България ще излезе по-силна от кризата

Трябват ни спокойни хора, които знаят, че като се върнат на работа, всичко ще си е на мястото, а няма да ги чакат огромни сметки. И това е работа на премиера. Той трябва да успокои хората, не може да прехвърля топката.

© Юлия Лазарова

Трябват ни спокойни хора, които знаят, че като се върнат на работа, всичко ще си е на мястото, а няма да ги чакат огромни сметки. И това е работа на премиера. Той трябва да успокои хората, не може да прехвърля топката.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Владислав Панев е финансист и общински съветник в София. Съпредседател е на Зелено движение.


Медицинските работници ще бъдат новите герои. Като музикантите, които са свирили на фона на потъващия Титаник. Като пожарникарите след падането на кулите в Манхатън. Като работниците, запечатали саркофага на Чернобил. Актьори ще печелят "Оскар", въплътили се в образа на лекари.
Сегашната криза е повод да се запитаме защо медицинските сестри емигрират, защо има дефицит на такива кадри. Това сега ще ни се стовари върху главите. Задължително е сега да бъдат щедро компенсирани за саможертвата през следващите седмици и месеци.


Фризьорските салони са достоен бизнес. Не заслужават да бъдат иронизирани. Също като


ресторанти, кафенета, магазини за пирони. Заслужават облекчения.


Даже застрахователите не плащат обезщетения при форсмажор. А ние имаме такъв. Премиерът е прав, че трябва да контролираме бюджета. Но резервите са бели пари за черни дни. Сега са черните дни.


Има много какво да се направи, за да се успокоят хората. Плащането на всякакви данъци и осигуровки, патенти и т. н. трябва да бъде забавено за тези, на които е забранено да работят. Сигурен съм, че банките могат да отложат месечните вноски. Някои вече го правят. Сега сме в сезона на годишните декларации. Сроковете за всички тях трябва да се отложат с поне месец, колкото трае извънредното положение. Отчети пред статистиката, патенти, данък общ доход, одитирани отчети, общи събрания, всичко това може да почака.


Става въпрос за стотици хиляди хора, които в нормални времена дърпат икономиката напред и увеличават благосъстоянието на нацията. Престъпление е да бъдат държани на тъмно с часове, камо ли дни. Трябват ни спокойни хора, които знаят, че като се върнат на работа, всичко ще си е на мястото, а няма да ги чакат огромни сметки. И това е работа на премиера. Той трябва да успокои хората, не може да прехвърля топката.


Борисов е длъжен да даде и личен пример за саможертва.


Да отмени субсидията от 60 млн лева за разпространение на вестници, които го хвалят. Тези пари ще трябват за по-важни неща. Същото е с ремонта на стадионите. Със субсидиите за горене на италиански боклуци. Колко абсурдно звучи това сега, нали? Със студения резерв на Доган и Ковачки.


А слънцето пак ще изгрее над родината. След месеци ще сме по-силни и ефективни. По-научени да оцеляваме в тежки ситуации. Ще имаме нов имунитет срещу кризи. Защото сега имаме нов стимул за развитие и изобретателност. Само за дни дребният бизнес показва жилавост и приспособимост. Книжарници предлагат онлайн покупки на книги с отстъпка. Ресторанти правят същото. Хиляди бизнеси се преориентираха да работят от дома. Българите сме длъжни да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ. Един премиер през 1991 година каза: "За Бога, братя, не купувайте". Аз казвам: "За Бога, братя, купувайте български стоки". Така помагате на съседа, на съгражданина, на сънародника да остане на работа, да си плаща сметките и ипотеките. Да си плаща и данъците, така че да има за пострадалите и за медиците.


Колелото на икономиката трябва да се върти, доколкото е възможно.


Да не се прекъсват производствените вериги. Европейският съюз временно да се върне към корените си. Общност за свободно движение на стоки (не на хора).


И още нещо. Говоря за предстояща икономическа криза от 2 години. Вирусът е само спусъка на такава. Изкушението за правителства и централни банки да извадят сега всички скелети от гардероба и да обвинят вируса е огромно. Икономиката на Европа и без това влизаше в стагнация. Негативните лихви във времена на растеж оставиха ЕЦБ без имунна защита. Ще бъде тежко, и то не само в седмиците и месеците за борба с вируса, а и след това.


Не знаем какво ни очаква. Ако някой твърди обратното, значи спекулира. Затова и не е работа да следим дали шефът на щаба е казал едно на 29 февруари, а съвсем друго вчера. Ситуацията е динамична и не се знае какво ще бъде след часове, камо ли седмици.


България има всички шансове само след година да бъде по-силна. Да бъде сред лидерите. По време на война технологиите напредват бързо. Имаме интелектуалния потенциал да го направим. Последните дни ме карат да бъде оптимист за бъдещето на страната. Защото виждам отговорни, инициативни и състрадателни хора. Гладни за успех, гладни за себедоказване, гладни за преодоляване на препятствия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Почнахме с лозунгите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на ime17642090
  ime17642090
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега има много материал за дървени философи, по цел ден ще бълват мъдрости и разсъждения.

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Почнахме с лозунгите...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Не,най после един нормален!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  "Обекта не работи"🙉🙊

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Мрънкането трябва да се преследва със затвор.
  Политическите мародери - изолирани.
  Визирам неадекватната т.нар. “фърст секъндхенд “лейди”, нелепо прочула се тия дни с неуместните си филипики. Хейтърите да се смирят.
  Всичко ще се нареди по-лесно, ако спокойното разумно обсъждане вземе връх.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 6. 6 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Пф... От десетилетия се разбива българското земеделие и животновъдство, сега се сетихме да купуваме българското...

 7. 7 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това което трябва да се направи е да се премахнат повечето или всички данъци вмомента за да се облекчи бизнеса и хората които не работят.

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Когато работех на едно място, давах 120% от себе си и мислех превантивно, след известно време почнаха да ми се карат, защо видиш ли работя толкова бързо и предприемам мерки, за да се избегнат някои проблеми.

  Та така и всички за жалост, чакат всичко да се разпадне, преди да помислят какво може да се направи.. А в медицината най висшата форма на лекуване е превенцията, а най низшата е лекуването след инфекция..

  Друг пример е как всяка зима все недостига сол и пясък, няма булдозери и голяма трагедия.. Не си взимаме поука и продължаваме постарому. Сега ще плащаме такса реалност, за спокойния и безгрижен живот, воден бягайки от реалността..

 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Съвсем възможно е ако си изиграем картите правилно. Завъсимостта на Европа от Китай определено ще бъде ограничена.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Хем разумно, хем позитивно.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Добри съвети, добри пожелания. Браво! Но дайте някакъв личен пример . Имате ли бизнес в който да плащате на работниците си без да са в офиса/цеха/магазина? Дадохте ли си възнаграждението за помощ на засегнатите? Записахте ли се доброволец да помогнете на нуждаещи се? Купихте ли хляб на възрастните си съседи?

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пф... От десетилетия се разбива българското земеделие и животновъдство... »
  От седем и половина десетилетия, нали?
  Стара България е гледала 25 милиона глави добитък, а нашите градинари научиха всички страни нагоре по Дунава да отглеждат зеленчуци. В Австрия и Унгария никога не са имали кайсии преди да им бъдат донесени от нашата Мизия - днес това е национален плод в тези страни, конфитюрът от кайсии в тортата Захер имат съвсем ясен рожден адрес.


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Аз не вярвам, че България ще излезе от кризата по-силна. Ще е ЧУДО ако сме само в състояние ГРОГИ. Децата на България ги няма, те са в чужбина, тук останаха техните родители баби и дядовци, които не са бъдещето на България. СОРИ.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Мощното българско производство особено на храни е напълно логично, че заради кризата ще има допълнителни пазари и ще има растеж. Повечето сектори също, целулозата, фармацията, даже машиностроенето няма спад в търсенето. Да не говорим за леката промишленост.
  Даже още е рано да смятаме дали ще има загуби туризма. Случи се между двата сезона.

 15. 15 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Съвсем възможно е ако си изиграем картите правилно. Завъсимостта на Европа от Китай определено ще бъде ограничена.
  —цитат от коментар 9 на schwimmwagen


  Няма как Китай е световната фабрика всичко се произвежда там.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":

  Нали жвидя кои са в чужбина. Ама пак да тресем, че цветът на нацията е в чужбина.
  Хайде спирайте с тази лъжа.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Важното е, освен нас и близките ни, вируса да не засегне гл. прок. Гешев, и същия да продължи да си върши работата със същия денонощен темп. Едва след година-две, тогава може да кажем, че България е по-силна!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":Нали жвидя кои са в чужбина. Ама пак да тресем, че цветът на нацията е в чужбина.Хайде спирайте с тази лъжа.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Дефинирай "цвят на нацията".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Автотра с широка ръка и със самочувствие се разпорежда, как трябва да влиза в дългове.
  Машалла!

 20. 20 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1119 Весело

  "Икономиката на Европа и без това влизаше в стагнация"

  Не и тази на България. Но капитан Грант забранява да се казва това, трябва да се внушава постоянно че докато бай чиляк не даде власт на умнокрасивците е злетак.

  Обаче бай чиляк ги наритва под опашката

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Весело

  Хайде стига с тез лозунги че съм се наслушал!

  klimentm
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ще остане неизбежно икономиката в частта на хранителната промишленост, фармацията...и толкова.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "atmanpg":


  Автотра с широка ръка и със самочувствие се разпорежда, как трябва да влиза в дългове.Машалла!
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  Какви са твоите предложения?
  Защото Италия точно това направи. Описаното от автора...донякъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Туризма е в историята.
  Казаха. Пикът на вируса ще е през септември. Край на играта.
  Да не говорим, че май коронката в Италия била различна от тази в Китай.
  Ако и това е вярно провалът в туризма ще е последната ни грижа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Гешев - слънцето за някои! 🤣😂

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#23] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Фирмите си поемат загубите и си организират бизниса така, че да ги минимизират.
  Това е в същността на пазарната икономика.

 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Процесът, наречен “отказ от китайски стоки”, отдавна е стартирал в сериозния бизнес в Европа.
  Мениджърите разбраха, че “изгодата” е измамна, че ефтинджосът с проблемно качество те прави неконкурентоспособен, че Китай не е решение, а проблем.
  Решението е в промененото мислене, в иновациите, в избягването на шаблона и смиряването на апетита, пардон, лакомията за печалба.
  Моят стартЪп, с предмет на дейност “Пасивни и енергийно независими къщи”, предназначени основно за износ в Европа, съзнателно работи още на проект без китайски компоненти, със сертификати за европейски-български произход до последното винтче, и това е напълно решима задача. Старая се да режа от корен желанието на някои колеги да “рационализират” някои неща с разни китайски подобия на качество.
  Само европейско, по изключение американско!
  Култът към качеството изисква това, но и нашата гордост на свободни цивилизовани европейци изисква да презрем и колхоза, и тепекато и мърлявия им затвор, бълващ боклуци и коронавируси.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":


  До коментар [#23] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":Фирмите си поемат загубите и си организират бизниса така, че да ги минимизират.Това е в същността на пазарната икономика.
  —цитат от коментар 26 на atmanpg


  Ще извиняваш, но нямаш никакво понятие от малък и среден бизнес и въобще от частен бизнес.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Издишаш гастарбайтера, издишаш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Нямам!
  И какво?
  Ти какво предлагаш?
  Покриване на загубите на фирмите от бюджета ли?

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Не забравяй че се намираме във форсмажорна ситуация в която може и да няма думата "икономика',пазарните механизми са суспендирани, на преден план е физическото оцеляване1

  klimentm
 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Добри съвети, добри пожелания. Браво! Но дайте някакъв личен пример . Имате ли бизнес в който да плащате на работниците си без да са в офиса/цеха/магазина? Дадохте ли си възнаграждението за помощ на засегнатите? Записахте ли се доброволец да помогнете на нуждаещи се? Купихте ли хляб на възрастните си съседи?
  —цитат от коментар 11 на Таралеж


  Никой от назначените бизнесмени няма да даде нищо. Те само искат от държавата. Сега взеха да се правят на високоморални и да жалят бедните, ама да се дадат помощи на “бизнеса”.
  Надали някой от тях знае какво е казал Джон Кенеди в речта си при встъпване в длъжност като Президент през 1961 г.
  “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”
  “Не питай какво Родината ти може да направи за теб, питай какво ти можеш да направиш за Родината.”

 33. 33 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само като прочетох "ОбектА..." и ми стана ясно, че проблемът ни е много по-сериозен отколкото изглежда.

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":Не забравяй че се намираме във форсмажорна ситуация в която може и да няма думата "икономика',пазарните механизми са суспендирани, на преден план е физическото оцеляване1
  —цитат от коментар 31 на klimentm


  Намираме се в състояние на икономическа криза.
  Ще оцелеят най-конкурентноспособните.
  Това е ролята и задачата на кризата. Да ги отсее.

 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "atmanpg":

  Вече казах. Италианският модел.
  Ако хората са на топло и не са гладни ще си стоят в къщи. Вероятно ще са нужни месеци, но ще отшуми кораната.

  И ще се увеличи раждаемостта.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Весело

  Почнахме с лозунгите...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Друго си е Милиционера ГешеФФФ, твоя кумир и секс-символ, тоя титан на интелекта и мисълта, да ни поведе към светли бъднини на гребена на "извънредното положение". Между другото арестува ли Радостта вече корона-вируса или чака Недялко Пика и Пеевски да му дадат указания, къде се крие?

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "atmanpg":

  Отново грешиш. Който е заложил на храна и лекарства ще излезе много силен от кризата.
  Кръчмарят, хотелиерът пък ще са вътре без шанс за наваксване.
  И преди да ми кажеш, че за тях не ти дреме ще ти кажа защо е нужно да ти дреме.
  Туризма внасаШЕ милиарди в бюджета. Пари, които скоро няма да видим.

  Накратко няма конкуренция в тази пандемия. Има късмет. Късметлиите, обаме са много малко на брой.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално


  Оптимизмът на статията е похвален. Имам все пак една забележка. Може би е известно, може би не, но не съм фен на Бойко Борисов. Даже напротив - според мен не става и за чеп за зеле. Ама друг в момента няма. Затова заставам до него и понеже той е и малко страхлив ви казвам от негово име:

  - Изпълнявайте всички мерки наредени от правителството. Те могат да бъдат прилагани не само с кандърма.

  - Не ме занимавайте кой колко щял да загуби и кой какво и как щял да плаща. Не ме интересува! Ако ти си управител на "Изгоряла баничка" ЕООД с пет души персонал аз съм управител на "България " ООД със седем милиона население. Ако ти нямаш пари да се оправиш за един месец аз откъде да имам?

  - Грижата в момента е да преборим вируса. Без мрънкане и много философстване. Всичко друго после.

  Казах!

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Не съм съгласен, че това е решение.
  Стоенето вкъщи създава търтеи.
  може да се създадат условия за работа, които да намалят до минимум възможността за заразяване.
  Аз например ще работя дистанционно. За онези, за които е невъзможно се осигуряват маски, проветрение, забърсване на повърхностите със спирт и раздалечаване на работните места едно от друго.
  Но продължаваме работа и продаваме продукцията си.

 40. 40 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Малкия Шиши-Горанов току що заплаши с "квалификация" в Наказателния кодекс медиите, които не внимават, какви новини разпространяват. Яко а?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Много интересен слог. Едни такива кратки, отсечени изречения, почти четиристъпен ямб. Сугестивни. Не зная дали умишлено е търсен ефект или човекът толкова си може, но крайният резултат е описан чудесно от колегата hamiltonf - лозунгаджийство. И, логично, е постигнато и често срещаното при разните недомислени приповдигнати лозунги, смешно звучене. Почти като Гаврилиада му се е получило на г-на.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#34] от "atmanpg":

  Това не е криза в обикновенния смиисъл на тази дума.В такава ситуация и най конкурентните са застрашени,много разумна и премерена помощ за дребния и среден бизнес (доколкото той съществува в страната) като данъчна ваканция,отлагане на плащания по кредити и други плащания,такси и акцизи.

  klimentm
 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#34] от "atmanpg":Това не е криза в обикновенния смиисъл на тази дума.В такава ситуация и най конкурентните са застрашени,много разумна и премерена помощ за дребния и среден бизнес (доколкото той съществува в страната) като данъчна ваканция,отлагане на плащания по кредити и други плащания,такси и акцизи.
  —цитат от коментар 44 на klimentm


  Какво разбираш под "премерена помощ"?
  И кой ще плаща масрафа?
  Защото тези пари, някой трябва да ги изработи. КОЙ?

 46. 46 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Тия от ДБГ или там каквато им е абревиатурата с царе на пожелателното мислене. Като политици са не дори и кръгли нули, ами само до полуокръжност го докарват, и от всичко изписано и изговорено личи, че не разбират реалния живот, който няма нищо общо с НПО-проекти.

 47. 47 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Няма по-добър момент да се намали и ДДС на някои основни стоки: храна, книги, лекарства... Така ще помогнем не само на възрастните, но и на по-бедната част от населението. И по-лесно ще оцелеят в кризата.

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Занеш ли ка става минимизирането нс загубите ? С уволнение .Ако държавата не помогне ще имаме 100-ина жертви на вируса и хиляди безработни

 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":Занеш ли ка става минимизирането нс загубите ? С уволнение .Ако държавата не помогне ще имаме 100-ина жертви на вируса и хиляди безработни
  —цитат от коментар 48 на hodounski


  Метода на калпавия работодател!
  Свестните работодатели инвестират в добри работници и тях кризи не ги ловят.

 50. 50 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Единственото ,което сплотява българската политическа класа, е кражбата. Никакви кризи или общи действия не са им приоритет...

 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  "Обекта не работи"
  "България ще излезе по-силна от кризата"

  И все така неграмотна!

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":
  До коментар [#45] от "atmanpg":

  Приятели, моето мнение на препатил, особено във връзването сметките на малка фирма човек е, че не е редно още на втория ден от извънредното пложение да се дават идеи за данъчни ваканции, опрощаване на осигурителни вноски и друга екзотика.

  Освен, че е принципен въпросът е и съвсем конкретен - кои данъци и осигуровки да се отлагат или опрощават? Данък печалба по ЗКПО е за изминалата 2019 г. Същото е и с данъка върху доходите по ЗДДФЛ. Тези пари са отдавна известни и трябва да са налице у задължените лица, нали някой не се мисли, че ще ги изкарат в следващите 2 седмици или месец? ДДС не подлежи на обсъждане - той се плаща от потребителите, не от фирмите, които са само посредници. Освен това към момента ДДС се дължеше за месец февруари и трябваше да бъде внесен до 14 март - нищо общо с извънредното положение. Като не работят обектите оттук нататък няма да имат и ДДС за внасяни или ако имат той така или иначе си е на бюджета не е техен. Осигуровките трябваше да бъдат платени до 10 март, нали така? Какво отлагане тогава? За следващия месец фирмите най-вероятно ще намалят заплатите, така ще намалят и осигурителните вноски и данъка върху дохода. Осигуровките и данъка върху дохода са някъде към една трета от заплатите - като измислят откъде ще намерят пари да платят нещо на хората си ще измислят откъде да намерят пари и за осигуровките и данъка. С какво бюджетът е по-различен от работника - и единия и другия си чака парите? Друго какво - вноски по кредити и по лизинг? Е, добре - банките и лизинговите компании нямат интерес да си здушават клиентите, ще намерят начин да се разберат. С наемите е същата история - наемодателите ще почакат малко, пък може и те да понесат нещо - както се разберат с наемателите. Други същетвени разходи не се сещам - като не работят ще имат по-малко разходи за ток, отопление, телефони.

  Няколко пъти се казваше, че ако един бизнес не може да се оправи в критично състояние в течение на месец - два по-добре да хлопва кепенците. Това е и така, и не е така. Защото аз съм сигурен, че огромното мнозинство от малките и средните фирми, които ще пострадат сега от мерките на извънредното положение знаят как и могат да се справят и без помощи и пакети от правителството.

  Поради което имам обоснованото предположение, че не са точно те, които поставят най-гръмогласно въпроса за държавната помощ. По-скоро това са големите данъкоплатци и техни са тези идеи за данъчни ваканции и опрощавания. Нали не си представяте, че декларирането и внасянето на данък печалба до 31 март може да бъде отложено само за фирмите със спрели работа търговски обекти? Тайната мисъл е да бъде направено за всички, от което ще спечелят най-вече непострадалите големи, а не пострадалите малки и средни.

  А иначе не съм против след като преборим вируса и се върнем къв нормални условия да се тегли есапа и да се види кой какво е загубил. И ако трябва да се отпуснат някакви точно насочени и обосновани компенсации на действително засегнатите.

 53. 53 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Процесът, наречен “отказ от китайски стоки”, отдавна е стартирал в сериозния бизнес в Европа.Мениджърите разбраха, че “изгодата” е измамна, че ефтинджосът с проблемно качество те прави неконкурентоспособен, че Китай не е решение, а проблем.Решението е в промененото мислене, в иновациите, в избягването на шаблона и смиряването на апетита, пардон, лакомията за печалба.Моят стартЪп, с предмет на дейност “Пасивни и енергийно независими къщи”, предназначени основно за износ в Европа, съзнателно работи още на проект без китайски компоненти, със сертификати за европейски-български произход до последното винтче, и това е напълно решима задача. Старая се да режа от корен желанието на някои колеги да “рационализират” някои неща с разни китайски подобия на качество.Само европейско, по изключение американско!Култът към качеството изисква това, но и нашата гордост на свободни цивилизовани европейци изисква да презрем и колхоза, и тепекато и мърлявия им затвор, бълващ боклуци и коронавируси.
  —цитат от коментар 27 на Торбеш


  ++++++++++++++++++++++++++++++++! Браво на теб!

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Не разбирам "какво иска да каже автора" с тва: ====="Борисов е длъжен да даде и личен пример за саможертва."======

 55. 55 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  „Обекта не работи“ - обявата е написана неграмотно! „Обектът“ е подлог.

 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#53] от "Santos":

  Не съм съгласен колега ..ама хич даже.....""Процесът, наречен “отказ от китайски стоки”, отдавна е стартирал......."""" и т.н............... 78% от базовите суровини във лекарствата в САЩ са Китайски.......и т.н......... и виж, кво пишат американците::::::: """"Ако искате да видите истинска паника, просто изчакайте, докато почти 50% от американците на поне едно лекарство вече не могат да изпълнят рецептите си. Изчакайте, докато хората, които са физически зависими от доставката на инсулин или сърдечни лекарства, не могат да получат такива.ииииии...... Това не е шега. ..... Блумбърг.....и т.н

 57. 57 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Процесът, наречен “отказ от китайски стоки”, отдавна е стартирал в сериозния бизнес в Европа.Мениджърите разбраха, че “изгодата” е измамна, че ефтинджосът с проблемно качество те прави неконкурентоспособен, че Китай не е решение, а проблем.Решението е в промененото мислене, в иновациите, в избягването на шаблона и смиряването на апетита, пардон, лакомията за печалба.Моят стартЪп, с предмет на дейност “Пасивни и енергийно независими къщи”, предназначени основно за износ в Европа, съзнателно работи още на проект без китайски компоненти, със сертификати за европейски-български произход до последното винтче, и това е напълно решима задача. Старая се да режа от корен желанието на някои колеги да “рационализират” някои неща с разни китайски подобия на качество.Само европейско, по изключение американско!Култът към качеството изисква това, но и нашата гордост на свободни цивилизовани европейци изисква да презрем и колхоза, и тепекато и мърлявия им затвор, бълващ боклуци и коронавируси.
  —цитат от коментар 27 на Торбеш


  Приличате ми с нещо на писаниците тук на един градски от Габрово.
  Бихте ли дал адреса на едно място в Европа, където има построена къща от Вашия, хм, "старт-ъп"? Непременно ще го посетя, щом паднат ограниченията, наложени от извънаредното положение тук /в Чехия/, а и вече почти навсякъде в Европа.

 58. 58 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Офф Боже, шо не си прибереш вересиите.
  Обшински съветник и финансист, разбираш ли....
  Дървен философ, жаден за власт, та мерудия на всяка манджа.
  Вижте кой е баща му на Панев и ще разберете.

 59. 59 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 500 Неутрално

  България ще излезе от вирусната криза, ако хората спрат да ходят по заведения или да лигавят икони в църквите.

  Това е положението във Филипините днес - военни с автомати по улиците, никой няма право да излиза. При 111 регистрирани заразени. Ако си на улицата без причина, те арестуват. Това са строги мерки.

  https://images.gmanews.tv/webpics/2020/03/640_ETFJ43IU0AE_be__2020_03_15_00_09_57.jpg

  Това ни чака, ако не сме дисциплинирани. Трябва да седим вкъщи поне две-три седмици за да видим има ли ефект.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":

  Децата на България са си тук.В чужбина има и българи,те са си избрали такъв живот.Няма лошо

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Но,Гешев не е добър за някои,сънуващи кошмари,свързани с раета.Някои ,оомнещи как забогатяха.

 62. 62 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#4] от "venci4":
  До коментар [#33] от "tkirov":
  До коментар [#51] от "daam":
  До коментар [#55] от "wkz55633864":

  Щот' не можете да определите подлога в изречение, ако е пропуснат великият ни (никому ненужен) пълен член ли? А ако беше "Кафето не работи" или "Кръчмата не работи", как ли щяхте да го!?

 63. 63 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  [quote#57:"ivangabrovo"][/quote]
  Бихте ли дал адреса на едно място в Европа, където има построена къща от Вашия, хм, "старт-ъп"? Непременно ще го посетя, щом паднат ограниченията, наложени от извънаредното положение тук /в Чехия/, а и вече почти навсякъде в Европа.
  ........................................................................................
  Уважаеми (все пак) господине!
  Въпреки очевидната Ви предварителна негативна нагласа, изразена с просташкото "хм, "старт-ъп" - да, така наричат прохождащ проект, базиран на иновация(и).
  Когато проектът даде явни положителни резултати, за него ще се чуе като "Les maisons bulgares en France" и ще бъде напоително рекламиран.
  Тогава ще имате възможност да отскочите до Северна Франция, област Пикардия (Прага-Мюнхен-Страсбург-Мец-Амиен-Бове), в околностите на градчетата Laboissiere en Thelle, Meru, Compiegne, а едновременно с това и около Хамбург, северна Германия.
  Като на българин, непременно ще съдействам да си купите къща на най-приятелска цена.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 64. 64 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пф... От десетилетия се разбива българското земеделие и животновъдство... »От седем и половина десетилетия, нали?Стара България е гледала 25 милиона глави добитък, а нашите градинари научиха всички страни нагоре по Дунава да отглеждат зеленчуци. В Австрия и Унгария никога не са имали кайсии преди да им бъдат донесени от нашата Мизия - днес това е национален плод в тези страни, конфитюрът от кайсии в тортата Захер имат съвсем ясен рожден адрес.
  —цитат от коментар 12 на Торбеш


  Торбеш, не забравяй унгарската "Борок палинка" - кайсиевата ракия! Отличен експортен продукт.

  без подпис!
 65. 65 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  По-силни е пожелателно , но позитивно да се мисли и действа е правилно , а и особено да се внуши на всеки , че от него лично зависи преодоляването на тази криза.....

 66. 66 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#49:"atmanpg"][/quote]

  Пич,личи си ,че бизнес не си организирал и ръководил.Не правиш разлика ,между икономическа криза и хуманитарна .
  И сега за повечето бизнеси няма проблем да си работят.Що да затварят ,мрат предимно стари и болни хора и малък % млади /заменими са/.Що да си затварям търговският обект? Имам стока,имам персонал/ако някой се разболее наемам друг/ма заразявали се хората. Умните хора се предпазват и тях зарази не ги ловят/да перефразирам глупоста дето си написал/.

 67. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#66] от "стефан иванов":

  Вместо да ме перефразираш - можеш да пробваш да изразиш и защитиш мнение.
  Ако ти е по силите де...

 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Разстроено

  Трябват ни спокойни хора, които знаят, че като се върнат на работа, всичко ще си е на мястото,
  ___________
  Аз като гледам само чуждестранните "доброжелатели" и офшорковците зад големите вериги са спокойни защото изнесоха за няколко дни няколко милиарда оборот от хранителни стоки и лекарства!
  Бог да пази България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "atmanpg":

  Аз съм арестуван в къщи от два дни и вече лудвам. А си мислех, че ще ми бъде хубаво да си пийвам когато реша, да си чета книгите и да си гледам филмите дето съм си ги подредил от 2008-ва година досега. Не ми се получава. Няма го вътрешното спокойствие.
  Та не, няма да създаде търтеи. Просто няма друг начин да бъде спрян вируса.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#66] от "стефан иванов":Вместо да ме перефразираш - можеш да пробваш да изразиш и защитиш мнение.Ако ти е по силите де...
  —цитат от коментар 67 на atmanpg


  Виж сега аз цял живот си изкарвам парите с частен бизнес кога малък кога среден.
  Точно 3г съм бил само на заплата.Почнал съм преди 2000та и 20 години съм съомявал да намирам работа на над 30човека така ,че и те да взимат заплата и аз да имам печалба.
  Когато държавата принудително ми затваря бизнеса и ми казва оправяй се сам аз казвам ОК като ще е див пазар така да е .В рамките на седмица кеширам де що мога,съкращавам персонала ,дълговете са на дружеството /да ме съдят кредиторите при неработещ съд/и обявявам несъстоятелност.По този начин аз пари ще имам за себе си поне за 5-6 години,пък като мине кризата с мижавото капиталче дето ми е останало все ще почна нещо.
  Айде обори ми логиката.

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално
 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#66] от "стефан иванов":-------- това е верният линк..... Пиша ти минуси пич----

  https://eu.usatoday.com/story/money/2020/03/14/coronavirus-store-closings-hour-changes/5051282002/

 73. 73 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  След чумата през 14 век, в Европа започнал Ренесансът...

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#70] от "стефан иванов":

  Любопитен съм какъв е ? и има ли такъв бизнес в България въобще, който ще фалира за 30 дена, ако не работи? Особенно, ако е просъществувал 30 г.????? Дай ми един пример само?.....не твоя а по принцип?....и другото, бизнес не се ли прави по принцип със собствен или акционерен капитал, а кредити..... предимно за оборотен капитал?????

 75. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#70] от "стефан иванов":

  Няма да те оборвам.
  Бизнеса си е твой и бизнес-решенията също.
  Държавата не е е имагинерно понятие.
  Държавата, не е някой, който трябва да ти плаща загубите.
  Държавата - това са и МОИТЕ данъци.

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#69] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Хората са различни. Буров беше казал, че хората са мързеливи по природа...
  Сега може и да не те свърта, ама ако се задържи по-дълго това положение - нищо чудно и да ти хареса...
  Но не това е основното.
  За да има какво да се харчи - някой трябва да го произведе. Ако "затворим" държавата - ще трябва да тръгнем по пътя на заемите. По този път се тръгва много лесно.
  И много бързо се добива инерция.
  Така или иначе вече стартира и икономическата криза. Не искам да я подпомагам.

 77. 77 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#76] от "atmanpg":

  Тук е момента да ти пусна един коментар на жена живееща в Италия.
  Истината за Италия.

  Вероника Мутафчиева ‼️‼️‼️ЧЕТЕТЕ! ЧЕТЕТЕ ВСЯКА ЕДНА БУКВА, ВСЯКА ДУМА, ЗАЩОТО ТЯ НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВА, АМА НИКАК!
  Здравейте, казвам се Анелия и живея в Терлици, Италия!
  Обикновено не обичам да пиша в социални медии, фейсбук,да говоря за работа,приятели,познати,но сега просто не издържам на всички глупости,които се пишат!
  И така, пиша съобщение за онези невежи, неграмотни, твърдоглавци, слагайки всички епитети дори и тези, за които се сещате! За всички неотговорни и невярващи българи!За тези, които все още не са разбрали сериозността на ситуацията, и го демонстрират разхождайки се по улиците, пиейки питието си по баровете, разхождайки се с колелото, или правейки сутришната си загрявка в парка! Или , което е по - страшно да доказвате на някой, как не се страхувате и как от телевизора ви говорят глупости и всичко това е една конспирация! ...За вас пиша!!!
  За съжаление, от коронавирусът се умира. А знаете ли как умирате? Умирате от двустранна пневмония (тежък остър респираторен синдром), бъбречна недостатъчност ...
  Умирате САМ, набийте си го в главата САМ!, за да се ограничи и най - малкият достъп до останалите!
  Бъдещият труп НЕ може да се свърже с роднини за последно сбогом, и когато издъхне го очаква кремиране! Не искам да сте сред тези мои познати, моля се, да бъдете отговорни!.. В Италия съм и си нямате и най- малка идея, какво реално се случва! Болници препълнени с заразени - с температура, кашлица....! Над 240 болни за денонощие! Хората са отчаяни,защото и 112 вече не отговаря! Не е вярно че децата не боледуват! Абсолютна лъжа! Но е вярно, че са най - честите приносители. Имунната им система е силна. Последната и най тъжна новина,която получих днес е за търговски център от хранителна верига. Заразени 8 продавачки,обслужвали, кой знае, колко клиенти. Въпреки драконовските мерки тук, все още има заразени и умиращи хора! Въпреки наложената карантина до 3 -ти април, благодарение на такива конспиратори като вас (които и тук ги има, умират хора!)
  За сега до 3 април не можем да излизаме, децата учат онлайн, всичко е затворено само големи хранителни магазини работя и пускат по 5 човека вътре, другите са на опашка и полиция следи да са на метър - два разтояние един от друг. Нямаме право да напускаме градовете има полиция на входните пътища и навсякъде в градовете, танкове и военни се движат, недостиг на доктори, глоба от 260 € и затвор до 3 месеца, ако не спазваш правилата за напускане на града ( имаш право да напуснеш със специално разрешение - документ от полицията, като пише къде отиваш) забранени са погребенията, сватби, кръщенета и какво ли не) заведенията не работят! Днес комшииката ми, която работи в аптека, каза че трябва да се запася с антибиотик, сироп за кашлица и най-необходимото, защото няма и няма да има доставки, границите по суша, вода и въздух са затворени и какво ли още не ... това ли искате и при вас да се случи?
  Умират хора! Набийте си го в главата!!! Докторите са принудени да избират - кой ще живее и кой ще умре! Ако вие сте на 45 години и сте заразен и има някой на 30 години, също заразен, ще се лекува с апарат този, който е на 30 !! Хората тук, сами се подлагат на карантина,при възможност - далеч от семействата си!! Сами признават съмненията си за зараза. Ужас! Трагедия! Затворени в къщите е най - малката ни тревога.
  Носете ръкавици и маски. Стойте далеч от всички и всичко... Помислете, за това следващият път, когато почувствате, че искате да излезете от дома си! Не бих пожелала и един миг на вас невярващите,прекаран в червената зона. Вирусът е унищожителен,но върху желязо, пластмаса, дрехи и всичко останало е устойчив. Който иска ще чуе,който не,Бог да му е на помощ! Но не причинявайте това и на останалите! С повече разум и мъдрост ще се предпазим от тази пандемия! Нека БОГ ни пази!
  Автор:Ани Ани

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "MPetr":

  Бе ти още ли вярваш в тия 30 дни извънарадено положение?
  Сърбия преди няколко часа също го въведе.
  Помниш ли кога ще е пика на вируса? Чак през септември.

  А сега чети какво е в Италия. Пост № 77.

  Не сте пипали частен бизнес, но винаги имате мнение.
  Това е положението. Винаги ще има собственик на нещо и работници. Така е устроен светът.
  За 30 дни никой няма да фалира и НЕ това ни тревожи частниците...общо понятие.
  Тревожи ни факта, че ще бъде повече от половин година. После възстановяването е също бавен процес. Само баничките ще тръгнат веднага. Останалото не може. Ще трябва да се види клиентите дали още търсят стоката ти и куп други неща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#77] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Много страшно звучи.
  Дано да става въпрос за преувеличение.

 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#79] от "atmanpg":

  За съжаление се потвърждава от периферни данни.
  При двама за един апарат писаха преди дни още апарата остава за по-младия.
  От там съдя, че всичко това е истина. Ад е. И няма светлина в дъното на тунела. Не и в обозримо бъдеще.
  Алкохола явно много не помага. Италианците не са хора, които да не пият червено вино, особено по това време на годината.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#79] от "atmanpg":

  От там и песимизма ми за нас. Не за вируса като такъв. Той ще си избие колко народ е решил.
  Живите, обаче как ще оцелеят е въпрос. За бизнеса не мисля изобщо. Светът след пандемията ще е друг. Не знам по-лош или по-добър, но друг. В момента чувам, че Венецуела е затворила границите. На руски е, но ютуб. Тоест не знам откога е.

  Та ще започне нямане на храна и това през есента, когато и "зеленото" тук изчезне.
  Пак от руснаците. Австралия стотина болни. Опашки за храна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#81] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Споко !!! ......нещо си се притеснил, ми се струва..хахаха..."апарата остава за по-младия"..ми гледай да се паднеш с по стар от теб, в една стая и готово.....проста работа... Аре развесели се: https://www.businessinsider.com/billionaire-bunkers-shelter-wealthy-during-apocalypse-2019-6

 83. 83 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  "За Бога, братя, купувайте български стоки"
  Make Bulgaria Great Again!

  Ъ-ъъъ, какво става напоследък с меките либерални китки бе! За отрицателно време забравиха, че са свободни граждани на глобалния свят с човешки права, дадени от ЕСПЧ и станаха едни почвеници, как им викахте, "педериоти" едва ли не! Безследно изчезнаха умнокрасивите терзания на гретенистите за климата. И глобализацията е забравена, сведена до класически локални идентичности като съседи, местни бизнеси, сестри и фризьорки. Напълно се сподавиха врясъците на "различните" от седмия джендър и сега вече вси сме станали "българи".

  Когато вирусът удари как либерастите заглъхват.

 84. 84 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#74] от "MPetr":

  Абе защо се правите на улави.Първо карантината няма да е месец а между 3 и 6 месеца.
  Второ При пет обекта под наем наем 10 000 месец,30 персонал заплата 1100 бруто
  +230 осигуровки 1330*30 са 40 000 месц, ток около 3000 ,СОТ ,счетоводител/счет къща/
  то се събира .Айде за месец да остискаш някак си/с банките ще се разбереш ако е за месец/ама при 3 ами при 6 месеца сумата отива над 300 000лв.Ами отложените плащания по веригата? Колко малки и средни бизнеси в България имат 300 000 кеш или могат да го организират за 3-4 дни?

 85. 85 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#70] от "стефан иванов":Няма да те оборвам.Бизнеса си е твой и бизнес-решенията също.Държавата не е е имагинерно понятие.Държавата, не е някой, който трябва да ти плаща загубите.Държавата - това са и МОИТЕ данъци.
  —цитат от коментар 75 на atmanpg


  Пак се правите на неразбрали.Никой не иска да му плащат загубите или пропуснати ползи
  /печалба/.Трябва да се въведе времено намалена заплата /примерно 700лв/,държавата да опрости примерно 30-40% от осигуровките останалите да ги разсрочи за след кризата. Да се обяви мораториум /или частичен/върху кредити,наеми,лизинги,и други вземания.Държавата също трябва да съкрати разходите си освен за тези свързани с овладяването на заразата.Не е сега точно момента да се правят капиталови разходи
  да ги отложат със 6месеца.

 86. 86 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  И само да добавя ако мерките не са на национално и европейско ниво ,какво като си спасил работни места и структора на бизнеса си ако контрагентите ти са изпофалирали?
  На кого и колко ,ще продаваш след кризата?На парче и самосиндикално няма да стане работата ще се върнем в дивия капитализъм отпреди 1900та година.А тогава пак работниците ще са прецакани и то жестоко.И аз не харесвам задлъжняването/ако е прекомерно/ но без дълг и вдигане на дефицита няма да се разминем това е по-малкото зло.

 87. 87 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#57:"ivangabrovo"]
  —цитат от коментар 63 на Торбеш
  Бихте ли дал адреса на едно място в Европа, където има построена къща от Вашия, хм, "старт-ъп"? Непременно ще го посетя, щом паднат ограниченията, наложени от извънаредното положение тук /в Чехия/, а и вече почти навсякъде в Европа.........................................................................................Уважаеми (все пак) господине!Въпреки очевидната Ви предварителна негативна нагласа, изразена с просташкото "хм, "старт-ъп" - да, така наричат прохождащ проект, базиран на иновация(и). Когато проектът даде явни положителни резултати, за него ще се чуе като "Les maisons bulgares en France" и ще бъде напоително рекламиран.Тогава ще имате възможност да отскочите до Северна Франция, област Пикардия (Прага-Мюнхен-Страсбург-Мец-Амиен-Бове), в околностите на градчетата Laboissiere en Thelle, Meru, Compiegne, а едновременно с това и около Хамбург, северна Германия.Като на българин, непременно ще съдействам да си купите къща на най-приятелска цена.[/quote]

  Както и очаквах.
  Все пак, най-важното, да сте жив и здрав. Мечти имате в изобилие.

 88. 88 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#87] от "ivangabrovo":

  Макар Вашето включване и последвалата дискусия да нямаха НИКАКВО отношение към темата на статията, ще споделя едно мое наблюдение.
  Бай Ганю е персона без НИКАКВО достойнство по принцип.
  Достойнството си той намира САМО в чуждите мними и истински недостатъци. А когато недостатъците са трудни за намиране, той казва:
  "Какво толкова - десет кила динамит му стигат!" - за паметник.
  Бай Ганю е литературен герой, но е обобщение с ненадмината сила.
  В моята дългогодишна практика, наблюдението показва:
  Всеки нереализирал се човечец, който види моите строежи в изкопи, казва:
  "Както и очаквах... Мечти имате в изобилие."
  Всеки нереализирал се човечец, който види моите строежи в груб строеж и скеле, казва:
  "Както и очаквах... Мечти имате в изобилие."
  Всеки нереализирал се човечец, който види моите строежи в завършен вид, нищо не казва.
  Измъква се от собствения си конфуз като ПРЪДНЯ ИЗ ГАЩИ, както казват старите хора.
  Във всеки от случаите обаче личи липсата на лично достойнство.
  Сеирджията е човек без достойнство.
  Ехидната усмивка на човек с ръце на кръста говори точно за това.
  И да се върнем по темата - България ще излезе по-силна от кризата.
  Хората с достойнство ще придобият повече достойнство.
  Хората без достойнство - ще ги замете собствената им нищожност - за Вас се отнася!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 89. 89 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  От 30 /трийсе/ год. сме у криза. Баш сега нема да стане, нито догодина....

 90. 90 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#38] от "Един препатил":

  +++++

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 91. 91 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":

  Данъчна ваканция, и разумна и премерена помощ за бизнеса, викаш. Добре! А пари откъде, не казваш! Популист, та дрънкаш!

  Или искаш да се заробим като държава в дългове?! Еми някои хора може пък да предпочитаме друго решение. И какви са тея бизнесмени, още от ден 1 почнаха да реват за пари. ДГД! 7 млн гърла сега ще гракнат, и 500хил бизнеса също, ти ако си Христос нахрани ги с 1 хляб.

  За особено вокални популисти, фейк медии и разпространяване на слухове - 3г затвор и 10хил глоба!

  Кризата която се задава ще е тотална, но за сметка на това ще е продължителна, много бизнеси ще фалират. Светът след този вирус ще е друг. Я има ЕС/ЕЗ, я не. И изобщо не мисля че това е преувеличено. Италия, Испания, Дания и Франция си затвориха държавите. Скоро и останалите от ЕС! Това е положението - биологична война! Това не е някаква борсова игричка като 2008а! А някои си мислят че ще ни се размине както 2008а?! И да сме спасявали фризьорските салони?! И ЕърБнБ бизнеси?! ЕърБнБ умре, няма да оцелее... А фризьорския салон след кризата ще го отвори някой друг...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK