Тази пролет няма кой да се възхити на магнолиите в Ломбардия

Тази пролет няма кой да се възхити на магнолиите в Ломбардия

© Daniele Mascolo, ReutersПолина Йорданова е от София. От години работи в телевизия Teleboario в град Ловере, провинция Бергамо. Тя ни изпрати дневник на преживяното от нея през последния месец.


Затварям след себе си вратата на телевизията, в която работя, и поемам с колата към къщи. Пътувам, а по улиците няма никой, само единствено моята кола, която се движи като из призрачен град, в който няма хора и никога не е имало. А часът е само 8 вечерта.


Пътувам из празните улици, а мисълта ми се връща назад, в онзи 21 февруари, в който животът на всички ни се промени.
На 21-ви беше открит пациентът №1 в провинцията на Лоди


(в региона на Ломбардия - бел. ред.), в новините настана суматоха, медиите се надпреварваха да възстановят контактите на този 38-годишен човек, да цитират китайските случаи. Само след няколко часа заразените се оказаха много повече и в едно малко градче във района на Венето, тоест много далече от Ломбардия, почина първият пациент, носител на коронавируса.


Настана суматоха, националните медии вече бяха изпратили кореспонденти в зоната на Лоди и във Венето, които при всяка емисия актуализираха инфомацията, а казусите стремглаво нарастваха.


На 23 февруари, неделя, бях на работа - работя като журналист в малка местна телевизия. Беше неделята на Карнавала, цялото градче се беше събрало за този толкова любим празник. През целия ден се опитвах да се свържа с кмета на градчето, за да разбера дали при създалата се в Ломбардия ситуация карнавалът ще се състои. Тъй като кметът не ми отговаряше, потърсих местен представител в регионалното правителство, който ми съобщи, че се очаква до края на деня на регионално ниво да излезе декрет, който забранява всички манифестации, спортните събития, затваря училищата. Междувременно започнахме с тревога да следим националната преса и на всеки половин час нарастваше числото на заразените, започнаха да се появяват и смъртни случаи. И всичко това само за няколко часа - тези на работната ми смяна от 8 часа.


Усещането, че се случва нещо много страшно, което е много по-голямо от нас


което едва ли можехме да разберем, се усили.


До започването на вечерните новини декретът така и не излезе и кметът разреши провеждането на карнавала - стотици деца и възрастни във весел и шарен кортеж с музика - картина, която на следващия ден щеше да ни се струва абсурдна и далечна.


Същата вечер бях поканена на събиране с приятели - съпругът на моя приятелка празнуваше рожден ден. Никак не ми се ходеше, просто не бях в настроение за това, след като цял ден съм броила болни от Covid 19. Но накрая отидох, повеселихме се, посмяхме се, напрежението в мен се стопи. Същата вечер късно излезе декретът, който цял ден бяхме чакали: затвориха училищата, спряха спортните събития и тренировки, баровете можеха да работят само от 8 до 18 ч, ресторантите остават отворени и в провинцията на Лоди се установява червена зона, от която не може нито да се излиза, нито да се влиза. Там поставиха карабинери и военни по всички пътни артерии.


Явно след излизането на декрета новината светкавично беше разпространена и по света. Приятелката ми от Берлин (ние сме деца на емиграционното време и сме разпръснати по света, и много преди коронавируса практикувахме виртуално приятелство) веднага ми писа, чула за ситуацията, и ми предложи да ми изпрати маски. Тогава подцених предложението и не й отговорих убедително.


Дните след това се превърнаха в делириум, всеки ден започвахме да броим заразените, тежките случаи,


починалите. На сутринта в понеделник разбрахме, че рафтовете в супермаркетите са изпразнени, в неделята имало нашествие на "хуните" по хранителните магазини и нищо не беше останало. Направих репортаж, ситуацията вече започваше да става абсурдна. После пак правих репортаж за това, че по аптеките няма маски и дезинфекционен гел.


След някой и друг ден магазините отново бяха заредени и за миг това подхрани илюзията ни, че сме се върнали към някакво нормално положение. В провинцията на Лоди обаче случаите продължаваха да растат и се появи ново огнище - Вал Сериана, планинска зона с провинцията на Бергамо. В следващите часове очаквахме да обявят тази част за червена зона, чакахме два дни и накрая вечерта на 2 март разбрахме, че са затворили Ломбардия, целия район. И докато се стъписвахме, видяхме по социалните мрежи видео на южноиталианци, които завземат централната гара в Милано, бягайки от Ломбардия към домовете си на юг. Само две седмици след това масово бягство на приблизително 20 000 души изведнъж случаите на Covid 19 в Южна Италия стремглаво започнаха да се увеличават.


Междувременно тук ситуацията се затяга все повече и повече, числата растат всяка вечер. Регионалният съветник Джулио Галера точно в 18 ч дава новите числа. Вече сме свикнали и чакаме пресконференцията му, за да я излъчим по нашия канал. И този негов ритуал


започва все повече да заприличва на военен бюлетин за умрелите на фронта.


В Ломбардия започват призивите към възрастните да си стоят вкъщи, общините веднага се организират с помощта на доброволци да разнасят хранителни продукти и лекарства. Искам да се запиша доброволка, допитвам се до кмета, но се оказва, че единствено при нас нямало такава организация, всички имали кой да им помага. Ядосвам се, искам да съм полезна с каквото мога, споделям разочарованието си с друга приятелка, която се намира в Малта, и от думите й ми просветва: "Няма нужда да се записваш доброволка, с твоята работа пак си полезна на хората". Казва ми го с един такъв спокоен тон и аз разбирам.


Вече сме в навечерието на 8 март, на никого не му е до празника на жената, за който дори не се сещаме. Нещата стават все по-сериозни и вече сме почти сигурни, че ще има нов указ на правителството. Свикваме оперативка с директора и собственика на телевизията, гледаме се в очите с колегите и всички знаем, че работата ни не може да продължава, както досега. Решаваме да променим новините, от сега нататък интервютата ще се правят само чрез скайп и никой не може да влиза в седалището на телевизията. До вечерта правителството затваря цяла Италия. Границите са затворени, не може да се излиза на улицата свободно, сапо по належащи причини, свързани с работа или купуване на храна или лекарства. Затварят барове и ресторанти, намаляват курсовете на градския транспорт в големите градове и почти изчезват курсовете на междуградския.


За да ходиш на работа, имаш нужда от писмо от работодателя и отделно от това от лична декларация, че отиваш на работа. По улиците се появяват патрулки, които контролират малкото коли в движение,


и се налагат първите наказания: 206 евро глоба и до 3 месеца затвор.


Възниква полемика относно това дали може гражданите да излизат сами да се разхождат. В началото много хора се разхождаха и излизаха с колело, но всяка вечер в 18 ч Галера неизменно продължава да съобщава числата, които вече са десетки хиляди и постепенно започваме да виждаме все по-малко хора по улиците. За сметка на това пак в редките случаи, в които ти се случи да срещнеш някого, се поздравяваме по-сърдечно от обикновено, казваме си "Чао", а с очите: "Братко, живи сме още".


А навън пролетта е дошла, ама никой не й обръща внимание. Магнолията е разцъфнала в целия си разкош и чака някой да й се възхити, а по улиците няма жива душа.


В Бергамо ситуацията става все по-трагична, хората умират, специалистите ни обясняват, че вирусът мутирал непрекъснато и че сега не умират само възрастни хора, че е покосил много хора между 30 и 45 години, че повечето от тях били в много тежко състояние и имало вече починали млади хора. В същото време започват стремглаво да растат числата на болните в провинцията на Бреша.


В болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо лекарите и сестрите работят по няколко смени наред,


повече от 12% от тях са заразени, липсват маски, ръкавици и най-вече дихателни респиратори


за тежко болните. Същото е положението във всички ломбардски болници. Но в Бергамо е най-тежко. Там са успели по чудо само за няколко часа да осигурят 80 нови легла за интензивното, които за няколко дни се запълват и болницата обявява, че няма повече места. В Бреша не е по-розова ситуацията, там броят на заразените и на умрелите расте с невероятна скорост. От Милано идва новината, че правителството на Ломбардия в сътрудничество с гражданската защита ще строи за рекордно време болница с 400 легла в павилионите на панаира в Милано. Ден след това Бергамо лансира същата идея, полева болница, построена от алпийските части в сградата на панаира в Бергамо ще може за приюти общо 100 легла.


Обнадеждени от новината, правим репортаж, а на следващата сутрин, докато пия чай, виждам, че точно от правителството на Ломбардия спират каквито и да било действия за построяването на полевата болница в Бергамо. Още не съм тръгнала за работа, но вече знам каква ще е една от новините в обедната ми емисия. Новините са директно в 12.30 ч. Малко след емисията губернаторът на Ломбардия обявява, че строежът на болницата може да продължи - 24-часов кошмар и подхвърляне на топката на гърба на болните, за които вече няма легла.


Точно днес от седалището на района Ломбардия обявяват, че няма вече места за болните, всичките легла са заети. Същото се случва и при нас на локално ниво, привечер местната здравна компания съобщава, че бърза помощ на двете болници няма повече да приема линейки. Това е знак, че


отсега нататък, който се разболее, няма да бъде лекуван в болница.


Да не говорим за това, че болните от коронавирус умират сами. В по-голямата си част са възрастни хора, които дори не могат да се сбогуват с близките си. Умират в тотална самота. Един лекар, на когото му домъчняло, като гледал сърцераздирателни сцени, отправи призив за дарение на таблети - да могат поне да свържат виртуално умиращите с близките им за последно сбогом. Множество организации откликнаха на призива и дариха таблети. Навсякъде обикновени хора още от самото начало започнаха да правят дарения за болниците и сумите, които се събраха, за отрицателно кратък срок с шест нули. Всички даряват - от бизнесмена до пенсионера. Парите трябва да послужат за респиратори, маски и всичко необходимо за лечението. Би трябвало да послужат и за заплащането на извънредните часове, отработени от лекари и сестри.


Паралелно с това, в Италия пристигат китайските лекари, които са се борили с епидемията в Ухан, и те носят респиратори, маски и други санитарни материали. Две седмици преди тяхното пристигане Италия беше се опитала да купи маски и други необходими материали от Германия и Франция, които обаче блокираха износа и отказаха помощ за Ботуша.


Но най-големият удар за Италия дойде на 12 март, когато една фраза на ръководителката на Европейската централна банка Кристин Лагард за разликата между курс "купува" и "продава", предизвика срив от 17% на миланската борса. (Според "Юрактив" Лагард е заявила, че не й е работа да сведе до минимум разликата в доходността между дълговете, емитирани от силно задлъжнели държави от еврозоната като Италия и референтните облигации на Германия - бел. ред.) Тук се надигна вълна от недоволство -


явно в Европа изобщо не си дават сметка през какво минаваме,


какви са последиците за италианската икономика вседствие на тази огромна епидемиологична криза. Да, май наистина не си дават сметка.


В Бергамо няма място за ковчезите - от седмица не знаят какво да правят с тях. И като гледаме едно видео на ковчезите, подредени в централната базилика на града, в гърлото засяда буца, която не се стопява, защото на следващия ден виждаме как камионите на армията в кордон тръгват за други райони. Тук в Бергамо крематориумите работят денонощно и не могат да смогнат, няма вече място за жертвите на вируса. В същото време са забранени погребенията, дори и последно сбогом няма. Само тишина.


Камиони на армията извозват ковчезите в Бергамо.

© REUTERS

Камиони на армията извозват ковчезите в Бергамо.


Аз свършвам работа и отивам да пазарувам, все още може да се пазарува, но нямам маска, а в супера всички са с маски, срещам един познат, един руснак пианист, който от далеч вика: "Ти си луда да ходиш без маска, ще ти изпратя указаниеl как да си направиш вкъщи!" Аз обаче махам с ръка, знам, че не бих могла да се доверя на ефикасността на маските, направени по указание. Но неговите думи предизвикват реакция в мен, обхваща ме тревожност.


Прибирам се у дома, вечерям и ме заболява силно коремът,


гади ми се, не ми е добре, казвам си: "Ето, хвана ме!".


Приготвям си чай и се чувам с приятелката ми от Малта. Описвам й симптомите, а тя съвсем спокойно ми заявява: "Това е стрес, Поли, никакъв коронавирус!". След два часа разговор с нея ми минава. По-добре съм. Добре, че ги има модерните виртуални връзки със старите приятели. Почти всеки път, като ходя на работа, ме боли коремът, или ми се вие свят. Явно това е реакцията ми на стреса, на който съм подложена. Но стискам зъби, защото знам, че там някъде - във всичките ломбардски болници има хора, които са много по-зле, лекари и сестри, които се борят до последно, уморени, съсипани, понякога сразени, които продължават да се борят за живота на хората.


Пак съм на работа, трябва да обявя поредните числа и поредния черен ден за Ломбардия, очакваме върхът да се премине, но той даже се увеличава. "Готови, една минута до ефир", казва по вътрешния микрофон колегата и аз преглъщам буцата, която от дни е заседнала в гърлото ми, прочиствам си гърлото, защото трябва да вдъхна увереност на зрителите.


А навън цветовете на магнолията вече са тъжни и изсъхнали. Тази пролет нямаше кой да се възхити на красотата й.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Все пак, в уредените бели държави живота дори и в такива условия е по-приятен. А Бойко е милостив и на нас ще ни постне една снимка с неговите магнолии.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Това е реалността... За жалост.
  Който е вярващ да си запали вкъщи пред домашният иконостас една свещ и да се помоли на Богородица за България и за Света. Ако имате кандило нека гори денонощно пред иконата на Божията Майка.

  Анатема на комунизма!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Всичко трябва да се молим да не стигаме до подобен сценарий... Стойте си вкъщи.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 425 Неутрално

  А сега съвсем сериозно...

  Сигурно е, че поне 80% от хората ще се заразим с този вирус, някои няма да разберат дори, че са заразени, но карантината и мерките, които абсолютно всички, без изключения, Европейски (и не само Европейски) държави предприемат е за това, да не се разболеем всички по едно и също време!

  Никоя здравна система няма да издържи при милиони заразени и болни хора !
  Те ( здравните системи)ще колабират и тогава ще настане ад..

  Така че, моля ви, разберете сериозността на ситуацията и бъдете десциплинирани !

  Пазете се и бъдете здрави...

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Не било толкоз страшно, манипулирали ни с цифрите. От сезонното грипче регулярно си умирали повече хора, твърдят форумните капацитети. Една такава малоумничка в работата ми го повтаряше от две седмици до вчера, когато заяви, че напротив, положението било много сериозно, трябвало да се вземат спешни мерки и се страхувала да идва на работа, за да не се зарази.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#6] от "anonim440":

  ahamkla
  =======
  Това дори е турцизъм в бг езика.....и пак си го объркал....

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#9] от "sbaleev":

  Много точен коментар, единственото правилно в момента е да печелим време и да се надяваме, на лекарство, което да ни помогне да се справим.
  Няма страна в света която да може да предостави лечение на 10% от населението си , а приблизително толкова са усложненията.
  Когато разполагаш с 1000-2000 легла, а от помощ се нуждаят 100-200 хиляди и повече, нещата стават много зле.
  В България не трябва да допускаме, повече от 100 човека дневно заразени и десетина нуждаещи се от болнично лечение... за да има поне някакъв шанс за нас и нашите близки.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Как е правилно?
  Нима "ahmak ile"?

  Анатема на комунизма!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  А да, сега видях. Е случва се в бързината.

  Анатема на комунизма!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":Все пак, в уредените бели държави живота дори и в такива условия е по-приятен.

  Прочете ли въобще статията?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#17] от "Моа Преател Тайпи":

  Защото в Бергамо няма нито къде да ги погребват в момента, нито успяват да кремират всички. Изнасят ги някъде на друго място.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  А как ще дишаш ....на анаеробен режим ли ще минеш....?

  Bukalemun
 24. 24 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  Водещите епидемиолози в света казват, че това не е така, Япония, Китай, Ю.Корея, Сингапур, доказват, че не е така, а вие продължавате да ляляте матрара на детски лекар от Пирогов, дето е виждал такива вируси само по научни статии.
  __________________________
  Добре бе , отворко, ако Кирах , поне в районите на заразата не са преболедъвали( или по-скоро заразени ) 70 % от хората как спряха епидемията?
  Като им заваряваха вратите на блоковете???
  Със полиция и армия и секи с бележка у джоба -" отивам на магазин" или по-скоро на работа....
  Та какво пречи един новопоявил се / дали сам се заразил, щото...., дали Американската армия му е помогнала, дали,,,
  Та при около 80000 заразени и да кажем придубили имунитет , при следваща зараза дамо от един човек, то трябва да затварят Китай и да ми сложат надгробна плоча -

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Казват, че от този вирус тялото не придобива имунитет. Пак може да се заразиш. И на китайците колко може да им се вярва на това, че са спрели заразата? Кой знае дали данните, които пращат са верни? В Западна Европа се вижда реалността.

  Анатема на комунизма!
 26. 26 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Как се били справили Китай - ще умрем от смех !
  как бе , поне засега са 20 % назад, а ако и част от евро партньорите му са закъсали на кого ще продава???
  И как се справи Китай = показа полицейска власт, затвори сума градове, въведе им военно...
  И кво излекуваха цел Китай???
  Браво на тех...

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Не било толкоз страшно, манипулирали ни с цифрите. От сезонното грипче регулярно си умирали повече хора, твърдят форумните капацитети. Една такава малоумничка в работата ми го повтаряше от две седмици до вчера, когато заяви, че напротив, положението било много сериозно, трябвало да се вземат спешни мерки и се страхувала да идва на работа, за да не се зарази.
  —цитат от коментар 10 на Котаракът на Шрьодингер


  а аз не разбрах дали тази година е имало болни от сезонен грип?

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар 15 от "001":

  "...В България не трябва да допускаме, повече от 100 човека дневно заразени и десетина нуждаещи се от болнично лечение... за да има поне някакъв шанс за нас и нашите близки..."

  Ами по тази логика ние ще сме в перманентна карантина. Вър Варна (400 хил.ж.) вирусозасегнатите са 3 или 4-ма. В Шумен 1 (един). К'о шъ прайм?

 29. 29 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Само и единствено, заради такива новини все още чета дневника...
  —цитат от коментар 8 на sbaleev


  И що така? В ПИК няма ли подобни?

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#17] от "Моа Преател Тайпи":Защото в Бергамо няма нито къде да ги погребват в момента, нито успяват да кремират всички. Изнасят ги някъде на друго място.
  —цитат от коментар 22 на idiotstavrev


  Бергамо, 120 хил.ж. Колко ли са починалите? 1% (1200)?, 2% (2400)?, 3% (3600)?
  За Италия се говори, че средната възраст на починалите е 79 години, и май най-младият е на 50. Ами в България мъжете си отиват често преди да навършат 79

 31. 31 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Когато разполагаш с 1000-2000 легла, а от помощ се нуждаят 100-200 хиляди и повече, нещата стават много зле.
  В България не трябва да допускаме, повече от 100 човека дневно заразени и десетина нуждаещи се от болнично лечение... за да има поне някакъв шанс за нас и нашите близки.


  _________________
  Ти , усетили как сгази лука???
  От снощи си в киреча за фалшиви новини - демек 5 години пандела.
  Как не разбра че България за няколко бройки отстъпва по брой на легла (болнични) на Германия и е втора след нея.
  Относно интензивни легла - Германия около 25000 , а тка около 2500.
  пак сме еднакво и много по-добре от другите в Европа
  нали за тва е цялото вряскане ,че имаме повече болници от колкото ни трябват и затва е зле .
  Е ,сега е добре, ама разни ахмаци пишт глупости....

 32. 32 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  а да - за Италия ако не бъркам бройката на интензивни/ реанимация легла е 5000.
  А честито - 60 млн, срещу 7 .
  После пак ми драскайте статии, колко било зле в Бергамо

 33. 33 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#25] от "anonim440":
  В Китай са занижили броя на жертвите от китайския вирус само “скромните” 1000 пъти.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Факт е, че тук се взеха много по-радикални мерки, много по-рано. Най-важният въпрос, който трябва да задават българи и европейци е КОЙ отрови половината свят. Кой иска направи така, че пусна тази гад. Едно е сигурно- Европа няма интерес от империи като Китай, Русия и САЩ. Европа трябва да поеме по свой път, да има своя армия и да бъде по-обединена от всякога

 37. 37 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Най-младият починал е на 31. И средната възраст пада в момента. Вирусът изглежда мутира и все повече млади хора са болни със симптоми или на интензивно лечение.

 38. 38 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  В Бергамо починалите са повече от 10 пъти от нормалното средно. Всеки ден. Айде сега си представи каквато и да е организация да и се вдигне над 1000% обема на работа дневно, при същия капацитет?

 39. 39 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#36] от "nolimit":

  Къде ги видя "тия мерки" не знам. Освен ако нямаш предвид упражненията по законтворчество на Барни Ръбъла и придружаващите го анимационни герой - Шкембе войвода и сие.

  В София положението е такова, каквото беше в Италия преди 2-3 седмици. Има карантина, но се спазва на който, както му е удобно. Ей сега гледам няколко пенсионери как си плюят един срещу друг без маски на лицето.

  Из страната положението е още по-зле. Даже в болниците не всички носят маски, какво да говорим за други места.

  Идеално се движим по кривата и от само от "официалните" случаи. Никой не смее да влезе в Банско и да направи масово тестове, за да се разбере очевидното, че градът е пламнал вероятно. Чакат ги да видят колко ще се разболеят.

 40. 40 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 697 Неутрално

  SARS също тръгва от Ухан. Ебола и ХИВ - от Африка. Но понеже съвременния свят е политически коректен, не се дава свободна трибуна на хора с експертиза, които съвсем спокойно да обяснят, че всякаква жълта и черна паплач, населяваща Азия и Африка, посещава пазари и се храни с току що уловени прилепи, змии, плъхове и пр. Природата така е създала видовете, че нещо, което е безопасно за един от видовете / прилеп, например / е опасно за друг. Основния проблем на Запада е доброволния отказ от колонизация, който води до това, че абсолютно безпросветни жълти, черни и всякакви други маймуни без елементарни хигиенни навици и култура са приравнени с белия човек от Западната цивилизация, респективно са допуснати в нашия дом. Резултатът го виждаме всички. В Ломбардия белия западен човек е допуснал да се създадат цели китайски анклави и му е било изгодно жълтурковците да работят, да не стачкуват, да нямат социални претенции и да го обслужват. Но когато допуснеш в дома си представител на друг биологичен вид, как можеш да очакваш това да свърши добре?
  Вероятно написаното няма да се хареса на политически коректни хора, но личния ми съвет е да посетят поне десетина държави в Азия и Африка / по възможност по работа, а не на екскурзия / и вероятно ще променят мирогледа си.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#37] от "idiotstavrev":

  Тази сутрин проф. Радка Аргирова / ВИРУСОЛОГ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО МЕДИЦИНСКА ВИРУСОЛОГИЯ/каза, че добрата новина е, че вирусът не е мутирал.
  А кардиологът , проф. Иво Петров съобщи, че вече е доказано, че голямата смъртност в Северна Италия се дължи на някакъв недостатък в имунната им система.

 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#37] от "idiotstavrev":

  Така е, но въпреки всичко вируса все още убива предимно възрастни, болни хора. Сиреч със слаб имунитет.Ето и статия по въпроса:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says
  Към 17 март в Италия са починали едва 17 души под 50 години.

 43. 43 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#39] от "idiotstavrev":

  Не си прав. Дори само затварянето на МОЛове, дискотеки, ресторанти, барове, фитнеси и т.н, е достатъчно да ограничи разпространението. Известен си с неприязънта си към гербаджиите, те и не заслужават кой знае колко по-добро отношение, но бъди и малко по-обективен.

 44. 44 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "idiotstavrev":

  Начи, глей сия ОФчи
  ___________________
  Начи глей сия, като искаш да говориш с някой, и да му кажеш къде греши, не започваш с
  "Начи, глей сия ОФчию..." .
  От там нататък аргументите ти са ала-бала.
  Ако изобщо ги има....

 45. 45 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#38] от "idiotstavrev":

  В Бергамо починалите са повече от 10 пъти от нормалното средно. Всеки ден. Айде сега си представи каквато и да е организация да и се вдигне над 1000% обема на работа дневно, при същия капацитет?
  ----------------------------------
  Значи брадчет, ша та гони полиция за фалшиви новини - до 5 г пандела!
  И щи обясня що - в тоа злополучен град през миналата година са измирали по 200-300 на ден , ама не от "корона " а от естествени причини - старост , инфаркти и други сериозни и смъртоносни причини.
  Бергамо е около 120 000 , грубо
  имало (по вчерашни данни а може и по-предишни, от поредната сълзлива статия) 4000 заразени и около 400 умрели зарад тая гад -"Ковид 19"
  за .... не знам - седмица две, а може и повече.
  Аре да приемем че всички са умрели в един ден и всички останали са си спазили традицията и умтели още 200 , не щото са имали фатални болести, ами щото нема кой да ги погледне заради истерията.(То и тук се очаква подобно развитие, ама дано не позная)
  И кво - имало на половин час погребение , не смогвали военни камиони да извозват труповете, хората падали и умирали по улиците, едва ли не..

  Млади, или стари момко - за 24 часа, през полови са 48 погребение, ако са работили денонощно !!!
  За останалото - ми за 120000 населения и 400 починали , нали се сещаш, че има 0.3 % смъртност тази чума., а заразените около 3% и стана трагедия световна.
  Ми като мряха по 50% от населението от "ебола" в Африка, ти къде беше та не плачеше за африканските брятя, и не заклеймяваше правителството или президента???
  Не те знам гербаджия ли си, или си върл противник(по -скоро последното), ама там, дето търсиш, не е разковничето...
  .

 46. 46 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#9] от "sbaleev":
  Не е сигурно, че 80% ще се заразят. Все още не е сигурно. Дори в Китай не са се заразили 80%, нито 50%, нито дори 20% от цялото население.
  Сигурното е, че ако изведнъж се заразят 80%, ще стане нещо неописуемо и смъртността ще задмине 10%.

 47. 47 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#46] от "wiligri":

  Сметката е съвсем проста. Ако се разболеем 80% това означава горе-долу 4 500 000 души. При около 5% критични случаи това са да речем 225 000 души. Оттук нататък всеки може и сам да прецени, какво ще се случи при положение, че имаме 2 000 легла за интензивни грижи и към 1 500 машинки за обдишване. Затова, колкото и да не ни се нрави мерките са необходими и засега вършат работа.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":

  Сметката е съвсем проста. Ако се разболеем 80% това означава горе-долу 4 500 000 души. При около 5% критични случаи това са да речем 225 000 души
  __________________________________
  Сметката не е толкова проста - все пак става въпрос за хора!
  А иначе бих те запитал колко хора в Китай са заболели официално -81000 .
  Значи там са зели драконовски мерки и са ограничили заболяването .
  Това ъпражнение им струва , поне досега 13 % от растежа и 20 % от вътрешното потребление.
  И го направиха за една област , не за целия Китай.
  Обаче Европа го насажда повсеместно - "виж Бергамо и умри" или Ломбардия пострада от ... и даде 50-60 -70 000 жертви..... от грип.
  И цяла Европа подскочи -война!!!
  И се почнаха едни военни положения , едни извънредни....се едно че е първи грип в Европа,
  И то не грип, ами Ебола , Чума и Холера заедно върлуват в континента и е въпрос на оцеляване, кой и колко по дълбоко ще се зарови...
  Германия спира автозаводите - даже и през ВСВ не се е случвало.
  Какво става по дяволите - иде Апокалипсиса ли ?
  Англичаните гледаха отстрани и реагираха умно - "чекаме да мине" - ама не , луднаха хората - "глей кво правят по Европата" и.... , е клекна Джонсън и тръгна по наклонената плоскост.
  а ние сме отличници - все първи!
  Гербаджия съм и бях с две ръце да се избере Гешев за главен прокурор, да признавам си без бой!
  Но ако в скоро време не озаптят Гешев и не махнат "генерала " от кризисния щаб, то България такава корона ще получи , че няма да има мясо , къде да я сложим, без да затрием 15-20 области за удобство за разглеждане.
  Ако Бойко не заеме поза "мъж с топки" и да спре с извращенията на разни лилипути , то не само това му е последен мандат, ами и партията ми е на приключване!
  Никой няма да прости тази гавра с хората , ако не обясните защо!
  Да кажем че е голема тайна и голема конспирация - пак ще ви повярват. Да в името на България се жертваме , търпим лишения, знаем че след ден два и заплата няма да имаме, ама за доброто на България ще го преживеем.
  Но за доброто на истерясал генерал и банда страхливци без грам експертиза за ситуацията в момента....е сори, ама ще се въздържа. Да идва БКП и да приключваме с държавата - ще пише на герба 681 - 2020, или по-скоро на гроба.....

 51. 51 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":Сметката е съвсем проста. Ако се разболеем 80% това означава горе-долу 4 500 000 души. При около 5% критични случаи това са да речем 225 000 души__________________________________Сметката не е толкова проста - все пак става въпрос за хора!А иначе бих те запитал колко хора в Китай са заболели официално -81000 .Значи там са зели драконовски мерки и са ограничили заболяването .Това ъпражнение им струва , поне досега 13 % от растежа и 20 % от вътрешното потребление. И го направиха за една област , не за целия Китай.Обаче Европа го насажда повсеместно - "виж Бергамо и умри" или Ломбардия пострада от ... и даде 50-60 -70 000 жертви..... от грип.И цяла Европа подскочи -война!!!И се почнаха едни военни положения , едни извънредни....се едно че е първи грип в Европа,И то не грип, ами Ебола , Чума и Холера заедно върлуват в континента и е въпрос на оцеляване, кой и колко по дълбоко ще се зарови...Германия спира автозаводите - даже и през ВСВ не се е случвало.Какво става по дяволите - иде Апокалипсиса ли ?Англичаните гледаха отстрани и реагираха умно - "чекаме да мине" - ама не , луднаха хората - "глей кво правят по Европата" и.... , е клекна Джонсън и тръгна по наклонената плоскост.а ние сме отличници - все първи!Гербаджия съм и бях с две ръце да се избере Гешев за главен прокурор, да признавам си без бой!Но ако в скоро време не озаптят Гешев и не махнат "генерала " от кризисния щаб, то България такава корона ще получи , че няма да има мясо , къде да я сложим, без да затрием 15-20 области за удобство за разглеждане.Ако Бойко не заеме поза "мъж с топки" и да спре с извращенията на разни лилипути , то не само това му е последен мандат, ами и партията ми е на приключване!Никой няма да прости тази гавра с хората , ако не обясните защо!Да кажем че е голема тайна и голема конспирация - пак ще ви повярват. Да в името на България се жертваме , търпим лишения, знаем че след ден два и заплата няма да имаме, ама за доброто на България ще го преживеем.Но за доброто на истерясал генерал и банда страхливци без грам експертиза за ситуацията в момента....е сори, ама ще се въздържа. Да идва БКП и да приключваме с държавата - ще пише на герба 681 - 2020, или по-скоро на гроба.....
  —цитат от коментар 50 на amanotwas


  Въобще не е ясно какво искаш да кажеш и какво предлагаш!

 52. 52 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "Калиевперманганат":

  Кое не ти е ясно ?
  Ще китаиците ще загубят от "това упражнение" близо 13 % от БВП ли
  или около 1 трилион долара им струва това външни и около2 трилиона от вътрешна сметка.
  Те могат да си позволят и 3-4 трилиона да загубят - преди време борсата в Китай изтри 3,5 трилиона $ и нищо възстанови се.
  Пирам, ако на Китай упражнението е струвало около 2 трилиона, то защо борсите затриха около 20 трилиона $ от акции?
  Колко ще загуби Европа, в частност България от тези .....меко казано недомислици?
  До тук се споменаха некви липси на 1,5 млд . резерв и ...да де около 5 млд за месец игри.
  Ако са 3 месеца - то за да запазим равновесие - да няма хора да се бесят по улиците от глад и да се спасят от фалит повечето фирми.....цифрата почва да става двуцифрена
  Това което ни обещава ЕС е около 2.5 млд. останалите ....
  Ако са спрело заводи , а ти работиш за тях как се почва отново - набил си спирачка с 200000 $ за стоп и всички текущи нужди .
  И всичко спокойно до нов договор - само дето зимаш кинти след месец два докато пратиш стока, а материали, ток заплата - всичко почва от нула , а онези 200000$
  примерна сума са изгорели ,
  За няколко месеца и работниците гии няма а нови се обучават с години
  До тук ти дава м насока как до 1 месец дивотии все пак би могла да се възстанови частично икономиката , ама след 3 и повече месеца - кой оцелял , оцелял , само може да се молим за добра година , като 1997.

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само вчерс в Италия има 600 починали.Толкова за Газетата и списувачите.

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#11] от "Моа Преател Тайпи":

  Не,в България има камионетки с тролове-борци за свобода и срещу диктатора Бокаса!

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  Чуеам Сорос и Прокопи са Ви уредили една екскурзия до Италия!Да докажат,че всичко е фейк!Ти записа ли се?!

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Абре,идете в Италия да им кажете на тези глупави италианци,бре!Да си покажете Ентвлекта И там!

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Ама тая италианска особеност в имунната система и в Испания и Франция ли я има?!

 58. 58 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Не го вярвам това. Същото говореха и за китайците, които практически излязоха по-силни от италианците, а се мислеше, че тяхната раса, разбираш ли, нещо била бъгната на еволюционно ниво.

  Мисля, че колкото по-некомпетентен е един бг вирусолог, толкова повече ефирно време получава.

  Като ги гледам повечето, убедена съм, че са спрели да се актуализират още преди 20 години.

  И имат такъв нездрав вид, че ми е трудно да ги гледам.

 59. 59 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Не го вярвам това. Същото говореха и за китайците, които практически излязоха по-силни от италианците, а се мислеше, че тяхната раса, разбираш ли, нещо била бъгната на еволюционно ниво.

  Мисля, че колкото по-некомпетентен е един бг вирусолог, толкова повече ефирно време получава.

  Като ги гледам повечето, убедена съм, че са спрели да се актуализират още преди 20 години.

  И имат такъв нездрав вид, че ми е трудно да ги гледам.

 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  Нека са живи, догодина ще ги гледат.

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  Нека са живи, догодина ще ги гледат.

 62. 62 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Прокурор Гешев, препоръчам да се издири въпросната приятелка от Малта, която с престъпно спокойствие заявява,"Това е стрес, Поли, никакъв коронавирус!". Да се изиска от властите в Малта незабавна екстридация и незабавно поставяне на подсъдимата скамейка, осъждане и изземване на всичките и спестявания. Руснака пианист да се награди с орден бронзова кратуна, за проявена грижовност към безрасъдната българка. Има опасност този който връчва ордена да бъде обявен за русофил и съответно обвинен в шпионаж в полза на чужда държава, но се предполага, че банкянския гений ще направи необходимата корекция. Въпросната Поли, която най безотговорно заявява, че се е успокоила, да се върне в предишвото състояние на тревожност. Казах!, както каза един идиот.

 63. 63 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Като гледам какво умиране пада в Италия се сещам, че този филм съм го гледал вече. Дежа вю, казват тези дето спряха да се целуват безмислено, под път и над път. Къде ли съм го гледал? В нашата северна съседка, разбира се. Там изнасяха мъртвите тела и ги обявяваха за борци срещу комунизма или за демокрация, което е все едно. Италианците имат около 3 трилиона дълг и е разбираемо, че трябва да събудят съчувствие в останалия свят, но ние с пикливите 35 милиарда и 3-4 мъртавци, от какъв зор навиваме пружината.

 64. 64 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#53] от "yanne": "само вчера в Италия има 600 починали.Толкова за Газетата и списувачите"
  - Колко мислиш, че са почивали на ден в Италия преди коронавируса? А в бг колко почиват? Скоро научих, че нормално умират по 7 души на час. За 24 часа. Ако от 5 милиона население умират 168 човека на денонощие, по колко умират от 60-70 милионни нации? "Когато помислиш нещо, помисли."

 65. 65 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси": "Тази сутрин проф. Радка Аргирова / ВИРУСОЛОГ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО МЕДИЦИНСКА ВИРУСОЛОГИЯ/каза, че добрата новина е, че вирусът не е мутирал."
  - Правилно е отбелязала Радка, но не е обяснила защо вирусът не е мутирал. В пространството има достатъчно информация, която дава светлина на въпроса. Факта, че не е стигнала до нашето съзнание, е обяснение, но не е смекчаваща невежеството ни обстоятелство.

  "А кардиологът , проф. Иво Петров съобщи, че вече е доказано, че голямата смъртност в Северна Италия се дължи на някакъв недостатък в имунната им система."
  - Този вече изби рибата. Слагам му шес-Т. Веднага Нобелова награда. Боже, Боже, ела си прибери версиите.

 66. 66 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да ви еба у магнолиите.. Дайте поне морфин или хероин на болните та да умират приятно..

  Да кажем не на педерастията!
 67. 67 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#49] от "Калиевперманганат":

  Умират старци на 85-90 години, с по пет-шест хронични заболявания. Умират именно от тези пет-шест други болести. И в момента този вирус е само отключващата причина. Поне четете, но не само коментарите на такива като вас във форумите, защото с тези забележки ставате за смях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK