Ще осъзнаем какво е да си загубил здравословно доверие в медиците

Във всеобщата паника българите сега най-добре ще изпитат върху себе си последствията от кадровия дисбаланс, технологичните дефицити и липсата на квалифицирани специалисти в най-необходимите звена.

© Красимир Юскеселиев

Във всеобщата паника българите сега най-добре ще изпитат върху себе си последствията от кадровия дисбаланс, технологичните дефицити и липсата на квалифицирани специалисти в най-необходимите звена.Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в столичната болница "Св. Анна", основател и главен редактор на списанието за респираторна медицина и вдъхновение INSPIRO, председател на управителния съвет на фондация "INSPIRO" и консултант на медицински център INSPIRO. Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Вместо паника - повече организация и контрол.


Да бъдат опазени колегите - лекари, фелдшери, медицински сестри, акушерки, лаборанти от всички категории, санитари... При тази окастрена откъм кадри здравна система всяка загуба на професионалист е недопустима.
Покрай паническата атака от инфекцията с новия SARS-CoV-2 обществото ще осъзнае, че


здравето е в основата на личното щастие и здравословното функциониране


на всички държавни и обществени механизми. Във всеобщата паника българите сега най-добре ще изпитат върху себе си последствията от кадровия дисбаланс, технологичните дефицити и липсата на квалифицирани специалисти в най-необходимите звена, където се решава съдбата на болния при остри и неотложни състояния. Топчето пукна!


Българите ще бъдат ударени от бумеранга на бездушието към нас, медиците, и към проблемите на здравеопазването, насаждано десетилетия от подкупни медии, толерирано от безпросветни политици. Ще се усети болезнената необходимост от милосърдие и доверие в лечителите. В крак с епидемията, сред загубения нощен сън, вторачени в тъмното и в нищото, обладани от страх за живота си и този на най-близките ни, ще осъзнаем какво е да си загубил онова здравословно доверие в медиците, които обгрижват здравето ни, което българите са загубили някъде


по пътя на личното материално благоденствие и духовното опустошение.


Тази пречистваща епидемия ще ни върне в онази точка, в която разбираме, че преди полицията, армията, казината, магистралите и паричните потоци се нуждаем от лечители, които да държат ръката ни, когато отчаяни и безнадеждни задаваме своите съдбоносни въпроси: "Ще се оправя ли"; "Ще оздравея ли?"; ..."Ще живея ли?".


В последните дни ми се налага да отговарям многократно с "Да" и нито веднъж "Не".


Така ще бъде до края на тази епидемия, от която всички ще излезем пречистени...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Интересно, има ли лекар без фондация у нас?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Дали някога по тези територии е имало повече пари вкарани в бездънната каца наречена здравеопазване ???

 3. 3 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не са виновни редовите лекар, че се краде като за последно. Виновни са тези в НС, които не натискат за въвеждане на ред и гласуват вратички в законите за частните болници и фармацевтични компании
  Но автора е прав за едно - въпрос на една две седмици е тази епидемия да се разрази в северозападна България, където почти няма болници и специалисти. Бог да им е на помощ на хората.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Вземе ли да ми говори някой на "обгрижвам", вместо на "грижа се" и преставам да слушам.

 5. 5 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Вкарани е едно и достигнали до целта е едно, преминали и откраднати съвсем друго...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  ,,Покрай паническата атака от инфекцията с новия SARS-CoV-2 обществото ще осъзнае, че
  здравето е в основата на личното щастие и здравословното функциониране
  на всички държавни и обществени механизми. Във всеобщата паника българите сега най-добре ще изпитат върху себе си последствията от кадровия дисбаланс, технологичните дефицити и липсата на квалифицирани специалисти в най-необходимите звена, където се решава съдбата на болния при остри и неотложни състояния.”

  Някои от нас го осъзнаха доста преди covid19!
  Тежко ни и сега!!!

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  ... загубили някъде по пътя на личното материално благоденствие и духовното опустошение. Тази пречистваща епидемия ще ни върне ...
  —цитат от коментар 0 на Матряла

  Много силни и правдиви думи. Доста хора почват да се замислят над много неща от житието, битието и кое е важното в живота.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Същият тоя, преди няколко дни редеше успокоителна псалми като евангелистки пастор. Явно си го пере графоманията яко. Сега пък апокалипсис предвещава.

 9. 9 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Верно е хубаво написано, ама тва е професор-пулмолог. На фона на предстоящ взрив от убийствени интерстициална пневмония, некакси става много забавно. Вътрешният министър надъхва полицаите да борят вируса, попове те и те не си дават Великдена.... Българите полудеха преди да ни завърти още страшната въртележка....

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Нъаки обещавате да ни кажете като стане време за паника.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Българите ще бъдат ударени от бумеранга на бездушието към нас, медиците, и към проблемите на здравеопазването, насаждано десетилетия от подкупни медии, толерирано от безпросветни политици.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Значи ние сме лошите, а медиците - в бяло?
  А това че превърнаха болниците в лични фирми и освен печалбата - нищо друго не ги интересува по моя вина ли е?
  Това, че фалшифицират документи и източват здравната каса, по моя вина ли е?
  Това, че изнудват болните да плащат за неща , които им се полагат по моя вина ли е?

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":
  Точно това са проблемите! Но не всички медици попадат в тази категория.

 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Верни думи. Но финалът "...Така ще бъде до края на тази епидемия, от която всички ще излезем пречистени..." нещо куца. Какво пречистване по тези ширини? Професорът май не си познава добре народа.

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Верни думи,професоре,но дали ще те разберат оскотелите простаци наоколо?!

 15. 15 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ами, и след тая епидемия пак ще я караме постарому. То е като обещанията, които си даваме на всяака Нова Година - как ще, ще и ще, но малцина имат енергията и волята да спазват и осъществят! И пак всичко е лично и то е най-важното - натрупването на много малки лични промени води до обществени такива - не обратното. Някой ще каже държавата - да ама тя се състои от личности, които трябва първо да се променят, за да променят държавата! Сега с 24 часовата онлайн активност още повече се вижда как хората винаги търсят вината и решенията извън себе си! Даже е още по-лошо защото мрежата изяжда енергията ни в безмислени дърления с напълно непознати хора, с малоумни конспирации и прочие! Ето и аз - 10 минути пиша, а кучето лае и чака разходка!

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Ъхъм. Точно като на погребение. Замислят се, докато се зарие ковчегът, и после започва яденето. Дотам.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  Всеки според възможностите си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Доста тежки думи, при това отправени към всички - като започнеш от политиците, минеш през държавната администрация и стигнеш до редовите граждани и извън кръга на обвинените останаха само медиците.
  Не мога да не попитам автора, като започнем от министрите на здравеопазването, почти всички от които бяха медици (може би само сегащния не е), минем през всичките болници (368 на брой, може би тук водим в света по болници и легла на глава от населението), университети, управлявани пак от медици и стигнем до отделенията и кабинетите, та къде бяхте през всички тези години и какво (НЕ) направихте, та системата да е една идея по-добре, за идеално няма нужда да говорим. За лекарския съюз дори не ми се споменава - мисля, че това е една от много вредните и виновни за не доброто състояние здравеоопазване.

 19. 19 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Когато загубиш нещо тогава започваш да го цениш. Тази епидемия доведе до това. и то не защото е най-опасната, която е сполетявала човечеството, а защо се умишлено се нагнетява масова психоза. Чисто психологически след такава масирана атака от медии и политици здравето стана много ценно. ПРЕДИ ПРОСТО НЕ СМЕ СЕ ЗАМИСЛЯЛИ ЗА НЕГО!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Доверието се печели и е взаимно. За да сме го загубили, сме имали причини. Това далеч не са всички лекари, но няма стадо без мърша.

 21. 21 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Много назидателен тон. Напълно излишно в момента.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Хубави думи професоре , но аз ще Ви напиша "по- хубав" пример с мой приятел , който беше приет в белодробна болница преди няколко години със съмнение за тумор след снимки от СТ от провинцията.
  На третия ден му беше отхвърлена страшната диагноза защото в Света София не можаха да ми вземат биопсия от горния диастенум ! ? !
  Човекът взе самолета и на собствени разноски отиде в Германия , взеха му биопсия и прогнозата беше потвърдена !
  Какво ще кажете професоре за това подобие на уж първокласна болница , а тя фактически още не била реформирана за разлика от съседните подразделения на ВМА ! !
  НЕ ЗНАЯ , не съм се информирал още ли Света София си е останала комунистическа , пълна с некадърен лекарски персонал или нещо е направено по въпроса ? ! ?

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Интересно, има ли лекар без фондация у нас?
  —цитат от коментар 1 на chichka


  проф.Костов преди няколко дни :"

  Може ли да ви извадя от света на философията... Как оценявате рисковете от новия коронавирус?

  Не съм паникьосан, защото вярвам в здравия човешки организъм. Доколкото имам сведения, повечето хора, които загиват от този вирус, са с вторични заболявания. Преди години се разпространиха други вируси – SARS, при който смъртността беше значително по-голяма от сегашната. При близкоизточния респираторен синдром, отпреди години, смъртността беше 15-20%, а сега е 2-3%. Светът е подготвен, вече не е изненадан, информацията веднага плъзва по всички възможни медии, но всъщност това не е опит за паника, а да си подготвен. И това предизвиква паника. Има около 30 хиляди заразени и около 700 починали. Но грипният вирус е по-опасен за българите. Убеден съм, че грипният вирус през този сезон ще убие много повече българи, отколкото коронавируса. "
  И днес : "Българите ще бъдат ударени от бумеранга на бездушието към нас, медиците, и към проблемите на здравеопазването, насаждано десетилетия от подкупни медии, толерирано от безпросветни политици. Ще се усети болезнената необходимост от милосърдие и доверие в лечителите. В крак с епидемията, сред загубения нощен сън, вторачени в тъмното и в нищото, обладани от страх за живота си и този на най-близките ни, ще осъзнаем какво е да си загубил онова здравословно доверие в медиците, които обгрижват здравето ни, което българите са загубили някъде"
  Имаше една детска поговорка много отдавна , която е валидна и сега : "ЩЕ ДОЙДЕ МАЧКА ЗА ПОГАЧКА !" Или - пазете си медиците , рано или късно ще ви потрябват !!!

 24. 24 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 355 Неутрално

  За пореден път докторите като съсловие се опитват да се изкарат невинни.

  А истината, че за разпада на системата са виновни именно те.

  Понеже т.нар реформа 1998-а г. беше направена по такъв начин, че да ги превърне във феодална класа, която да извлича максимален частен данък от населението чрез най-безсрамен рекет спрямо хората, и то точно тези в най-уязвимо и безпомощно положение, и също така за сметка на медицинските сестри.

  Дали това е било умишлено, не знам, силно подозирам, че е било, но със сигурност това беше ефектът.

  Това може и да е само един аспект от общия разпад на обществото в България последните над 40 години ("над 40", защото корените на процеса могат да се проследят и още преди 1989 г.), но е със сигурност един от най-важните.

  В резултат на превръщането на болниците в търговски дружества и на лекарите като съсловие (подчертавам, като съсловие, има голям брой почтени лекари, но също така и огромен брой в другата категория) в рекетьори, изнудвачи, и, нека да си го признаем откровено, и убийци (защото със сигурност десетки хиляди са умрели преждевремнно последните 25 и повече години защото не са имали пари да си платят за лечение, което официално би трябвало да е безплатно, или пък са били подложени на ненужни операции за да се вземат едни пари от касата; може и над 100,000 да са), сега имаме ситуация, в която:

  1. Пациентите мразят лекарите. И с пълно право -- когато хора, давали Хипократова клетва, те подложат на откровен рекет, какво доверие да имаш в тях?

  2. Лекарите мразцят пациентите. Пак с право -- когато хората, които си тръгнал да спасяваш, ти се нахвърлят да те бият, как да бъде другояче?

  3. Сестрите, които вече толкова години са обект на зверска експлоатация, работейки на ефективно минмална заплата, докато лекарите трупат камари пари, отдавна са загубили всякакво доверие в началниците си. И как бъде иначе? А сега ги карат да си подписват смърните присъди (което не е преувеличение -- има значение на какво количество от вируса си изложен) защото никой не се е сетил да снабди болниците с PPE, независимо, че от поне месец се знае, че ще се стигне до такова положение, и това пак за една минимална заплата.

  4. Системата има минимален капаците да се справи с криза, понеже от реанимации, инфекциозни, спешни, и пр. отделения не се печели. И тя бяха масово оставени на произвола на съдбата, а на много места и направи закрити.

  И сега коронавируса предизвиква пълен колапс на системата дори още преди да е ударил с пълна сила (което е въпрос на броени дни).

  Действията си имат последствия.

  А действията, водени от хищна сляпа късогледа алчност, обикновено имат жестоки последствия.

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Верни думи. Но финалът "...Така ще бъде до края на тази епидемия, от която всички ще излезем пречистени..." нещо куца.
  —цитат от коментар 13 на Мърмор


  Казва "всички" но от общата насоченост на текста някак си излиза, че пречистените ще сме само ние.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  хубаво е написано.
  но не изпращайте в чужбина е напразен зов; всъщност нямат нищо против и дори искат да ни пратят в чужбина; и държавата в лицето на управляващите и имащи власт в администрацията които просто си искат тяхното кокалче и никой да няма достъп до него, и хората, които общо взето нямат никакво уважение един към друг. за мен болезнено да разбера, че всъщност ме гонят.

 27. 27 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тоз да си завира високопарните простотии дето си иска, аз цял живот по лекари ходя по различни поводи и обикновено такива дето говорят назидателно са ми вършили най-малко работа.

 28. 28 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  авторът: "България и българите не ни ценят". никой не е длъжен да ви цени. не става нито с декрет, нито с плач в медиите.
  българите са на едно от последните места в ЕС по удовлетвореност от здравеопазването:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Euro_health_consumer_index #Euro_Health_Consumer_Index_2018
  щом и вие сте недоволни от системата на здравеопазване защо вие медиците не настоявате за радикални реформи на системата, а само за повече пари?

  Истината ни прави свободни.
 29. 29 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Идиот.
  Каквито и медии и политици да са против лекарите, накрая пациентът си няма работа с медии и политици, а с лекари. И една част лекуват с наличното - много-малко, правят, каквото позволява базата и системата, и пациентът е благодарен, а друга част от вратата казват, колко да платиш под масата и се скатават, изнудват и т.н.

  Няма нужда от гробовни закани "сега ще видите".
  Сигурно има някакви паникьори, които сега ще разберат, колко е трудна работата на лекарите, но масата хора и преди короната са се нуждаели от медицинска помощ и знаят от първо лице. Че сред добрите хора има и пълни боклуци в тази професия и то не един или двама.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK