Опозицията: "Трябва план срещу масивния икономически шок"

Правителството е длъжно да облекчи хората и бизнесите, които ще пострадат от форсмажора.

© Юлия Лазарова

Правителството е длъжно да облекчи хората и бизнесите, които ще пострадат от форсмажора.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Какви ще са икономическите загуби от извънредното положение заради коронавируса, закъсня ли правителството с мерките и какво трябва да направи още? Според представителите на "Демократична България" тежестта на кризата не трябва да пада върху семействата и малкия бизнес.


Радан Кънев, юрист, евродепутат от "Демократична България":
Правителството и Народното събрание трябва да реагират преди всичко на социално-икономическите последици от COVID-19 пандемията. Да подпомогнат семействата и малките бизнеси, които понасят цялата тежест на неизбежните предпазни мерки.


Административните ограничения и естествените последици от страха на хората вече имат тежки социални и икономически ефекти. Те обаче тепърва ще се задълбочават. Цели браншове на бизнеса, особено в културата, транспорта, търговията, ресторантьорството, туризма, са в колапс. Тепърва предстоят по-трудни периоди.


Десетки хиляди скоро ще бъдат под карантина, а стотици хиляди трябва да отсъстват от работа, за да се грижат за децата си, които отсъстват от училище. Искам да подчертая, че обичайният "модел" на грижа за децата - от възрастните ни родители - може да се окаже много опасен и не е добро решение...


В тази ситуация, управляващите трябва да предложат спешни и адекватни социални и финансови мерки за защита на семействата и малките бизнеси:


- платени отпуски за родители


- компенсации при карантина


- данъчно-осигурителни "ваканции" и облекчения


- модели на дистанционна работа и гъвкаво работно време в публичния и частния сектор


- пряка държавна помощ за отрасли пред фалит.


Недопустимо е цялата тежест на предстоящите трудни времена да бъде понесена от семействата и малкия бизнес (както стана през кризата 2008/09г.). Несправедливо и нереалистично е да се очаква, че НОИ и работодателите имат възможност да компенсират загубите на работниците.


Време е властта да влезе в нормалната си роля - да подпомогне тези, които страдат от непредвидими обстоятелства, за които не носят никаква вина. В целия ЕС управлението - и на национално, и на съюзно ниво, активно обсъжда мерки за подпомагане на семействата и икономиката. Само у нас тази тема не присъства в брифингите на правителството.


Време е и да осъзнаем колко опасна е практиката на безразборно популистко харчене на излишъци "по Нова година". Днес правителството ни - ако беше гледало внимателно какво се случва в Китай през декември - можеше да има ресурс незабавно да посрещне загубите на семействата, бизнеса и цялата икономика. Сега това ще е по-трудно и най-вероятно ще изисква актуализация на бюджета, която е добре да се подготви навреме.


Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зеленото движение и общински съветник в София:


Светът е изправен пред глобална икономическа катастрофа. Търговските вериги са разстроени, цели отрасли изпадат в депресия, отказите за почивки са повсеместни, полетите в Европа ще спрат до дни, карантини, затваряне на граници...


Това може да доведе до бедност и фалити. Вероятно кризата от 2008 г. ще ни се стори приказка. Още повече, че правителствата и централните банки ще се опитат да извадят скелетите от гардероба и да обвинят коронавируса за всичките си грехове.


Отдавна предупреждавам, че политиката на негативни лихви във време на растеж оставя ЕЦБ без муниции за справяне с бъдеща криза. Сега това е по-видно отвсякъде.


Следва имплозия на активите и пазарите на акции го показват ясно. Срив наполовина на имотите, особено в западните столици, въобще не е изключен. А и в някои сегменти в София. Банките в България вече са по-консервативни при отпускане на кредити.


Кешът отново е Цар!


Много е труден балансът между пълната карантина, за да се овладее вируса, и осигуряването на икономическа активност, така че къщата от карти да не се сгромоляса. Не е толкова просто да затвориш магазини, кафета, хотели, кръчми. Това са работни места, това са кредити, това е бизнес, това са човешки съдби. Със сигурност търговията трябва да върви, дори и ако движението на хора бъде ограничено. Европа може да се върне към корените си за известно време. Да бъде зона за свободна размяна на стоки.


Правителството е длъжно да облекчи хората и бизнесите, които ще пострадат от форсмажора. Ситуацията е динамична, но на първо време могат да се отложат с месец всички срокове за подаване на декларации - пред статистиката, Търговския регистър, по ДОД, данък печалба, одитирани отчети. Държавата може спокойно да си го позволи. Трябва да осигури що годе нормална работа за всеки бизнес, който не застрашава здравната сигурност. Редица фирми излизат в хоум офис, училищата може да провеждат дистанционни занятия, магазините и аптеките трябва да са пълни със стока, износът да върви. И да мислим за облекчения и спасяване на туризма и свързаните с него отрасли. Банкова ваканция за главници, кредитите към дружествата да не се преквалифицират със съответните гаранции от БНБ. Положението е много сериозно. Много е важно хората да не останат без средства и необходими ресурси, защото иначе може да настане хаос.


И още нещо. Светът ще стигне до извода, че са нужни по-къси търговски вериги. Това е огромен шанс за България. Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион. Ще се спестят разходи по транспорта и с времето. Ще намалеят рисковете. Нужна е обща стратегия за това. Иначе Европа ще губи много.


От позиция на "Демократична България":


Необходимо е да се приеме план от мерки, чрез които да се отговори на масивния икономически шок, който ще бъде предизвикан от въведените рестрикции. Правителството следва максимално бързо да установи взаимодействие с всички работодателски организации, банките и други секторни представители за обсъждане и планиране на възможните мерки за облекчаване на щетите и подпомагане на възстановяването на съответните сектори. Колкото по-бързо и по-планомерно се действа, толкова по-малка ще бъде обществената цена. Изправени сме пред историческо предизвикателство, чието преодоляване изисква истинско национално усилие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  "Правителството и Народното събрание трябва да реагират преди всичко на социално-икономическите последици" - не трябва да са трудни подобни решения, които ще дават вяра на всички, а и резултати за "след това". Когато ги притиска времето, народните представители "спират часовника". Защо да няма "пауза" за срока на извънредното положение, когато всичко е замряло, няма дейности във всички сфери, няма постъпления, обороти, няма и възможност за издължаване, такси, наеми, осигуровки?! Нацията ще се консолидира, ще се възроди по-силна, по-сплотена, по-жизнена, защото българският народ знае как, въпреки ОПравниците ни. А от векове си знаем - всяко зло, за добро. Съпричастност и подкрепа - това са днешните ни желания, възможности и избор на всеки.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  . Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион.
  ======
  Да.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  ДеБъ:
  "Необходимо е да се приеме план от мерки, чрез които да се отговори на масивния икономически шок, който ще бъде предизвикан от въведените рестрикции. Правителството следва максимално бързо да установи взаимодействие с всички работодателски организации, банките и други секторни представители за обсъждане и планиране на възможните мерки за облекчаване на щетите и подпомагане на възстановяването на съответните сектори. Колкото по-бързо и по-планомерно се действа, толкова по-малка ще бъде обществената цена. Изправени сме пред историческо предизвикателство, чието преодоляване изисква истинско национално усилие."

  Поредният пример за абсолютна несъстоятелност! Никакви предложения, нищо конкретно, само си правят вятър на зъбите!
  Нещо като: "Ние измислихме, че трябва да измислите решение"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  Кешът отново е Цар!
  ========
  Хубави жокери.....само в една статия

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Интересно как никой не се замисля как ако това ни се беше случило преди 40 години нямаше да има такива проблеми със сриването на "икономиката".

  И едва ли щеше да има и същата парализа що се отнася до налагането на бърза и ефективна карантина.

  От което следват някои много важни изводи, но колко хора имат интелектуалния капацитет да си ги извадят?

 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 792 Неутрално

  За 5 мин. взеха решение, което ще съсипе цялата икономика без адекватни мерки за компенсация.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":киртак, катунари-ГЕРБ отваряте пътя си към формална диктатура без да знаете какво правите. само вчера променяхте заповядта си за мерките три пъти.по колко теста правите на ден бе комуне? в Корея са 20 000 секи божи денот държавите с само 10-20 болни ние и Албания бяхме единствените със смъртен случай
  —цитат от коментар 7 на Моа Преател Тайпи


  Е, вие понеже не правите никакви предложания, няма как да сбъркате! Типично болшевишко поведение! "Ние не знаем кое-как е, ама вие вършите всичко грешно"! Това сте вие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Всъщност по какви критерии 1-2....5 партии получават титлата опозиция? Има ли термин регионална/национална опозиция ? Нещо познато единствено в София чия опозиция е ? На софиянци?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1252 Весело

  "Според него редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес" -р.радев

  "Според представителите на "Демократична България" тежестта на кризата не трябва да пада върху семействата и малкия бизнес." де бъ.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Единия иска да се облекчи бизнеса, другия да се подпомоогнат финансово семействата.
  Като пример само: как ще се намерят пари за второто ако не се събират пари от първото и т.н.
  Тежко ще е, икономиката рязко спря, още по тежко ще става, защото всеки дърпа чергата към себе си.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":

  Тогава сривът на икономиката другарю, щеше да е ТОТАЛЕН и дефицита на банани и луканка по магазините, щеше да ни се стори като анекдот!

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Отново до болка познатото "другари, дайте да дадеТЕ", раздуто до няколко параграфа с адвокатски лакърдии.
  С една дума - Ръдан.

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#12] от "sarunka":

  От позиция на "Демократична България":
  Необходимо е да се приеме план от мерки, чрез които да се отговори на масивния икономически шок, който ще бъде предизвикан от въведените рестрикции. Правителството следва максимално бързо да установи взаимодействие с всички работодателски организации, банките и други секторни представители за обсъждане и планиране на възможните мерки за облекчаване на щетите и подпомагане на възстановяването на съответните сектори. ...."

  Предложения за конкретни мерки няма ли да има. Или само ще се изпъчим в медиите да го кажем.
  Гнусна работа, да се опитват да вадят политически девиденти в такъв момент.
  Който и да е на власт нямя как да спре икономическия спад, още по малко точно ДБ(пРезидента).

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#13] от "zz_s":

  България пари има в изобилие. Най-простото е да се гласува 3% бюджетен дефицит. Това са 4 милиарда лева. Ще бъдат засегнати малко сектори в България и родителите заради детските градини яслите и училищата. Аз мисля, че ще се вземат мерки. Не е кой знае колко сложно за България.

 18. 18 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1252 Весело

  До коментар [#16] от "zz_s":

  знам ли . ма конкретика от де бъ, едва ли. ма ми прави впечатление, че май един и същи им пише речите

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#13] от "zz_s":България пари има в изобилие. Най-простото е да се гласува 3% бюджетен дефицит. Това са 4 милиарда лева. Ще бъдат засегнати малко сектори в България и родителите заради детските градини яслите и училищата. Аз мисля, че ще се вземат мерки. Не е кой знае колко сложно за България.
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  Така е, ще издържим, но тея дето са 3% ли ще носят отговорноста за това какви мерки ще се вземат или тея дето са легитимно на власт.
  За това смятам, че ДБ(пРезидента) си правят политика към власта по време на криза.
  Гнусно е.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#16] от "zz_s":знам ли . ма конкретика от де бъ, едва ли. ма ми прави впечатление, че май един и същи им пише речите
  —цитат от коментар 18 на sarunka


  Правилно си го усетила. Примерно този доц. Атанас Славов от ДБ е основния защитник на пРезидентските тези в медиите. За това вече ги пиша ДБ(пРезидента).

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#16] от "zz_s":знам ли . ма конкретика от де бъ, едва ли. ма ми прави впечатление, че май един и същи им пише речите
  —цитат от коментар 18 на sarunka


  За разлика от фурнаджийските лопати от циганското дясно на които никой не им пише речите щото те са в режим на "първо говорим после мислим" , нали ?

 22. 22 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#5] от "Georgi Marinov":Тогава сривът на икономиката другарю, щеше да е ТОТАЛЕН и дефицита на банани и луканка по магазините, щеше да ни се стори като анекдот!
  —цитат от коментар 14 на ultra_61


  Спомни си за това изказване след 6 до 9 месеца, когато може би ще започнат да зариват масовите гробове в САЩ, докато в Китай няма да са регистрирали ново значимо избухване на вируса.

  Проблемът на всички вас е, че образователната система се е провалила изначално във възпитанието ви, и вие не сте в състояние да разберете, че светът е физически по природа, а не икономически.

  Съответно това, за което държавата трябва да мисли, е осигуряване на физическото оцеляване на населението, не поддържане на "бизнеса".

  И една много силна държава, която да упражнява силен контрол върху животоподдържащите системи, е абсолютна необходимост.

  Не могат да се оставят тези неща на "частния сектор" и на "свободния пазар", защото това са по природа късогледи краткосрочно-ориентирани системи (никой "предприемач" не си прави планове за неща, които се случват веднъж на сто години), които, ако ги оставиш да управляват, ще те докарат до състояние на абсолютна неподготвеност за справяне с криза.

  Както се и вижда в момента -- само абсолютни олигофрени могат да си мислят, че адекватната реакция в случая беше да не се обръща внимание на вируса за да не се "клати икономиката". Ами нали точно това гарантира пълен колапс само няколко седмици по-късно? Колко малоумен трябва да е някой, за да не може да го разбере? Но се оказа, че точно такива гении управляват т.нар напреднал, цивилизован, демократичен, и пр. свят, движен от "либерални ценности".

  Т.нар "бизнес" не трябва да има по-голямо значение за обществото от спорта -- нека който иска да си играе игрички с другите деца, но не бива да бъде допускан до наистина важните неща в живота и по никакъв начин не бива му се позволява да застрашава съществуването и оцеляването на другите.

  Да припомня една случка от 1972 г. Кампанията за елиминирането на едрата шарка тогава върви към успешния си край, но в тогавашната Югославия внезапно избухва епидемия (тръгнала от един случай и разраснала се до близо 200). Реакцията е светакивчна -- военно положение, блокади на пътища, затваряне на граници, тотална карантина, проследяване на контакти, и т.н. И проблемът се решава за нула време.

  Ако беше станало у нас по същото време, отговорът е щял да бъде подобен.

  А в момента виждаме какво става, и у нас, и в днешна Сърбия.

  За това говоря.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Важно е да се помисли за тези родители и домакинства, които не могат да ходят на работа, защото има да се грижат за децата си, които са в къщи, както и за семействата, върху които има наложена карантина или други ограничения за придвижване. Най - уязвимите са старите хора, за които няма кой да се грижи, социално слабите - за тях трябва да се мислят помощи ! Воплите на хотелиерите по Банско и Велинград много слабо ни касаят !

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  По-скоро квартална, на 'аристократите'

  Facing Worlds
 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Извънредното положение пренареди картите, президента и ДБ пеят еднаква песен. Песен на изтървалите влака. Плоските шегички не носят политически дивиденти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#22] от "Georgi Marinov":

  За реакцията на тогавашните власти за защита на населението мога да посоча само една дума: Чернобил и манифестациите на първи май.

 28. 28 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  А във Фукушима реакцията каква беше?

  Но по-важното в случая е, че рРеакцията в случая с Чернобил в действителност е много по-адекватна отколкото е прието да се признава

  Рисковете от радиацията масово не се разбират от населението, и повечето хора се паникьосват при самото споменаване на думата без въобще да разбират какво количество и каква радиация са опасни и доколко точно. Когато започнеш да говориш на средностатистическия човек на улицата за алфа, бета и гама лъчение, периоди на полуразпад и пр., реакцията е неразбиращо примигване.

  В такава ситуация е наистина по-добре да не създаваш паника, тъй като паниката ще навреди много повече от радиацията. При епидемия като сегашната е точно обратното.

  А самият Чернобил е запечатан бързо, което по онова време не е можело да се направи без да се жертват хора. Което е направено. Както впрочем беше и в Япония -- там имаха роботи (25 години по-късно все пак), но въпреки това възрастни хора доброволно се записваха да ходя да работят на обекта понеже те така или иначе скоро ще си заминат от този свят.

  Истинският проблем с Чернобил е, защо се е стигнало до авария, и това е функция на напредналия цялостен разпад на системата по онова време.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":
  "Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион."

  Може.
  Но площадката върви заедно с трудовите отношения. Няма как китайска площадка с европейски заплати и европейско трудово законодателство.

  подпис
 30. 30 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":"Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион."Може. Но площадката върви заедно с трудовите отношения. Няма как китайска площадка с европейски заплати и европейско трудово законодателство.
  —цитат от коментар 29 на Иван K


  Няма как и китайска площадка с българско образование и култура

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4173 Неутрално

  До коментар [#22] от "Georgi Marinov":

  Еваларката Маринов, жалкото е само че масата няма представа какво сте написали и затова минусите ще се роят. Предполагам че това няма да Ви попречи да се наспите добре довечера. Още веднъж браво за добрият анализ.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  Спасяването на давещите се е проблем и задача на самите давещи се! Опозицията да спасява себе си.

 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Стига с тоя туризъм и ресторантьорство, това пък е най-лесният за рестартиране бизнес :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#22] от "Georgi Marinov":

  "(никой "предприемач" не си прави планове за неща, които се случват веднъж на сто години)"

  Щото пък държавата беше готова :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 917 Неутрално

  За 5 мин. взеха решение, което ще съсипе цялата икономика без адекватни мерки за компенсация.
  —цитат от коментар 6 на truly


  Помисли си първо КАК и ДАЛИ ще оцелееш ! После всичко ще си дойде на мястото ! Икономиката може да се възроди от позитивните , работливи и предприемчиви хора , които, ако е рекъл Бог и извънредното положение, ще оцелеят ! Българите сме излизали от много по- тежки ситуации и още ни има. Тук визирам епидемията от "испански грип " който преез 1918 - 1920 погуби милиони , а само в България около 80 000 . Тези , които останааха , бед да имат СЪВЕТНИЦИ като РАДАН и ДРУГИТЕ" ДЕМОКРАТИ " успяха да възкресят България , до степен , че преди "великата " дата /сещате се коя / България е била в първите 10 места по индустриално развитие в Европа ! Лошото е , че след това беше "унищожен " генът на умните , предприемчивите , образованите /знаем от кого / , което причиини както МОРАЛНИ така и ИКОНОМИЧЕСКИ последици , изразяващи се в пълен "непукизъм " / ние ги лъжем , чее работим - те ни лъжат , че ни плащат / и морално падение / атеизъм , соц. реализъм и законите на социализма - "От всекиго според ВЪЗМОЖНОСТИТЕ - всекиму сспоред НУЖДИТЕ " - а другарите - мандраджии се оказа , че имат БЕЗГРАНИЧНИ НУЖДИ ! Та Раданчо , смири се и ела от Брюксел да се грижиш за "унижените и оскърбените " си СЪНАРОДНИЦИ !

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зеленото движение и общински съветник в София:
  Светът е изправен пред глобална икономическа катастрофа. Търговските вериги са разстроени...

  Търговските вериги според мен не са и мечтали за такива обороти. Въпроът е как да се поддържа целия supply chain

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Вие сега какво, искате да вземете джобните на Бойко ли?

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#22] от "Georgi Marinov":
  "Проблемът на всички вас е, че образователната система се е провалила изначално във възпитанието ви..."
  ####
  От каква позиция делите хората на "вас" и "нас"? И защо сте решили, че възпитанието е задама на образователната система? Сякаш цитирате соц-конституцията от онова време. Възпитанието е в семейството.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#38] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *задама -> задача

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зеленото движение и общински съветник в София:Светът е изправен пред глобална икономическа катастрофа. Търговските вериги са разстроени...Търговските вериги според мен не са и мечтали за такива обороти. Въпроът е как да се поддържа целия supply chain
  —цитат от коментар 36 на 2.5


  Е то след като отмине кризата оборотите пък рязко ще паднат, нали трябва да се изяде запасеното брАшно, а и джобоете ще са се изпразнили.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#40] от "zz_s":

  джобоете -> джобовете

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#35] от "doroteus":

  За какво ни е Радан? Нали сме под крилото на ГЕРБ и Бойко?! :)))

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#30] от "Georgi Marinov":

  жоржи,писането на *много умни препоръки* от тебе са катастрофа,а сравняването на това с *преди 40 години* направо *кърти мивки*!

 44. 44 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 562 Неутрално

  От ДеБе да се бяха сетили да се коалират с Радан овреме а не да мрънкат като опозиция.. и то извънпарламентарна. Те са никои и мнението им има точно толкова значение колкото моето т.е НИКАКВО.

  This is the place where puddings die.
 45. 45 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 862 Любопитно

  От ДеБе да се бяха сетили да се коалират с Радан овреме а не да мрънкат като опозиция.. и то извънпарламентарна. Те са никои и мнението им има точно толкова значение колкото моето т.е НИКАКВО.
  —цитат от коментар 44 на Deadpudding


  Ох, направо камък ми падна от гърба! Така се бях притеснил за дълбокомислените стратези, изтънчените мислители и народни трибуни, чийто зъби даже са само мъдреци – наш Раданча, Бой Кики и mon tout petit général, monsieur Танас! Слава Богу, те излязоха вече от всеобхватната нирвана, в която намериха всички решения на наболелия проблем! Щом казват, че „Трябва план срещу масивния икономически шок“, това за нас означава, че те са измислили епохална стратегия, която ще спаси не само България, но и сичкото земно кълбе! Друго си е да кажеш, че нещо „трябва“! И шопите знаят, че „когѝ требе, оно си сàка“! Предварително благодарим за дълбокомислените тезиси, напътствия и констатации, ашколсун и машаллах! Така е, добре, че ги има наш Раданча, Бой Кики и mon tout petit général, monsieur Танас да си кажат тежката дума, че да не объркаме нещо в следването на тяхната изумителна стратегия, толкова успешна и плодотворна! Някакви въпроси?

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Помисли си първо КАК и ДАЛИ ще оцелееш ! После всичко ще си дойде на мястото ! Икономиката може да се възроди от позитивните , работливи и предприемчиви хора , които, ако е рекъл Бог и извънредното положение, ще оцелеят ! ...
  —цитат от коментар 35 на doroteus


  Я пак да помислиш, ама този път наистина. По времето на испанския грип, България е била аграрна държава и е можело да си позволиш карантина щото папото си го гледаш в двора или на нивата. Днес папото идва от икономиката, та е леко трудно хем да си в крайна изолация хем да ти върви заплатата и някой да ти докарва папото... Просто времената и икономиките в примера ти са коренно различни. Отделно, че в един глобален свят, болестите също ще са глобални, а глобална болест не се изкоренява с карантина, а само с глобални мерки. Пример: глобалното ваксиниране срещу едра шарка, което я прати в историята (засега, щото като нищо може да я изтърват от някоя лаборатория). Та решението на днешните проблеми си иска съвременни техники щото предпоставките са различни. Гарантирам ти, че в момента в който у китайско престанат с крайните мерки, вируса ще ги повтори щото има откъде да си го внесат потвторно — китайската икономика е експортно ориентирана и без връзки със света ще се сговни, а връзките са двупосочни...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  радан кънев официално се е прегърнал с комАнизма.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#44] от "Deadpudding":

  Преди да се приказва е добре да се знае хронологията на събитията. Иначе е малко смешно... Имам чувството, че бъркаш РБ с ДБ. Май приказваш за провалената коалиция между Да, България на Христо Иванов и ДСБ.
  Иначе си напълно прав, че мението ти няма никакво значение. Просто защото приказваш неподготвен. ;)

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#45] от "Santos":

  Е, то защото ни управляват дълбокомислените стратези от ГЕРБ, та затова сме все на опашката. Няма по-подготвен от личния прислужник на правешкия стратег, който искаше да ни прави 16-та република, нали?! :)))

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 757 Разстроено

  При цялата нелепост и безспрецедентност на ситуацията, хора, които не са продали стока за 5 лева през живота си да дават мъдри напътствия - си е словоблудство и жалки напъни за имидж, хайде стига!...

  Настроение - аман от пишман анализатори и нищоправещи дърдорковци...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 51. 51 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  При цялата нелепост и безспрецедентност на ситуацията, хора, които не са продали стока за 5 лева през живота си да дават мъдри напътствия - си е словоблудство и жалки напъни за имидж, хайде стига!...Настроение - аман от пишман анализатори и нищоправещи дърдорковци...
  —цитат от коментар 50 на Йоаникий


  Аз пък бих казал, че и хора, които не пуснали един PCR или не са пресметнали един експонент през живота си, също нямат думата, ама кой ме пита...

 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#45] от "Santos":Е, то защото ни управляват дълбокомислените стратези от ГЕРБ, та затова сме все на опашката. Няма по-подготвен от личния прислужник на правешкия стратег, който искаше да ни прави 16-та република, нали?! :)))
  —цитат от коментар 49 на Petleshev


  Сутляшев, и друг път съм ти казвал, че имаш сериозни затруднения с процеса на мислене! А ако искаш да ме опровергаеш, напиши името на този, който е „по-подготвен от личния прислужник на правешкия стратег“ и при който няма да сме „все на опашката“! Трепетно очакваме дълбокомисления ти политически кастинг! Нещо да питаш?

 53. 53 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#48] от "Petleshev":

  Петльо,

  За повечето хора във форума, ти дори не си минус, с дълбокомислените ти драсканици, ти си една кръгла нула/О/!

 54. 54 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Весело

  Интересно как никой не се замисля как ако това ни се беше случило преди 40 години нямаше да има такива проблеми със сриването на "икономиката".И едва ли щеше да има и същата парализа що се отнася до налагането на бърза и ефективна карантина. От което следват някои много важни изводи, но колко хора имат интелектуалния капацитет да си ги извадят?
  —цитат от коментар 5 на Georgi Marinov


  При първобитнообщинния строй даже нямаше да го забележим.

 55. 55 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Весело

  "...Истинският проблем с Чернобил е, защо се е стигнало до авария, и това е функция на напредналия цялостен разпад на системата по онова време." До коментар [#28] от "Georgi Marinov":

  Очевидно нямаш понятие какво се случи при Чернобил. Огромното КОМУНИСТИЧЕСКО престъпление е, че НЕ ОБЯВИХА АВАРИЯТА ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ. Знаеш ли в СССР и тук колко МНОГО ХОРА УМРЯХА ЗАЩОТО ПОГЪЛНАХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА!?

 56. 56 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#2] от "eti mehter":"Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион."Може. Но площадката върви заедно с трудовите отношения. Няма как китайска площадка с европейски заплати и европейско трудово законодателство.

  —цитат от коментар 29 на Иван K


  Няма как и китайска площадка с българско образование и култура[quote#30:"Georgi Marinov"][/quote]

  Това е незначителен проблем. Нямаме шанс да изместим Китай защото те са конкурентни с огромния си пазар. За него се създават високопроизводителни машини - автомати, благодарение на които в крайната цена на продукта почти не участва разхода за труд.

 57. 57 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 728 Весело

  Радан пак ни развесели. И той като Радев с мъдри съвети се опитва да извади някакъв политически келепир от неизбежните проблеми.

 58. 58 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "...Истинският проблем с Чернобил е, защо се е стигнало до авария, и това е функция на напредналия цялостен разпад на системата по онова време." До коментар [#28] от "Georgi Marinov":Очевидно нямаш понятие какво се случи при Чернобил. Огромното КОМУНИСТИЧЕСКО престъпление е, че НЕ ОБЯВИХА АВАРИЯТА ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ. Знаеш ли в СССР и тук колко МНОГО ХОРА УМРЯХА ЗАЩОТО ПОГЪЛНАХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА!?
  —цитат от коментар 55 на 4i4oti


  Знам, нула.

 59. 59 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#56] от "4i4oti":

  Естествено, че не можем да се конкурираме с Китай що се отнася до мащаби.

  Естествено е Китай да доминира що се отнася до производство. Както впрочем е било исторически с краткото изключение на период от Индустриална революция досега.

  Но има и други модели -- Сингапур, Южна Корея, Тайван, и т.н.

 60. 60 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#45] от "Santos":

  Един и то реторичен. Защо наще уж десни завиват с години закъснение(като всичко в тая държава) като техните аналози на запад. А именно много на уево. Очаквам открита коалиция с ДПС и квоти за "мигранти" ако влязат в парламата(да не дава бог).

  This is the place where puddings die.
 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  ...."Предложения за конкретни мерки няма ли да има. Или само ще се изпъчим в медиите да го кажем. Гнусна работа, да се опитват да вадят политически девиденти в такъв момент. Който и да е на власт нямя как да спре икономическия спад, още по малко точно ДБ(пРезидента)......
  —цитат от коментар 16 на zz_s


  Дойде момента и на политическата отговорност от управлението, а не само рязането на лентички, и усмивки за каките.

  "В целия ЕС управлението - и на национално, и на съюзно ниво, активно обсъжда мерки за подпомагане на семействата и икономиката. Само у нас тази тема не присъства в брифингите на правителството...."

  У нас се обсъждат глоби в хиляди, и затвор за години! Милиционерска мисъл, няма що!

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Едно със сигурност е добро от кризата -ще си припомним реалния комунизъм (за тези които го бяха забравили). Опашки пред магазините, презапасяване с тоалетна хартия, плащане в кеш, и лекари гледащи мрачно изпод фуражката.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#45] от "Santos":Е, то защото ни управляват дълбокомислените стратези от ГЕРБ, та затова сме все на опашката. Няма по-подготвен от личния прислужник на правешкия стратег, който искаше да ни прави 16-та република, нали?! :)))
  —цитат от коментар 49 на Petleshev


  а на личния прислужник му хрумна гениалната идея да иска пари от Брюксел, за да купи респиратори от Масква. А само преди 4-5 месеца харчеше ударно милиарди за руско -балкански поток, и от Масква го надзираваха, и му се караха....

 64. 64 Профил на army
  army
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От Опозицията все по-актуални и чувствителни въпроси повдигат вниманието. Но ако от тях зависеше всичко, надали щяха да предложат за приемане всичко това.

 65. 65 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Лесно е да се предлага, когато не трябва да го направиш и да понесеш отговорността впоследствие. В кризи винаги има правещи и лаещи.

 66. 66 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Не виждам точно как Демократична България ще дадат някакво адекватно решени…

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK