Народното събрание изменя закона за достъп до информация през задната врата

На тези институции, които не желаят да са открити и прозрачни и да предоставят информация, ще се предостави още едно оръжие да мачкат гражданите по свое усмотрение.

© Надежда Чипева, Капитал

На тези институции, които не желаят да са открити и прозрачни и да предоставят информация, ще се предостави още едно оръжие да мачкат гражданите по свое усмотрение.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Адвокат Александър Кашъмов е ръководител на правната програма на фондация "Програма Достъп до информация". Становището му е от блога й "Точка на достъп".


На 5 март 2020 г. група народни представители, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, е внесла проект за изменения и допълнения в Закона за акцизите и данъчните складове. На пръв поглед законопроектът се отнася само до промени в преходните и заключителни разпоредби на този закон. С § 5 от него обаче се променят две разпоредби в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Водеща и единствена парламентарна комисия по разглеждането на проекта е Комисията по бюджет и финанси.
Предложението е да отпадне правомощието на министъра на финансите по чл.20, ал.2 от ЗДОИ да определя нормативите - максималната граница на средствата, които заявителите следва да заплащат и които не могат да превишават материалните разходи по предоставянето. Предложението за нов текст на тази разпоредба е:
"Заявителите заплащат материалните разходи по предоставянето на обществената информация."


Според вносителите, така заявителите щели да бъдат облекчени финансово, а съществуването на заповед на министъра на финансите, определяща нормативи за заплащане при достъпа, "крие обективен риск за стриктното спазване на посоченото законово изискване".


Каквото и да означава това размишление на депутатите, предвид факта, че за две десетилетия прилагане на закона такъв проблем не е бил констатиран, нека да кажем


какви рискове крие тази промяна според нас:


1. Най-вероятно действителният ефект от нея ще бъде, че всеки задължен по ЗДОИ субект ще си определя субективно каквито суми си прецени, че съответстват на "материалните разходи по предоставянето на обществена информация" и ще натоварят заявителите да ги плащат. И досега много институции например не са наясно, че заповедта на МФ не калкулира възнаграждението на служителя, работещ по копирането.


2. Ще се получи разнобой в практиките на стотиците институции в системата на изпълнителната власт и местното самоуправление, да не говорим за другите категории държавни институции, включително органите на съдебната власт, публичноправни организации и други, без да съществува никакъв механизъм за уеднаквяването им.


3. На тези институции, които не желаят да са открити и прозрачни и да предоставят информация, ще се предостави още едно оръжие да мачкат гражданите по свое усмотрение.


4. Заявителите, които не махнат с ръка и не се откажат от достъпа до обществена информация, ще трябва да заведат дела в административните съдилища, където освен обичайните разноски ще трябва да платят и възнаграждения за вещи лица по експертизи относно това, кои са "материалните разходи по предоставянето".


5. Административните съдилища ще получат допълнително натоварване с подобни дела, което ще утежни и тяхната работа.


Тоест възниква естественият въпрос кого всъщност ползва подобно развързване на ръцете на всяка институция да си решава как ще прилага закона. Освен ако вносителите не са крайно наивни, стои въпросът дали в действителност не са чак такива големи приятели на прозрачността, за каквито се представят.


Още повече, че смятахме, че през 2020 г. вече народните представители са научили, че добрият и качествен законодателен процес предполага предварително обсъждане на проекта за изменение в закона, съгласно изричното задължение в Закона за нормативните актове. Впрочем наскоро в становището на съдия Красимир Влахов към Решение на Конституционния съд № 1 от 4 февруари 2020 по к.д. № 17/2018 по повод приемането на закони "на тъмно" бе ясно заявено: "В обобщение: закон, който е приет при незачитане на установената от самия законодател процедура, обезпечаваща качеството и прозрачността на законодателния процес, е несъответен на идеята за държава, управлявана именно от закона, поради което такъв акт е несъвместим с Конституцията на Република България".


Ако бяха провели такова предварително обществено обсъждане, народните представители щяха да узнаят, че


по правило достъпът до обществена информация е безплатен,


че когато се предоставя по електронен път не се заплащат никакви материални разходи, че в ден днешен заповедта на министъра на финансите от 2011 г. ( Заповед ЗМФ № 1472 от 29 ноември 2011 г. ) се прилага практически без проблеми.


Остава да се запитаме, дали е случайно, че:


1/ изменението се внася през съвсем друг закон, за да не се види какво се внася,


2/ не се предвижда да премине през правна комисия текст, който се отнася до гарантирано с конституцията основно право,


3/ не е предварително публикуван и обсъден със заинтересованите страни предлаганият текст,


4/ не се основава на констатирани в практиката проблеми, нито на информация от годишните доклади на Министерския съвет по прилагането на ЗДОИ или други доклади, като тези на Програма Достъп до информация,


5/ би препятствало търсенето на обществена информация от журналисти, граждани, бизнес и неправителствени организации.


Обобщено, въпросът е: в полза или във вреда на гражданите и прозрачността на институциите е предлаганата промяна?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Сефте през Преходни и заключителни алинеи.

  Що си играят на "демокрация"? Давай напред само със укази - я виж на путин как му се получава.

  Подобно на Единая Россия нашенския ГЕРП е съставен преимуществено от комунисти. А кога комунист е спазвал Закон? Спазват само тези закони, които се отнасят до избиване на опоненти!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  И пак Мендата.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Обобщено, въпросът е: в полза или във вреда на гражданите и прозрачността на институциите е предлаганата промяна?
  Кога говедата в сегашното НС са променили закон в полза на гражданите?

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  От корумпираната и крадлива шайка друго не може да се очаква

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Менда е тотална катастрофа, дори "тотална" мисля, че е слабо определение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Весело

  Това е нормална дясна демократична практика, подкрепяна от сестринските партии на ЕНП. Какво искате сега? Да караме като комунистите по времето на Станишев и Орешарски?!

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  "Бате к*ре, ън 7 милиона духачи ноу им порацнА раотата! Почнаха ъ питат, ъ ци врат муцуните ънцекъде. Ае, чишшш, алоууу, къе даат така, бе, ееееййй? Мое ли ъ им пацоркаме ено дзаонче, ъ це идзЯсниме веднъш дза виаи кой кум, кой цфат, кой ън цнахата брат? Аааахъхъхъ-хъ-хъ!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Авторът твърди, чепо правило достъпът до информация бил безплатен!?

  Нека си представим, че има една администрация, която е непрекъснато атакувана с дълбокомислени въпроси изискващи обемни справки и отговори. ВЪпросите стават толкова много, че тази администрация не прави вече нищо друго освен да отговаря.

  Цялата издръжка на тази администрация излиза от моя джоб, за да могат Гошо и Тошо, които си пият ракията, докато съчиняват поредния въпрос да получават "безплатна" информация!

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  Май навсякъде е така?0Освен при либерастите пируващи някъде в западналата Европа и самовзели се за умнокрасиви дебили
  —цитат от коментар 7 на venci4


  Абе постът беше по темата за короната, извинявам се.
  Ама някой гледа ли ненормалната реклама на последната версия на Самсунг? А на пастата за зъби Колгейт? Накъде отива Светът?
  Негри албиноси се зъбят като оран-гутани на екрана и си показват челюстите! УжасТ!?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "Günther":

  Щом не си разбрал досега, че "дясната" ГерБ управлява с леви политики май имаш проблем.
  Това е и причината понятията "дясно" и "ляво" да изгубят смисъла си откак са на власт. Размиха различията между партиите за да хамелеонстват според келипира.

 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Не мога да разбера. Някога Капитал имаше цяла страница за рубриката "Строители на капитализма". Сега толкова материал за "Строители на тоталитаризма", а реакция никаква...
  Явно, процесът на путинизация е почти завършен...

 15. 15 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Любопитно

  В обобщение: законодателните интервенции на Герб, в която и да е област на правото са тотал щета за гражданите.

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Като само крадат - така става - електронното правителство щеше да позволи на Гошо и Тошо да си търсят отговора в Телетекста на телевизора в кръчмата - но както винаги, електронното правителство е друг изказ на източване (друг изказ на крадене), на бюджета (друг изказ на парите на народа).

 17. 17 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 519 Весело

  Както коронавирирусът добре модифициран в "съюзнически " лаборатории за биотероризъм не прави разлика между нормални хора и не0либерали,
  така и правната рамка прокарва пълзящия не0либерален тоталитаризъм и потърпевшите ще са поред на номерата без оглед на иддеологии и религии ;)

  Очкавайте и Вашите деца да бъдат секвестирани с цел пускане в търговски оборот за възвишени цели и съобразно реалните евроатлантически ценноссти , мили нее0либерално прокажени и грантомотивирани продажници .

  Стига да не спрем , раазбира се, Закона за социалните услуги.
  Е, ще се наложи да работите ;)

 18. 18 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Името и говори само за себе си Менда - дамска буба

 19. 19 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е реверанс към онези, които са на наша издръжка (държавната администрация). Реверанс за това, че гласуваха за ГЕРБидж БОКОлуците след като бяха купени от Бойка-общата мастия миналата година 2 дена преди местните избори с 10% увеличение на бюджетните заплати. С това им се казва "защото слушкахте и папкахте онова, което ви подавахме в устенцата, сега ще ви облекчим още повече работата и ще ви я направим още по-меланхолична като пречим на онези, които се опитват да ви питат какво сте свършили".

 20. 20 Профил на dfi42552785
  dfi42552785
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това Народно събрание има добър опит да приема с един закон ключови промени в друг. Без допитване, без обсъждане. Нищо лично. Просто лобизъм. Платен.

 21. 21 Профил на dfi42552785
  dfi42552785
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това Народно събрание има добър опит да приема с един закон ключови промени в друг. Без допитване, без обсъждане. Нищо лично. Просто лобизъм. Платен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK