Несъобразени утежнения за бизнеса се предлагат в закона за извънредното положение

От една страна държавата призовава: "Не съкращавайте служители, ние ще ви предоставим финансова помощ", от друга страна се готви да наложи авансово внасяне на данъци върху загуба или почти никаква печалба.

© Велко Ангелов

От една страна държавата призовава: "Не съкращавайте служители, ние ще ви предоставим финансова помощ", от друга страна се готви да наложи авансово внасяне на данъци върху загуба или почти никаква печалба.Катя Крънчева е управител на Счетоводна кантора К и К, дългогодишен партньор на редица малки и средни български и чужди фирми, и създател на сайта КиК Инфо - платформа за данъци и счетоводство. Текстът е от сайта й.


Вчера в края на работния ден група депутати от ГЕРБ са внесли предложения към Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание, с входящ номер 054-04-67 от 18.03.2020 г.


В него се предвижда промяна на режима за определяне и внасяне на авансовите вноски за данъка върху печалбата за 2020 година, което практически представлява
натоварване за фирмите в момент, в който другите европейски държави предвиждат мерки за облекчаване


на бизнеса предвид COVID-19.


Промяната се състои в това, че до момента предприятията, които са задължени да внасят авансови вноски за корпоративен данък, сами определят размера му на база на прогнозната си печалба за годината. В година на очакван срив за редица бизнеси, се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 година на всички фирми да бъдат изчислени служебно от НАП на база на 1/2 от печалбата за 2018 година, която бе една добра година с отчетен икономически ръст, без право тези вноски да бъдат променяни при очаквана загуба за годината. Често това ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят от къде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки. Отделно много фирми са били на печалба през 2018 година, но са прекъснали дейност или очакват загуба за 2020. Не е нормално тези фирми да са задължени да внасят авансовото данък върху несъществуващи печалби за 2020 година, нито сега е моментът този режим да бъде променян.


От една страна държавата призовава: "Не съкращавайте служители, ние ще ви предоставим финансова помощ", от друга страна тя се готви да наложи авансово внасяне на данъци върху загуба или почти никаква печалба.


Категорично това не е подкрепа на бизнеса по време на пандемия, а обраното - това е бреме.


Затова предложеният режим на авансовите вноски е изключително несъобразен за малкия бизнес.


По отношение на предложеното удължаване на срокове за годишното приключване трябва да се подчертае, че срокът 31 март в България е прекалено кратък и без аналог в другите европейски държави. Почти никой в другите държави-членки не приключва до 31 март. В същото постоянно се увеличават изискванията към бизнеса с нови и нови справки в периода на годишното приключване (януари-март), когато текат обученията, както за приключването, така и за новостите в законодателството, приети през декември на предходната година.


Затова удължаването на срокът за годишното счетоводно приключване е очаквано и логично решение, не само защото България, а и светът преживяват глобална пандемия. Ако този срок беше в нормални граници, например до 30.06 на следващата година, то при сегашното извънредно положение натискът нямаше да е така голям до степен на невъзможност на подаване на отчетите и данъчните декларации.


В момента много от счетоводителите работят от вкъщи, работата им е забавена, те са заети и с отглеждането на своите деца поради затварянето на детските градини и училищата. В същото време


сайтът на НСИ се срива почти всекидневно и прави невъзможно подаването на отчетите.


Когато сайтът на НСИ се срине по време на попълване на отчета, което става в режим онлайн, това налага прекъсване на работния процес, риск от грешки и като цяло изключително голямо допълнително забавяне на работата при този кратък срок до 31 март, а това създава риск от невъзможност на подаване на отчетите и данъчните декларации на малките фирми, които масово се обслужват от счетоводните кантори в страната.


Повече за предложения нов режим за авансово отчитане за корпоративен данък и удължаването на сроковете поради извънредното положение можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Типично недообмислено, правено "на крак"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Неадекватност от страна на правителството!

 3. 3 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 339 Неутрално

  ГРОБ си е ГРОБ... Видими резултати

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Сега повече от всякога трябва да се подпомогне бизнеса. Иначе всички горин вкупом. А те пак нещо недоразбрали пак нещо него обмислили.
  Мендина работа

 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1805 Разстроено
 6. 6 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Това са неадекватни, селски дебелосери нещастни и некадърни човечета, от които нищо не става!
  От тях става само Гербери !
  Безсрамници!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 7. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Типично недообмислено, правено "на крак"
  —цитат от коментар 1 на neut


  Напротив - много добре са го обмислили. Във взимането на закони в БеГе няма НИЩО случайно.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  В такова кризисно време, най-лошото е да те управляват безхаберници ли, малоумници ли, не знам как да ги нарека.

 9. 9 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не е истина как в това кризисно време си говорим пак за гербери, льотчици, гробари и червени, лилави, подопашници и т.н. и оплюваме всичко около себе си.
  ХОРА, осъзнайте се!

 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 711 Неутрално

  С тази човеконенавистна мутренска секта "на върха", която вместо да помагата на фирми и хора да оцелеят измисля авансово плащане на данъци и които не пускат нищо от корупционната си захапка, свидетелство за което е превръщането на 1,5 милиарден излишък в 3,5 милиарден дефицит само за три дни, нищо добро не ни чака. Пандиктатурата на ГЕРБ и олигархичните кръгове около нея ще ни погребе икономиката, докато през това време ограбят и свежият милиард и половина от Европа за борбата с пандемията. Това са болни мародери-клептомани, морални инвалиди и престъпници, на които не им пука за вас. Вие сте средство за постигане на техните грабежи и мокри сънища за диктатура...

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Позицията на АИКБ - "Авансов данък върху несъществуваща печалба е икономическо самоубийство":
  https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/avansov-danuk-vurhu-nesushtestvuvashta-pechalba-e-ikonomichesko-samoubiistvo
  Наистина ли сред управляващите няма разумни експерти, които да обяснят на Борисов, Горанов & Со, че трябва да мислят мащабно и в интерес на обществото?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4144 Весело

  Катя, освен, че сте и хубава жена, сте написали и хубава статия.
  Поздравления! И се пазете...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Предложи да открият сметка и всички пишещи общи прикозки като теб да извадят от джоба си левчета и да спасяват Пеевски, Киро гела, Иво Прокопиев и който друг милионер решите. Аз и пэвечето бългори не искаме да спасяваме милионери с нашите данаци ДДС и данък общ доход. Ако трябва да помагаме на някой това е здравната система, хората от МВР съкратените от милионерите хора оставащи без никакви доходи, но не и милионерите. Да си продават самолетите и бентлитата за да си помогнат.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1958 Неутрално


  Не е истина как в това кризисно време си говорим пак за гербери, льотчици, гробари и червени, лилави, подопашници и т.н. и оплюваме всичко около себе си.ХОРА, осъзнайте се!
  —цитат от коментар 9 на pak_pitam


  _______________
  (-) човек трябва да е умен и да вижда какво става!

  В Европа вече има директиви как да си спасяват населението, само ГЕРБ вади от бюджета за да дава на олигархията и чуждестранната търговско-банкова окупация! Малкия и среден бизнес окончателно беше заклан от посредствените калинки и ДПС комсомолците!
  Понеже няма кой да пълни хазната вече герберите с радост ще вземат едни около 300 милиарда заеми за да ги дадат на Калфлад да си купи ориз хартия и на банките за да не гонят селяните от ипотекираните апартаменти! А колко ще лапнат частните болници и апетекарските гангстери и врачките могат да кажат....  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално
 16. 16 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а ето и предложението за Румъния

  During emergency state period, the amounts of technical unemployment 75% from gross salary will be reimbursed from Unemployment State fund, but up to the limit of 75% of average gross salary at economy level for 2020 (5.429 lei), meaning not more than 4.071,75 lei.
  The employers who benefit of this measure of reimbursement of technical unemployement are obliged to keep valid employment contracts of those persons for minimum 6 months from the moment of re-starting the activity
  In order to be able to apply for this support, the employers must submit to Unemployent Agency:

  The emergency situation certificate issued by Minister of Economy, Energy and Business Eneviroment
  The list of the persons who will be under technical unemployment

  The reimbursement of the amounts from the Unemployment State Budget will be done within 30 days from the moment of receiving documentation.  Based on the Government Decision, the emergency certificate - obligatory in order to be eligible for support from the State- can be required only by companies acting in the following fields of activity:

  Transport
  Tourism
  Horeca
  Event Organisers
  Advertising
  Private education and connex activities
  Textile, shoes and leader industry
  Services to population

 17. 17 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ето и 3 реда за Хърватска (още неприети, но пък можете да видите нашите предложения)

  ние крепим стабилноста

  ---------
  Three-month deferral of payment of income tax, VAT and salary
  contributions, as well as an additional three-month payment deferral
  in case of continuing crisis. Thereafter, a 24-month installment of
  interest-free debt will be provided.
  In general, no statutory default interest should be charged during
  such grace period. If the COVID-19 epidemic lasts longer than 6
  months suspension of these payments will be provided until further
  notice.

  Employers facing difficulties should receive state financial support
  for wage payments in max. monthly amount of minimum wage per
  employee (HRK 3,250 / approx. EUR 420) in order to prevent layoffs
  during the crisis. This measure should not be applicable to
  employers benefiting from other measures of the Croatian
  Employment Service and other providers under which wage cost is
  eligible costs. Restrictions on imports of labor or employment should
  be introduced for employers benefiting from this measure.

  Employers will not have to observe the requirements for health and
  safety at work compliance, if the employees are working from home.
  The provisions of occupational safety regulations will be applied
  accordingly (to the extent possible)

 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bramasole":

  Има със сигурност ,ма си пазят хляба хората.А и не мисля ,че управляващите ,ще се съобразят с доводите им.Практиката сочи ,че ако по една или друга причина си се накиснал в чиновничеството ,най добрата тактика е траеш си гледаш документално да се защитиш /и псуваш на ум/.

 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Под тази статия очаквах към момента коментари на брой х10 а не по-малко от тези под друга за "мъченика" Домусчиев.

 20. 20 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "sme6ko":


  До коментар [#17] от "sme6ko":

  А ето ти и на японски

  ブルガリア語で書いてください!

 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 629 Разстроено

  Когато цели правителства са съставени от деца и внуци на каскети, текезесари и мързеливи доносници, какво да очаква човек... Те в нормална ситуация са неадекватни, та камо ли в извънредни.. Изборите могат да си ги купуват още 100 години, но простосмъртните има да патим с такива кратуни и калинки докато се гътнем. Някои ще умрат от вируси, а в страната всички ще умрем от (пост)комунизъм и путинизъм...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "alvell":

  пусни си Гугъл

  цифрите са на арабски, останалото е тролене

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Днес ще гласуват куп глупости и ще си резнат клона . Тиквите могат ли да кажат как ще се изхранваме след кризата . Жан Виденов може да ни се стори душичка

 24. 24 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Изстискват хората за да запазят собствените си увеличени от януари заплати.

 25. 25 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "sme6ko":

  Не става въпрос дали мога да си пусна някоя превеждаща платформа,а за това че пишеш в място ,в което разговорите са на български.
  Прояви малко уважение към езика ни и към тези,които го използват.
  Ако толкова държиш да препишеш нещо от чужд език,пусни си ти въпросната платформа,преведи го,редактирай го и тогава го слагай тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK