Още през 1934 в Пловдив лекуват с хлорохин. Днес го препоръчват при коронавирус

Домът за благотворителност и народно здраве в Пловдив, създаден от Димитър Кудоглу.

Домът за благотворителност и народно здраве в Пловдив, създаден от Димитър Кудоглу.Още през 1934-та в Пловдив използват хлорохин - едно от лекарствата, препоръчвани за лечение на коронавирус. А знаете ли как е изглеждала карантината през 19 век? И какво са съветвали лекарите при епидемии през 14 век? Отговорите - в статия на "Дойче веле".


СЗО препоръча няколко медикамента за лечението на пациенти с коронавирус. Един от тях е Resochin (chloroquine), познат в България като хлорохин. Лекарството е синтезирано в Германия през 1934 година като синтетичен противомалариен препарат. Още същата година то се прилага и в Пловдив от д-р Ангел Дряновски, началник на Опитната противомаларийна станция в града.


Под карантина през 1893


Този интересен факт разкрива кураторът на Музея на медицината в Медицинския университет в Пловдив доц. д-р Георги Томов. В сбирката на музея има данни за редица опустошителни епидемии, минали през годините и през южния български град - чума, малария, едра шарка, холера, инфлуенца, по-късно туберкулоза, сифилис. Особен интерес предизвикват карантинните мерки, взети през 1893 година по повод епидемия на шарка. Заповедта е открита от историка Румен Иванов в Народна библиотека "Иван Вазов" и гласи следното: "В област Коня се появила силна форма на заразната болест шарка, причинила смъртта на хора. За ограничаване на заразата от правителството се вземат спешни мерки: (...) да не се разрешава придвижването на хора от едно в друго населено място, за да не се разпространява заразата."
Заповедта се отнася до днешното село Могилица, Смолянско, което тогава е в рамките на Османската империя. Заради неспазване на карантинните правила, заразени селища са били изселвани - като село Тузлу дере, община Първомай. За епидемиите от чума и едра шарка по българските земи свидетелстват и надписи на надгробни паметници. Един от тях, разчетен край вече изчезналото село Деделер в община Ардино, е на млада жена и в него се казва: "Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта". Надгробната плоча е от 1812 година.
Историкът Румен Иванов изброява и други интересни факти. Така например известният османски лекар-хирург Шерафеддин Сабунджуоглу (1385-1468) при заразни епидемии препоръчвал следното: "Стой далеч от много хора; поздравявай отдалече; мий си ръцете редовно; когато излизаш на улицата, покривай лицето си".


Днес заради пандемията от Ковид-19 се затварят държави. Но подобно нещо се е случвало и в далечното минало, разказва Румен Иванов и дава следния приемр: при чумната епидемия от 1445 година Султан Мехмед Фатих забранява влизането на чужденци от Западна Европа и Китай в Османската империя и най-вече в столицата Истанбул. Първата карантина в Османската империя срещу чужденци е наложена от султан Махмуд II през 1831 година срещу кораб с руснаци, които пристигат в Истанбул. Причината е широкото разпространение на холерата в Русия и Франция.


Интересен факт е, че Държавна болница Пловдив, прераснала по-късно в най-голямата болница на Южна България УМБАЛ "Св. Георги", дължи създаването си на епидемия, разказва доц. д-р Георги Томов. Става дума за холера сред руските войски по време на Руско-турската война. Болните са били изолирани във временни бараки в подножието на Джендем тепе през януари 1878 година, а малко по-късно - през 1891 - до тях се строи и първата сграда на държавната болница с инфекциозно отделение. В него на 16 май 1903 година, по време на епидемия от менингококов менингит д-р Иван Драгомиров извършва първата в България лумбална пункция. По-късно в това отделение се лекуват болните от инфлуенца по време на голямата пандемия от испански грип през 1918-1919 година. Почти всички от погребаните в британските военни гробища в Пловдив военнопленници са починали от инфлуенца.


В далечното минало българите са се пазили от епидемии с вотиви, амулети и народни поверия, разказва Румен Иванов. Българският фолклор пази името Баба Шарка. Когато тя влезе в дома, хората са спазвали редица забрани - в къщата не влиза друговерец, не се работи, огнището не се гаси и къщата не се заключва, до огнището се оставят ястия и вино и непременно една медена питка, за да се умилостиви Баба Шарка. Къщата трябва да е чиста, а със захарен сироп се ръси пътечка от леглото на болното дете до входната врата, за да се умилостиви шарката и да си отиде.


Мащерка, оцет и розова вода


Османските лекари препоръчвали прекадяване на улиците и жилищата с мащерка, сандалово дърво, дафинов лист, а по няколко пъти на ден улиците били поливани с оцет и розова вода. Основното лекарство срещу заразните болести, което препоръчвали, е Тин-и Махтум (вид бяла глина, която се правела на хапчета), която сега е известна като Бентонит. Кулата Къз кулеси в Босфора е свързвана със затворената там дъщеря на султана, която така е предпазвана от лошо пророчество. Истината е, че през 1831 по време на епидемия от холера, кулата е била изполвана като място за карантина за пристигащите чужденци.


Близо век по-късно в Пловдив търговецът на тютюн Димитър Кудоглу прави най-значимото благотворително дарение за онова време, свързано с епидемия. През 1927 година той създава и поддържа Дом за благотворителност и народно здраве заради две епидемии, които морят основно бедните хора - туберкулоза и сифилис. За съжаление, сградите вече са съборени, но играят важна роля за града поне в продължение на 20 години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Много интересна статия, браво!

  "Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта"
  Просто те побиват тръпки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 269 Весело

  Туй мойто мазилце за малария ли е? Ша помогне.

  Казах им на мойте да се мажат. Ам не се мажат бе.

  Кво ся, да взема да мажа всеки поотделно ли?

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 3. 3 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Виракоч, ти май си минал към окултното...Знаех си, че не вървиш на добре..Беше само въпрос на време..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Всичко ново в забравеното старо.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3556 Весело

  Препоръчват също и индийско орехче със ситен пясък!

  klimentm
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Имате възможност да видите чудесната сграда, съборена от комунистите. Димитър Кудоглу е бил спомоществовател , дарител, благодетел.
  Но комунистите са хора, които ненавиждат хубавото, честното и достойното.
  Докаран е кран с метално гюле и ................... сградата е срината.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  Така става не само в Пловдив а и в много Български градове за да построят на тяхно място архитектурните шедьоври на комуналните квартири или адм сгради на сталинизма

  klimentm
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2554 Любопитно

  "Стой далеч от много хора; поздравявай отдалече; мий си ръцете редовно; когато излизаш на улицата, покривай лицето си" - защо ли през периодите, които НЕ ни учат, са едни и същи нещата, които СПАСЯВАТ? А за карантината пак не ни увират главите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 0 Неутрално

  През 1445 г. Константинопол все още не е паднал.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЗаНиЗа":

  Щото се смятаме за високо-технологични и сега да слушаме съветите на някакви си от едно време. Ъпсурт както се казва да ги слушаме. Никой не се учи от историята, а тя се повтаря.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2580 Любопитно

  Много интересно в чадста за Османската империя. Явно доста по напред са били в някои области, отколкото се представят нещата...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Весело

  Много интересна статия, браво!"Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта"Просто те побиват тръпки.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Много интересна наистина за туркофили като теб! Оказва се в че в цивилизованата Османска империя имало прочути хирурзи още в края на 14 век?! Това при 100% неграмотност и единствена книга Корана?! Чак в началото на 19 век си създава с помощта на западни специалисти висше военно-медицинско училище за военни медици!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Любопитно

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  .... гюле ...
  ===========

  Ясно турската дума. Няма ли определение за този предмет, но на български?

  "Чуждестранен агент"
 15. 15 Профил на rsk14877483
  rsk14877483
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Съществуват известни свидетелства, че оцетната киселина "трепе" във винения оцет и този вирус, но още не са окончателни. Нека никой не се налива с оцет, просто споделям.

  I ain't never crossed a man that didn't deserve it.
 16. 16 Профил на rsk14877483
  rsk14877483
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Съществуват известни свидетелства, че оцетната киселина (във винения оцет) "трепе" и този вирус, но още не са окончателни. Нека никой не се налива с оцет, просто споделям.

  I ain't never crossed a man that didn't deserve it.
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Много интересно в чадста за Османската империя. Явно доста по напред са били в някои области, отколкото се представят нещата...
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Страшно са били напред по време на Балканската война от тях идват всички зарази!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#6] от "grayeagle":
  До коментар [#7] от "klimentm":

  В Пловдив на мястото на болницата е вдигната Пощата - грозно бетонно здание типично в комунистически стил...

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Абе някои от древните са били доста по-напред и от нас сега. Дори римляните и гърците (елините) са имали поне социални системи и закони доста по-адекватни от днешните.

  Да не говорим за римските постройки и пътища, още си седят, а нашите я изкарат и 1/10 от това дето са изкарали техните постройки и пътища.

 20. 20 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 389 Неутрално

  ПАК НЕЩО ПРЕВОДА И КУЦА НА ДРУГАРКАТА,НА БЪЛГАРСКИ СТАВА ДУМА ЗА ХИНИН...............

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Интересна статия. Julian Mall, не се заяждай с другите само защото ти е скучно.

 22. 22 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 299 Неутрално

  То и в римската империя е имало епидемии.Но много от тях са били предизвиквани не от вируси а от бактерии.Поне така е известно.А днешните епидемии са от вируси и се разпространяват скоростно по целия свят.Дано и по същия начин,имам на предвид скоростно,и да бъдат " потушени".Вярно е,че къденето и топлината ги убиват а личната хигиена ги предотвратява.

 23. 23 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Много интересна статия, браво!"Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта"Просто те побиват тръпки.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Моменто Мори,...предсказательо!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Любопитно

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  За "кибрит", "мусака" и "чаршаф" кога ще търсим български думи? А има и много други!

 25. 25 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 993 Весело

  През 1445-а столица на османската империя е бил Одрин...

  73! Go Go
 26. 26 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  А такааа: "Има над 100 досъдебни производства за неспазване на карантината" СЕГА

  Засилете ДОНОСИТЕ! Инак, как ще се спазва?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 27. 27 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#6] от "grayeagle":.... гюле ...===========Ясно турската дума. Няма ли определение за този предмет, но на български?
  —цитат от коментар 14 на putinxujlo


  Володя(не знаю твое отчество?), какво това има общо с темата?!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 28. 28 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Всичко ново в забравеното старо.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Е, няма начин сегашният буржоазен "елит", да не ни върне във времето на фашизма. За тях Соца не съществува....

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Ти що още не си изтрил профила?Дребна душица ша излезеш...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Как е може тук само глупости? Четете от само инфо от WHO.

 31. 31 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#6] от "grayeagle":До коментар [#7] от "klimentm":В Пловдив на мястото на болницата е вдигната Пощата - грозно бетонно здание типично в комунистически стил...
  —цитат от коментар 18 на Sinergy


  Като гледам снимката, ме обхваща чувството че съм в Париж.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 32. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#23] от "margin call":

  "Мементо"..За другото , вкл "предсказателя" съм съгласен..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#14] от "putinxujlo":За "кибрит", "мусака" и "чаршаф" кога ще търсим български думи? А има и много други!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  За "кибрит" може да се използва дума от друг славянски език, например "запаловач" (защото "запалка" вече се използва в българският език а в други славянски езици "запаловач" е запалката), "муска" е име на гозба, няма нужда от превод (гръцки истерии не са нужни), "чаршаф" също е много лесно - пак от друг славянски език , например "простерадло" идва от това, че се простира на леглото.
  Въобще българският език е силно осакатен от към словно богатство и то това осакатяване е станало пре зпоследните 140 години в стремежа си за модерност и криворазбрана цивилизация. Другите славянски народи са го карали по-немодерно и словният им собствен запас е добре съхранен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Интересна статия. Julian Mall, не се заяждай с другите само защото ти е скучно.
  —цитат от коментар 21 на stedim


  Статията съдържа открити пропагандни измислици за Османската империя която е била винаги развъдник на всички зарази не само по хората ами и при чифтокопитните!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2580 Любопитно

  Страшно са били напред по време на Балканската война от тях идват всички зарази!
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall

  Ако разгледаш картата, как е минавала линията на фронта и къде е минавала реката и ще ти светне за какво става дума. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#23] от "margin call":"Мементо"..За другото , вкл "предсказателя" съм съгласен..
  —цитат от коментар 32 на Noise


  Е, знаеш как е със сегашните "коректори"... 🤷‍♂️

  По принцип си прав, не трябва да се бърза, а да се проверява!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не препоръчва хорохин при коронавирус. Престанете да разпространявате слухове.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Нищо ново под слънцето - старо колкото света.

 39. 39 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#31] от "margin call":

  П.П. Ма тъй де, нъл Филибето е "Кючук Париж"...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 40. 40 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Едно време имаше грамофонни плочи с майтапи. Още помня "превода" на кибрит: Драсни, запали клечка...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#27] от "margin call":

  Володя(не знаю твое отчество?), какво това има общо с темата?!
  ==============

  Ганьо, да знаеш!
  Володя - в Путенланд само Ленин и Путен!
  ☝️И бащаните имена са забранени - Илич и Владимирович!
  В Путенланд такава ситуация! Иначе разстрел! Всеки ден!

  "Чуждестранен агент"
 42. 42 Профил на Воланд
  Воланд
  Рейтинг: 217 Неутрално
 43. 43 Профил на Воланд
  Воланд
  Рейтинг: 217 Неутрално
 44. 44 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "putinxujlo":

  Виж как се борят с короната, в Украина: https://is.gd/1QUmcv

  У РФ, православните предлагат: "Теперь здравоохранение не нужно, просто звони в колокола и будь здоров" https://youtu.be/BSpFrnxnU2A

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 45. 45 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Съществуват известни свидетелства, че оцетната киселина "трепе" във винения оцет и този вирус, но още не са окончателни. Нека никой не се налива с оцет, просто споделям.
  —цитат от коментар 15 на Victoria


  С разтвор 50 /50 оцет с вода се измиват телата на умрелите. Поне така се правеше преди 40 години на някои места в Търновско. С такъв разтвор се забърсваше и всичко в стаята, кадето е лежал болен от шарка, заушка и още нещо, но вече не си спомням.

 46. 46 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#18] от "Sinergy":

  Да. Пощата. Наблизо е и .......... Партийния дом. Ужасни, ужасни сгради.

 47. 47 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Интересна статия, само че пропуска да каже, че от 17/18 в нататък чумните и всякакви подобни епидемии са били много по-разпространени в Османската империя, отколкото в Зап Европа..

  По османско-австрийската граница, хабсбургските власти са изграждали плътен кордон от граничари които да пазят границата и не са пропускваше и пиле да прехвръкне от османска територия именно заради честите чумни епидемии там..

  Freedom of speech
 48. 48 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "margin call":Володя(не знаю твое отчество?), какво това има общо с темата?!==============И бащаните имена са забранени - Илич и Владимирович!В Путенланд такава ситуация! Иначе разстрел! Всеки ден!
  —цитат от коментар 41 на putinxujlo


  П.П. Настъпва периода на "Болшая чистка 2.0"(37-38)?! Кажи на Каспаров/Навални, да ускорят ДОНОСИТЕ!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 49. 49 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#18] от "Sinergy":Да. Пощата. Наблизо е и .......... Партийния дом. Ужасни, ужасни сгради.
  —цитат от коментар 46 на grayeagle


  Добре де, готови ли сте вече да сдадете (и) Альоша?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 50. 50 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1362 Весело

  До коментар [#24] от "vassilun":

  За кибрит имаме: драсни- пали клечица.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  както обикновено, неграмотна и повърхностна статийка... в народния календар си има цял Чумин ден - св. Харалампи, 10 февруари, съвсем между другото... а баба ви шарка е Младенци, 9 март... не че изобщо фактологията ви е по темата хах

 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Имате възможност да видите чудесната сграда, съборена от комунистите. Димитър Кудоглу е бил спомоществовател , дарител, благодетел. Но комунистите са хора, които ненавиждат хубавото, честното и достойното. Докаран е кран с метално гюле и ................... сградата е срината.
  —цитат от коментар 6 на grayeagle


  Само си представи какво би представлявала тази сграда сега.
  Не е трудно - българските градове са пълни с подобни сгради, които след реституцията са занемарени, олющени, с графити, климатици .....тъжна картинка.
  От друга страна не комунистите унищожиха тютюневите складове, Марково тепе, един куп знакови сгради в Пловдив (да не говорим за другите градове)....

 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  и обредите при епидемии абсолютно не включват ръсене със захар, ако да не е много православно хахах... при епидемии имате или "заорване' или 'жив огън", най-близо до него са оратниците по Сирни Заговезни

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Воланд":

   Няма доказателства, че това е вярно. Засега са само фантазии, предимно от идиота-президент на САЩ.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  😏Вече е трудно да се отговори на прост въпрос?

  "Чуждестранен агент"
 58. 58 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  Дойче веле, през 20-те и 30-те години на миналия век хероина се е продавал свободно в немските аптеки, ама не пишете за това.
  Гарантирано от Байер!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 59. 59 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  През 1445 г. Константинопол все още не е паднал.
  —цитат от коментар 10 на sturmgewehr


  Щото не са знаели колко палета тоалетна хартия са складирали коварните ромеи, иначе отдавна да е паднал.....
  Сетих се за един виц как се предпазвали жените от нежелано забременяване с оцет, ама е нецензурен и ще го спестя....
  Пазете се и бъдете здрави!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 60. 60 Профил на bocovid_19
  bocovid_19
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Ето това въпроса на въпросите!
  Защо след като така промотираната "технологична революция" създаде рекламно филмче за всякакви нови молекули, наноботи, нано...не знам си кво, генни терапии, препарати и т.н. трябва да правим някакви лекарства от началото на миналия век да се спасяваме от вируса. За какво бяха тези милиарди изхарчени за борба с рака, като рака всяка година става все по-разпространен. Алцхаймера - милиарди - все по-разпространен. Другите болести - същата работа. Защо онези високотехнологични лекарства не излязоха от рекламните филмчета? Къде са милиардите , вложени в разработките? Институтите днес не предлагат решения, ами ми правят карти да броят мъртъвците от вируса! Най-голямата измама!

 61. 61 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  [quote#31:"margin call"][/quote]

  - Значи няма да ходиш в Париж тази година?
  - Ооо не, в Лондон няма да ходя тази година... В Париж не ходих миналата.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 62. 62 Профил на т
  т
  Рейтинг: 486 Весело

  Още през 18 век в Индия британските войници започват да пият тоник като предпазна мярка срещу малария. Тоникът е вода, в която е накисната кора от дърво, която съдържа хинин - естествен противомалариен продукт. Хининът е бил използван от индианците в Южна Америка срещу треска много векове наред. Понеже хининът е много горчив, британците измислят джина, за да го разреждат и така се получава напитката джин и тоник.
  В тоника, който се продава днешно време в магазина, има много малко количество хинин. За да се вземе подобаваща доза трябва да се изпият около 60 литра джин и тоник.
  Хлорохинът е синтетичен вариант на естествения хинин. Той е синтезиран в Германия и САЩ едновременно през 30те години на ХХ век, след като Япония окупира остров Ява и доставките на хинин са прекъснати.
  Данните че хинин/хлорохин действат срещу коронавирус, за съжаление не са много сериозни и дори да действат, не се знае доколко и при кои пациенти.

 63. 63 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  Представяте ли си как биха изглеждали рекламите по телевизиите, ако имаше хлорохин по аптеките?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 64. 64 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Весело

  И колко хининови плантации щеше да има в България, ако се знаеше какво предстои?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 65. 65 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#14] от "putinxujlo":За "кибрит", "мусака" и "чаршаф" кога ще търсим български думи? А има и много други!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  За панталон, таван, болнав, чорапи, прост и други питай румънците, щото и те ги имат.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Интересна статия.
  Но да... писана пет за четири.

  1300 години след Христа... не е 1300 годишна Европейска България, в 1981.
  В 14 век, 1394 г, България пада под "владичество" на османски чужденци от Изток.
  Фактор е и чума от Изток.
  Не е ясно какво разказвачът разбира под "Русия", 14 век.

  Османският чужденец нашественик главатар на азийски чужденци се връща в Азия. Там му се налага да се сражава с... е победен от Тимур Талейран. Азиецът Тимур затворил азийския главатар нашественик в Европейска България, в клетка, в Анкара.
  Да види народа позора на слаб главатар, но възможно и
  да не разнася зараза между континентите.
  Самия Тимур - не е известно да е нашествувал в Европа.
  Но вън от клетка в Анкара имало много османлии.
  Нашествали на Балканите, нашествали и
  в 1453 превзели столицата Константинопол "Цариград"
  на Източната ромейска империя.
  Константинопол става главен град на Османската империя.

  Константинопол е преименуван в Истанбул чак към 1925 г,
  когато революция в Османската империя води до (Република) Турция със (старата) столица Анкара.

  Преди това е Първата световна война,
  в която на 3.3.1918 сърбославна Руската империя
  е разгромена от коалиция на Германия, Австроунгарската
  империя, Царство България, Османската империя и
  по един Ленин на секи км.
  Руската империя била антисоциална в международен мащаб.
  Затова се случило така.

  Апропо, ПСВ започва след сърбославски атентат в Сараево против Австроунгарската империя, обявяване на война от Авструнгарската против Сърбия, обявяване на война от Руската империя в защита на Сърбия против Австроунгарската и...
  против Царство България... и т.н.

  "Но подобно нещо се е случвало и в далечното минало,
  разказва Румен Иванов и дава следния приемр:

  при чумната епидемия от 1445 година Султан Мехмед Фатих забранява влизането на чужденци от Западна Европа и Китай
  в Османската империя и най-вече в столицата Истанбул.

  Първата карантина в Османската империя срещу чужденци е наложена от султан Махмуд II през 1831 година срещу кораб с руснаци, които пристигат в Истанбул.
  Причината е широкото разпространение на холерата
  в Русия и Франция."

  До коментар [#10] от "sturmgewehr":

  През 1445 г. Константинопол все още не е паднал.

 67. 67 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#31:"margin call"]
  —цитат от коментар 61 на proventuss
  - Значи няма да ходиш в Париж тази година?- Ооо не, в Лондон няма да ходя тази година... В Париж не ходих миналата.[/quote]

  Става въпрос, за близо 30 ГОДИН... Берги себя! 😉

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 68. 68 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#66] от "dnevnikar":

  Пет за четири, ама глад! И трябва журналята ляб да ядат, особено в ДВ, ама русо гладно нема. Нъл тъй, Веси?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Моменто Мори,...предсказательо!
  —цитат от коментар 23 на margin call


  Memento mori - Помни че си смъртен / Помни смъртта
  Думата не идва от "момент", а от memory - памет

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2580 Весело

  До коментар [#65] от "proventuss":

  И още ”захар”, ”очи”, ”време” —> все румънски посебни думи 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2142 Весело

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  Балхарское слова для "гюле" нет. Имеется "топуз", катарое опят турецкое слово, панимайш.

  Аднака, являются многие так назъйваемъйе паронимъй "гюле" как "гюм", "гюме", "гюрук". "гюрултия", "гяурин"...отнюд не славянскава праизхаждения.


  😁 💋

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Некомунисти рушат.
  Комунисти строят.

  Пловдив харош пример.

  Альош тепе стана возможно балагадерния коммунистическо стоительства след Освабаждениято.

  Не в 1878, от империалистически руски солдати.
  Чак след 1944: от комунистически.

  До коментар [#52] от "Virgin":

  не комунистите унищожиха тютюневите складове,
  Марково тепе, един куп знакови сгради в Пловдив

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#71] от "Lemmy":

  Благодаря))
  Разбирам български))

  "Чуждестранен агент"
 76. 76 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#74] от "margin call":

  До коментар [#73] от "margin call":

  Не се съмнявай, че ще бъде РАЗКРИТО!!
  ================/

  Човече, пак си повтаряш)))

  Слушай един руски анекдот:
  Човек се изгуби в гората. Стои и крещи: "Ауу, ауу, аууу!" Някой го плесна по гърба. Мъж обръща се и вижда мечка.
  - Мечка: "Човече, какво крещиш?"
  - Човек "Загубих си, може би някой ще чуе."
  - Мечка: "Е, чух, сега се чувстваш по-добре?"

  "Чуждестранен агент"
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Като за маркс дебита - става.

  Османската е понаучила кое-що от Арабия:
  писменост, медицина...
  От Азия и от Европа.
  От Африка и... далечни острови.
  От Ява: кафе, кава...

  И чума... в 14 век.
  Пак, векове по-късно.

  Твърди се, че един от факторите за отслабване на "болния човек на Европа" Султания е бабаитско отношение към чумна епидемия
  през 19/20 век.
  За разлика от Европа: карантини, медицински изследвания, лекарства.

  До коментар [#12] от "DDR":

  Много интересно в чадста за Османската империя.
  Явно доста по напред са били в някои области,
  отколкото се представят нещата...

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4139 Весело

  До коментар [#14] от "putinxujlo":
  На български е "металическа топка за разрушаване на сгради".
  В съвременния турски снарядът не е "гюле", това е отомански турски, а артилерията се е променила, та дори да се говори за "гюле" преводът е артилерийски снаряд :-) .
  "Гюлето е голямо. = Büyük bir topmuş."
  Руският също е доста комичен с превода на "чугинената баба" -
  "так называемая баба — увесистый металлический шар"

 80. 80 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Статията е интересна, но е само информативна. Няма сведения, че карантините са решили какъвто и да е проблем. Съветите на хирурга Сабунджуоглу са полезни, но няма доказателства, че са помогнали. Ритуалите свързани с Баба Марта са любопитни и имат своите основания, но в същност састихийни опити за справяне с болестите. Мащерката, оцета, опушването, розовата вода имат въздействие като помощни, дезинфекционни средства, Хлорохина е добър, но не може да се сравнява с водния разтвор на хлорния диоксид, който неутрализира както патогените, така и тежките метали, като за секунди ги превръща в структури, които лесно се изхвърлят от организма. Търговското му наименование е ЦДС.

 81. 81 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#79] от "daskal1":

  Руският също е доста комичен с превода на "чугинената баба" -
  "так называемая баба — увесистый металлический шар"
  ================

  На руски всяка дума има няколко определения))
  Копровый шар и шар-баба основни определения на това строително (поскоро разрушително) оборудване:))
  Клин-баба, шар дробящий,куб-баба, груз баба, копровый клин, копровая баба, бойный шар и ядро.
  Разговорни определения няма да пиша, защото има модератори))

  "Чуждестранен агент"
 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  Най-после някой да признае познанието на баба ми !

 83. 83 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Османската империя наследява опита и практиките на ИРИ.
  Ваксинация против едра шарка в Османската империя
  https://istorianasveta.eu/извори/ct-menu-item-7/османска-империя/262-ваксинация-против-едра-шарка-в-османската-империя.html


  Публикувано във факти.бг: Какъв е бил животът на българите в Османската империя?
  https://fakti.bg/mnenia/369980-kakav-e-bil-jivotat-na-balgarite-v-osmanskata-imperia


  прoф. Щeриoнoв oтбeлязвa, чe към дaтaтa нa Ocвoбoждeниeтo пoвeчeтo oт прaктикувaщитe близo 150 лeкaри ca бългaри.

  Пo eднa cрeбърнa пaрa зa вcякo вaкcинирaнo дeтe

  В тaзи връзкa Щeриoнoв рaзкaзвa зa пoceщeниe нa мeдицинcкия eкип oт кoртeжa нa cултaн Aбдул Мeджид прeз 1846 г. в Търнoвo, къдeтo мecтнoтo нaceлeниe кaтeгoричнo oтхвърля прeдприeтaтa oт ocмaнcкитe влacти кaмпaния зa вaкcинирaнe нa дeцaтa cрeщу cмъртoнocнaтa eдрa шaркa. Зa дa ги убeдят в пoлзaтa oт вaкcинaциятa, хoрaтa нa cултaнa oбeщaвaт пo eднa cрeбърнa пaрa и пo eднa кърпa кaтo пoдaрък зa вcякo вaкcинирaнo дeтe.
  Не са им забранили да напускат Търново, не са ги затворили, не са били!

 84. 84 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Още през 1934-та в Пловдив използват хлорохин - едно от лекарствата, препоръчвани за лечение на коронавирус" - по-малоумно изречение не можахте ли да съставите? Ако бяха лекували и с антибиотик, да речем, щехме да признаем далновидността на пловдивските хекимини, пък то хинина бил известен из цела Европа като цяр.

 85. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  " Причина за смъртта ми беше чумата. Никога не забравяй смъртта".

  Никога не я забравяме, но днес е Благовещение и е редно да си спомним и за силата на вярата, която дава живот и здраве и побеждава смъртта, която и е вдъхновявала толкова учени да се изправят срещу чумата, маларията, едрата шарка и да намерят лекарството срещу тези бедствия. И днес ще успеем да се справим с ковида - а ! Живот, сила и здраве на всички !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK