Битката за икономиката също е битка за живот

Битката за икономиката също е битка за живот


Иво Прокопиев е съиздател на "Дневник" и "Капитал". Коментарът му е препубликуван от "Капитал".


Вече живеем в перфектната глобална криза, със сигурност най-знаменателното социално и икономическо събитие от Голямата депресия насам.


Начинът, по който се управлява кризата в България, е притеснително едностранен, без отчитане на много други по-сериозни социални и икономически измерения, които могат да доведат до катастрофален срив на икономическата система, ако не се вземат спешни икономически мерки. Битката за работните места и икономиката също е битка на живот. Тази тема обаче почти отсъства от официалната комуникация, а е основна навсякъде по света.
Позицията на правителството, изразена от премиера Борисов, че няма да използва бюджета и държавата няма да тегли нов дълг за подкрепа на бизнеса и икономиката, за да не натоварва идващите поколения, е много погрешна и пряко уврежда бъдещето на същите тези поколения.


Какви са изходните предпоставки


Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса. Смъртността в развити държави като Корея, където има достатъчно статистика, е 0.6%. В България смъртността вероятно ще е по-висока, но не драматично. Това означава, че според различните сценарии ще починат няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора над 60 години с различни други заболявания.


Отчитайки скоростта на разпространяване на заразата в Италия и Испания, най-тежко ще бъде положението в края на април, май и началото на юни. Тогава е възможно да има ситуация, в която около една трета от работната сила да е болна.


Смъртността зависи от изглаждане на кривата на нарастване на броя на заразените, за да може да се вместят в капацитета на здравната система. Ключово за управление на кризата освен хигиената и изолацията е тестването. Тестването позволява ранно идентифициране на клъстери от заразени и тяхната изолация. Осигуряването на достатъчно и достъпни тестове за масово тестване е една от очевидните слабости в управлението на кризата досега, защото няма достатъчно обективна информация.


Кризата е социална и икономическа, а не само здравна


Глобалната криза, породена от вируса COVID-19, далеч не е само здравна. Разкъсани напълно са глобалните вериги за търговия и доставки. Цели индустрии като авиопревози, самолетостроене, туризъм, редица услуги са напълно унищожени. Други като финансов сектор и автомобилостроене са в много силен стрес. Капиталовите пазари са сринати. Много водещи световни компании вече са загубили над 50% от стойността си.


Допълнителен шок в световната икономика внася ценовата война между Русия и Саудитска Арабия за пазарен дял при нефта, което доведе до безпрецедентно ниски цени на нефта и природния газ. Само по себе си това би било основание за дефлация и глобална криза, а в допълнение на вируса прави кризата наистина перфектна.


На практика вече е сигурно, че световната икономика ще влезе в рецесия през второто тримесечие на тази година.


Къде е същинският проблем


Всичко в икономиката се създава и съществува, за да бъде потребено, да задоволи някаква нужда. Мерките, които се прилагат при борбата с вирусната пандемия, насилствено ограничават потреблението. Пазарите на редица продукти и услуги и свързаните с тях потребителски навици са напълно разрушени. Социалната изолация удря жестоко съвкупното търсене, а оттам и веригата на добавена стойност. Вторият косвен ефект в България е насажданият страх. В много предприятия работниците просто не се явяват на работа. Стоенето вкъщи намалява значително наличието на работна сила. Като се добавят нарушените доставки от Китай, Италия и другите проблемни държави, блокираното кредитиране, прогнозите са за най-лошо тримесечие в икономиката на ЕС от времето на Втората световна война. Дойчебанк очаква спад през второто тримесечие средно в европейските икономики в размер на 25% от БВП. В България спадът вероятно ще е значително по-голям, защото страната ни прилага доста твърд вариант на ограничителните мерки срещу вируса.


Основните сценарии засега предвиждат рязко възстановяване през трето и четвърто тримесечие (т.нар. V shape recovery).


За да се реализира това възстановяване обаче, икономиката трябва да съхрани потенциала си и ключовите й инфраструктури - финансова, енергийна, транспортна, социална, както и човешкият капитал, да са в добро състояние след ужаса на второто тримесечие.


Към оцеляване по време на второто тримесечие са насочени


безпрецедентните мерки на правителствата и централните банки на водещите икономики.


Великобритания обяви 330 млрд. паунда правителствени гаранции за задълженията на фирмите към банките плюс неограничена ликвидност за финансовия сектор от централната банка. Франция обяви 300 млрд. евро гаранции за фирмените задължения плюс 45 млрд. евро отстъпени бюджетни приходи от социални осигуровки и данъци. Испания обяви 100 млрд. евро гаранции за фирмени задължения плюс пакет директни данъчни стимули. До момента държавите от еврозоната са обявили финансови стимули за над 1 трилион евро. Не споменавам САЩ, Япония и Китай, където мерките отдавна надхвърлиха няколко трилиона.


Най-важното в момента е кризата да не прерасне във финансова. Ясно е, че нито една фирма няма да е в категорията изряден длъжник през април, както и нито една банка няма да отговаря стриктно на засегнатите регулации. Затова от правителства и централни банки се приемат радикални координирани мерки за гарантиране на задължения, регулаторни облекчения и капитализиране на ключови сектори. Целта е стопанският оборот да не спира и да се избегнат верижни фалити.


Какво може да направи България


България е държава с валутен борд и няма функция "кредитор от последна инстанция". Затова централната банка не може да обещае "неограничен ликвиден ресурс" като в другите държави. У нас тази роля на кредитор от последна инстанция частично играе държавата чрез своя бюджет. И това е единственият наличен мощен инструмент.


Ниският публичен дълг и ниската обща задлъжнялост позволяват на държавата да гарантира всички плащания на лихви и главници на фирмите и домакинствата към банките за второто тримесечие. Това би запазило банките в кондиция и би съхранило частично и потреблението, и работни места. Банките са ключовият партньор на правителството за ограничаване разрастването на рецесията и съхранение на потенциала за бързо възстановяване. Те познават икономиката най-добре и имат нужния капацитет да прилагат икономически мерки.


Чрез емисия на нов дълг бюджетът би могъл да даде


данъчни облекчения в най-чувствителните области - ДДС, корпоративен данък и осигуровки.


Облекченията трябва да са обвързани с условия фирмите да ограничат максимално идващите масови съкращения. Справедливо е тежестта на запазване на работните места при практически спрян бизнес да се разпредели между държавата, работник и работодател и всеки да поеме част от болката.


Отново чрез емисия на дълг държавата би могла да подкрепи банковия сектор чрез БНБ. Държавата може да направи допълнителен депозит в управление "Банково" на БНБ и чрез него централната банка би могла да предостави ликвидност и капитал на банките в случай на нужда. Както банките по отношение на фирмите, по отношение на подкрепата за банките БНБ е правилният партньор на правителството, защото познава финансовия сектор в детайли и има нужния капацитет.


Депозитът на държавата в управление "Емисионно" (валутния борд) трябва да остане неприкосновен, съответно ще останат неприкосновени и резервите на борда, което също е ключово.


Горните мерки са далеч от финансовата базука, която наблюдаваме в развитите държави, но са максимумът, който правителството може да направи без подкрепа отвън. Държавата би могла да мобилизира между 10 и 20 млрд. лева гаранции и нова ликвидност, или около между 10 и 15% от БВП, което кореспондира, но е по-скромно от мерките, предприети във Франция и Испания, като процент от БВП.


Тази криза показва много ясно какво е предимството да си част от еврозоната.


Държавите там все още не са прибегнали до мощния спасителен механизъм, който беше създаден за реакция при кризи през 2012 г. - Европейският механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, ESM). ESM е фонд, който разполага с 410 млрд. евро свободен лимит и който може координирано да активира програма на ЕЦБ за неограничено инжектиране на ликвидност в затруднена държава.


Ако в момента има национална кауза, тя е България - дори и с цената на държавно финансиране за проблемните банки - да изпълни условията (докато все още може) и спешно да стане част от Валутния механизъм и Банковия съюз на ЕС. Това автоматично би й дало достъп до ликвидност от Европейската централна банка и другите спасителни механизми на еврозоната.


Кризата, която ни връхлита, e мощна и всеобхватна. За да я направим кратковременна, трябва много бързо да се вземат правилни решения за много пари. Нужна е компетентност, но и решителност. Не и време за доктрини и идеологии, а за работещи решения. При подобна дискусия през 2009 г. не бяха взети нужните мерки за подкрепа на икономиката и тя никога не се върна към нивата на растеж отпреди финансовата криза. Много от собствениците на бизнес фалираха през 2009 и 2010 и заедно с хората си тръгнаха по света да търсят работа. Сегашната криза е по-страшна. Дано сме си научили урока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Натъкнах се на случаен пост във Фейсбуката: 😜

  "Къде сте вий, милионери родни, свидни? Къде сте, приватизатори, реформатори, императори, милионери от прехода, медийни магнати, меценати, банкери, индустриалци, бизнесмени, собственици на хотели, вериги, лафки и спортни клубове?

  Джорджо Армани дарява 1.25 милиона евро за борба с коронавируса.
  Кристиано Роналдо превръща хотелите си в болници и поема всички разходи за медицински процедури и заплащане на лекарите.
  Бил Гейтс дарява 10 милиона долара.
  Бившата китайска тенисистка Ли На дарява 3 милиона юана.
  Донатела Версаче дарява 143,400 милиона долара към китайския Червен кръст.
  Джак Ма дарява 100 милиона юана.
  Италианският „Интер” дарява 100 хиляди евро на местна болница.
  Италианската банка Intesa Sanpaolo дарява до 100 милиона евро.
  Френската компания LVMH (марките Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon) дарява 2,8 милиарда долара.
  Нападателят на „Наполи” Лоренцо Инсиние дарява 100 000 евро на болниците в Неапол.
  Центърът на „Юта Джаз” и френския национален отбор Руди Гобер дарява над половин милион долара на САЩ и Франция и за служителите, засегнати от коронавируса.
  Доменико Долче и Стефано Габана финансират международния университет „Хуманитас” в Милано за изследване на коронавируса.

  Къде сте, успели и преуспели български патриоти?"

  😀😀😀😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  Всеки държавник знае, че ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА първо трябва да пребори СПЕКУЛАТА, ЧЕРНАТА БОРСА И МАРОДЕРИТЕ !!!
  Така се защитават и хората и икономиката !!!
  А дори и герберастите знаят, че ние нямаме такъв нарочен закон !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 571 Неутрално
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivpetr":

  За съжаление тези от които зависи едва ли ще я прочетат.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Това е предложението в Проект за Второ гласуване наЗ А К О Н
  за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание
  ...."Чл. 14. До отмяна на извънредното положение управляващите органи на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове имат право да:
  1. изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза по смисъла на чл. 2, т. 21 от Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 година за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза, за изменение на регламенти (ЕС) № 1296/2013, (ЕС) № 1301/2013, (ЕС) № 1303/2013, (ЕС) № 1304/2013, (ЕС) № 1309/2013, (ЕС) № 1316/2013, (ЕС) № 223/2014 и (ЕС) № 283/2014 и на Решение № 541/2014/ЕС и за отмяна на Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012 (ОВ, L193/1 от 30 юли 2018 г.), включително да увеличават размера на договорената безвъзмездна финансова помощ;
  2. отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения;
  3. увеличат общия ресурс по операциите над одобрените от комитета за наблюдение по схемите, по които са допустими мерки, в условията на извънредни ситуации и при хипотезата на т. 1.
  (2) При обявяване на процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ срокът по чл. 44, ал. 4 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове се намалява преценка на ръководителя на съответния управляващ орган. В условията за кандидатстване по съответната схема, утвърдени по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, се определя новия срок.
  (3) Сроковете при процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, определени в нормативния акт по чл. 28, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, може да се намалят по преценка на ръководителя на съответния управляващ орган. В условията за кандидатстване по съответната схема, утвърдени по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, се определя новия срок.
  (4) По всички въпроси от компетентността на Комитета за наблюдение по съответната програма може да се вземе неприсъствено решение. Ръководителят на съответния управляващ орган може да намали сроковете, приложими при процедура за неприсъствено вземане на решение, определени в нормативния акт по чл. 15, ал. 2 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Членовете на Комитета за наблюдение се уведомяват за намаляване на съответния срок с изпращане на проекта на решение и документите към него.
  (5) Безвъзмездна финансова помощ се предоставя директно на кандидат, одобрен от комитета за наблюдение на съответната програма, чрез приемане на неприсъствено решение по мотивирано предложение на ръководителя на управляващия орган на програмата.
  (6) При условията на ал. 5, Комитетът за наблюдение по съответната програма взема неприсъствено решение, с което включва в индикативната годишна работна програми процедури, свързани с извънредното положение и одобрява критериите, използвани за подбор на операции, необходими, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, включително такива, свързани с отбраната и сигурността.
  (7) Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на кандидат, който в определен от ръководителя на управляващия орган срок отговори на одобрените критерии.
  (8) Разпоредбите на чл. 26, ал. 3, ал. 5 и ал. 8 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове не се прилагат."
  Изводите си ги правете сами кой и как ще разпределя евро и чисто нашите пари.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Аз мисля РМД приватизаторите да върнат заграбеното първо.
  И второ отново реват на държавата да ги спасява и да грабят.
  И трето точно такива тотални мерки в България не са приложими. Трябва само два-три сектора да се подпомогнат.

 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Иво Прокопиев правилно размишлява, но е от сега ясно, че гербажиите въобще не им минава и през ум, че жертвите на икономическата криза ще бъдат много повече от жертвите на вируса. Ясно е, че ако сега не се вземат нужните мерки за подкрепа, България никога няма да се възстанови от кризата, защото отливът на работна ръка от тук ще бъде чудовищен този път, след като отмине епидемията.

  Начинът, по който гербаджиите размишляват е виден от проекта за изменение на ЗКПО, който казва на бизнеса - знаем, че няма да имате печалба, но ще плащате!!!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1337 Весело

  Ихааа, тежката артилерия задумка по жадуващите да разрушат икономиката и да въведат прокурорска монархия гербаджии :)

  Много добре е написано междудругото, фаща, определено личи силна пърсюейдър школовка, жалко че фоновия умнокрасив шум на Ступид Америкъни и ко е толкова покъртително зле че смъква ефективността която иначе би имало

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Значи заемите на соца били вредни, заемите на демократична България били полезни. Ясно.

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Каквото беше, няма да е същото за известно време, тежки години напред, но от друга страна, се отварят много възможности за хората, които имат очи да видят възможностите да се издигнат, както не биха могли в обикновените времена :)


 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса." - не, няма. Това са прогнози само. Ако всички спазват дисциплина, няма да пострадаме зле.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#8] от "Saint of Me":

  я земи млъкни като не разбираш.
  че почваш да изплискваш ведрото.
  седи си където си седиш и не дразни.

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#11] от "Slick":

  Всъщност има по голяма вероятност да са прави, тъй като този вирус ще се повтаря на вълни.. Тоест това е само първата вълна, а колко ще има.. Зависи..

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  нищо не ти е ясно.

 15. 15 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 407 Неутрално

  безспорно е правилно заглавието, защото трябва и да се яде...без храна, няма живот, а без икономика няма храна.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#12] от "mihail_p":

  Видях заглавието и автора, живо си представих превъзбудения лай на гербо-комунарските собаки.

  И, както се вижда, те и този път няма да ме разочароват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#12] от "mihail_p":

  Ама добре е написано, даже много, не си ли съгласен?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Добре де, няма ли кой да каже колко от работещите българи към днешната дата са принудени от заповед да си останат у дома? Едва ли е кой знае колко сложен въпрос.

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  е на тея им се вика на всяка
  манджа мерудия. ама
  аз всеки месец трябва да кихам
  155 лева осигуровки, които
  за 3 години се увеличиха от 115.
  не разбрах що. това са 30% увеличние.
  така че малко им да бъдат нарични
  с какви ли не имена.
  тоя път ама никак няма да им се церемоня.

 20. 20 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да определено предложенията в статията са полезни , НО Боку Б е основно ПОПУЛИСТ-ТАРИКАТ , за него сега най-важното е да се задържи на власт , добре осъзнавайки , че друг негов мандат е минимално вероятен , от тук защо да се грижи за годините след този му мандат - това да го мислят следващите ! Проблема е във фалшифицираният избирателен вот - водещ до фалшиви политици работещи за всичко друго , но не и за народа! БЛОКИРАНЕ НА НС КОГАТО СЕ ПРОМЕНЯ ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН - НА 100% МАШИННО ГЛАСУВАНЕ - ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПО ЕФЕКТИВНО И ОТДАЛЕЧЕНО ОТ МАФИЯТА УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Изключително тежки времена доживяхме!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Да определено предложенията в статията са полезни , НО Боку Б е основно ПОПУЛИСТ-ТАРИКАТ , за него сега най-важното е да се задържи на власт , добре осъзнавайки , че друг негов мандат е минимално вероятен , от тук защо да се грижи за годините след този му мандат - това да го мислят следващите ! Проблема е във фалшифицираният избирателен вот - водещ до фалшиви политици работещи за всичко друго , но не и за народа! БЛОКИРАНЕ НА НС КОГАТО СЕ ПРОМЕНЯ ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН - НА 100% МАШИННО ГЛАСУВАНЕ - ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПО ЕФЕКТИВНО И ОТДАЛЕЧЕНО ОТ МАФИЯТА УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 20 на svoboden izbor


  Подкрепям

 25. 25 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Смъртността зависи от изглаждане на кривата на нарастване на броя на заразените, за да може да се вместят в капацитета на здравната система. Ключово за управление на кризата освен хигиената и изолацията е тестването."

  Синтезирано в две изречения! Имаме примера на Китай(изолация) и на Южна Корея(масови тестове, издирване и изолиране на позитивните).

  Това е. Онази английска простотия за "стадния имунитет" да си я натикат в празните глави. Пълна изолация на Великобритания от Европа. Телени огради по френския бряг на Ла Манша и картечни гензда с цел недопускане на континета.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 26. 26 Профил на phj10617155
  phj10617155
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е ефекта на доминото.
  Всичко, което е посочил Прокопиев е необходимо да се направи, защото вече всеки ден е от значение, но има една пречка. Тези, които ни управляват и които са в парламента са определено хора, които са некомпетентни меко казано.
  И тъй като няма да могат да вземат смислени решения , последната част от доминото ще бъдат те, но с всички последици за останалите в България.
  Картината е много песимистична , ще ни трябва дълго време за възстановяване..........

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Най-после стана ясно защо Германия и Франция подпалиха "вирусната" психозата по света! Целта е да ударят икономиката на САЩ (и Великобритания) и съответно Тръмп да загуби следващите избори! Това че Германия и Франция също ще пострадат,Меркел и Макрон не ги интересува,защото следват вечният селяндурски принцип:"Може и на мене да ми е зле,но е важно и на Вуте да му е зле!"
  Ако имате друго обяснение - моля,ще го изслушам.

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Много е забавно, как от няколко дни, всички знайни и незнайни пазарни фундаменталисти вкупом призовават да смажат пазарите...

 29. 29 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#19] от "mihail_p":

  "тоя път ама никак няма да им се церемоня"

  Малии, страх 😎

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  “ отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения” ..
  ... и прочие ...
  ——
  Само на мене ли ми се чини, че ще се раздават пари на наши хора?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Господин Прокопиев, някога Кенеди беше казал "преди да попитате какво държавата е направила за вас, си задайте въпроса какво вие направихте за държавата си".

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  В момента, в който Баце клекне и вземе нов дълг, същите тези, които сега апелират за това, ще обърнат плочата и ще ревът, че Боко Тиквата е вкарал държавата в дългова спирала, от която няма излизане, само и само за да запази властта си.
  Помнете ми думата.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Онази английска простотия за "стадния имунитет" да си я натикат в празните глави. Пълна изолация на Великобритания от Европа. Телени огради по френския бряг на Ла Манша и картечни гензда с цел недопускане на континета.
  —цитат от коментар 25 на .NET

  Тунелът да се наводни ли до тавана!?

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  “ Облекченията трябва да са обвързани с условия фирмите да ограничат максимално идващите масови съкращения.”
  ——
  Да го подчертая: “ идващите масови съкращения”. Иначе, предложението е хуманно и разумно, но 2008 показа, че малко държави успяват да го направят на практика. Сега ще стане ясно колко кадърни управници сте си избрали, туй не е Пернишката вода.

  А за наште банки, палете свещички на свети ЕС ... след като преди това сте си прехвърлили влоговете за черни дни на по- сигурно място.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Няколко 10ки хил ще умрат, но ще са предимно възрастни хора_________________________________________Няма нужда да се чете повече. Още един на който чуждият живот не му е скъп. За него е важна икономиката
  —цитат от коментар 21 на nkk81


  Ами ако искаш да ти напише че "аурата на ББ ще попречи на вярващите в него българи да е разболеят" ?

 36. 36 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#33:"Аскет"][/quote]

  Да, по възможност да се минира с морски мини!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 37. 37 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Като му гледам бизнеса на Прокопи, не би трябвало да се кахъри толкова. Не произвежда нищо, а и балъците, дето четат и коментират изданията му няма да свършат, освен ако не измрат от вируса.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 38. 38 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1789 Весело

  И баба и тя така решава проблемите...
  Взема нов дълг...
  Икономикус булгарикус-приватизатиркус. Къде е видната приватизаторка Курнела фон крущовщайн?
  Загрява на тъч линията и чака държавата да вземе заем та да се включи и тя да повряска малко. От умно красиви та на неумно-вресливи.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 347 Неутрално

  1.1% е вече смъртността в Корея и от ден на ден постепенно нараства.
  В Италия е 8.3%.

 40. 40 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 347 Неутрално

  1.1% е вече смъртността в Корея и от ден на ден постепенно нараства.
  В Италия е 8.3%.

 41. 41 Профил на yeoman41
  yeoman41
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В белите държави не ги управляват мутри на конци. Хората мислят за ликвидиране, ако не, то поне смекчаване на последиците за икономиката и хората, съответно. Но не, ние си имаме неграмотна, управляема от други марионетка, чиято далновидност не стига по-далече от усвояване на поредните европейски пари. Уви, нещастна Българийо...
  Настроение - отратително.

 42. 42 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Значи аз ако живея месец за месец ще ме гледат с погнуса като социално слаб и идиот, обаче великите бизнесмени нямат план за оцеляване при три месеца на нула.

 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Я да видим сега, каква попара ни е надробена тук:

  1. „Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса“? И откъде тези проценти, ако смея да попитам?. Аз пък казвам – между 6 и 7% от българите ще се разболеят, а не повече от 2,8% от разболелите се ще се споминат! Почвайте с минусите!

  2. „Допълнителен шок в световната икономика внася ценовата война между Русия и Саудитска Арабия за пазарен дял при нефта, което доведе до безпрецедентно ниски цени на нефта и природния газ. Само по себе си това би било основание за дефлация и глобална криза, а в допълнение на вируса прави кризата наистина перфектна“. Така, така! А я да видим какво казва един таваришч от нефтения бизнес: „Съсобственик на "Лукойл": И в най-страшния си сън не сме сънували, че ще продаваме нефт по 25 долара“ - https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-sasobstvenik-na-lukoyl-i-v-nay-strashniya-si-san-ne-sme-sanuvali-che-shte-prodavame-neft-po-25-dolara - та в тази връзка искаме да попитаме „кой ще гризне дръвцето от тази криза“?

  3. „В много предприятия работниците просто не се явяват на работа“? И кои са тези предприятия, ако смеем да попитаме? Не се казва и не се знае!

  4. „…нарушените доставки от Китай, Италия и другите проблемни държави…“? Какви точно са тези доставки и защо са нарушени? Да не би защото никой не ги иска? М?

  5. „…блокираното кредитиране…“? Кое точно му е блокирано на кредитирането? Това, че никой не иска кредити ли, а банките се чудят как да дадат?

  За да не каже някой, че сме много черногледи или търсим „под вола теле“, не намираме неща, които не отговарят на действителността в тази част за банките, например: „Ниският публичен дълг и ниската обща задлъжнялост позволяват на държавата да гарантира всички плащания на лихви и главници на фирмите и домакинствата към банките“. Нещо повече, ето една новина от днес, от БНБ: „БНБ укрепва системата с мерки за 9.3 милиарда лева“ - http://iconomist.bg/102484-БНБ-укрепва-системата-с-мерки-за-9.3-милиарда-лева , затова не можем да си кривим душата и да казваме на бялото – черно!

  Впрочем, съществуват асиметрични бизнес-стратегии, които позволяват ако не избягването на кризисни ситуации, то поне възможността за посрещането им без особени сътресения!

 44. 44 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  То не е нужно човек да е специалист (икономист, финансист), за да му светне в ума, че сегашното мъртвило, ще се отрази по един-едиствено възможен начин - обедняване. Не се ли работи, какъв друг да е резултатът?
  Пазейки се от короната чрез абсолютната изолация (много е блазнеща за Щаба), няма да забележим как сме се нахакали в другия ад - на разрушената икономика.
  Ако младите не бъдат пуснати да работят (огромното мнозинство ще прекара корона даже без да разбере) и сегашното мъртвило продължи още три месеца, адът на нищетата в кърпа ни е вързан...

 45. 45 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Натъкнах се на случаен пост във Фейсбуката: 😜"Къде сте вий, милионери родни, свидни? Къде сте, приватизатори, реформатори, императори, милионери от прехода, медийни магнати, меценати, банкери, индустриалци, бизнесмени, собственици на хотели, вериги, лафки и спортни клубове?Джорджо Армани дарява 1.25 милиона евро за борба с коронавируса. Кристиано Роналдо превръща хотелите си в болници и поема всички разходи за медицински процедури и заплащане на лекарите.Бил Гейтс дарява 10 милиона долара.Бившата китайска тенисистка Ли На дарява 3 милиона юана.Донатела Версаче дарява 143,400 милиона долара към китайския Червен кръст.Джак Ма дарява 100 милиона юана.Италианският „Интер” дарява 100 хиляди евро на местна болница.Италианската банка Intesa Sanpaolo дарява до 100 милиона евро.Френската компания LVMH (марките Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon) дарява 2,8 милиарда долара.Нападателят на „Наполи” Лоренцо Инсиние дарява 100 000 евро на болниците в Неапол.Центърът на „Юта Джаз” и френския национален отбор Руди Гобер дарява над половин милион долара на САЩ и Франция и за служителите, засегнати от коронавируса.Доменико Долче и Стефано Габана финансират международния университет „Хуманитас” в Милано за изследване на коронавируса.Къде сте, успели и преуспели български патриоти?"😀😀😀😀
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Явно не знаеш, че широко тиражираната новина за Роналдо се оказа партенка, както и очаквах. Предполагам,ч е това е факт за голяма част от останалите дарения, особено тези за милиарди. Добре е човек да помага, но нека започнем от себе си. Ти с какво помогна?

  https://swansphotography.com/
 46. 46 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ихааа, тежката артилерия задумка по жадуващите да разрушат икономиката и да въведат прокурорска монархия гербаджии :)Много добре е написано междудругото, фаща, определено личи силна пърсюейдър школовка, жалко че фоновия умнокрасив шум на Ступид Америкъни и ко е толкова покъртително зле че смъква ефективността която иначе би имало
  —цитат от коментар 8 на Saint of Me


  Замислял ли си се за опцията просто да не коментираш, когато нямаш какво съществено да кажеш?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#46] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  А ти замислял ли си се че не е любимият ти комунизъм та да даваш наклон на хората кво да правят :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 49. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  До коментар [#47] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  „Замислял ли си се за опцията просто да не коментираш, когато нямаш какво съществено да кажеш?“ М?

 50. 50 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#46] от "Барба Ганьос бе техния господар":А ти замислял ли си се че не е любимият ти комунизъм та да даваш наклон на хората кво да правят :)
  —цитат от коментар 48 на Saint of Me


  А ти замислял ли си се, че набеждаването на всяко мое мнение за опит да давам наклон на някого, е всъщност комунистическия пропаганден похват?

  О, извинявай. Ти не мислиш.

 51. 51 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Я да видим сега, каква попара ни е надробена тук:1. „Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса“? И откъде тези проценти, ако смея да попитам?. Аз пък казвам – между 6 и 7% от българите ще се разболеят, а не повече от 2,8% от разболелите се ще се споминат!
  —цитат от коментар 43 на Santos


  А ти отде ги взе цифрите, Айнщайн? А, да, сетих се - от традиционната гербава методология "хвърлям боб и приказвам каквото ми скимне".

  Апропо, на Прокопиев твърдението за 70% вече го застъпват от всякъде. Даже гуруто ви Барба Ганьос така рече. Ти с Барба ли спориш вее, новобранец? 😃😁😃

 52. 52 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#50] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  Чакай да си вържа пионерската връзка от времето когато бях отряден председател, тююю кво гиздаво комсомолче можеше да изляза ама ви се гътнА недоношчето :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 53. 53 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1144 Весело

  Сетих се за стария соц лозунг:
  Минута невнимание-цял живот смърт!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 54. 54 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#50] от "Барба Ганьос бе техния господар":Чакай да си вържа пионерската връзка от времето когато бях отряден председател, тююю кво гиздаво комсомолче можеше да изляза ама ви се гътнА недоношчето :)
  —цитат от коментар 52 на Saint of Me


  Малко нелепо е човек, обявил Тодор Живков за извор на управленски акъл да се мъчи да припише някаква привързнаност към комунизма на някой друг.

  Ма безсилие, кво да правиш.

 55. 55 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса."

  Това как го измисли? Некъв шаман ли те светна?

  "Чрез емисия на нов дълг бюджетът би могъл да даде данъчни облекчения в най-чувствителните области - ДДС, корпоративен данък и осигуровки."

  Айде спри се! Сега ще си проличи дали финансовия ни сектор е силен и устойчив на кризи. Егати тъпото хапче - наливане на пари чрез заеми. Приходите на правителството от данъци спадат, но държавата да дадела отстъпки чрез ДДС и корпоративен данък и осигуровки? А социалната система ще издържи ли? Държавата трябва да провежда антикризисна политика, но и бизнеса трябва да прави същото. За мен първото е орязването на разходите и оптимизиране на дейността. Сега е момента да се намали огромния публичен сектор, който е много неефективен. Знам че идват избори, но трябва да се реже. Огромния публичен сектор бързо ще измука част от резервите. Правителството докато се снишава глупаво, внезапно може да бъде размазано от трепачката.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4502 Любопитно

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса."!?!  Как Прокопиев стигна до подобно всяващо паника заключение/твърдение, е много интересен въпрос, след като нито в Китай, нито в Ю. Корея се разболяха 60-70% от населенията им?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 57. 57 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса."Това как го измисли? Некъв шаман ли те светна?"
  —цитат от коментар 55 на б_еко - върнете стария Дневник


  Ей го ве, самият Барба го каза:

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/borisov-ochakva-se-60-70-ot-naselenieto-na-evropa-da-prekara-koronavirusa.html

  Ами сега?

 58. 58 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса."!?!Как Прокопиев стигна до подобно всяващо паника заключение/твърдение, е много интересен въпрос, след като нито в Китай, нито в Ю. Корея се разболяха 60-70% от населенията им?!
  —цитат от коментар 56 на hamiltonf

  "Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса."Това как го измисли? Некъв шаман ли те светна?
  —цитат от коментар 55 на б_еко - върнете стария Дневник

  Я да видим сега, каква попара ни е надробена тук:1. „Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса“? И откъде тези проценти, ако смея да попитам?.
  —цитат от коментар 43 на Santos


  Обаче на вас наистина ви раздават опорки, а? Ма тоя, дето ви ги е раздавал, не следи картите. Пропуснал е, че сам Барба го каза тва нещо. Тва беше първия човек в България, който го каза.


 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  До коментар [#58] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  Ти колко пъти вече се пререгистрираш бе, трол!? Не ти ли омръзна?! И не ти ли омръзна да мишеш простотия след простотия, и нищо по същество?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 60. 60 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 256 Неутрално

  ПИКливите медии отвърнаха на удара с опорните точки, цирк.

 61. 61 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Треперят като мишки за крадените си пари...

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  До коментар [#25] от ".NET":

  Ами то, искаме, не искаме, стадния имунитет ще се прояви. По-късно, след като голяма част от населението преболедува.

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Прокопиев, имах те за умен човек, ама яко се изложи тука и рЕзко ми падна в очите. Всичко знаеш бе, и колко време ще продължи епидемията и кога ще е пикът и колко процента ще се заразят и колко ще умрат....евала. Цялата световна научна мисъл - и медици и математици си казват че кажи речи нищо не знаят за вируса....наш Прокопи.....ВСИИИИИЧКО.
  Ми купувай там...акции злато петрол....щом толкова добре знаеш тия неща....

 64. 64 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Кво да ти кажа, Иво....по-добре е да мълчиш.....а и ти и акъл ръсиш....((((
  Доброто решение е - събирате се се там всички "Остап Бендеровци" , КРИБ, БСК и т.н. и събирате едни 5-6 милиарда набързо под "знамето" на вожда ви бай Ахмед от ДъПъСъТо на ползу народ и територия-БГ........и така....И е добре наистина да го направите....че от некъде може да избие чивията, не от такива харни хора като мен.....нооо свят кято цвят...та.....)))

 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  Добре съставена статия, но с това ,,Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса.,, не съм много съгласен

 66. 66 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Кризата трябва да се поеме от всички.Държава,бизнес,работници,пенсионери.Както бизнесът иска подкрепа,така и всеки човек в затруднение иска.Работата на властта е да го направи възможно най-справедливо.Човека с просрочена ипотека също иска помощ,за да не му вземат всичко и да се позакрепи за в бъдеще.

 67. 67 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Между 60 и 70% от българите ще се разболеят от вируса. Това означава, че според различните сценарии ще починат няколко десетки хиляди българи
  —цитат от коментар 0 на др Прокопи


  Туй ше да е от същото непео къде преброи 30% млатещи жените си.
  Смъртност от грип и пневмония (без хроничните УНГ) - 18,5 на 100.000 матряла
  https://www.nsi.bg/bg/content/3359/смъртност-по-причини-по-пол-и-възрастови-групи

  Тоя новия грип къде много го рекламират най - много да изравни резултата : 70 х 18,5 = 1300 умряли , и ако са 1% прави 130.000 болни. Реално едва ли ше стигне и 10% от цифрата

  ESM е фонд, който разполага с 410 млрд. евро свободен лимит
  —цитат от коментар 53 на др Прокопи


  ESM има записан 700 милярда капитал, ама 620 не са платени, тъй че бая ше се озори с 400- тях свободен лимит
  https://www.esm.europa.eu/publications/annual-report-2018/financial-report/balance-sheet

 68. 68 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Тук са искат държавата, разбирай обикновенните хора да им платят загубите, други пък правят дарения на апарати за жбдишване, но под условие ако на тях или техен работник му дотрябва да свалят обикновения човек който спасяват да го хвърлят в моргата и да сложат на апарата милионери или неговия работник. Това е нашия бизнес.

 69. 69 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#47] от "Барба Ганьос бе техния господар":

  Трябва да си много "красив и умен " за да неразличаваш числото един милион и стотина хиляди и да се надяваш, че числото един милион е по-малко. А доколко са глупави и нагли хората като теб личи от обидите думички с които си квалифицирал не съгласните с теб. Такива думички и доводи употребяваха и колегите ти Хитлер и Сталин.

 70. 70 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Отлична статия, анализ, препоръка и тема за размисъл.
  Съгласен съм с над 70% от констатациите, а това се случва рядко.
  Икономистите винаги са били хора с рационално мислене.
  Емоциите в кризисна ситуация само вредят.
  Тъпо е отново правителството да търси наш, български начин.
  30 години го правим и се докарахме до последни в Европа.
  Спасяването на икономиката ще спаси и държавата.
  Подкрепа сега ще спести години възстановяване после.
  Държавите подкрепящи бизнеса си ще имат после и конкурентни предимства спрямо другите като нас, дето си пазят резервите за да го крадат свои олигарси после.

 71. 71 Профил на Miloslava Emilova
  Miloslava Emilova
  Рейтинг: 288 Неутрално

  „Хората не се залавят за бизнес с цел да плащат данъци, нито да откриват нови работни места, нито да гарантират стабилност, а за да направят собствения си живот по-добър и по-благоденстващ!"

  Това не е откровение на Прокопиев, а на друг автор в Дневник, но е същината на символ веруюто на градската либерална общност, родом от провинцията и те направо го всмукаха до стволовите си клетки, понеже ги направи безсрамно богати!

  Няма битка за икономиката! Има битка за овладяване на икономиката, но тя е терористичен акт, във всякакъв смисъл!

 72. 72 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#41] от "yeoman41":

  "В белите държави не ги управляват мутри на конци. Хората мислят за ликвидиране, ако не, то поне смекчаване на последиците за икономиката и хората, съответно. "


  В т.нар. "бели държави" въобще не ги управляват добре. Просто имат малко останали пари отпреди плюс големи дългове. Затова на троловете на ДемБГ им се струва, че там се справят страхотно. Но най-лошите примери са точно от т.нар. "бели държави". България и страните от ИЕ се държат що-годе адекватно в конкретната ситуация.

 73. 73 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 291 Разстроено

  Цитат 1:
  "според различните сценарии ще починат няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора над 60 години"
  Цитат 2:
  "Най-важното в момента е кризата да не прерасне във финансова."

  No comment :(

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#42] от "znaya":

  Аа,бизнесмените имат план как да оцелеят,не 3,ами и повече месеци!Катоморадат по-бедните.Налини Прокопи за това пише и това иска.Да не мислите,че ства дума за нешо друго??

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#44] от "inn":

  Много чудно как един мъртвец ше работи,че да генерира БВП...

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#59] от "hamiltonf":

  Стюпито има някаквонпсихично разстройство.Обича да го обиждат,да му се смеят и подиграват.Сигурно се възбужда .Интернет-мазохист.

 77. 77 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Единственото положително нещо в случая е, че кризата идва след дълъг период на растеж. Поради това изливането на трилиони във финансовата система е на практика лесно решение. Трилиони в момента има бол.
  Тези, които знаят къде да ги налеят ще минат през кризата почти без да я усетят. Другите т.е. ние, пак ще почваме отначало. Но пък никой не ни е виновен за изборите, които правим.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 78. 78 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Добре го е написал Иво, за разлика от другите публикации в рубриката "Анализи" а.к.а. "Стена на плача". Няма крайни изрази, няма глупости от тип Дайнов, а само примери (естествено избирателни), но се чете с лекота.
  Естествено не съм съгласен с призива за вземане на дългове за решаване на проблема. Предложението за помощ от 10-20 милиарда за справяне с кризата изглежда доста солено, а и като рязък обрат във философията на автора. Хем се борим за по-малко държава, хем като стане проблем си я викаме да помага. Е нема такива филми. Или-или.
  Разумен ход е държавата да помогне, но не да покрива загубите на 100%, а наистина да помогне. Но не с 10-20 милиарда, а с 3-4, по възможност без голямо задлъжняване. И който оцелее, оцелее, който не, не. Малко помощ, а не социализъм...

 79. 79 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2822 Любопитно

  Прокопиев бе, ти колко респиратора дари на болниците?

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alarmstufe: Rot":

  Не сме САЩ, нито Борисов е Кенеди.

 81. 81 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ramon Asvalda":

  Тъй йе- с короната ше ни къпят доста години наред ,което не успяха да направят със сарсове и прасешки грипове. Тука патардията е по - голяма и се очаква от догодина да ни задължат да се ваксинираме ежегодно поне от три щама на грипа и сарсовете. Глей сеир.

 82. 83 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Кой навремето беше предложил/пробутал Дянков за министър? И какво ли промени същия този човек та сега иска държавата да налива 20млрд лв? Проклятието на постната пица ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 83. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#44] от "inn":Много чудно как един мъртвец ше работи,че да генерира БВП...
  —цитат от коментар 75 на yanne


  Загиват професионални шофьори и любители при управление на МПС. Мярка: слагаме шофирането "под карантина", щото мъртвите шофьори не генерират БВП.
  Падат самолети, пилоти и пътници загиват. Мярка: слагаме летенето "под карантина". Влакове дерайлират. Мярка: "карантина" и на тази дейност. Миньори, електротехници, полицаи, военни... докато стигнем до чистачките и ваксаджиите. За да не умират и да генерират БВП...

 84. 85 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Текстът е смислен.
  Прокопиев е умен човек и си струва да го чуят.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK