Как да дезинфекцираме мислите си по време на епидемията от COVID-19

Според изследване на Университета в Канзас дори и фалшивата усмивка намалява кръвното налягане по време на стресови ситуации.

© Юлия Лазарова

Според изследване на Университета в Канзас дори и фалшивата усмивка намалява кръвното налягане по време на стресови ситуации.



Мануела Драганова е генеративен коуч, съосновател на Generative Mindset International Learning Center и автор на романа АНА.


Обикновено хората притежават умения да се справят със стреса в краткосрочен план, особено ако имат ясна крайна цел - определен срок, резултат или друг критерий. Постоянният натиск обаче може да бъде много опасен за човешкото здраве и да доведе до физическо, ментално и емоционално изтощение. Доказано е, че стресът влияе негативно върху състоянието на имунната ни система и готовността на организма ни да се бори с вирусите. А на въпроса колко и как влияе, нека се доверим на мнението на световните експерти.


Според публикация във Forbes на Фабиан ван дер Берг от 2016 година: Ако постоянно изпитвате негативни емоции, ще бъдете подложени на стрес, а когато изпитвате стрес освобождавате кортизол (основния хормон на стреса). Кортизолът има най-различни ефекти, включително върху имунната система. Той засяга определени стволови клетки, които причиняват промени в мозъка. Увеличава риска от психични заболявания като тревожност и депресия, съкращава живота и ви направи по-слаби като цяло.




Според американския биолог и автор на книгата "Биология на убежденията" доктор Брус Липтон: Стресът причинява 90% от заболяванията, включително сърдечни заболявания, рак и диабет. Когато човек се страхува, мозъкът му освобождава хормони на стреса (кортозил, норепинефрин и хистамин), които блокират процеса на растеж на клетките и възпрепятстват имунната система.


С други думи: Негативните емоции и страхът от корона вируса са по-смъртоносни от самия вирус.


Добре, но как да бъдем позитивни, докато новия корона вирус COVID-19 се разпространява по земното кълбо, а заедно с него се разпространяват безпокойство, несигурност и негативизъм?


За да можем да оцелеем и да се справим максимално добре с извънредната ситуация, трябва да вземем мерки и да се научим да дезинфекцираме не само ръцете си, а и мислите си.


Защото съзнанието и тялото са една система.


Точно тук идва нашият принос като коучове. Вярвам, че както аз, така и моите колеги, бихме искали да помогнем на хората да се справят успешно както с форсмажорните обстоятелства, така и с личностните си предизвикателства. Според принципите на генеративния коучинг, често пъти най-трудните ситуации предлагат потенциал за най-голяма трансформация.


И така, за да засилим имунната си система трябва да намалим нивата на стрес, а за да намалим тези нива ще насочим фокуса си към някои позитивни емоционални състояния.


Рецепта с витамини за съзнанието:


1. Благодарност


2. Грижа за себе си


3. Хигиена на комуникацията


4. Устойчивост и отговорност


5. Мечтаене и дългосрочно планиране


6. Добри новини


1. БЛАГОДАРНОСТ


Благодарността променя фокуса от оплакванията и притесненията към хубавата страна на живота. Тя носи силен емоционален заряд и е мощен витамин за имунната система. Ето проста и кратка техника за позитивна вътрешна нагласа. Сутрин, когато се събудите, не бързайте да включите телевизора или телефона си за да се информирате за COVID-19 , а останете няколко минутки в леглото си и си помислете "Кои са трите неща, заради които се чувствам благодарен днес?". Може да са прости неща (като времето навън например) или екзистенциални (като децата и родителите). Можете да благодарите и на собствената си имунна система, която много пъти досега ви е помагала да се преборите със стотици вируси. Всеки от нас е оздравявал многократно, нали? Идеята на тази техника е първата емоция, която изпитате щом се събудите, да е благодарност към Вселената или Бог за онова, което озарява и осмисля живота ви.


2. ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ


Защо е важно да се грижим за себе си? Спомнете си инструкциите при полет със самотет: в случай на дехерметизация, сложете кислородната маска първо на себе си, а после на придружаващите ви лица. Ако вие не сте добре, как ще можете да помогнете на останалите? Не само, че няма да можете, ами вероятността да се превърнете в бреме за околните е голяма. Затова, моля ви, погрижете се за себе си! Погрижете се както за физическото си здраве, така и за менталното, а ако имате нужда от помощ за каквото и да е - просто я поискайте, човешко е. Използвайте самоизолацията в тази извънредна ситуация да се обърнете навътре към себе си, да подредите мислите и приоритетите си. Замислете се как се обръщате към себе си, когато водите вътрешен диалог? Критично? Мило? Никак?


Пробвайте поне за един ден да се обръщате към вътрешното си "аз" като към някой, когото истински обичате и уважавате. Аз например се обръщам към себе си с Мемче (така ме наричаха като малка). Можете да си измислите псевдоним. Поиграйте си със съзнанието, може да ви хареса. Ние всички живеем в два свята - вътрешен и външен, и е важно да поддържаме хармония навсякъде.


3. ХИГИЕНА НА КОМУНИКАЦИЯТА


Хигиена на комуникацията с външния свят. Да, звучи сложно, но всъщност е много просто. Ако сте изправени пред дилемата да си комуникирате с някой, който постоянно се оплаква или с друг, който ви окуражава, вие кой вариант бихте предпочели? ...


Нали? Аз също. Затова старайте се осъзнато да поддържате добри отношения със семейството и приятелите, дори с цената на компромиси. Помнете, че по този начин предпазвате и вашата и тяхната имунна система от стрес. Усмихвайте се повече, даже да е на сила. Според изследване на Университета в Канзас дори и фалшивата усмивка намалява кръвното налягане по време на стресови ситуации. Изпробвайте няколко минути терапия с хумор в YouTube. Трудно е да не се усмихнеш, докато гледаш любимо забавно видео.


4. УСТОЙЧИВОСТ И ОТГОВОРНОСТ


Сега е идеалният момент да се опитате да си изградите устойчивост към стресови ситуации. Това качество ще ви е от огромна полза за вбъдеще, много след като тревогите ни покрай COVID-19 са отдавна преминали.
Приемете, че промяната е част от живота, неизбежна е. Или както казват мъдрите хора "единственото сигурно нещо в този живот е промяната". Но същевременно несигурността от промяната повишава безпокойството и създава страх. Как да противодействаме на стреса?


Като поемем контрол върху всичко, което зависи от нас. Свършете задачите, които сте отлагали и е възможно да изпълните сега. Предприемете реални действия по съществуващи проблеми, не се надявайте да изчезнат или да се разрешат от самосебе си. Четете. Самоусъвършенствайте се Практикувайте рефрейминг (перефразиране) - например вместо да се ядосвате на задръстването на светофара, оценете факта, че можете да си позволите личен автомобил, където да прекарате няколко допълнителни минути в спокойствие, слушайки приятна музика.
Поемете отговорност, а не се възприемайте като жертви. Помнете, че хората, които контролират съдбата си, се чувстват по-силни. Също така се старайте да държите фокуса си върху позитивните неща в живота. Доказано е, че оптимистите са по-устойчиви при стрес. Но същевременно бъдете наясно със сериозността на ситуацията. Проявете отговорност към себе си и околните и не се поддавайте на стадното чувство за паника.


5. МЕЧТАЕНЕ И ДЪЛГОСРОЧНО ПЛАНИРАНЕ


Мечтаенето и дългосрочното планиране са велик имуностимулатор, безценна витаминова бомба за организма.
Чуйте обръщението на папа Франциск от преди няколко дни:


"Тази вечер, преди да заспите, помислете за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем отново, как ще ни зарадва да идем заедно на пазар. Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг. Как всичко в момента ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късна вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем заедно. Сила и мъжество. Скоро ще се видим."


Представихте ли си вече как се смеете заедно с най-близките си хора? Ако не, направете го. Можете дори да затворите очи и да се потопите в този щастлив момент? Как се почувствахте от това?


Ето и още една игра за съзнанието. По някое време в бъдещето светът ще започне да се нормализира и животът ни ще стане спокоен. Ние всички ще се чувстваме по-добре и ще имаме цели и проекти, за които да се вълнуваме. Сега си представете, че сме превъртяли времето и сме месец март 2021 година. Какво бихте искали да има в живота ви тогава, което го няма сега? Формулирайте целите си позитивно - "какво искам", а не негативно - "какво не искам". Представете си го подробно. Почувствайте го. Измислете план как да го постигнете. Много е важно да си поставите бъдещи цели, защото това ще повиши мотивацията ви за оцеляване и ще извиси кръгозора ви над ежедневните проблеми и проблемчета.


6. ДОБРИ НОВИНИ


Моля ви, споделяйте всяка добра новина. Светът има нужда от оптимизъм. Споделяйте и се радвайте. Правете добро, това отклонява фокуса от стреса и засилва имунната система.


В заключение:


Има голям напредък с разработване на ваксината срещу COVID-19. В световен мащаб учените работи усилено и са създадени няколко успешни разработки, едната от които вече се тества в Сиатъл.


Има значителен спад на новите случаи на заразени с Корона вирус в Китай и Южна Корея. Там животът постепенно се нормализира и магазините започват да функционират, дори и този на Епъл.


103-годишна жена от Ухан е била излекувана и напълно се е възстановила от корона вируса.


В целия свят се взимат мерки, които неминуемо ще дадат положителен ефект в борбата за овладяване на епидемията.


Помнете, ние ще се справим, кризата ще отмине и отново ще се смеем заедно!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  👏🏻👏🏻 браво на Автора❗

  "Чуждестранен агент"
 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Ха-ха, добре че са генеративните коучи (?!?), че без мъдрите им наставления човек току виж дегенерирал, деградирал и направо ментално деструктирал и се фрустрирал,... На тези, които знаят по-добре английски или немски горещо препоръчвам материали "от западния печат", там от много години нещата си ги има в изобилие, добре казани и описани, а тази "коучка" тук е превела 5-6 изречения и се мъчи капитал да прави с мисли, постулати и твърдения, които НЕ СА нейни... Все пак - тенкю, мисиз коуч! :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 460 Неутрално
 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Весело

  Цял ден ти пискат теми за коронавируса а след това за стреса,който си натрупал от новините им.
  Смешно!

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  " Според принципите на генеративния коучинг, често пъти най-трудните ситуации предлагат потенциал за най-голяма трансформация."

  Тази, а и много подобни твърдения, не представляват нито нещо ново, нито нещо непознато или оригинално. Всеки път като се опре до кризи, бързо се претоплят съвети в подобен формат, за да бъдат още по - бързо забравени, когато те поотминат ! Само дето, ако питаш подобни индивиди дали биха се зарадвали, ако се окажат в тежко изпитание на живот и смърт, раково заболяване например, всички теоретични конструкции отиват в тоалетната, а отвъд маската на изкуствената позитивност, прозира празнота, безсилие и обърканост ! А има начини те да бъдат преодоляни, без да се въртим в омагьосания кръг на позитивното мислене:

  Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдете в Моето учение, наистина сте Мои ученици;
  и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4629 Неутрално

  Всеки трябва сам да се пази, както и семейството си и да се надяваме, че ние няма да сме от заразените.

 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  https://clubz.bg/10966-princ_uilqm_i_qdosanite_pileta_puskat_igra_v_zashtita_na_pangolinite
  Тук ще разберете защо се появи епидемията. За коронавируса е виновен наследника на короната! Вирусът се е прехвърлил от това животинче , което той защитава!

  ТАКА Е! ДА, ДА!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 9. 9 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  Мануела Драганова е генеративен коуч

  Моля?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Слушайте какво ви казва НАП и ще се спасите!

 11. 11 Профил на iqu59643441
  iqu59643441
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статия тип книги за самовнушение, личен успех и пр. комерсиални американски алабализми. Просто си пусни некой филм или сериал да се разсееш, ако пандемията те стресира. Отдай се на своите интереси, хобита, развлечения и т.н.

 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Иначе, мацката е яка и е любител на конните спортове..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Между другото, сигурно трябва да бъда обект на някое изследване, доколкото съм прекарал дълги периоди от живота си под максимален стрес и нищо от описаните примери не важи при мен..С годините просто го приемаш като част от ежедневието и или можеш да се справиш с него и, или не можеш..Та да дам и моята кратка рецепта :Това, което се е случило преди секунда, не може да бъде променено, затова го приеми и продължи напред.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  До коментар [#12] от "Noise":

  В смисъл ......обича да язди?!

  klimentm
 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Даже е директор на Националният хиподрум в Банкя..Ко не бъркам..То в Банкя, все национални съкровища - Хиподрум, Баце...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Тц, тц, Клименте...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чак пък да си дезинфекцирам мислите... Ще ги забърша леко с ръкав и ще са като нови.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 18. 18 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много се радвам че не си загубих времето да чета буламача.

 19. 19 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Дедо Климент - палавника!

  Модераторчето, ай спри се вече....
 20. 20 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#15] от "Noise":

  Аха, явно оттам тоя прилив на мъгляв позитивизъм. Може би я изпълва с енергия, алфа-излъчването на Вожда-Слънце и минералната вода.

  Някой прочете ли го това изцяло? От любопитство питам.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#19] от "stavri_idiotov": Язди във форума😂🤔🤔

 22. 22 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "stavri_idiotov":

  "Някой прочете ли го това изцяло? От любопитство питам."

  Като стигнах до идиотщината, че стреса причинявал 90% от заболяванията и ми стана ясно какви глупости ще последват.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 23. 23 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#17] от "⎮":


  При теб дизинфекцирането ще е с нулев ефект! Не се затормозяваш въобще.

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#23] от "angeles": Сори “затормозявай”. Ако въобще е възможно за индивиди като теб😉

 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#20] от "stavri_idiotov":

  Отгоре, отгоре и то след като видях снимката на мацката..Е , така, заради уважение към красотата/колкото и да е относително, щото все ще се появи някой сега да измяучи, как не била хубава, видите ли/..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "angeles":

  "При теб дизинфекцирането ще е с нулев ефект! Не се затормозяваш въобще."

  Вярно е. За сметка на това при теб е лесно. Поради липса на мисли. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#28] от "Моа Преател Тайпи":

  Джошка, ти мацка не си виждал с години, та в случая некак не се впечатлявам.Виж ко беше за некоя операционна система, бъг и прочие, сериозно щех да погледна пак фотото, да не съм са объркал..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Даже е директор на Националният хиподрум в Банкя..Ко не бъркам
  —цитат от коментар 15 на Noise


  допреди ОББ да си го прибере от черепа :)

 33. 33 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  Щом опряхте да се обиждате "на мацки", добре е положението.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 34. 34 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Моа Преател Тайпи":

  "Plan 9 from Bell Labs"

  Знам "Plan9 from Outer Space". Не си спомням на кого подарих видеокасетата ми с филма.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#31] от "Моа Преател Тайпи":

  на ти малко за дезинфекция, виж от 19-ти и 21-ви

  https://www.facebook.com/matthew.jepson.71

 36. 36 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#30] от "Моа Преател Тайпи":

  Между другото двама мои колеги преди време, бяха тръгнали да стават програмисти. Голям майтап. Май издържаха няколко месеца обучение и се върнаха в лоното на "Светата църква".

  Модераторчето, ай спри се вече....
 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Моа Преател Тайпи":

  "Plan 9 from Bell Labs"

  Някъде в мазето имам копие на The C Programming Language, първо издание, с автограф от Денис Ричи. Взех го при едно от посещенията ми в Бел Лабс докато Денис беше още жив.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  Точно за тия малоумни англичани, за малко и да съ разривъ.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#37] от "⎮":

  На туй нещо мястото му не е в мазето. Дано не се похаби защото е доста ценно. В момента е около 1000 долара за ценители.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1350 Весело

  ..............В заключение:.....................

  Този пасаж е за подсилване на писаното в статията.
  Дават ни старт за положително мислене.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#16] от "Noise":

  До коментар [#14] от "klimentm":

  “Тц, тц, Клименте...”
  ——
  Климент май са готви за сън... Вероятно си мисли в термини на жребци... ама знае ли човек кво яздят генеративните коучи... току му се присънили кошмарите на реалността на 21-ви век

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Весело

  До коментар [#40] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Тук вали сняг. Забели го и затрупа мръсотия и черни мисли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#17] от "⎮":

  “ Чак пък да си дезинфекцирам мислите... ”
  ——
  Не са кахъри, де! Това явно не та касае

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#38] от "stavri_idiotov":

  Между другото единия тъпак, след като обяснява колко тъпи са BG, спрямо бритишите, задава "гениалния" въпрос -
  The question I have for you though is why were they testing for Covid-2 and not Covid-19?

  Модераторчето, ай спри се вече....
 45. 45 Профил на Varban
  Varban
  Рейтинг: 8 Неутрално
 46. 46 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Дано не се похаби защото е доста ценно. В момента е около 1000 долара за ценители."

  Определено е ценно, нямам никакво намерение да го продавам за каквито и да е пари. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За кратко е снега. В Шумен вали дъжд, който ми беше адски необходим.
  И за цъфналите дръвчета няма опасност. +3° е. И така ще е до сряда.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gretel":

  "Не са кахъри, де! Това явно не та касае"

  "Плъх виси от полюлея... Жаба съхне на връвта." :)

  Интели...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#46] от "⎮":

  В някои мазета има гладни гризачи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#48] от "⎮":

  :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Абе Како Гретел,

  Забелязвам, че така нещо май ти е паднало pH-то тия дни, че и на чертичката влизаш остро с бутоните, отзад?

  Ежедневните сесии на Бай Тръпми не ви ли изпълват с пламенен хамирикански патреотизъм и чувство за общност от уондърфул пиипъл?

  Модераторчето, ай спри се вече....
 52. 52 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#38] от "stavri_idiotov":

  ъм... какви англичани

  Затварят ски зоната в Банско по разпореждане на прокуратурата
  И ски зона Пампорово ще бъде затворена до 29-и март
  публикувано на 16.03.20

  "..."Няма втори потвърден случай на заразен с коронавируса в Банско", заяви председателят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски: "Чуждестранен гражданин се лекува там, но не е доказано, че е с коронавирус".

  "Отдавна, доколкото на мен ми е известно, в цяла Европа са затворени всички зимни курорти. Това е от компетентност на други власти. Аз казвам личното си мнение - като гражданин", каза Гешев.

  Тази сутрин беше потвърдена информацията за още едно дете, което също е на почивка в Банско. 9-годишното дете е пристигнало с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в курорта от петък, където имат собствен апартамент. Те бяха поставени под домашна карантина заради информация от МВР, че чичото на детето е имал контакт със сестра си в Англия, която е болна от корона вирус.
  Вчера беше обявено, че пробите са отрицателни, но повторното изследване е показало положителна проба при детето..."


  https://www.bnr.bg/post/101241189/sedmi-sluchai-na-zarazen-s-koronavirus-chujd-grajdanin-v-bansko

 53. 53 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Абе за кратко, за кратко, вече над 5 санта, всичко побеля. Идеален последен шанс за ски, че не успях този сезон, а вирусът затвори всичко...

  Модераторчето, ай спри се вече....
 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "В някои мазета има гладни гризачи."

  В моето мазе има котка на диета. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "extraCACA":

  Вероятно са му правили трети тест на детето, макар че не видях да е писал нещо такова. Демек ако вторият е бил положителен, как е станал отрицателен, не е ясно. Или са им дали фалшив документ за отрицателните тестове и да си ходят по живо по здраво.

  Ама все така нищо не потрепва в сърцето ми към отрудената британска работническа класа. На 13-и, когато са кацнали, трябваше вече да са затворили Банско и да и върнат обратно.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Моа Преател Тайпи":

  Случват се такива неща като ми припомниш Бел Лабс. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#54] от "⎮":

  Повечето котки бягат от плъховете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#51] от "stavri_idiotov":

  “ хамирикански патреотизъм и чувство за общност от уондърфул пиипъл?”
  ——
  Бъркаш Ставрев. Едно —моят патреотизъм се изчерпва с плащането на сериозен данък, за всякаква друга възбуда по тоя повод търсете Понтю, дето са го прибрали по едната милост на времето.

  Както и за определението “ уондърфул”. Не е това думата, а е “изключителни”... терминът е exceptionalism. Цели книги има по темата, не че съм ги чела, де.

  А общността я има ... сред тия дето се познават едни други. За мене, примерно секи ден се прави специално черно (dark roast) кафе за в 4 часа като се прибирам от работа и не защото им давам голям бакшиш, а щото се знаем със всичките момиченца там. И за сичко друго. Америка е едно празно място с безброй много мънички селца.

  А Вие кво пак сте сгазили лука, че е трябвало да си разменяте имената?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Noise":Аха, явно оттам тоя прилив на мъгляв позитивизъм. Може би я изпълва с енергия, алфа-излъчването на Вожда-Слънце и минералната вода.Някой прочете ли го това изцяло? От любопитство питам.
  —цитат от коментар 20 на stavri_idiotov


  ..И АЗ НЕМАХ СИЛИ ДА ГО ПРОЧЕТА НАЦЯЛО...
  ОБАЧЕ МАЦЕТО Е СЕКСИ И СЛЕДОВАТЕЛНО НЕМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ ГИ ДРЪНКА...

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#60] от "aramissss":

  Ако си падаш по каки !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Повечето котки бягат от плъховете."

  ОК, преместих я в библиотеката. Може да спиш спокойно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Моа Преател Тайпи":

  "още тогава някъде разправяха, че имали определено време за наблюдения на Субару, ма ..."

  Субару или Нибиру? Ламби ще ти се кара, че не забравяш конспиралщините.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#63] от "⎮":

  Браво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "stavri_idiotov":

  "Забелязвам, че така нещо май ти е паднало pH-то тия дни, че и на чертичката влизаш остро с бутоните, отзад?"

  А, ние с Гретел редовно ритаме по кокалчетата. Не е нещо ново.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#59] от "Gretel":

  Уондърфул-а беше по Тръмп (особено тия дни), exceptionalism-а е по Кисинджър. Примерно. Май имаше нещо такова и преди това. Четях ги едно време тия книги, вече почти нищо не чета. Все си викам, аха да почна пак и все съм near miss.

  За това и гледам да свалям очакванията към мен, както си личи по визитката :)

  Напоследък и аз съм нещо загрубял към юзърите с нарушена когнитивност и модерторът реши да ме превъзпитава системно. Даже "Понтю" ме нарече "груб и невъзпитан" и беше доста кратък, крайно нетипично за него, явно е останал без думи, та подозирам, че и там съм настъпил нервче.

  За късмет Моя ПрИятел Тайпи подаде ръка в нужда и ши съ надяяями приуважаемия мудиратор да ни съ занимаа пойчи с мойта скромна личност, щот' е ясно, че при мен всичко е загубено :)

  Не гледате ли втори сезон на Black Monday? Да ви изпълни с един носталгичен оптимизъм привечер :)

  Модераторчето, ай спри се вече....
 68. 68 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#62] от "Моа Преател Тайпи":

  Братчед, ти гледаш ли ги всички тия неща, дето ги пляскаш тука? :)

  И сега се сетих да те питам - бридж играеш ли?

  Модераторчето, ай спри се вече....
 69. 69 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "stavri_idiotov":

  "Напоследък и аз съм нещо загрубял към юзърите с нарушена когнитивност и модерторът реши да ме превъзпитава системно. Даже "Понтю" ме нарече "груб и невъзпитан" и беше доста кратък, крайно нетипично за него, явно е останал без думи, та подозирам, че и там съм настъпил нервче."

  По едно време за подпис имах "A gentleman is one who is never rude unintentionally" (след като 4-те седмици ми "открадна" подписа който използва в момента). Но мисля, че сегашния ми подпис е по-подходящ. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 70. 70 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#20] от "stavri_idiotov":

  Шегуваш се предполагам?
  Истината е в коментарите :)

  Common sense !
 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#67] от "stavri_idiotov":

  “ Не гледате ли втори сезон на Black Monday? ”
  ——
  Не съм го чувала, но ще го погледна, мерси! Аз напоследък гледам само безумни корейски бози... скришом, че им рева като бога... па после си се смея на реакцията... а бе, шизофрения нещо май ме гони или съм подранила на критичната ... първа отличничка във всичко, кво да се прави

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#71] от "Gretel":

  Много е натоварващо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Баба ми казваше , че поведението е въпрос на възпитание...…" Тук ГЛЕДАШ и не вярваш на УШИТЕ си...".

 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#67] от "stavri_idiotov":

  По Тръмп е ' tremendous" :)

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 386 Разстроено

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Да, има ситуации, в които човек губи тотално контрола върху живота си. Сегашната не е от тях. Опасност има, но не може да се живее непрекъснато само с тази мисъл. Трябва човек да се съвсем зле психически за да се паникьоса и стресира до степен, че да му се налага психическа помощ.
  Виж, ако човек е болен от смъртоносна болест с неизвестен изход, нещата са съвсем други. Всякакви бодрящини и особено съвети от хора, които не са минали по този път са пълни глупости. Оптимистично мислене, дрън-дрън... Самозаблуда за известно време, после реалността те удря с нова сила. Съветите от по-горе въобще не работят.
  А това, да се осланяш на някаква висша сила да ти помогне?! Особено пък Господ. Той, ако е искал да помогне не би натресал човек в такава безизходна ситуация.

 76. 76 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#67] от "stavri_idiotov":

  Е знаеш как е с модераторите, "строги , но справедливи"...Шегувам се , естествено..Сега всичко е ок, ма преди 5-6 години затриха доста свестни потребители..Та и на мен ми да наложи да въртя букви и да добавям "Е" за некъФ смисъл..После явно осъзнаха, че без другата гледна точка и на любимците им доскучава и не влизат много, много, та смениха политиката...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 77. 77 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Поредната празнодумка.

 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#53] от "stavri_idiotov":

  Побелели покриви имаше сутринта. Значи под нулата е било. Не му се радвам на снега по това време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#54] от "⎮":Повечето котки бягат от плъховете.
  —цитат от коментар 58 на КМЕТ В СЯНКА


  Това съм го виждал с очите си. Пред блока котка скача странно и после се видя. Мазен, дебел плъх я гони.

  На село, обаче имаше две огромни котки. Винаги бяха заедно. Тези зверове явно ядяха плъховете. Мислех, че са изчезнали, защото беше преди много години, но сега нали съм постоянно там видях наследниците им. Същите са. Улична котка с такива впечатляващи размери другаде не съм виждал. И цветът им е странен. Тъмно кафяво и черно. Странно пъстро.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK