Седем бързи урока от кризата с коронавируса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Интересна публикация.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Пълни глупост, особено след 3-ти урок надолу.

  Ако “експерт” по миграция сгреши, няма да има директни последствия за него. Ако лекар сгреши, ще му умре пациента и ще има директни последствия за него.

  Западните правителства не знаят как се управляват кризи от такъв мащаб и то е видно с просто око - в момента се носят след събитията. Даже от опита на Италия не искат да се поучат и не знам на какво разчитат и как си мислят, че ще избегнат Италианския сценарий.

  И седмо избор между човешки животи и икономика няма. Икономиката така или иначе ще се срути.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Еми, за реалистите отдавна е ясно, че не може да срадниш писането на статии по електронни медии, с ръководството на болница, на летище, на щаб срещу криза, на полицейско управление....................Те са несравними, понеже вторите трябва да се справят някак си реално, веднага, защото случая идва при тях реално. Докато , "експертите от форумите" са като свраката в двора ми- тя реагира с крясъци на всяко преминаване на някой. Може ли да е полезна и да свърши нещо. Не. Но, ако я питаш, участва с нещо.
  Затова Деси Радева може да дава съвети за икономиката и безнеса, без да е имала и ден като предприемач, а мъжа и да прави същото, при положение, че нищо не разбира от икономика, и е бил на заплата откакто е курсант. На държавна заплата. Затова реалността, Кръстев побеждава химерите. Реалността е, че едно е да произвеждаш стоки или лекарства, а друго е да правиш медийни полюции един път седмично, в двадесет реда. Едното е напълно излишно.

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Закривай!

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Да но те се мислят за експерти, и ако тях ги е нямало, ама ние никога е нямало да се развием до тези нива.

  Да питам “експертите” що не видяха това. Виж статиите преди 2 месеца всички говореха за икономиката и международните доставки от Китай как били нарушени и как фирмите разчитащи на Китай щели да пострадат или да си преразгледат политиките.

  Да видя някой “експерт” да се сети че 90% от маските се правят в Китай и той е наложил забрана за износа им. И че като това дойде тука, ние ще останем без маски.

  Те толкоз за “експертите” по икономика, миграция и платени журналисти.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  За мен всичките т.н. уроци просто не са верни, а възможността да се случат е просто никаква.
  Напротив, точно кризата дава и ще усилва възможността да се правят промени, които в спокойни времена от разглезени хора не биха били приети.
  Но това не са промени с връщане назад, както пише автора, а за движение на съюза напред.

 7. 7 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смислен текст, включително за упованието в държавата.

  За нас е важно да не забравяме, че Държавата не е Гешев и милиционерите, а всички институции, които си вършат съвестно работата. Да не приемаме ченгета да натискат доктори от името на Държавата, те не са държавата.

  Правителството, Народното събрание, Националният щаб могат да командват лекарите, но Гешев няма работа там.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 8. 8 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Иначе четох интересно мнение на американски преподавател, който се е върнал в САЩ от Шанхай и обяснява как се чувствал в по-голяма безопасност в Китай.
  За съжаление Кръстев е прав, авторитарната държава и обещанието за грижа и безопасност са много опасни, като пристрастяващите успокоителни.
  https://www.nbcnews.com/think/opinion/coronavirus-china-kept-me-under-quarantine-i-felt-safer-there-ncna1158756

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Истината е, че една тоталитарна властова система с "поданици" се справя по-добре в извънредни кризисни ситуации, отколкото система разчитаща на плурализъм, свободна воля и свобода на интерпретациите за ситуацията.

  В тоталитарната система има бързи решения взети отгоре и спуснати до всички нива, една "истина" за ситуацията, контрол и мобилизация на поданиците. Плуралистичната система губи критично време докато всички мнения се изкажат и се предприемат някакви решения.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  За мен всичките т.н. уроци просто не са верни, а възможността да се случат е просто никаква.Напротив, точно кризата дава и ще усилва възможността да се правят промени, които в спокойни времена от разглезени хора не биха били приети.Но това не са промени с връщане назад, както пише автора, а за движение на съюза напред.
  —цитат от коментар 6 на tsvetko_51  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  Значи според теб за да може да се осъществят промени,трябва милиони хора да бъдат лишени от работа,под предлог че имало опасност от някакъв вирус?! Ти на какво си днес?! След ПСВ милиони немци са останали без работа за което са обвинили с право Версайският договор наложен на Германия от Франция и Англия. Въпрос,днес когато милиони хора станат безработни,кого ще обвинят за това?! Подсказвам - няма да обвинят някакъв си имагинерен коронавирус. Нито ще обвинят ветеринарните служби.

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Западните правителства не знаят как се управляват кризи от такъв мащаб и то е видно с просто око - в момента се носят след събитията.
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Не е точно така, защото в Китай наложиха карантина повече от месец след първата смърт. Докато в Италия при поява на първите заразен още в същия ден спряха полетите към Китай, а в Ломбардия също наложиха карантина веднага след първите умрели.
  И сравнението със САЩ е неподходящо, защото те са федерация и губернаторите имат широки пълномощия за мерки без да искат разрешение от президента. Губернаторът на щата Вашингтон наложи извънредно положение още в деня на първата смърт в Сиатъл. Същия ден и Тръмп обяви аларма - това е само 10 дни след първия умрял, а в целите САЩ имаше само 5 умрели.

  И като си говорим за "незападни" правителства виж как е в Русия! В момента има обявени едва 200 заразени, а в същото време болниците в Далечния изток са препълнени и доста болни умират от някаква странна пневмония, която изобщо не прилича на нормалните пневмонии. Ето този моряк живее близо до Владивосток, малко преди 9 март се е разболял, не успял да се вреди дори в частна болница, не получил навреме рентген и даже още не е стигнал до пулмолог - можело да бъде прегледан чак на 25 март.
  https://gruppman.livejournal.com/264475.html

  Айде иди вярвай, че Русия се справя с кризата, като само във Владивосток болните са сигурно поне 5 пъти повече от официално обявените за цялата страна.

 12. 12 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Прекрасна статия с ясното уточнение, че всичко тече, всичко се променя. Дори и да имам несъгласие по някои от точките, е ясно, че след тази криза нищо няма да е както преди. ЕС ще трябва да се промени, хората също, а как и накъде само времето ще покаже.

 13. 13 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#9] от "irobot":

  Иран?

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Интересна публикация.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Предпочитам временно АВТОРИТАРИЗЪМ , отколкото "вечен покой" след КОВИД 19 инфекция ! И тук не мога да се сдържа да не цитирам :
  "Четвъртият урок е отворен за интерпретация, но въпреки това е много важен. За съжаление коронавирусът може да увеличи привлекателността на" авторитаризма"

 15. 15 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Много точен анализ!

 16. 16 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересна публикация.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Иван Кръстев е гледал предаването „Вечер с Владимиром Соловьёвым“ и е преписал изводите до които стигнаха руснаците. Уроците 1, 2, 4 и 7 съвпадат напълно, а останалите три са разказани от Кръстев с негови думи.

  Но не трябва да му се сърдим за плагиатство. Важното е да се поучим от руския опит, па макар и чрез статия на Иван Кръстев.

 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Седем (?) урока.
  Има усет към символите.
  Ами да издкоментираме "уроците":
  - Първи. Безусловно ВЕРНО. Голямото Правителство закрепя позиции. Правителствата, особено на Запад и Китай дори усещаха с кожата си "жегата" от ефектите на балона на кредитите, който особено след 2009та вече стигна до невиждани в човешката история. Има графики с карти на държавните дългове по държави в нета. Повечето от правителствата с непомерните дългове им се свиваха душичките от числата, но бяха вече "физиологически зависими" ако трябва да ползавме термин от медицината.
  - Втори. ВЕРНО. Това всъщност е следствие от първото. Практикуват го дори по-нахакани селски кметове с цел "да се надуят" да го кажем просто.
  - Трето. НЕ ВЕРНО. Експертизата отиде на кино. Паникьосаното множество се мята в уплаха си е готово да плаща мило и драго на всеки шарлатанин, успял да се докопа до медия. Пример - фалшивия френски "професор" с хлорхинина. За тях сега момента е райско време. Паникьосания човек няма нито време, нито мотивация да изслужва сложни аргументи на експертите.
  - Четвърто. ВЕРНО. Това се случва пред очите ни. Китайците успешно раздухаха медиино новия щам н апоредния грип, "открит" първночалано (защото всъщност никой не знае откъде в Китай се е пръкнал) и пак по тяхна команда го отрязоха като с нож. Такива неща в природата няма. Само в субетивното медиино съзнание могат да си случат. Тепърва ще има много подобни случаи, не задължително с грипни кампании.
  -Пето. ВЕРНО. Да, те си спретнаха едно полувоенно "занятие" или "Учение" и си изпробват системите. Правят изводите в движение.
  -Шесто. НЕ ЗНАМ. По-скоро нямам усещане за масов конфликт между поколенията. Нито при предишния СО2 преекспонирана "аларма", нито при сегашната ситуация. Конфликт между поколенията съществува, но тези специално двете са медиини продукти и като цяло поколенията не им се връзват в мнозинството си.
  - Седмо. Не е толкова проблем избора между разпростарние на "пандемията" и икономиката, а как точно да посрещтнат ритника от хората когато осъзнаят че са ги мамили и просто обрали. Защото историческия опит учи, че революциите стават след Световни войни, а икономическите поражения са измерими с пораженията след Световна война. Грипове ще идват и си занимават всяка есен-зима. Някои с корони или без, с повече или по-малко смъртност но повече тоя номер с бутафорията дето спретнаха няма да имат шанс да го повторят.

 18. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Ситуацията е съблазнителна за народи като нашият, склонни към неравновластно мислене- добрия цар, с един подпис, заповед, ще спре епидемията и ще ни даде пари и... За жалост, подобно мислене изцяло отговаря на стила на популисти като Борисов / и останалите партии въобще не падат по долу/... Лесно се спира предприятие /предприятие в общия смисъл на думата/ , много по трудно е да се пусне отново в действие... Или когато дойде това време ще викаме , "куферо не беше мой "...

 19. 19 Профил на Ciaran Gavin
  Ciaran Gavin
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#9] от "irobot":

  Напълно вярно. Не случайно по време на война изборите се суспендират и законите се променят по посока авторитаризъм.

  Ciaran
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3255 Весело

  " Четвъртият урок е отворен за интерпретация, но въпреки това е много важен. За съжаление коронавирусът може да увеличи привлекателността на авторитаризма с големи данни, използван от китайското правителство."

  У нас " привлекателността" на авторитаризма е в такива размери и форми, че шайката съумява да се възпроизвежда след всички избори, нещо повече - джипката и човека, който раздава милиони през прозореца и, се възприемат като нещо напълно нормално и необходимо, дори е очаквано от доста кръгове и лобита ! Така че това специално не е нещо ново за обществото ни, то така или иначе си живее в подобен ритъм и преди коронавируса !

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6840 Неутрално

  И осмо, европейската икономика трябва повече да разчита на себе си и много по-малко на Китай.

 22. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-важният урок е за онези, които не четат история, а именно варварите винаги са смазвали цивилизациите по един или друг начин. Тъй като червената лампичка не е светнала в либералните мозъци, днешната ситуация показва, че след десетилетия ще се появи вирус, който пак диваците са произвели с културните си особености.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Духът вече е изтърван от бутилката...

 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  По-маловажен резултат, но съм готов да се обзаложа и ще се хваля, че пръв съм го казал: икономически англичаните ще бъдат ударени особено тежко.
  При криза идва протекционизъм и вдигане на бариери, а икономически целият залог на Брекзитърите беше върху лесно сключване на търговски споразумения с ЕС и целия свят.

  След половин година ще има коментари: двата залога на Джонсън, които се провалиха (първият е с началното пренебрежение към епидемията).

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Дали диктатурата в Китай се справя по-добре от демокрациите не знаем защото нямаме достоверни данни за жертвите в Китай.

  подпис
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Всеки случай И.Кръстев е последният който може да бъде обвинен в изгражднето на обществени химери и полюции!
  За разлика от теб и още един-двама тук неговите думи са следствие на добре изградени логически заключения.
  Твоите писания (както и на онги..."гуру" над теб) са по-скоро следствие на политически пристрастия и жалък опит да се противопоставите на неговите логически заключения. Те са по-скоро необосновани и несвързани с реалността обвинения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  С най-голямо удовлетворение се присъединявам към твърденията на автора за затваряне на границите.
  След кризата ще е трудно да убеждават хората, че смесването на народи и култури е безопасно.
  И при нас има опасни болести по животните - свински грип, птичи грип, африканска чума, шап.....
  Но при нас санитарните изисквания са жестоки. 2019 избихме десетки хиляди животни само в България.
  Колко съмнителни прилепа или плъхова са унищужили в Китай!!
  Не можеш да смесваш народи с различни хигиенни и санитарни традиции.

  подпис
 28. 28 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван K":

  При хипотезата диктатура срещу либерално общество, винаги се дават за пример Китай и ЕС, но никой не споменава Иран и Сингапур. Въпроса е доста по-сложен от простото противопоставяне на политическата система.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  +++

 30. 30 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван K":

  Моля ви, тук сте в огромна грешка. Заради АЧС в Китай, най-големият производител на свинско, избиха над 1/3 от свинете си.

 31. 31 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "минелиълите" ? Може би "милениълите".
  На български още не е придобило популярност май. И по-добре!

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Твоето е поредица от декларации и набеждавания, които нямат нищо общо с реалното.
  Предимството на истинската демокрация пред диктатурата на Путин е в способността и да роди хиляди предложения, измежду които неминуемо ще бъде изведено най-ефикасното решение.
  При Путиновата дикатура ще има само едно решение, което почти сигурно няма да бъде най-ефективното и най-доброто.
  Нещо повече.
  Най-вероятно това единствено "решение" ще доведе до хиляди други злокачествени последствия за страната и хората.
  Болшевишка му работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Най-важният урок е за онези, които не четат история, а именно варварите винаги са смазвали цивилизациите по един или друг начин. Тъй като червената лампичка не е светнала в либералните мозъци, днешната ситуация показва, че след десетилетия ще се появи вирус, който пак диваците са произвели с културните си особености.
  —цитат от коментар 22 на Мизийски  До коментар [#22] от "Мизийски":

  Много по-често се случва обратното... Варваринът Сталин нали уж смаза цивилизована Европа? Ама днес Русия бере душа,а не Европа.

 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#19] от "ckn29372393":

  А защо правим всичко, ситуацията да изглежда като военна. Кому е изгодно това
  ?

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Весело

  До коментар [#22] от "Мизийски":

  Да бе!
  Затова светът се развива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#24] от "espresso":

  Е как така хем ще има протекционизъм,хем ще се вдигнат бариерите? Ама като почнете с тия нескопосани "анализи",чак ми става лошо...
  Британия внася от ЕС повече,отколкото изнася за него. При това положение кой ще пострада повече?

 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  "Седмият урок е, че в определен момент правителствата ще бъдат принудени да избират между ограничаване на разпространението на пандемията с цената на унищожаване на икономиката или търпимост към по-висока цена, измерена в човешки животи, за да спасят икономиката"
  Парите или живота, дотам я докарахме. Преекспонирането на епидемията доведе до рязко влошаване на бизнесклимата и големи загуби за икономиката. Намекват ни, че това ще продължи още 2-3- месеца. Срок, достатъчен да съсипе всяка икономика. И когато най=накрая обявят, че епидемията е преминала, ще останем голи и боси, без среден и дребен бизнес, без работа, без пари и на произвола на държавната милостиня. Познат похват от близкото минало, да чакаш нещо да ти се подаде. Така се подчиняват масите, като ги докараш до просешка тояга и после им раздаваш подаяния като на просяци.

 38. 38 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#36] от "deaf":

  Протекционизмът означава където е нямало бариера преди, да се вдигне нова. Да се издигне стена там, където преди е била икономическа улица. Не знам как да го обясня по-ясно.
  А че при криза идва протекционизъм е а-б на икономиката. Нищо особено, би трябвало дори вие да го разберете.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Тази експертиза на СОРОС експерите не са нужни на никого в България. Да си стои във Виена, и да се опита да дава МОЗЪК на австрийци и немци.

 40. 40 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мизийски":Да бе!Затова светът се развива.
  —цитат от коментар 35 на Храбър


  Развива се, но в пъти по бавно. Къде са Месопотамия, Египет, Елада, Рим, Византия. След всеки техен крах следват тъмни векове. След това се развива нова цивилизация и т.н.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#38] от "espresso":

  Да де,вдигат се едни бариери,но и се свалят други бариери. Британия купува най-много немски коли в Европа. Ако нещо работата се "закучи",англичаните ще пуснат бариерата за немските коли и ще вдигнат барирата за японските и корейските коли,например.

  На китайски език думата "криза" има и второ значение - "възможност".

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#38] от "espresso":

  Грешката (граматическа) е твоя. Написал си "вдигната" бариера,а си искал да кажеш "спусната".

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  За третото (което твърдиш че не е вярно) имам чувството, че двамата разглеждате различен период от време.
  Ти виждаш моментната реакция, докато Кръстев обяснява един по-продължителен период от време.
  Сигурно в началто хората ще се хврълят и ще вярват на всеки малко по-устат шарлатанин, но с времето реалността просто сама ще докаже несъстоятелността на шарлатаните, така че експертите наистина ще добият по-голямо влияние.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С цялото ми уважение, но
  1) не става ясно защо тази криза ще 'върне мощно правитлеството' спрямо пазара, ако предишните кризи не са направили това. спред мен, това е временно.
  2)гранцитие не се затварят толкова вътре в ЕС, а изобщо. здравните системи винаги, винаги правят разлики на основа националност. здравеопазването е отговорност на националните държави, които са дали много малко правомощия на ниво ЕС в тази област.
  3) ескпретите винаги са уязвими по време на криза, защото не реагират достатъчно добре, бързо и т.н.
  4) не се увеиличава привелкателнсотта на авторитаризма, никой не е започнал да го харесва повече, никой американец няма да отиде да живее в Китай, но се увеличават опитите да бъде използвана ситуацията за да бъде налаган авторитарен метод. на управление. в България. в нормалните държави не.
  5) да и не. в България - правителството създава допълнително паника. в нормалните държави - не, напротив.
  6)проблемъ не е с милениълите, а с поколението непосредтвено преди тях, те са тези които имат да гледат и деца и родители, и трябва да ходят на работа и да плащат сметки и т.н.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Какво друго да пише ;)

  С едното око слави чака комунистки Восток.
  С другото - вещай край на ЕС и Запада.

  Attention deficit disorder?

  Мерките на държавите в ЕС показват нещо по-друго:
  Национални, за затягане на граничен контрол и други,
  но и ЕС солидарни - за защита на общи външни ЕС граници.

  Брюксел бюрокрацита се задвижи.

  При цялата своя и обща криза, Испания, членка на ЕС и НАТО,
  даде съгласие за членство на Европейска С.Р.Македония
  в НАТО.
  Което, исторически, е малка стъпка в голема крачка
  към членство в ЕС.

  За жал на подривници против ЕС и НАТО...

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  За мен всичките т.н. уроци просто не са верни,
  а възможността да се случат е просто никаква.

  Напротив, точно кризата дава и ще усилва възможността да се правят промени, които в спокойни времена от разглезени хора не биха били приети.

  Но това не са промени с връщане назад, както пише автора,
  а за движение на съюза напред.

 46. 46 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  https://www.facebook.com/LiverpoolforEurope/photos/pb.521150731417045.-2207520000../1290282197837224/?type=3&theater

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 47. 47 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  Така е но само дето още не сме се научили р че "руският опит" , води единствено до ... дъното на Европа.

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Я какви бузи е отпрал Иванчо Кръстев ! Добре се рани. Соросовата диета му се отразява. Че и поумня, взе акъл да раздава.

 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Комай ни лъже тоя синковец" - както е казал един поет-терорист.
  Съжденията на Иван Кръстев са постройка върху пясъчна основа.
  Кой е този, който безусловно ВЯРВА на Китайската държавна пропагаДна, че "Китай се е справил"?
  Наивникът!
  Кой си прави от тази ВЯРА изводи за "по-голямата ефикасност на тоталитаризма от демокрацията"?
  Глупакът!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  Не вярвам че нещо ще се промени след кризата. Хомо сапиенс има удивително къса памет.

  klimentm
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  Ако имаме здрав разум трябва да отделяме много повече пари за наука и нови технологии

  klimentm
 52. 52 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Г-н Кръстев не беше ли от специално акредитираните от тов. Путин анализатори, присъстващи на особените PR мероприятия на Кремъл, разпространяващи т.нар. опорни точки, в последствие презадавани и от хидро инж. д-р Ахмед Доган?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 53. 53 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Коронавируса уби цялата идеология на либерал-глобализма. Оказа се, че границите са необходими, националната държава има съществена роля и миграцията на прилепи,маймунки и “бежанци" като нищо ще разруши вашия свят.

 54. 54 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 269 Весело

  Крайно време беше освен другите полезни-дежурни идиоти и на жужо Путя локумджията да се появи тего на появисе-за този Кръстев говорим

 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дежурните всичколози се изреждат да се упражняват интелектуално, денонощно, по каквато и да е тема, която е във фокуса на общественото внимание. Те за това са всичколози. При това дежурни. На повечето от тях, бащите са все от номенклатурата на ЦК и Политбюро на БКП. Разбира се това е случайно. Те просто са много талантливи.

 56. 56 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#52] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  още е на заплата при жужо Путя наверно,канят го редовно

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":
  За по-наблюдателното око още в началото имаше явни признаци на бутафория.
  Заради един грип, макар и по-тежък видяхме нещо като мезансцен и сценография на холвудска продукция по темата, естествено Си на терена дава директни команди и пр.
  После след като прекратиха грипа изведнъж до последното вирусче на територията за една нощ (в Хонконг пак се появил днес,казват) съмнения са останали само в най-твърдите чугуни.
  Китайчетата имат опит в тия номера още от времето на Мао, когато дрънчаха с тенджери и тигани да плашащ врабчетата докато им се пукне сърчицето и тупнат мъртви на земята и си спасят житото да не умрат от глад.
  Иначе тепърва има да се анализира как се изтърколи тая измамам от глобален мащаб с някъв грип.
  Относно данните - засега почти всички крията данни и числа, какво точно се случва, но това не може да продължи безкрайно и по-скоро рано отколкото късно ще излязат и ще бъдат анализирани и доста аномалии ще намерят своето обясение. Светът все пак е рационален все още.
  За любителите на статистиката - тази есен-зима в Света са загинали около 500 000 човека от грип.
  От точно този са налице доказани (със сигурност са повече) около 10 000 или 50 ПЪТИ ПО-МАЛКО.
  А той вече отминава.
  Това са числата.

 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Попринцип си прав в разсъжденията относно времевия хоризонт, обаче от началото на тоя век с масовизацията на интернет се наблюдават невиждани досега ефекти в обществата.
  В повечето случаи един "инфлуенсър" е кредитиран повече отколкото експерт в която и да е област, дори да твърди че "един век има 1000 години".
  21ви века наистина се очертава като "век на измамата" както го определи един мой бивш колега в навечерието на 2000та година докато се комкахме с червено греяно вино на Коледен пазар в Германия.

 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Безценна гледка. Един от хранениците и страстен адепт на отвореното общество реве като карпатска мечка как една истинска световна криза натика в кучи задник фалшивите напъни на световния либерализъм. За няколко седмици се отървахме от истерясали затоплисти, нахални лгтб-исти, бежански активисти, глобалисти от всякакъв цвят и мирис. Оказа се, че суверенните национални държави, държавните граници, семействата са много, много по-важни за оцеляването от Грета, прайда, ЕСПЧ, хелзинкарите, национализирането на деца и борбата срещу прокурора взети заедно. Точно в обратното ни убеждаваха мекеретата на мизантропа и сега, когато събитията разголиха фалшивите им идеи се опитват да се оправдават. Айде, ако обичаш улево, Йотов.

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#59] от "Lemmy":
  Аз лично съм фен на Сорос като философ и финансист.
  Относно визията му за "Отворено общество", която беше много полезна и помогна да се разпадне комунистическия блок и затова считам, че повечето от нас трябва да сме благодарни, обаче в чистия случай (така както я изповядват по същество крипто комунисти или троцкисти) не издържа на логически аргументи.
  Билогическият Свят откакто съществува е мозаечен.
  И това изобщо не е случайно.
  Поне две са фундаменталните причини:
  - конкуренцията която е в основата на еволюцията осъществяваща оцеляването и прогреса на вида при промени в околната среда и
  - това, което виждаме сега. Мозаечната структура има повече шанс да оцелее и запази вида. Затова пчелните кошери се роят в добри години, а не са изградили едни Световен голям кошер.

 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1946 Весело

  До коментар [#60] от "k_":

  Философът е Карл Попър, а мизантропът е финансов "инфлуенсър".

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Весело

  До коментар [#60] от "k_":

  Не е ли безполезно да смесваш биологочните и социалните аспекти на еволюцията на Сапиенс,не че такива прилики няма но те са само май външни?

  klimentm
 63. 63 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Осмия урок - при Путин.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 64. 64 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#53] от "byrd":
  А 300 -те хиляди руснаци у нас , от кой свят са ?

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#62] от "klimentm":
  Е, то това е вече въпрос по фундамента.

 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":
  До коментар [#49] от "Торбеш":
  Дори и в този хаос вече започват да си личат маймунджилъците на китайчетата.
  За тези, които разбират от графики.
  Това са от възможно най-достоверния източник в момента - Световната Здравна Организация (СЗО).
  СЗО публикува от Януари всеки ден Доклад по темата с числа.Те общо взето са опростени, но дават сравнително представа горе-доле за какво иде реч.
  Струва си да се свалят и обработят данните и доста неща ще лъснат, ама да се ограничим от последните няколко дни.
  Вижте графикате на този от 17ти март на стр.7.

  https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200317-sitrep-57-covid-19.pdf?sfvrsn=a26922f2_4
  Обърнете внимание на зеленото. Това е Китай, другото останалия свят. Та в Китай кривата започва нормално като за всеки грип.
  Поскача около 27 Януари, стига максимума около 3 Фев и тръгва надолу, както обикновено. .
  Помните нали, това са данни от ЦЯЛ КИТАЙ и само за короната ;(в Китай в този момент си върлува грип от който са болни сигур милиони).
  И както си върви кризата надолу в Бизнес Инсайдер
  (https://www.businessinsider.com/coronavirus-spread-wuhan-scientists-estimate-february-peak-2020-2 ) от 11 Февр някъв "професор" се изцепва:

  "Аdam Kucharski, an associate professor of infectious disease epidemiology at the research center, told Bloomberg that based on current data, the disease is likely to have a "peak prevalence" of 5% of the Wuhan population.
  According to Kucharski, this could translate to at least one out out of every 20 people in the city being infected by the time the virus peaks, or about 500,000 people. "
  като прогнозата за половиния милион е изведена с дебели черни букви в заглавието.
  Сега погледнете пак картинката на СЗО - БАММ!
  След три дена в Китай случайте "избръмчават до небесата" до 15000 за един ден! Това освен, че няма как да се случи реално в природата, то е и физически невъзможно да направят 500 000 теста за два дена.
  Не върви и да го обясниш, че не са докладвали преди случаи защото в Китай в момента знаят и кътните зъби на населението си държавните системи знаят всичко почти на момента.
  Или може би не са докладвали на СЗО? - Несериозно е.
  Интересе е резкия спад на след 17 ти Февр. И такива неща не се случват в природата.
  Та като стана дума за СЗО - там в момента май се водят битки.
  Погледнете следващия им (на СЗО) дневен доклад след 17ти Март:

  https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200318-sitrep-58-covid-19.pdf?sfvrsn=20876712_2
  Наблюдателните дечица откриват бързо разликата:
  КИтай изчезна от картинката. Набутан е в кюпа с Уестърн Пасифик.
  Кривата изглежда нормално затихваща, но оня СРЕДЕН ПРЪСТ няма как да го махнат от картинката.
  Представям си как са се пянавили китайчетата в СЗО да променят графиките.
  Да сумираме:
  Тоталитарна държава в комбина с продажници от Запад, фалшиви "професори" и "учени" спретнаха номера на китайката на света.

 67. 67 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#11] от "tamada":

  Даже и нещо друго. Единствената лаборатория, до която се изпращат тестовете , не е в Москва , а е някъде много далече. Така че, пробите пътуват стотици километри и после се чака доста. Отделно тази, единствена лаборатория, работи при секретни условия, което значи, че резултатите се филтрират от друго място.

 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Та можем да си направим заключенията и да добавим още един УРОК под тези на Иван.
  На тия времена е възожно с фалшификация на данни от Държави и Световни институции ,в комбинация с некадърни или продажни "учени" от фалшиви научни центрове локализирани в реномирани дестинации

  (Researchers at the London School of Hygiene and Tropical Medicine put together a mathematical model to determine the spread of the disease in Wuhan, and they said it was likely to peak in mid-to-late-February.)

  Лондон е това, не е бургашкия университет, моделя им (Витанов, къде си бе човече да ни обясниш КИТАЙСКИЯ СРЕДЕН ПРЪСТ на графиката?) могат да таковат мамата на човечеството.
  Бъдете спокойни и си пазете портфейла, защото това ще мине, ама Гретето дебне в храсталака и си чака момента с СО2то да удари балтията.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сорос е стиснат еврей...

  Банкет беше.
  Банкет и фондация.
  Банкет имени Путина.

  С дълготрайни последствия ;)

  До коментар [#48] от "ahasver":

  Я какви бузи е отпрал Иванчо Кръстев !
  Добре се рани.

  Соросовата диета му се отразява.
  Че и поумня, взе акъл да раздава.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Коронавируса уби цялата идеология на либерал-глобализма. Оказа се, че границите са необходими, националната държава има съществена роля и миграцията на прилепи,маймунки и “бежанци" като нищо ще разруши вашия свят.
  —цитат от коментар 53 на byrd


  Грешката ти е, че разглеждаш коронавируса като нещо вечно и неотменимо, пък то е врменно и преудолимо в рамките на не повече от година-две.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#9] от "irobot":

  ++++++++++++++++++
  Изразих абсолютно същото становище по повод преодоляването на кризата в Китай - беше преди 2-3 седмици. Разбира се тогава реакцията беше съвсем друга. Сега виждам, че страхът е накарал повечето от колегите да размислят, а оценките добре показват това. Това все пак ми дава някаква надежда ;)

  Stupid people make me sick
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#53] от "byrd":Коронавируса уби цялата идеология на либерал-глобализма.

  Италия се е обърнала за помощ към ЕС. Нищо. Помага Китай, който не е член на ЕС. Два самолета с лекари и материали.

 73. 73 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук Ив Кръстев е прав
  Авторитарната държава и обещанието за грижа и безопасност са много опасни, като пристрастяващите успокоителни.
  Казано по-просто е като прегръдка на руска бяла мечка
  В началото е топличко и се чустваш добре
  Сред това става по-топло и накрая - край макар и топъл

 74. 74 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На това му казвам абсолютен демент. Милиони хора са заключени у дома, лишени от приходи, той пише за някви бежанци. Олио да го попари.

 75. 75 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#70:"Храбър"][/quote]

  Проблемът е, че откровено казано, никой не знае за какво, точно става въпрос, и откъде, и как, после защо? Да се лекуват последствията, или да се правят със закъснение опити за такива, а не да се отстраняват/ избягват / променят/ навреме причините - са проблем не само на медицината - да, кажем "модерната"...
  Не искам да съм лош пророк - но следващия вирус - ще направи този, с кораната да изглежда като "подарък" и "детска играчка" - точно, защото партито за Коледа свърши и "ние" не сме вече деца...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1861 Весело

  До коментар [#37] от "proza":
  "Намекват ни, че това ще продължи още 2-3- месеца. Срок, достатъчен да съсипе всяка икономика"

  Директно Ви казаха - минимум 18 месеца за създаване на ваксина (или имунитет според Борис Джонсън). А герберите се изтъпанчиха, че в Държавния резерв има провизии за цели две години, ако и срокът им на годност да е изтекъл.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#70] от "Храбър":

  "Грешката ти е, че разглеждаш коронавируса като нещо вечно и неотменимо, пък то е врменно и преудолимо в рамките на не повече от година-две."

  Ами не. Вирусите са вечни, те са Живота, те са Еволюцията! Всъщност всяка една наша транспортна РНК или информационна РНК е вирус, коопериран в клетката.
  Живите организми непрекъснато взаимодействат с вирусите. Пандемия настъпва, когато вирусното действие върху организма (обмяната на вируси от много хора върху всеки един при "уплътняване" на население/работно място) е по-бързо от имунния отговор.
  При увеличаване гъстота на населението с индивиди (мигранти) с различна наследствена генетичност, просто е въпрос на време да настъпи епидемия, било то в Ломбардия, Ухан, Калифорния или древен Вавилон.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1861 Весело

  До коментар [#44] от "owen":

  Не разбирате душевното разстройство на либертастите, макар Иван Кръстев да не е точно байрактар, но определено е идеолог:
  "здравните системи винаги, винаги правят разлики на основа националност. здравеопазването е отговорност на националните държави"

  Здравеопазването е бизнес (според либералите), от който глобализмът може да изкара печалба. Проблемът, в случая, е че няма продукт, от който да изкара пари. А докато се появи такъв, ще вземат да изчезнат консуматорите на този продукт, в който ще се вложат много пари.

  "3) ескпретите винаги са уязвими по време на криза, защото не реагират достатъчно добре, бързо и т.н. "

  Експерти са тези, които са създали нещо (дори и вредно) и то работи в ръцете на другите хора. В ерата на консуматорското общество рекламата представя всеки "ангелогласен" за експерт (манекенки, певачки, перачки и други "паркетни лъвове" от сорта на Евгени Минчев). А в криза, наистина "ангелогласните" са уязвими - ще ги линчуват за лъжите им.

  "4) не се увеиличава привлекателността на авторитаризма"
  Всъщност, Държавата по дефиниция е авторитарна; "Върховенството на закона" е авторитаризъм; Управлението е авторитарно (дори когато има обратна връзка).
  Всяка форма на управление, демокрация, олигархия или тирания, си е диктатура - налага нечия воля (на мнозинство, нобили или тиран) на останалите. Но за да се дискредитират някои демокрации (с друга ценностна система) ги обвиняват, че изобщо управляват, било под формата на диктатура (монархо-фашистка диктатура), тоталитаризъм (за съченителите на монархо-фашистката диктатура), авторитаризъм ( за "кривнали" от долара либерали като Путин).
  И няма нищо лошо в тиранията или олигархията, ако тиранът е "просветен монарх" или "феодалите" са "ренесансови реформатори" и водят обществото до по-голямо благосъстояние и прогрес. Исторически, повечето от научно-културните достижения на цивилизациите са постигнати при тиранична или олигархична форма на управление. Май, само кислородът на Ловазие е приет демократично - с гласуване на Френската кралска академия е допуснат като газ в природата. Руският кислород е авторитарен - казал е Ломоносов, че е открил такъв газ и всички безропотно се съгласяват.

 79. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1230 Весело

  Коронавируса уби цялата идеология на либерал-глобализма. Оказа се, че границите са необходими, националната държава има съществена роля и миграцията на прилепи,маймунки и “бежанци" като нищо ще разруши вашия свят.
  —цитат от коментар 53 на byrd


  Вярно? Като в периода 1918-1920?

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1861 Весело

  До коментар [#79] от "До руските мекерета":

  “Вярно? Като в периода 1918-1920?”

  Периодът е 1918-1987 г., през който рухна вярата в “добрия монарх” (разпадна се колониалната система), а собствеността стана “общонародна” - в едната част на света стана “ничия” с подставено лице държавата, а другата “акционерна” с подставено лице банките.
  Явно “социалистическият интернационализъм” и сегашния “капиталистически глобализъм” не са доброто решение за “човешките права” върху собствеността на вируси (на Живота) и свободното му търгуване.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1861 Весело

  До коментар [#40] от "Мизийски":


  “Къде са Месопотамия, Египет, Елада, Рим, Византия.“

  И Арабския халифат, и колониална Европа са във всеки от нас.

  “След всеки техен крах следват тъмни векове.”
  “Тъмни векове” настъпват само за облагодетелстваните, довели до необходимостта за пречистване на обществото от тях.

  “ След това се развива нова цивилизация и т.н.”
  Бихте ли дали характеристики на една “нова цивилизация? Примерно, общественото общуване от писменост е преминало в телепатия, а движението “на колела” е преминало в телепортация?

 82. 82 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Весело

  Истината е, че една тоталитарна властова система с "поданици" се справя по-добре в извънредни кризисни ситуации, отколкото система разчитаща на плурализъм, свободна воля и свобода на интерпретациите за ситуацията.В тоталитарната система има бързи решения взети отгоре и спуснати до всички нива, една "истина" за ситуацията, контрол и мобилизация на поданиците. Плуралистичната система губи критично време докато всички мнения се изкажат и се предприемат някакви решения.
  —цитат от коментар 9 на irobot


  Аха, аварията в Чернобил е точно такъв пример — една шеста от света + цяла Европа в информационно затъмнение... докато не заваля радиационен дъжд. Де**а робите ви де**а, дето все здрава ръка да ви оправя (във всеки смисъл) търсите. Аре сравни го това с цунамито и Фукушима, та да видиш що те напопържам. Подготовка, информация и работят Мислете и си вадете изводи от фактите, а не да вървите глупаво след страховете си. Вижте Тръмп (с мераците си за силна, авторитарна власт) как за няма седмица мина от "грипче" до "затваряне на границите"... По това можете да познаете мераците за авторитарност на един политик — как се държи в кризисна ситуация.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 83. 83 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Англия с крал като Джон няма боен дух. Мога да я превзема и с готвачи. Но Ричард е друго животно."
  Крал Филип Френски
  Робин Худ (филм, 2010)

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK