Десет дигитални мерки във връзка с коронавируса

Повечето мерки не изискват нормативни изменения, а само ясни правила и организация в публичния сектор.

© Анелия Николова

Повечето мерки не изискват нормативни изменения, а само ясни правила и организация в публичния сектор.Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel. Работил е като съветник към Министерския съвет по въпросите на електронното правителство. Текстът е от блога му.


Поради извънредното положение във връзка с вируса COVID-19 има много мерки, които могат и трябва да бъдат взети. Те са комплексни - здравни, информационни, нормативни, организационни, технически. Надали има човек, който може да даде с увереност пълен списък от мерки, които трябва или не трябва да се вземат. Информацията и ситуацията се променя често, Световната здравна организация публикува общи препоръки.


Аз нямам претенции да разбирам от епидемиология, затова няма да обяснявам за изправяне на криви, да строя математически модели на заразата. Не съм и икономист, че да изчислявам ефекта върху икономиката на една или друга мярка. Но все пак има област, в която мога да дам препоръки - дигиталната. Тъй като приоритетът на извънредното положение е социално дистанциране, т.е. да се минимизират контактите между хората, информационните технологии предоставят такава възможност, ако бъдат използвани правилно от публичните институции.
Затова предлагам 10 мерки, които институциите могат да предприемат, за да намалят напрежението, за да не спира животът и да не бъдат излагани хора на излишен риск. Повечето мерки не изискват нормативни изменения, а само ясни правила и организация в публичния сектор.


1. Единна информационна точка с въпроси и отговори. В момента Министерството на здравеопазването (МЗ) и МВР публикуват информация на сайтовете си, но тя е или "ето ви една колекция от заповеди, четете", или откъслечна и трудно проследима във времето. Националният щаб няма сайт. Нужно е да има единна информационна точка, към която всички сайтове на институции, включително на Министерския съвет, да водят. На нея да има актуална информация, както и лесна за ориентиране секция с въпроси и отговори. На едно място, а не препращаща към сайтове на Външно, на МЗ и т.н. Въпроси като "трябва ли да си затворя търговския обект" (с възможност за избор на типа дейност и динамичен отговор), какво да правя, ако се прибирам от чужбина, къде да отида, ако имам симптоми, какви са симптомите на вируса, как да използвам електронни услуги и т.н. Може и е редно да бъде добавен и брояч за наличните и използваните тестове за вируса, тъй като това е основен инструмент за контролиране на епидемията. В момента са направени прекалено малко тестове и реално нямаме добра картина върху разпространението.ю


2. Задължително използване на електронно връчване от всички администрации без нужда от квалифициран електронен подпис - Държавна агенция "Електронно управление" поддържа система за електронно връчване, през която може по сигурен начин да се обменят документи между гражданите и бизнеса, от една страна, и администрацията, от друга. Той в момента е достъпен само с квалифициран електронен подпис (за щастие доставчиците на облачни подписи ги пуснаха безплатно за периода на извънредното положение), но трябва и ПИК на НАП да бъде интегриран там спешно. При връчването не трябва да се изисква подпис на самите документи, тъй като те са подадени през система след успешна идентификация (в духа на чл. 22, ал. 5 от Закона за електронното управление).


3. Въвеждане на електронна рецепта. В момента ходенето на лекар е непрепоръчително и затруднено, но хората не спират да боледуват от други неща само защото има вирус. Аптеките пък не могат да продават лекарства без рецепта (а ако го правят - ги затварят). Този параграф 22 може да бъде решен с някаква форма на електронна рецепта. На пръв поглед изглежда, че задача, която не е решена десетилетия, не може да се реши за 10 дни. Но една базова система, в която лекарите влизат с предварително раздадени данни за достъп и описват какво изписват, като го свързват с ЕГН-то на пациента. След това в аптеката (с използване на предварително получени данни за достъп) проверяват през компютър или смартфон ЕГН-то на клиента и ако има издадена рецепта, му дават лекарствата. Разбира се, това са чувствителни данни и защитата на информацията и проследимостта на това кой какво е проверявал трябва да е на ниво. ЕГН-то не трябва да се съхранява в явен вид, а в криптографски трансформиран, за да се избегне рискът от изтичане на данни. Една такава проста система може да бъде разработена бързо с директно възлагане.


4. Регламентирането и прилагането на телемедицината е от ключово значение. За да изпише рецепта, лекарят все пак трябва да се запознае със симптомите. Много лекари го правят вече по телефона или чрез чат приложение, но е редно това да бъде регламентирано ясно, в т.ч. каналите и типовете информация, която се предава.


5. Регистър на бизнесите, засегнати от вируса - Министерският съвет предложи да плаща заплатите на служителите, които биха били съкратени заради извънредното положение. За да може държавата да провежда политика по обезщетяване, трябва да знае кого да обезщети. Бизнесите трябва да могат да се вписват в регистър, посочвайки колко и кои служители подлежат на обезщетяване от държавата. В противен случай процесът ще бъде хаотично размятане на документи, а много хора може и да не разберат и да останат без полагащите им се обезщетения.


6. Служебно събиране на информация за административни услуги - подаването на заявление за услга през системата за електронно връчване е само един от компонентите на отдалеченото обслужване. Всяка институция трябва да спазва изискванията на Закона за електронното управление и служебно да събира необходимата ѝ информация. Това е технически възможно с внедряване на Системата за служебен достъп до удостоверения в RegiX. В кризисна ситуация дежурното оправдание "ама моите правила и подзаконова нормативна уредба не позволяват" могат спокойно да отпаднат.


7. Осигуряване на сигурна среда за отдалечена работа на администрацията. При работа с вътрешни системи е важно те да не бъдат отворени за външния свят, съответно на служителите трябва да бъде осигурена VPN връзка. В противен случай кибератаките няма да закъснеят. Липсата на VPN връзка може да е оправдание служители да не бъдат пускани за отдалечена работа. Поради това такава трябва да бъде изградена спешно.


8. Заседания на колективни органи трябва да могат да бъдат провеждани чрез технически средства (видеоконференции) - както публични такива, така и управителни съвети на дружества и неправителствени организации. Вземането на решения може да бъде удостоверявано от председателстващия заседанието на колективния орган. За това е необходима нормативна промяна.


9. Инициатива за насърчаване и популяризиране на услуги в помощ на населението - много доброволци създават услуги в помощ на населението при вируса - напр. за свързване на хора, имащи нужда от нещо, с такива, които могат да го предоставят. Трябва тези инициативи, често придружени със софтуерни приложения, да бъдат разглеждани от съответен държавен орган и бъдат популяризирани.


10. Дистанционно обучение - тази мярка би била доста по-високо в списъка, но тя вече е въведена. Все пак има доста оперативни и процедурни проблеми, които трябва да бъдат оправяни в бърз порядък. Част от тях са свързани с мащабируемостта на платформите, част - с липсата на ясни правила как да се използват платформите, без това да доведе до хаос.


Има много предложения за мерки и ограничен ресурс, с който те да бъдат изпълнявани. Тук именно е трудната задача по координиране и приоритизиране, за която трябва управленски капацитет. Повечето от предложенията по-горе изискват фокусирани, но минимални усилия и според мен са изпълними и ще помогнат за подобряване на ситуацията.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Habibi
  Habibi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Дистанционно обучение - тази мярка би била доста по-високо в списъка, но тя вече е въведена".
  __________________________________
  Това всъщност е показателен пример за пожелателно мислене. Мярката е въведена само в бодряшките ТВ репортажи, на практика не функционира почти никъде. Ученици и студенти са в щастлива ваканция, учители и преподаватели също (малцина се чудят как всъщност да с вършат работата), годината ще е де факто провалена, де юре - успешно завършена благодарения на фиктивно отчетено "дистанционно обучение". Обществото ще излезе от ситуацията с една идея по-тъпо, отколкото досега.

  Представете си Сизиф като хоум-офис уъркър ...
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на gelada55
  gelada55
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Не рабирам защо слагате минуси на Habibi (2). Той е напълно прав. Доскоро работих в образованието - почти нито една нова електронна платформа не е тръгнала навреме и успешно, а и след това винаги има проблеми - ужас за директори и учители. Така е и сега. Министър Вълчев казва, че няма нито един сървър който да може да поеме толкова много заявки. Пък аз се сещам за Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, Instagram и т.н.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "Habibi":

  моето дете всички деца около нас са всеки ден на дистанционно обучение и смея да кажа върви прилично

 10. 10 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 810 Неутрално

  на Google virtual classroom работят

 11. 11 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Първа точка е абсолютно важна.

  Кризисния Щаб и досега няма собствена страница и няма как да се "пие вода от извора". Трябва да се преразказват статии от вестници, интервюта, а журналята едно разбрали, друго не и се създава ненужен информационен хаос.

  Трябва да има "истина от последна инстанция". Един вид "Държавен Вестник" за решения и мерки на Кризисния Щаб.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Прекрасни мерки и предложения, абсолютно неизпълними от текущата ОПГ ГРОБ, маскирани като демократи, а те обикновени крадци и комунисти.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Браво на Божидар! Все разумни, все намаляващи контактите предложения. И всичките вече се прилагат отдавна или от скоро по света. Въпросът е дали има готовност и желание за прозрачност от страна на чиновниците, желание за улесняване живота от тези които могат Да го улеснят. Рецептите например могат да се пращат по имейл до аптека, готов ли е лекарят да се откаже от два лева плащане от болния? И три минути безплатно по телефона?

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  От това което гледаме последните няколко дни оставам с впечатлението, че експертизита и начин на мислене на Щаба е от преди точно 100 години - някъде около 1920-та.
  Газ, чорапи, наметало и тук таме боб и консерви.
  Дали хората около Годжи и той самия си дават сметка, че навън е 2020-та?
  Много Данни, Интернет на Нещата, Изкуствен Интелект дали имат някаква минимална представа какво означават тия неща и как могат да се използват?
  Изглеждат уж умни, съвременни хора. Без бузесдтия Каскет, той горикия си живее в собствен филм.
  Да им дам подсказка:
  С един набързо сглобен сайт могат да получат представа къде се разпространява гадинката по територията само за няколко дена сед като го пуснат.
  Това е Интернет на Нещата.
  При тая тотална окупация на общественото съзнание от темата ще се намерят достатъчно рецепиенти които да попълнят симпотматичен въпросник - температура, сухата кашлица, пътуване в последно време и пр. Ще получат хиляди отговора съвсем доброволно.
  Това е Много Данни.
  И защото ще има и много фалшиви, бъзикащи се, опитващи се да ги заблудят да не бягат при бръснатите кратуни Интееда ги ловят, а да помолят студент от ФМИ на СУ да им спретне едно алгоритъмче да им отсява фалшивите с достатъчна надеждност.
  Това пък е Изкуствен Интелект.
  До няколко дена ще имат що годе карта на територията, която да ги насочи къде да хвърлят ресурсите.
  Тука изобщо няма да питаме за здравни сървери и софтуери, където са откраднали повече от 100 млн лева и не стават абсолютно за нищо, ама продължават да тормозят джипитата да набиват данни и би трябвало да ги ползват точно при такива кризи.
  А би някой знае ил щаба на Годжито има ли сайт? И що ни четат всяка сутрин частично сводките от СЗО, които са на два клика разстояние за всеки който иска да си ги прочете?


 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#4] от "gelada55":

  На Microsoft Teams сме. Платформата работи, ама учителите вече 3 работни дни (не знам дали са използвали двата почивни преди това) не могат да я разгадаят. Ползват основно чата - учениците трябва да се появят там около времето на часа по програма. И правят упражнения по чата. Това е - килийно училище дистанционно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK