Правозащитници: Нападението над журналист е покушение срещу свободата на словото

Представителят за свободата на медиите в ОССЕ и Българският хелзинкски комитет призоваха МВР и прокуратурата да разкрият незабавно кой поръча и извърши побоя над Слави Ангелов.

© "Фейсбук"

Представителят за свободата на медиите в ОССЕ и Българският хелзинкски комитет призоваха МВР и прокуратурата да разкрият незабавно кой поръча и извърши побоя над Слави Ангелов.Избори 2022

Нападението над разследващия журналист и главен редактор на "168 часа" Слави Ангелов в центъра на София във вторник вечерта предизвика масово възмущение и апел към разследващите органи да открият бързо извършителите.


Още реакции по случая тук.


Арлем Дезир, представител за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ): Осъждам остро нападението срещу журналиста
Осъждам остро насилствената атака днес срещу Слави Ангелов в София. Това е неприемлив акт за сплашване на журналиста, който можеше да завърши със смъртта му. Ангелов е известен с разследванията си на политически и екологични корупционни казуси. Такова нападение срещу пресата не може да се толерира. Ще следя отблизо разследването, започнато от властите. Призовавам ги бързо да разкрият и да пратят на съд виновните.


Български хелзинкски комитет: Побоят буди сериозна тревога, апелираме за бързо установяване на извършителите


Като организация за защита на основните права на човека, каквото е и правото на свобода на изразяването и достъпа до информация, Българският хелзинкски комитет изразява тревогата си от поредния случай на насилие над български журналист, а именно - побоят над дългогодишния криминален журналист Слави Ангелов, нападнат и пребит с метални тръби от неизвестни лица близо до дома си във вторник вечерта (17 март 2020 г.). От огласеното в медиите става ясно, че нападателите са били маскирани, не са ограбили жертвата си и - докато двама са извършвали побоят, трети го е заснемал с мобилен телефон. Тези обстоятелства будят подозрението, че нападението е свързано с журналистическата работа на Ангелов.


Всяко насилствено престъпление е укоримо, но особена е тежестта на тези, чиято цел е да "задушат" журналистическата работа и да сплашват журналистите, за да не огласяват факти и информация. Жертва на едно такова покушение не е само непосредствено пострадалото лице, но цялата журналистическа гилдия и самото право на обществеността да бъде информирана по важните за всички ни въпроси.


Подобни сплашващи деяния имат парализиращ ефект върху журналистическата работа и подронват силно свободата на изразяване в обществото. Поради този техен разрушителен ефект върху тъканта на демокрацията, властите дължат бързо и ефективно разследване, което да установи виновните. Това включва не само непосредствените извършители, но и тези, които са им възложили и съдействали в това престъпно деяние.


Призоваваме разследващите органи при МВР и наблюдаващата прокуратура да проявят енергичност и ефективност за скорошното установяване на всички отговорни лица.


Димитър Сотиров, "Фейсбук": Да ръкопляскаме на Слави Ангелов


Обръщам се към всеки гражданин, който възприема свободата на словото като ценност, по-скъпа от хляба!


Обръщам се към всеки гражданин, който иска журналистиката да бъде глашатай на истината!


Обръщам се към всеки гражданин, който не приема тормоза и посегателствата срещу журналисти, които през последните години зачестиха и стават все по-брутални!


Обръщам се към всеки гражданин, който иска да се чувства свободен в една свободна държава:


Нека нашите аплаузи тази вечер да бъдат за жестоко пребития разследващ журналист Слави Ангелов!


Нека с аплаузи да подкрепим всички медийни професионалисти, които са уволнявани, мачкани, гонени, осъждани заради своята почтеност и морал!


Аз ще ръкопляскам за тях днес. Подкрепете ме!

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK