Рецесията виси на заболеваемостта от вируса

С прогреса на пандемията международните пътувания ще се свият драматично, но най-вероятно няма да спрат тотално.

© Георги Кожухаров

С прогреса на пандемията международните пътувания ще се свият драматично, но най-вероятно няма да спрат тотално.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Пандемията води до рецесия. Това ще е един от водещите мотиви в икономическите среди и дискусии през идните седмици. Преди по-малко от месец индексът Дау Джоунс беше над 29 хил. пункта, а днес - в деня след изказването на Тръмп за ограничаване на пътуването от Европа, вече е под 22 хил. пункта. Последният подобен "черен" период за индекса беше по времето на Голямата рецесия от 2008-2009 г. Опасенията за нова глобална рецесия са съвсем реални, а сред множество наблюдатели преобладава чувството за неопределеност, непредвидимост и форсмажор.
Икономическият ефект от световна пандемия обаче не е съвсем непознато поле в литературата. През последните две десетилетия има редица изследвания, които моделират потенциална пандемия в световен план и поглеждат в дълбочина развитието и ефекта от големи епидемии в световната история. През 2006 г. например, Бюджетната служба към Конгреса на САЩ, в отговор на въпроси за икономическите последствия от евентуално разпространение на птичия грип, изготвя задълбочен доклад за оценка на макроикономическия ефект от потенциална грипна пандемия.


В рамките на 20-и век има три пандемии -


1) Испанският грип от 1918-1919 г., който взима поне 50 млн. жертви или 2-3% от световното население,


2) Азиатският грип от 1957-1958 г., който взима около 2 млн. жертви и


3) Хонконгският грип от 1968 г. с около 1 млн. жертви.


Безспорно испанският грип е най-тежкият пример, като близо 30% от световното население е било заразено. В икономическата литература испанският грип се ползва като котва за потенциално най-тежкия или критичен сценарий, а примерите от 1957 и 1968 г. по-скоро като приближение за по-мекия сценарий на пандемия.


Важно е да уточним, че пандемията е на практика рязък шок за икономиката, който е много различен от традиционното проявление на една финансова криза например. Финансовата криза също може да избухне рязко, но тя обикновено е резултат от натрупване на различни фактори - акумулиране на скрити рискове и дългове, помпане на балони, лоши инвестиции и т.н., докато пандемията е


изцяло външен фактор, който изведнъж променя изцяло икономическите взаимоотношения.


Затова и при пандемията има голяма разлика между краткосрочни и дългосрочни ефекти, които са видими в абсолютно всички изследвания по темата.


В краткосрочен план ефектът върху икономиката е много дълбок - в критичния сценарий ефектът ще е най-вероятно по-тежък от обичайна финансова криза и по-близо до следвоенна рецесия. Теоретично моделираните и описани ефекти в доклади отпреди 15-ина години в момента са развиваща се реалност. С прогреса на пандемията международните пътувания ще се свият драматично, но най-вероятно няма да спрат тотално - през 2003 г. например епидемията от SARS вируса води до 2/3 спад (април спрямо март 2003 г.) в броя на кацналите пътници в Хонконг. Социалните контакти ще се ограничат, хората ще се самокарантинират и ще избягват публични места, в резултат на което търговията на дребно - особено на стоки, които не са по първа необходимост, ще отбележи спад.


Силно ще се свият посещенията в ресторанти, театри, музеи, спортни зали и т.н.


Интересно наблюдение от прочита на икономическата литература за пандемиите е, че при авторите има известно подценяване на драконовските мерки на правителствата. Факт е, че почти всички изследвания предполагат затваряне на училища за известен период, огромен спад в пътуванията и ограничен социален живот на хората. Но по отношение на социалния живот - посещения в театри, ресторанти и т.н., често се говори за промяната в поведението и самоограничението на хората. В момента обаче виждаме, че правителствата, в т.ч. и българското, са склонни направо да забранят подобни социални контакти, тоест действат по-строго от това, което икономистите са предполагали на теория.


Това всъщност е много важен момент. Броят на смъртните случаи е тежката социална драма и цена на пандемията, но големият икономически ефект не е в смъртността, а в заболеваемостта. При потенциално висока заболеваемост, както е в момента с коронавируса, всички тези краткосрочни ефекти влизат в сила - както поради самоограничения, така и поради тежки рестриктивни мерки на правителствата. Рецесията би била повече следствие от борбата срещу заболеваемостта и разпространението на вируса, а не от усложненията и смъртността в резултат на самата болест -


там е голямата социална цена и тежестта върху здравната система.


Спадът в икономическата активност в краткосрочен план идва от директния удар върху определени сектори - транспорт, търговия на дребно, хотели и ресторанти, по-малкото предлагане на труд и големият брой на работници, които ще си останат у дома и съответно няма да бъдат продуктивни, както и напрежението във веригите на производство и предлагане - в случая отвореността на родната промишленост носи и рискове от поемане на външни шокове. За да илюстрираме възможните ефекти, ето какви са някои от допусканията за тежкия и мекия сценарий на пандемия.


При тежкия сценарий имаме очакване за временен спад на търсенето в транспорта с 67% (17% в по-мекия сценарий), в културата, ресторантите и хотелите с 80% (20% в по-мекия), в производството и търговията с 10% (3% в по-мекия), без сериозен ефект от гледна точна на търсенето в информационните технологии и професионалните услуги, както и ръст в здравеопазването и в двата варианта. Към това прибавяме и ефект от гледна точка на предлагането, тоест спад в предлагането на труд, поради заболеваемост и карантиниране на работници. В критичния сценарий 30% от работниците ще бъдат засегнати, като ще отсъстват от работа поне 3 седмици, докато в по-мекия 20-25% от работниците ще бъдат засегнати, но отсъствието ще е само няколко дни. Дори и при по-ниска заболеваемост обаче, продължителното карантиниране на работна сила - каквато е тенденцията в момента, действа по същия начин.


Макроикономическият ефект в тежкия сценарий е спад от 4-5% на БВП


в годината на пандемията - спрямо БВП без пандемия, което на практика би гарантирало световна рецесия. Подобен удар по икономиката у нас - ако приемем сходен ефект, също би ни вкарало в рецесия, като говорим за изтриване на над 5,3 млрд. лв. от БВП на страната. Това обаче е критичният сценарий, който не предполага забавяне в заболеваемостта - напомняме, че подобно вече се наблюдава в Китай, макар това нищо да не гарантира и пълната неизвестност за бъдещето развитие на вируса да остава. По-мекият вариант води до спад на БВП с около 1%, което най-вероятно вкарва еврозоната в рецесия, но по-скоро отлага евентуална рецесия у нас през 2020 г.


Отвъд моментния шок обаче, дългосрочният ефект от евентуална пандемия е по-скоро минимален. Повечето доклади дори изследват до каква степен растежът би могъл да се засили в годините след пандемията, въпреки потенциалните загуби сред работната сила. Дори и да оставим настрана твърде оптимистичните сценарии,


общото очакване е за минимален ефект в дългосрочен план,


като с една идея по-бавно се възстановяват работните места поради структурни фактори. Тук е и голямата разлика с последната финансова криза - при нея рецесията може и да не продължи дълго, но възстановяването отне години. Единичният шок от пандемията би следвало по-бързо да се покрие и икономическите отношения да се нормализират.


Всичко казано дотук има някои особености. Едната е, че сметките са с фокус големи пазари и може да се окажат много различни за малка и отворена икономика. Основната обаче е, че световната икономика влезе в синхронизирано забавяне и преди коронавируса. Ако еднократният ефект на пандемията задълбочи индустриалното забавяне и доведе до нова финансова криза, то картината може да е много по-различна от чистата теория на пандемиите и забавянето да е дългосрочно. Перфектната буря би било пандемия от критичния сценарий - сериозен удар и рецесия, последвана от финансова криза по подобие на Голямата рецесия - структурни проблеми и дълго възстановяване. Положителният сценарий е по-мек вариант на пандемия, с овладяване на заболеваемостта и малък удар по БВП - при този сценарий рецесията у нас ще се отложи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Рецесия, фалити, стагнации са нищо пред загубата на живот! Тогава нищо няма значение! Ама хич! Затова трябва да се стягаме и да го преживеем! Стега хленчене!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Точно така е ,кой и за колко пари ще застане срещу всички болни да ги приема за лечение в болницата или в лекарски кабинет ,залагайки живота си и на семейството си .

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Все още не можем да си представим, колко лошо се счупи света. А гадното тепърва предстои. Един провален летен туристически сезон е прекалено лош сценарии, примерно.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1623 Весело

  "Братя, не ПЪТувайте!" (ツ)

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Сега Боко ще си има оправдания за следващите десет години. А икономиката ни се крепи на парите от Европа. За жалост, те свършват. Ще трябва реална работа. Да му мислят калинките от администрацията.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Сега Боко ще си има оправдания за следващите десет години. А икономиката ни се крепи на парите от Европа. За жалост, те свършват. Ще трябва реална работа. Да му мислят калинките от администрацията.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  При Боко държавата ВИНАГИ върви нагоре, независимо с какви пари! При вас ВИНАГИ върви надолу и всякакви пари свършват! Извод не правя.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  Рецесията я докарват безконтролно напечатаните пари за помпане на "пазарна" оценка .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Рецесията я докарват безконтролно напечатаните пари за помпане на "пазарна" оценка .
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Ти прочете ли какво си написал?!?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":А икономиката ни се крепи на парите от Европа.

  Колко пари от Европа е получила България? И откъде тази Европа ги е взела тези пари?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 827 Неутрално

  След краткосрочната криза от пандемията ни очаква и една дългосрочна родена от свръхпредлагането на пари от централните банки и раздутите в резултат на това балони.
  Ако някой не вярва да погледне акциите на Тесла и Върджин последните 6 месеца, безумието Биткойн, непрестанно растящите цени на имотите и хилядите други пазарни извращения.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Я с числа ми покажи как икономиката ни се крепи на оаритеу от Европа, че ми е много смешно.
  Ама давай този път.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Чета за над 200 трл световен дълг и как нещо десет години нямащо печалба било с 100 млрд пазарна оценка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Майната му на Икономическия растеж. Заради него съсипваме климата и живота на следващите поколения.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#15] от "Моа Преател Тайпи":

  И я се замисли що в момента икономиката на Румъния се срива?! На Турция няма да те питам.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  “ В краткосрочен план ефектът върху икономиката е много дълбок”
  ——
  Тоя чиляк ногу вертикален — и рецесията му “виси” и ефектъ му “дълбок” ... Ужким за акиномикъ пиши, ама май друго го терзае.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Съжалявам, вокруг да около е този анализ на Петър Ганев. Предметът на един сериозен анализ е съвсем друг.

  Китай като източник на вируса и Китай като "световен производител". От друга страна САЩ и Европа като "световен пазар", платежоспособен. Само от тези факти си вадя следните заключения:
  В кротко и средносрочен план Китай може и ще спечели. Разполагат с практически неограничен "човешки ресурс" /гледната точка на вождовете/. Пазарът не може да се откаже от раз от всичко, произвеждано от тях. Но отказите от покупки на китайски ментета според мен започна.
  В дългосрочен план очаквам изтегляне на производства от страната с "човешки ресурс" - евтин, но и ниско образован. Задълбочаващи се откази от покупка на китайски стоки. Прогрес на произведеното в страни с квалифицирани и образовани работници. Разширяване на спектъра на произвежданото в такава среда, отказ от тясната специализация.
  За мен това са аспектите на сегашната икономическа хибридна война.

  п.с. Купих си термометър. Аналогов и скъп. Произведен в Германия.

  Със здраве.

 21. 21 Профил на Ще си поделим тотото
  Ще си поделим тотото
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всички се чудехме, как е възможно да се натрупа 270 трилиона световен дълг, как е възможно отделни държави като Италия да дължат два пъти повече, отколкото произвеждат за цяла година, как е възможно да плащаш дълговете с нов дълг и това да продължава до безкрайност?
  Чудехме се, как е възможно някой да "изкопае" за една нощ с компютъра си "биткойни", "миткойни", "шмиткойни" и с тях да си позволи да си купи това, за коети ние трябва да бачкаме 50-100 години?
  Чудехме се, как най-големите финансови тарикати, мошеници, спекуланти наричат себе си "инвеститори", а медиите ги наричат "филантропи"?
  Чудехме се, как икономиката която сме учили в университета няма нищо общо с това, което виждаме в реалността с очите си?
  Чудехме се, как "филантропите" ще оправдаят поредната и все по-опустошаваща икономическа криза?
  Имаме вече и отговора - с наличието на "коронавирус".

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Последни места по всичко в Европа и ЕС. И, България се развива ВЪПРЕКИ Боко и компания. Благодарение на милиардите от евросъюза.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Огнян Минчев:
  „Коронавирусът, който причинява понастоящем глобална пандемия е генетично модифициран - т.е., вирусът представлява специална разработка, биотехнология. Защо не се коментира този въпрос - кой, защо, с какви цели произвежда подобни чудовища? Казват, че в Ухан се намира една от най-големите биоизследователски лаборатории в Китай, подчинена и на китайското Министерство на отбраната. От тази гледна точка, кое е по-вероятно - вирусът да е пуснат от американски военни/шпиони, гастролиращи в Ухан, или да е пуснат от самата китайска лаборатория в града - случайно или неслучайно?”
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-ognyan-minchev-ot-uhan-idvat-vaprosi-bez-otgovor-vaprosi-koito-dori-ne-se-zadavat-publichno-i-nastoychivo

  "САЩ: Русия е мобилизирала цяла „екосистема“ от тролове и „ботове“ за дезинформация около коронавируса"
  https://faktor.bg/bg/articles/sasht-rusiya-e-mobilizirala-tsyala-ekosistema-ot-trolove-i-botove-za-dezinformatsiya-okolo-koronavirusa

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Знаем, знаем! 😀 Цялата ни икономика се крепи на Габрово! 😀

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Знаем, знаем! 😀 Цялата ни икономика се крепи на Габрово! 😀

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Дневник, бихте ли изтрили коментар # 25,който повтаря # 24?

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  За периода 2014-2020 има отпуснати на България 7,9млрд €. Усвоени са 1,9млрд. Статия от actualno. com от 04.05.2019г. Не ми се ръчка за предния период. И по 1 млрд от работещите в чужбина българи, средно на година. Виж и данните за предприсъединителните фондове.

 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Съжалявам, вокруг да около е този анализ на Петър Ганев. Предметът на един сериозен анализ е съвсем друг.Китай като източник на вируса и Китай като "световен производител". От друга страна САЩ и Европа като "световен пазар", платежоспособен. Само от тези факти си вадя следните заключения: В кротко и средносрочен план Китай може и ще спечели. Разполагат с практически неограничен "човешки ресурс" /гледната точка на вождовете/. Пазарът не може да се откаже от раз от всичко, произвеждано от тях. Но отказите от покупки на китайски ментета според мен започна.В дългосрочен план очаквам изтегляне на производства от страната с "човешки ресурс" - евтин, но и ниско образован. Задълбочаващи се откази от покупка на китайски стоки. Прогрес на произведеното в страни с квалифицирани и образовани работници. Разширяване на спектъра на произвежданото в такава среда, отказ от тясната специализация.За мен това са аспектите на сегашната икономическа хибридна война.п.с. Купих си термометър. Аналогов и скъп. Произведен в Германия.Със здраве.
  —цитат от коментар 20 на plebs


  Мисля, че бъркате в повечето си изводи и очаквания.

  Първо, човечеството е доказвало многократно склонността си да купува по-евтиното, а не по-качественото. Изключения има, разбира се, но мнозинството в крайна сметка печели, а мнозинството иска хляб и зрелища (на ниска цена).

  Второ, Китай е най-големия пазар в света, по-голям от Америка и Европа взети заедни.
  Американските икономически модели предвиждат Китай да настигне и задмине Америка максиму, до 2050-та година.
  Единствено големи смутители на системата могат да променят това , например социални брожения, териториално разделение и т.н..

  Трето, връзката Ви между сегашното разпределение на ролите в света и коронавируса е напълно нелогична. Ако вие сте ЦРУ и искате да натопите Китай къде ще пуснете вирус - в Америка или в близост до голяма китайска лаборатория?
  Т.е. ЦРУ знае всичко, което и Вие знаете и е напълно способно да предвиди подобна логика и да се съобрази с нея.
  Което не показва какво всъщност ЦРУ е направило, показва само, че логиката не може да е достатъчно основание за надежден извод.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":
  Парите, които идват от работещи в чужбина ги броят само по банкови преводи, ама най- голямата част идват пренесени кеш. Има и много други начини, като например плащания онлайн - билети, поръчки, сметки, плащани с кредитна/дебитна карта на банка в чужбина. Една малка част се превеждат по банков път заради големите такси и манипулации с валутните курсове, смяната тук в България банка или чендж бюро е в пъти по изгодна отколко на друго място. Така че тия пари са много и важни.

 30. 30 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  Остави го! Той чете Фактор!

 31. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Колко пари от Европа е получила България? И откъде тази Европа ги е взела тези пари? https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг
  —цитат от коментар 9 на дерибеев

  Чета за над 200 трл световен дълг
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Що не почнеш да четеш от А и Б - като например да прочетеш какво е това счетоводен баланс. Щото гледам, че смяташ само колко имат да дават, но не и колко имат да вземат.
  Отделно, че това не са държавни дългове. Всеки от нас е задлъжнял в даден момент - имаш да плащаш сметки за тока, вода, телефони, наеми и т.н, но имаш да получаваш и доходи (заплата, рента, дивиденти и т.н.). По същия начин се натрупват и тези дългове, за които четеш - фирмите имат да плащат за суровини, лицензи и др., но имат да получава и доходи от продажби.

  Не може да гледаш само пасивите, а да си мълчиш за активите.

 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  Вярно е, че „Единствено големи смутители на системата могат да променят това , например социални брожения, териториално разделение и т.н.“, а те вече са налице. Първо е, разбира се, коронавирусът. Китайците си дават много ясна сметка, че комунистическото правителство се опита и то съвсем брутално, да скрие всякаква информация за коронавируса, като беше предупредило чрез „компетентните“ си органи лекарят-офталмолог, който пръв съобщи за вируса, а после се спомина от него. От друга страна, предполагам знаете колко милиардери и въобще много богати хора има в Китай, които няма да търпят още дълго да ги управлява единствено комунистическата партия на Китай и също ще искат представителство във властта! Не сте ли съгласен? А това също означава „социални брожения“!

  Що се отнася до някакво „териториално разделение“, то също набира скорост. Потърсете в мрежата информация за т. нар. „Китаизация Сибири“ и „Китаизация России“ и ще прочетете много интересни и поучителни материали. Нали не смятате, че таваришч Путин ще се остави ето така, без реакция на тези процеси, още повече, че по времето на СССР имаше една жестока демонстрация на сила срещу Китай – на о-в Дамански - https://bg.rbth.com/history/329784-kitai-sssr-na-ruba-na-vojna? Така че тези „големи смутители на системата“ вече ги има налице, а този, който иска да има по-вярна представа за реалността, нека следи по-отблизо събитията, процесите и резултатите от тях – все пак екстраполацията на тенденциите не съм я измислил аз, нали?

 33. 33 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Днес гледах сутрешният блок на БТВ. Бяха поканили за гост Москов. Макар, че рядко съм съгласен с него, този път беше изключително точен в анализа си. Обясни нагледно с примери и диакграми защо е толкова важно хората да бъдат отговорни към случващото се. Анализът му беше професионален и издържан.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Огнян Минчев: „Коронавирусът, който причинява понастоящем глобална пандемия е генетично модифициран - т.е., вирусът представлява специална разработка, биотехнология. Защо не се коментира този въпрос - кой, защо, с какви цели произвежда подобни чудовища? Казват, че в Ухан се намира една от най-големите биоизследователски лаборатории в Китай, подчинена и на китайското Министерство на отбраната. От тази гледна точка, кое е по-вероятно - вирусът да е пуснат от американски военни/шпиони, гастролиращи в Ухан, или да е пуснат от самата китайска лаборатория в града - случайно или неслучайно?”https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-ognyan-minchev-ot-uhan-idvat-vaprosi-bez-otgovor-vaprosi-koito-dori-ne-se-zadavat-publichno-i-nastoychivo "САЩ: Русия е мобилизирала цяла „екосистема“ от тролове и „ботове“ за дезинформация около коронавируса"https://faktor.bg/bg/articles/sasht-rusiya-e-mobilizirala-tsyala-ekosistema-ot-trolove-i-botove-za-dezinformatsiya-okolo-koronavirusa
  —цитат от коментар 23 на plebs  Седемте минуса, които сте получили до момента, в който прочетох постинга Ви, ясно обозначават функциониращата тук, във Форума, РУСКА ХИБРИДНА ТРОЛСКА МИНИ-ЕКОСИСТЕМА. Защитава се, значи. Дава отрицателни реакции - реакции на неприемане, при насочване на вниманието към нея.

  И ние разбира се, се правим, че не я забелязваме. Но всички много добре знаем ОТКЪДЕ ИДВАТ ВРЕДНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ВНУШЕНИЯ.

  Като някой, който пристига със специалната цел да лъже там, където всички го чакат сте. Вие лъжете, ние се смеем вътрешно, но учтиво ви кимаме с глава. "Да се хабят глупаците", значи...

 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боби Колев":Остави го! Той чете Фактор!
  —цитат от коментар 30 на ПАСТОРА


  Епа ти "Сега" и "Дума" ли искаш да чете бе, овцевъд? Оператор на малки биологични млеконадойни единици!

 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2670 Неутрално  Днес гледах сутрешният блок на БТВ. Бяха поканили за гост Москов. Макар, че рядко съм съгласен с него, този път беше изключително точен в анализа си. Обясни нагледно с примери и диакграми защо е толкова важно хората да бъдат отговорни към случващото се. Анализът му беше професионален и издържан.
  —цитат от коментар 33 на Иво Станчев


  Да, добре му се получи. Обаче като за оперативка за мениджъри. Като знаем резултатите от PISA, до колко човека е стигнало това обяснение?

 37. 37 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 377 Неутрално

  На всички многознайковци и интелигенти които се ижождат за Църквата отговарям с цитат от Данте Алигиери-не дословен а посмисъл «ако във всяка човешка организация има толкова много идиоти колкото в Църквата тя се самоунищижава,но Църквата сществува вече 2000 години-и тоба е доказателство че в Църквата има Божествен елемент»,помислете върху това братя преди да се изказвате-ЛЕКИ и СПАСИТЕЛНИ ПОСТИ НА ВСИЧКИ !!!

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Е,и Вие ще имате 10 години оправдание защо пак никой и за чеп за зеле не Ви брои.

 39. 39 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 536 Весело

  Не могат ни съборят , дадохме 2млрд за самолети , за пример на Германците :-)

 40. 40 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Петре, тя рецесията и без корона-вирусът беше сигурна.
  Сега просто ще дойде по-скоро и ще е доста по-дълбока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK