Бай Ганьо – герой на всички времена

Но ако приликите между Алековия герой и министър-председателя са толкова много, как да обясним политическото му дълголетие?

© www.janos.gr

Но ако приликите между Алековия герой и министър-председателя са толкова много, как да обясним политическото му дълголетие?Петър Чолаков е политолог. Доцент е по социология в Института по философия и социология на БАН. Текстът му е препечатан от "Дойче веле".


Комедийният заряд на корицата явно е в това, че поне според някои грешката е вярна. Критиците на г-н Борисов, които от десетилетие го сравняват с героя на Щастливеца, аплодират. А и лидерът на ГЕРБ сякаш дава немалко поводи за такива паралели.


Да вземем например случката с американската посланичка Херо Мустафа, която наскоро се озова в прегръдките му. Тази случка неволни ни припомня други герои от други времена, когато политическата коректност беше непознато понятие:
"Тука [в чужбина] не можеш да ги разбереш коя е слугиня, коя е господарка, все лъскави, все чисто облечени. Изпречи се някоя насреща ти, хили се така мазно-мазно, мислиш, слугиня е, закачиш я, вземеш си беля на главата; изпречи се друга, хубавичка, смирена, мислиш, ха това е господарката, станеш ѝ на крака, поканиш я да седне, тя се срами...".


Култови фрази, които се помнят


Култови премиерски изрази като "тадуф-тадуф", "фифа-фафа-фуфа" и "фъш-фъш" се вписват прекрасно в речника на г-н Ганьо Балкански - например когато в басейна имитира колелото на параход ("чакай сега да им покажем вампор на кое викат", "тупа-лупа, тупа-лупа, фйюууу").


Ако бай Ганьо трепери за своето килимче и мускали, носи си люти чушчици при странстванята си из Европата, то явно за някои членове на ГЕРБ пътят към сърцето на лидера минава през суджука...


В опитите на премиера да впечатлява чужденците сякаш дочуваме триумфалния вик: "Булгар! Булга-ар!" на "балканския гений" Ганьо, който вкаменява благочестивите немци в басейна.


Пословичното самочувствие на г-н Борисов ("аз ви построих", "аз дадох", "аз реших", "аз разпоредих", "мене трима папи са ме галили по главата" и др.) според опонентите му е в същата тоналност като откровенията на бай Ганьо: "Тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара"; "Туй Иречек-Миречек, ей тъй - зяпнали са ме слушали, като им заприказвам. Мен англичани, мен американци ихтибар са ми правили в Дрезден".


Наследниците на Алековия герой


Но ако приликите между Алековия герой и министър-председателя са толкова много, как да обясним политическото му дълголетие? Дали отговорът не е в това, че тъкмо бай Ганьо, а не Щастливецът е този, който оцелява?


Ще сгрешим, ако потърсим наследниците на Алековия герой само на днешния политически Олимп, в нахлупилата каскет прокуратура или в мутрите на прехода. Байганьовщината има наперени емисари не само на всички етажи на държавната машина, във всичките ѝ колелца и бурмички, а неизлечимо е белязала цялата тъкан на обществото.


Поевропейчването, захвърлянето на "агарянския ямурлук" и замяната му с "белгийска мантия" са много повече от еднократния акт на пришиването на чужд конституционализъм към противоречивата българска политическа традиция, описан от Алеко. Този екзистенциален, но подражателен и в този смисъл повърхностен жест описва трагикомичните метаморфози на цели поколения.


Байганьовщината не е само българско явление


Можем да се утешим, че байганьовщината не е само българско явление. Подобни герои (Тартюф, Тартарен Тарасконски, Санчо Панса, Швейк и др.) се пазят в редица литературни съкровищници по света.


Гръмогласна бездуховност, келепирджийство, тарикатлък, нечистоплътност, опортюнистичен патриотизъм, презрение към чужденците (според бай Ганьо "на немците един гвоздей не им стига ума да забият") - това са някои от отличителните белези на простака. Те не са присъщи само на една нация.


Според проф. Кьосев все пак нашенският простак се отличава с особена дързост, той живее "със сбъркана представа за социалните и образователни йерархии" и "смята, че е в правото си". Но арогантността и илюзорното превъзходство, в което са убедени някои неквалифицирани индивиди (т.нар. ефект на Дънинг-Крюгер), не са български феномен. Особеното у нас, без да е уникално, е диктатът на простака. В злощастните страни като че ли именно простакът е героят на всички времена.


Героят, който уби своя създател


Прегледът на нашата най-нова история е обезкуражаващ: байганьовщината е по-скоро правилото, а не изключението в следосвобожденска България; тя не само не изчезва, а доминира след 9.09.1944 (не случайно Тодор Живков е един от двата "университета" на г-н Борисов според признанията му; другият е Симеон). А днес байганьовският манталитет е в перфектна кондиция. А поради постоянната емиграция на мнозина от най-образованите може би е по-могъщ и несломим от всякога.


Тогава кой се смее последен? Дали критиците на министър-председателя Борисов, които виждат в него оживялата карикатура на един литературен герой? Или последната дума принадлежи на "колажа" от кръв и плът - на политика, изградил кариера върху симпатиите, които печели, заради приликите с един забавен образ, познат още от ученическата скамейка? Това е герой, който ни разсмива. Затова обикновено забравяме, че той убива идеалистичния си създател.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  Завиждате му, а той си е вечен наш Барба Ганйос, като Антей е на родната земя...

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  Все си мисля, че издателят е "сбъркал" нарочно корицата.. чак пък толкова да е невеж и да не вижда чия снимка слага?..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Не би трябвало толкоз даде сърдим на бай Ганя, бат Бойко. Бай ганьовци е имало стотици години, ще ги има още стотици. Ни си ги харесваме, избираме, уж мразим пък силно обичаме.

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Не я е сбъркал, просто много си приличат и на външен вид и по душевност и по интелект.
  Бай Х е събирателен образ на няколко поколения изхабени от комунизма българи, за които кюфтето от 15 стинки в профсъюзната станция е равно на ВОСР, а Белене е пионерски лагер.
  Самият факт, че продължава да е осеяна България с паметници на комунизма и неговите диктатори е показателен.
  Един де ще осъмнем и с паметник на Барба Ганйос .

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Весело

  Тази истерия с ”лошият” Бай Ганьо е остатък от социалистическото образование, когато Бай Ганьо и Гераците били пример за лошият капиталистически морал а Андрешко бил антифашист номер едно.
  Иначе, Бай Ганьо е положителен герой —гони бизнеса до дупка, без да му треперят мартинките пред западните гурута. Кой разбрал, разбрал, останалите много умни и възпитани ... 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Гневно

  У нас ганьовци бол. Но проблемът е, че са президенти, глави на правителства, министри...

  Прости, нагли и корумпирани, твърде често и безродни предатели...

  Ужас безкраен!

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Надежда само в испанската прокуратура и глобалния закон Магнитски.
  След това и ние ще се посмеем.

 8. 8 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 276 Весело

  Разликата била само в калпака и мустака... Години съм се чудил на кого ми прилича баце... Външно де, иначе без коментар...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Имало едно време един мечтател – Алеко Константонов!
  Той бил недоволен, че Бай Ганъо 15 години след като се освободил от отоманската власт не е успял да догони Сър Джон или Хер Фритц, които са си били независими от 5-ти век нататък, когато се отървали от римляните, макар и да са изпаднали във варварство около 4-5 века. Но постепенно са се съвзели и са от 11-12 век нататък са били един от центровете на цивилизования свят (не пренебрегваме китайската, монголската и арабска култура).
  Съвременният Алеко е недоволен от Софийското метро, което е на около 10 години. Той забравя, че метрото в Лондон е от 1863, метрото в Хамбург е от 1901 година.
  Къде си се забързал, Алеко! Карай по-полеко! Ела и виж софийското метро след 50 години!

  Съвременният Алеко е недоволен от Премиера Борисов. Да ама нали комунистите избиха три български правителства и цяло Народно Събрание в допълнение към около 30,000 учители, офицери, адвокати, съдии, фабриканти, предприемачи, учени. Осъдиха на мизерия и маргиналност децата им. Е, откъде да се пръкне българският Чърчил (херцог!), френския Митеран или германския Ерхард или Аденауер. В България те биха били покойници най/късно в края на 1948 година. Хора като Атанас Буров получиха по 20 години затвор и повечето починаха в затвора. Избиха и обезличиха интелигенцията и я замениха с рабфаковци. Сега сърбайте сътвореното! Наздраве!
  Сега е само началото! Да живее България!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Тотално безсилие, безпомощност и безидейност не на талази, а на океански вълни лъха от смешния плач, поднесен ни тук! Колко деня ти трябваха, Петърчо, още Чолаков, да напишеш това недомислие? Само толкова ли успя да изсмучеш от пръстите си? М? Що не опиташ пак? Можеш и по-добре, макар и не много! Но пък каква утеха за умните, дето всичките им зъби са мъдреци и за красивите, в които всичката хубост се е събрала? Каква радост, каква душевна благост да напопържаме дискретно – някак си така, умно и красиво – този, който ви отвява на де що има избори! Нали? Ликувайте, пейте, смейте се, но само до следващите парламентарни избори! Пак повтарям – БЕЗСИЛИЕ, БЕЗПОМОЩНОСТ И БЕЗИДЕЙНОСТ – тотални, всеобхватни, непоправими! И дотогава въпросните, не съвсем положителни качества няма да минат, няма да се превърнат в управленски програми, предизборни стратегии, политически платформи, нито пък ще се развие работата с потенциалните гласоподаватели! Ама разбира се, откъде-накъде, та те гласуват за този ми ти „Барба Ганьос“, а вие, вие сте далеч по-умни и зашеметяващо по-красиви, пък, кой знае защо, само 2,8% гласуват за вас! И то все „градска десница“, сякаш няма провинциална такава!

  Ама как, ще скочат веднага обитателите на лилавия тролей по линията „Дръгалефци-Коня“? Ами така, много просто! Примери ли? Примери да искате! Ето най-пресните! Първо, къде бяха изтъкнатите политици и народни трибуни Бой Кики и mon tout petit général, monsieur Танас, когато петте сестри се барикадираха в сградата на Народното събрание (в бившия Партиен дом), а една от тях даже излезе на перваза, та оттогава ѝ викат „Опервазената“? Второ, къде са сега, след като коронавирусът влезе у нас? Взеха отношение? Решиха нещо по-добро и по-далновидно от този, комуто се смеят? Намериха по-добри решения? Поне разкритикуваха ли решенията, взети от този ми ти „Барба Ганьос“? Ами, ами, как така ще слизат до неговото равнище – само оглушително мълчание, подмятания по сайтовете и криене под политическия миндер, от който отдавна са изпаднали без всякаква надежда пак да се качат на него! Къде са все още? Отговор няма! Дано само са добре със здравето, че иначе кой ще ни разсмива! А сега ръгайте минуси – много се впечатляваме! И да знаете, от минуси много се поумнява! Някакви въпроси?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Бай Ганьо е симпатяга , само да не е на вурха на управлението .Тогава комедията става трагедия ...

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":

  Къде видя паметници на комунизма у нас днес,че не се сещам?

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Не му прави чест на Алеко Константинов защото той от една страна осмива в книгите си Бай Ганьо,но в реалността дружи точно с такъв бай-ганьовец! Вижте с какъв човек е бил Алеко в последните секунди преди да го убият...

 14. 14 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Героят, който уби своя създател"
  Засега , днешният Бай Ганьо утепа /преносно де/ само преводача си.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/09/4038417_prevodachut_na_barba_ganyos_oburkah_boiko_borisov_s/

 15. 15 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  До коментар [#4] от "SSS":Къде видя паметници на комунизма у нас днес,че не се сещам?
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Я виж тук по -добре. Паметник на комунизма. Пълен с Бай-Ганьовци , така сега им микат Гоцета , Боцета .....
  https://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_bg/Pravets ,_Todor_Zhivkov1.jpg

 16. 16 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално
 17. 17 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След това и ние ще се посмеем.
  —цитат от коментар 7 на vhv


  ... а засега - продължавайте да рИвете и да се надявате.

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Ами поне няколко се сещам - правешкия паметник на бай Тодор и този в центъра на София. Още? Или за теб това не са комунистически паметници?

 19. 19 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-добре Бай Ганю, отколкото Рада Госпожина.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#16] от "zaki":

  Линка нещо не излиза. Бюстът на Т.Ж. е в двора на неговата къща в Правец. Тоест той е поставен на ЧАСТНА територия.

 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":


  Но най големият паметник е в главите на 80% от населението, това със сигурност стои и е непоклатимо - за 30 години сме управлявани от няколко БКП та.
  Ма кво да ти обяснявам....

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":Ами поне няколко се сещам - правешкия паметник на бай Тодор и този в центъра на София. Още? Или за теб това не са комунистически паметници?
  —цитат от коментар 18 на SSS  До коментар [#18] от "SSS":

  Къде в центъра на София има комунистически паметник?! "Петохуйника" не е комунистически,все пак.
  А паметника на Т.Ж. е в двора на къщата му.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Надежда само в испанската прокуратура и глобалния закон Магнитски. След това и ние ще се посмеем.
  —цитат от коментар 7 на vhv


  Що бе, Кьовеши, Радеф, Маяма и Копейкин отпаднаха ли от смартбюти молитвеника?

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все си мисля, че издателят е "сбъркал" нарочно корицата.. чак пък толкова да е невеж и да не вижда чия снимка слага?..
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Бъди сигурен, че точно така.

 26. 26 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е пълна с Ганьовци и Андрешковци ама никой не иска да си признае.
  Борисов пасва идеално като прототип на Алековият герой. Нахален, не се свини да краде и много да лъже. Позор е, че такъв цървул управлява България вече 11 години.

 27. 27 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  България е пълна с Ганьовци и Андрешковци ама никой не иска да си признае.Борисов пасва идеално като прототип на Алековият герой. Нахален, не се свини да краде и много да лъже. Позор е, че такъв цървул управлява България вече 11 години.
  —цитат от коментар 26 на Иво Станчев


  Управлявай ти, бе Иво! Без свИнливост!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  България е пълна с Ганьовци и Андрешковци ама никой не иска да си признае.Борисов пасва идеално като прототип на Алековият герой. Нахален, не се свини да краде и много да лъже. Позор е, че такъв цървул управлява България вече 11 години.
  —цитат от коментар 26 на Иво Станчев


  Та викаш, @Иво Станчев, че „Борисов пасва идеално като прототип на Алековият герой. Нахален, не се свини да краде и много да лъже“, така ли? А какво ще кажеш за стрина Курна? Тя дали „се свини да краде и много да лъже“? М? Дали пък не стигна дотам, че в комисия в Народното събрание да я питат: „Как така една млада дама от с. Крушовица, на 27 години, успя да приватизира Техноимпекс? С какви пари?“ М? И дали на същата, Крушовишката стрина, не ѝ викат „госпожа Лъжа“? М? А не си ли и лекинко нахален да твърдиш, че „Позор е, че такъв цървул управлява България вече 11 години“? Би ли ни открехнал тогава, според теб, кой трандафор би трябвало да я управлява? Да нямаш някакви затруднения? Нещо да питаш?

 29. 29 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#28] от "Santos":

  Остави го, след 20 години никой няма да си спомня ни за БСП, ни за Да, България и тем подобни. И никой няма да си задава въпроса, къде, аджеба се корени политическото дълголетие на Бойко Борисов.
  Освен може би някой одъртял умнокрасивец с череп в ръка, ака Хамлет.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Весело

  До коментар [#29] от "proventuss":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, @proventuss
  Евала за този „одъртял умнокрасивец с череп в ръка, ака Хамлет“, бухахахахахахахаххахахахахахахахаххахаа! Кой ли ще е той?

 31. 31 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"Santos"][/quote]


  Ама хиче не ми дреме за Корни защото тя не упрвлява. Всички герберски торлове сте много лесни за надушване. Приличате по едно и също нещо във всички форуми и социални мрежи. В момента в който някой каже или напише нещо негативно за патрона ви Ганя на момента намествате БСП и комунистите.
  От как Цецо ви напусна едно и също повтаряте. Няма кой д ви измисли нов шлагер който да повтаряте. Срамота 😀

 32. 32 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#27:"proventuss"][/quote]

  Бих и по одбре бих се справил от тоя некадърник.

 33. 33 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази истерия с ”лошият” Бай Ганьо е остатък от социалистическото образование, когато Бай Ганьо и Гераците били пример за лошият капиталистически морал а Андрешко бил антифашист номер едно.Иначе, Бай Ганьо е положителен герой —гони бизнеса до дупка, без да му треперят мартинките пред западните гурута. Кой разбрал, разбрал, останалите много умни и възпитани ... 😉
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Глупости. Бай Ганьо е писана 1895 а Андрешко през 1903. Т.е. прототиптите и двамата автори са създадени много по рано от идването на комунистите на власт.
  Не си спомням в училище Бай Ганьо и Андрешко да са оприличавани като лош капиталистически персонаж и партизанин.
  Винаги са ги оприличавали като герои съдържащи най лошите и долни черти на българщината.

 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  [quote#28:"Santos"]
  —цитат от коментар 31 на Иво Станчев
  Ама хиче не ми дреме за Корни защото тя не упрвлява. Всички герберски торлове сте много лесни за надушване. Приличате по едно и също нещо във всички форуми и социални мрежи. В момента в който някой каже или напише нещо негативно за патрона ви Ганя на момента намествате БСП и комунистите. От как Цецо ви напусна едно и също повтаряте. Няма кой д ви измисли нов шлагер който да повтаряте. Срамота 😀[/quote]

  @Иво Станчев, не ни отговори на въпроса „според теб, кой трандафор би трябвало да я управлява“ България? Да нямаш някакви затруднения? Да нямаш констипация, та се напъваш така? Думай!

 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#30] от "Santos":

  Б.Б. or not Б.Б.
  That is the question.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  "Къде в центъра на София има комунистически паметник?!"

  Паметникът на Съветската армия е комунистически паметник на окупационна армия! Има и други!

 37. 37 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#34:"Santos"][/quote]


  Аз трябва да управлявам. Доволен ли си?😁

 38. 38 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  [quote#34:"Santos"]
  —цитат от коментар 37 на Иво Станчев
  Аз трябва да управлявам. Доволен ли си?😁[/quote]

  Ами не, не съм доволен! Чакам да видя как основаваш партия, как пишеш програми, стратегии и платформи, как привличаш съмишленици и електорат, как отиваш на избори и как ги печелиш, за да управляваш! Ясно ли е? Такива кръчмарски, шумкарски и подопашкови управленци сме виждали прекалено много, за да имаме добри спомени, а още по-малко желание да гласуваме за тях! Сега стопли ли? Ти можеш тук да ни се надуваш до утре сабахлен, но е очевидно, че си абсолютно неспособен да накараш другите да ти имат доверие, защото доверието е това, което кара хората, народът, електоратът да гласуват за теб! Само че съм сигурен, че не схващаш нищо от това, което ти пиша, защото не можеш друго, освен да повтаряш прокиснали опорки до припадък, също като някой папагал! Въпроси имаш ли?

 39. 39 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срамота.
  Доцента, по такава маслодайна тема едва скалъпил 3-4 пасажа. Като отчет на партийно събраие - отчел се.
  Или пък сам не вярва на глупостите които е написал.
  Загадка.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Бравос, много прилича, пък и му отива.

 41. 41 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Бай Ганьо – герой на всички времена"

  Несъстоятелна антитеза - или не е Бай Ганьо или не е герой на всички времена или казвш, че народа е откачил и за това не ви избира. Но в безсилната умнокрасива умраза се "насладихме" на какви ли не литературни сравнения на яловата интелигенция: диктатор, мутра, комунист, популист. Преходни като ДСБ и пропагандаторите й.

 42. 42 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Весело

  "Но ако приликите между Алековия герой и министър-председателя са толкова много, как да обясним политическото му дълголетие?"

  С глупоста на аналлизаторите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално


  ,,Бай Ганьо – герой на всички времена,,
  Петър Чолаков

  Пеше старото не сте го забравили. По времето кога татко ти беше прислужник на Тато, Бая ти Ганя беше отрицателен герой. И сега според вас този бай Ганьо в лицето на Борисов е отрицателен герой. Чолаков помня как ни учеха по литература, Швейк добрият герой осмиващ капиталистическата действителност. Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо, борци срещу вятърните мелници, за един по добър живот, а не символи на бай Ганьовщина както се опитвате да ни го внушите

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво Станчев":

  Кой си ти, че да управляваш

 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Весело

  Когато този Бай Ганьо сдаде властта, друг Бай Ганяо ще дойде. И не защото "Българинът" е БАй Ганйо, а защото в очите на първообразите на герия от "Пази боже сляпо да прогледа" всичко е байганйовщина. За тях у европата (или при братушките, не е важна географската посока) винаги е по-по-най. Една малко група кресливи мрънльовци. Сега поне лявите и десните се събраха на един фронт, та си правят тълпа едни на други.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Петър Чолаков е съмнително дали е политолог?
  Не е доцент, а е старши научен сътрудник по социология в Института по философия и социология на БАН. Там доценти и професори по закон няма.
  Свързването на премиера Б Борисов с корицата на гръцкото издание вероятно ще завърши в съда.
  Статията е поръчкова, а анализът - посредствен. Като самия автор.
  Тъжно

 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#10] от "Santos":

  “ Тотално безсилие, безпомощност и безидейност ...”
  ——
  Сложих Ви един минус, че ми се сториха недостатъчно за такъв хубав текст. Аз само не бих израждала проявленията по-горе, първопричината е една —ИМПОТЕНТНОСТ ... извън тясно - медицинското й значение. Сака баба да е мъжка...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#41] от "4i4oti":


  “ какви ли не литературни сравнения на яловата интелигенция”
  ——
  Ми не сте прав. Вижте само колко мъзга пуска като се наложи...реки ша потекат кът наближат избори

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":Къде видя паметници на комунизма у нас днес,че не се сещам?
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Има не само стари, но и нови. Преди около 4 години откриха паметник на Т.Ж. в едно плевенско село.

  Sic transit..
 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":"Къде в центъра на София има комунистически паметник?!"Паметникът на Съветската армия е комунистически паметник на окупационна армия! Има и други!
  —цитат от коментар 36 на vassilun  До коментар [#36] от "vassilun":

  Вярно е. Забравих МОЧА. Но само той остана от паметниците на комунизма. В нашият град махнаха още веднага паметника на Георги Димитров на площада. А пък самите комунисти веднага след "10-ти" изнесоха мумията на Г.Д. от мавзолея,с което го обрекоха на разрушаване.


  До коментар [#49] от "antropos":

  За първи път чувам за това... Ако паметника на Т.Ж. е на частна земя,тогава нищо не може да се направи...
  Впрочем,четох че е обявена за паметник някаква партизанска землянка в някакво село...

 51. 51 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Много хубав и много щадящ материал. А истината е по-проста и по-болезнена. Тя може да се каже с древната латинска сентенция: всеки народ си има управниците, които заслужава.

 52. 52 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#34] от "Santos":

  Друже герпъв, няма нужда от много мислене. След като територията е била управлявана от лица с менталните потенции на Т.Ж., ''височеството'' и пандурина им / когото ти любиш, уважаваш, избираш и боготвориш/ , ВСЕКИ, повтарям всеки има право да опита. Дори и женицата, която мие вхора ти. Даже тя ще се справи много по добре от който и да е комуноидогерпъв елемент. Бъди жив и здрав и го обичай безрезервно. Вие се заслужавате!

 53. 53 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#32] от "Иво Станчев":

  Вие сте жертва на вируса на Дънинг Крюгер :) за него лечение няма, няма и да има... болния не страда, страдат само близките му!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK