За празния хладилник и върховенството на правото

За празния хладилник и върховенството на правото

© Николай ДойчиновТемата за върховенството на правото често е определяна като елитарна. Абстрактна конструкция, в която не е много ясно какво точно се включва и какво означава.
Същевременно недоволството сред хората расте, разликата в доходите става все по-видима и като резултат от това агресията и насилието стават все по-сериозен проблем и обхващат всички прослойки на обществото. Най-вероятно всеки си задава въпроса защо и какво ни докара до това незавидно състояние.


Отговорът е едновременно прост и не толкова. Простата формулировка е - липсата, или за да не сме съвсем песимистични, много ниското ниво на върховенство на правото у нас.


Опит за обяснение
Незачитането на най-простите правила;
приемането на откровено лобистки закони, които обслужват частни, а не национални интереси;
ниската правна култура и недоразвитото гражданско образование;
дефицитът на демократично политическо поведение и обществени рефлекси, девалвацията на експертиза у т.нар. политическа класа у нас, незачитането на разделението на властите - всичко това представлява липсата на върховенство на правото. С други думи, върховенството на правото е онзи


фундамент на цялостната демократична тъкан на едно общество


която му позволява да се развива, да просперира, да създава блага и оттам да увеличава доходи, потребление и благосъстояние.


Много важна част от тази конструкция е наличието на работещи институции, особено регулаторно-контролните като НЗОК, БНБ, КЗК, КФН, СЕМ и много други. Върховенството на правото е немислимо и без наличието на добре функционираща съдебна система - с независим съд, отчетна и отговорна прокуратура.


Няколко примера


Преди известно време гледах по телевизията едно момче, което сподели, че мечтата му е да стане лесовъд, защото обича планината и иска да я залесява. Чудесно, но нека си представим, че някой от т.нар. дървена мафия отиде и изсече незаконно залесеното от него. Ако няма силни, некорумпирани разследващи органи, това престъпление няма да бъде добре разследвано. Ако бъде разследвано, но няма отговорна прокуратура, нейният обвинителен акт няма да издържи в съда и накрая, ако няма независим съд, то и най-добре изготвеният обвинителен акт няма да приключи с присъда.


Нека си представим обществена поръчка за строеж на много важен пътен възел. Ако единствен и най-важен критерий е най-ниската заявена цена, това в повечето случаи е индикатор за някаква схема и можем да сме сигурни, че поръчката ще бъде спечелена от предварително договорена фирма. След това чрез други кухи фирми част от парите от поръчката ще бъдат преразпределени. Като резултат няма да се ползват най-добрите материали и качеството на пътя няма да е на нужното ниво. Така ще се повиши рискът от катастрофи, които ще доведат в най-лошия случай до невинни жертви.


Нека си представим и голяма чуждестранна фирма за производство на автомобили, която иска да отвори завод у нас. Това е сериозна инвестиция, и то в производство, което пък е мощен двигател в една развита икономика. Чуждестранната фирма иска обаче няколко неща - налична инфраструктура, подготвена работна ръка и като цяло състояние в държавата, което да гарантира стабилност, предвидимост и прогнозируемост на развитие и растеж. От своя страна фирмата гарантира няколко хиляди работни места, постоянни доходи, изграждане на мрежа от обслужващи предприятия и бизнеси и цялостно ускоряване на икономическото развитие в страната плюс подобрен външен имидж, който в дългосрочен план може да привлече още сериозни инвестиции.


Ниското ниво обаче на всичко, което по-горе беше описано като върховенство на правото, действа като сериозна спирачка за чуждестранната фирма и инвестицията не се реализира. Нещо повече, инвестирането у нас става високорисково, което не е добър атестат.


В резултат доходите не растат с възможното темпо, а оттам и потреблението ни е по-стеснено. И наистина като си отворим хладилника, вътре не търсим върховенството на правото, но ако вътре има само малка буца сирене, няколко кренвирша и кофичка кисело мляко, най-вероятно това е точно защото го няма върховенството на правото.


Повече от година вече майките на деца с увреждания протестират под слогана "Системата ни убива". Това, което ни убива всъщност, е


липсата на система, основана на върховенството на правото


която да гарантира равенство пред закона и грижа за по-слабия.


Това, което трябва да приемем и осъзнаем, е, че върховенството на правото не е някаква крайна цел, а постоянна ежедневна битка. Овластените винаги ще са склонни към злоупотреба с дадената им власт. Създаването, изграждането и развитието на общ фронт, който включва представители на гражданското общество, на бизнеса, на образованието и културата, е целта, към която трябва да се стремим.


Защото дори и малкото, което имаме в хладилника, е поставено под заплаха, ако не опитаме да върнем овладените институции обратно на обществения интерес и не се борим за това правилата да се спазват. Не демокрацията гарантира върховенството на правото, а точно обратното - то е гарантът да имаме демокрация и да се развиваме като държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Винаги ще спечели хладилника ... както е казал един съфорумец.
  Но лудите, те да са живи...както е казал класика.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Нека си представим и голяма чуждестранна фирма за производство на автомобили, която иска да отвори завод у нас. Това е сериозна инвестиция, и то в производство, което пък е мощен двигател в една развита икономика. Чуждестранната фирма иска обаче няколко неща - налична инфраструктура, подготвена работна ръка и като цяло състояние в държавата, което да гарантира стабилност, предвидимост и прогнозируемост на развитие и растеж. От своя страна, фирмата гарантира няколко хиляди работни места, постоянни доходи, изграждане на мрежа от обслужващи предприятия и бизнеси, и цялостно ускоряване на икономическото развитие в страната плюс подобрен външен имидж, който в дългосрочен план може да привлече още сериозни инвестиции.

  Щом ще си представяме - нека си представим че тази голяма автомобилна фирма е избрала Турция, авторката да не би да казва че там имат по-добра правна сигурност от нас. Статията горе долу бива, ама примерите са като на шестокласник. 😊

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  ...дървена мафия отиде и изсече незаконно залесеното от него."

  Той е залесявал незаконно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#2] от "oak17621787":

  Ами те големите автомобилни фирми са отдавна в Турция, а не у нас, очевидно тяхната правна система и правна сигурност са за предпочитане пред нашите.
  Статията си е хубава.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Айдеее! Това си е живо клатене на стабилността. Но и горчивата истина. Обаче, властимащите не четат такива неща.

 6. 6 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Но и горчивата истина. Обаче, властимащите не четат такива неща.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  То и властнямащите не ги четат. Така че вие от подопашието не се хабете.

 7. 7 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Едно чудесно обяснение на новото на средния гласоподавател. Той обаче не чете Дневник а ПИК.

 8. 8 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Едно чудесно обяснение на новото на средния гласоподавател. Той обаче не чете Дневник а ПИК.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Винаги ще спечели хладилника ... както е казал един съфорумец.Но лудите, те да са живи...както е казал класика.
  —цитат от коментар 1 на DDR  До коментар [#1] от "DDR":

  Реалността те опровергава. На "10-ти" българите живееха сравнително добре с високи за българският стандарт заплати,но въпреки това бутнаха комунизма.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#2] от "oak17621787":

  В Турция истински опозиционен политик спечели изборите за кмет за най-големият град Истанбул! Тук това е невъзможно да стане,защото цялата власт вече е узурпирана отново от комунистите.

 11. 11 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Не, той може да е залесявали напълно законно, но има друга недомислица. Това, което е залесиро момчето сега, дървената мафия може да го ползва след десетки години, тя търговия с фиданки не върти. Но като оставим настрана примерите, авторката е права:законът трябва да се уважава и прилага. Само че вдаимотношенията на българина и закона са сложни не от вчера. Да си спомним възхвалявания Андрешко, после как за "децата на наши другапи" имаше куп привилегии, а нарушенията им се поприкриваха. И така се ражда манталитет на незачитане на закона! А когато някой се опитва да го наложи, започва съпротивата по всевъзможен начин от онези, които го нарушават!

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Барба Ганиос с каскета дори не разбира написаното.
  Какво върховенство, какво право, какви закони!?...

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Кратко, ясно дори и за деца или хора, които все още нямат докторска степен в юридическия факултет.
  Цитирам автора: "Овластените винаги ще са склонни към злоупотреба с дадената им власт" и си позволявам да добавя, че не само овластените, а всеки един от нас, дали когато превиши ограничението на скороста и като го хванат ще го удари на пазарлък и микро-корупция или ще иска да си уреди някакъв не много значим личен строеж малко извън закона, също оказва влияние на целокупното мислене и определя разстоянието между нас и върховенството на закона и това респективно влияе на състоянието на хладилника.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Добре написано. Но се страхувам , че много съфорумци няма да го приемат добре , поради емоционалната си партийна обвъезаност

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Добре написано. Но се страхувам , че много съфорумци няма да го приемат добре , поради емоционалната си партийна обвъезаност
  —цитат от коментар 14 на К2  До коментар [#14] от "К2":

  В България отдавна няма партии...

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  Добре написано като за свободен избор на матура. Вересгенгер се беше позагубила. Но къде изчезна Яна Бюрер-Хайване? 🤷🏻‍♀️

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#11] от "Boriana Gecheva":

  "...земната справедливост на Андрешко..."

  - цитат от "Ходене по мъките на българина",Трета част,стр.47,от Георги Марков.

  Значи според един от най-големите български писатели Георги Марков Андрешко въздава справедливост.
  Интересно е и друго - в истерична реч от трибуната на Народното събрание,Иван Костов определи Андрешко като отрицателен герой. И нарече милиони българи "андрешковци". Мда-а,тогава стана ясно що за стока е комуниста Иван Костов!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#18] от "izbiram":

  Почти всички НПО-та са създадени и финансирани тайно от държавата. Добрутро...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  При толкова дебили, такова управление, такова върховенство на правото.

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Опозиционни подопашници революционни ситуации сънуват.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Значи, не че бях против , но вече мисля, че ако спрат парите за тия хора-фондация, хора-нпо, ще е много по- добре.
  Когато започвах работа, в правната система , всичко работеше много добре. Наказателната система работеше, прокуратурата си спазваше сроковете, никой не смееше да обижда човек /съдия, прокурор, полицай/. Гражданското правораздаване работеше на шест. Всичко/почти/ бе напълно предвидимо в един процес. После , преди асоцирането, разни чужди експерти , започнаха да ни учат как да забързаме наказателния процес. При положение, че в техните държави той е много по- бавен, а у нас е много по- бърз. После Соколов промени ГПК и всичко отиде по дяволите. Съделител с дял от имот 1/120 може да ти изнесе имота на публична продан. Отделно, всеки полунормален, пише глупости, и задръства прокуратурата. После Герджиков написа неговия Търговски закон, с който аз мога да си регистрирам фирмата на твоя адрес, без да те питам.........и мога да си регистрирам капитал, който да не е капитал, понеже го .....няма. После започна да се толерират в процеса, извършителите на престъпления, а и хората, с неплатени задължения.......... И всичко отиде по дяволите, защото сроковете ги няма, хората отказват да получават призовки, по други дела пък може да ти залепват съобщение за призовка на...........общата врата на кооперацията.
  Така, че айде фондациите да се махнат от правото, а и политическите формации.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#22] от "grayeagle":

  Законите ги написаха не прависти, а адвокати, така че да им изнасят - пълни с вратички, двусмислици и непълноти. Имаш ли свой човек-съдия - всичко е възможно и парите се леят като пълноводна река.
  НПО-тата, за да съществуват, трябва да се "борят с недъзите на системата". Колкото повече "недъзи", толкова по-доходно върви "борбата", затова и НПО-тата вече са повече от членовете на ГКП.
  Всички имат интерес от създаденото положение, така че никак не съм оптимист.

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#6] от "zpl07627198":

  Вие от новото БКП, наречено ГЕРБ, не четете. Това си го знаем отдавна. Чукча писатель, а не читатель.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "zpl07627198":Вие от новото БКП, наречено ГЕРБ, не четете. Това си го знаем отдавна. Чукча писатель, а не читатель.
  —цитат от коментар 24 на Vlado Nikolov


  Умньо, като си го знаете отдавна, за какъв дявал се репчите тука? А?

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  В България уж им закони, но никой не ги спазва. Много от тях си имат вратички, които на практика ги правят незадълкжителни за някои хора. Липсата на регламент и неспазването на законите кара хората да бягат масово оттук, както и инвеститорите. Демокрацията е една празна дума, а върховенството на закона е химера.Целият този ферман по-горе на никого не е нужен, просто наливане от пусто в празно.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  ,,За празния хладилник и върховенството на правото,,

  Това, бившата партийна и друга номенклатура, техните деца и внуци да ме учат на демокрация, мерси. Въртят сучат ще ми натресат тяхната демокрация и техните разбирания за демокрация

 29. 29 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Сред плявата, впечатление ми направи, че другарката иска общ фронт срещу властта! Но новото ОФ - ДаБГ+БСП+ДПС+льотчика+МаяМа+Копейкин си го има! Може и Славиту да се присъедини! Да живей! Ураааааа!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK