обвинява трудните времена за 20 години управление на Путин и очаква вотът да бъде манипулиран на 22 април. "Сега сме сигурни в доживотно председателство на Путин", туитира лидерът на опозицията Алексей Навален. Леонид Волков, виден привърженик на Навални, нарече събитията във вторник „чист преврат“.

  Няма да има възможност за демонстрация. Малко след срещата в парламента кметът на Москва забрани масовото събиране, за да предотврати разпространението на вируса на короната.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Зейгър анд Еванс имат една песен: "През 2525-та"

  Вслушай се! Пеят и за Путин!😉😉🤣🤣🤣

  https://youtu.be/izQB2-Kmiic

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#19] от "padrino":


  Трябва да си призная, просто не мога да намеря подходящи думи за да изразя недоумението си от това.....
  —цитат от коментар 19 на padrino


  Ма'ани, ма'ани!
  Тръмпиту, като фен на Путя дали и той няма да поиска да му нулират мандата/мандатите?

 27. 27 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Надявам се да не изкара до 2036. Ще е мъка за планетата...
  Сори, Вова, ама съм по Ленински прям

 28. 28 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Горките руснаци - те ще са най - потърпевшите, ама след като 60 % го преизбират, няма и какво толкова да ги жаля.....
  —цитат от коментар 3 на samoedin


  Те сами си го избират - никой не ги кара, но постоянно го правят.Исторически се вижда, че те искат не свобода, а някой, който да ги мачка и унищожава.
  Не ми е жал за тях, ама хич!Та те дори не осъзнават какво си причиняват - все други са им виновни - само не те, само не и царя!
  А всички държавни глави на други страни, които смятат Путин за лидер /като нашия Барба Ганьос!!!/, са или идиоти или подлеци - най-вероятно - и двете!

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Бостън Дайнамикс трябва да разработят един путиноморфен робот, който при подходяща поддръжка да може да издаяни още 50 години начело на "империята".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  До коментар [#16] от "Tzar Vova Josei-ki":

  " "Есть Путин - есть Россия!" - Замглавы администрации президента России Вячеслав Володин

  И колко години ѝ остават тогава на Русия?"

  Уж колко го развенчаваха тоя култ към личността и накрая пак до него го докараха.....

 31. 31 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1030 Весело

  Само се чудя за какво им е на руснаците конституция? Имат си Путин, имали са си и Сталин, и Ленин - все вождове доживот... Ааа, може би, за да си мисли обикновения руснак, че има (някакви) права... А в 21-ви век просто продължава да бъде крепостен селянин, просто мааалко по-модерен...

 32. 32 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това ми хареса:
  Russia has probably firmly decided that now is the time to pull away the rug from under the feet of the shale oil producers

  т.е. Вероятно Русия категорично е решила, че сега е моментът да изтеглиш килима изпод краката на производителите на шистов нефт

  Ето и линк към статията:
  https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/US-Shale-Collapse-Will-Lead-To-Higher-Oil-Prices.html

 33. 33 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз така и не разбрах на основата на какво ще зануляват досегашните мандати на Путин.
  Така не изтривал ли и "великите" му пАбеди и постижения?

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 34. 34 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#30] от "samoedin":

  Уж колко го развенчаваха тоя култ към личността...
  —цитат от коментар 30 на samoedin


  Учуден?
  Недей, бе! Става въпрос за Русия!

 35. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Стабилна путинска разруха.Русия и Турция са страни от Третия свят....

  shlshlshlshl
 36. 36 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Весело

  Като Сталин - докато пукне в страшни мъки, 3 три дена в повърнато и насран да се валя, а да няма сила да повика помощ.

  А пред вратата на лобната му стая, олигарсите ще делят проссията и кръв ще се лее като водопад.

  Аз казах, хау!

 37. 37 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Любопитно

  Джоузеф Хелър (Авторът на "Параграф 22") има една книга:БОГ ЗНАЕ...............Та... Бог си знае работата! До 2024-та може да остане само чучелото на Путя!
  —цитат от коментар 8 на Tzar Vova Josei-ki


  Мислиш ли,че ще го положат в мавзолей?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 258 Весело

  Ами те и у нас герболята така действат - подмолно и с поправки... А и тази "стабилност"..., въпроса е кой е учителя... Или просто по сталински...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 39. 39 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  - Може ли жена да стане пресидент на Русия?
  - Не. Путин не е жена.

 40. 40 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#10] от "allmighty":  +++

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 41. 41 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#32] от "xrr31638754":

  Надай се "josei-ki" на сирене, оти чобанин те иска...

  Производството на шистов петрол се възстановява много лесно при подобряване на конюнктурата!

 42. 42 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  Бостън Дайнамикс трябва да разработят един путиноморфен робот, който при подходяща поддръжка да може да издаяни още 50 години начело на "империята".
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz

  Няма нужда, към 2036 година Путин просто ще вампиряса и ще продължи да управлява. Даже и мавзолей има готов, където да пазят тялото на вампира денем от слънчевата светлина.
  https://pasteboard.co/IYBvNcP.jpg

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 43. 43 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дългия":

  То и Магна Харта е давала някакви уж "права" на гражданите.
  Не и по време на Колонизацията и робството.

  В крайна сметка стигаш до ден днешен, в който стотина честни демакрати и капиталисти притежават и владеят повече от цялото останало население на планетата. Щото системата е "мноооого" справедлива.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  King Putin - made in KGB.
  —цитат от коментар 2 на SSS


  Разбирам , че и Терешкова се намесва по предназначение ! Питам само , дали ПЛАСТИЧНИЯТ ХИРУРГ на Негово првъзходителство ПУТИН и нейно благородие ТЕРЕШКОВА е един и същ !И двамата изглеждат като излезли от Музея на восъчните фигури !

 45. 45 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#37] от "АмброзСП":

  Може пък да го пуснат в канализацията както Кадафито!
  (Кончината на Кадафи е нещото, пораждащо кошмарите на Кремълския Маломерко!)

 46. 46 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 258 Весело

  Аз така и не разбрах на основата на какво ще зануляват досегашните мандати на Путин.Така не изтривал ли и "великите" му пАбеди и постижения?
  —цитат от коментар 33 на Тупин Вперде


  Само ресетват показанията на брояча. Пабедите ще ги забравят бързо, като се пресели във вечните ловни полета, и си изберат нормални хора да ги управляват...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 47. 47 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  А, да не би вече да са настроили четирикракото желязо да не се блъска в стената?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 48. 48 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Бостън Дайнамикс трябва да разработят един путиноморфен робот, който при подходяща поддръжка да може да издаяни още 50 години начело на "империята".
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Миналата седмица пихме кафе с един от главните инженери на Бостън Дайнамикс и той между другото спомена, че един от най-известните роботи на компанията Spot the Doc от ноември миналата година вече се отдава под наем за индустриални нужди в Япония и Западна Европа.
  Със сигурност, обаче на руснаците няма да се даде - първо те няма да знаят как да го управляват, второ има санкции за всеки високотехнологичен продукт, който може да се използва в петролната индустрия.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не съм още прочел мненията по-горе, може да повторя някой, но този ход означава, че Русия е в голяма опасност. Руската политическа класа не успя да отговори на въпроса какво ще става след Путин и затова го оставя на власт. На въпроса какво ще става след Путин се вижда ясно само разпадът на Руската федерация. Не е само и просто властолюбието на Путин. Политическата класа се страхува от разпад на държавата, която дотам я докараха, че целостта й да зависи от един Путин.

 50. 50 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#37] от "АмброзСП":Може пък да го пуснат в канализацията както Кадафито!(Кончината на Кадафи е нещото, пораждащо кошмарите на Кремълския Маломерко!)
  —цитат от коментар 45 на Tzar Vova Josei-ki


  Е чак толкова,според мен на стената на кремъл,иначе се нарушава ансамбала и симетрията на Червения площад!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#29] от "Norman Granz":А, да не би вече да са настроили четирикракото желязо да не се блъска в стената?
  —цитат от коментар 47 на Taiga

  Абе той и Путин отдавна блъска с глава стената, ама...

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 52. 52 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1030 Весело

  То и Магна Харта е давала някакви уж "права" на гражданите. Не и по време на Колонизацията и робството.В крайна сметка стигаш до ден днешен, в който стотина честни демакрати и капиталисти притежават и владеят повече от цялото останало население на планетата. Щото системата е "мноооого" справедлива.
  —цитат от коментар 43 на Taiga


  Човече, теб те знаем, при теб (и за съжаление не само) това е диагноза. Всеки нормален човек по света знае, че от ватниците нищо не става, абсолютно доказано през вековете. Тях трябва постоянно да ги тъпче ботуш и да ги навира в калта, иначе не се чувстват добре. Е, ти поне си го знаеш това, няма нужда да ти го обяснявам...

 53. 53 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#31] от "Дългия":То и Магна Харта е давала някакви уж "права" на гражданите. Не и по време на Колонизацията и робството.В крайна сметка стигаш до ден днешен, в който стотина честни демакрати и капиталисти притежават и владеят повече от цялото останало население на планетата. Щото системата е "мноооого" справедлива.
  —цитат от коментар 43 на Taiga


  Тека е! Загнива гадния капитализъм от бая време насам... Алтернативата е при кимчо дебелото...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 54. 54 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#47] от "Taiga":
  По този повод се сещам за заглавие от миналата година:
  "Шок от бъдещето! Безпилотна Тесла отнесе най-модерния руски робот"
  😃😃😃

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 55. 55 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Путин е бивш офицер от КГБ и се обгражда с бивши хора от КГБ. Мъжете, които „наистина вярват, че вътрешните критици са„ врагове “, че империалистически-капиталистическите държави се опитват да подкопаят режима си и че само политически агенти като тях могат да спрат хаоса и да победят“, писа веднъж историкът Ан Епълбаум.

  От това произтича желанието за силен вътрешен контрол в Русия, концентриране на властта в група, която може да се обогати безпроблемно и може да задържи голямо влияние върху страните около Русия, за да не се позволи на антируските сили да станат там силни.
  Русия започна да се защитава по-агресивно, включително набезите в Грузия и Украйна. Режимът на Путин предприема по-усилени действия срещу вътрешната критика и се опитва да демонстрира по-активно американското лицемерие, включително относно демокрацията. САЩ преподават на Русия за това, каза Путин, докато „по неясни причини те не искат сами да научат за това“. Желанието на Поетин да демонстрира, че американската демокрация е циркова палатка, се корени в това раздразнение: основната причина за намеса в американските избори през 2016 г.

  Що се отнася до бившия Съветски съюз, Путин също не е потаен в това отношение. Веднъж той нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век", защото "десетки милиони сънародници сега са извън границите на руската територия".
  Методът му за възстановяване на руската власт досега не преминава през таен военен генерален план, а чрез използване на кризи в региона, за да увеличи влиянието (и територията) на Русия. През последните няколко години Русия също се опитва да проектира мека сила, „заемайки своето място като лидер на антимодерния свят“, както Маша Гесен описва в новата си книга „Бъдещето е история“.

  Новата десница в Европа предоставя полезни идиоти за това.


  Отговорът на всичко това е очевиден: не преувеличавайте пренебрегвайте руската заплаха и следете реалните интереси на руската сигурност и „червените линии“.
  И в същото време не се проявява наивност към намеренията на Русия в региона, доброто управление на кризата, поддържането на натиск върху Русия чрез икономически и други санкции и ясно посочва къде се крият европейските интереси и „червени линии“.
  Засега всичко това върви доста добре, не на последно място, защото Русия е много по-слаба от историите за призраци, които бихте повярвали. Но е важно да държите очите си върху топката и да извеждате правилните играчи на терена.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 56. 56 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Путин реално не ще да е президент ма му се налага. Затова и бяха разните измишльотини за Госсъвет, пожизнена длъжност, от там да дърпа конците. Обаче тая конституционна реформа имаше и друг подтекст - да се ореже част от номенклатурата от кранчето. Де факто нещо като дворцов преврат къде част от болярите ще бъдат напъдени и лишени от санове и имения.
  Обаче тая част нададе вой, и за да не стане война Путин отстъпи. Което показва слабост, не сила. Путин става "Брежнев -2" - Мумия за пред хората. Която изнася на всички управляващи кланове в Кремъл.
  Начи преврат "отгоре" се отлага, ма преврата "от долу" става много реален.

 57. 57 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  “ само ако народът я подкрепи”
  ——
  Вярно го е казал това. Да почне строежът на мавзолея!

  “ Народ — единственный источник власти — скажет свое слово.”

  https://ria.ru/20200310/1568396592.html

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#47] от "Taiga":

  "А, да не би вече да са настроили четирикракото желязо да не се блъска в стената?"

  "Четирикракото желязо" на Бостън Дайнамикс е поне с една категория по-умно от теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "xrr31638754":...Производството на шистов петрол се възстановява много лесно при подобряване на конюнктурата!
  —цитат от коментар 41 на Tzar Vova Josei-ki


  Напълно си прав!
  Но до сега си мислех, че за по-евтиния бензин (нефт) трябва да сме благодарни на саудите, а в статията (ако можеш да четеш на английски) пише, че са ни помогнали отново Братушките (както на 3 март ни помогнаха с газа).
  Съответно от поскъпването на бензина (нефта) ще изкярят САЩ, защото за тях ще се подобри конюктурата (както специалист като тебе точно е забелязал).

  До коментар [#41] от "Tzar Vova Josei-ki":

 60. 60 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Жал ми е за руснаците. И те са хора като всички други, но служат на идоли - Държава, Цар, Империя.
  Тази заповед "И да нямаш друг Бог освен мен" е специално за такива като тях.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#47] от "Taiga":"А, да не би вече да са настроили четирикракото желязо да не се блъска в стената?""Четирикракото желязо" на Бостън Дайнамикс е поне с една категория по-умно от теб.
  —цитат от коментар 58 на Norman Granz


  Ето още едно доказателство, че умите хора са оценили "четирикракото". Норвежците вече го използват в петролната си индустрия.


  https://www.popularmechanics.com/technology/robots/a30872342/spot-boston-dynamics-norwegian-oil-rig/

  Пазете се от доносника vesolr
 63. 63 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "xrr31638754":
  Ти и подобните на теб русофил-специалисти винаги пропускате една важна подробност:
  Цената на нефта пада, американските шистаци затварят, американците купуват евтин петрол откъдето си искат и бизнесът продължава.
  Държавите бензиностанции обаче трупат загуби от свръхпредлагането и ниската цена на петрола. Руските резерви се топят, докато развитите държави купуват евтин руски петрол и продължават да произвеждат, продават и печелят.
  Може да имаш огромни находища на всичко, но като нямаш акъл - бадева... 😃

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 64. 64 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#47] от "Taiga":"А, да не би вече да са настроили четирикракото желязо да не се блъска в стената?""Четирикракото желязо" на Бостън Дайнамикс е поне с една категория по-умно от теб.
  —цитат от коментар 58 на Norman Granz


  На Тайгата процесорната мощ бих я сравнявал с процесорчето на дистанционното на климатика...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 65. 65 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква хубава компания ?! Какви приятни хора обсъждат още по-приятна тема ! Властта на Путин - журналистическа тема за Пулицър. Само Тайгата дето се пречка и нарушава единомислието, познато ни от партийните и комсомолски събрания от близкото минало.

 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Весело

  До коментар [#53] от "Kamenarski":

  Може и при марксисткият шофьор на автобуса, но трябва да си носи И тоалетна хартия....

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#62] от "GreenEyes":

  Ще турят кучето да патрулира и да следи за течове, и да събира информация ...
  Дежа вю - за CCTV-та и датчици
  Само са механизирали малко процеса.

  Направо е чудо как инджинера Мъско още не си е уредил един Айрън Дог да му пилотира ракетата до Марс. (опа май и ракета няма още)

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 70. 70 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Мизерията в съвременна Русия - гарантирано от Путин:

  https://youtu.be/92-9bTL5Nv0

 71. 71 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дългия":

  Но вие все пак продължавайте да работите усърдно и да се надявате, че един ден ще станете като "честните" бизнесмени-милионери, които никнат като гъби където вирее капитализъм.
  Защото само така се става милионер - с "честен" труд и никакви схеми, финансови и данъчни гимнастики, за наши демократични хора.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 72. 72 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#69] от "Taiga":
  Ами катоси нямат Путин... Принудени са какви ли не неща да измислят.
  Завидуют, козлы, что у них нет Путина.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Не повтаряш никого. Най-точното мнение до момента.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#69] от "Taiga":

  Има ракета Мъск, има!
  За разлика от собака Путин ;)

 75. 75 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Весело

  Путя е доста лаком за власт и за да я получи прави врътки, за които всеки сатрап по света му завижда. Зануляване на мандати?! Каква пародия на демократично управление!
  Така определено руската история и политика стават изключително лесни. Няма нужда да се запомнят имената на разни лидери през 4-5 години, просто запомняте нецензурната фамилия на едно ниско кагебистче и сте готови за следващите няколко десетилетия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4769 Неутрално

  До коментар [#69] от "Taiga":

  Цялата магучая се мъчи да настигне един американски частник. И понеже не успява, се мъчи да му се подиграва с плоски шеги.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Весело

  Путин и само Путин, еt pereat mundus!

 78. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  Вестник "Известия", 6 октомври ☝️1977 г.
  🤦🏻‍♂️😁
  Депутатът Николаева-Терешкова се обръща към колегите си и благодари на Комунистическата партия в навечерието на 60-годишнината от Великата октомврийска революция.
  „Обръщайки се към ☝️проекта на Конституция, ние, съветските жени, не само признаваме правата си, но и ясно виждаме отговорностите си като пълноправни членове на социалистическото общество. С нов ентусиазъм ще работим в името на просперитета на нашата велика Родина, активно ще участваме в осъществяването на великолепните планове за изграждане на комунистическо общество в нашата страна ”, написа депутатът преди 43 години."©️👇😁

  https://pbs.twimg.com/media/ESxtuEbWoAYQQce?format=png&name=medium

  "Чуждестранен агент"
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#76] от "Alarmstufe: Rot":

  “ Цялата магучая се мъчи да настигне един американски частник. И понеже не успява, се мъчи да му се подиграва с плоски шеги..”

  Знаеш ли колко му пука на Мъск от разни пациенти по специализираните заведения, които си слагат Путин за аватар...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Дано остане жив и тез 2 мандата, че да довърши напълно и безвъзвратно Рашата (ツ)

 81. 81 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  А мен отдавна ме мъчи един друг въпрос...
  Когато най-сетне Путин си замине, независимо по каква причина, какво ще правят путинистите? Горките... те друго си нямат.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 82. 82 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Някой може ли да ми обясни въз основа на какви доводи се анулират мандатите на Путин? Какви аргументи е изсмукала от пръстите си Терешкова, защото може ли без аргументи все някакви?

 83. 83 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Нация с претенции за “величие” да не може и да не може и да не може да излъчи за ръководител нещо друго освен посредствеността пут.ин - това си е за срам и отчаяние.
  Да те представлява пред света такъв никаквец, такава сива милиционерска мишка и да твърдиш, че “няма по-добро” - това е колосална обида за “великата” руска нация.
  Страна-“тюрма”, т.е. затвор, управлявана от шайка гангстери, привлекателна и то само на думи - само за утайката на обществото по света - защото и те не са се запътили натам, ето това е рассия на пут.ин.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 84. 84 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Все пак се надявам на най-доброто за България и другите бивши съветски колонии.
  С тези промени Путин се концентрира към вътрешната политика. За руснаците това е много зле. Но има и добри страни. Колкото по-сатрапска е руската държава толкова по-неефектива ще бъде индустрията. От там толкова повече ще изостават като военна сила.

  подпис
 85. 85 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 746 Весело

  Джоузеф Хелър (Авторът на "Параграф 22") има една книга:БОГ ЗНАЕ...............Та... Бог си знае работата! До 2024-та може да остане само чучелото на Путя!
  —цитат от коментар 8 на Tzar Vova Josei-ki


  Бе Бог помага, ама в кошара не вкарва. Те там много добре я знаят тзи поговорка.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#82] от "Fiji":

  “ Какви аргументи е изсмукала от пръстите си Терешкова...”

  Терешкова едва ли помни кой век е, камо ли какво е казала оня ден в някаква Дума, в която също едва ли помни, че членува.

  Възложена й е задача да прочете някакво възвание, и тя го е прочела (и забравила).

  Важното е, че Путин ще пребъде. 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Дали пък не е узурпатор? Някой русофил с подходящи познания да ни обясни.

  SHADOWS of SOFIA
 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Има подобен разказ на Станислав Лем, при който управлението е поверено на Диктатор. "Диктаторът се оказва махало, което слага два печата "Да" и "Не" на документите. Статистически се оказва че това е едно "стабилно управление" :-)

 89. 89 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#82] от "Fiji":
  "Някой може ли да ми обясни въз основа на какви доводи се анулират мандатите на Путин?"

  Мога.
  Това е цирково представление за видиотени алкохолизирани граждани. Не се отнася за нас и няма как да го разберем.

  подпис
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#82] от "Fiji":

  Не бъдете наивна. Терешкова е прочела каквото и е било написано.

 91. 91 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  "Медуза" направи теста за Путенланд:
  "Колко дълго ще живея при Путин, ако премине на новите срокове?
  Калкулатор на щастие)))
  Аз БИ почти половината от живота си

  https://meduza.io/games/skolko-ya-prozhivu-pri-putine-esli-on-poydet-na-novye-sroki?=gameshare

  "Чуждестранен агент"
 92. 92 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Някой от най-младите в този форум ще доживеят да видят руснаците да заприличат на съвременните германци по начина по който днес германците отричат Хитлер.

  подпис
 93. 93 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#82] от "Fiji":

  Ето, такива, обикновени хора я много, много помолили))))

  https://youtu.be/jV9uXh_1Pso

  "Чуждестранен агент"
 94. 94 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 746 Весело

  и си изберат нормални хора да ги управляват...
  —цитат от коментар 46 на Kamenarski

  Това къде? в Русия? Ти се шегуваш.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 95. 95 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  За човек къто мен подобна привързаност към властта е неразбираема.

  Еретик
 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Като, извинете.

  Еретик
 97. 97 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#48] от "GreenEyes":

  баси. завидях ти за кафето и шефа от бостън
  дайнамикс. ето едно от първите им изобретения.
  направо космос:)
  https://youtu.be/Bd5iEke6UlE?list=TLPQMTEwMzIwMjAhB1BhNqLYaA

 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#89] от "Иван K":

  До коментар [#90] от "daskal1":

  И все пак нали трябва да има някакво обосноваване, поне проформа? Не може да е без мотиви едно такова важно нещо, като анулиране на мандати - което май е световен прецедент.

 99. 99 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Ако това го позволят руснаците, ще стана русофоб. Защото засега съм само путинофоб и кремълофоб.

 100. 100 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Разстроено

  До коментар [#99] от "Fiji":

  Дори не се колебайте.
  Ще позволят и дори на колене ще поискат(((

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK