Спирането на дейността на съда е отворена врата към произвол

Съдийската колегия на ВСС е постановила решение най-общо за преустановяване дейността на съдилищата, като е посочила, че решенията представлявали мярка заради коронавируса. С тях обаче, по същество, ограничава права.

© Анелия Николова

Съдийската колегия на ВСС е постановила решение най-общо за преустановяване дейността на съдилищата, като е посочила, че решенията представлявали мярка заради коронавируса. С тях обаче, по същество, ограничава права.Грета Ганева е адвокат, водила е дела по правата на човека пред Съда в Страсбург.


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) постанови решения, с които най-общо преустановява разглеждането на всички дела, с изключение на изрично упоменатите, за периода на извънредното положение.


Това стана на основание на чл.16, ал.1 и чл. 30, ал. 5, т. 5 от Закона за съдебната власт на нейно заседание в неделя по повод обявеното от Народното събрание на 13 март извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция (COVID-19) от 13 март до 13 април 2020 г.
Всички заведени дела се отсрочват за след обявеното извънредно положение, не се образуват нови дела, дори и да са постъпили искания и книжа, без изключенията. Забранява се достъп до съдебните сгради, включително на магистрати и адвокати, с изключение на дежурни съдии и страни по делата изключения. Изключенията пък най- общо касаят неотложни случаи, които


по никакъв начин не обхващат защита на всички права и интереси на гражданите


и юридическите лица, особено на онези, които могат да бъдат засегнати по време на извънредно положение.


По време на извънредно положение конституцията предвижда възможност със закон да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28 (право на живот), 29 (забрана за подлагане на мъчения, насилие, жестокост, унижение, медицински и други опити), 31, ал. 1 (всеки обвинен има право на съдебен процес), 2 (забрана за осъждане въз основа единствено на самопризнание) и 3 (презумпция за невиновност до доказване на противното), чл. 32, ал. 1 (неприкосновеност на личния живот) и чл. 37 (свобода на съвестта, мисълта и вероизповедание).


И тъй като извънредно положение се обявява при конкретни обстоятелства и за постигане на конкретна цел, в случая във връзка с разрастващата се епидемя от COVID-19, всяко ограничение на права следва да е пропорционално на целта. Всичко останало ще е произвол.


Повторно уточнявам, ограниченията на права в период на извънредно положение се налагат със закон. А мерки, свързани с епидемия, се налагат със заповед на министъра на здравеопазването по правомощия, които черпи от Закона за здравето, сиреч


мерките могат да бъдат единствено противоепидемични.


Ето защо следва да се прави разграничение между права и мерки, както и да се вземе предвид, че ограничаването на права не представлява мярка, а мярката не може да ограничава права, освен ако ограничението не е постановено със закон.


В този случай Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е постановила решение най-общо за преустановяване дейността на съдилищата у нас, като в съобщението на електронната си страница изрично е посочила, че решенията представлявали мярка. С тях обаче по същество ограничава права.


Както посочих по-горе, правомощия да постановява подобна мярка, свързана с противоепидемични мерки, ВСС няма, такива по силата на Закона за здравето има министърът на здравеопазването. Но това с компетентността и основанието, да кажем, че е малкият "проблем". Големият, от гледна точка на държавността е, че с решението си Съдийската колегия на ВСС всъщност десезира съдебната власт от изпълнение на правомощия, възложени й по конституция и закон, сиреч от държавна власт - съгласно чл. 8 от констиуцията "държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна".


С други думи, в периода на извънредното положение държавната власт продължава да се реализира чрез законодателните и изпълнителни органи, но съдебните преустановяват дейността си.


Това е изключително сериозно и много опасно положение,


тъй като съдилищата осъществяват контрол за законност на актове и действия на административните органи, а гражданите и юридическите лица имат право за обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон - чл. 120 от конституцията, и всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси - чл. 56 от конституцията.


Простичко казано, в периода на извънредно положение действията и актовете на изпълнителната власт остават без съдебен контрол, макар и в изключенията си Съдйската колегия на ВСС да се е постарала да обхване някои от тях, но далеч от всички.


Дори и конституционно уреденото право на адвокатска защита остава в невъзможност за реализиране, тъй като адвокатът няма пред кого да я търси, ако съдът е преустановил дейност.


Сиреч гражданите и юридическите лица остават без защита на техните права и законни интереси, а


държавата преустановява една от основните си функции.


Впрочем ако беше намерен друг подходящ начин за реализиране дейностите на съдебната власт, например чрез функциониращо електронно правосъдие (както се намери начин за реализиране например на правото на образование чрез електронна форма и излъчване по телевизия), нещата можеха да изглеждат разумни и пропорционални. Но да преустановяваш държавна власт чрез десезиране на съдилищата, които единствено могат да осъществяват контрол на функциониращата изпълнителна власт, при условия на обявено извънредно положение, считам не просто за незаконосъобразно, но и за изключително опасно, представляващо реален разпад на държавността и отворена врата към произвол, чиито размери и обхват дори не искам да си представям.


В заключение, тъй като решението:


1. е взето извън правомощията на органа


2. без относимо правно основание


3. представлява мерки, които нямат характеристиките на противоепидемични, а по-скоро на десезиране от възложени по закон правомощия


4. представлява липса на съдебна власт за периода на извънредно положение


ще следва Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет незабавно да преосмисли решението си и да го отмени.


Същевременно считам, че решението като нищожно, сиреч представляващо правно нищо поради засегнато от съществените посочени по-горе пороци, не следва да се изпълнява, а съдилищата да продължат да осъществяват дейността си при спазване на противоепидемичните мерки


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Щом няма да работят да получават минималната заплата за времето на неработене.
  По същество обаче това е ОТКАЗ от правораздаване и правосъдие.
  Както и похабяване на значителен обществен човешки и паричен ресурс.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Дано управлението на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ да остане само един неприятен спомен, и да не се превърне в норма на живот (ежедневие).
  Само един ден след указа МУ се появи един неприятен спомен от тоталитарното ни недалечно минало - ОПАШКИТЕ.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Вероятно има известна правота в тези разсъждения, но по–добре по–малко заразени, докато законово всичко се изясни.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":

  И като как точно ще се увеличат заразените ако съдилищата работят ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Диктатура е другото име, когато държавните институции спират да работят. Овчедушието още не го е забелязало.
  Добрата новина е, че някои от "мисирките" отказват да са такива.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":И като как точно ще се увеличат заразените ако съдилищата работят ?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Страхът от нови заразени също е овчедушие. А броят им е само статистика, или стъкмистика. Знаем ли какъв е броят на заразените от сезонния грип? но през час ни уведомяват за броя на заразените с короната! Включ. и на заразените чужденци, случайно намиращи се в страната ни.
  А Радост Гешефф протестира срещу мекушавостта на изпълнителната власт. В това съдебно безвремие стените на панделите могат тесни да се окажат!

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Гледам и чета, невероятни опити за деструктиране на реда. Срам ме е да го призная, но хора от кръговете, които подкрепям пригласят на Костя Копейкин, който обяви за нелигитимни всичките държавни органи и каза , че прави собствени министерства.

  Влязох да разгледам профила на тая защитничка на всички и съм доста неприятно изненадан, че давате думата на жена от разни механджийски маси, която е ловджия и се снима с убитите от нея животни.

  Quo vadis, Дневник

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До 3:"stedim"..., но по–добре по–малко заразени, докато законово всичко се изясни...."
  Ето на това се казва милиционерски бисер!
  Докато ЗАКОНОВО СЕ ИЗЯСНИ! При ГЕРБ първичното е Ареста, а след това се умува трябвало ли е да се Арестува!

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Не може ли съдилищата да работят онлайн? Дори ще е по-лесно да се записват съдебните процеси.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  ".....че давате думата на жена от разни механджийски маси, ..."
  Да, и това вече е престъпление, че на някой леко встрани от благословената от Борисов и Гешефф линия се е изказал.
  Остава да се появят и извънредните патрули (ЧК), изправящи на стената непослушните

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Не може ли съдилищата да работят онлайн? Дори ще е по-лесно да се записват съдебните процеси.
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  Милиционерите на Б.М.Б. вече 10 години отлагат т. нар. "електронно правителство", макара и да усвоиха вече десетки милиони. А онлайн услугите със сигурност биха намалили половината от мотаещите се по съдилищата. Но и немалко от работещите там държавни чиновници - почти 100% електорат на властта.

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  И защо ще спира дейността на съда ............ Щото се събират по 250 човека в залата ли?.......че съда и по време на война не спира никъде.....

 14. 14 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#13] от "MPetr":

  Включително и защото се събират много хора в сградите, хора чакащи да влязат по дела като свидетели, ищци и експерти. Това не се прави само заради живота на съдиите и работещите там - деловодители и съдебна охрана, а и заради хората, които са призовани по делата. Освен това, защото от страните преди делото се прелистват хиляди страници бумаги като жалби, искове и прочее, върху които някой е кашлял, кихал, пипал. Мярката е временна и нищожна от гледна точка на правния интерес на гражданите, несъпоставимо по-малко накърняваща правата им от накърненото право на здраве и живот.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#14] от "oliverstone":

  Теоретически си прав, но оправдано би било при някоя повсеместна епидемия, макар че леко ми е трудно да обясня това понятие, защото в гр. като Варна, с около 340 000 ж. (по официални данни), има 1 (един) регистриран болен!
  ЕДИН на 340 000 (0,000003%) !

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#14] от "oliverstone":Теоретически си прав, но оправдано би било при някоя повсеместна епидемия, макар че леко ми е трудно да обясня това понятие, защото в гр. като Варна, с около 340 000 ж. (по официални данни), има 1 (един) регистриран болен!ЕДИН на 340 000 (0,000003%) !
  —цитат от коментар 15 на historama


  Чудесно!
  вече имам един минус, защото се опитах да представя поразените от епидемията в проценти! То и в промили не мога да ги представя

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Викаш ,нищо да не се прави,да чакаме да станат 3 или 33 % заразените и тогава да се вземат някакви мерки?Умно!

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#14] от "oliverstone":Теоретически си прав, но оправдано би било при някоя повсеместна епидемия, макар че леко ми е трудно да обясня това понятие, защото в гр. като Варна, с около 340 000 ж. (по официални данни), има 1 (един) регистриран болен!ЕДИН на 340 000 (0,000003%) !
  —цитат от коментар 15 на historama


  Хайде стига палячовщини - ако се остави на вас, за да не се получи някакъв въобржаем "произвол", ще се зарази и разболее цяла Варна.
  При смъртност от 4-5% това означава ХИЛЯДИ умрели.
  За да не се случи това, са необходими ПРЕВАНТИВНИ мерки, не като почнат хората да капят като мухи, да се разквичите "що правителството не взе мерки".
  Отделно че това е решение на съдебната власт, не на изпълнителната. Така е питайте Лозанъ, не Боко........

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":Викаш ,нищо да не се прави,да чакаме да станат 3 или 33 % заразените и тогава да се вземат някакви мерки?Умно!
  —цитат от коментар 18 на uvtest


  Това им е малоумната "логика" - надяват се да се случи някакъв катаклизъм/чудо, народа да "прогледне" какви са умни, красиви и кадърни, и да им натика властта в ръцете, без избори, разбира се.
  Мотото им е "колкото по-зле, толкова по-добре" и активно работят нещата да са по-зле.
  затова - Марш под опашката на коня!

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1292 Весело

  Грета, викаш how you dare! Съсипаха я тая държава, пълен произвол!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 231 Неутрално

  В смутно време се краде най-много - това добре го знаят - милиционерите и апашите - в случая управляващата партия ! След време ще се разбере - истината за кражбите през този период - но ще е късно! Племето - проспа отписаните 14 милиарда лева не събрани от НАП ддс-та за последните 4 години - камо ли сега ще се трогне от не действащо правосъдие по време на епидемия! СПИ ДЪЛБОКО - СТРАХЛИВИЯ СИ СЪН!!! АМИН!!!

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#23] от "svoboden izbor":
  КоУега, ако истерията беше само на местна почва може би щях да се съглася с тебе. Но, все пак, щом от Австралияр пред Европа и Израел чак до САЩ се въвеждат извънредни мерки може да има накаква различна причина от лошия Боко и лошия Каскет, нали?
  Или според тебе КОЙ и Гшев вече им е поразнала работата до Китай?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  На всички “анализатори”, Грети, Дайновци и прочее, рисуващи апокалиптични картини, ще кажа: и без петел ще съмне. Безспирния ви черноглед негативизъм отблъсква и малкото ви поддръжници. След време ще ви е срам/ако го имате/ да четете пасквилите си.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 26. 26 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#14] от "oliverstone":

  Ама ако ти натресат сега един акт за 5-10000 лв. и не можеш да го обжалваш в съда друга песен ще запееш! След като спира съдебната власт, трябва да спре и изпълнителната такава т.е. да не се съставят обвинения, актове и наказателни постановления! Да не говорим, че средата на изпълнителната власт е основно от хора с множество социални контакти. Съмнявам се, но се надявам да се сетиш, че обявяването на една от властите за неприложима е невиждана и нечувана глупост!

 27. 27 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  Навсякъде има опашки заради паникьосали се хора. Виж снимки от САЩ там е по-зле дори.

  This is the place where puddings die.
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 617 Весело

  Ами адв. Ганева да заведе едно дело срещу ВСС и да поиска обезщетение за вреди и пропуснати ползи. Смятам, че 2 милиона лева са прилична сума :)
  Съдът едва ли би отказал да вземе 4% такса за разглеждането на една такава жалба :)

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами , например в сградата на Административен съд- софия град, , залите са около седем , една до друга/това реално са бивши малки кабинети/, коридора е 1, да един метър широк, 2,50 висок , и дълъг около десет метра. За всека зала чакат десетки хора и стоят на три малки пейчици. Стоят с часове в малък бункер. как си представяш ситуацията после.
  В Софийски Градски съд е доста по широко. В Специализирания, в Административен съд- софия област, а и в Районния е много тясно, за обема дейност.

 30. 30 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":

  Ако станат хиляда, в@гини като теб първи ще се разквичат как герберите не защитили нацията.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Точно.
  Когато съдебна власт слугува на частен изпълнител Барба Сганьо...
  Както и да е.

  Властта следва да се бори и заработи достойнство.
  Да защитава Закона против антинагон внутрешений
  спазъм или д.ария.

  Вкратце:
  С антивирусна лустрация для все по-нова нация?

  ------------------------------------------------------

  В заключение, тъй като решението:

  1. е взето извън правомощията на органа

  2. без относимо правно основание

  3. представлява мерки, които нямат характеристиките на противоепидемични, а по-скоро на десезиране от възложени по закон правомощия

  4. представлява липса на съдебна власт за периода на извънредно положение

  ще следва Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет незабавно да преосмисли решението си и да го отмени.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Тая патка да я питам. Червеният светофар ограничава ли ми правата за свободно движение? А, то е мярка да спра, после ще продължа. Отлагането на делата не е отменянето им, а забавяне във времето! Аман от адвокатски лакърдии.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#29] от "grayeagle":

  Доста е ПРОСТО - ще чакат отвън. Малкопо-бавно НО ще се свърши работата.
  Разбрахте ли ме ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 571 Неутрално

  https://twitter.com/Reuters/status/1239570398892752896?s=20 много поздрави на другарката от Върховния съд на Щатите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 38. 38 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбрахме те. Проблема е, че ти от нищо конкретно не разбираш.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  ".....че давате думата на жена от разни механджийски маси, ..."Да, и това вече е престъпление, че на някой леко встрани от благословената от Борисов и Гешефф линия се е изказал. Остава да се появят и извънредните патрули (ЧК), изправящи на стената непослушните
  —цитат от коментар 10 на historama

  Грешка, тя е адвокат, водила е дела по правата на човека пред Съда в Страсбург, а това мозъчният тръст (Дани Кирилов) на ГЕРБ не харесва. Определено!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  Колко души присъстват на едно дело. Това не е голяма група от хора.

 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ей, как не спряхте със скодумните си статии?

  Диктатура, та диктатура, ми вземете самолета и кацайте в Бергамо.

 42. 42 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1292 Весело

  Разводите се отлагат за неопределено време!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Ей, как не спряхте със скодумните си статии? Диктатура, та диктатура, ми вземете самолета и кацайте в Бергамо.
  —цитат от коментар 41 на doxen


  По-добре да кацат ва Хабаровск!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  А какво лошо има в това, че се снима с трофеите? Главата на гербаджийския трол само това ли можа да произведе? Когато уловя голяма риба, и аз се снимам с нея. И какво?

 45. 45 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#18] от "uvtest":

  Да, и като станат, какво ще се случи - ще дойде краят на света ли? Ако човек се зарази, ще преболедува, ще оздравее, ще изгради имунитет. Може даже да не разбере, че е прекарал заболяването. Все едно лек грип. Вие сте чудни хора! Не мога да разбера - наистина ли сте толкова тъпи, или са ви дали такива инструкции да пишете това, за да разпространявате паника. За да могат да бъдат забравени скандалите и престъпленията, извършвани всеки ден от ОПГ ГЕРБ. Не се хабете - няма да забравим, няма да простим!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#47] от "murry":

  https://www.bnt.bg/bg/a/po-sveta-i-u-nas-emisiya-2000-16-mart-2020-g
  Последните 3 мин от емисията го споменават тоя пишман демократ. Достоен е да бъде заплют

 49. 49 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Оставям настрана дали авторката е ловджийка или авджийка или тенекеджийка.
  В това, което казва има както правен, така и чисто практичен смисъл.
  Проблемът е, че конституцията урежда права, а не решения на кризисни ситуации.
  За съжаление решението на текущата кризисна ситуация влиза в противоречие с правата, дадени от конституцита, а именно - правоото на свободно придвижване и индиректно - правото на справедливост (как ще получиш справедливост ако не можеш да отидеш до съд и дори да отидеш до съд ако съдиите не са там, защото стоят вкъщи в името на собственото си и на чуждото благо).
  Та жената поставя правилни въпроси, но не дава работещи отговори.
  Един възможен отговор е, че справедливостта трябва да има статут на национална сигурност и за съдилищата трябва да се вземат същите видове мерки като за националната сигурност.
  Дори така да е, обаче...как ще се осигури справедливост за всеки при положение, че всеки трябва да стои вкъщи в името на общото добро?
  Абсурд е да си мислим, че технически е възможно да се гарантира всички свидетели и обвинители да се проверяват за вируси преди заседания.
  Каквото и да се направи в такава ситуация ще има правно и морално укорима страна.
  На този фон решението да се прекрати временно дейността не изглежда толкова фатално.
  В края на краищата всеки, имал работа с българския съд знае, че е игра на протакане.
  Сега поне има наистина уважителна причина, еднакво валидна за всички.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 50. 50 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, кмете, много си прост. Не е въпросът кой щял да се зарази в съда, въпросът е принципен. Разликата между това да се движиш като свободен електрон по време на чума и да те задължават да се явиш някъде под страх от санкции по време на чума, мисля е очевадна. Ако си гладен и излезеш за да напазаруваш, пък някой вземе че се изкашля връз теб и вземе че те зарази, това е станало по твое решение - сам си излязъл, сам си навлязъл в периметъра на кашлящия. Ако обаче вземат че те призоват в съда и ти откажеш да се явиш, ще ти наложат глоба и ще изпратят съдебна охрана да те довлече насила в съда, в случай че си свидетел. Ако пък си подсъдим - следва задържане под стража. Това следва от призоваването в съда и неявяването ти. Ако говорим за конкретната ситуация - чума, тогава съда ще помисли дали да те накара да се явиш по този начин, но това ще зависи от това как е станал съдията сутрин - с дупето нагоре, гладен ли е, кой по ред неявил си се за деня и т.н. От друга страна, ако се обадиш и кажеш - не се чувствУвам добре и се боя, че ако дойда ще заразя 800 души, какво според теб се очаква да направи съда. Т.е. предполага се, че в тази ситуация голяма част от хората ще се възползват от нея и няма да се явят, което определя безпредметността на явяването на останалите и излишното им излагане на риск от заразяване под страх от санкция.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4826 Любопитно

  Е и със съд има произвол.....

 52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4981 Неутрално

  До коментар [#45] от "murry":

  Хм..
  И ние няма да забравим.
  Нито ще простим.

  Gunter glieben glauchen globen
 53. 53 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#42] от "proventuss":

  Да ти имах проблема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK