Надзорът за законност на прокуратурата върху всички отпадна преди 30 години

В една правова държава държавните органи могат да упражняват само толкова и такива правомощия, каквито законът им е дал. Другото се нарича произвол.

© стоп кадър Novini.bg

В една правова държава държавните органи могат да упражняват само толкова и такива правомощия, каквито законът им е дал. Другото се нарича произвол.Андрей Янкулов е бивш прокурор в Софийската градска прокуратура. В началото на годината напусна системата заради несъгласие със случващото се в нея. Бил е зам.-министър на правосъдието (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.). Коментарът му е от профила му във "Фейсбук" и е по повод главния прокурор Иван Гешев и неговата активност по време на пандемията с коронавируса. Заглавието е на "Дневник".


Едно нещо трябва да стане съвсем ясно.


Главният прокурор говори вече няколко пъти за "надзора за законност".
Главният прокурор не осъществява надзор за законност върху дейността на държавните органи и гражданите.


Просто не притежава такова правомощие нито в мирно, нито във военно, извънредно и прочее време.


Имал го е по конституцията от 1971 г. (т. нар. Живковска конституция) Чл. 133, ал. 1 от нея гласи: "Надзор за точното и еднакво изпълнение на законите от министерствата и другите ведомства, местните държавни органи, стопанските и обществените организации, длъжностните лица и гражданите се осъществява от главния прокурор."


В новата конституция такъв текст няма и това не е случайно,


а съвсем целенасочено - да няма подобен надзор.


Според нейния чл. 126, ал. 2 главният прокурор "осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".


Няма и дума за министерства, други ведомства, граждани и пр. Тоест обхватът на надзора за законност от главния прокурор очевидно е намален до дейността на прокурорите, а не на всички в държавата.


Подобен текст като несъществуващия чл. 133 от Живковската конституция няма в новата


и за прокуратурата като институция, ако приемем, че идеята й е била просто "надзорът" да не се упражнява еднолично, а колективно.


Прокуратурата и по Живковската, и по сегашната конституция има правомощието "да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове" (отменят се от други органи) - чл. 133, ал. 4 от Живковската, респективно чл. 127, т. 5 от сегашната.


Това е съвсем различно от "общия надзор за законност", защото ако съвпадаше с него, нямаше нужда това едно и също нещо да бъде разписано по различни начини и в различни алинеи в чл. 133 от ЖК.


Нито едно от другите сегашни правомощия на прокуратурата по чл. 127 от конституцията


не предполага да надзирава дейността на всеки в държавата.


Има правомощие да надзирава само изпълнението на наказанията (а досега не съм чул и една дума за ситуацията в местата за лишаване от свобода, за които именно трябва да говори главният прокурор, защото оглавяваната от него институция трябва да надзирава точно тях) и други принудителни мерки (например принудително лекуване на психично болни). Текстът казва буквално "следи за спазване на законността", но не по принцип и по всякакви начини, каквито намери за добре, защото изрично след "законността" е написано "КАТО:" и са посочени точните й изчерпателно изброени правомощия, само чрез които може да следи за спазване на законността.


В една правова държава държавните органи могат да упражняват само толкова и такива правомощия, каквито законът им е дал. Другото се нарича произвол - всеки с власт може да реши да си прави всичко, каквото му харесва.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  На г-н главния прокурор просто му липсват прожекторите...
  https://clubz.bg/95845-geshev_da_arestuva_koronavirusa

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  И още едно - от Медияпул:
  https://www.mediapool.bg/d-r-ivan-geshev-parviyat-epidemiologprokurorministar-na-republikata-news304814.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Весело

  Гешефта, също като Бойка на времето, се стреми да е обект на позитивно журналистическо внимание. Какво да ги правиш - милУцонери.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 402 Неутрално

  защо се пропуска в кои правителства е участвал? да помогна - Орешарски и Близнашки, знаем с какво са известни и двамата герои!

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 804 Неутрално

  защо се пропуска в кои правителства е участвал? да помогна - Орешарски и Близнашки, знаем с какво са известни и двамата герои!
  —цитат от коментар 4 на bkstoja


  С какво ?

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Чудя се как ли вече Борисов се отнася към избранника си Гешев, който нарежда публично на негови министри да му докладват какви мерки са взели по това и онова?
  Цирк.
  пп. Впрочем, живо се интересувам какво ще е отношението към прокуратурата на политическите партии в следващите избори.

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 684 Весело

  Явно в тъз "Магнаурска школа на правото"-Академията на МВР по конституционно право още изучават формите на държавното устройство и държавното управление по Живковската конституция от 1971 г.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  С чие съучастие каскетът си присвоява правомощия на други власти? Със съучастието на същите тези власти. Тяхно задължение е да бранят независимостта си и разделението на властите, а те удрят чела и строят прокурорска република.

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Интересно!
  От седем статии за денят, три от тях по един или друг начин, катализират отрицателно обществено мнение към право-раздавателните институции!
  ..................
  Известно е че Прокопиев си има някакви търкания с прарораздаването, но е добре да се намери баланса! Ефектът на бумеранга не е изключен!
  Slow down pals!

 10. 10 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Той колегата добре го е казал, но за да влезе тази идея между ушите на субекта, за когото се отнася написаното, отсреща си трябва да има юрист. Да, Гешев е юрист по диплома, но по дух е много далече от това призвание. Та, Янкулов: "За какво ли се хАбиш?"

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Клуб Z, Медияпул, ОфНюз и Фрог също ли са на Прокопиев?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Ха-ха!
  Да не ме изкараш комунист или привърженик на Боко и протежетата му?
  ..................
  Търси какво е общото в изброените от тебе медии!
  Има интересни допирни точки!

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Бързо търчи да докладваш където трябва за вражеска агитация и пропаганда и за създаване на антидържавни и антиправораздавателни настроения.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  защо се пропуска в кои правителства е участвал? да помогна - Орешарски и Близнашки, знаем с какво са известни и двамата герои!
  —цитат от коментар 4 на bkstoja


  "През 2014 г. той беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. В последвалия го кабинет на Бойко Борисов Янкулов беше зам.-министър на правосъдието по времето, когато ведомството се ръководеше от Христо Иванов "
  "С Конституцията от 1991 г. част от правомощията на главния прокурор са премахнати, като за сметка на това се увеличава неговата независимост. Мандатът му е увеличен на 7 години и той вече се назначава от Президента по предложение на Висшия съдебен съвет, като не носи отговорност за действията си, освен в случай, че извърши престъпление.[1]

  "Главният прокурор ръководи прокуратурата, организира и разпределя работата на своите заместници, назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура и в администрацията на главния прокурор и издава инструкции и дава указания относно дейността на прокуратурата. "
  "Лично извършените или възложените на съответните органи проверки от прокурора се извършват в двумесечен срок, който при необходимост може да бъде удължен еднократно от административния ръководител на съответната прокуратура с един месец. Прокурорът се произнася по материалите от проверката в срок до един месец от получаването им."
  Кое тук е НЕЯСНО на БИВШИЯ "ПРОКУРОР" ЯНКУЛОВ ????

  Разпорежданията на прокурора, издадени в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и гражданите.

  Държавните органи, юридическите лица и длъжностните лица са длъжни да оказват съдействие на прокурора при изпълнение на правомощията му и да му осигуряват достъп до съответните помещения и места.

  В рамките на своята компетентност и в съответствие със закона, прокурорът може да дава задължителни писмени разпореждания на полицейските органи.

  Прокурорът протестира и иска отмяна или изменение на незаконосъобразни актове в срока и по реда, предвидени със закон. Той може да спре изпълнението на акта до разглеждането на протеста от съответния орган, ако това е предвидено със закон "

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  От къде да знае главния, че надзорните му
  правомощия се свеждат само върху прокуратурата ? Да не би да чете конституцията или пък да я познава ?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":

  "Известно е че Прокопиев си има някакви търкания с прарораздаването"

  По-скоро е известно, че Иван Гешев си няма понятие от съвременно правораздаване! Отрича разделение на властите, давност за него няма!

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Време беше някой да му каже на т.нар. главен прокурор, че се държи като дерибей, че е неадекватен, а както е видно - нарушава конституцията.
  Поздравявам Андрей Янкулов за доблестта му и смелостта да казва истината - с компетентност и с аргументираност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":

  Всичко, което си написал, потвърждава написаното от г-н Янкулов.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  В Медиапул имаше и статия от Иван Костов, в която подкрепя мерките и действията на правителството и кризисния щаб, ама нея не я разпространявате.

 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":Ха-ха!Да не ме изкараш комунист или привърженик на Боко и протежетата му?..................Търси какво е общото в изброените от тебе медии! Има интересни допирни точки!
  —цитат от коментар 12 на Tzar Vova Josei-ki


  Естествено. Ти вече си гербераст, тиква, милиционер, каскет, фурашка и пожарникар.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  "В Медиапул имаше и статия от Иван Костов, в която подкрепя мерките и действията на правителството и кризисния щаб..."

  Аз също подкрепям мерките на правителството и кризисния щаб и ги спазвам.

  Би ли обяснил какво общо има художествената самодейност на Гешев в случая?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  Що така реагираш? Колегата изказа някои свои наблюдения, които впрочем са абсолютно верни, а ти го нападаш като типичен трол.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alarmstufe: Rot":

  "Ти вече си гербераст, тиква, милиционер, каскет, фурашка и пожарникар."

  Примитивното ти интригантстване не върши работа. Аз отговарям на всеки постинг според написаното в него, а не според това, в кой "отбор" е пишещият.

  Манталитетът на "фьен" ми е чужд, ако си забилязал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Просто ми прави впечатление, че едни статии разпространяваш, а други не.. В зависимост от това дали в тях има възможност да се плюе по управлението или не.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alarmstufe: Rot":

  "Просто ми прави впечатление, че едни статии разпространяваш, а други не."

  Аз влизам във форума, за да коментирам текущите събития; ти и такива като Евлампи и Тюфлекчията влизате във форума, за да коментирате "умнокрасивите" (един термин, измислен от вашата съмишленичка Велислава Дърева), които не са съгласни с простотиите на властта.

  Ако си забелязал, при всичките ти СТОТИЦИ опити да ме уязвиш досега не бях реагирал нито веднъж. Смятам и занапред да поддържам социална (санитарна, ако предпочиташ) дистанция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  мене и фактор ме кефи.

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  А дали си забелязал, че никога не нападам пръв, и че моите коментари са винаги отговор на нападки срещу мен.
  Виждам как се отнасяте по-горе с колегата Tzar Vova Josei-ki и понеже съм усещал същото отношение към мен, затова реагирам. Това не е интригантстване, още по-малко примитивно.
  Това, че истината те нервира си е твой проблем.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#26] от "mihail_p":

  "... мене и фактор ме кефи."

  Не и откакто се превърна в рупор на властта, в новото Работническо дело.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#13] от "spiegel":


  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":Бързо търчи да докладваш където трябва за вражеска агитация и пропаганда и за създаване на антидържавни и антиправораздавателни настроения.
  —цитат от коментар 13 на spiegel


  Някои - докладват
  Някои - им докладват
  Някои - гледат сеир

  Има си хора за всичко!
  Вие от кои сте?

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#20] от "Alarmstufe: Rot":

  Тоя път доста хора сме го минали :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#12] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Сега разбираш ли каква секта са умнокрасивците, не можеш да проявяваш самодейност и да мислиш особено по критични за задругата въпроси, квото спусне Норман Радев на тимуровците се бичи до откат, иначе следва низвергване :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  От Гешев друго не сме очаквали.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#31] от "Saint of Me":

  Щом мен можаха да отвратят, прави сметка...

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Абе, Гешев дали е чел Конституцията. Питам, щото непрекъснато я нарушава.

 35. 35 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Янкулов, ставаш жалък, за съжаление. А беше доста симпатичен като зам. министър на правосъдието. Това, че имаш лично отношение към някой, който те е накарал да напуснеш системата, не означява, че трябва да плюеш цялата система, защото ставаш като плеядата бивши прокурори, които плюят колегите си след като напуснат - Дончева, Атанасов, Екимджиев, Иван Петров. Не бива да ставаш част от този жалък отбор, защото си с класи над посочените.
  А по същество, идеята не е прокуратурата да нарушава конституцията, защото няма как това да стане, а точно да следи за незаконосъобразни актове на администрацията, които може единствено да протестира пред съда - ето пак съда решава, а не "безконтролната" прокуратура. И не се хващай дребнаво за думите "надзор за законност" защото смисъла за този, който е добронамерен е съвсем ясен.
  Хубав ден и бъди здрав.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  "Абе, Гешев дали е чел Конституцията."

  Чел е тази от 1971 г. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#33] от "Alarmstufe: Rot":

  Беше впечатляващо, на тебе да ти викат 'гербаджия' и там дежурните им глупости съм си търкал очите да не би да сънувам

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#26] от "mihail_p":"... мене и фактор ме кефи."Не и откакто се превърна в рупор на властта, в новото Работническо дело.
  —цитат от коментар 28 на Norman Granz


  О да, забравихме че дневник стана дума.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#31] от "Saint of Me":Щом мен можаха да отвратят, прави сметка...
  —цитат от коментар 33 на Alarmstufe: Rot


  ++ и мен

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 40. 40 Профил на George Velkov
  George Velkov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Андрей Янкулов е напълно прав. ИГ си присвоява правомощия, които не притежава. Ако разходите по тази несвойствена, незаконна дейност са значителни (не е трудно да се определи при желание), 219, ал. 3 отвсякъде. Дисциплинарната отговорност дори не се обсъжда. Що не вземе всеки от вас да се самообяви за премиер и да действа като такъв с отпуснатите му държавни пари ? Шерифът на народа силово следва да бъде възпрян. Археологичният обект софийски затвор и бай Ставри са в очакване. А всички вие къде сте ?!

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Със сигурност Гешев , Бараб Ганьос и Цветанът на мисълта не са чели коституцията . Съмнява ме и пекинската патица

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Прокуратурата - най-прецизният инструмент на " ПРЕХОДА " на преходниците , особено по темата за самосезирането…...

 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  защо се пропуска в кои правителства е участвал? да помогна - Орешарски и Близнашки, знаем с какво са известни и двамата герои!
  —цитат от коментар 4 на bkstoja


  На Близнашки и Бойко.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK