Смела прогноза: Пикът на епидемията ще е в началото на май, краят й – през юни

Много хора ще се срещнат с вируса, без да развият симптоми

© Юлия Лазарова

Много хора ще се срещнат с вируса, без да развият симптомиПроф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, коментира по БНР пандемията от коронавируса.


Въпросът за колективния, или стадния, имунитет е много интересен и ще ви кажа моето лично становище.


Колективният имунитет е нещо, което се създава, което искаме да постигнем тогава, когато работим със заразни болести, срещу които има ваксина. Бихме искали да имаме ваксинално покритие срещу полиомиелит и редица други болести повече от 90% от населението. Когато имаме толкова хора със създадени антитела, имаме много висок колективен имунитет и в тази среда дори да попадне човек, който не е имунизиран, много трудно ще бъде заразен.
Аз лично изразявам несъгласие с това, което говори Великобритания.


В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път много хора ще пострадат, да не кажа, че ще умрат. Защото възрастните хора - вирусът ще мине през тях и те ще създадат имунитет, но само тези, които оживеят. Това е много рисково население. По-добре е това да се направи, когато има вече ваксина.


При предишните епидемии - ТОРС или САРС - през 2002/03 г. беше препоръчано да се избягват социални контакти. Изобщо не се говореше за ваксина. По-късно има разработки за ваксина срещу този вирус, но те така и не са стигнали до пазара.


Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора колкото се може по-дълго,


докато не сме достигнали върха на епидемията. Тя сега върви стръмно нагоре. Всяка епидемия си има своя крива. Ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част. Сега е много, много добре възрастните хора, особено тези с хронични заболявания, да се дистанцират и да намалят до минимум социалните си контакти, но не е даден срок за това. Напълно е възможно да има втора вълна, ако вирусът продължи да съществува в съответната общност.


Когато започне ден след ден да намалява броят на новозаразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е преминала. Италия стигна върха и като че ли в последните дни, въпреки че числата пак са високи, все пак са малко по-ниски от предишните дни. Това е знак, че намалява епидемията. Но трябва да спре напълно. Цялата работа е, че вируса не трябва да го има. Но щом има нови случаи, значи още циркулира.


Имам една смела прогноза - че в началото на май ще имаме нашия пик в България, а в края на май, първите дни на юни просто епидемията ще приключи.


Но само при условие на пълна обществена мобилизация дотогава.


При пълна дисциплина от страна на всички контактни, от страна на всички завръщащи се. Виждаме, че мерките са наистина драконовски. Но и вирусът действа така - да пресечеш въздушно-капково разпространение е изключително голямо предизвикателство. Предизвикателствата са няколко - освен епидемиологичните, организационни, клинични, диагностични. Намираме се в особена обстановка, при това на фона на грипна вълна, която имаше преди години два върха. Така че никак не е лесно и въпреки всичко смятам, че се справяме със ситуацията.


Сигурна съм, че до май голяма част от населението - няма да кажа, че ще преболедува, защото няма да има симптоми, но


ще се срещне с този вирус и ще има вече антитела.


Съществуват бързи тестове, които могат да определят кои хора са се срещнали с вируса, без да развият симптоматика. Може да се измери истинският размер на засегнатостта на населението. Много хора ще са се срещнали с вируса, без да са развили симптоматика. При това много повече, отколкото са развили такава.


Не бих казала, че трябва масово хората да си правят изследвания. Но би могло хората да потърсят такъв тест, ако примерно са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Любопитно

  така още два три месеца....?
  ОМГ

 2. 2 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Е къде има бърз тест? Този срещу 120 кинта в Рамус не знам дали се води бърз, но на практика почти е недостъпен. И тестът кръвен ли е или на назофаренгиален секрет?

 3. 3 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че публикува мнението на експерт по въпроса! Различните специалисти може да имат разминаващи се мнения, но си заслужава да бъдат чути.

  След мненията за коронавируса на политици, спортисти, медийни звезди, икономисти, Дайнов, Смилов, Юлиан Попов и кой ли не, малко е странно да има мнение на лекар - дори препубликувано - но все е добро начало. Още веднъж благодаря!

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 4. 4 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДИСЦИПЛИНА - кажете го по-ясно на Ганьо

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "Пикът на епидемията ще е в началото на май, краят й – през юни"
  Много оптимистична прогноза. Някои специалисти говорят за година.

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  пикът е в момента, краят ще е до 10-15 април, за САЩ отместете с 2-3 седм натам

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  в Русия ще е по-зле - в големите градове, най-вече защото просто е по-студено там

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Госпожата не била съгласна с първите реакция на Великобритания, но според нея, до май голяма част от населението ще преболедувало. Тоест същото.
  Как не се намери един лекар, който да обясни на българина как да вземе превантивни мерки. Разходка на слънце и чист въздух всеки ден поне по 5 километра. Спортуване поне два пъти седмично. Здравословна, разнообразна и балансирана храна, без хранене със захарни, колбаси, полуфабрикати. Хранене с родни сезонни плодове и зеленчуци. Контрол и оптимизиране на личното тегло. Къпане поне веднъж дневно, лична хигиена.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Пика ми се струва, че ще е съвсем скоро, до 2-3 седмици. Родните клиенти на Социала в различните държави от ЕС се поуплашиха, и сега масово се завърнаха по родните места, събират се и купонясват на групи, после ходят по магазини, банки, децата им не спират да щъкат. Така че, драмата съвсем скоро предстои.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Весело

  Когато това зло отшуми ще чуем от баба Нешка какво е казала баба и Ванга и как е познала месеца.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Пик “няма” защото не се тестват много хора. Когато, и ако се тестват голям брой хора ще “има” и пик. Демек връх (май вече само българите в чужбина говорят български?).

 13. 13 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Предлагани бъдещи мерки. Каталогизиране на всички рискови лица - тези с хронични заболявания и тези над 75 годишни. Пълна карантина на тези лица при риск от пандемия. Сега всяка вечер пенсионерите от пловдивски блок се събират в една ламаринена беседка и изпиват поне по половин кило ракия. А малките търговци стоят затворени, за да ги пазят. До края на май, просто ще фалират.

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Гневно

  Преди малко минах по улица "Нишава" в София.
  Половината магазини си работят. Много е важно да се ходи на маникюрист,да се купят осветителни тела или немски перилни препарати.

 15. 15 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Охххх, много се съмнявам, че нашите стари вирусолози са си ъпдейтвали познанията през последните 15 години. На големи глупости се наслушахме и на твърде много противоречиви мнения.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#14] от "Virgin":

  А ти какво си купи?

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  всеки може да погледните например данните за последния ден в Европа и да види, че новите случаи намаляват - тази тенденция ще е видима ясно до няколко дена, което означава, че вече сме в пика

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Ако сме разделени на "ваксъри" и "антиваксъри", то тази дама определено е "ваксърка". :)

  Истината комай е, че учените ни глави знаят твърде малко за имунитета ни. Като пример:
  "Covid-19: Имунната система отговаря на удара - учени доказват как
  Австралийски учени са установили, че има четири типа имунни клетки, които са "готови" на борба с новия коронавирус ..."
  https://faktor.bg/bg/articles/covid-19-imunnata-sistema-otgovarya-na-udara-eto-kak

 19. 19 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  А процедури в Нареченските бани препоръчват ли се?

 20. 20 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Определено много смела прогноза, надявам се обаче да не се окаже вярна. Защото още два - три месеца не ми се мисли какво ще се случи...

 21. 21 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#18:"plebs"]Ако сме разделени на "ваксъри" и "антиваксъри", то тази дама определено е "ваксърка".

  Нъц, дървенофилософска е!

 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всеки хвърля боб на сляпо, а реално никой не знае. Сега може да има спад, а след това отново "пик". Никой не знае, защото няма как цялото население да се тества.

 23. 23 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#19] от "nema_labavo":

  Считам, че живея и се храня здравословно, последните 10, 15 години не съм боледувал от грип, не съм ползвал болнични, не ме е страх от вируси. А вие?

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  Разходка на слънце без контакти с други хора, това е истината. Но се оказва, че тези, които са били контактни с позитивни, не им се прави тест, защото нямат симптоми, а им се забранява да излизат навън 14 дни, защото иначе попадат под ударите на закона. Седейки затворен, без да има здравословни проблеми, човек може да полудее, а и да му отслабне имунната система, и когато след 14 дни излезе навън, да се зарази и разболее много лесно.

 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Мен ме интересува екшън-плана ако броя на болните надхвърли капацитета на болниците... защото инерцията вече е набрана.
  Интересно как преминава нормалната сезонна грипна епидемия - вирусите измират от температурата или се създава стаден имунитет и вирусите измират?

 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  За къде без Нешка, ПР-ът на Ванга? Между нейните изяви и тези на Божнката коефициентът на интелигентност на българина е потънал вдън земя.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Жената го казва с медицинска аргументация, лаиците имаме щастието да ни го даде наготово - малко търпение в момента и до два месеца (даже е много) всичко ще е история. Резултатът ще е, че думата "Ковид 19" ще е думата на 2020 г. (нали се правят такива класации). По всички други здравни и статистически показатели - нищо по различно от всяка друга година, в която си има по нещо екзотично от болестите. Другият ефект е, че мнозина ще се побъркат от толкова информация и пренапрягане. Истинските усилия на тези, които могат да погледнат 1-2 хода напред е ДА СЕ МИНИМИЗИРАТ ЩЕТИТЕ В ИКОНОМИКАТА! И Британия май точно това в крайна сметка ще постигне.

 28. 28 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Е, надяваме се вируса да мутира в по-малко снъртоносна форма(което е стандартното поведение, защото неговата цел е да оцелява, а не да убива, защото когато убива и той умира с носителя!). но няма гаранции за поведението му, изключения са възможни! Максималното забавяне на разпространението му, дава шансове за въздействия, които да намалят смъртността му(ваксини, базирани на различни подходи към проблема!). Дисциплината е най-важното нещо в случая! А неграмотни идиоти по земното кълбо има в изобилие! Жълтия палячо от островната държава е просто един е от тях...

 29. 29 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lazarus":

  Аз не мога да похваля със здравословен начин на живот, но не съм боледувал от поне 20 години. В сегашния случай, всякакви контакти са не препоръчителни, да не кажа друго. Това не кореспондира със спортуването, разходките на чист въздух и слънце, и подобни. Предаването на вируса е по въздушно-капков път. По-скоро помага изолацията.

 30. 30 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Как е възможно в двумилиарден Китай да обърнат тренда още на втория месец, а България с население колкото един китайски град да се клати четири и повече месеца, плюс двата, в които гледаше какво се случва в Китай и имаше време да се подготви?

  Не ща да влизам у затвора!
 31. 31 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#29] от "nema_labavo":

  Аз съм на 56, никога не съм пушил, на млади години можех без проблем да си пийна 500-600 мл. водка, но никога не съм спирал да се занимавам със спорт, е не професионално или да съм маниак, но 2 -3 пъти съм на фитнеса седмично! Първия и последния антибиотик взех февруари 2000 г., когато имаше един неуловим, гаден грип, който удряше в ушите и ми се спука тъпанчето на дясното ухо. Седмица в крееата и после не съм спирал да работя. Тов ами беше ппървия и последен болничен. Така че начина на живот е важен, не яжте мазни храни, не злоупотребявайте с газираните глупости и чипсове! Вярно е, че стреса ни мачка здраво, но и за него си има техника!

 32. 32 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lazarus":

  Тоест, ти си напълно неуязвим? Мислиш ли, че използваш най - подходящият тон в момента?

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  При цялото ми уважение и респект към г-жа проф. д-р да се сравнява полиомелит с респираторен вирус е меко казано некоректно.
  Няма начин точно тя да не знае каква е разликата между двата вируса.
  Единия е много по-стабилен и затова за него ваксина има и тя работи.
  Другите (вкл САРС и МЕРС) са силно променливи и затова ваксините за тях не са ефективни.
  Иначе препоръките са верни, ама те винаги са си бели актуални:
  По време на грипна кампания възрастни и със съпътстващи заболявания се пазят особено внимателно.
  Базовата хигиена трябва да се поддържа и без грипна кампания.
  Доста смело изказване за пика през май-юни.
  Ще поживеем, ще видим.
  Още следващите няколко дни ще си проличи "дали върви нагоре" у нас.
  Много ще трябва да се постараят от щаба да намерят досдтатъчно болни следващите дни и седмица да ги докарат до над хиляда случая у нас.
  Възможно е ако увеличат рязко тестовете и ги фокусират сиптоматично, но ще им е много трудно, защото тук при нас тая гадинка е в затихващата фаза.

 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не, не съм "ясновидец", но гледайки развитието на нещата по света... морът едва сега започва, и едва ли ще е кратък.
  Тъй че: мин.контакти, маски, ръкавици, хигиена.

 35. 35 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#31] от "proudbulgarian":

  Ама нали не се борим със затлъстяването и последствията му в момента, а със заразяване с вирус. Той не пита какъв ти е начина на живот, поне веганите не са споделили.Не оспорвам здравословния начин на живот, просто в момента не е фактор. Ако теорията е, че застрашените хора имат заболяванията си не заради здравословния начин на живот, е хубаво да знем,че заболявания се предават и наследствено. Конкретния случай в момента е свързан със хигиената(част от здравословния живот) и минимизираните контакти с всичко.

 36. 36 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Разстроено

  така още два три месеца....?ОМГ
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  През 1990 песимистите казваха - ще минат 4-5 трудни години преди нещата да се оправят. Тогава реакцията ни (на младите тогава) беше точно като вашата. А се оказа че те били даже оптимисти !

 37. 37 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Госпожата не била съгласна с първите реакция на Великобритания, но според нея, до май голяма част от населението ще преболедувало. Тоест същото.Как не се намери един лекар, който да обясни на българина как да вземе превантивни мерки. Разходка на слънце и чист въздух всеки ден поне по 5 километра. Спортуване поне два пъти седмично. Здравословна, разнообразна и балансирана храна, без хранене със захарни, колбаси, полуфабрикати. Хранене с родни сезонни плодове и зеленчуци. Контрол и оптимизиране на личното тегло. Къпане поне веднъж дневно, лична хигиена.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus  До коментар [#8] от "Lazarus":

  И това въпреки драконовските мерки и пълна обществена мобилизация...де.мек безсмислени са, да разбираме

 38. 38 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  много ми е интересно тази смела прогноза на базата на данни и модели ли е или на интуиция...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Разстроено

  Как е възможно в двумилиарден Китай да обърнат тренда още на втория месец, а България с население колкото един китайски град да се клати четири и повече месеца, плюс двата, в които гледаше какво се случва в Китай и имаше време да се подготви?
  —цитат от коментар 30 на Кypoна вируса


  Възможно е в условията на Китай (и изобщо на Азия) - с тяхното вродено чувство за подчинение. Религията също има значение доколкото създава общоприетия в обществото начин на възприемане на живота. Това подсъзнателно формира и вашия мироглед, дори да не сте религиозен.
  И разбира се икономиката им дава огромни възможности. Там дори и милиардерите са членове на ККП и са длъжни в такива ситуации да изпълняват каквото им се заповяда.

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Мисля , че д-р Рада Аргирова , като ВИДЕН СТОЛИЧЕН ВИРУСОЛОГ И ПОЛИТИК /зам. министър на Мими Виткова / , прави горе - долу смислен , но прекалено оптимистичен анализ. Край на епидемията - края на юни ! ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ ! Искам да съобщя нещо друго , което изглежда колегата - вирсолог не знае.Тя съобщава дословно :"Когато започне ден след ден да намалява броят на новозаразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е преминала. ИТАЛИЯ стигна върха и като че ли в последните дни, въпреки че числата пак са високи, все пак са малко по-ниски от предишните дни. " Нищо пдобно - на 15.03 2020 са били 3497 , а на 16.03.2020 - 3590 .

 41. 41 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#32] от "goshe55":

  Извинете, глупаво е човек да дава за пример себе си.
  Моя позната, която е самоука диетоложка има огромен брой клиенти. От тях 80% са лекари, включително професори. Завършили са медицина. За съжаление те учат как да лекуват с лекарства. А не как да живеят здравословно. Пример е бивш министър на здвавеопазването, който беше заклет пушач.

 42. 42 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#37] от "sfl32583434":

  Прочетете статията, при тези драконовски мерки за сигурност, госпожата прогнозира, че голяма част ще се разболеят.

 43. 43 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  Така, така. Лесно е това за един 30-40 годишен мъж. и разходки по 5км и спортуване два пъти дневно, и качествена храна.

  Хайде сега си представете 70 годишен мъж с инфаркт, артроза и пенсия 300лв.

  ЗА ТЯХ СТАВА ДУМА СЕГА, НЕ ЗА АТЛЕТИ като ВАС!!!

 44. 44 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 377 Неутрално

  По принцип,след всяка смяна на сезоните,от топъл към студен и обратно,човек за няколко дни се чу става неразположен до като организмът му се пренастрои и "климатезира".(адаптира)И точно през този период човек е най уязвим понеже и имунната му система се адаптира към промяната.Но в зависимост от индивидуалните му особености този срок за всеки един индивид е различен по продължителност. И не при всички хора този период на адаптация настъпва едновременно а е в продължение на месец, месец и половина за всички. Затова и обикновено има по две епидемиологични обстановки.Една през есента(зимната адаптация)И една през пролетта(лятната такава)Затова вероятно епидемиолозите обикновено твърдят че с приключването на адаптацията към новия сезон,епидемията ще "отшуми" от самосебе си.А и удължяването на слънцегреенето и затоплянето ще "дадат своя принос"към подобряването на обстановката.Даи Боже надеждите им да се оправдаят.Но това не ни освобождава от грижите за себе си и за тези около нас. Колкото повече усилия положим,толкова по бързо епидемията ще отшуми.А и самодисциплината е много важна в такива моменти.

 45. 45 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 377 Неутрално

  По принцип,след всяка смяна на сезоните,от топъл към студен и обратно,човек за няколко дни се чу става неразположен до като организмът му се пренастрои и "климатезира".(адаптира)И точно през този период човек е най уязвим понеже и имунната му система се адаптира към промяната.Но в зависимост от индивидуалните му особености този срок за всеки един индивид е различен по продължителност. И не при всички хора този период на адаптация настъпва едновременно а е в продължение на месец, месец и половина за всички. Затова и обикновено има по две епидемиологични обстановки.Една през есента(зимната адаптация)И една през пролетта(лятната такава)Затова вероятно епидемиолозите обикновено твърдят че с приключването на адаптацията към новия сезон,епидемията ще "отшуми" от самосебе си.А и удължяването на слънцегреенето и затоплянето ще "дадат своя принос"към подобряването на обстановката.Даи Боже надеждите им да се оправдаят.Но това не ни освобождава от грижите за себе си и за тези около нас. Колкото повече усилия положим,толкова по бързо епидемията ще отшуми.А и самодисциплината е много важна в такива моменти.

 46. 46 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако сме разделени на "ваксъри" и "антиваксъри", то тази дама определено е "ваксърка". :)Истината комай е, че учените ни глави знаят твърде малко за имунитета ни. Като пример:"Covid-19: Имунната система отговаря на удара - учени доказват какАвстралийски учени са установили, че има четири типа имунни клетки, които са "готови" на борба с новия коронавирус ..."https://faktor.bg/bg/articles/covid-19-imunnata-sistema-otgovarya-na-udara-eto-kak
  —цитат от коментар 18 на plebs


  Чудя се само кой плющи минуси върху новината на деня.

 47. 47 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  поредното упражненние по гадаене

 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А ти какво си купи?
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  Имуностимулант и дезинфектант от аптеката.
  Що питаш?

 49. 49 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "doroteus":

  Скоростта на нарастване намалява и за регистрираните, и за смъртните случаи, а тази на възстановените расте. Което е показател, че в Италия са близо до достигане на пика макар и все още да не са го достигнали. Италианците могат да се надяват, че до края на април ще са се отървали. Имайки предвид мерките, които взеха повечето европейски държави, а и несъмненото влияние на слънчевите лъчи, то можем да се надяваме до края на юни континента да се изчисти от тази гад.

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#45] от "Armagedon":
  Абсолютно верно!
  С малка добавка от моя страна.
  Всъщност ние живеем в облак от вируси постоянно. Неизвестен брой като видове, за абсолютни числа няма свисъл да се говори.
  Имунната система на отдеблния индивид постоянно неутрализира почти всички от тях.
  Впечатлението за "сезонност" идват, че статистически популацията на хомо сапиенс е с разклатена в определени сезони. Иначе вирусите си ги има и в Австралия момента, където е лято.
  Това е еволюционен механизъм изграждан от милиони години.
  Хомо сапиенс популацията е оцелявала в продължение на милиони години без ваксини и пр. Да, жертвите са биле значителни, но са оцелявали от едра шарка, чума и пр.
  Първите ваксини всъщност със "скопени вируси" ръчкат" имунната система да си активира механизмите за ликвидация на определен вирус.
  И когато тоя вирус е трудно променлив, ваксината е успешна и е глупаво да се отрича.
  Специално грипните ваксини, станали популярни от няколко години не са толкова ефективни. Колкото и ваксини да си направиш процентите на поразените се намалява, но не може да се каже че са ефективни колкото полиомелита или едрата шарка (и двете са покосявали маса народ).
  Затова тия вторите (и други) са "задължгителни", а грипните "препоръчителни"


 51. 51 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#46] от "ozd05563707":

  ти какво разбра от новината на деня...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  Вие сигурно не ходите на работа, за да имате време да се шляете насам натам, а здравословната храна, която консумирате от къде я добивате, от магазина или от небето?
  Аз смятам, че единствено здравословна е водата от някои проверени извори!
  Всичко това ми звучи, като анекдота в който питали дете откъде идва млякото, а то отговорило.
  От хладилника.

 53. 53 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ето мнението на бивш експерт по химическо и бактериологично оръжие от ООН:
  «В 2015 году в журнале Nature была опубликована статья о том, что в лаборатории в американском Форте Детрик был проведен успешный эксперимент по модификации коронавируса китайской летучей мыши, который может уже без промежуточного животного проникать в клетки человека. И в этой же статье было указано, что авторы считают такие эксперименты крайне опасными»
  Он также напомнил, что, по данным бывшего заместителя министра обороны Германии Вилли Виммера, пять лет назад американцы запатентовали полученный коронавирус. И сейчас он вырвался на свободу.
  Примерно 5 августа прошлого года газета The New York Times сообщила, что по причинам безопасности лаборатория в Форте Детрик закрыла. А уже 31 августа все та же NYT заявила о появлении некой странной эпидемии в США – на тот момент было уже 215 больных.

  https://politros.com/161115-ekspert-oon-po-khimoruzhiyu-koronavirus-covid-19-prigotovili-na-amerikanskoi-kukhne-dyavola

  No comment.


 54. 54 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: Весело

  много ми е интересно тази смела прогноза на базата на данни и модели ли е или на интуиция...
  —цитат от коментар 38 на GMO VACCINES CHEMICALS


  моделът нали ти го написах???

  1.3^n

  ако искаш да си педант 1.29

  на четирсе и петия ден малка популация като българската е повече от наситена, на шейсетия голема кат щатската

  яж бахур
 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#53] от "alexsilver":

  Мдам...много интересно, само дето никъде в статията не дават линк към въпросния материал в Nature. Така че следващия път мурзилище поне си направи труда малко да провериш информацията преди да я изтъпаниш у форумчето.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#54] от "Моа Преател Тайпи":

  В случая експонентата n каква стойност представлява? Брой на заразилите се? Нещо друго?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Прекалено оптимистично ми звучат тези прогнози за пик след около месец и половина или два и в началото на лятото ситуацията да се нормализира!

 61. 61 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Прекалено оптимистично ми звучат тези прогнози за пик след около месец и половина или два и в началото на лятото ситуацията да се нормализира!
  —цитат от коментар 60 на bat_plamen


  Няма място за паника. САЩ highly likely са готови с ваксината за COVID-19 отдавна. Сега от приличие май ще правят "проби" на доброволци и скоро след това ще започне ГОЛЯМАТА ТЪРГОВИЯ. Дали са ЕТ, като нашите лични лекари, не знам, но търговията със здраве е много доходна.
  Така приказват злите езици...

 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsyrvulan":

  Вместо да се заяждаш с мене, напиши поне три пъти
  "КИТАЙСКИЯ ВИРУС", "КИТАЙСКИЯ ВИРУС","КИТАЙСКИЯ ВИРУС"
  Ама не китайците са го патентовали през 2015г. и не китайците отдавна имат ваксина за него. Разбра ли, умчо?

 63. 63 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  на четирсе и петия ден малка популация като българската е повече от наситена, на шейсетия голема кат щатската
  —цитат от коментар 54 на Моа Преател Тайпи


  45-тия ден от кой момент?

 64. 64 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#14] от "Virgin":

  А какво? Да легнем да мрем ли?

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Virgin":

  Ако спазват мерки не е нужно да бъдат тормозени. Без това едва ли имат много клиенти точно на осветителни тела така че точно в този магазин сега е доста по-безопасно от един хранителен магазин например. А и да не забравяме че и служителите са хора, имат деца и чакат заплати за да ги хранят.

 66. 66 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#54] от "Моа Преател Тайпи":

  ако това са китайски данни, не става, ние не сме Китай :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 67. 67 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#62] от "alexsilver":

  взели са я от извънземните в Зона 51 :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lazarus":

  Това че знаеш (или поне са те учили) че едно нещо е вредно не значи че имаш волята да го преодолееш. Пушенето е вид пристрастяване и то доста силно. И затова борбата с него е много, много трудна.

 69. 69 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#29] от "nema_labavo":Аз съм на 56, никога не съм пушил, на млади години можех без проблем да си пийна 500-600 мл. водка, но никога не съм спирал да се занимавам със спорт, е не професионално или да съм маниак, но 2 -3 пъти съм на фитнеса седмично! Първия и последния антибиотик взех февруари 2000 г., когато имаше един неуловим, гаден грип, който удряше в ушите и ми се спука тъпанчето на дясното ухо. Седмица в крееата и после не съм спирал да работя. Тов ами беше ппървия и последен болничен. Така че начина на живот е важен, не яжте мазни храни, не злоупотребявайте с газираните глупости и чипсове! Вярно е, че стреса ни мачка здраво, но и за него си има техника!
  —цитат от коментар 31 на proudbulgarian


  Съгласен съм , но не и с мазните храни !
  Яжте сланина , краве масло и сметана !

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално


  Мен не ме е страх от среща с болни на открито, на чист въздух, особено на слънце. Страшното е в затворено помещение, в чакалнята на администрацията, или Джи-Пи-то, дето чакат разни болни и покашлят. Както и в градския автобус. Досега много добър ефект имаше чесъна вечер (през деня не е много секси), надявам се и тази година да ми помогне.
  Хигиената също - и не на последно място!

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Между другото лекарите в момента правят ли разлика между сезонния грип и короната? Мисля, че не.
  Госпожата д ме извини, но 3 месеца епидемия и извънредно положение ще изпрати страната ни във времето на Априлския пленум! И някои политици ще си припомнят декември 1996г.!

 73. 73 Профил на Emil Christov
  Emil Christov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проф. Аргирова (за разлика от специалиста по гъбички проф. Кантарджиев и хирурга проф. Мутафчийски) е вирусолог, при това може би най-уважаваният в страната. Вероятно ако беше облякла една военна униформа, щяхме първо да чуем нейното професионално мнение, а не как трябва много повече да ни страхува ку-треската и да изядем по половин лимон. Ама нейсе. Колкото до прогнозата й, тя самата си казва, че е смела, т.е. никой не може да знае какво точно ще стане.

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#36] от "nigel":
  "
  През 1990 песимистите казваха - ще минат 4-5 трудни години преди нещата да се оправят. Тогава реакцията ни (на младите тогава) беше точно като вашата. А се оказа че те били даже оптимисти !"

  Много сте прав за 1990, но да не пропускаме една "малка" разлика.
  Онова не беше епидемия и в някаква степен кореспондираше с конспиративните теории, поне от страна на тогава (че и до днес:)) власт имащите - специални служби, партия и намазали от онова време, докато в днешния случай имаме епидемия.
  И дори в много далечни времена, много тежки и опасни епидемии, не са действали в продължение на дълги години.
  По някакъв естествен начин, епидемиите идват, стигат до своя максимум и след това затихват, така че и с днешната това ще се случи.

 75. 75 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#74] от "tsvetko_51":

  За 1990-та теориите изобщо не бяха конспиративни - видяхме с времето потвърждението им.
  Надявам се да сте прав за сегашния случай. Човечеството със сигурност ще оцелее - оцелявало е при по-тежки ситуации - но икономически ще се върнем доста назад.
  По-лесно ще преживеят последиците точно по-бедните страни. Хората там са свикнали да живеят с по-малко и да се радват на малкото което имат. За нашата част от света дори липсата на 16 вида тоалетна хартия се усеща като криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK