Властта да съобщава точни икономически данни, иначе сее паника

Представете си какво разбират бизнесът и хората – спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсис

© Велко Ангелов

Представете си какво разбират бизнесът и хората – спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсисВладислав Панев е финансист и общински съветник в София. Съпредседател е на Зелено движение.


Добре, щабът наплаши хората, време е да се действа спокойно и умно, така че пандемията да вземе по-малко жертви, както и икономиката да продължи да работи, така че дългосрочните щети да не бъдат катастрофални.


За съжаление паниката, умишлено или не, продължава да владее управляващите. Това създава несигурност, бизнесът спира да инвестира и да си плаща, а хората спират да купуват. Всеки гледа да скатава бели пари за черни дни, което води до нови дъна на активността.
Последно Бойко Борисов каза, че бюджетът вече е вместо на 1.5 млрд. лв. излишък на 3.5 млрд. дефицит. Тоест похарчени са 5 милиарда за има-няма една седмица.


Това не е вярно и бърза справка в БНБ го показва


Най-вероятно е прогноза за дефицит към края на 2020 година. Само че, изречено от такава висша инстанция, създава паника, че положението е извън контрол, краде се като за световно, тези 5 млрд. след месец ще са 20 и държавата ще фалира. Доверието във властта се срива.


В същото време се приемат извънредни закони срещу тези, които създават паника. Ами може би главният прокурор трябва да заведе дело срещу премиера точно за всяване на паника?


Представете си какво разбират бизнесът и хората, като чуят тези данни. Ами спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсис. Купуват най-належащи продукти, злато, долари... Уволняват работници, защото то и без това малко им трябва.


Главният прокурор щял да лови паникьори в социалните мрежи. Ами първо да залови главния паникьор на републиката. Дето като си отвори устата, наплашва милиони зрители, а не стотици последователи във "Фейсбук" като вероятните жертви на прокуратурата.


България има нужда от увереност в бъдещето. Да знаем, че колелото ще се върти,


тировете и товарните влакове ще внасят и изнасят стока, заводите ще работят, доколкото е възможно. Защото на бизнеса и на човешкия капитал разчитаме икономиката да не се срине толкова, че после да й е трудно да се изправи. Топ ангажимент на държавата е да запази максималното възможно ниво на икономическа активност. Така че да се налага да помогне на минимум хора и фирми, пострадали от форсмажора.


Вместо това ГЕРБ предложиха фирмите да плащат данък на базата на печалбата си за 2018 година. А властта предлага ББР на Мавродиев да решава кои компании да спасява. Това създава недоверие и ще срине икономиката, която и без това губи много в момента. А тя плаща данъци и издържа администрация и болници.


Говорих си днес с износител, който работи на огромни пазари. Доставчиците му нямат кеш да произвеждат. Клиентите бавят плащания. Всичко това само заради глобалната несигурност. Ето такава е ситуацията по пазарите. Всеки си трае, задържа кеш, защото не знае колко ще продължи всичко това. Кредитните линии са отменени, тотално мазало. Инвестициите спират, защото никой не иска да рискува в такава среда.


Властта трябва да отреже всички неспешни разходи. Като стадионите, като субсидиите за вестници.


И да ги насочи към ликвидна подкрепа за пострадалия бизнес. Към гаранции за банките да разсрочат вземанията си по главници и лихви, така че фирмите да си поемат въздух. Вместо това имам чувството, че се чудят как да отклонят още пари към любимците си.


Въобще икономиката е държана на тъмно за мерките за вируса. Сроковете за декларации ще бъдат отложени, всичко друго не се знае. Кой да работи, кой да спре, какво значи за бизнеса карантина на цели градове? Щабът е длъжен да отговаря спокойно на тези въпроси. За да може да се поддържа нормална среда за бизнес.


Ясно е, че да предвиждаме как ще изглежда ситуацията след месец е като гледане на кафе. Но властта трябва да е максимално точна и честна в изказа си. За да поддържа така нужното доверие, вместо да сее паника.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK