Коронавирусът и църквите – на някои места загърбиха разума

Пандемията предизвика затваряне на църкви, отмяна на богослужения или предаването им по интернет. На някои места обаче помогнаха за разпространението на вируса.

© Георги Кожухаров

Пандемията предизвика затваряне на църкви, отмяна на богослужения или предаването им по интернет. На някои места обаче помогнаха за разпространението на вируса.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Християни и евреи, мюсюлмани и индуси - опасният коронавирус засяга еднакво всички хора по света, без значение каква религия имат. В църкви, синагоги, джамии и храмове променят обичайните си ритуали и служби. В много случаи ги отменят и изцяло. Папата в Рим е като затворник зад дебелите стени на Ватикана - рано сутрин той отслужва единствената официална църковна служба в цяла Италия. Епископи и митрополити от различни църкви, националности и вероизповедания отменят конференции и служби.
Синагогите в САЩ затварят една след друга. Еврейският празник "Пурим" отпреди няколко дни, който е жизнерадостен като карнавал, бе отбелязан твърде пестеливо или дори отменен. Ограничения имаше и за веселия празник на индусите "Холи".


Централният съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че е съвместимо с исляма местната "джамия да отменя петъчната молитва или други богослужения с цел да защити здравето на хората".


"Възможно най-строгата мярка"


А ислямоведът от Мюнстер Механад Корхиде подчертава нещо друго: "Затварянето на храма Кааба в Мека - това най-свещено място за исляма - е възможно най-строгата мярка. По нея личи голяма е отговорността и колко сериозно е положението".


Религиите по света съзнателно и целенасочено залагат на чувството за общност и на чувствеността - миряните целуват свещени икони, разпятия, библии и скрижали и всички те пият от един и същи ритуален бокал. Всичко това сега е отменено.


Катедралата "Свети Петър" в Рим е изцяло затворена за посетители, основни църкви като "Свети Стефан" във Виена ограничават броя на посетителите до минимум, Израел предприе същата мярка по отношение на синагогите в страната. И никой вече не целува свещените реликви.


Експертът по справяне в кризисни ситуации Франк Розелиб смята, че църквите действат правилно. Безпрецедентно е решението на Ватикана да обяви, че всички служби за Великден ще преминават в отсъствие на богомолци. Това включва и традиционната благословия на Папата "урби ет орби". За нея по традиция се събират около 100 000 души на площада пред катедралата "Свети Петър" в Рим. Днесе бе съобщено също, че генералните аудиенции на Папата, както и Ангелските молитви ще бъдат излъчвани на живо по интернет.


Те помогнаха за разпространението на заразата


Прави впечатление обаче, че някои вероизповедания и сами допринесоха за по-бързото разпространение на коронавируса. В Южна Корея такава беше например една християнска секта, предричаща края на света, която игнорира апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата.


А иранският град Гом - едно от най-важните средища на шиитското учение - се превърна в източник на хиляди нови инфекции, защото аятоласите от строго клерикалната патриаршия отказаха да спазват карантина. Сега цялата страна страда от последиците.


А БПЦ?


В България също имаше странности. Само допреди няколко дни медиите в страната съобщаваха, че службите на БПЦ за Великден няма да се отменят, защото светите тайнства не можели да пренасят зарази - подобно твърдение изрази Ловчанският митрополит Гавриил. Според него причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, освен ако вярата на тези хора не е прекалено слаба.


Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция.


Заговорнически теории


В същото време в света се разпространяват и какви ли не заговорнически теории за коронавируса. На някои места той е обявяван за "божие наказание" и "предвестник на апокалипсиса". Подобни тенденции и течения е имало и в миналото - още преди ерата на социалните медии и фалшивите новини. Но те невинаги са се раждали в лоното на църквите. Отговорни за разпространяването на подобни твърдения обикновено са обичайните любители на заговорнически теории.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK