Извънредното положение не освобождава държавата от отговорност пред Европейския съд

Крайно време е г-н Данаил Кирилов да осъзнае, че България е приела юрисдикцията на ЕСПЧ още през 1992 г. и това означава, че единствено този съд е компетентен да се произнася по допустимостта и основателността на отправените към него жалби.

© Георги Кожухаров

Крайно време е г-н Данаил Кирилов да осъзнае, че България е приела юрисдикцията на ЕСПЧ още през 1992 г. и това означава, че единствено този съд е компетентен да се произнася по допустимостта и основателността на отправените към него жалби.Здравка Калайджиева е адвокат от фондация "Български адвокати за правата на човека" и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Коментарът й е по повод изявлението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че заради извънредното положение може да има нарушение на права на гражданите и че ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. "Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани", заяви Кирилов.


Ето нейният коментар по темата пред "Дневник":


Не е ясно дали "временното спиране на работата на съдилищата" е подходящо решение за ситуацията на извънредно положение поради епидемия. Във всички случаи "затварянето им" изглежда твърде удобно, доколкото освобождава властите от съдебен контрол върху необходимостта и пропорционалността на въвежданите спешни мерки спрямо безспорно легитимната цел - опазването на здравето на нацията.
Днес г-н Данаил Кирилов представи намерението си да информира Съвета на Европа за въведеното в България извънредно положение като личен жест на добронамереност и


твърди, че всякакви оплаквания до Съда в Страсбург биха били недопустими след такова уведомление


Всъщност министрите на външните работи на държавите страни по Конвенцията имат такова задължение пред Генералния секретар на Съвета на Европа и предоставената от тях информация следва да обхваща не само факта на обявяването на извънредно положение, но и конкретните предприети мерки и тяхната продължителност, за да е възможна преценката за тяхната необходимост и пропорционалността им спрямо преследваната цел.


Не съм напълно убедена, че сегашното съдържание на приетия закон дава такава възможност било на министъра на правосъдието, или на министъра на външните работи. Тези изисквания целят


да предотвратят евентуален произвол под маската на грижата за доброто на нацията


Впрочем опитът на Турция показва, че само по себе си обявяването на извънредно положение далеч не освобождава държавата от отговорност пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за непропорционални посегателства върху основните права и свободи в този период.


Колкото до очакванията на министъра на правосъдието, че оплакванията за посегателства върху права и свободи, отправени до ЕСПЧ по време на извънредно положение биха били "съответно недопустими", крайно време е г-н Данаил Кирилов да осъзнае, че България е приела юрисдикцията на ЕСПЧ още през 1992 година и това означава, че единствено този съд е компетентен да се произнася по допустимостта и основателността на отправените към него жалби или годността на съдиите от този съд да участват при решаването им.


Време е и министрите да разберат, че съдиите не им дължат отчет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо се оказа, че съдиите в ЕСПЧ напазарувани предварително, май?

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 417 Неутрално

  „Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заяви Кирилов.

  На този яко са му обърнати файловете в кратуната...

 4. 4 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Госпожа съдийката на Сорос не била напълно убедена, най-вероятно чака указания от Сорос за да разбере убедена ли е или не.
  —цитат от коментар 1 на tda10501756


  Мани-мани, не споменавай дедо Шори, че е на 90 лазарника завалията и оглавява най-рисковата група! Да не вземе нещо да прихване, че синовете му хич, ама никак не са мераклии да снасят едни милиони за едни готованци! Та на „Госпожа съдийката на Сорос“ препоръчвам, докато калимявките от БПЦ не са затворили църквите, да ходи да пали свещи като бухалки и да се моли за дедо Шори, че да не спре кранчето! Тогава ще е трагедия голяма и непоправима! Нали?

 5. 5 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  всеки с приоритети си, но предотвратяване на смъртта на няколко стотин хиляди българи в резултат на корона вируса е със сигурност по-важно от временно спиране на малка част от прават ни.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Ако полицията НАИСТИНА влезе и приложи на място мерките в циганските кампуси,това нарушение на правата им ли ще е?
  Ако въпреки предупреждения и кандърми циганите ПРОДЪЛЖАТ да не спазват мерки,указания и прочие,прилагането на сила дали ще е нарушение на правата им?
  Да продължавам ли?
  Впрочем *специалистката* с досие е точно в тази,рисковата група.Няма да е зле да се погледне в огледалото,ако е забравила.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  А на Кирилов и Гешев толкова им се иска да не отговарят пред никого.

 9. 9 Профил на block
  block
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Който разменя свобода за сигурност, губи и двете! Ние не сме дебили, че зорлем да обикаляме и да повишаваме разпространението на вируса, самодисциплината е по важна според мен от всякакви административни мерки. Но милиционерите ш техните домашни животинки тук е добре да знаят, че не е разумно да опъват ластика толкова много, че може да се скъса и да ги плесне през ръцете. А и оченце могат да си извадят. Айде милиционерските тролчета да си лягат и да сънуват ельоменати, масони и рептилии и да се крият под одеалото а бате им Гешеф ще им пази страх докато припкат нощем по тъмния коридор до тоалетната. Че в тъмното дебне сорос и европейската комисия. Лягайте си!

 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Барни тъпира да внимава да не се стигне до трибунала в Хага , като Милошевич , и албанския му колега Рамуш Харадинай, а там ще му обърнат файловете с хастара навън ...
  Kosovo’s prime minister has resigned after being invited for questioning by a Hague-based court investigating crimes against ethnic Serbs during and after the 1998-99 war.

  https://www.theguardian.com/world/2019/jul/19/kosovo-pm-resigns-before-questioning-at-the-hague

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 928 Гневно

  Тия гадове надмиха и най-мрачните години на комунизма. Нали се сещата, какво може да стане, ако точно тия придобият подобни права. Тук не става въпрос за душено извисени, чисти хора, водени от чисто хуманни подбуди. Това са хора, готови да обрекат на геноцид цели градове с цел далавера.

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#11] от "4u4o":
  Част от далаверата на олиго-милиционерите е да блокират промишлеността, да прочистят от средния бизнес определени градове и след това да останат монополисти, както само те си знаят. Те всъщност не са имали никога време да научат нещо повече.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Това недоразумение прекалено често се показва и изказва по медиите

 15. 15 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 706 Любопитно


  Барни дали го е разбрал?

  Щото сега заради вирусите не може да целуне Ръката Му,

  ще трябва да целува другите Му части...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 16. 16 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  всеки с приоритети си, но предотвратяване на смъртта на няколко стотин хиляди българи в резултат на корона вируса е със сигурност по-важно от временно спиране на малка част от прават ни.
  —цитат от коментар 5 на bkstoja

  Наивник, никакви мерки НЕ могат нищо да ПРЕДОТВРАТЯТ.
  Правителствата в цял свят изобщо НЕ хранят подобни напразни надежди.
  Целта на мерките е да ЗАБАВЯТ разпространението на коронавируса с една единствена цел - да не колабират системите за здравеопазване от непосилния приток на пациенти.
  Досега покосените от коронавируса в ЦЯЛ СВЯТ са малко над 11'000.
  Какви стотици хиляди смъртни случаи в България бълнуваш???
  Май хич не си наясно с математиката.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  Мани, мани, отличникът Барни съвсем друго уверява целокупния български народ от днеска.....

 18. 18 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 58 Гневно

  Само да напомня, че здравка калайджиева в ролята си на "съдия" в т.нар. "съд по правата на човека" участваше във вземането на скандалното решение по казусът Баталова воденица, според което самонастанилите се там са над закона и държавата няма право да ги прогони от заграбеният чужд имот, само защото били "роми" !!!! Намерете в Интернет съдебното решение "Йорданова и други срещу България" !!! Там т.нар. "съд" на сто места признава, че гетото е незаконно построено върху чужда земя и дори че България има право да прилага законите си... но НЕ и в случаите, когато престъпниците са от "оня" етнос !!! Да не говорим, че навсякъде в текста, двете страни са определяни като "роми" и "нероми" - тоест ние - българите в България вече не сме българи - ние сме "НЕРОМИ" - тоест паразитното племе вече е държавноопределящият етнос в нашата държава !!!

  Само заради това решение тая стара мръсница досега трябваше да е осъдена за противодържавна дейност... отделно скорошното разследване, доказало зависимостта и от престъпните организации на изродът сорос.

  България никога няма да бъде нормална държава, докато търпим такива национални предатели, продали се на един международен престъпник, да си развяват байряка !!!

 19. 19 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 58 Гневно

  ...това решение и няколко последващи в същия дух, е типичен пример на брутална расова дискриминация срещу Българите в България, в противоречие на всяко национално и международно право. Въпреки това жалките ни управляващи продължават да се съобразяват с решенията на тоя самообявил се "съд" и да не търсят сметка на такива като калайджиева !!!

 20. 20 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Че те ГЕРБ така ще си го карат тогава - перманентно извънредно положение, на полу-съединител едни вид 😂

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Барни тъпира да внимава да не се стигне до трибунала в Хага ,......
  —цитат от коментар 10 на Firestarter


  Барни не е глупав. Глупавите са гласувалите за ГЕРБ. Още ли не ти стана ясно?

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Петък 13 (март, 2020г.)
  Май ще си го спомняме като тамплиерите.

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  "Време е и министрите да разберат, че съдиите не им дължат отчет."

  Безусловно- едните представляват изпълнителната, другите- съдебната власт. Но на въпросната "Да , България" ( доколкото се сещам и нещо като НПО или БХК по съребрена линия) дали е известно, че е време да смели и обратното- че министрите не държат отчет пред съдиите.
  Тоест, всеки поотделно отговаря за собственото си поведение, за собствените си решения и за последствията от тях. Но не едни пред други, а пред органите, които Конституцията е упълномощила да изискват тази отговорност.
  Неудобно ми е, че трябва аз да напомням този факт на някой, който се величае "съдия",въпреки, че горните обстоятелства за принадлежност могат да се приемат за смекчаващи .

  Но, "Да,България", сър! И всичко останало...

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Европейският съд трябва да се затвори! Не може Сорос да раздава право в ЕС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Хранениците на Чичо от Америка дс внимават с шегите по адрес на Корона Вируса,защото Чичо е на години.И е готов...

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Много сме покъртени от словата на дрОгарката Здравка Владимирова Калайджиева! За нейния произход, възпитание, минало и мироглед най-добре разказва колегата й от Института по правни науки при БАН, някогашният политически затворник номер едно на НРБ и номер три на Европа, преподавателят по психология на правото Янко Янков. Той разкрива истинския облик на „демократичната” евросъдийка:

  „Познавам лично страсбургския съдия Здравка Владимирова Калайджиева… Познавам лично нейния баща д-р Владимир Калайджиев - бивш политкомисар на престъпната Втора партизанска бригада „Чавдар”, бивш заместник-председател на Съвета по възпроизводство на човешките ресурси към Държавния съвет, бивш председател на Комисията по защита на обществените интереси и правата на гражданите в Народното събрание.

  Съгласно приетия през 2000 г. Закон, комунистическият режим в България е обявен за престъпен и следователно всичките висши комунистически функционери са признати за престъпници. Така, както не е било приемливо в Нюрнбергския съд да участват като съдии децата на висшите нацистки престъпници, така не е приемливо и в Страсбургския съд да участват като съдии децата на високопоставените комунистически престъпници. Както е и много добре известно, че някои от децата на най-зловещите нацистки престъпници не само се отказаха от придобитите от бащите им материални богатства, но и станаха християнски проповедници, докато децата на висшите комунистически престъпници не само не се отказаха от икономическите облаги от престъпленията на техните бащи, но и станаха съдии, за да могат да подлагат на още по-перверзни репресии жертвите на техните бащи - https://forumat-bg.com/politika/164-2009-03-18-04-00-06.

  Та по този повод от ЕСПЧ изпратиха писмо с препоръка въпросната дрОгарка да шие гоблени в къщи, по следните причини:

  1. Тя отдавна вече е в най-рисковата група, заплашена от коронавируса, а ако нещо стане с нея, всички ще бъдем неутешими,

  2. Шиенето на гоблени най-добре ще приляга на една пенсионерка като нея, щото за други дейности като прекопаване на лехите за пролетен разсад домати, тя е категорично неспособна,

  3. Шиенето на гоблени е дейност, която не изисква особено усилени мисловни действия, които дрОгарката не може да положи by default, щото там се шие по зададени параметри.

  Ето защо и ние препоръчваме тези дейности на тази дрОгарка, щото ЕСПЧ се грижи за своите пенционери, които не могат да давят спомени в скъп алкохол. Някой нещо да пита?

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  Опасявам се , че " политиката " ни …... ще накара хората да намразят истинската демокрация.....

 28. 28 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Гневно

  Хм... Кирилов не пращи от интелект и авторитет в юридическите среди, обаче!
  Тази особа, хрантутница и агент на влияние на Сорос, ще я слушам, когато успее да ми докаже по какъв начин успя да погази известният още от Римското право непоклатим юридически принцип:
  Никой не може да придобива права от собственото си противоправно поведение!
  Как, уважаема госпожо "за правата на човека", го формулирахте, как го "дерогирахте", че е много интересно...
  Никакви съдии не сте и никога не сте били, драги ми Калайджиева, Грозев и компания. Вие сте политкомисари, изпратени с други като вас да овладеят подмолно международна институция, създадена с добри намерения някога. И го направихте.
  Нормалната реакция би било преучредяване на ЕСПЧ с доста по-ясни критерии за предлагане и избор на съдии там. А на участвалите в тази гавра с правото - да им се отнемат правата да работят като юристи. Я колко прогресистки левундеро-псевдолиберални фондацийки има, няма да умрат гладни.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":

  Е,че ако не Дневник,то къде?!Я,вижте семейната история на собственика!

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  До коментар [#16] от "uporit":

  Пенчев!Пак ли се кефиш,че възрастните щели да измрат,и да се облекчала осигурителната система?!

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  До коментар [#21] от "historama":

  Не юоже всеки да е "елит".Оставям тази тежка съдба на тебе!

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  До коментар [#28] от "stem":

  Е,да ама от тези левичарски НПО-та няма смисъл,ако не се ползват за овладяване на инстируции.Никой не харчи пари току-така!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Моля ако сте чували или знаете нещо за някаква организация или партия КЗБ, казабе, комитет за задържане на Борисов да се свържете с мен
  —цитат от коментар 34 на Моа Преател Тайпи


  Не, @Моя Преател Тайпи, не сме чували за тази „организация или партия КЗБ, казабе, комитет за задържане на Борисов“! Я раздуй малко подробности – ти ли ще го задържиш?

 36. 36 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гнилите ябълки

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 37. 37 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Барни е епитомията на епидемията от калинки, завладяла парламента

 38. 38 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#5] от "bkstoja": "предотвратяване на смъртта на няколко стотин хиляди българи в резултат на корона вируса е със сигурност по-важно от временно спиране на малка част от прават ни."
  - Нивото на гербавата част от обществото е нелечимо болна, но все пак ако обича, заедно или поотделно да каже на другата част от българските граждани, след като отмине мероприятието по "спасяването"на нацията, по какви критерии ще определим кой колко българи е спасил при това бясно спасяване на народа. Моля индивида който е причина да напиша този коментар, да изброи да малката част от правата, които са ни отнети. Има мнения, че няма право, което да не е отнето. Моля да се разясни от компетентните органи зодаването на въпроси влиза ли в графата фалшиви новини? "Господи, дай ми търпение, защото ако ми дадеш власт, ще ги избия всичките."

 39. 39 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мишо Петров": - Мишо, я си покажи маскирания задник. Така си красив, но трябва още да се стараеш.

 40. 40 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Не мога да разбера с какво съдийката предизвика чувствителния гербав материал, че покрай биографията и изкараха всички "кирливи" ризи. Дава жената съвети на този недоносник, че ЕСПЧ може и да не се съобрази със безумното превишаване на собствените му права, и е напълно възможно да ощетят грижовната ти държавица с някаква сума изразена в ЕВРО. Гербавото войнство е готово да плаща до гроб, но останалата част от народонаселението, възприема този факт с краен негативизъм.

 41. 41 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Неутрално

  всеки с приоритети си, но предотвратяване на смъртта на няколко стотин хиляди българи в резултат на корона вируса е със сигурност по-важно от временно спиране на малка част от прават ни.
  —цитат от коментар 5 на bkstoja


  С мерките, които са взети, няколкостотин хиляди българи ще умрат от глад. Но Вие сте прав, по-добре е да не умрат от грип.

 42. 42 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#1] от "tda10501756":

  Когато защитавате Даниел Кирилов падате до неговото ниво, а то е по-ниско и от дупката на червея!

 43. 43 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Нещата изглежда ще бъдат докарани до там,че на човек да му е безразлично от какво ще се спомине. Но все пак не бъркайте с жици в контакта.Да,така няма да ви хване корона вирус,но ще се споменете моментално,стига електричеството междувременно да не е спряло.Но пък ако спре,няма да има нужда от никакви мерки.Така,че всяко решение на дилемата от рода - : да има или да няма;да купя или да не купя;да дам или да не дам;да взема или да не взема; се обезмислят от простото обстоятелство,че сме безпомощни същества срещу епидемията и съдбата на всеки един от нас не е в решението за правата а в Божиите ръце. Дано Бог се смили над нас,че ние самите сме безмилостни в отчаянието си,не само към ближния а и към самите себе си .Какво значи тук,някаква си личност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK