Сега е наш ред да се научим на отговорност

Исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.

© Велко Ангелов

Исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Авторът е завършил историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Занимавал се е с история 10 години. От 5 години е консултант за недвижими имоти. Коментарът му е от профила му във "Фейсбук".


Още преди да настъпи "короната", неведнъж съм си мислил, че исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.
Преди години, когато изследвах съдбите на хора, участвали във Втората световна война и репресирани от комунистическия режим, се дадох ясна сметка за


огромните предизвикателства, с които тези хора са се сблъскали.


Нашите родители, дядовци и прадядовци са преживели събития като Балканските войни; Първата световна война; Прогонването от домовете им в Тракия и Македония; Втората световна война; репресиите на комунистическия режим; аварията в Чернобил; падането на комунизма; Виденовата зима и т.н.


Ние какво сме преживели? Една икономическа криза преди десетина години и това е в общи линии. Не сме свикнали на лишения, на изпитания и на това да носим отговорност. Но ето, че сега е време да си минем по реда. И в нашия живот ще има големи предизвикателства, през които трябва да преминем - възможно е това да е първото от такъв мащаб, възможно е на нашето поколение да му се наложи да премине и през война, да не дава Господ и гражданска война. Колко от нас са готови за това?


Фитнес инструктурът, гуруто по личностно развитие или "консултантът" няма да може да ни каже. Но знаете ли кой може?


Нашите родители, нашите баби и дядовци, които ние днес трябва да опазим.


Сигурен съм, че можем много да научим за живота от всички тях, както и за криза, като днешната. Ето сега е едно отлично време да говорим с тях, дори и по телефона - те имат много какво да ни кажат, ние само трябва да слушаме. Да ги запазим, колкото се може по-дълго сред нас, не само заради житейския опит, който имат, но и заради обичта, грижата и ценностите, които ни предават. Защото ние сме длъжни да ги предадем на нашите деца, за да са подготвени за утрешните предизвикателства - такъв е смисълът на живота.


Има, като че ли, нещо положително в тази криза. Че тя ни учи да бъдем отговорни, не само към нашия живот, но към живота на нашите родители, отговорност, каквато те са имали винаги към нас. Сега е наш ред!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Много добре казано!
  Имаме и права, и отговорности.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Когато му дойде времето, всеки се научава. Някои на младини, някои на старини. Който не се научи се преселва рано във Вечните безгрижни полета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Можеше да пуснете една статия, как се отнасят 1000-та лева обещани от Бойко на медицинските специалисти от първа линия към 13 000 лева заплати в "народното" събрание, примерно.

 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Не че нещо, ама 40 годишните са преживели и падането на комунизма и купонната система и Виденовата зима. Аз съм от тях и си спомням всичко!

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Смятам, че нашата младеж между 20 и 40 също има своите предизвикателства и добре се справя с тях. Но оценката й ще дадат нейните наследници, както сега ние получаваме своята.
  В интерес на истината трябва да призная, че ние не се справихме много добре- докарахме планетата до ръба на оцеляването. Дано поколението 20-40 успее да озапти човешката алчност, защото след този ръб оцеляване вече няма.
  Но откровения като горните все пак ми вдъхват определена надежда...

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 682 Любопитно

  Прави ми впечатление, че популярни спортисти в Италия тези дни постоянно пускат клипове в домашната си среда т.е. спазват органиченията и дават пример на феновете как трябва да се прави. Това може да се прави и у нас от популярни артисти, спортисти и т.н. вместо да ходят по разни ТВ студия. Въпрос на осъзнаване и да-отговорност.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "възможно е на нашето поколение да му се наложи да премине и през .... гражданска война. "

  Какво ли има предвид Гяурски (убаво име), нещо не разбрах .... 😈

 8. 8 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Уважението към миналото и старите хора е христоматийно упражнение. Трябва 40 годишните отдавна да го практикуват.

 9. 9 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Уважението към миналото и старите хора е христоматийно упражнение. Трябва 40 годишните отдавна да го практикуват.

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Повече "Работническо дело" , още повече "Работническо дело" в стил " дайте да дадем".

 11. 11 Профил на До децата на Барба Ганьос
  До децата на Барба Ганьос
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Повече "Работническо дело" , още повече "Работническо дело" в стил " дайте да дадем".
  —цитат от коментар 10 на dejmos


  А защо да бе дадем?

 12. 12 Профил на До децата на Барба Ганьос
  До децата на Барба Ганьос
  Рейтинг: 0 Неутрално


  А защо да бе дадем?
  —цитат от коментар 11 на До децата на Барба Ганьос


  *А защо да Не дадем

 13. 13 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добра статия!
  Войната с вируса дано да ни накара да се замислим над начина ни на живот и мислене, които всъщност са идеалната среда за разпространението им.
  И може би за пореден път ще кажа че има едни ценности доказани последните хилядолетия, които определено загърбихме последните 50г. в името на материалното благополучие. Отношението и уважението към по-възрастните е едно от тях.
  Понякога наистина, за да се оппавят нещата преди това трябва да се объркат напълно.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#13] от "traveler1":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ИН е да си загрижен, да ръкопляскаш, да се правиш на душегрижник, да укоряваш хората които кажат позитивна мисъл, и това го правят и хора гласували за СтанишеФ, подкрепяли и поткрепящи 10, извършващти тяхните наредби, гласували за СидероФ, седяли вкъщи и мрънкали защо народа е на улицата, гласували за ремонт на ремонт на ремонта, за съскащите НСО да изфърлят медиците от прозореца само преди седмица, седещи в градсикят транспорт докато възрастните едвам кутат и стоят, консумиращи всичко в пластмаса за еднократна употреба... идва ми малко в повече инфлуенсъри!!!!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":

  Викаш, що да се грижат за старите и болните? М? В светлината на статията, подобно изказване е достойно за социопат.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":

  Хитро викаш ....:) Болните ,старите ....и !! Те сега се гледат от СОЦИОПАТИ. Бил ли си в Болница,......или посещаващ само тази в ЛОЗЕНЕЦ ? Имаме ли здравна нормална система ? Имаме ли нормални хора в правителството ? Поне научи нещо полезно на РУСКИ. Иначе тези пари от ЕС, ще бъдат прихванати от "близки хора"
  https://www.youtube.com/watch?v=LRZL7Mpl17I

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  И на други неща, не само на отговорност, трябва да се научат голяма част от младото, а и от по-възрастните поколения!
  Завладени от егоизмът и алчността, те забравиха доброто, солидарността и нуждата от взаимопомощ, емпатията и съпричастността, уважение и други човешки принципи, помогнали ни да оцелеем през вековете като народ!
  Грижите за децата, възрастните, хората в неравностойно положение, социално слабите, особено в такива тежки кризи, са показател за достоинството на нацията и народа ни! За волята ни да оцелеем и излезем от изпитанията по-силни и единни!

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Много добре казано!Имаме и права, и отговорности.
  —цитат от коментар 1 на uporit


  БРАВО НА АВТОРА !!! Така трябва да се говори и пише ! Дано и младите хора го прочетат и осмислят !

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  А, способни ли сме да се научим на отговорност? Или, в старанието да се изфукаме, колко сме спечелили и в какво охолство, и доволство живеем, забравихме основни човешки ценности? Ще има ли "време разделно"?

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":Викаш, що да се грижат за старите и болните? М? В светлината на статията, подобно изказване е достойно за социопат.
  —цитат от коментар 16 на tsyrvulan


  Не е социопат, той просто социа/комено/лист!

 22. 22 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Смятам, че нашата младеж между 20 и 40 също има своите предизвикателства и добре се справя с тях. Но оценката й ще дадат нейните наследници, както сега ние получаваме своята.
  —цитат от коментар 5 на Дон Кихот

  Аз нямам този оптимизъм по отношение на младото поколение (20-30 г.). Не виждам в тях присъщата за младите непримиримост и бунтарство (виртуалните версии не ги броя).

  http://rodenivbg.com
 23. 23 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "balgariez":"Какво ли има предвид Гяурски (убаво име), нещо не разбрах .... 😈"
  - Гяурина мечтае за реванш. Идеята му е да воюва срещу Русия, Турция и който падне, но след като падне карантината. Като се има предвид, че карантината може и да падне, но тормоза върху населението няма да спре. 80% ще викат ура, а на останалите ще им се връчат положителни проби. "1984"с леко закъснение. Накрая всички ще минем през кланицата, ама бодро, с песен.

 24. 24 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "traveler1": "Войната с вируса дано да ни накара да се замислим над начна ни на живот и мислене, които всъщност са идеалната среда за разпространението им".
  - Успяха да ни вкарат във война с животинки, които стоят на дъното на хранителната верига и отгоре на всичко ни накараха да се страхуваме от тях, При това положение, за какво мислене и какъв начин на живот да говорим. Трети месец ни занимават с нещиа, които са се случвали от както съществува човечеството. Хората се раждат, живеят, разболяват се и умират. И на никой не му идва на ума, че зад принудителния разговор за това кой се разболял, кой умрял, кой пръднал и кой повърнал, се крие неща съвсем друго. Ами да лекуват болните и да оставят на мира здравите. Какви са тези карантини, извънредни положения, затваряне на заведения, насаждане на страх? Това е и крайната цел - да уплашат народа. Страха, биологичния страх е в основата на всяка болест! Никакви вируси не са в състояние да навредят, а още по малко да пренасят заразни болести. Изпълнявайте каквото ви кажат, защото не сме в силна позиция, зависими сме, но не им вярвайте и не се подавайте на паника. Повтарям, не се ли уплашим, няма да се разболеем.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Повече от един вирус е необходим на повечето днешни млади, за да ги научи на ред и отговорност. Много повече.

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Тъй ,тъй ...етикети :) Защо не СОЦИО ГЕРБЕРИСТ или СОЦИО КОСТОВИСТ ?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 361 Неутрално
 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#27] от "mop36557620":

  Глупости нормален ! Пия водка / борящник ,когато ги смесвам с НОВИЧОК ...,пиша / избирам президенти. Да ти имам нормалността .............

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#30] от "mop36557620":

  Дойдохме до Путин :) Позна ! От Москва идват тия вируси...,по лична заповед на КРИСТАЛНОТО ЗЛО . Нещо завижда на прекрасният български ВОЖД И УЧИТЕЛ ...

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Много добър и смислен текст!
  УВАЖЕНИЕ за автора!!!

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хубавото на "войната" с короната е, че ни напомни какъв ни беше животът при реалния социализъм - опашки и караници на опашките.

 34. 34 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":
  Много уместен коментар. Дано кампанията срещу коронавируса ни излекува от комунистическия вирус. Тогава добавената стойност за обществото би била огромна. Но се опасявам, че ако извънредното положение продължи по-дълго, ще се появят вече финансови, икономически и др. основания за неговото продължаване и плавно ще навлезем в диктатура от путински тип, която шще каже "майната му на ЕС" и пр. простотии.

 35. 35 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama": "Хубавото на "войната" с короната е, че ни напомни какъв ни беше животът при реалния социализъм - опашки и караници на опашките."
  - Абе тебе освен на опашка пред обществената тоалетна, на друга опашка не съм те виждал. Докато има дебили, ще има и опашки. Това не зависи от организацията на обществото. И сега има опошки пред аптеките и хранителните магазини, но никой не обвинява остриганите глави. Въпрос на манталитет.


 36. 36 Профил на M
  M
  Рейтинг: 223 Весело

  Ама не искаааам повече отговорности, малко ли са мииии, така си ми беше добреееее...

 37. 37 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Е... Нормално ние дъртите помним и Чернобил и салам 1 път седмично в супера, вицовете под сурдинка за Бай Тошо. Даже ако ни спрат интернета знаем какво да правим :) Години наред неолибералните политици говореха за Права, Права, Права. Но уравнението си има и друга страна, наречена Отговорност. Щото ако няма отговорности, правата се превъщат в извинение за всякакви глупости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK