Време на страх

Венецианските маски са играели и ролята на днешните медицински маски. Само че с нужната доза ирония или усмивка.

© Анелия Николова

Венецианските маски са играели и ролята на днешните медицински маски. Само че с нужната доза ирония или усмивка.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Тони Николов е философ и журналист. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на "Радио Франс ентернасионал - България". Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгите "Пропуканата България" ("Хермес", 2015) и "Българската дилема" ("Хермес", 2017). Текстът му е от портала "Култура".


Онова, което виждаме по улиците, е същото, което ни показват телевизионните камери от всяка точка на света, където пандемията налага своя отпечатък: боязливо споглеждане между хората, все повече и повече лица с маски. Вчера вечерта ми се стори, че долових промяна. Първата жертва. И нейният съпруг, който продължава да се бори за живота си в "Пирогов". Общо седмина заразени: толкова официално засега са потвърдените случаи. Към тях се добавиха още деветима.
Не може да сторим друго, освен да сме с тях в мислите или в молитвите си. Във време като сегашното солидарността е ключово понятие. И то скоро ще бъде подложено на конкретни изпитания. Няма как да е иначе.


Трябва да сме подготвени за онова, което предстои.


Включително чрез отношението на по-младите към по-старите.


Не знам какъв точно е жанрът на следващите редове. Размисъл по събитията, без претенциите за "анализ". Препратка "през времената", чиято отправна точка е и Италия, страната, в която съм живял и чувствам близка в сърцето си.


***


Времето на страх по неизбежност е и време на прогнози. На общи, краткосрочни и дългосрочни прогнози. Някои от които, нека кажа, са просто потресаващо безотговорни. Епидемиологията е поразяваща наука, най-вече поради начина, по който съчетава хуманността със статистиките. Някои предпочитат само статистическата част. И без да мислят за ефекта, вече чертаят кривата на смъртта, вместо да са загрижени за живота. С "поразяваща уста" погребват едва ли не 150 000 души около нас. Без ни най-малко да мислят за ефекта от думите си, че по този начин слагат кръст на хуманността.


***


Ако има нещо сигурно в ситуации като сегашната, то е, че единственият фактор е факторът "време". Само "времето" е ключът към справяне или овладяване на пандемията.


Всеки спечелен ден е от обща полза. Нека мислим в тази посока.


Нали целта на мерките (досадни, обременяващи, но наложителни) е тъкмо тази: да отложи разпространението на вируса. Заради още "време". За да си поемем по-спокойно дъх, вече без паника. Здравната система да получи нужната глътка въздух. За да не блокира, преди да е настъпило пиково изпитание, както се случи в Италия.


Ако вземем мерки, ще имаме това "време". После ще настъпи "топлото време". Слънцето ще промени ситуацията: ще посгрее душите ни, ще дойдат нови сили. "Разпукването" на времето е израз на надеждите ни. А после ще видим.


***


Най-често споменаваната дума днес е "маска". В обичайното, ако щете политизирано време, най-обикновено настояваме за "сваляне на маските". Днес "хората с маски" са искрени: те дават израз на състоянието си или на загрижеността си към другите. Това също е част от


гротескния карнавал на епидемията, в чието шествие сме въвлечени, дори пряко волята си.


Хороводът е зрим, но съвсем реален и напълно обясним. За разлика от доста непристойното вчерашно шествие с катафалки по софийските улици (успокойте се, чисто лобистко - с искане за законови поправки!). Уважавам всеки протест, но не сега му е времето


***


И пак по темата за карнавала и маските. Вестта за предсрочното закриване на Венецианския карнавал - още в средата на февруари - дойде като гръм от ясно небе и тогава порази мнозина. Днес логиката на взетото решение е съвсем понятна.


И все пак - карнавалът във Венеция е продължавал някога дори по време на "черната чума".


Толкова по-страшна ли е ситуацията днес?


Нали Mardi Gras логично предшества Великия пост. Няколко седмици веселие преди светата четиредесетница на пост, молитви и духовно отдръпване от света. Да не забравяме: отново на италианците дължим термина "карантина" - по онези quaranta giorni, въведени пак във Венецианската република през XIV или XV в. във времената на епидемии, когато започват да слагат и червен кръст на вратите на заразените - всеки да е наясно със случващото се, а Бог да бди над заболелите.


Днес, от преките включвания по италианските телевизии, виждам опустелите улици и празните площади във Венеция, Флоренция и Рим Изискванията за поне 3-4 метра дистанция, които понастоящем епидемиолози поставят пред италианците, са много повече от онова, което някога маските на Венецианския карнавал са давали като защита.


Да, от музея на маските във Венеция човек научава, че те на са били измислени само за красота, артистична игра или за да скрият самоличността на носещите ги. Съвсем не. По дължината на носовете на някои от маските от Средновековието експерти определят


колко голямо е било "времето на страха" при епидемия:


налагали са нужната социална дистанция, ограничавали са възможността от пряк досег между две лица, възможността някой "да си пъха носа" твърде близо до вас. Венецианските маски са играели и ролята на днешните медицински маски. Само че с нужната доза ирония или усмивка. Което си струва да помним.


***


Преобръщането на "времето" тъкмо в периода на Великия пост също подтиква към размисъл. Нали това е времето на особено "паметуване за смъртта", нанесено върху координатната ос на живота. С оглед на победата над злокобната маска на тлението.


Струва ми се, че този път "великопостното време" ще е още по-особено изпитание за всички - и за вярващи, и за невярващи. Заплахата на смъртта престава да е само индивидуален проблем, тя се превръща в обща заплаха. В общ "скандал", чието разрешаване изисква много повече от физическата карантина на едни "четиридесет дни". Големият въпрос е не само какво ще се случи със света и с всички нас през следващите 40 дни. Не по-малко важно е как времето на страдание ще ни промени оттук насетне. И какви "нови хора" ще изникнат иззад маските на страха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “как времето на страдание ще ни промени оттук насетне”
  ——
  Кое страдание, бе човек? Че трябва да си миете ръцете, това ли? Или товарът на тия тежки маски? Не го разбирам това тръшкане.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":
  Разбира се, че не това. Има се предвид онези 40 дни на самоизолация и страх за собствения и живота на близките - съгласи се, че си е страдание.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Когато Зимата връз нас
  повежда в бой и сняг, и мраз
  в космати яростни дружини -
  ний даваме горещ отпор:
  насреща ѝ трещят камини
  на весел пир без много зор.

  Но Чумата, царица зла,
  пристига - и е страшна тя,
  лелее жътва тя богата;
  отнийде помощ - трака-трак! -
  тя чука с гробищна лопата
  по нашия примрял чардак.

  От Чумата ще се спасим
  като от Зима - огън, дим!
  Да пълним печката, бокала,
  да забълбука наший ум.
  Пирът да почва, после бала,
  да славим Чумата със шум!

  ПП. Я по весело , туй да не е първата чума ...

 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Тони Николов
  ----------------

  НУЛА ДОВЕРИЕ !

  Доказан соросоид.

 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Не е време за страх,време е за отговорно поведение и повече мисъл в създадената ситуация!Насочете усилия да опазите себе си,така ще помогнете и за обществената безопасност!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Колкото и "изискано " , потично и с претенция за собствено превъзходство , Тони Николов се опитва хем да вдигне духа , хем да покаже колко е подготвен с "литературни данни " за подобни "катастрофи"!
  "Чумата" на Албер Камю е един поглед към човешкия живот и неговия смисъл при сблъсъка със смъртоносен вирус. „Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата”, пише самият Камю.
  Нашата "чума " се нуждае от много прости неща , за да бъде овладяна епидемията и те са преди всичко ЖЕЛЯЗНА ДИСЦИПЛИНА и спазване на РЕЖИМ , който специалистите ни разработиха! Положението е много сериозно ! Да не се занимаваме с обичайните "дребнави заяждания " защото това с нищо не помага. А човек , който таи ЛОШИ МИСЛИ и ОМРАЗА е много по-податлив на всякакви болести ! ДОКАЗАНО Е !

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Най-голяма паника всява Борисов с неговите извънредни заседания: цяла седмица не му стига, та все в неделя свиква кабинета. И тази нощ също. Защо през нощта трябваше да се обявява извънредно положение? Събуждат се хората на сутринта, пускат телевизора и О, УЖАС! Извънредно положение! Какво пречеше вчера ЦЯЛ ден да се обяви? За да се обяви спешно през нощта извънредно положение, трябва враг да ни е нападнал границата внезапно. Но не е така, нали? Врагът, коронавирусът, е прекрачил границите ни отдавна. Задачата на премиера и правителството е освен да взимат адекватни мерки при извънредни ситуации, също така да внасят успокоение сред гражданите, а не да всяват страх и паника. И ако Борисов обича пиар екшъна, нека се намерят разумни министри или професионалистите от кризисния щаб, които да му обяснят, че страхът и песимизмът влошават съпротивителните сили на организма.

 8. 8 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Който мисли, че миенето на ръце и носенето на маски е предпазна мярка срещу пневмония, е необходимо да се поразмисли. В основата на всяко заболяване стои биологиния страх. Страх за живота, страх от гладуване, страх от отхвърляне, страх от раздяла и каквито си искате още страхове. При животните страховете са реални, но при човека са и виртуални. Резултатът от миене на ръцете ще бъде чисти ръце. Носенето на маски ще затрудни дишането. Ако съществуват опасни вируси и заразни болести, а такива няма, налудничавите мерки, които уж вземат властниците, няма да ни спасят. Има закон - Всичко минава през мозъка и зависи от него. При научен експеримент е установено, че ако се отстранят определени клетки от мозъка, то възпаления и съответно болести не се наблюдават. Една-две години преди да почине, майка ми получи инсулт. В период през който всички около нея кихахме и кашляхме, тя не получи дори хрема. За невежите индивиди заразността на вирусите е толкова очевидна, че ми идва на ум сентенцията на Шерлок Холмс:"Няма нищо по-заблуждаващо на света от очевидния факт." Слагайте скафандрите!

 9. 9 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Който мисли, че миенето на ръце и носенето на маски е предпазна мярка срещу пневмония, е необходимо да се поразмисли. В основата на всяко заболяване стои биологиния страх. Страх за живота, страх от гладуване, страх от отхвърляне, страх от раздяла и каквито си искате още страхове. При животните страховете са реални, но при човека са и виртуални. Резултатът от миене на ръцете ще бъде чисти ръце. Носенето на маски ще затрудни дишането. Ако съществуват опасни вируси и заразни болести, а такива няма, налудничавите мерки, които уж вземат властниците, няма да ни спасят. Има закон - Всичко минава през мозъка и зависи от него. При научен експеримент е установено, че ако се отстранят определени клетки от мозъка, то възпаления и съответно болести не се наблюдават. Една-две години преди да почине, майка ми получи инсулт. В период през който всички около нея кихахме и кашляхме, тя не получи дори хрема. За невежите индивиди заразността на вирусите е толкова очевидна, че ми идва на ум сентенцията на Шерлок Холмс:"Няма нищо по-заблуждаващо на света от очевидния факт." Слагайте скафандрите!

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  40 или 400 дни или 800дни ?
  Защото дойде накрая този 'дето ще ни оправи за 800 дни...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":
  Тони Николов е доказателство, че и малките народи раждат големи личности.  подпис
 12. 12 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Много обичам да слушам мнението на философи и теолози за епидемии, за адронния колайдър и други такива дълбоко философски върпоси :)

  Светия синод няма ли да се включи и да каже, че това е наказание за дето не се учи религия в училище :) Или заради педалите :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#4] от "WWW":

  Ти пък си доказан путиноид, кой та бръсне за слива

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Доста поетично и отвлечено, но не разбирам с какво толкова дразни част от писалите преди мен.
  Автора споделя своите чувста и усещания в тези дни, а не пише инструкция за справяне с положението.
  За мен е доста интересен факта, че точно най-големите и остри критикари, които съвсем не са част от най-известните епидемолози, та точно те освен че ругат наляво и на дясно, смело хвърлят правиля и средства, които за има-няма два-три, хайде до 40-на дни, ще ни оправят.
  Поне към момента, хората които са наистина експерти по въпроса, за тяхно и за наше съжаление, нямат и не могат да имат рецепта как да се оправи ситуацията или какви са евентуалните прогнози за продължителността, разпространението и за неибежните жертви.
  А дали ще се плашим от това, понеже неизвесността си е доста плашещо нещо и как ще реагираме зависи от всеки един от нас, според неговите човешки, интелектуални и не на последно място физически качества.
  Та ситуацията наподобява лотариите и комарджийските игри и въпрса е на кои от нас ще се падне лошия в случая джакпот.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Изплашен слон,
  изплашен алигатор,
  изплашена боа,
  в очите страах!
  Потеглям аз
  към земния екватор,
  потеглям аз,
  като въжеиграч!"

 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Да, страшно е това, което може да последва за всеки един от нас - да се зарази той(тя), да се заразят близките му/й, да загинат, не дай Боже. А се оказва и че няма кой да погребе починалата жена, може би близките й са карантинирани.
  Но е време най-вече за отговорност и разум, за спазване на дисциплина. Глупости от рода на "каквото ми е писано" или "там горе на всеки му е писано какво ще стане с него", "ракията и чесънът ме пазят" да се забравят и да си спомним за "помогни си сам, за да ти помогне и Бог" и "направи, каквото трябва, пък да стане, каквото ще" и да спазваме съветите на специалистите.
  Да ни пази Господ!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мондиана":

  А на българина точно дисциплина му липсва, както и на италианците. Затова там се стигна до толкова заразени. Да се молим, да не стигаме дотам. И не само да се молим, ами да си наложим дисциплина и отговорно поведение.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#2] от "wiligri":
  “ страх за собствения и живота на близките - съгласи се, че си е страдание.”
  ——
  Мисля, че “страх” е преувеличение, страдание още повече. Колко по различно е да качиш децата на самолета за България ... или да ги пратиш на училище?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  ми кой. ви кара да го четете че и да коментирате. сигурна съм че вие имате мнение само по тези въпроси, по които имате две докторски степени.

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  много хубав коментар

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fiji":

  минусче.... точно страха е в основата на дисциплината!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichka":

  И от мен минусче за теб. Страхът е в основата на дисциплината в тоталитарните общества.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK