Солидарност за независимата градска култура

Това е нужно за всички онези предприемачи и форми на производство, търговия и услуги, които попадат в нормативната рамка на "бизнеса", но всъщност имат неизмеримата добавена стойност на култура.

© Анелия Николова

Това е нужно за всички онези предприемачи и форми на производство, търговия и услуги, които попадат в нормативната рамка на "бизнеса", но всъщност имат неизмеримата добавена стойност на култура.Георги Тенев е писател, сценарист, режисьор и продуцент.


Книжари, букинисти, независими артисти, създатели на арт пространства, на малки театрални сцени, независими издатели и разпространители на малотиражни книги, галеристи, художници-приложници с малки магазини ателиета, създатели на офиси за креативни хора със споделен наем, собственици на арт кафета, пекари на домашен хляб, стопани на улични кухни за здравословна храна, собственици на алтернативни клубове за игри, за колекционерство и срещи, създатели на места за общуване, без лиценз за продажба на цигари, които никога не са
разпространявали морално деградирана преса - небогати, но предприемчиви хора - всички те са спонтанно появили се, неорганизирани, но заедно произвеждат тънкия слой НЕЗАВИСИМА ГРАДСКА КУЛТУРА, която е толкова нужна, колкото и уязвима.


На всички тези "бизнеси" има опасност да се сложи кръст, ако продължат трайно проблемите със здравето на колективното ни тяло. Като оздравее (или оцелее), това тяло ще има нужда пак от своята среда за живот.
Градската култура, както всяка култура, расне трудно, трябва да се поддържа постоянно или загива бързо.


Солидарност - това е нужно за всички онези предприемачи и форми на производство, търговия и услуги, които попадат в нормативната рамка на "бизнеса", но всъщност имат неизмеримата добавена стойност на култура. Какво правим за тях? Как ще изглеждат улиците и живота ни без тях?


Има ли някой идеи? Или поне идеи КОГО да питаме - министър, депутат, кмет? Генерал?


Нужна е СОЛИДАРНОСТ, но нещо повече от емоции и думи. Трябва икономическа подкрепа, съобразена с потребностите и с особеностите на тази деликатна зона - пазарното съществуване на културата, алтернативната творческа среда, градския арт пазар - става дума за живота на градовете, от който живот тръгват и са обвързани толкова много неща - и изкуството, и туризмът, и разнообразието, което прави градовете нещо повече от струпвания на хора, които ядат, работят, пазаруват, спят и се движат между точките на тези четири дейности.


И става дума за солидарност не само от страна на клиенти, партньори и приятели. Не за кампании със събиране на средства и купуване на ваучери за бъдещи поръчки, стоки и потребление, които сега, в кризата, да задържат пони минимално ниво на приходите.


Необходимо е да се намесят общините, кметствата, министерствата.


Едно предложение - трябва да се дадат свежи пари, много е просто. За да оцелеят, много от споменатите предприемчиви хора ще се нуждаят от левове в банковите си сметки, за да посрещнат редовните плащания (наеми, техническа поддръжка, електроенергия и пр.), както и да задържат поне част от персонала си и да не се разпаднат създадените работещи структури. Не биха ли могли тези предприемачи да получат директна и възстановима дотация? Как да стане - вероятно чрез сложно, но възможно решение, което кметствата с общинските бюджети, с Министерството на финансите и с данъчните да изработят.


Защо, например, такива работещи, т. н. "данъчно задължени лица", които са търговски дружества и редовно са плащали досега корпоративен данък, да не получат директен кредит? Възможно е той да се равнява на приходите, които са постъпили от същите дружества в бюджета през миналата година? Ако сега такива суми се пуснат към нуждаещите се бизнеси, под формата на кредит с нулева лихва, това ще бъде спасително. Достатъчно е една структура да иска и да приеме такава помощ - ако оцелее, тя ще върне парите във фискалната каса.


А ако не получи помощ (и не оцелее), веригата от загуби е очевидна.


За в бъдеще постъпленията в бюджета от този бизнес бездруго ще трябва да бъдат отписани.


Това са най-общи и спекулативни размишления, но са наложителни. Става дума за свързване на двата края, пак повтарям, в една област, която се възстановява не по-лесно от индустриалното производство или задграничната търговия. Да не говорим, колко по-малки са финансовите мащаби на този сектор. Значи и по-лесно могат да бъдат решени, особено ако се ангажират сериозно експертите по публични финанси на общинско и държавно ниво. Мисля, че професионалистите от администрацията и най-вече от законодателната власт ще намерят далеч по-точни формули и възможни решения от виртуално споменатато предложение. Да не забравяме едно - през март 2020 година са приети закони и са наложени мерки, които коригират конституционни положения, основния закон - нещо невиждано в историята от Световната война насам. Дотук добре, налага се. Но значи, нужни и възможни са и други смели решения и някой сериозно да си напрегне ума. И по-смело!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Пак излишни ревове и нагнетяване на напрежение тип "губим права и култура" Градската култура няма да изчезне, просто сега за вашето здраве и живот трябва да се затворят временно магазинчета и ресторантчета а вие да си поседите в къщи. Другото е липса на дисциплина и безотговорност. И редакционна политика.

 2. 2 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Пак излишни ревове и нагнетяване на напрежение тип "губим права и култура" Градската култура няма да изчезне, просто сега за вашето здраве и живот трябва да се затворят временно магазинчета и ресторантчета а вие да си поседите в къщи. Другото е липса на дисциплина и безотговорност. И редакционна политика.
  —цитат от коментар 1 на Червен дисибар


  Дори и да го криете зад думи като "солидарност" и "подкрепа" основната линия лъщи.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Георги Тенев е писател, сценарист, режисьор и продуцент."

  Христо Стоянов - писател, публицист:

  "НЯМА ЛИ КОЙ ДА КАЖЕ НА ТОВА НЕЩО НИНОВА, ЧЕ МИНУТА САМОЗАДОВОЛЕН ИНСТИНКТ ЗА СЕБЕИЗЯВА НА ТРИБУНАТА Е ЕДИН ЗАРАЗЕН СЕГА, ДВАМА МЪРТВИ УТРЕ... ЗАПОМНЕТЕ, ПАРЛАМЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОНАНАРИУМ. НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ, ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ Е ПО-СКЪП ОТ ВСЯКА ХВЪРЛЕНА В ПРОСТРАНСТВОТО ВАША ДУМА... ЗАЩОТО СЕГА ГУБИТЕ ВРЕМЕТО НА ГОСПОД, КОЙТО ЧРЕЗ ЕДИН БЪРЗО ПРИЕТ ЗАКОН СЪКРАЩАВА ВРЕМЕТО НА ПАНДЕМИЯТА... ТОЛКОЗ..." /фейсбук/

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  ЕС реално се разпадна. Границите са затворени, държавите се грижат всяка за себе си.
  И всъщност може би се връща нормалната реалност.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Неутрално

  ...Едно предложение - трябва да се дадат свежи пари, много е просто...

  И като е толкоз просто - от кого да се вземат тези пари? И защо да се дадат на някой, който до сега се е правил на "независим" или "алтернативен", знаейки какво означава това? Значи, ако "независимият" печели, тогава е "предприемчив", "умен", "различен от останалите", както твърди автора, и заслужава печалбата си. Ако обаче започне да губи, тези спрямо които се е правил на "независим" или "алтернативен" трябва да му покриват загубите. Нали уж е "предприемчив" и "независим", би трябвало да се оправи. Аман от позьори дето се смятат че всеки от нас им е длъжен за нещо.

 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  Пака комунизъм и левичарство!Едни,дето в хубави времена са били "независими" ,когато са печелили,сега,когато губят,искат да споделят загубите си с нас,с всички нас.Пак лозунги от типа "дай те,да дадете"! Не мисля,че в този момент трябва да се пилеят обществени средства за такива.Били "независими"- ще се оправят.Сега обществените средства са необходими за друго.

 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Аман от социалисти, които само искат и искат...

 8. 8 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Нуждаещите се микро бизнеси биха могли да получат подобни безлихвени кредити, стига общините да не се управляват от крадливи политици, а от мислещи хора.

 9. 9 Профил на Plamen Petrov
  Plamen Petrov
  Рейтинг: 294 Весело

  "Кой ще ни даде парииии?!!", но завоалирано зад думи като солидарност и подкрепа. Явно тези велики хипстърски автори не могат да оцелеят на пазарен принцип без грантове!

 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#1] от "Червен дисибар":

  Временното затваряне на "магазинчета и ресторантчета" рефлектира в стотици хиляди хора останали без работа, не само че тези хора нямат доход, но това значи, че и държавата ще получава в пъти по-малко средства към бюджета, което значи че няма да има пари и за учители, полиция, доктори, пенсионери и всички други дето получават от държавата. Ниските доходи на повечето хора директно се отразява след това и на малкото отрасли които не са били засегнати преди това.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Billy Pilgrim":

  В тези " дизайнерски ресторанчета "дизайнерски хлебопекарни" не работят стотици хиляди!И почти винаги самоосигурявашите се се осиуряват на минималния праг.,за да спестяват от осигуровки.Не ги обвинявам,просто са спестявали разходи.Сега,обаче искат да им оокриваме загубите.

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#11] от "yanne":

  Не знаех, че са затворени само "дизайнерските ресторантчета", ти някаква нова информация ли имаш?

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  Много е яко да четеш напъните на някой, който няма и един час в реалния сектор (освен ако не е бачкал по строежи като студент, без да плаща данъци и осигуровки естествено). Значи колко било лесно - да им дадем на "независимите" обратно платените данъци. Ами що не ми ги дадете и на мене? Аз за разлика от тях вече 17 години плащам 100% ДОД и последните 10 плащам осигуровки на максимума. Ами няма как да ми ги върнете, щото с тях се е плащало на полиция, армия, чиновници дето ми издават някакви бележки и не на последно място, плаща се на НОИ и НЗК, че да имат пари за издръжка и обгрижване на родителите и децата на тия "независимите", щото те се осигуряват на минимални прагове и силно се съмнявам, че си пращат роднините по частни болници, за собствена сметка. Та тия пари, уважаеми, вече ги няма. И да искаш да ти ги връщат понеже имало извънредна ситуация е цинизъм и простащина от най-чист тип. На каквито са способни само "създатели на арт пространства" и "бутикови пекарни"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Любопитно

  ... а солидарноС за независимата СЕЛСКА култура?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Рев за солирарност от под опашката на коня. Ми ако умре, значи не е имало нужда от нея бе Тенев.
  Има остра нужда да се прероди от политически и грантови лапачи в независими личности. И тогава няма да реве за солидарност - разбирай мангизи, ами ще води нацията.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#12] от "Billy Pilgrim":

  Става дума за тях в статията.За обикновените ресторанти не се притеснявам.Ще се оправят веднага,когато пднат ограниченията.Могатни да се адаптират с доставки по домовете.Това е ниша,която ще се запълва тези дни.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#6] от "yanne":

  Но когато даваме на ББР на Пеевски може ,нали?!

  klimentm
 18. 18 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":Но когато даваме на ББР на Пеевски може ,нали?!
  —цитат от коментар 17 на klimentm


  ББР предоставя гаранционни линии на търговските банки, които в съответствие с критериите си решават на кого да предоставят/откажат кредити. Същото което прави и Гернанската банка за развитие, Френската, Скандинавската и т.н.
  Ама, приказваме си, лакърдия да става. Рзабирачи.

 19. 19 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  не знаех, че във фурната за хляб с някакви „полезни“ съставки кипи от култура.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 83 Гневно

  Реорганизирайте си смело деликатната зона, иначе само спекулирате.

 22. 22 Профил на iqu59643441
  iqu59643441
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде и жълтопаветната пасмина пропище за пари.

 23. 23 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да се самосъкратят и отиват на борсата, какъв е проблема?!?

 24. 24 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Социализмът се провали, предприемчивият намира как да оцелее и в кризата, тя пречиства. Току-виж диджея намери някакво по-полезно занимание.
  Апропо, "независимата градска култура" какво направи за да не изгонят букинистите от пл. Славейков?

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#1] от "Червен дисибар":

  Че си червен си личи.

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#1] от "Червен дисибар":

  Че си червен си личи.

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#22] от "iqu59643441":

  Е мутрокаскетската си получава - на първо място банката, свързана с човека-свиня.

 28. 28 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kuro Rivera":

  Друго си е да дариш ТЕЦ и пристанище на Доган.

 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#18] от "nhh18551388":

  И на кого са тези търговски банки - на честни частници ? Мога да си представя отсега какви ще са критериите - роднина...милиционер...роднина ...милиционер.

 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#24] от "4i4oti":

  Ти защо не вземеш да се пречистиш като фалираш ? Туй милиционерите големи капиталисти станахте.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#22] от "iqu59643441":

  Е тя мутрокаскетската не е спряла да квичи от доста време - помним "Гешев е радост", а и основния им кукловод е с вид на животно, за което квиченето е присъщо.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#10] от "Billy Pilgrim":

  За мутромилиционерите това не е важно. Тях любимото им място са чалгарниците, а за вожда им е важно да дари 50 милиона за стадиони на село и мърляви клубове.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#9] от "Plamen Petrov":

  Някои като Доган и Пеевски си ги получават дюшеш. Така че предпочитам пари да отиват при "бутикови пекарни" околкото при поредната мафиотска свиня.

 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":


  ЕС реално се разпадна. Границите са затворени, държавите се грижат всяка за себе си.И всъщност може би се връща нормалната реалност.
  —цитат от коментар 4 на anonim440


  Глупости. България да не би да се разпадна, когато Банско стана затворен град?
  Същото е и с ЕС.
  Пандемия. Все някога ще премине.
  ЕС е доразвит ЕИО....Европейска Икономическа Общност.
  Общ пазар с обща валута. Няма мита, лесна търговия и куп други екстри. Към тях естествено се добавя и вируса, но не може да има пълно щастие.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Много просто! Пишат се доброволци в Александровска или към социално подпомагане - и от там ще им плащат!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 36. 36 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Вируса ще убие световния социализъм и неолиберализъм! Всичкия тоя паразитен умнокрасив "бизнес" за който става въпрос в статията закономерно ще фалира. Къде е проблема?! Да си намерят някаква истинска работа, ако могат да вършат нещо изобщо.. Ако не, мотиката, картофи, лук, чесън и марули, и на село! Може да си вземат и някоя квачка за да им снася яйца! Сега ще се види кой бизнес е от полза на обществото, и кой е излишен. Надявам се и туризма (изключително вреден за планетата бизнес) никога да не се възстанови до предкризисните си нива. Нали всички тея умнокрасавци са и зелени?! Айде сега да ни покажат от първо лице, че ни надуха главите последните години.

  Последно: Какво стана с хипстърско милениълската мантра "не трупайте вещи, трупайте спомени", а!?! Еми дойде момента когато сега ще трябва да живеете на спомени! Аре у лево!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Да бе да, как се оправя ресторант, когато масово хората са с намалели доходи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK