Все пак извънредното положение не бива да суспендира мисленето

От ключова важност сега са най-вече солидарността и емпатията в обществото.

© Георги Кожухаров

От ключова важност сега са най-вече солидарността и емпатията в обществото.Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Коронавирусът изважда на показ характера и най-интимните убеждения на хората за обществото и света. Това важи и за публичните фигури в България. Възможността да се изявяват медийно в извънредната ситуация се отразява добре на някои от тях и те успяват да излъчват мяра, разум и загриженост за останалите. Други обаче с блеснал поглед веднага заприказваха за "почти военно положение" (каквото и да значи това) и многозначно намекнаха, че демокрацията трябва да бъде суспендирана, защото след вируса можело да няма кой да гласува. Трети пък замечтано заявиха, че Западът с неговия упадъчен либерализъм вече бил ритнал кофата и бъдещето (отново) било на тоталитарния автократизъм.


Опиатът на принудата
В пъстрия спектър между лежерната безотговорност пред заплахата и нездравата самовъзбуда от наказателната репресия и авторитаризма, поведението и говоренето на шефа на извънредния щаб генерал Мутафчийски изглежда премерено и професионално. Поне засега. Особено добро впечатление прави отказът му от тарикатско политизиране на темата, което е освежаващо изключение за обществения ни живот.


Политическите реакции на кризата с вируса също са като цяло адекватни. Управляващите обаче все още не са разбрали напълно един ключов момент. Извънредното положение не е разрешение за ограничаване на всички граждански права. На първо място: самата конституция забранява ограничаването на някои права. Но и от останалите не всички се обезсилват заради обявяването на изънредност. В закона за извънредното положение трябва да се посочат ясно и категорично само онези права, за които е наистина необходимо да бъдат временно суспендирани. В случая това трябва да са най-вече правата, свързани със свободата на придвижване - и то не всички, а главно онези, чието ограничаване може да доведе и до ограничаване на заразата.


Наши институции вече взеха да злоупотребяват с извънредната си власт. Наказателното преследване на медици, които заявяват, че болницата им не е подготвена за кризата, е например подобна злоупотреба, която не бива да остане ненаказана заради извънредната ситуация. За целта обаче - наред с желание за защита на правовата държава - е необходимо министър Кирилов най-накрая да измисли процедура за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор за управлението на силно йерархизираната му институция. Все пак извънредното положение не бива да суспендира мисленето: самата конституция настоява, че свободата на мисълта е неприкосновена.


Идеята, че с жестока наказателна репресия обществото ще бъде принудено да спазва правилата, е като цяло неудачна. Никоя държава не може да си позволи да сложи полицай до всеки гражданин, за да следи неговото поведение. Спазването на закона се дължи най-вече на убедеността на огромната част от хората, че мерките са необходими. Затова е добре, че извънредният щаб професионално обяснява какво трябва да се предприеме, какво сме постигнали, какво още има да се прави и т.н.


Разумът на солидарността


От ключова важност сега са най-вече солидарността и емпатията в обществото. Именно това е енергията, която ще помогне за преодоляване на кризата. В България вече се вижда консолидация на хората около институциите, борещи се срещу вируса. Прояви на спонтанна солидарност като дарения, набиране на доброволци и ръкопляскания за медиците са най-видимите форми на този феномен. По-важното е обаче, че лекари, медицински сестри, полицаи, държавни служители, продавачи, работници по заводи и бензиностанции и т.н. съвестно и отговорно изпълняват задълженията си в една среда, която е потенциално опасна за тяхното здраве. Масовото спазване на правилата също е демонстрация на тази енергия на солидарността и емпатията.


Има два вида солидарност и емпатия. Едната е естествена и е насочена към най-близките до нас. Всеки изпитва особена загриженост за любимите, децата, родителите, роднините. Колкото по-близо е някой до нас, толкова по-силна е естествената емпатия към него.


Втората солидарност е обществена и затова е по-абстрактна и универсална. Тя е насочена към всички членове на групи, към които принадлежим: града, нацията, Европа, човечеството. Тази обществена по своя характер емпатия се възпитава и дори понякога противоречи на някои наши базови инстинкти и емоции. Кант е бил един от авторите, които са смятали, че тази солидарност е най-ценното, заложено у нас.


През последните дни сблъсъкът между естествената и обществената емпатия беше демонстриран в казуса с дарението на бизнесмен, който поиска респираторни апарати, закупени от него, да се ползват с предимство от най-близките му (на семейно и фирмено ниво). Реакцията на българското общество беше показателна: в ситуации като сегашната хората трябва да бъдат третирани като равни. Всеки да има равен шанс да оцелее.


Възходът на популизма по света през последните години беше триумф на природната солидарност над обществената. Популистът е този, който ни убеждава, че не дължим никому нищо и че ако сме солидарни, трябва да бъдем такива само спрямо най-близките до нас: семейството и най-много етноса и нацията. И в кризата с коронавируса видяхме, че политици с популистки уклон са склонни да прехвърлят вината на "чужденците" - китайците, европейците, малцинствата, мигрантите, ромите и т.н. Дори в Европа някои държави така затвориха границата си, че оставиха хиляди чужди граждани да бедстват по техните пътища (Унгария например).


Този път обаче природната солидарност няма да е достатъчна. Първо: вирусът е глобален проблем и трябва да бъде преборен от всички. Защото ако всички се справим, но Индия, да кажем, не успее, нищо няма да се получи и всички ще пострадат. Затова координираните мерки на всички държави са от ключова важност - Борис Джонсън също го разбра.


Второ - и още по-съществено: икономическото спасение от последствията, до които ще доведе тази криза, зависи от масивната и координирана реакция на ЕС, САЩ, Китай и другите големи икономики. На такава реакция се дължеше успехът на мерките след финансовия колапс от 2008 година. Без такава реакция не можем да се надяваме на нищо добро. За нас българите общите действия на ЕС и еврозоната ще са от решаващо значение. Сама икономика, пък било то и със здрава финансова политика, може бързо да стане уязвима.


От тази гледна точка обществената солидарност не е просто хуманизъм или пък загриженост за някакви абстрактни ценности. Дори завършен утилитарист би разбрал, че в случая спасението на отделния човек зависи от спасението на много други хора, които нито са му близки, нито са му познати.


Болестите идват и си отиват. Непосредствената ни задача е тази да не се окаже масово смъртоносна. А по-трудната задача е в борбата си за оцеляване да не се поддадем на изкушението да изхвърлим правата, демокрацията и обществената солидарност.


"Пази се, драги ми Смехурко!"


В "Патиланско царство" Ран Босилек има една глава за испанския грип след Първата световна война. Ето няколко пасажа от нея - за карантината, лекарствата и ползата от боя, които са актуални и в днешната ситуация (макар че днес баба Цоцолана е в по-голяма опасност от Патиланчо):


Драги ми Смехурко,


Болен бях. Оздравях. И сега ти пиша, какво си претеглих от новата болест. ()


Съвсем ненадейно тая пуста болест на легло ме сложи. Уплаши се много баба Цоцолана.


- Инфлуенца, Боже! Оле, Патилане! Стана тя що стана! И мене ще хване! Че какво ще правим, ако легнем двама! ( )


След малко пристигна Данчовият татко. (...)


И той ме прегледа, лекарства написа и на баба рече:


- Нищо страшно няма. По три жълти праха всеки ден ще взема. Ще прави гаргара. И в носа му капки начесто ще капваш. Па и ти си капвай и прави гаргара, за да се предпазиш, макар да си стара. Но най-важно, гледай строго да го пазиш - три дни да не става. И цяла неделя навън да не мърда. С никакви другари да не поиграва. Че таз нова болест лесно се предава. ()


- Патиланци верни, скоро ще се срещнем. Но вий се пазете! Аз като изляза, други да не легне! Като баба всички до един сторете! Преди да сте болни, лекарства вземете! Сега за лъжици чорбени идете! Аз ще ви налея на всички гаргара, а вий си капнете от моите капки сами в носовете!


И хукна веднага моята дружина. С лъжици се върна. Налях им гаргара. Капките им дадох. Доде се обърна, баба Цоцолана здраво ме прегърна, па ме поналожи (в случая по изключение Патиланчо е наложен неоправдано заради разхищение на лекарство за другите деца - бел. авт.)


И кихаха дружно малките нослета, и далеч избяга болестта проклета. Пази се от нея, драги ми Смехурко!


Поздрав най-сърдечен!


Твой приятел вечен:


Весел Патиланчо"


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Смислов, мисленето отдавна е суспендирано поради изчерпани
  възможности за подобна сложна дейност.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Любопитно

  "Възможността да се изявяват медийно в извънредната ситуация" - ТЕ, тези са се изявявали и преди "почти военно положение", което не означава, че нЕкой им се връзва. Но понеже и ДС го прави не само с този "анализ", НЕКА се присети какво е ВОЕННО положение, какво е ВОЙНА, какво са бежанци например - "(каквото и да значи това". Колко е приятно от вкъщи, на чаша(с нещо) да се анализира света!?! Здравето не започва от днес, но анализи се правят от здрави хора. А дали ще се изявяват и дали ще има полза за здравето на другите, зависи от здравето на анализаторите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Колонката вдясно упорито се опитва да насочи мисленето ни в "правилната" посока, вече не я чета.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Преди време Гешев беше в някакво село и пита селяните:
  - Как е при вас?
  - Спокойно е - отвръща някакъв дядо.
  - Абе спокойно е, ама още по-спокойно ще стане - заканва се Гешев.

  Моите наблюдения от квартала, в който живея, са за подобно спокойствие: хората стоически се изчакват отвън, докато в магазините за храна, аптеките и банките влизат по двама, дори по един; социалната дистанция от метър и половина-два се спазва, продавачите са с маски и ръкавици...

  Колко по-спокойно ще стане, ако изкарат армията по улиците? Защо е нужно да се нагнетява напрежение?

  Смилов казва (и аз съм съгласен), че щабът изпълнява успешно най-важната си функция: да вдъхва доверие и да успокоява обстановката.

  Дано всички, на които им се привиждат блокади, комендантски часове, народна власт като железен юмрук и пр. болшевизми, да вземат пример от ген. Мутафчийски.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  “ Даниел Смилов ...”
  ——
  Тука спрях да чета, чакам коментарите... някои могат да са забавни, а горния си го знаем

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Все пак извънредното положение не бива да суспендира мисленето"

  - Ъхъ...

  "Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с окончателно решение по преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на КПКОНПИ за конфискация на активите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев, съобщи „Правен свят“.

  С решението си съдии в Люксембург подкрепят тезата на Антикорупционната комисия, че производствата по гражданска конфискация на престъпно имущество не са зависими от наказателните дела...." /по Вевести/

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Любопитно

  Но пък извънредното положение отваря широка врата за евтин популизъм(от българската секция) и превдо загриженост за права?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  В България някой разсъждавал...
  За почти 50 г. житейски опит в България познавах само двама разсъждаващи души. Толкова.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":
  Радваме се, че в твоя квартал е така. Има обаче квартали, села, паланки и махали и далеч не само ромски, в които тия дни кипи живот. Диетоложката ми споделя, че в Жеравна са се "дистанцирали" от големия град няколко весели компании, колежка от друго планинско село също разказва, че се оживило, както от години не е било - всичките дечица, малки и големи, са засилени в неочакваната ваканция по баби и дядовци - точно неща, които не трябваше да се правят.

 11. 11 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  И си убеден вероятно, че единият си ти!

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#11] от "Boriana Gecheva":

  Не. Себе си не мога да оценявам.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  "Диетоложката ми споделя, че в Жеравна са се "дистанцирали" от големия град няколко весели компании, колежка от друго планинско село също разказва, че се оживило"
  =============
  "Нищо ново. Откъде идва "Пир по време на чума"? Припомни си опростено сюжета на "Декамерон".

  Еретик
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  мисленето на българина е суспендирано, много преди коронавирус епидемията

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":

  "... мисленето на българина е суспендирано, много преди коронавирус епидемията..."

  Не съм съгласен.

  Във времена на криза голяма част от българите показват забележителна зрялост. Сравни притихналата София с Лондон, където никакви увещания на правителството не могат да изкарат тълпите от кръчмите. И тук не става дума за "тарамбуки" (както биха ги нарекли арийците от Хасковските села), а за бели англичани, жадни за купон:
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8133303/Pubs-packed-revellers-despite-calls-social-distancing.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  но е вярно че англичаните реагираха сега. училищата затварят от днес.

 18. 18 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Весело
 19. 19 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Весело
 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  че то това е идеята де, каквато мисловна дейност е останала да се затрие.
  аз съм напълно съгласна с автора, но има някаква наивност в писанието. целта тук и опт правитлеството, и от това ужасно недоразумение е да се възползва от ситуацията.
  идеята за патиланчо е свежа

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Авторът може да не се притеснява, при него отдавна мисленето е суспендирано.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Точно така ! А на" човек " с подобни "възгледи " не бих поверил и невръстните си внуци да ги възпитава ! Все пак първите 7 години , особено сега , пък и въобще са ВАЖНИ !
  Не мога да се сдържа , да не цитирам СИМВОЛ ВЕРУЮТО на ИНДИВИДА :
  "Коронавирусът изважда на показ характера и най-интимните убеждения на хората за обществото и света. Това важи и за публичните фигури в България. Възможността да се изявяват медийно в извънредната ситуация се отразява добре на някои от тях и те успяват да излъчват мяра, разум и загриженост за останалите. Други обаче с блеснал поглед веднага заприказваха за "почти военно положение" (каквото и да значи това) и многозначно намекнаха, че демокрацията трябва да бъде суспендирана, защото след вируса можело да няма кой да гласува. Трети пък замечтано заявиха, че Западът с неговия упадъчен либерализъм вече бил ритнал кофата и бъдещето (отново) било на тоталитарния автократизъм."

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Ако бяхме толкова единни в спазването въобще на реда и в частност сега при епидемията, както в произнасянето на категорични мнения за хора, с чиито текстове не сме съгласни, вируса щеше да ни заобикаля, та покрай нас целите балкани щяха да са ни благодарни. Щеше да се получи ефект, като с газовия хъб на ББ(???), дето го няма и няма да го има, другаде освен в неговите мечти.
  А на защитниците на необходимостта от твърда ръка и хора като Гешев, само ще пропомня мутрите, които без да му знаят ни името, ни за какво беше предложен, "организираха" контра протест в негова подкрепа.
  Само това е достатъчно, да го е срам да се покаже пред хората...ама явно това чувство му е непознато.

 24. 24 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бе тази еротична дума суспендирам какво значи?

 25. 25 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Този Смилов да не е специалист по сравнително конституционно право?

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#24] от "jgu46589028":

  "Бе тази еротична дума суспендирам какво значи?"
  ==========
  Оттаковам.

  Еретик
 27. 27 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 375 Весело

  Хайде няма нужда от непрекъснато повтаряне на едно и също!
  Свидетели сме на еволюцията във възгледите на определени автори: от загриженост за гражданските права (особено правото на организиране на масови протести) до приемане на по-разумна позиция (мерките на щаба са адекватни).
  Интересно как едни и същи мерки приложени в различни държави се характеризират като авторитарни или навременни в зависимост от това какво правителство управлява. Това, че в Испания управляващите социалисти проспаха началото на епидемията не се споменава, но виж в Унгария какви ужасни неща ставали!
  Ако загърбим политическите пристрастия и се осланяме само на здравия разум това ще ни спести много недомислия и грешки. Обаче не съм голям оптимист в това отношение.

 28. 28 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#27] от "ckn29372393":

  Да, много правилно наблюдение!

  Дребното, лицемерно политиканстване е толкова гнусно в този момент...

 29. 29 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Оня с каскета преследва доктори, защото са казали истината за корона вируса, но за медиите на Пеевски, които СЕЯТ МОСКОВСКИТЕ ЛЪЖИ ЗА ТОВА, ЧЕ 5G ЗАРАЗЯВА - НИЩО!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  То, мисленето на българина, най - добре се характеризира от вица, в който албанеца казва :"да му у имам на българина акъла, ама отподирния".

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  До коментар [#27] от "ckn29372393":

  Само в Испания ли? А в Италия, където безхаберието на правителство и население доведоха до катастрофа - нито дума от ДВ, ВВС, Гардиън и другите стожери на умнокрасивостта. Що? Щото наше момче, умно и красиво е на власт - е не става за нищо и е тотален провал, ама нали не е този фашиС Салвини. Тръмп като ограничи достъпа на хора от Китай още февруари всички "утвърдени медии" начело със CNN, NYT, WaPo и т.н. се надпреварваха кой ще го нарече повече пъти расист. Един месец по-късно започнаха да се изявяват като епидемиолози и да обясняват какви мерки трябвало да се вземат пък не били взети. Обаче не - нямало политизация. За съжаление медиите по цял свят са тотално дискредитирани, политизирани (винаги в една посока - крайно ляво) и чисто и просто корумпирани. За това - никаква вяра. Хеле пък на такива като Смилов, дето се изказват по всеки въпрос от неизвестно каква позиция, образование и опит.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gretel":

  Ти по принцип си спрял да мислиш

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  На Смилов не му е проблем извънредното положение.Не еот него

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  И там с файърстартера,Норман Радев!Да не забравиш!

 35. 35 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Смилов е само един благодарен храненик на Сорос и от него други приказки , както казва и Гретел, само като му прочетеш името и няма смисъл да четете наратива.
  Но неговите тези и интерпретации са нищо в сравнение с тези, които днес около 8 ч. се изляха в ефира на БНР от известната хлевоуста журналистка и виден член на Асоциацията на Европейските журналисти Силвия Великова. Всяка втора дума в разговора и' с някакъв друг смиловец от НПО, беше , че със закона за Извънредното положение се цели ограничение на свобода на словото, на предвижване и груба репресия и гонения на политическите противници. И с какъв тон го каза! Противна! Отврат!
  Ако не познавах гласът и' бих си помислил , че говори дебелогъзата лидерка от Кушовица!

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  "То, мисленето на българина, най - добре се характеризира от вица, в който албанеца казва :"да му у имам на българина акъла, ама отподирния".
  ==========
  Сега албанецът може да помисли за отподирните прозрения на италианци, испанци и британци.

  Еретик
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  Или, "най-мразим да мислим"

 38. 38 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1274 Весело

  Даниелчо, Смоливче (не е Смиловче, грешката е вярна), „драги ми Смехурко“, ама много си несръчен, златен, много си прозрачен! Що ли? Ами ти си като Мирча Кришан – пишеш, говориш, пишеш, говориш и все до „водата в краставицата“ стигаш! В твоя случай това е „каскетаджията“ Гешев. Било, значи, „необходимо министър Кирилов най-накрая да измисли процедура за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор за управлението на силно йерархизираната му институция“? Ой, милият той, ой, сиромашкият, ой, бедничкият, ой, завалията! Пиши си, душко, много ни разсмиваш! Щом и до Смехурко стигна да търсиш начин да се аргументираш, стана тя, каквато стана! Ако не ни беше казал, че „в случая по изключение Патиланчо е наложен неоправдано заради разхищение на лекарство за другите деца“, никога нямаше да се сетим за това! И защо „неоправдано“? М? напротив, много си е оправдано даже, щом има „разхищение на лекарство за другите деца“! Ама иначе бравос, Даниелчо! Някакви въпроси?

 39. 39 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Весело

  мисленето на българина е суспендирано, много преди коронавирус епидемията
  —цитат от коментар 15 на Stewie

  Ма ти не си ли българин бе,стефчо,ма ний си мислехми,чи си ут наш'те...!

  Дневник-токсичният сайт
 40. 40 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#24] от "jgu46589028":"Бе тази еротична дума суспендирам какво значи?"========== Оттаковам.
  —цитат от коментар 26 на Костадин Иванов


  Хахахаха,е това ме развесели и ще го ползвам (като цитат!)...Хахахаха!

  Дневник-токсичният сайт
 41. 41 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хайде няма нужда от непрекъснато повтаряне на едно и също! Свидетели сме на еволюцията във възгледите на определени автори: от загриженост за гражданските права (особено правото на организиране на масови протести) до приемане на по-разумна позиция (мерките на щаба са адекватни). Интересно как едни и същи мерки приложени в различни държави се характеризират като авторитарни или навременни в зависимост от това какво правителство управлява. Това, че в Испания управляващите социалисти проспаха началото на епидемията не се споменава, но виж в Унгария какви ужасни неща ставали! Ако загърбим политическите пристрастия и се осланяме само на здравия разум това ще ни спести много недомислия и грешки. Обаче не съм голям оптимист в това отношение.
  —цитат от коментар 27 на ckn29372393


  Ма какви са тези ,значи, тъпи въпроси? Ма вий не виждате ли,че към нас пълзи прокурорска диктатура БЕ?

  Дневник-токсичният сайт
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#32] от "авторът":

  “ Ти по принцип си спрял да мислиш”
  ——
  Защо ми е да мисля? ...като има таквиз като Шмильов да ми кажат истината.

  Не знам на тебе къде ти улязга тая работа с мисленето ми ама няма да питам. Я по - добре да та видим ти мойш ли каза нещо смислено по темата, квато и да е тя. Демонстрирай как гу прайш туй мислене.Току виж си ме мотивирал да прочета текста

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Готино е, когато някой се самопричисли към мислещите и обяви всички, които не харесва, за глупаци.

 44. 44 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1474 Весело

  “ Даниел Смилов ...”——Тука спрях да чета, чакам коментарите... някои могат да са забавни, а горния си го знаем
  —цитат от коментар 6 на Gretel


  Подозирам, че първите думи, които си прочела през живота си, моме, са Даниел Смилов.

  Индикациите не са една или две.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  И ти ли си от мислещите?

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#44] от "До руските мекерета":

  “Подозирам, че първите думи, които си прочела през живота си, моме, са Даниел Смилов.”
  ——
  Я! Още един почитател на Шмильов, при това подозрителен такъф. Я си кажи, мило, с кво та открехна тоя му текст... или къде... ку ни тъй срам да си признаеш, де. Или мойш само да са плюнчиш?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1474 Весело

  До коментар [#44] от "До руските мекерета":“Подозирам, че първите думи, които си прочела през живота си, моме, са Даниел Смилов.”——Я! Още един почитател на Шмильов, при това подозрителен такъф. Я си кажи, мило, с кво та открехна тоя му текст... или къде... ку ни тъй срам да си признаеш, де. Или мойш само да са плюнчиш?
  —цитат от коментар 46 на Gretel


  Е, значи си прочела текста. Не биваше да лъжеш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK