Сега е наш ред да се научим на отговорност

Исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.

© Велко Ангелов

Исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Авторът е завършил историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Занимавал се е с история 10 години. От 5 години е консултант за недвижими имоти. Коментарът му е от профила му във "Фейсбук".


Още преди да настъпи "короната", неведнъж съм си мислил, че исторически нашето поколение (тук слагам основно тези между 20 и 40 години) сме до голяма степен галеници на съдбата, доста изнежени и пощадени от глобални катаклизми, кризи и конфликти.
Преди години, когато изследвах съдбите на хора, участвали във Втората световна война и репресирани от комунистическия режим, се дадох ясна сметка за


огромните предизвикателства, с които тези хора са се сблъскали.


Нашите родители, дядовци и прадядовци са преживели събития като Балканските войни; Първата световна война; Прогонването от домовете им в Тракия и Македония; Втората световна война; репресиите на комунистическия режим; аварията в Чернобил; падането на комунизма; Виденовата зима и т.н.


Ние какво сме преживели? Една икономическа криза преди десетина години и това е в общи линии. Не сме свикнали на лишения, на изпитания и на това да носим отговорност. Но ето, че сега е време да си минем по реда. И в нашия живот ще има големи предизвикателства, през които трябва да преминем - възможно е това да е първото от такъв мащаб, възможно е на нашето поколение да му се наложи да премине и през война, да не дава Господ и гражданска война. Колко от нас са готови за това?


Фитнес инструктурът, гуруто по личностно развитие или "консултантът" няма да може да ни каже. Но знаете ли кой може?


Нашите родители, нашите баби и дядовци, които ние днес трябва да опазим.


Сигурен съм, че можем много да научим за живота от всички тях, както и за криза, като днешната. Ето сега е едно отлично време да говорим с тях, дори и по телефона - те имат много какво да ни кажат, ние само трябва да слушаме. Да ги запазим, колкото се може по-дълго сред нас, не само заради житейския опит, който имат, но и заради обичта, грижата и ценностите, които ни предават. Защото ние сме длъжни да ги предадем на нашите деца, за да са подготвени за утрешните предизвикателства - такъв е смисълът на живота.


Има, като че ли, нещо положително в тази криза. Че тя ни учи да бъдем отговорни, не само към нашия живот, но към живота на нашите родители, отговорност, каквато те са имали винаги към нас. Сега е наш ред!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK