Справянето с вируса не бива да води до трайни изменения в демократичното управление

В крайна сметка става дума за краткосрочни ограничения, които са необходими за опазване на начина ни на живот.

© Георги Кожухаров

В крайна сметка става дума за краткосрочни ограничения, които са необходими за опазване на начина ни на живот.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник" и е сменено заради обявяването на извънредно положение.


Не е време за паника, но не е и време за успокоения, че всичко ще си остане както е било. Разпространението на коронавируса в Европа е извънредна ситуация, в която ако искат да запазят дългосрочно начина си на живот, хората ще трябва краткосрочно да го променят доста радикално. Тази промяна има и сериозни политически измерения, които засягат както националните държави, така и ЕС.
В сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви коронавируса за пандемия. А германската канцлерка Ангела Меркел направи прогноза, че ще бъдат заразени около 60% от германците. Като имаме предвид, че 5% от заразените имат нужда от интензивни болнични грижи, а смъртността е между 2% и 4%, всеки може да направи сметка за потенциалните поражения върху 500-милионното население на Европа. Най-богатата провинция на Италия - Ломбардия - демонстрира, че дори много развита система на здравеопазване не може да се справи безпроблемно с бързото разпространение на болестта. И китайският, и италианският опит показват едно: необходими са драстични ограничения на движението (карантина) и сериозно увеличаване на капацитета на здравните служби. Това са най-спешните мерки на повърхността на събитията, които стават неизбежни за европейските държави и за света като цяло.


Къде е България?


Къде сме ние в тази ситуация? В България разпространението на вируса е още ограничено и засега "само" един от случаите завърши фатално. Това дава надежда, че с карантинни мерки може да бъде избегната масова епидемия. Но за съжаление това не е сигурно дори при отговорно поведение от страна на институциите и гражданите. СЗО изрично подчерта, че всички държави трябва да предприемат карантинни мерки за ограничаване на вируса - просто защото това е най-ефективното средство, с което разполагаме. Що се отнася до оборудването (защитни облекла, предпазни маски, животоспасяваща обдишваща техника в различните ѝ варианти), българското здравеопазване определено има нужда от повишаване на капацитета си. Идеята за общи европейски поръчки на такава техника е отлична, защото при купуване на големи бройки цената на стоката пада. България трябва да направи каквото може и по отношение на подготовката на болниците да поемат евентуални пациенти.


Политиката на извънредната ситуация има обаче и много скрити страни, за които трябва да бъдем особено внимателни. Коронавирусът обсебва общественото внимание и измества всички други новини. А още по-опасното е, че извънредността на ситуацията лесно може да се превърне в извинение за излишни ограничения на граждански и политически свободи, както и за неоправдана държавна намеса в личния и стопанския живот на хората. Показните акции на полиция и прокуратура в търговския комплекс "Илиянци" са учебникарски пример за авторитарни по характер действия, които имат много слаба връзка с реалната опасност от заразата. И са само повод за определени лица да влязат в новинарския поток.


Един по-систематичен поглед върху политическите последствия от извънредната ситуация би откроил следните промени:


1) Правителството и министър-председателят концентрират допълнителна власт. С извънредни мерки те придобиват възможност да се намесват пряко в живота и бизнеса на почти всички хора. Затварянето на учреждения и фирми и пращането на Националната агенция за приходите (НАП) и други служби са най-видимата страна на проблема. Мерки с по-дългосрочни последици са забраните за пътувания и търговските забрани. Но може би най-важните правителствени действия ще бъдат свързани с подпомагането на определени бизнеси и компании да се справят с икономическите трудности. В България правителството разполага със значителни дискреционни фондове, които може да използва в подобни ситуации дори без разрешение от страна на парламента;


2) Контролът на парламента върху изпълнителната власт отслабва. Извънредната ситуация прави парламентарните дебати и дейността на опозицията по-невидими. За разлика от изпълнителната власт и нейните "кризисни щабове", парламентаристите не разполагат с пълната информация в реално време. И докато картината се изясни, правителството на практика действа извън надзора на демократичните си представители.


3) Кризисната ситуация измества други управленски приоритети, дори когато това не е неообходимо. Политически анализатори вече обявиха, че машинното гласуване ще отпадне заради коронавируса. По-важното е заради него да не отпадне влизането ни в чакалнята за еврото. Също така важно е спорни проекти като АЕЦ "Белене" например да не получат изведнъж зелена светлина - като мярка, "стимулираща" икономиката. Те със сигурност ще стимулират определени бизнеси, но ефектът им върху цялото стопанство най-вероятно ще е дългосрочно негативен. При намален парламентарен, граждански и медиен контрол върху изпълнителната власт подобни грешни решения лесно може да минат под радара на здравия разум.


4) Големи управленски дефекти остават скрити зад коронавируса. Някой помни ли водната криза в Перник? А разследването в Барселона?


5) Може да се стигне до излишна наказателна репресия. Както вече стана дума, прокуратура и служби биха могли да използват коронавируса като повод за разследвания, арести и прочие. Дали е гара "Илиянци" или пазар "Илиянци" - в извънредната ситуация няма значение. Важен е екшънът за пред медиите, създаващ впечатление, че властта се грижи за хората. И още: с оглед на извънредната ситуация съдебният контрол върху действия на прокуратура и полиция може да отслабне или поне да се забави. Такава тенденция не бива да се допуска, но е вероятно да се случи.


6) Популисткият потенциал в политиката нараства. Тръмп затваря границата на САЩ за европейци в желанието си да прати съобщение, че проблемът не е негов. САЩ обаче са извършили в пъти по-малко тестове от европейците, което най-вероятно ще им изиграе лоша шега в близко бъдеще: отвъд океана "чуждата" зараза може да се окаже не толкова чужда. По принцип коронавирусът трябва да е някаква спирачка спрямо политическо говорене, което се води от това, което хората искат да чуят. Туитовете и речите на Тръмп показват обаче, че тази спирачка не навсякъде се е задействала. При нас спирачката на популизма също доста рядко се използва. Борисов заяви вчера например, че едва ли някога ще научим "коя гад" е пуснала вируса. Смисълът на това съобщение е да покаже, че премиерът мисли като голяма част от населението. Вие сте конспиратолози и аз съм конспиратолог - значи ще се разберем.


7) Кризата може да нанесе удар върху идеята за европейска интеграция. Първосигналната реакция е, че свободното придвижване способства разпространението на вируса и затова трябва да бъде спряно. Временните ограничения за пътувания са, разбира се, не само допустими, но и задължителни. Но те не бива да прерастват в цялостно преосмисляне на свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги, което е голямо достижение на европейците. Нещо повече: избавление от икономическите трудности, свързани с вируса, може да дойде само от цялостна политика на еврозоната и ЕС. Бизнесът ще очаква сериозен стимулиращ пакет точно оттам. Координирани действия на ЕЦБ и правителствата на страните от ЕС са единственият шанс да се избегне тежка рецесия. В този смисъл отговорът трябва да гласи: повече интеграция. Заради популистки изкушения обаче този отговор може и да не дойде. За България подобно развитие би било изключително негативно - и от икономическа, и от политическа гледна точка. Затова и в извънредната ситуация страната ни трябва ясно да отстоява проинтеграционистки позиции.


Един друг много опасен вирус


През следващите месеци политиката в България (а и в Европа като цяло) ще бъде повлияна от изброените по-горе промени. Ситуацията с коронавируса е безспорно сериозна. И безспорно ще се превърне в истински тест за националното и наднационалното управление. Но справянето с вируса не бива да води до трайни изменения в демократичното управление. Фокусът върху временния характер на мерките е ключов. В крайна сметка става дума за краткосрочни ограничения, които са необходими за опазване на начина ни на живот.


Почитателите на Карл Шмит вече използват сегашното състояние на извънредност, за да засилят критиката си към демокрацията и към идеята за граждански права и свободи. За тях управлението е винаги персонално, винаги свързано с неограничената власт на един лидер. В Русия един такъв лидер в момента променя конституцията, за да управлява во веки веков. Този вирус не бива да се разпространява в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1320 Весело

  вижте сега либерастите да ходят където си искат
  Ние жевелите в тоталитаризма имаме някаква идея какво става и ще ходим по малко

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "Показните акции на полиция и прокуратура в търговския комплекс "Илиянци" са учебникарски пример за авторитарни по характер действия, които имат много слаба връзка с реалната опасност от заразата. И са само повод за определени лица да влязат в новинарския поток."
  - Да чета ли по-нататък?

 4. 4 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Боже, Боже, и това е преподавател по политология!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1550 Весело

  ..."1) Правителството и министър-председателят концентрират допълнителна власт.
  2) Контролът на парламента върху изпълнителната власт отслабва.
  3) Кризисната ситуация измества други управленски приоритети, дори когато това не е необходимо.
  4) Големи управленски дефекти остават скрити зад коронавируса.
  5) Може да се стигне до излишна наказателна репресия.
  6) Популисткият потенциал в политиката нараства.
  7) Кризата може да нанесе удар върху идеята за европейска интеграция...."
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------


  Тоя май иска да ни внуши, че Боко и Гешо са скалъпили вируса

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2026 Неутрално
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не разбрах какво предлага авторът...

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не разбрах какво предлага авторът...

 9. 9 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 703 Неутрално

  разбира се, знаех, че смислов е и епидемоилог. И вирусулог. Да не говорим, че въобще е умен и красив. Ми дерзайте, следвайте начертаната от него политологична пътека. Само да ви припомня един от многото незабравими негови коментарии - дека Брекзит нема, Тръмп нема, светът си отдъхна, либерализма продължава... Това часове пред да се случи точно обратното. Умен и красив идеолог

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Неутрално

  Лоша работа е коронавируса, но е тръгнал от Китай в края на 2019 г и едва ли някой е предвиждал такова развитие та дори и в България. Да очакваме да не стигнем Италия.

 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Имах желание да коментирам движението и ограниченията, но като видях
  Дойче Веле и Д.Смилов ми мина мерака!
  Така че нямам коментар!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Не разбрах какво предлага авторът...
  —цитат от коментар 8 на palav_nik


  Общо взето...да не забравяме за къщата на лошавия Баце в Барселона, не дай си боже хората да се отучат да протестират.
  Не очаквах, че ще стигнат дотам да политизират подобна ситуация!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#12:"Реми"][/quote]

  Тя"умнотията"ходи по питеците!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 15. 15 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо такова няма. Едно грипченце.
  Яжте повече чесън и пийте винце. Така казваха експертите във форума и Тръмп. Грипченце.

 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Лоша работа е коронавируса, но е тръгнал от Китай в края на 2019 г ...
  —цитат от коментар 10 на Peni Nikol


  Кажи речи почти всичките смъртоносни зарази в историята на човечеството възникват в този регион (територията на днешен Китай и Индия, и частично централна Африка) заради липсата на елементарни хигиенни навици и ниска култура. Дори и чумите избили около три четвърти от европейците през средновековието. На който не му се вярва да си направи кратка справка в интернета

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Пълна карантина. Спиране на почти всичко в България.
  Енерго, банки, ВиК, кабелни и мобилни оператори и други човекоядци да им бъде наложено със закон да НЕ си търсят парите, докато трае карантината.
  Купонна система и то спешно.
  Дебели глоби за неспазващите карантината.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":
  Нищо не предлага. НПО грантоядите са силни в оплюване, в интриги и в разрушаване. Те не могат да предложат нещо градивно.

 19. 19 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1181 Весело

  С жената решихме да последваме съвета на Смислов и ограничаваме ритмичните движения до един път седмично. Знае ли човек, може и да действа.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 20. 20 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#16:"venci4"][/quote]

  И испанския грип. И холерата. И антракса. И неандерталците. И простотията.

 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Остаи поне Енергото и ВиК-а де, помагат в хигиената срещу короната. Па и кабеларките, помагат за карантината в къши :))

 22. 22 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Не разбрах какво предлага авторът...
  —цитат от коментар 7 на palav_nik


  Не предлага нещо, просто заработва, правейки се на анализатор.

  Като един истински "специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски"

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#21] от "nema_labavo":

  Да де. Ще работят, но да НЕ си търсят парите, докато има карантина.
  Плащам по нета, ама поне веднъж месечно трябва да внеса лично парите по картата в банката. Това не бива да става.

  Да не говорим, че съм спрял да работя и пари вече нямам. Аз ще се оправя, ама трите милиона души, които разчитат само на заплатата няма как да се оправят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  ОТ 22,00 ЧАСА ЩЕ ИМА ИЗВЪНРЕДНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ С НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ ВИРУСА!!!


  Тоест СЕГА започва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Има ли нещо от което този Даниел Смилов да не разбира?

 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#16:"venci4"]
  —цитат от коментар 20 на Черен хумор на кило
  И испанския грип. И холерата. И антракса. И неандерталците. И простотията.[/quote]

  Научи се да осмисляш написан текст (защо ли не ти се и учудвам?). В Поста ми е написано "ПОЧТИ всичките смъртоносни зарази..."! А относно испанския грип- и той идва от Китай според 90% от съвременните проучвания. Ограмотявай се сам, не мисля да те дундуркам

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 705 Неутрално

  по принцип не е нужно всеки да се изказва по всякакви теми

 28. 28 Профил на nbh33641645
  nbh33641645
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да пуснат говорещи дронове по улиците като в Китай: "Ей, чичо, прибирай се вътре, дронът те наблюдава".

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  А нужно ли е "специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)." да се изказва през ДВ и по
  теми далече от ученото?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#25] от "smotlixx":

  Вероятно как да изкарва пари без подкрепата на партията ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5328 Неутрално

  Същото нещо, точка по точка пуска и един трол под всички статии. Явно ползват една и съща флашка.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Не , но го използват много добре.

 33. 33 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#26:"venci4"][/quote]

  И биологичните оръжия. Кажи им венци за лабораторията в Замбези.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#25] от "smotlixx":
  От достоверен източник знам, че Смислов не разбира от двигатели с вътрешно горене.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#22:"dgd"][/quote]

  Да си оправи биографИята - този университет вече е във Виена ;-)

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Весело

  [quote#34:"gobay"][/quote]

  Виждам,че някой не е съгласен с моето предположение за разбиранията на Смилов.Явно съм сбъркал!И от това разбира!

 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  Да пуснат говорещи дронове по улиците като в Китай: "Ей, чичо, прибирай се вътре, дронът те наблюдава".
  —цитат от коментар 28 на nbh33641645


  Ти къде живееш? Май не днес и не тук?
  Китайският софтуер за разпознаване на лица са го усъвършенствали последните дни да идентифицира дори лица със маски!
  А от друга страна Китай е толкова напред във видеонаблюдението и разпознаването, че цял свят му диша прахта.
  Поне не пишете глупостями като не знаете кое как.
  Молба.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#26:"venci4"]
  —цитат от коментар 33 на Маняна
  И биологичните оръжия. Кажи им венци за лабораторията в Замбези.[/quote]

  КажИ го на ББ, не на Венци!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 40. 40 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Решението е в задължителни маски, ако си навън. Шанса болен с маска да зарази друг с маска е доста драстично нисък, защото на теория само медицинските лица са изложени на многочасови излагания на виросносителя. Реално вие ще се "разминете" с болен. Китай не го гледайте може да кажат 5 заразени днес, А те да са 5к, да не мислите че Меркел им ги брои. Това с карантината 500 млн. европейци за 60дни вкъщи, абсурд. Ние като се "карантясаме" за 2 месеца и след това какво? Болни ще има в Европа поне до края нагодината, значи ние трябва да се карантясаме докато има болни в Европа. Доста трудно е това, ама да задължиш 500 млн. европейци да носят маски, това е постижимо.

 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално


  Учени: Коронавирусът избягва пушачите  Хипертониците и диабетиците са сред най-податливите на зараза.

  Невероятно, но факт! За пушачите рискът да се заразят с коронавирус е 20 пъти по-малък, отколкото при непушачите. До този извод са стигнали учените изучаващи периода на разпространение на заболяването, пише "Федерал прес".

  По данни на китайските власти, в една от болниците в град Ухан от 140 заразени с вируса само двама се оказали пушачи, което е 1,4% от цялата група.

  Наблюденията продължават и върху други групи, но предварителните изводи са, че пушачите рискуват 20 пъти по-малко да се заразят от коронавирус. Разбира се това не е повод хората да посегнат веднага към цигарите, защото тютюнопушенето нанася много други увреждания на организма.

  В същото време експертите отбелязват, че в рисковата зона на най-податливите на заразата са хората страдащи от хипертония и диабет.


  Тъй. Какви са изводите. Пия всяка вечер и пуша за двама.
  Шансовете ми се увеличиха.

  Ще е тъпо да пукна от цироза, обаче.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#10] от "Peni Nikol":

  Внимавай, че май е близо до Лом вече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#40] от "deutschland":

  Имаме алтернатива.
  Да изпукаме масово.
  Да се затрием като народ физически.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  "Показните акции на полиция и прокуратура в търговския комплекс "Илиянци" са учебникарски пример за авторитарни по характер действия, които имат много слаба връзка с реалната опасност от заразата. И са само повод за определени лица да влязат в новинарския поток."- Да чета ли по-нататък?
  —цитат от коментар 3 на bretschneider

  Описал го е перфектно.
  Чети - няма как да не се съглася този път с автора.

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Баце Смилов бе, от понеделник си у брейв ню уърлд бре , що се напиняш безмислено....

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  Хааа, оня пич пак се включи.
  Недей така бе, барато. То ясно, че си нещо особен - ама недей със рогите напред ;-)
  Наистина ми е смешно вече.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#37] от "gobay":

  Хе? Минусите ли?

  Че виж за моята информация, че ще има извъредна пресконференция в следващите минути колко минуса имам. Пост № 24.

  Отрицание на информация? Не, просто много народ ме мрази, както явно и теб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Ааа, ДВ обърна палачинката нещо.

  Меркел каза, границите трябва да са отворени, икономиката трябва да работи.

  А сега тука говорят за някакви драстични ограничения на движението. :)

  Туй отдавна го направиха в Китай със разстрели, заваряване на входните врати на блоковете и други комунистически приьоми.

  Съседите на Китай - доброволно се самоограничиха и имат с пъти по-малко случаи от Италия.

 49. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 997 Весело

  По-рано Смиловчето ме разсмиваше и забавляваше. Сега дотолкова е олекнал, завалията, че даже не заслужава нито да го чета, нито да го коментирам! Ама нека си пише, дано изкара някой лев, че и той душица носи! Нека пише, не пречи, даже помага – че да видят хората колко им е акъла на умнокрасивците! А ако има и студенти, на които да преподава, искрено ги съжалявам и им съчувствам! Дано не го бият, след като си вземат изпитите при него, че и това сме виждали!

 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Бе Смилов, ти още малко ше пофалиш Тръмп. Какви времена доживехме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Любопитно

  До коментар [#41] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Така и не се научих да пия ракия и да пуша, винце пия по чаша всяка вечер. А пра баба е починала на 104 години, останала вдовица с 4 деца на 36 години и пропушила. Пушила е всякакъв долнокачествен тютюн и почина от падане и счупване на тазобедрена става.

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#51] от "Peni Nikol":

  Ами? Пред теб е примера.
  Вдигни двойно дозата на виното, но само, ако е червено и домашно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#37] от "gobay":Хе? Минусите ли?Че виж за моята информация, че ще има извъредна пресконференция в следващите минути колко минуса имам. Пост № 24.Отрицание на информация? Не, просто много народ ме мрази, както явно и теб.
  —цитат от коментар 47 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Минусите нито ще ми увеличат пенсията,нито ще я намалят!Въобще не ми пука от минусите!
  Ти не виждаш ли,че с два коментара ги накарах да се чувстват изиграни? Бият минуси в първия и доказват,че Смилов разбира от моето твърдение във втория коментар с минусите си.Е не всичките,но "умниците" се претаковаха.„
  Абе весела история в един истеризиран форум!!!

 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#41] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира": от 140 заразени с вируса само двама се оказали пушачи, което е 1,4% от цялата група.

  Роска, двама от 100 човека са 2% , сметни колко са двама от 140 човека ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вие се смеете за алкохола, ама всеки сироп за кашлица дето пием и вътре какво - алкохолче с някакъв треволяк тип "билка" от тайгата. Може да му викате чай с ром, ама от скъпите.

 56. 56 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#51] от "Peni Nikol":Ами? Пред теб е примера.Вдигни двойно дозата на виното, но само, ако е червено и домашно.
  —цитат от коментар 52 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Някои казват,че няма песен за бялото вино,но има.В тази песен се пее-Ой вино,бяло вино! Що не си червено!
  Наздраве!!!!

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#53] от "gobay":

  Просто комплексари, но повечето хора са читави тук.
  Да не ти пука.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Неутрално

  До коментар [#56] от "gobay":

  Наздраве с червено домашно, еликсир е :)).

 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#54] от "дерибеев":

  Правилно е. 1,96%, но трябва да е цяло число все пак.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#56] от "gobay":

  22 песни за червеното вино и тази твоята е 23-тата.

  Наздраве.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#53] от "gobay":Просто комплексари, но повечето хора са читави тук.Да не ти пука.
  —цитат от коментар 57 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Абе разтроиха ми са сичките неври,както казваше един познат и отивам да да спинкам.
  Животът ни няма да се промени с драскане във форума.
  Лека на всички за и против!!!

 62. 62 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#22:"dgd"]
  —цитат от коментар 36 на skara
  Да си оправи биографИята - този университет вече е във Виена ;-)[/quote] - СЕДЕМ минуса на твърдението!

  Е, как да не е вярно?
  Къде е днес Централно Европейския университет?
  У Будапеща или у Виена?
  У ред ли са тези, дето са ми щракнали минусите?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#55] от "deutschland":

  +++++++++++++

  Верно е. НЕ се сетих просто.

  Впрочем лекарство за кръвно, което е работещо.

  350 гр. чесън се почиства и се счуква в дървено хаванче с дървено чукало.Слага се в буркан и се залива с 200 мл. чист спирт.Затваря се и се съхранява на хладно и тъмно 10 дни.На 10 ден се прецежда и течността престоява на тъмно още 3 дни.
  Пие се 10 минути преди хранене в 50 мл непреварено студено /аз си го пия с вода/ мляко по схемата:
  1-и ден: закуска - 1 капка; обед – 2 капки; вечеря – 3 капки
  2-и ден: закуска- 4 капки; обед – 5; вечеря – 6
  3-и ден: закуска - 7 капки; обед – 8; вечеря – 9
  4-и ден: закуска - 10 капки; обед – 11; вечеря – 12
  5-и ден: закуска – 13 капки; обед – 14; вечеря – 15
  6-и ден: закуска – 15 капки; обед – 14; вечеря – 13
  7-и ден: закуска – 12 капки; обед – 11; вечеря – 10
  8-и ден: закуска – 9; обед – 8; вечеря – 7
  9-и ден: закуска – 6; обед – 5; вечеря – 4
  10-и ден: закуска – 3; обед – 2; вечеря - 1
  11-и ден:закуска -15; обед - 25 ; вечеря -25
  12-и ден:закуска - 25;обед - 25 ; вечеря - 25

  РЕЗУЛТАТИТЕ СА НЕОЧАКВАНО ДОБРИ:Организма се изчиства от излишните мазнини.Подобрява се обмяната на веществата.Кръвното налягане се нормализира само за 5-6 дни.ТУМОРИТЕ се стопяват,често изчезват.Кръвоснабдяването на сърдечния мускул се нормализира.Бързо се подобрява слединфарктно състояние на болните.Артритите се успокояват,костните болки също,слухът и зрението се подобряват.Лекува гастрит и колики.

  Този "чист" спирт го заменям с 80 градуса ракия и става. По един месец съм го пил, но капките трябва да се спазват. Чесъна отделяше някаква отрова...не помня каква та не го гаврътнете на екс, че сте мъртви!!!!!!!!!!!!!!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Дялания лилав порфир става за всичко. Гледаме и за ръководител движение да го туриш пак пътепис ще напише.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Весело

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  "Не разбрах какво предлага авторът..."

  Предлага, когато те нагази коронавирусът, да събереш последните си сили и да излезеш на улицата с плакат: "София е против да се затваря едно от местата на най-голямо и неконтролируемо натрупване на хора- пазара в Илиянци"! И отдолу с по-дребни букви : "София иска да се забранят всички културни и спортни прояви"

  Или пък, още по-изразително: "Долу ръцете на авторитаризма от Илиянци, насочете ги към операта, театрите, кината и спортните мероприятия!".

  Ако не друго, ще заработиш червена точка, че си бил на протест. Ако оживееш- ще я осребриш. Ако не- ще ти я изгравират на паметника.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 808 Неутрално

  като гледам повечето от омнетарите, българите си заслужават и бойко, и герб и извънредното положение.

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Всеки гледа да изкара някаква аванта от този вирус и пробута нещо покрай него, Смилов също. Ако беше на власт щеше да говори точно обратното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Решението е в задължителни маски, ако си навън.
  —цитат от коментар 40 на deutschland

  Аз съм за маските само че ги няма. Но и да ги има вероятно предпазват от капките но не са 100% гаранция, не спират вируса от въздуха /отделно заразените повърхности/. Гледам китайците масово с маски по улиците но не го спряха вируса.

  Истинската мярка е стоенето в къщи, който може да си го позволи. И още една мярка която тотално се загърбва, масово превантивно експрес тестване. Безумие е да се чака болният да развие симптомите и чак тогава да отиде при лекаря, той вече ще е заразил поне 20-30 около себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Весело

  Браво Смилов - разбрахме. За пандемията е виновен Тръмп, а Борисов му е съучастник. Интересно защо никой не коментира, че Италия, която беше размазана от вируса, се управлява от наши момчета, умнокрасавчета? Помните ли колко се радваха в Дневничето, че оня популист Салвини го наиграли? Сещате ли се ако още той беше на власт какъв водопад от помия щяха да изливат по италианското правителство всички подопечени на Сорос? А представяте ли си пък Тръмп да каже "От вируса че се разболеят къде 60% от народа!"? То ще се изпишат два тома на тема "Тръмп се държи непрезидентски и се прави на лекар!". Ама щом е Майката-хранилница на глобалистите Меркел - Смилов го цитира все едно някой двукратен носител на Нобел за медицина го е казал...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Весело

  До коментар [#35] от "proventuss":

  "От достоверен източник знам, че Смислов не разбира от двигатели с вътрешно горене."
  ============
  Това няма да му попречи да напише нещо за правото на квоти на електрическия и парния двигател, за алтернативната животинска тяга и липсата на демократични традиции в българските автосервизи.

  Еретик
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Научи се да осмисляш написан текст (защо ли не ти се и учудвам?). В Поста ми е написано "ПОЧТИ всичките смъртоносни зарази..."! А относно испанския грип- и той идва от Китай според 90% от съвременните проучвания. Ограмотявай се сам, не мисля да те дундуркам
  —цитат от коментар 26 на venci4


  Няма шанс. Тази кака, като всички тип "Смилов и Дичев" разбира по дефиниция от всичко и няма начин да ѝ разклатиш вярата в нещо, ако ще един параграф да не е прочела по темата. А това че и за Черната смърт и за Испанския грип отдавна се знае откъде са дошли - за нея няма значение. По CNN им казаха още миналия месец, че който пише, че вирусът е китайски е расиС - и те сега пеят в един глас с Априлската линия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK