Специални усилия за малцинствените махали са нужни, но не и отцепването им

Колективното изолиране на малцинствата в техните квартали изпраща изключително опасно послание: че властите вдигат ръце от тях, че малцинствата не са част от нацията и че във време на опасност държавата не е (и) тяхна.

© Георги Кожухаров

Колективното изолиране на малцинствата в техните квартали изпраща изключително опасно послание: че властите вдигат ръце от тях, че малцинствата не са част от нацията и че във време на опасност държавата не е (и) тяхна.Никола Венков е антрополог и доктор по социология от Софийския университет. Работи с общностите в кв. "Столипиново" в Пловдив.


От 21 март се въведе контрол над движението между големите градове. На изходите им са поставени контролно-пропускателни пунктове (КПП), където трябва да докажете основателността на пътуването си. Заграждането на много малцинствени квартали из страната обаче започна три дни по-рано, а преминаването между други квартали в населените места все още не се ограничава. Това изпраща много опасно послание.


В сряда, 18 март, редица кметове заговориха за КПП-та по границите на сегрегираните малцинствени квартали: в Нова Загора, Сливен, районният кмет на "Източен" в Пловдив... На всеослушание заявиха, че смятат жителите на тези квартали за "неконтролируеми", за неспазващи мерките за социална изолация и за опасност срещу общественото здраве. В район "Източен" се намира кв. "Столипиново" с над 40 хил. души население, където работя вече повече от четири години. На следващата сутрин говорих по радио "Хоризонт" защо дори приказването за КПП специално за малцинствата е много опасно. Малко по-късно в Пловдив дадоха заден и се отказаха от отцепване на кв. "Столипиново", "за да не ескалира напрежението", но го направиха "засега" и размахвайки заплашително пръст. По-късно същия ден научих, че КПП вече действат около кв. "Кармен" в Казанлък и кв. "Факултета" в София. Вечерта прокуратурата в София обяви по медиите своите указания към всички кметове относно въвеждане на контролни режими за кварталите, "населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения".
Оставям настрана отчетливо дискриминационното функциониране на формулировката "квартали, населени с лица от различна етническа принадлежност", употребена от държавен орган (и да - различна от кое?). Тук ще обясня защо е толкова опасно въвеждането на контролно-пропускателен режим, различен от общите мерки за "българските" части на градовете, и какви са правилните и по-ефективни мерки, за които трябва да се работи вместо това. Някои такива мерки бяха анонсирани в Пловдив в събота след среща на местни политически лидери от Столипиново - вероятно принудени към действие от видимо раздразненото обществено мнение сред по-образованите жители в квартала - с кмета на града. Надявам се пловдивската управа да има шанс да послужи за пример на останалите населени места в България във време, в което изолирането не на всеки гражданин, а на малцинствата се превърна в национална епидемия.


КПП-тата отправят много опасно послание


"Вие направихте Столипиново като Ухан!", "Накарахте хората да мислят, че от Столипиново излиза вирусът", "Столипиново май пак е единственият квартал в Пловдив" - това са реакции на местни жители онлайн през изминалите дни. Те чуват и наблюдават всичко това, което се пише и решава за техния квартал, така, както и ние се тревожим от изпусканията на някои държавни мъже, че е нужно "почти военно положение".


Колективното изолиране на малцинствата в техните квартали изпраща изключително опасно послание: че властите вдигат ръце от тях, че малцинствата не са част от нацията и че във време на опасност държавата не е (и) тяхна.


Да, подобни сигнали те получават периодично вече десетина години - при събитията във Войводиново, Габрово, Асеновград и други. Но враждебният курс на властите е особено стряскащ днес, защото се случва точно когато изглеждаше, че пандемията ни обединява.


Ограждането със санитарен кордон на етнически принцип идва в иначе безпрецедентен момент на национално обединение. Нацията (както и светът) преоткрива своята заедност - с това, че си стои вкъщи, че споделя усещането на извънредност, дори и с това, че се вълнува има ли още доматени консерви в магазина. За повечето българи решителните правителствени действия около пандемията донесоха усещането, че се преосновава общественият договор между народ и управление: през изминалата седмица властимащите започнаха да показват, че за тях действително имат значение животът и добруването на народа. Съпреживяваме единението си, като излизаме всяка вечер по балконите, за да аплодираме своите здравни работници. Дори в Столипиново, където малко хора имат българска телевизия, чуха думите на ген. Мутафчийски и на 14 март вече никой не се подаваше навън. Безбройните павилиони и сергии, от които хората си изкарват хляба, останаха затворени.
Но днес тези жертви може да започнат да им изглеждат напразни. Действията на отговорните лица и медиите този месец може да се окажат наистина решаващи за бъдещото ни живеене заедно.


По улиците няма тълпи.

© Кадри от клипове на местните жители

По улиците няма тълпи.


В Столипиново няма сватби, нито пълчища по улиците


Не мога да говоря за другите малцинствени квартали, но вероятно и за тях медийната картина е изключително изкривена. През изминалата седмица самоизолацията в Столипиново се спазваше 85% - не по-различна ситуация, от тази, която наблюдавам в моя квартал в София. В Столипиново хората навън са много по-малко в сравнение с преди. Следя клиповете, които местните хора споделят. Те ги снимат и изпращат за своите синове и дъщери в чужбина, за да ги уверят, че вкъщи всичко все още е наред и че има взети мерки и от държавата, и от самите тях.


Досега не съм видял свидетелство от български квартал, където жените да излязат и да измият със сапун цялата улица и стените на къщите. Правели го всяка сутрин. Не знам дали това е ефикасно действие срещу коронавируса, но определено показва, че много хора в Столипиново взеха опасността съвсем насериозно, както и че са способни на необичайна за страната ни самоорганизация.


Улиците се мият със сапун.

© Кадри от клипове на местните жители

Улиците се мият със сапун.


Да, през последните дни могат да се видят вървящи по улицата отделни групички от по няколко души, а с изтичането на седмица, без някакви видими и осезаеми признаци за болест наоколо, опасността започва да изглежда на хората все по-нереална. Мисля, че и вие сами сте усетили изкушението да повярвате, че всичко е всъщност нормално, когато оставите за по-дълго социалните мрежи и взирането в ужасяващите графики там и излезете сред припкащите на слънце пенсионери.* Човешкият ум се влияе много повече от осезаемото, отколкото от това, което ни се казва на думи. Ако не видите дори един човек с маска наоколо, започва да се топи усещането за извънредност - а маски в Столипиново няма.


Трябва силно ангажиране вътре в квартала


Да се самоизолираш в махалата е много по-голям подвиг, отколкото ние си представяме. Много от хората тук живеят по 2-3-4-ма души - не в апартамент, а в стая. Улицата е отдушник, както и пожизнен навик да общуваш с много свои комшии и приятели. Като общество и като управление ние трябва да оценим подвига на тези хора и да го подкрепим, вместо да отправяме послания с фашистки привкус.


От друга страна, на място институциите трябва да положат много по-големи усилия да поддържат този подвиг. Да, трябва да се обясни по-добре на хората, че проблемно не е собствено излизането навън, а срещата с хора - дори с прекия ти комшия, с когото се знаете от деца. Трябва да бъдат запознати с плашещите подробности, които ние четем - за разказа на италианския лекар, за конвоите от ковчези и т.н. Всъщност много семейства имат интернет и вече знаят тези неща. Но, първо, трябва да имаме предвид, че тук разширените семейства - деца, баби, чичо, леля - често живеят заедно в един апартамент и дори половината от едно такова семейство вече е "група". И, второ, че винаги ще има известен брой индивиди, които проявяват безотговорност. Трети пък са навън от крайна нужда.


Общинските и държавните институции трябва да съсредоточат усилията си - рестриктивни и подпомагащи - към последните две групи, а информационни, подкрепящи и търсещи включване мерки - към отговорното мнозинство.
Вместо това властите - както вече стана традиция у нас по отношение на малцинствените общности - оперират в колективни, а не в индивидуални категории. Когато заплашват с пръст, "спазвайте мерките или ще изолираме целия квартал", властите всъщност се заканват заради малцинство от отказващи да спазват антивирусните предписания да изложат на опасност мнозинството жители на квартала.


Вместо оттегляне към границите на махалата властите трябва да работят за доверието на местните, да наберат съмишленици и да посещават семейство по семейство. След съботната среща беше обявен подобен управленски курс в Пловдив с обучение на "местни представители", които да поемат част от задачите на полицията, да обикалят от врата на врата и да говорят с всеки (с необходимата предпазна екипировка). Остава да се надяваме, че това няма да се превърне в проформа ангажиране на няколко "подбрани" представители, ще е достатъчно мащабно, осигурено ресурсно и ще може да създаде мрежа, чрез която малките общности от комшии да пазят дисциплината в своя малък участък. Съседската самоорганизация има дълбоки традиции в големи части от квартала.


Дезинфекция

© Кадри от клипове на местните жители

Дезинфекция


Но само контрол не може да постигне нищо


Днес ми се обади по телефона един от моите познати (мобилните оператори похвално са раздали безплатни минути на всеки с ваучер - за много хора това се оказва наистина важно!) да ми каже: "Гледаш ли телевизията? Само с нас в Столипиново се занимават!".


Преди няколко дни от строителната фирма са разпуснали него и другите работници. Работеха естествено без договори и за минимални или под минималните заплати. Знам, че обикновено цялата му заплатата заминава за вересиите от изминалия месец. Питам го как е сега с парите. "Какво да правя, брат, днес ще излизам." "По казаните ли? Нали знаеш, че се канят да арестуват точно за ходене по казани?" "По казаните - няма как. И брат ми тука, и той е безработен, и той дете храни. Нека пък да ме арестуват, ако не е от вирус, от глад ли ще мрем? То хубаво за тия, които имат - да стоят вътре, ама не всеки има."


В различните малцинствени махали ситуацията е различна, в Столипиново тези, които "съвсем нямат", са числено малцинство - да речем 10-15%. Но ги има, включително семейства, които са се препитавали с 4-5 лева на ден и преди икономиката да започне да затваря. Системите на вересиите, роднинската и съседската взаимопомощ са вече натоварени и едва ли могат да разсрочат задълго разходите на все пак немалко хора, преди икономическата солидарност да започне да се пропуква. Помощи получават малко от оцеляващите на ръба - повечето са съвсем извън системата, а много други ще се окажат на ръба сега, когато индивидуалната им инициатива (търговия, услуги вътре в общността) ги поставя пред епидемиологична заплаха. Общинските власти трябва да помислят как да дадат избор на тези хора.


Заплахите от погрешния политически курс


Говоренето за изолиране на малцинствата изпраща изключително опасно послание не само към тях самите, но и към българите. Расистките коментари по българските форуми вече преливат. Медиите може би не го съзнават, но не са по-назад в манипулативните си писания със заглавия като "Без контрол!" и "... разпръскват с мегафон тумбите...". Благодарение на кметските действия старата фигура на "безопасно" отделени от нас "свърталища на мръсотия и зарази" шумно се настани във въображението ни на мястото на реалността за един глобален вирус, който прониква навсякъде, пренасян най-първо от елитите и средната класа по самолети, конференции и ски курорти.


Днес обаче всички сме свързани не само пред пандемията, но и онлайн, и всичко писано е видимо за "обектите" на тия репортажи и коментари. Тяхното чувство за принадлежност и лоялност е все по-засегнато. Предупреждавам, че това може да ни преследва с години след края на епидемията.


Хората слушат за КПП-та около тяхната махала и се замислят - А ако майка ми и баща ми се разболеят? Ще ги приемат ли в болницата? Няма ли пак българите да ни изтикат пред машината? Няма ли всичките да ни оставят зад бариерата да мрем, както намерим за добре?


Отчаяният човек може да бъде много опасен, особено ако си загубил уважението му. В момента българските институции рушат уважението, което има към тях у една все още голяма част от жителите на махалите. Ако така грубо днес им бъде отказано чувството, че сме заедно в опасността, те лесно могат да заявят дори: "Тоя вирус не ни засяга! Той ходи по българите" - реплики, които вече присъстват в зародиш.


В края на краищата, ако вирусът тръгне из общността без добри вътрешни мерки за изолация, полицейските бариери няма да го спрат - както не го спря и нито една държавна граница. Затова всяка община трябва да поеме пълната отговорност и да работи заедно със самите общности. Трябва да покаже на гражданите, че им налага изолация от грижа за тяхното собствено здраве и добруване, а не само от грижа за "българите".


След няколко дни объркване пловдивските политици показаха, че разбират тези опасности и дадоха заявка, че могат да разсъждават по-амбициозно за малцинствените общности в своя град. Остава да видим дали думите ще се претворят в дела и дали останалите градове в България ще вземат пример от тях.


* В София съм заобиколен от образовани и добре свързани медийно приятели, но дори и сред тях немалко споделят мнения като следното: "Хора, хвана ме съклета днес и се разходих добре из София. Ще ви споделя какво си мисля - няма зараза, няма пандемия, има матрица и насаждане на представа за реалността, може би грандиозен социален експеримент. Всеки избира дали да вярва на този театър и как да си го обясни. Може и да греша, но докато някой от приятелите ми или аз самият не се заразя, няма да го приема насериозно."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  "Интересите му са в областта на градската антропология, теоретичната социология и Женския пазар."
  От това следва, че надолу предстои фейлетон. Тази сутрин нямам време.

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "кварталите, "населени с лица от различна етническа принадлежност""...

  То в България още се използва думата "инвалид"... Даже Русия замени тази обидна и неточна дума с "хора с двигателни, слухови, зрителни проблеми", като се използва според случаят, в зависимост от това какви са проблемите на отделният човек.

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "Колективното изолиране на малцинствата в техните квартали изпраща изключително опасно послание: че властите вдигат ръце от тях, че малцинствата не са част от нацията и че във време на опасност държавата не е (и) тяхна."

  Как да не е тяхна, след като полага толкова грижи за тях.
  Те какво дават на държавата?
  Едно време Кенеди питаше такива неща.

 4. 4 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Интересите му са в областта на градската антропология, теоретичната социология и Женския пазар."От това следва, че надолу предстои фейлетон. Тази сутрин нямам време.
  —цитат от коментар 1 на Приказки от шипковия храст


  Типичния българин: не знае, но коментира. В тва общество всеки средноинтелигентен човек си е въобразил, че по X може да отгатне веднага Y, и затова ни слуша, ни чува, ни мисли. Всичко му е ясно на нашего брата. А накрая се оказва, че нищо не му е ясно.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  Даже слаби са мерките , ама кой съм аз , че да оспорвам чуждото мнение ...

 6. 6 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 801 Разстроено

  "Досега не съм видял свидетелство от български квартал, където жените да излязат и да измият със сапун цялата улица и стените на къщите. Правели го всяка сутрин". Автора да вземе да се гръмне!!! Аман от хипстъри дето са им интетесни циганските квартали и Женския пазар( който е интересен на всички" алтернативни")!!! Не съм расист, но всички могата да видят циганите по кофите и тези с каручките, за тях няма карантина! А нашия на амбразурата, да брани малцинството! Аман от антрополози, социолози, вирусолози и всички други специалисти. Миели си къщите и улиците, че то по - голяма мизерия от гетата няма, тъпак заблуден.

 7. 7 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  А защо не обграждаме арменци или турци? Сигурно има защо да се притесняваме дали заразата ще се разгори точно на тези места.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Изолирането и райони, обособени по етнически, религиозен и дори имотен признак и налагането на завишен контрол на движението и контактите в тези райони е основно правило при управлението на кризисни ситуации навсякъде по света - 1985 година съм виждал американско ръководство за действията на тяхната Нционална гвардия при кризи. Прилагането на позабравени методи е изненадващо и странно само за хора, като автора, самоизолирали се в някъкво ценностно гето.

 9. 9 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  А дали ще се доредят до интензивна грижа са прави да се притесняват, до такава едва ли ще имаме достъп и ние които не сме с:
  -вуйчо владика
  -много, много пари
  -със значима стойност за нацията, да речем виден артист
  -съвсем млад човек над който да се смилат
  Който не е в горните групи е добре да се пази колкото е възможно повече и да не напуска дома без да е наистина неотложно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Миенето на улица със сапун е режисиран номер, подобен на обгазените деца в Сирия. Ако аз люсна една кофа сапунка пред блока, ще се намерят достатъчно хора, които да ме питат после къде ще иде този сапун.

  Еретик
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Демографски циганските махали са много по-млади от средното в България. Подозирам, че и имунната система на обитателите е в много добра кондиция от непрекъснати тренировки.

  Така че една изолация на махалата е изцяло в ущърб на гневните прясно изкъпанички пенсионери - ако заразата тръгне неконтролируемо там, ще стигне и до вас от млади хора без симптоми след няколко седмици.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 14. 14 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Пппх, къщи миели, ръце мият ли е въпросът, както и карантшна спазват ли?? НЕЕЕ е отговорът!

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1551 Весело

  през изминалата седмица властимащите започнаха да показват, че за тях действително имат значение живота и добруването на народа.
  ..
  Естествено, че имат значение!
  Нали трябяа да има кого да грабят?😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  При циганите трудно се развърта епидемия,
  Нагледал съм се на случай със супер имунитет.
  И това е защото при тях келяво няма.
  Те са като едно време нещо което ние изродихме изкривявайки силата на природата да оцелява само фелното.
  Сега когато всичко свърши и се дръпне чертата ще се види че там където има естествен подбор жертвите ще са по малко.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Циганите трябва да се пазят - те са бъдещето на България.

 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Поне докато пакистанците все още предпочитат ВБ, а афганистанците - Германия.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Голям напън да се дискредитира карантината, тълпите от роми в близост до гетата е достатъчна демонстрация за неуважение към карантината. Определено в групите изпъкват приходящи от западна Европа индивиди, избягали от строго прилагани мерки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Преди няколко месеца общината извози изцяло, ОТНОВО , боклуците струпани между сградите в Столипиново. ................ Кочината е пълна отново сега. Значи, не може Столипиново да е Ухан. Столипиново е кочина, но с пълно извинение на прасетата, които оставят само изпражнения и то понеже са насилствено затворени. В Столипиново изхвърлят много повече неща.
  Оня ден гледах махалата във Враца. Сто пъти по -чисто от Столипиново. Изобщо Столипиново и Факултета са срам за циганите, които на доста други места се справят добре.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма да се размине без отцепване. Мизерията там е пълна...тепърва ще пламнат...

 24. 24 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Първите заразени и починали - мъжа и жената са цигани от Ломско!Няма да се учудя ако много от болните са такива!

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В тези общности не се страхуват за бабите и дядовците си - те са на по 30 години...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Дали не е необходимо да сподели познанието си и с ЩАБА , щото иначе ще се заговори за расизъм….

 28. 28 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Честно казано като чета реакциите във форума, съм склонен да се съглася с позицията на ранния Стюпи - гадно племе са това българите. Особено пенсиите, каквито са повечето пишещи тук.

  Авторът пише за семейства, натъпкани в една стая, с деца, дето за нищо не са виновни - и капка съчувствие и солидарност няма.
  Май наистина няма по-безчувствено, безмилостно животно от българския пенсионер, уплашен за живота си.
  Хубавото е, че и той получава толкова съчувствие, колкото дава.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#28] от "espresso":

  Децата не са виновни... вярно е...но са виновни родителите им... особено тези, дето не ги пускат на училище, а ги карат да ровят в кофите за боклук заедно с тях, правят ги просяци, джебчии и проститутки... вече доста в европейските страни... и понеже са нелегално там сега се връщат на тумби, заразени и уплашени... а здравни осигуровки нямат...

  Но ние сме състрадателни и ще ги лекуваме, бъди сигурен, нищо, че паразитират съвсем умишлено...
  Та викаш, честният и почтен, работил цял живот пенсионер не е прав, М?
  Ако го твърдиш явно си от етноса, иначе нямам друго обяснение...
  да ти дам ли пример, как съм бил тройно здравно осигурен, но това не значи, че ще получа тройно по-голяма здравна помощ... системата е солидарна - дадени са за гетото осигуровките ми.

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#28] от "espresso":

  ”Хубавото е, че и той получава толкова съчувствие, колкото дава.”
  По този повод, преди няколко дена под статията за учителките в Русе, дето шият маски написах, че чехите също масово шият за тяхна сметка и даряват на медици и т.н.
  Коментарите към статията и към мене бяха, че това не било работа на хората а на държавата и некви попържни по адрес на всички.
  И както правилно си отбелязъл, ще получат това, което създават около себе си. Едно нищо ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Истината е че без циганите не можем. Изолацията за всички е задължителна,така че който не спазва -тояга.А когато организирано и масово се нарушава -зазиждане на техните прекрасни квартали. Не бил виждал да мият българите,лъже,не го знам от къде е.Сега им наредиха на възрастните да не шават затова не мият. И по-добре,нека се пазят. ....абе лайното иска да се изкаже.Що като са толкова гадни българите мангалите живеят в България ,, а не обратното?

 32. 32 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  В Нова Загора по време на Извънредното положение, се завърнаха цигани от Италия и тръгнаха да вдигат сватба. Наложи се жандармерията да им разтуря гемиите. Ей такива ти ми работи. После един фейлетон с глупости някой пикльо изписал.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Весело

  "Но само контрол не може да постигне нищо"

  Пари ни дай, не искаме акъл.

  подпис
 34. 34 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#28] от "espresso":

  Макар, че още не съм пенсионер вече попадам в рисковата група. За твое сведение страховете ми са за децата и внуците и поради профила на тежките случаи не съм особено обезпокоен. Даже смятам, че рухването на икономиката и заплахата за бъдещето на децата е по-опасна от вируса.
  Дали циганските махали трябва да се третират различно? Зависи. Там, където се спазват нарежданията на властите не, но там, където има много върнали се от чужбина (Италия, Испания) и неспазващи изолацията да. Ако властите не бяха спрели цигански сватби и други празнувания, досега щеше да има още заразени и починали.

 35. 35 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Здравето и живота на българските граждани стоят по-високо от това дали ще се нарани крехката душевност на някой циганин или ловец на грантове.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#28] от "espresso":

  "Авторът пише за семейства, натъпкани в една стая, с деца, дето за нищо не са виновни - и капка съчувствие и солидарност няма."
  ????????????
  75 години сме поставени при равни условия и постигаме различни резултати.
  Никой не ги е тъпкал в една стая. Само че раждаемостта там е бизнес, почва се на 15 и се кара до пълна изчерпване. Кой е виновен?
  Ти като си солидарен, колко взе у вас?

  Еретик
 37. 37 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радев, Радев, Радев

  В София съм заобиколен от образовани и добре свързани медийно приятели, но дори и сред тях немалко споделят мнения като следното: "Хора, хвана ме съклета днес и се разходих добре из София. Ще ви споделя какво си мисля - няма зараза, няма пандемия, има матрица и насаждане на представа за реалността, може би грандиозен социален експеримент. Всеки избира дали да вярва на този театър и как да си го обясни. Може и да греша, но докато някой от приятелите ми или аз самият не се заразя, няма да го приема насериозно."

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Радев, Радев, РадевВ София съм заобиколен от образовани и добре свързани медийно приятели, но дори и сред тях немалко споделят мнения като следното: "Хора, хвана ме съклета днес и се разходих добре из София. Ще ви споделя какво си мисля - няма зараза, няма пандемия, има матрица и насаждане на представа за реалността, може би грандиозен социален експеримент. Всеки избира дали да вярва на този театър и как да си го обясни. Може и да греша, но докато някой от приятелите ми или аз самият не се заразя, няма да го приема насериозно."
  —цитат от коментар 37 на Kuro Rivera


  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  https://nova.bg/news/view/2020/03/22/282279/продължават-ли-ромите-да-нарушават-мерките-на-извънредното-положение/


  Ето, колко се спазват забраните в махалите. Заведенията работят, циганите по улиците, иначе някакво хЮмне ревнало, че се изолирали махалите... пОскам сълза...

 40. 40 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Гневно

  във Варна пред НОИ е пълно с роми завърнали се от чужбина и веднага търчащи да подават молби за социална помощ.
  Това, че 14 ДНИ след идването им в България трябва да СТОЯТ В КЪЩИ въобще не ги вълнува.
  Много ми е интересно къде са в този случай Хелзинският комитет , кито иначе реват за правата на ромите.
  Ами нашите права? Щото благодарение на такива вирусът ще пламне още повече. Не стига, че ги храним с нашите данъци, ами и ще ни носят зараза.
  Добре е полицията да се разходи в този район. Ще има доста работа!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 41. 41 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Гневно

  До коментар [#37] от "Kuro Rivera":

  ++++++++++++++++++++.
  Отново перфектен коментар. В ДЕСЕТКАТА!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 42. 42 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Нищо не ни обединява с тези, които не се чувстват част от този народ, които се грижат само за собствения си кеф и гледат какво да изсмучат от държавата и хората.Тридесет години те са най-привилегированите в тази държава и сега пак някакви малоумници се опитват да ни вменяват някаква вина, че не се грижим достатъчно за тях.
  Когато станат нормални хора-да заповядат. А до тогава - да се оправят сами.

 43. 43 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  "Вместо оттегляне към границите на махалата властите трябва да работят за доверието на местните, да наберат съмишленици и да посещават семейство по семейство. '

  Викаш, да раздават по 1000 лева на жител на маалата и да започнат отново кючеците и тумбите на талази.
  Няма как да стане.
  Трогателна е загрижеността на автора на тези уж винаги поставени в "неравностойно положение" наши сънародници, но за съжаление, емпирично е доказано че тези хора не са склонни да изпълняват доброволно каквото и да е разпореждане. Разбира се има и част от останалата част от обществото, което нехае за реда и нормалното съжителство, но докато при останалите това е по-скоро изключение, при специфичния етнос, това е норма.

  Panta rhei....
 44. 44 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много расист, много нещо тука бе.
  С най-нищите седнали да се сравняват, привилегии да мерят и претеглят.
  Най-толерантната и гостоприемна нация във вселената и по всичките земни кълбета.

 45. 45 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Наричай ги просто и вярно - цигани. У нас има и други малцинства - турци, руснаци, евреи, арменци, но те живеят в махали, а не в гета. Не ги слагай под общ знаменател. При тези "други" малцинства няма такива проблеми като при циганите. По някакво изключение тези другите се държат като българи. Какъв анрополог и доктор си като не разбираш елементарни неща.

 46. 46 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#44] от "ppj03316395":

  Съчувствами им, бе... че не могат да си вдигнат сватби сега... ебати и гнета, ебати и дискриминацията... гадни българи-варвари!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Те кога ще почнат да полагат усилия за себе си. Все чакат други да се грижат за тях.

 48. 48 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Статия писана от поредния толераст, на грантове към някое НПО. Най - вероятно Български Хелзинкски Комитет.

 49. 49 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "да оценим подвига на тези хора".

  Какъв подвиг, какви пет лева? Ей, тоя народ напълно изтрещя!

  Подвиг...wtf😡

 50. 50 Профил на Roumen Tomanov
  Roumen Tomanov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Колкото и да се пенят коментаторите, това се случва е дефиниция на институционален расизъм.

 51. 51 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 499 Весело

  Разбирам аФФтУръ - от циганите си вади хляба,за тях се грижи.

 52. 52 Профил на qmp43542540
  qmp43542540
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Приказки от шипковия храст":

  Авторът, естествено, е поредният типичен соросоид и толераст, лапащ средства за писането на откровени глупотевини и за грубо газене на очевадни истини, свързани с доказали невъзможността си да бъдат интегрирани малцинства като циганското. Подобни алчни безродници и извратеняци, за съжаление, не са преследвани от българския закон, а трябва!!! А за горкия "бай Мангал" няма да се разплаче никой съвестен българин, защото това малцинство не спазва разпоредбите, занимава се с престъпна дейност, живее на гърба на редовия данъкоплатец и е със самочувствието, че цялата вселена му е с нещо длъжна!

 53. 53 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#28] от "espresso":

  А, твоето съчуствие и солидарност в какво се изразяват? Помогаш ли с нещо на терен или само така, дистанционно😉

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Блокирането на циганските квартали има и алтернатива. Да се образоват циганите от малки, първите седем години, следващите седем, да се интегрират, да им се сменят ценностите. Ако спешно се започне сега, може би след 30-40 години ще се видят резултати. Ахааа, ама за короно вирусът трябвало човек да има дисциплина сега?

 55. 55 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  дневник големи сте шматки, защо триете и скривате коентарии, То пишещите няма да започнат да обичат критикуваните или да им пращат цветя. Нека читателите сами преценят итересуват ли ги този род посания или не . Така само събуждате нездрав интерес. В карайна сметке има ли свобода на словото и волеизлеянието или няма ? От хелзингския комитет ли ви е страх??

 56. 56 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 615 Гневно

  Пореден малоумен либерал, "антрополог"... "работещ с общностите" в Столипиново... Какво точно работиш с тях, академично недоразумение?! И "ограждането със санитарен кордон НЕ е на етнически принцип", а ПОРАДИ ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ХИГИЕНА И ДИСЦИПЛИНА в гнусните цигански махали... Примери - бол. Но ти не виждаш фактите, а разсъждаваш по принцип, либерално... Сега няма нито време, нито някой има нерви да спори с подобна идиотска позиция и легенди за "миенето на улицата със сапун", след като не си миеш ръцете и гъза изобщо... И НЕ, НЕ ИСКАМ ЗА ТЯХ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ СПЕЦИАЛНИ УСИЛИЯ, плащани с моите данъци! Те нито са го ЗАСЛУЖИЛИ, нито са си го ЗАРАБОТИЛИ, нито пък ще го ОЦЕНЯТ.

 57. 57 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Погледнах си личната карта- етнос няма. Ако прокуратурата наистина твърди, че "квартали, населени с лица от различна етническа принадлежност" трябва да бъдат с "особени привилегии" как ще го определи пусти етнос? Или визират новото малцинство на руски граждани, което се заформя? Объркана съм. И се чудя колко ли ще струва... и какво....

  П.С. В тези квартали има части без вода. Някой поне една водоноска сети ли се да им закара? Напръскаха ли ( най-добре със самолет) с дезинфектант? Намериха ли място, където да карантинират болните от там, че си знаем какво става пред и във болниците за обикновено кръвно, представям си за 14 дневно лечение какво ще е ? Няма да ни стигнат ни полиция , ни армия, ни спец части ако роднини на заболели решат да им отидат на свиждане, и преценят, че не се полагат достатъчно грижи....

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Нека първо автора да научи 10-тина скакалци /имам предвид насекомите/ да сеят зърно и зеленчуци, да отгледат реколта и да се прехранят.... и тогава да дава акъл как да работим с ромите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK