Властта да съобщава точни икономически данни, иначе сее паника

Представете си какво разбират бизнесът и хората – спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсис

© Велко Ангелов

Представете си какво разбират бизнесът и хората – спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсисВладислав Панев е финансист и общински съветник в София. Съпредседател е на Зелено движение.


Добре, щабът наплаши хората, време е да се действа спокойно и умно, така че пандемията да вземе по-малко жертви, както и икономиката да продължи да работи, така че дългосрочните щети да не бъдат катастрофални.


За съжаление паниката, умишлено или не, продължава да владее управляващите. Това създава несигурност, бизнесът спира да инвестира и да си плаща, а хората спират да купуват. Всеки гледа да скатава бели пари за черни дни, което води до нови дъна на активността.
Последно Бойко Борисов каза, че бюджетът вече е вместо на 1.5 млрд. лв. излишък на 3.5 млрд. дефицит. Тоест похарчени са 5 милиарда за има-няма една седмица.


Това не е вярно и бърза справка в БНБ го показва


Най-вероятно е прогноза за дефицит към края на 2020 година. Само че, изречено от такава висша инстанция, създава паника, че положението е извън контрол, краде се като за световно, тези 5 млрд. след месец ще са 20 и държавата ще фалира. Доверието във властта се срива.


В същото време се приемат извънредни закони срещу тези, които създават паника. Ами може би главният прокурор трябва да заведе дело срещу премиера точно за всяване на паника?


Представете си какво разбират бизнесът и хората, като чуят тези данни. Ами спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсис. Купуват най-належащи продукти, злато, долари... Уволняват работници, защото то и без това малко им трябва.


Главният прокурор щял да лови паникьори в социалните мрежи. Ами първо да залови главния паникьор на републиката. Дето като си отвори устата, наплашва милиони зрители, а не стотици последователи във "Фейсбук" като вероятните жертви на прокуратурата.


България има нужда от увереност в бъдещето. Да знаем, че колелото ще се върти,


тировете и товарните влакове ще внасят и изнасят стока, заводите ще работят, доколкото е възможно. Защото на бизнеса и на човешкия капитал разчитаме икономиката да не се срине толкова, че после да й е трудно да се изправи. Топ ангажимент на държавата е да запази максималното възможно ниво на икономическа активност. Така че да се налага да помогне на минимум хора и фирми, пострадали от форсмажора.


Вместо това ГЕРБ предложиха фирмите да плащат данък на базата на печалбата си за 2018 година. А властта предлага ББР на Мавродиев да решава кои компании да спасява. Това създава недоверие и ще срине икономиката, която и без това губи много в момента. А тя плаща данъци и издържа администрация и болници.


Говорих си днес с износител, който работи на огромни пазари. Доставчиците му нямат кеш да произвеждат. Клиентите бавят плащания. Всичко това само заради глобалната несигурност. Ето такава е ситуацията по пазарите. Всеки си трае, задържа кеш, защото не знае колко ще продължи всичко това. Кредитните линии са отменени, тотално мазало. Инвестициите спират, защото никой не иска да рискува в такава среда.


Властта трябва да отреже всички неспешни разходи. Като стадионите, като субсидиите за вестници.


И да ги насочи към ликвидна подкрепа за пострадалия бизнес. Към гаранции за банките да разсрочат вземанията си по главници и лихви, така че фирмите да си поемат въздух. Вместо това имам чувството, че се чудят как да отклонят още пари към любимците си.


Въобще икономиката е държана на тъмно за мерките за вируса. Сроковете за декларации ще бъдат отложени, всичко друго не се знае. Кой да работи, кой да спре, какво значи за бизнеса карантина на цели градове? Щабът е длъжен да отговаря спокойно на тези въпроси. За да може да се поддържа нормална среда за бизнес.


Ясно е, че да предвиждаме как ще изглежда ситуацията след месец е като гледане на кафе. Но властта трябва да е максимално точна и честна в изказа си. За да поддържа така нужното доверие, вместо да сее паника.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Липсата на конкретика какво да се прави за икономиката тепърва ще става основният проблем, за самото сдържане и преодоляване на епидемията си мисля, може и да съм малко оптимист, че ще се справим.
  А икономически щаб кога, щото в тази област големи бели могат да станат?

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Знам че колегите от "Дневник " са ФЕНОВЕ на ДБ , лошо няма , но този ИНДИВИД надминава всякакви граници ! Кога най-после ще се разбере , че "иде реч " за физическото ни оцеляване , а не за СЪХРАНЯВАНЕ на нечий бизнес или задоволяване на нечие ЕГО , пък било то и със "зелена окраска "!
  "Предприемач, от 2006 година управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелените“ от 2016 година."

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "Това създава недоверие и ще срине икономиката" - все едно преди доверието беше до небесата? С подобно държане, след събитията, с половинчати мерки, с изчакване и лутане, разнобой за всичко и едни излишни обяснения, от лепило, до работно време на магазините, топовете плат и какво ли не, за какво доверие иде реч!? Влезли в страната около 8000 българи, по регистър от тел., а по места нямали още точната им бройка, за да ги предупредят за карантина? Толкова ли е трудна да има единна координация, единен регистър, едни и същи мерки, действия? Май властта не знае какво има по министерствата, та ще е наясно какво се случва в действителност. Различията са много, много, а хаосът е голям, което е лошо.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЗаНиЗа":

  Преди икономиката вървеше и Борисов можеше да говори и даже да прави каквото си пожелае, сега ситуацията е коренно променена.
  За адекватни икономически мерки съм краен песимист, няма достатъчно капицитет в управляващите, до момента има ли всъщност поне една твърда мярка, която ще се приложи за бизнеса?

 5. 5 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Борисов има мин фин и обявява информация подадена от Горанов. Всички чухме, като каза няколко пъти, че от 1.5 млрд излишък, ще отидем на минус 3 млрд, в края на годината, ако продължава така. репортажите са често отрязани и фиксират откъслечни фрази. Медийна политика. Аз за себе си, а не вярвам и всеки друг с елементарен здрав разум да разбира нещо друго от това, че Борисов се притеснява. Защото не е подготвен за подобен обрат. Но дори и най-върлите лилявци не биха му вменили кражба на 5 млрд за три дни!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Навремето и сега в БСП има "червени мобифони " и "червени бабички" , а при модерните десни има "умнокрасавци от Люлин" и "умнокрасиви милионери" като автора !

 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Дневник, дайте едно мнение на икономически капацитет, който да предложи адекватно решение по темата!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#7] от "Реми":

  И аз за това говоря - трябва спешно национален икономически щаб, иначе всеки може да си говори каквото иска.
  Защо има медицински щаб - да се знае все пак кои са хората, какво предлагат и защо.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чичи (Ice Man's fan)":Но дори и най-върлите лилявци не биха му вменили кражба на 5 млрд за три дни!

  Колкото и нелепо да звучи, умело го пробутват по контролирани форуми . Ей сега ще активират и петимата от РМС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Точно з физиèско ожеляване става дума . Мре се не самп от короната , мре се и от глад. Като спре икономиката и намалеят парите от българите в чуьбина ,тогава ще видим кон боб яде ли?

 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Но нали разбирате.. Че ако всеки гражданин е икономически грамотен и добре информиран.. То той ще осъзнае хилядите начини по които го прецакват :D

  Да вярно е, че ако това беше реалност, щяхме да живеем в един по честен и светъл свят, но уви реалността рядко посволява на идеалите да се манифестират без корупция :)

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Като е упашен Барба Ганьос ,да бяга в Барселона , а тук има достатъчно смели и мислещи

 13. 13 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Извинявай, ама аз лично го чух Борисов как го изплющя това с дефицита по телвизора т.е. не е извадено от контекста. И после добави, че било защото плащал по 1000 лева повече на медиците. След това смених канала, че ми се вдигна кръвното.
  И няма какво Борисов да го страх и да всява паника. Плаща му се, за да е спокоен, хладнокръвен и да взима правилни решения. Не да дрънка глупости.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Не е шега работата. Днес Голдман Сакс излезна с допускането, че иконмиката на Щатите може да се свие с 24% през следващото тримесечие. С колко мислите, че се е свила икономиката на Милано? Не само свиването, ами нарушаването на работата с клиенти и доставчици. Шокът след като поутихне заразата може да надмине този от висруса и там карантина не помага.

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Има много неадекватни действия на всички нива, като почнеш от премиера, та стигнеш до шефовете на отделните предприятия. И всичко това е така, защото никой си няма идея какво в действителност трябва да се направи от обикнивените хора. Един ти вика "стой си в къщи", другия пък - "отивай на работа", трети призовава да се затварят цели градове и се оказва, че на национално ниво всички съвети са на парче, повечето неадекватни. За капак се разбира, че много емигранти (особено цигани) се прибират в Бг от разни дестинации, отиват си кой откъдето е, няма никакъв мониторинг кой какво носи като болести и ей ти апокалипсиса след 2 седмици време. Та, има два варианта да продължаваме да живеем - или много се стресираме, купуваме чувал с картофи и 20 ролки тоалетна хратия, затваряме се в къщи и не мърдаме никъде, или с повечко внимание си живеем живота както преди, без събирания естествено и дори ходим на работа. Всеки има глава на раменете, да измисли най-добрия вариант за себе си. А икономиката ще оцелее така, както и много от хората, просто стресът на всички ни ще е в повече през следващите месеци...

 16. 16 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  На двете страни на махалото са здраве - икономика, а истината не е в нито едната от двете крайности. Лекарите затова са лекари, за да изискат максимума за каузата си. Пълната изолация на всичко е жадуваната от тях мярка. И са прави, но само за себе си. Хубаво е обаче да се сетят за кораба на Язон и Сцила и Харибда. Не е решението да избягаш от Сцила (коронавируса) и да се гътнеш в Харибда (икономическото опустошение).
  Нашият Язон има инстинкта на улична котка и макар да е чел само една книга, усеща и другата заплаха. Работата е там, че само инстинкт на улична котка в случая не стига...

 17. 17 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Хората нямат доверие във властта. Лъгани са постоянно и сега, в кризата не се доверяват.
  Суетен и хитър премиер, свикнал да лавира и свири по тънката свирка на популизма, известен, че си мени често мнението, сутрин казва едно, вечер съвсем друго.

  Не ща да влизам у затвора!
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "Доверието във властта се срива."

  Доверието на мислещите българи е отдавна сринато! Но не и на "онези проценти"! Вижте пост #2 за пример!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Навремето и сега в БСП има "червени мобифони " и "червени бабички" , а при модерните десни има "умнокрасавци от Люлин" и "умнокрасиви милионери" като автора !
  —цитат от коментар 6 на Dankol


  А при модерните леваци има тъпогрозни!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Аа,при "модерните леваци" ще кажете Вие,нали сте там.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Весело

  До коментар [#20] от "yanne":

  Действително е виновен Борисов, при Живков не им се е случвало

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Умен е зеления съветник. Нямало начин да бъдат похарчени толкова пари, ами ако просто не са постъпили в бюджета през този един месец, а харчовете си вървят. Дневник търсете нормални икономисти не такива неадекватни хора.

 25. 25 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С къщата в Барселона и източените 8 млн от еврофонфове от кръга на Ганьо какво става?

 26. 26 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  През 2009та Дянков обикаляше с една постна пица и разправяше какви лишения трябва да направим за да не станем като Гърция. В резултат първото управление на Бойча беше времето на най-голямото изстудяване на българската икономика. Знаем как свърши всичко това през зимата на 2013г. Сега безмозъчни фатмаци, милиционери и калинки ни убеждават, че трябва да ликвидираме икономиката на България за да не станем като Италшя. А как ли ще свърши всичко това? Ами ако още тази зима гладните задрънкат празни тенджери на жълтите павета и ревнат "Бойко, дай ни да ядем", що ще чини Баце тогава?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Нямат време да смятат от много приказки.

 28. 28 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  ББ и Горанов да дадат отчет къде отидоха 5-те милиарда!!!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#25] от "bacillus ":

  Питай Испанците, нали там отидохте да търсите правосъдие. Но май се очертава Испанците да подгонят тези които са подали сигнала, тогава сигур и Испанците ша искарате калинки

 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Боже, опази! Какви приказки „ан гро“, какво чудо: „Доверието във властта се срива“. Ами какво чакате бре, мили ми политиканчета от ДеБъ, ДеСееБе и Зеленикаквото движение? Ами вземайте я тая пуста власт, че да рахатясаме най-сетне! Ама вие май и това не можете – властта да се търкаля по улиците, пак няма да имате нито куража, нито идеята как да се наведете да я вземете, че и да я упражнявате след това! Нали уж не сте като „… главния паникьор на републиката. Дето като си отвори устата, наплашва милиони зрители…“? М? Не всявате паника, така ли? А къде са ви аргументите?

  Всъщност нещата са следните: след като САЩ обяви, че ще започне да попълва стратегическите си резерви с 30 млн. барела, а президентът Доналд Тръмп намекна, че може да се намеси в "подходящото време" в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, фючърсите на петрола Брент с доставка през май нарастват в петък с 6,7% обратно над $ 30 за барел, след като вчера те скочиха с 14,4% от 17-годишото дъно в сряда около $ 24,52 за барел (най-ниско ниво от 8-и май 2003 г.). В същото време прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е "готова за контакт заради цените на петрола" - https://www.bnr.bg/post/101243858/kremal-rusia-e-gotova-na-pregovori-za-cenata-na-petrola , които се сринаха съществено, след като Русия се оттегли от разговорите със Саудитска Арабия за производството и доставките на суров петрол.

  Въпреки всичко тези цени на петрола са убийствени за Русия и за кремълският управник. Той има следните възможности:

  • Преговори за постигане на споразумение за намаляване на производството на петрол, за да се стабилизират цените, което едва ли ще стане, защото руските управници са свикнали да преговарят от позицията на силата,

  • Продажби на дъмпинг, който да засегне Саудитска Арабия, което няма как да стане, защото руският бюджет е съставен за цена на нефта от 42 долара за барел, а и по други причини: „Съсобственик на "Лукойл": И в най-страшния си сън не сме сънували, че ще продаваме нефт по 25 долара - https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-sasobstvenik-na-lukoyl-i-v-nay-strashniya-si-san-ne-sme-sanuvali-che-shte-prodavame-neft-po-25-dolara ,

  • Съкращаване на военни разходи или такива за поддръжка на диверсията в други държави и хибридна война, което също едва ли ще стане. В Русия ще оставят народът да умре от глад, но не и да си променят политиката,

  • Мащабни изследвания за намиране на лекарство или ваксина срещу коронавируса, защото той е факторът, който спира транспорта и потреблението, които имат нужда от петрол.

  Всъщност, не е само Русия, която има интерес от мащабни изследвания за намиране на лекарство или ваксина срещу коронавируса, а и целият свят. В момента най-големите, най-добрите и най-напредналите научни институти, лаборатории и учени в света, като института Pasteur във Франция са заети именно с това - https://www.pasteur.fr/fr/centre-medical/fiches-maladies/coronavirus-wuhan. Предполага се също и че до края на май такава ваксина ще бъде намерена, а до края на лятото – готова за повсеместно приложение. Всички имат интерес от това, но най-много са силно засегнатите индустрии: туризма, производството на петрол, на автомобили, както и самолетостроенето. При тях има засегнати огромни интереси, които няма да стоят със скръстени ръце и ще направят всичко възможно тази епидемия да мине колкото се може по-бързо.

  Така че чакаме с трепет и унес гореизброените политически формации да „плеснат с ръце, па да се прегърнат“ и да турят край на този, „главния паникьор на републиката“, а „може би главният прокурор трябва да заведе дело срещу премиера точно за всяване на паника“! Ето, виждаме с удивление и страхопочитание каква епохална еволюция се извършва пред очите ни – „главният прокурор трябва да заведе дело срещу премиера“! Значи, вече имаме доверие в „главният прокурор“, който може и „трябва да заведе дело срещу премиера“, банкянския „паникьор“! Ура, доживяхме и този момент – доверие и упование в „каскетаджията“ Гешев! Аз съм „стреснат, трогнат, очарован от победния им зов“, както го е казал Вапцаров и от вълнение не мога да си поема дъх, затова ще си капна малко шотландско съдоразширяващо лекарство! Ха, наздраве и за много години! Браво, Владиславчо, ашколсун, Панев! Някой нещо да пита?

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Ми ша минем на лобода ве, кат нема боб и лободата е боб, така едно време майка ми ме утешаваше

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Ми не дрътите кат мене ша минем на лобода, кат нема боб и лободата е боб, а на вас младите ша дадем чеилите коженте, щот вие от зеленчуците най обичате месните зеленчуци.

 33. 33 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Толкова ли високо поставяш в небето бай Ахмед.....?))) Той не е така начетен и квалифициран, хитър е, съобразителен....но това са по-ниски топки от първите две..)))

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Службите... служители.
  Ясно, че "на книга" имат власт.
  Ако четат и не се паникьосват.

  А то... кършат емоции и неадекватност.
  Громят имунозащитата на народа.

  Не всички, разбира се.

  "Властта да съобщава точни икономически данни,
  иначе сее паника"

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":Точно з физиèско ожеляване става дума . Мре се не самп от короната , мре се и от глад. Като спре икономиката и намалеят парите от българите в чуьбина ,тогава ще видим кон боб яде ли?
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Ако оцелее конят може и "печени киселици " да прояде !

 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Значи, аФтора ни го представят така: „Владислав Панев е финансист и общински съветник в София. Съпредседател е на Зелено движение“. „Финансист“, така ли? Аха! А нещо да е направил дарение въпросния „финансист“? Що питаме ли? Ами ето защо: „Големите дарители на "Пирогов" в битката с коронавируса: Пеевски, "Америка за България" и "Теленор" - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/golemite-dariteli-na-pirogov-v-bitkata-s-koronavirusa-peevski-amerika-za-bylgariia-i-telenor-2217889 ! Ама това на нищо не прилича! Безобразие! Как така тези мижави дарители - депутатът от ДПС Делян Пеевски и компанията "Теленор" ще се сравняват с прочутия „финансист“ и общински съветник в София? М? Че и председател на Съвета на директорите на "СКАЙ Управление на активи" АД? М? Какво си мислят те? Само гледайте сега как прочутият финансист и председател на Съвета на директорите на "СКАЙ Управление на активи" АД ще развърже кесията и ще удари в земята с някое епохално дарение този ми ти депутат и някаква си мижава компания! Браво, Владиславчо, ашколсун, Панев! Някой нещо да пита?

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  ,,...Последно Бойко Борисов каза, че бюджетът вече е вместо на 1.5 млрд. лв. излишък на 3.5 млрд. дефицит. Тоест похарчени са 5 милиарда за има-няма една седмица....,,

  Владко, намерих начин да чуя това прословуто твое изречение и то е. От 1,5млрд. излишек отиваме към около 3,5 млрд. дефицит

 38. 38 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "сидер":

  И да питам за шести път, къде отидеха, бе, тия милярди...

 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  ,,....а хората спират да купуват. Всеки гледа да скатава бели пари за черни дни, което води до нови дъна на активността.....,,

  Владко у Софето ако са презапасяват и спират да купуват в България живота си върви нормално, няма презапасяване, опашки по магазините. Така че не всявай паника у тролчетататука

 40. 40 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Тиквта само ,,подготвя" матряла, че ще се изпарят няколко милиарда!...

 41. 41 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Знам че колегите от "Дневник " са ФЕНОВЕ на ДБ , лошо няма , но този ИНДИВИД надминава всякакви граници ! Кога най-после ще се разбере , че "иде реч " за физическото ни оцеляване , а не за СЪХРАНЯВАНЕ на нечий бизнес или задоволяване на нечие ЕГО , пък било то и със "зелена окраска "!"Предприемач, от 2006 година управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелените“ от 2016 година."
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Ако не си проумял досега физическото оцеляване е свързано със запазването на част от обществените отношения и част от икономиката, защото не става въпрос да оцелееш месец, два или три. Ако е за толкова никой няма да го прави на проблем. Става въпрос за години, през които човечеството трябва да съхрани своя потенциал, да запази знанията и уменията, да се изхранва, лекува, образова, строи и произвежда.
  А кой какъв е това не е толкова от значение - дали е Зелен, Жълт или Червен, със зелен и ли син оттенък, важно е какво казва. Но това е малко трудно за разбиране от една голяма част от българите, поради което и такова ни е състоянието.
  И за да бъда разбран напълно не познавам Панев, но познавам прогреса и развитието и винаги ще се изправям в тяхна защита, когато са атакувани от невежеството.

 42. 42 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#41] от "Uprsport":

  Умньо, ние това сме го разбрали. Вие сте тея дето не схващате! За това пиша бавно: приберете се по къщите си за 1 месец, и се молете това да приключи бързо! Спрете с демагогията и политиканстването! С ината, с остроумието! Спрете се, млъкнете и се приберете ВСИЧКИ по къщите си! Ако направите това, всичко след 3 месеца ще се рестартира! Ако продължавате да леете акъл и остроумия, да не се съобразявате, това ше се проточи, и кризата ще е с ефекта на 1996-7, може да се разрастне и да засегне цялата еврозона. Разберете най накрая всички умнокрасавци с албански реотан! Положението е изключително драматично. Или всички се прибираме по къщите и проявяваме колосална солидарност! Или хем ще умрат много, хем ще фалираме!

  Повтарям за малоумници: Вариантите ни са точно 2. Вариант 1 - прибираме се всички по къщите и спираме със саботажа и иронизирането на мерките, така ще стане бързо, спасяваме животи и икономиката! Вариант 2 - продължаваме да либералничим и да се правим на дръж ми шапката - ще се проточи, ще умрат много, вкл икономиката.

  Ясно ли е?

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 43. 43 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 674 Неутрално

  ЧЕ КВО ДА ТИ КАЖЕ "ВЛАСТТА"?
  Глобалните пазари изтриха 20 трилиона за 20 дни от първи март досага?
  Инвестирали сме парите за борда при отрицателна лихава в американски ДЦК и загубихме 3.5 милиарда последната седмица?
  Ше ви го туриме четвъртит - 1997-ма ше ви стори кат лека криза?
  Арбайт махт фрай?

 44. 44 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Време е за експертност на всички нива!
  Дайте думата на експерти, но не мъдреци от БАН, а реално практикуващи лекари, икономисти, мениджъри, собственици на заведения, сервитьори и готвачи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK