Трябва незабавен пакет от компенсации за бизнеса

Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити.

© Юлия Лазарова

Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Радан Кънев е юрист и евродепутат от "Демократична България". Коментарът му е от профила му във "Фейсбук".


Радикалните мерки за ограничаване на бизнеса изискват незабавен и пълноценен законодателен и финансов пакет от компенсации.
Никой не оспорва необходимостта от тези мерки. Те са експертен медицински въпрос. Но заповедта на Министерството на здравеопазването, с която практически беше затворена българската икономика, предизвика хаос в целия малък и среден бизнес. Очевидно е, че начинът на налагането на карантината и липсата на компенсаторни решения, водят до щети и рискове, които налагащите ги чиновници дори не могат да осмислят:


Става дума за стотици хиляди работници в малки и средни предприятия и десетки хиляди самонаети и работещи собственици, в това число цели семейства, за които семейният бизнес е единствено препитание. Важно е да се оцени, че


практически 100% от тези фирми разчитат на дневния си оборот, за да платят заплати, наеми,


кредити, сметки и да напълнят хладилника си.


Тези хора - с мнозина от тях разговарях през изминалия ден - разбират нуждата от принудителното спиране на дейността си, в името на по-важен обществен интерес. Те обаче не могат да поемат сами загубите - обществото ни трябва да бъде солидарно. И това може да се случи само чрез законодателни мерки и средства от републиканския бюджет.


Незабавно трябва, за всички пряко и косвено засегнати предприятия:


· Да бъдат временно отменени всички видове патентни и туристически данъци (в т.ч. прясно наложените данъци за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.;


· Да бъдат отложени всички крайни срокове по ЗКПО и ЗДДФЛ, в т.ч. срокове за авансови плащания;


· Да бъде отложен текущият срок за плащане на ДДС за периода;


· Да бъде дадена осигурителна "ваканция" за персонала и работещите собственици;


· Да бъде въведен платен отпуск за периода на извънредните мерки, поет от бюджета или в определено съотношение поделен между работник, работодател и бюджет;


· Да бъде постановено законодателно разсрочване на всички плащания по наеми на търговски обекти и поне частично възстановяване на наемите от бюджета;


· Да бъде постановено законодателно безлихвено разсрочване на кредитите на засегнатия бизнес, но и на наемодатели с разсрочени вземания;


· Да бъде въведен платен отпуск за гледане на дете по време на "ваканцията" (и задължение за бизнеса да пуска в принудителен отпуск първо работници, които така и така излизат в отпуск за гледане на дете...)


Това са само част от задължителните мерки, които да дадат на бизнеса и обществото спокойствие,


че преминаваме през тази криза наистина единни и солидарни. Те не могат да бъдат отлагани - след настъпване на "ефект на доминото" и серийни фалити и задлъжняване на фирми и семейства, всякакви последващи мерки ще бъдат безвъзвратно закъснели, както видяхме през 2009г.


Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити.


Българското правителство трябва и да апелира пред ЕК за общоевропейска рамка за закрила на работещите и собствениците в малкия и средния бизнес. Тя ще осигури фондове за компенсации и ще въведе минимални стандарти за закрила за всяка държава-членка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на До децата на Барба Ганьос
  До децата на Барба Ганьос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разликата да говори умен човек.

 2. 2 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Прав е донякъде, ама донякъде е и в стил дайте да дадем другари. Очаквах повече от Радан.

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 375 Неутрално

  най ми хареса за данъка за AirBnB! колко ли са му обещали да получи за подкрепата?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Трябва да се подпомогнат работниците, а не работодателите.

 6. 6 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "oak17621787":

  Радан Кънев е гледал предаването „Още от деня“ по БНТ с К.Нинова и е преписал всички предложения, които тя направи. Няма да го съдим за плагиатство – важното е предложенията на БСП да бъдат приети от ГЕРБ. Па ако ще и да излязат като Къневи.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Изпреварващи предложения, които трябва да се вземат предвид от БГ институциите, но ТЕ продължават да са в ступор и да изчакват НЯКОЙ да ги накара да си вършат работата. Като се има ИЗ, В, НА предвид партийните калинки, които нямат нито опит, нито желание да действат при такива условия, ще има да си скубят косите всички, които сега търпят загуби. Но пък на чиновниците, като държавни служители, си им върви всичко, а времето няма кой да спре.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4752 Неутрално

  Топката е в полето на държавата в лицето на изпълнителната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6847 Неутрално

  Аха добре Радане, и ти като нинова "дайте да дадем".

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ами ти дай от заплатата си и поеми издръжката на няколко човека. Давай на 4 човека по 500 евро месечно, за да са спокойни докато не работят. Така и за теб има предостатъчно, а и даваш пример, а и помагаш.
  Хайде , да те видим.

 11. 11 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Разумно. Държавата трябва да впрегне целия си ресурс за овладяване на заразата от една страна и за минимизиране на щетите, които ще понесе бизнеса от друга.

 12. 12 Профил на До децата на Барба Ганьос
  До децата на Барба Ганьос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изпреварващи предложения, които трябва да се вземат предвид от БГ институциите, но ТЕ продължават да са в ступор и да изчакват НЯКОЙ да ги накара да си вършат работата.
  —цитат от коментар 7 на 3аНиЗа


  Не знам дали са в ступор. Управляващите от около 10 години някога били ли са способни да подготвят цялостна, многопластова стратегия в перспектива за един дори проблем?

  Аз не се сещам за такова нещо. Винаги при тях се е работило на парче, СЛЕД факта. След стачки, протести и скандали. Но никога превантивно.

  Не са в ступор. Толкова могат хора, чиято мисъл е заета единствено с това да обслужват обръч от фирми, а мерките за обществения интерес да се вършат само по задължение, за да се избегне падането от власт и, респективно, невъзможността да се обслужват фирмите занапред.

 13. 13 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "oak17621787":Радан Кънев е гледал предаването „Още от деня“ по БНТ с К.Нинова и е преписал всички предложения, които тя направи. Няма да го съдим за плагиатство – важното е предложенията на БСП да бъдат приети от ГЕРБ. Па ако ще и да излязат като Къневи.
  —цитат от коментар 6 на xrr31638754


  Еми аз това предаване не съм го гледал, ама ей тъй без много да се замислям мога да нахвърлям двадесетина идеи къде държавата може да налее пари, по стара соц. традиция. За това казвам че малко съм разочарован от Радан, общо взето най-лесно се харчат чужди пари.🤣 Май откакто се обединихме със зелените, соц. идеите ни идват отвътре.🤣

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Трябва да се подпомогнат работниците, а не работодателите.
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  Не съм съгласен, ако спасим един работодател, спасяваме десетина работника. Give or take.😊

 16. 16 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Ами ти дай от заплатата си и поеми издръжката на няколко човека. Давай на 4 човека по 500 евро месечно, за да са спокойни докато не работят. Така и за теб има предостатъчно, а и даваш пример, а и помагаш.Хайде , да те видим.
  —цитат от коментар 10 на grayeagle


  Ха ха,още не сме в рая,само там има толкова добри хора!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  Прав е Радан, но това мисля, че е ясно на всички. Днес един приятел, собственик на верига магазини за строителни материали, като ми разправяше, как цял ден му е звънял телефона, а той е бил заключен, сърцето ми се късаше, а така ще е още поне две седмици... Ами заплати, ами осигуровки, ами данъци?! Как се плащат?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Да СМЯТАТ и да ДЕЙСТВАТ!

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Прав е! Щото ако заради вирусът убием бизнеса и работещите хора, след вируса няма кой да храни нито държавата, нито пенсионерите.

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#14] от "До децата на Барба Ганьос":

  дайте да дадем
  —цитат от коментар 2 на oak17621787

  дайте да дадем
  —цитат от коментар 9 на Peni Nikol
  ——
  Общо взето добър преразказ на призива. Един по-пълен би бил:
  “ дайте да (поискаме пари от ЕС та да) дадем“
  Туй, че Раданчо го засуква по интелигентному, същината е да са примолим на европейците... лидер та дрънка:
  “ да апелира пред ЕК за общоевропейска рамка за закрила на работещите и собствениците в малкия и средния бизнес. Тя ще осигури фондове за компенсации”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  Еми фалирайте работодателите, пък после ходете да търкате кенефи в западна европа. Това, което се случва в момента е смърт за малкия и средния бизнес. 20 човека, с които си създал нещо и от 15 години работите заедно, които са ти като семейство, сега плахо питат, ами сега какво, идва ти да им кажеш ами питайте бойко, ама не успокояваш ги, че за всеки ще има по нещо от твоя джоб. А теб кой те мисли кал ще изкараш, да отменят акцизите и данъците за този месец да се разсрочат сметките за ток и наеми, ама кой ти мисли, бизнеса пак ще понесе всичко на гърба си и който оцелее, пък после защо важали правилата на джунглата в бг

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 24. 24 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Прав е Радан, но това мисля, че е ясно на всички. Днес един приятел, собственик на верига магазини за строителни материали, като ми разправяше, как цял ден му е звънял телефона, а той е бил заключен, сърцето ми се късаше, а така ще е още поне две седмици... Ами заплати, ами осигуровки, ами данъци?! Как се плащат?!
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Добре де кое му е правилното, даваш ли си сметка колко държавата ще е навътре ако се осъществят всички тези идеи. Аз например имам идея - всички вноски по кредитите да не се плащат по време на кризата, и моето сърце се къса за всички хора които ще загубят работата си от вихъра който идва, хора ще бъдат изгонени на улицата, държавата да поеме всички вноски, как ти се струва? Трябва зад всяка идея да стои разчет от къде ще се вземат парите, иначе ще бичим кат оня трол - Велик Радан. 😊

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#9] от "Peni Nikol":

  Естествено, че ще дадем. Всички. Защото много хора ще прекратят дейността си за да изпълнят мерките на правителството. И между другото по този начин може би ще спасят и твоя живот. Само че ще претърпят огромни загуби, които за голяма част ще са пагубни. А те вина нямат никаква. И по тази причина всички ние трябва да сме готови да им помогнем. Да сме единни не означава само да дрънкаме във Фейса и да си слагаме българско знаме за фон.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#10] от "grayeagle":

  Що бе...? ГЕРБ нали имат много милиони на влог от субсидията? Много се хвалеха... На тях, няма ли да им се откъсне нещо?

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#4] от "oak17621787":

  “ Модератора, този явен трол банван вече емнайсет пъти докога ще го търпите, все пак взе да ни действа и на нервите.”
  ——
  Аз се присъединявам —секи който не ни харесва веднага да бъде банван ду фтору пришествие! А още по добре — да се прати в превъзпитателен лагер... Свинете в Белене требе бая да са изпосталели... малко милост към бедните животни

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално


  Този път не съм съгласен с Радан Кънев. Нека първо се изпълнят всички мерки по извънредното положение, нека всички направят каквото зависи от тях за предпазване и на тях и на околните, нека се види накъде върви епидемията, нека управляващите, които поначало са зле с мисленето да мислят как ще оправят положението с вируса и да не им се мъти главата с други въпроси. Какво ще се прави с бизнеса ще се мисли след месец - ако има кой и за кого да мисли. А дотогава бизнесът - дребен, среден, едър, самонает и т.н. да се напъне и да мисли сам как ще се оправя. Да ме прощава Радан Кънев ама ако някакъв бизнес не може да оцелее един месец в условия на криза по-добре да хлопва кепенците. И никакви лакърдии за фалити и безработица да не се разтягат - за всеки бизнес фалитът се предполага по подразбиране, работа в България има за целокупния китайски народ. Без да влизам в подробности само ще попитам откъде накъде ще се отлага плащането на данъците по ЗКПО и ЗДДФЛ, като те са за изминал вече период? И как така ще се отлага внасянето на текущия ДДС - той си е на бюджета, не е на бизнеса?
  И за да не каже някой, че съм празноглав теоретик държа да отбележа, че 17 години имах малка фирма, минал съм през много по-дълги от месец "преходи през пустинята", пари назаем от мафията съм взимал за да си платя навреме данъците и осигуровките, никой никакви пакети не ми е предлагал и все пак съм оцелявал.
  Без паникьорсто и глезотии - Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!

 29. 29 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Съжалявам, но това е статията за случая.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8301539
  Една реална журналистическа работа нямате откакто беше онзи навитак за корона дето първо имал температура, но нямал друго, а после имал зачервено гърло но нямал температура, та затвори приема във ВМА.

 30. 30 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "Peni Nikol":Естествено, че ще дадем. Всички. Защото много хора ще прекратят дейността си за да изпълнят мерките на правителството. И между другото по този начин може би ще спасят и твоя живот. Само че ще претърпят огромни загуби, които за голяма част ще са пагубни. А те вина нямат никаква. И по тази причина всички ние трябва да сме готови да им помогнем. Да сме единни не означава само да дрънкаме във Фейса и да си слагаме българско знаме за фон.
  —цитат от коментар 25 на zle_platen_trol


  Прав си, бизнеса трябва да бъде подпомогнат. Въпроса е с колко, къде са разчетите колко може държавата да си позволи да даде, дали не е по-добре да пазим мангите за лошото което идва, за болните, за болничните, за бонуси на доктори и сестри и всичко свързано с болестта. Аз съм твърдо за бизнеса да бъде подпомогнат и съм готов да давам, ама искам разчети - ако направим това, печелим толкова и губим толкова, всичко останало е ала-бала, и Борисов може да ни го сервира. Затова казах че съм разочарован от Радан.

 31. 31 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  даваш ли си сметка колко държавата ще е навътре ако се осъществят всички тези идеи.
  —цитат от коментар 24 на oak17621787


  Ако Тиква(нски) не беше дал 1,5 милиарда на руснаците за реакторите и 2 милиарда на САЩ за самолетите – сега щеше спокойно да даде парите на българите.
  Ама депутатите на ДСБ (начело с Иван Костов и Кънев) избраха Тиква за премиер.

  Никога ДПС и БСП не са гласували за Борисов !

  До коментар [#24] от "oak17621787":

 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#1] от "До децата на Барба Ганьос":

  Знаеш ли кога го написах това нещо аз?

  Тоя сега се сети, ама е далеч от истината.

  Пълен мораториум върху плащанията към банки, застрахователи, мобилни и кабелни оператори плащане на равни вноски без лихва след като мине кризата и само за оцелелите, не наследниците да дължат пари.
  Купонна система, но НЕ по причините от 1990-та лукановата зима, а защото милиони ще остана без пари до един месец.

  Виж колко народ вече е без работа. Аз също ставам безработен напълно.
  И не съм само аз и няма значение малък бизнес ли е бил или чистачката на кенефа в кръчмата. В един кюп сме всички.

  Тока и нета спрат ли мъртви сме преди да сме наистина умрели.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Дежурния.
  Ком. №1 е ИЗБРАН??????????

  Как бе? Наредиха ли ти?

  Я прочети моя коментар № 32 и помисли кой е за "избран".

  Не, не страдам от липса на редакторско внимание. Просто не може така.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "oak17621787":“ Модератора, този явен трол банван вече емнайсет пъти докога ще го търпите, все пак взе да ни действа и на нервите.”——Аз се присъединявам —секи който не ни харесва веднага да бъде банван ду фтору пришествие! А още по добре — да се прати в превъзпитателен лагер... Свинете в Белене требе бая да са изпосталели... малко милост към бедните животни
  —цитат от коментар 27 на Gretel


  Може и да съм бил малко твърде груб, ама тоя човек наистина се регистрира всеки втори ден с нов профил, постоянно е в бан заради зверския си хейт. Обещавам повече наистина да не му обръщам внимание - и разбира се никой в Белене. 🤣

 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#28] от "Един препатил":

  След месец КАК ще си платят милиони българи сметките по ипотечни и "обикновени" заеми имаш ли идея?


  .....................17 години имах малка фирма, минал съм през много по-дълги от месец "преходи през пустинята",.....................

  Аз не съм имал такива периоди от създаването на фирмата ми през 1990-та като преди това бях по 35-то постановление на Тодор.
  Сега, обаче съм БЕЗРАБОТЕН. От два дни. И не съм само аз, а милиони българи предстои да вземат последна заплата.

  НЯМА ЕДИН МЕСЕЦ за никого.

  И да продължа мисълта си от пост № 32.

  Енерго, оператори и други, ако не са съгласни да "издават ключа" и да се пръждосват от България.
  Нека ни съдят в съдилището на арменския поп, но мисля, че и той ще ги изгони.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Весело

  До коментар [#34] от "oak17621787":

  Изобщо не си груб и се обърщаш към мъжки трол да знаеш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Знаех си аз че умнокрасавците ще сложат данъка на АирБнБ на първо място ! То ще има семейства с двама безработни родители които няма да има какво да си сложат на трапезата - тия се загрижили за 25 до 250 лева патентен данък на година на рушветаджиите с по 7-8 апартамента в Лозенец и Центъра !

 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#29] от "znaya":

  От линка.
  ............. “Щом е на 84 г. и си е стояла на село едва ли е коронавирус............

  А ако е какво правим? Отде е дошъл на село?
  Май не лети само на пет метра. Май до села прескача корончето.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dankol":

  Няма мисъл в действия и писания. Това е истината.
  Не само няма има какво да ядем, ами няма да имаме и ток, защото ще ни го спрат, поради неплащане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тока и нета спрат ли мъртви сме преди да сме наистина умрели.
  —цитат от коментар 32 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Тоя сигурно заработва жалките си стотинки САМО като трол.
  Ей, на Нидялковите хора ще им се стъжни животеца.

 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Бизнесът" определено НЕ Е и не е бил солидарен и лоялен към мен, така че нямам абсолютно никаква жал към него...

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#30] от "oak17621787":

  Не съм съгласен да се обсъжда никаква държавна помощ за никого преди да е минал един месец - т.е. срокът на извънредното положение, засега. И преди да ми пишат разчети всеки да си седне на задника и да си напъне акъла какво може сам да направи - заплати ли ще намалява, кредити ли ще разсрочва, плащания към доставчици и наеми ли ще отлага, спестявания ли ще вади от "шити пазви", заеми ли ще взима..... На всеки проблем могат да се намерят по няколко решения. Какъв е тоя рев още на втория ден?

 43. 43 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "Незабавно трябва, за всички пряко и косвено засегнати предприятия:


  · Да бъдат временно отменени всички видове патентни и туристически данъци (в т.ч. прясно наложените данъци за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.;"  Рев и хленчене - маде ин Дневник/ДемБГ. Дайте да дадем, както са казали по-горе.

  Радань предлага компенсации И ЗА КОСВЕНО засегнатите предприятия. Но ВСИЧКИ са косвено засегнати - някои с транспорт и логистика, други имат проблеми с персонала, трети с допълнителни разходи, четвърти с ограничения на доставките от/до.

  А собствениците на апартаменти давани в ЕърБНБ не са нито работодател, нито някакъв кой знае какъв платец на данъци, та да се редят и те за компенсации.

 44. 44 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Да на временно отлагане(не опрощаване) на плащания към държавата. Но само за тези някои наистина засегнати, не на всички. ИТ фирми и други които могат да си вършат работата с хоум офис да не се нареждат, нито пък заводи които ще продължат да работят, нито пък малки фирми чиято дейност не е пряко засегната от ограниченията. Временно отлагане на плащания на данъци и осигуровки е огромно облекчение и би трябвало да позволи на много засегнати фирми да свръжат двата края. Разбира се, за тези които си осигуряват работниците на минимум и крият оборот, облекчението може и да не е толкова голямо, но това е техен проблем.

  Не на всякаква намеса на държавата в отношенията работодател работник, наемодател наемател, клиент доставчик. Държавата не може да прецени кого да прецака, наемателят който не може да си плати наем или наемодателят който не може да си позволи да не получи наем. Всички тези проблеми трябва да бъдат оставени да се решат сами, на пазарен принцип. Който се е съгласил да работи на граждански договор, да се осигурява на минимум, да получава кеш под масата и да няма привилегии като платен отпуск сега да си сърба попарата. Хем като всичко е наред е тарикат, хем като нещата се объркат нашите данъци да го спасяват, така ли? Не, благодаря.

 45. 45 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#34] от "oak17621787":

  “ Обещавам повече наистина да не му обръщам внимание - и разбира се никой в Белене. ”
  ——
  Язък, ша умрат от глад, горките!

  А иначе, ако Ви дразни, наистина е най-добре да го игнорирате, но ако не Ви пука, отговорете му както смятате, че заслужава... па дори да Ви изтрият за това. — Лично мнение, без претенции да е съвет.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":


  Трябва да се подпомогнат работниците, а не работодателите.
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  Всички трябва да се подпомогнат.
  Ние да не мислиш, че сме натрупали милиони с частен бизнес?
  Повечето отдавна сме месец за месец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":

  Ама ти май наистина смяташ, че става въпрос за един месец?

  Според Меркел 70% от немците ще бъдат заразени.
  Тук колко? И кога според теб?

  Септември още няма да сме наясно колко хора ще умрат.

  Руснаците имат някаква стара ваксина за древен щам корона от 2003-та, но им трябва година време и много късмет за да произведат ваксина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#41] от "ju.li":


  "Бизнесът" определено НЕ Е и не е бил солидарен и лоялен към мен, така че нямам абсолютно никаква жал към него...
  —цитат от коментар 41 на ju.li


  Ама ти нямай жал към мен. И не търся това.
  Просто ще мрем заедно. По братски. В един момент.

  Как не рабирате, че става въпрос за оцеляването ни? За физическото ни оцеляване и то НЕ от КОРОНКАТА, а от последиците от карантината ни, която скоро ще бъде повсеместна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#28] от "Един препатил":

  "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"

  казал мошеникът Остап Бендер

 52. 52 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Трябва да се подпомогнат работниците, а не работодателите.
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  👍Точно, ама при капитализма имаме приватизация на печалбите, а социализация на загубите...

  Лимонен капитализъм му се вика. https://is.gd/69YQgH

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 53. 53 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Весело

  До коментар [#5] от "vtl53383951":

  П.П. Според минусите, които си получил, излиза, че у форумето 2/3 са работодатели/собственици.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Най-после нещо адекватно, след истеричния водопад на мутрокаскетите за края на света.

 55. 55 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Обобщавам:
  - За ЕърБНБ никакви компенсации.
  - За ПРЯКО засегнати - да, особено ако са големи работодатели и дълго на пазара.
  Затварям темата.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Росене, знаеш, че имам добро отношение към теб - не ме ядосвай с глупави въпроси. Аз ли трябва да мисля как ще си плащате ипотечните и обикновените кредити? Като сте вземали кредити как сте си правили сметката - ден за ден ли? Преди много години взех кола на изплащане, на което не зная защо му казват лизинг - ама си приготвих настрана 6 месечни вноски - за всеки случай. И един ден случаят дойде и не питах как да платя.
  Има и друго - положението е извънредно за всички. Който има вноски по кредити и лизинг да си прави сметката и ако не може да плати да сяда да пише и да иска отсрочване. И банките и лизинговите компании знаят, че при обявеното извънредно положение длъжниците им могат да се позоват на форс мажорни обстоятелства и е в техен интерес да се споразумяват за отсрочки. Същото важи и за наемодателите - наемателите да се разберат първо с тях, като са им плащали маса години сега ще почакат малко - къде ще ходят, да не би да си намерят веднага нови наематели?
  Като си имал толкова години фирма - къде са ти парите? Как можеш да ми кажеш, пък и не само ти, че не можеш да издържиш един месец без доход? Как сте си водили сметките - това да нямате приходи за един месец, че и повече може да се случи по 22 причини без коронавируси и извънредни положения?
  Като не стигат парите ще се правят икономии - от цигари, от кафета , от пиене, от каквото ти дойде наум. Не искам да ставам лош, ама пролетта вече дойде - ей лапад, ей копривка, чорбица винаги може да се спретне.
  Айде стига рев и глупости!

 57. 57 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Разумно. Държавата трябва да впрегне целия си ресурс за овладяване на заразата от една страна и за минимизиране на щетите, които ще понесе бизнеса от друга.
  —цитат от коментар 11 на zle_platen_trol


  Държавата може да оцелее и без капиталистите. Доказвала го е.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 58. 58 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Бургас затваря магистрала "Тракия", за пътуващи от коронясъли градове! https://is.gd/6sXg6I

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":

  Не знаеш колко пари струва гледането на две деца в днешно време, но нищо.

  Затаковай частниците.
  Мисли за работниците. Те ще вземат ПОСЛЕДНАТА си работна заплата до 20-на дни, ако изобщо я получат.
  После какво правят?
  Какво ще ядат?
  Как ще си платят тока, кабелната, водата?

  Ето това са съществените въпроси за над 2 милиона души.

  Впрочем преди малко научих, че 20% от болните от короната са МЛАДИ ХОРА.
  Не приносители, а болни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Държавата първо трябва да обезпечи гражданите си, а след това да мисли за компенсаторни механизми за бизнеса..Т.е, трябва да обезпечи първо работещите в затворените предприятия и бизнеси, а не собствениците на бизнесите.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Прав е Радан, но това мисля, че е ясно на всички. Днес един приятел, собственик на верига магазини за строителни материали, като ми разправяше, как цял ден му е звънял телефона, а той е бил заключен, сърцето ми се късаше, а така ще е още поне две седмици... Ами заплати, ами осигуровки, ами данъци?! Как се плащат?!
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Който не умее да плува, да не се е влизал у морето!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 63. 63 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":

  Не съм съгласен единствено с това, че положението е извънредно за всички. За някои е по-извънредно от други. Тези които са насилствено затворени от държавата имат много по-малко начини да се справят с извънредното положение от тези които могат да продължат да работят, но в по-лоши условия. Щом държавата счита за нужно да преустанови дейността на някои бизнеси, тогава е справедливо да смечки удара доколкото може. Би трябвало и ние да нямаме нищо против, защото временното затваряне на тези бизнеси е в наш интерес.

 64. 64 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#57:"irrational exuberance"][/quote]

  Да умираш бавно не е баш същото като да оцеляваш.

 65. 65 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нямам възражение за нищо от казаното ..всичко е както е казал но съм разочарован от Кънев като политик .
  Реформаторския блок може ли да ми обясни някой какво реформира ..освен едно голямо нищо .

  Не работиха по Ел.правителсво ,все още няма бонус малус. Няма стратегия за детето ,няма регистър на психично болните или на онко болните ..реформаторския блок във властта беше една подигравка с избирателя и не разбрах на базата на какво тоя човек заслужи да отиде в Брюксел да взема 6 хиляди евро на месец !!

 66. 66 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Росене, Айде стига рев и глупости!
  —цитат от коментар 56 на Един препатил


  Има хора на които родата им е ревлива.
  На тоя дядо му е ревал от турците, баща му – от чорбаджиите, той реве от комунистите и т.н.
  Ама всички са си правели мръсните далавери. Дядо му с турците, баща му – с чорбаджиите, той – с комунистите.

  До коментар [#56] от "Един препатил":

 67. 67 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Дръжте се!

  "Европа е новият епицентър на заразата, с повече случаи отколкото в целия свят без Китай, обяви СЗО" https://is.gd/dComqJ

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#58] от "irrational exuberance":

  Тоя кмет идиот ли е?
  Иска да затваря Бургас за коли идващи от заразени градове, а самият Бургас си е такъв.

  ...........74 жители на Бургас в момента са под карантина, след завръщането си от рискови държави, но не я спазват, обяви кметът на града Димитър Николов след заседание на оперативния щаб.............

  Навремето първите спинозни май бяха от Бургас, ако не бъркам. Моряци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  [quote#57:"irrational exuberance"]
  —цитат от коментар 64 на Locke
  Да умираш бавно не е баш същото като да оцеляваш. [/quote]

  Умираме бавно, от 30 години насам. Виж показателите!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 70. 70 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Мен нещо ми се чини че май май 3б@xме майката на глобализма, ся сума си бизнеси ще трябва да се усетят че не можеш да изнасяш производство на 3000 км. и да си мислиш че всичко е наред, един пичага се оплакваше че единственото място където се шият маските е Китай, така са си нагодили производствените вериги. Ай на ти евтино ама накрая излиза скъпо!

 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#60] от "Noise":

  Вече няма граждани и малък и среден бизнес.
  Вече всички сме "пролетарии".

  Просто е.
  Храна, вода, лекарства и информация.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#60] от "Noise":

  Не е така. Извънредното положение е заради епидемията. Правителството трябва за това да се погрижи - да пребори вируса и да поддържа реда в държавата. Ако трябва да остави за два месеца цялата държавна администрация на минимална заплата, а всички на изборни длъжности - депутати, министри, кметове, общински съветници - и без заплати, не съм ги карал да се кандидатират.

  Всички останали обаче - и бизнесмени, и работници да се напънат да се оправят със собствени и взаимни усилия. Няма никаква причина правителството да прави разлика между работници и работодатели и едните да са му по-мили от другите.

 73. 73 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Аз не ползвам Фейсбук -затова питам : Умнокрасивите кифли от трите пола постват ли в момента снимки от Малдивите , Сейшелите и Карибите !?

 74. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#66] от "xrr31638754":

  Мухльо. Прадядо ми е бил "помешчик". Ратаи е имал.
  Дядо ми е бил майстор. Частник. Винаги сме били над останалите.
  Аз също съм.
  Бях...вече.

  Сега най-после се изпълни мечтата ви. Всички да сме равни.
  Равни сме вече, но в смъртта.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#66] от "xrr31638754":Мухльо. Прадядо ми е бил "помешчик". Ратаи е имал.Дядо ми е бил майстор. Частник. Винаги сме били над останалите.Аз също съм.Бях...вече.Сега най-после се изпълни мечтата ви. Всички да сме равни.Равни сме вече, но в смъртта.
  —цитат от коментар 74 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Пада ти се! Явно не си си научил урока...Само с грабене не става!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 76. 76 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Весело

  Аз не ползвам Фейсбук -затова питам : Умнокрасивите кифли от трите пола постват ли в момента снимки от Малдивите , Сейшелите и Карибите !?
  —цитат от коментар 73 на Dankol


  Не бих се учудил. Вчера гледах някакъв репортаж, за "протестиращи" туристи на круизен кораб, застопорен до някой от островите тъдява. Не си спомням мястото, май беше Малдивите...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 77. 77 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#23] от "irc84":

  Нали знаеш какво ще стане, работодателя ще полу пари и отсрочки и все пак ще съкрати персонала. Win win ситуация за работодателя, а работника ще го д@ха ...

 78. 78 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  Не са казали не не са рекетирали бизнеса с данък "корона"

 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#63] от "Locke":

  Казах, че положението е извънредно за всички в друг смисъл - че е извънредно и за кредитори и длъжници, и за собственици и наематели. А иначе естествено, че трябва да се помогне на засегнатите от извънредното положение. Но нека първо те се постараят да си помогнат, а не да се започва с искания към държавата още на втория ден.
  Що се отнася до конкретните мерки не ми се вижда много разумно да се отлагат плащанията към бюджета. За данъците по ЗКПО и ЗДДФЛ вече казах - те са за миналата година, който има да плаща трябва да си е приготвил вече парите. Авансовите вноски до колкото зная могат да се намаляват с декларация. За ДДС е повече от ясно, а и като няма оборот какъв ДДС ще има да се внася?
  Може да се помисли за нещо по-просто - пряка финансова помощ в размер на определен процент от декларирния средномесечен оборот за 2019 г.
  Източници на средствата могат да бъдат парите, които "Газпром" ще възстанови на "Булгаргаз" (никакво възстановяване по веригата), икономия от фонд "Работна заплата" на цялата държавна администрация (един или два месеца всички на минимална заплата) и намаляване за един или два месеца на пенсиите (при 10% намаление това прави 75 млн. лв. на месец).

 80. 80 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#63] от "Locke":

  Казах, че положението е извънредно за всички в друг смисъл - че е извънредно и за кредитори и длъжници, и за собственици и наематели. А иначе естествено, че трябва да се помогне на засегнатите от извънредното положение. Но нека първо те се постараят да си помогнат, а не да се започва с искания към държавата още на втория ден.
  Що се отнася до конкретните мерки не ми се вижда много разумно да се отлагат плащанията към бюджета. За данъците по ЗКПО и ЗДДФЛ вече казах - те са за миналата година, който има да плаща трябва да си е приготвил вече парите. Авансовите вноски до колкото зная могат да се намаляват с декларация. За ДДС е повече от ясно, а и като няма оборот какъв ДДС ще има да се внася?
  Може да се помисли за нещо по-просто - пряка финансова помощ в размер на определен процент от декларирния средномесечен оборот за 2019 г.
  Източници на средствата могат да бъдат парите, които "Газпром" ще възстанови на "Булгаргаз" (никакво възстановяване по веригата), икономия от фонд "Работна заплата" на цялата държавна администрация (един или два месеца всички на минимална заплата) и намаляване за един или два месеца на пенсиите (при 10% намаление това прави 75 млн. лв. на месец).

 81. 81 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#79] от "Един препатил":

  Исканията трябва да започнат сега, за да може държавата да реагира до няколко месеца. Даже и сега е късно, най-добре да бяха започнали преди няколко години.

  Доколкото данъците, съгласен съм, че би трябвало парите вече да са приготвени, но парите няма да имат нищо против вместо данък да покрият временно други разходи, а после други пари да покрият данъка. Някои бизнеси в момента са затворени, ама наполовина, като например ресторанти които могат само да правят доставки по домовете, така че и отлагане на ДДС може да помогне.

  Аз лично съм против пряката финансова помощ, защото това премахва пазарния принцип. Такива кризи са идеална възможност пазарът да се пречисти и да стане по-ефикасен, стига кризата да остане локализирана само в някои браншове. Ако се отдадат на паника и затворят всичко, тогава не ми се мисли.

 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#75] от "irrational exuberance":


  Пада ти се! Явно не си си научил урока...Само с грабене не става!
  —цитат от коментар 75 на irrational exuberance


  Значи смяташ, че всеки с бизнес е крадец?

  А как става? Като точиш нафтата от камиона на изедника?
  Като крадеш консерви от склада му?

  Свърши социализма червен дядо. Отдавна вече трябва да се работи за да се получават пари. Иначе ви сменяме. Все още има с кого.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#81] от "Locke":

  ++, но бъркаш за съжаление.

  До две седмици нищо в държавата няма да работи. Тоест до края на месеца.

  "Виж Милано и умри"...по оня филм едно време.

  Няма да има пречистване, а изчистване. Пълно.
  Единственото, което сега трябва да правят, но няма да направят е да мислят как да нахранят хората в изолация. А такива ще са милиони в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#23] от "irc84":

  “ Еми фалирайте работодателите, пък после ходете да търкате кенефи в западна европа.
  ...
  сега плахо питат, ами сега какво, идва ти да им кажеш ами питайте бойко”
  ——
  Бях го изтървала тоя бисер. Ти май не са чуваш кви ги ръсиш, драги. Кът та завали дъжд пак на Бойко ли чакаш да ти донесе чадър... и кът отвори дума за кенефи — той ли ти носи кенеф папира?Или като наш Ръдан чакаш да ти я снесат с хеликоптер пред двете нули? ... и ако никой ни доди кво? Ставаш и си ходиш така? Оплескан? Га си и капиталистите и бизнесмените, виснали по социалистически на първата шия до която могат са докопа.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 85. 85 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Прав е Радан, но това мисля, че е ясно на всички. Днес един приятел, собственик на верига магазини за строителни материали, като ми разправяше, как цял ден му е звънял телефона, а той е бил заключен, сърцето ми се късаше, а така ще е още поне две седмици... Ами заплати, ами осигуровки, ами данъци?! Как се плащат?!
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Вие трябва да сте богати работодатели щом можете да плащате платени отпуски. В Америчко няма такива филми. Излизаш в неплатен...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 86. 86 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Десен политик да иска намеса в частни договорни отношения?!?!?!?! По какво се различава той от Корнелия Нинова?????!!!!!! Накъде върви света не знам.

  Мирослав Владимиров
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Радан щял да дари 3 месечни заплати за каузата плюс щял да подмени всичките си сътрудници със страдащи семейства от малкия бизнес. Максималната сума за всички разходи е 24 943 евро на член на ЕП. Чакаме.

 88. 88 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Трябва незабавно да върнем Радан в панелката!

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 89. 89 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#82] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "Значи смяташ, че всеки с бизнес е крадец?

  А как става? Като точиш нафтата от камиона на изедника?
  Като крадеш консерви от склада му?

  Свърши социализма червен дядо. Отдавна вече трябва да се работи за да се получават пари. Иначе ви сменяме. Все още има с кого."

  Не, не смятам това. Реагирах на селяндурско ти "помешческо" ОТНОШЕНИЕ, към останалите, които не е ясно по какъв признак определяш, като "по- низши" от теб.

  "Винаги сме били над останалите"

  Все едно препрочитам Алеко Константинов, или Добри Войников. Точно заради такива..."рогачи"(им викаме край нас), са станали множествата саморазправи, след Девети...

  Кога стана "помешчик", кога ти почерня задника, КАУН?!

  П.П. Дядо?! По- млад съм от тебе, и ако имаш проблеми с младата си (уж) половинка, не се стеснявай да се обадиш... 😉

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 90. 90 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Радан щял да дари 3 месечни заплати за каузата плюс щял да подмени всичките си сътрудници със страдащи семейства от малкия бизнес. Максималната сума за всички разходи е 24 943 евро на член на ЕП. Чакаме.
  —цитат от коментар 87 на Lemmy


  Колко му беше заплатата, и колко златният парашут?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 91. 91 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Весело

  До коментар [#63] от "Locke":Казах, че положението е извънредно за всички в друг смисъл - че е извънредно и за кредитори и длъжници, и за собственици и наематели. А иначе естествено, че трябва да се помогне на засегнатите от извънредното положение. Но нека първо те се постараят да си помогнат, а не да се започва с искания към държавата още на втория ден. Що се отнася до конкретните мерки не ми се вижда много разумно да се отлагат плащанията към бюджета. За данъците по ЗКПО и ЗДДФЛ вече казах - те са за миналата година, който има да плаща трябва да си е приготвил вече парите. Авансовите вноски до колкото зная могат да се намаляват с декларация. За ДДС е повече от ясно, а и като няма оборот какъв ДДС ще има да се внася?Може да се помисли за нещо по-просто - пряка финансова помощ в размер на определен процент от декларирния средномесечен оборот за 2019 г. Източници на средствата могат да бъдат парите, които "Газпром" ще възстанови на "Булгаргаз" (никакво възстановяване по веригата), икономия от фонд "Работна заплата" на цялата държавна администрация (един или два месеца всички на минимална заплата) и намаляване за един или два месеца на пенсиите (при 10% намаление това прави 75 млн. лв. на месец).
  —цитат от коментар 79 на Един препатил


  Явно не си ПАТИЛ достатъчно...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 92. 92 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#8] от "neut":Не са казали не не са рекетирали бизнеса с данък "корона"
  —цитат от коментар 78 на One Hour


  Май е точно ОБРАТНОТО- бизнеса взе да рекетира държавата, за беийлаути. Оправяйте се, нъл сте "бизнесмени"?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 93. 93 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#8] от "neut":Не са казали не не са рекетирали бизнеса с данък "корона"
  —цитат от коментар 78 на One Hour


  Май е точно ОБРАТНОТО- бизнеса взе да рекетира държавата, за беийлаути. Оправяйте се, нъл сте "бизнесмени"?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 94. 94 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Най-интересното е, че Радан и психодесните винаги ги избива на социализъм! Да не би защото са комунистически наследници, или само са закърмени с идеите на комунизма?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 95. 95 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Абе не знам за цял пакет, но е крайно време да се възстанови плащането на първите 3 дни болнични от НОИ.
  Преди 11 години, като имаше нужда да се помогне на държавата, бизнеса се съгласи.
  Сега, като бизнесът има нужда от помощ, да видим.

 96. 96 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#42] от "Един препатил":Септември още няма да сме наясно колко хора ще умрат.Руснаците имат някаква стара ваксина за древен щам корона от 2003-та, но им трябва година време и много късмет за да произведат ваксина.
  —цитат от коментар 49 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Спокойно, "Септември ще бъде Май. Ще бъде!" https://youtu.be/d9IbQnsLB1I

  "Всичко писано от философи, поети -

  ще се сбъдне!

  - Без бог! без господар!

  Септември ще бъде май.

  Човешкия живот

  ще бъде един безконечен възход

  - нагоре! нагоре!

  Земята ще бъде рай -

  ще бъде!" https://is.gd/TUiSwF

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 97. 97 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 13 Любопитно

  До коментар [#42] от "Един препатил":Септември още няма да сме наясно колко хора ще умрат.Руснаците имат някаква стара ваксина за древен щам корона от 2003-та, но им трябва година време и много късмет за да произведат ваксина.
  —цитат от коментар 49 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Спокойно, "Септември ще бъде Май. Ще бъде!" https://youtu.be/d9IbQnsLB1I

  "Всичко писано от философи, поети -

  ще се сбъдне!

  - Без бог! без господар!

  Септември ще бъде май.

  Човешкия живот

  ще бъде един безконечен възход

  - нагоре! нагоре!

  Земята ще бъде рай -

  ще бъде!" https://is.gd/TUiSwF

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 98. 98 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Радане не се излагай, това са парите за на боко любовницата-мис монокини сандански 2003 или нещо такова

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  Всичко може да се оправи много лесно и БЪРЗО но няма да стане защото каКТО ВИНАГИ определени кръгове ще откраднат и тези пари.
  В цялото общество липсва култура към парите, кредитите, миналите и бъдещите плащания, застраховките !!!
  Трябва да се вземат ВАЖНИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ решения от знаещи, мъдри, честни и почтени ЕКСПЕРТИ.
  На карта е заложено НАСТОЯЩЕТО и БЪДЕЩЕТО на нацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  До коментар [#99] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добро утро.
  Не бъди мелодраматичен, ще преминем и това препятствие.
  За другото обаче имаш право - ситуацията с бизнеса ще се влоши, а мерки с подкрепа могат да направят и приложат само грамотни и компетентни хора, такива сред управляващите са много малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK