Инфодемията прогони другите значими теми от медийния дневен ред

Като че ли секна и здравословният журналистически интерес към оная къща в Барселона, налетите пари от офшорки във фирми на нейните обитатели и присъствието на името на премиера Борисов в скандала.

© Георги Кожухаров

Като че ли секна и здравословният журналистически интерес към оная къща в Барселона, налетите пари от офшорки във фирми на нейните обитатели и присъствието на името на премиера Борисов в скандала.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


Кой още се интересува дали по-скоро Байдън или може би все пак Сандърс ще спечели номинацията на демократите за кандидат-президент? А каква цена ще платим за "зеления преход" в ЕС? Кого го е грижа дали заради коронавируса ще се отложи прекият избор за лидер на БСП - сценарий, който може да заякчи властта на Нинова в партията?
"Инфодемията" от коронавирус уби, потопи или маргинализира поне дузина други обществено значими теми, и не само в България. Неотдавна Световната здравна организация (СЗО) използва за първи път официално този термин. Той е комбинация от "информация" и "епидемия". Става въпрос за ситуация, при която медийното пространство е изпълнено с прекалено много информация по даден проблем, която затруднява доста обективното му отразяване и търсенето на работещи решения.


В потока от информация за заплахата трудно се различават митовете от фактите, констатира СЗО.


Тя предприе голяма разяснителна кампания за новата пандемия във "Фейсбук", "Туитър" и други социални медии. Въпреки авторитета на организацията, нейните усилия са обречени на фона на силната конкуренция от всякакви конспиративни теории в социалните медии за възникването на коронавируса, "рецепти" за лечение и др. подобни, които се разпространяват със скорост и сила, много по-големи от разгръщането на реалната епидемия в различни части на света. Тревожността на индивида и неверието в държавните институции в постдемократичните общества генерират масови психози, които се разрастват благодарение на социалните медии. В тях човешкият и груповият страх се монетаризират бързо и мащабно по законите на дигиталния капитализъм посредством кликвания, лайквания и споделяния на алтернативни факти, полуистини и фалшиви новини.


По цял свят обаче преиграват, а понякога и злоупотребяват и класическите медии - преса, радио и телевизия, включигелно онези от тях, чието верую е качествената журналистика. Медиите с право отразяват с повишено внимание пандемията. Тя може би ще вземе много по-малко жертви от сезонния грип, но очевидно води до много по-висока смъртност и вече прати под карантина цели високоразвити държави.


Според теорията за agenda setting от края на 60-те години на миналия век, чиито автори са Маккомс и Шоу, масмедиите определят "дневния ред" на обществото. Чрез своя дневен ред те


указват на публиката кои са важните теми чрез подбора, "претеглянето", повторението и доразвиването им.


Тази теория разкрива реалният механизъм на властта на медиите в навечерието на интернет епохата: не да вменяват на хората "как" да мислят - "закон" от ерата на пропагандата, а за "какво" да мислят.


Ефектът на определянето на "дневния ред" на обществото се проявява и в наши дни като аджендите на класическите и дигиталните медии си взаимодействат на принципа на скачените съдове. Така през последната година в световен мащаб се наложи темата за борбата срещу климатичните промени. Инициираното от шведската тийнейджърка Грета Тунберг глобално движение от ученически протести "Петъци за бъдещето" отдавна е нещо много повече от чист политически активизъм и/или сезонна медийна шумотевица - тя е граждански феномен с реална политическа тежест.


Обратната страна на agenda setting е agenda cutting функцията на медиите. Тя представлява "изрязването", замъгляването или подценяването на обществено значими теми чрез селективно информиране в медиите. Става въпрос за "(авто) цензуриране", "табуизиране", "маргинализиране", "пренебрегване" на новини, теми и проблеми. Най-често заподозрени за автоцензурата са вътрешните и външните влияния и натиск върху журналистите.


Понякога медийното мълчание не е умишлено,


то е резултат от предразсъдъци на журналистите, тяхното образование, култура и произход.


Важни теми изпадат от дневния ред на медиите и по чисто професионални причини - например поради липса на място във вестника, в новинарските емисии и т.н. Според теорията за новинарската стойност шанс да видят бял свят имат най-вече новини, истории и проблеми, които информират за знаменитости, суперсили, скандали, катаклизми, предлагат драматизъм, въвличат емоционално медийния консуматор и, разбира се, могат да бъдат визуализирани. Коронавирус епидемията носи много от тези белези като на практика провокира страховете на всеки съзнателен човек. "Стадното чувство" сред журналистите също обяснява добре приложението на новинарската стойност в медийното всекидневие.


Сега обаче наблюдаваме преекспониране на безспорно продаваемата тема за коронавируса, което води до обезценяване на новинарската й стойност. Най-късно от петък, когато беше въведено извънредното положение, загрелите вече с новата заплаха медии ни заливат с новини и "новини" за коронавируса. Непрекъснатото повтаряне на числата със заразени, починали и обявените мерки за "карантина" и необходимостта от "социална изолация" обаче води до това, че те престават да бъдат новини. Ситуацията започва да наподобява 11 септември 2001 г. и дните след трагедията, когато CNN излъчваше на празни обороти едни и същи трагични кадри от атентатите в Ню Йорк, чиито многократните повторения отдавна бяха изчерпали новината Не е пресилено да се каже, че такъв информационен подход дори дезинформира населението, защото фокусира вниманието му само към най-зрелищната част на проблема като в същото време


пренебрегва важни, но на пръв поглед "скучни" или трудни за разясняване аспекти.


Пренавиването на една новина ощетява другите проблеми, за които гражданите имат право да знаят.
За радост на проправителствентите и жълтокафевите медии, които обслужват с още по-голяма страст ГЕРБ, уплахата от настъпването на коронавируса и по-строгите мерките за борба с епидемията, прогониха някак си от само себе си в информационната периферия "по-опасните" теми. Критичните към властта медии не загубиха интерес към най-важните проблеми, но нямат достатъчно журналисти и/или свободно място, респ. ефирно време, за да им отдават същото значение както преди избухването на инфодемията.


Макар че не е правен анализ на съдържанието какво се промени в дневния ред на българските медиите през последните десетина дни, и с невъоръжено око се вижда, че някои от водещите до неотдавна сюжети са пратени на резервната скамейка. В очакване на по-добри времена.


Коронавирусът свали много ниско в дневния ред на медиите темата за


"заплахата", респективно "кризата" с мигрантите.


Дори в началото на март много редакции държаха "на върха" тази проблематика. Някои издания акцентираха върху това, че мигрантите от Турция не могат да припарят в България заради приятелските отношения между двете страни и нашата оградата на границата. "24 часа" дори написа в характерния си хвалебствен стил, че "Борисов уреди среща Ердоган - ЕС в София". Такава среща, разбира се, не се състоя, но след визитата на Ердоган при Путин ситуацията в размирната сирийска провинция Идлиб, провокирала бежанската криза, е сравнително спокойна. Решителната битка за Идлиб обаче тепърва предстои, а Ердоган рано или късно отново ще се опита да цака ЕС с мигрантския коз, за да получи подкрепа за плановете си в Сирия.


Мигрантската криза не се е стопила. На гръцкия остров Лесбос например при нечовешки условия живеят 20 000 души, а вече има и случай на заразен с корона вирус. Гърция изгражда бежански лагер и на 9 км от България. Тук става въпрос за човешки съдби, които радарът на медийното внимание улавя само, когато "става страшно" на нашата граница. Нищо чудно "бежанската заплаха" да бъде вкарана отново в употреба, когато има нов мигрантски натиск по южната ни граница, съчетан този път с разпространение на коронавируса сред тръгналите към обетованата Европа.


Извънредното положение в България


съвсем засенчи бедственото положение в Перник.


Българите така и не "станаха" перничани, макар че критичните медии разказаха професионално хрониката на една предизвестена водна криза. Същевременно почти никой вече не се интересува докъде стигна и с колко дни се забавя строежът на водопровода, който трябва да свърже c. Maлo Бyчинo с Перник, за да получи закъсалият град вода от Рила през coфийcĸия вoдoпpoвoд. На пръсти се броят и анализите, които продължават да повдигат въпроса как "Режимът в Перник свършва. Виновните си останаха ненаказани" ("Офнюз"). Междувременно, за късмет на управляващите, дъждовете понапълниха яз. "Студена".


Като че ли секна и здравословният журналистически интерес към оная къща в Барселона, налетите пари от офшорки във фирми на нейните обитатели и присъствието на името на премиера Борисов в скандала. През февруари каталунският вестник "Ел периодико" написа, че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна цел Барселона. Премиерът отрича категорично къщата в Барселона да е негова, макар че никой не твърди конкретно такова нещо. Главният прокурор Иван Гешев каза, че във връзка със статията ще бъдат разпитани всички посочени в нея лица. На пръсти обаче се броят медиите, които се интересуват


разпитван ли е вече Борисов и евентуално какви са резултатите.


Коронавирусът потопи и друга водеща тема от февруари - искането на прокуратурата за екстрадиция от Обединените арабски емирства на обвинения почти по целия Наказателен кодекс хазартен бос Васил Божков. До неотдавна той минаваше за близък до управляващите.


Медийната психоза около новата епидемия се засили още с извънредните мерки на правителството от 8 март. Решенията отпреди седмица пратиха в забвение временно изстреляната на новинарския връх драма на петте медицински сестри. Една от тях се озова на перваза в сградата на парламента, в бившия Партиен дом, в знак на протест срещу действията на НСО спрямо тях. Макар че не постигнаха целите си, една група медицински сестри продължават своя дългосрочен протест. Те искат от правителството заплата, равна на две минимални работни заплати, достойни условия на труд и болниците да не бъдат търговски дружества. Все важни искания по проблеми, които в кризата с коронавируса избиват на повърхността на здравната система, но остават на заден план. За сметка на постоянното повтаряне на броя умрели, броя заразени и поредните ограничителни мерки, въведени от държавата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Неутрално
 2. 2 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тиквоний е роден с късмет. Случи и на народо-население. Най-чудесното нещо, което можеше да му се случи сега, беше този коронавирус!

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  ""Инфодемията" от коронавирус уби, потопи или маргинализира поне дузина други обществено значими теми, и не само в България."

  - Ми да. Като виновниците за свалянето на малазийския самолет например.
  А къщата в Барселона си е тема само на процентите на Иво... :)

  За медиите сериозно - те са просто още едно оръжие в арсенала от зелени човечета, марокански скакалци - бижанци, химическите оръжия в Сирия и биологичното оръжие на китайците.

  С поздрави за партийните пропагандисти. :)

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Забравихме дори за ешерихията коли в Перник.

  Как ли си мият ръцете по 20 пъти на ден (според предписанията на Щаба) горките хорица?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  "А къщата в Барселона си е тема само на процентите на Иво..."

  Не знам кои са процентите на Иво, но във всяка нормална държава, подозрения за корупция на такова ниво си е бая тема. За вас герберята е неудобна наистина, но пак си е тема. Интересното е, че и БСП1 и десницата биха я задъвкали с удоволствие. Та пак да питам, кои са процентите на Иво?

 6. 6 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ами то и от вас зависи- г-да Журналисти! 😉 Вие се оляхте да пишете за нея. Не че ви чета целия бълвоч, ама... 😎

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Да бе, верно, цяла седмица нито една буква срещу Гешев.
  Тва не се издържа вече, не е живот.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Хубав текст, браво.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Мислех да не коментирам този "хубав текст ". Започва добре , но след това продължава в духът на ВСИЧКОВИЗМА - от една страна се съгласяваме , от друга - се съмняваме в ГЛАСЪТ НА ИСТИНАТА за опастността , която дебне от всякъде ! В една ВОЙНА противникът е извеестен. Тук освен ЗАБОЛЯВАНЕТО с неизвестно лечение , често ЛОША прогноз се намесват "АНАЛИЗАТОРИ " като ИВО ИНДЖОВ и" разкалват" , с толкова усилия на специалистите , почистен ТЕРЕН ! До този извод стигнах , след като прочетох следното ":Сега обаче наблюдаваме преекспониране на безспорно проПРОДАВАЕМАТА тема за коронавируса, което води до обезценяване на новинарската й стойност. Най-късно от петък, когато беше въведено извънредното положение, загрелите вече с новата заплаха медии ни заливат с новини и "новини" за коронавируса. Непрекъснатото повтаряне на числата със заразени, починали и обявените мерки за "карантина" и необходимостта от "социална изолация" обаче води до това, че те престават да бъдат новини." Така трябва ! да бъдат не новини , а вече РЕАЛНОСТ , с която да свикнем и да и противостоим , както ни съветват не "анализатори " а СПЕЦИАЛИСТИ !" Ситуацията започва да наподобява 11 септември 2001 г. и дните след трагедията, когато CNN излъчваше на празни обороти едни и същи трагични кадри от атентатите в Ню Йорк, чиито многократните повторения отдавна бяха изчерпали новината Не е пресилено да се каже, че такъв информационен подход дори дезинформира населението, защото фокусира вниманието му само към най-зрелищната част на проблема като в същото време ".ИЗКЛЮЧИТЕЛНА МАНИПУЛАЦИЯ на фона например на широко отразяваната "БЕЗУМНА СМЕЛОСТ И ПАТРИОТИЗЪМ " на лицата , които , рискувайки себе си , се качиха на ШИПКА , за да откриват" НОВИ КОРОНАВИРУСИ " !
  По ПРОДУКТИВНО щеше да бъде ако ИНДЖОВ направеше преглед например , и то КОМПЕТЕНТЕН , на "Испанския грип " от 1918 - 1920 година , когато умряха милиони ! Не е лошо ние отново да си прочетем за него и товя , което донесе на СВЕТА ! Щом "журналистите " се вълнуват от "ПО ВАЖНИ НЕЩА "!

  Испански грип – Уикипедия
  bg.wikipedia.org › wiki › Испански_грип
  Translate this page
  Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г. Пандемията продължава от януари 1918

 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2013 Весело

  Трябва да се претоплят манжите на йОнчева, пък то този вирус ги измести от медиите.
  Измести и платените писачи оплювковци и велики аналлизатори. Бизнеса е в криза.

  Това е смисъла на статийката на инджОв.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Постоянна мантра на журналистите е, че отразяват живота. За нас е виц. Сега ги е яд, че нямат никакъв контрол върху потока от информация

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Отдавна минаха на ракия и вино, изпитана рецепта за оцеляване. Особено сега.

 12. 12 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Бе не знам доколко медиите са виновни - традиционни и социални. Когато е заплашено оцеляването ти се задействат доста примитивни инстинкти и внезапно неща които до вчера са ти се стрували огромна трагедия и "проблем", рязко слизат надолу в йерархията на приоритетите ти.
  Би било супер ако наистина всичко беше просто медийна буря, но умиращите по 200 души на ден в Италия едва ли са плод на фейк нюз и празно гонене на медийни сензации...

 13. 13 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Бе не знам доколко медиите са виновни - традиционни и социални. Когато е заплашено оцеляването ти се задействат доста примитивни инстинкти и внезапно неща които до вчера са ти се стрували огромна трагедия и "проблем", рязко слизат надолу в йерархията на приоритетите ти.
  Би било супер ако наистина всичко беше просто медийна буря, но умиращите по 200 души на ден в Италия едва ли са плод на фейк нюз и празно гонене на медийни сензации...

 14. 14 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забравихме дори за ешерихията коли в Перник.Как ли си мият ръцете по 20 пъти на ден (според предписанията на Щаба) горките хорица?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  А ти нещо за Рашата, Путин, ...., а ?

 15. 15 Профил на bg.liverpool_81
  bg.liverpool_81
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вие сега няма да можете да спите...няма драма,няма интрига!

 16. 16 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Кой още се интересува дали по-скоро Байдън или може би все пак Сандърс ще спечели номинацията на демократите за кандидат-президент? А каква цена ще платим за "зеления преход" в ЕС? Кого го е грижа дали заради коронавируса ще се отложи прекият избор за лидер на БСП - сценарий, който може да заякчи властта на Нинова в партията?"

  И защо трябва въобще да ни интересува кой от двамата старци ще победи? При всички положения изборът в САЩ ще да е лош.
  Това, че Гретето ще бъде изтикано на заден план е добра новина. Вместо да се харчат огромни пари за борба със слънчевото греене много по-добре е да се инвестират в нещо по-полезно. Кризите са и шанс за завръщане на здравия разум.
  Колкото по-зле е БСП, толкова е по-добре за България. Дано най-накрая се появи партия, за която човек да може да даде гласа си без да прави компромиси. Ама едва ли!

 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  При загинали 200 човека на ден в близка Италия, мисля че изборът и на претендент от демократическата партия на САЩ а и на шеф на БСП не би трябвало да ни вълнува изобщо.
  Особено докато има индивиди, които в разгара не епидемиите са тръгнали да се шматкосват из половин Европа.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Прогони ги...временно. Някои да не бързат да се радват.

 19. 19 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Обективно, темата за Гешев беше повече преекспонирана от коронавируса. Коронавирусът е от една седмица, а Гешев поне 7-8 месеца беше главен герой на Дневник

  sen
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Така работят нещата. Ако не оцелеем какво значение имат другите теми.

 21. 21 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 935 Гневно

  Да, и КОЙ някъде изчезна! Не изключвам да брои дивидентите, които ще спечели от "епидемията"

 22. 22 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 676 Весело

  Та понеже дойде реч за водата на Перник, реших и аз да списвувателствувам едно-друго по темата.
  Защо хората /другарите!/ от Правец не протестират?! Ам'чи то нали бае ви Тошо искаше да закара точно тая рилска вода в родното му се... пардон, град? Защо не са на улицата, да де, на магистралата? Он имаше голем мерак за тая работа, ама му мина мачка път, де'т се вика, та го бутнаха аверчетата му от върха, и не можа да я докара до край... Щото на проектно ниво всичко беше готово - водата от съществуващия Рилски водопровод от яз. Бели Искър се пречиства в ПСПВ - Пречиствателна Станция за Питейни Води - оттам по отделен водопровод достига до мощна помпена станция край село Локорско и от там - хоп! - в Правец!... Даже изграждането на ПСПВ беше започнало, когато стана оная работа с бутането от върха, та сега, след разширение на станцията софиянци и столичаните в повече пият пречистена вода, ама от яз. Искър...
  И с'я к'во? Винкелите от Перник ше пият рилска вода, де'т требеше да е у Правец!
  Барем да почерпят нещо...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 23. 23 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 315 Разстроено

  Тоя драскач изобщо не е в час. COVID-19 ще струва на ЕС не милиарди, а трилиони. Много трилиони. Парите по зелената сделка (и не само) трябва да се пренасочат към спасяването на еврото и ЕЗ на първо място, и не на последно място на самия ЕС като такъв! Мисля че либерастията ще провали това, и либерастията изобщо не схваща, понеже е заета да гледа самовлюбено пъпа си, че ще провали ЕС. Тея хора, либерастиите изобщо не осъзнават какъв е залога!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 24. 24 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 315 Любопитно

  До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

  Завистта е смъртен грях! Завиждаш на Борисов ли?! Искаш ли да си на негово място в момента ли?! Честно си кажи - искаш ли да си на негово място в момента?

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julius":

  Точно ! Има чувството, че като пусна чешмата или включа ютията от там ще почнат да говорят за вируса. Такава медийна истерия вече не се трае. 95 процента от новините са за този вирус и то главно се набляга върху сплашване , апокалиптични картини, тъпи съвети. И непрестанен поток от ненужна ,обременяваща информация - в коя държава, колко души умрели, заразили се, колко в световен мащаб и т.н. Тук таме някой разумен глас, заглушен от истерията. На Човечеството не може да става и да си ляга с този вирус, да се затвори между четири стени и да мре от страх- това вече е патологично състояние.

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#17] от "Molossian":

  Ами то и в Сирия загиват от войната, ама на кой му пука.

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#19] от "sen":

  Е че той се преекспонира достатъчно с глупостите си.

 28. 28 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#16] от "ckn29372393":

  "Вместо да се харчат огромни пари за борба със слънчевото греене много по-добре е да се инвестират в нещо по-полезно."

  А да ти минава случайно през ума, че вирусите са най активни при меките зими и че тази зима беше изключително топла (дори за северните страни).

 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Можем да сравним и с чумните епидемии от по-рано. Тогава не е имало нито антибиотици, нито апарати за дишане , нито такива дезинфектанти, за болничните условия и достъп до лечение ,каквито има сета, са хигиенните условия да не говорим.Произволни сравнения не помагат на никого.
  А относно Италия -тъй като съм живял там и често я посещавам мога да заявя, че такава мърлящина по отношение на хранене, отпадъци, почистване,струпване на бездомници не съм виждал никъде другаде по света. Да не говорим че заради културните си паметници и мекия климат,Италия е страна, в която туризмът е основно перо на доходи и е посещавана от милиони туристи от цял свят и това също допринася за бързо разпространяване на зарази.

 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Отново е много точен Иво Инджов.
  Спря се и темата за мръсния въздух. Лъжкинята Фандъкова призова да ползваме личните си автомобили, а господарят и призова за малоумието да пътуваме по двама в личния автомобил. Всичките шибани мерки нямат смисъл, ако за да се спася от Коронавирус ще умра от мръсния въздух.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":
  Какъв е смисълът да оцелеем, след като няма да имаме права и ще ни управлява един кирлив каскет от милиционерското?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#24] от "ndb":
  Ми като му е трудно на пълния некадърник, защо драпа за този пост?
  Умира си от кеф банкянската свиня от тази пандемия. Правешката много добре му е обяснила какво е правила по време на Чернобилската криза. И той сега действа така, само дето не може да крие информацията. Ама това не се оказва проблем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK