Задава ли се свят на национал-тоталитаризъм и тотален полицейски контрол

Британски ученици надписват ризите си за спомен в последния учебен ден преди разпускането на училища, колежи и университети. Ще бележи ли COVID-19 едно цяло поколение?

© Reuters

Британски ученици надписват ризите си за спомен в последния учебен ден преди разпускането на училища, колежи и университети. Ще бележи ли COVID-19 едно цяло поколение?Ювал Ноа Харари - историк, философ и автор на популярните книги "Сапиенс", "Хомо деус" и "21 урока за 21 век", публикува тази седмица свои коментари в сп. "Тайм" и в. "Файненшъл таймс", в които предупреждава за света, в който ще живеем след края на пандемията от коронавирус. Заради нея не просто сме в тежък недостиг на лидери, но и се приемат извънредни решения, които ще останат втъкани в новия начин, по който човечеството ще организира живота си след края на кризата.


Предлагаме ви няколко по-обширни цитата от двете публикации:


"Мнозина обвиняват глобализацията за епидемията от коронавирус и казват, че единственият начин да предотвратим подобни зарази е да деглобализираме света. Да вдигнем стени, да ограничим пътуването, да намалим търговията. Но докато краткосрочната карантина е важна за спиране на епидемии, дългосрочната изолация ще доведе до икономически колапс, без реално да предлага защита срещу инфекциозни заболявания. Напротив. Реалната противоотрова на епидемията не е разделението, а сътрудничеството."
"Век след 1918 г. и епидемията от инфлуенца човечеството е по-податливо на епидемии заради комбинацията от растящо население и по-добър транспорт. Затова би трябвало да очакваме да живеем в инфекциозен ад с редуване на убийствени зарази една след друга. В действителност появата и въздействието на епидемиите драматично намаляват. Причината е, че най-добрата защита на хората срещу патогени не е изолацията, а информацията. Човечеството печели войната срещу епидемиите, защото в надпреварата във въоръжаването между патогени и лекари патогените разчитат на слепи мутации, а докторите се позовават на научни анализи и информация."


"Какви са уроците от историята за сегашната епидемия от коронавирус? Първо, не можеш да се защитиш с постоянно затваряне на границите. Помнете, че епидемиите са се разпространявали бързо дори в Средновековието, далеч преди глобализацията. Дори да ограничите гробалните връзки до нивото от 1348 г., това няма да е достатъчно. За реална защита не е достатъчно да се държим като в Средните векове. Ще трябва да се върнем чак назад до каменната ера. Можете ли да го понесете?


Второ, историята сочи, че реалната защита идва от споделянето на научна информация, на която може да се има доверие, както и от глобалната солидарност. Когато една страна е ударена от епидемия, тя трябва честно да споделя информация за нея, без да се опасява от икономическа катастрофа, а другите страни трябва да могат да имат доверие в тази информация и да имат воля да подадат ръка за помощ, вместо да хулят жертвата."


"Вероятно най-важното нещо, което хората трябва да осъзнаят от епидемиите, е, че разпространяването в една държава застрашава цялото човечество. Всеки заразен може да носи трилиони вируси, които се възпроизвеждат и да дава трилиони възможности вирусът да става по-адаптиран към хората. Всеки носител е като ротативка в казино, бълваща трилиони лотарийни билети, а на вируса му трябва да изтегли само един печеливш, за да продължи да еволюира. Затова е важно да защитим всеки човек във всяка страна."


"Границите трябва да се охраняват строго, но не тези между държавите, а между света на човеците и сферата на вирусите, преминаващата през тялото на всеки от нас. През последните 100 години човечеството подсили безпрецедентно много защитата на тази граница - здравни системи, спешни отделения, лекари и учени патрулират по нея, за да отблъснат нападателите. Но и дълги участъци от тази граница са оголени, защото стотици милиони хора по света нямат достъп до елементарно здравеопазване, а това е опасно за всички ни. По-доброто здравеопазване за иранци и китайци защитава по-добре израелци и американци от епидемии. Това убягва дори на някои от най-важните хора на тази планета."


"Човечеството е изправено пред остра криза не само заради коронавируса, но и заради липсата на доверие между хората. За да победят епидемията, хората се нуждаят от доверие към научните специалисти, публичните институции, както и държавите да се учат една друга. През последните няколко години безотговорни политици умишлено подкопаха доверието в науката, публичните власти и международното сътрудничество. В резултат на това сме в криза без глобални лидери, които да вдъхновяват, организират, финансират и координират глобалните ответни мерки."


"Международната система днес се характеризира с ксенофобия, изолационизъм и недоверие. Без доверие и глобална солидарност няма да успеем да спрем епидемията от коронавирус и вероятно ще последват още подобни епидемии в бъдеще. Да се надяваме, че човечеството сета ще осъзнае огромната опасност от глобалното разединение."


"Това е златна възможност за ЕС да си върне обществената подкрепа, изгубена през последните години. Ако повече членове на съюза бързо и щедро изпратят пари, оборудване и медицински персонал в помощ на най-тежко засегнатите си колеги, това ще потвърди стойността на европейския идеал по-добре от всякакви данни и речи. Но ако всяка страна се интересува единствено от себе си, епидемията може да се окаже погребален звън за ЕС."


"Трябва да действаме бързо и решително. Но трябва да вземем предвид и дългосрочните последици от действията си. Когато избираме между различни алтернативи, трябва да се запитаме не само как да преодолеем непосредствената заплаха, но и какъв свят ще обитаваме, след като премине бурята. Да, бурята ще отмине, човечеството ще оцелее, повечето от нас все ще са живи - но ще населяваме един различен свят. Много краткосрочни спешни мерки ще се превърнат в неизменни черти на бъдещия ни живот. Такова е естеството на извънредните ситуации. Те ускоряват историческите процеси. Решения, които в нормално време могат да отнемат години на обсъждане, в такива моменти се вземат за няколко часа."


"В сегашното кризисно време сме изправени пред два особено важни избора. Първият е между тоталитарното наблюдение и овластяването на гражданите. Вторият е между националистическата изолация и глобалната солидарност. Има два основни начина за спазване на указанията за спиране на епидемията. Единият от тях е правителството да наблюдава хората и да наказва онези, които нарушават правилата. Днес за първи път в човешката история технологията дава възможност да се наблюдават всички през цялото време.


Ако не сме внимателни, епидемията може да се окаже важен прелом в историята на наблюдението. Не само защото тя може да нормализира използването на средствата за масово наблюдение в страни, които досега са ги отхвърляли, но още повече защото тя маркира един драматичен преход от наблюдение "над кожата" към такова "под кожата". Досега, когато пръстът ви е докосвал екрана на смартфона ви или сте щраквали върху някоя връзка, правителството е искало да разбере какво точно натиска пръста ви. Но с коронавируса фокусът на този интерес се измества. Сега вече правителството иска да знае температурата на пръста ви и кръвното налягане под кожата му."


"Обратната страна на всичко това, разбира се, е, че то ще придаде легитимност на ужасяваща нова система за наблюдение. Ако знаете например, че съм щракнал върху линк на Fox News, а не CNN, това може да ви каже нещо за политическите ми възгледи, а може би и за самата ми личност. Но ако можете да наблюдавате какво се случва с телесната ми температура, кръвното налягане и сърдечната честота, докато гледам видеоклипа, можете да научите какво ме кара да се смея, какво да плача и какво ме ядосва истински."


"Разбира се, можете да представите биометричното наблюдение като временна мярка, взета по време на извънредно положение. Тя ще изчезне, щом приключи спешната ситуация. Но временните мерки имат отвратителния навик да надживяват извънредните ситуации, тъй като на хоризонта винаги се мержелее някаква нова спешна ситуация. Дори когато инфекциите от коронавируса намалеят до нула, някои гладни за данни правителства биха могли да твърдят, че трябва да поддържат системите за биометрично наблюдение, защото се страхуват от втора вълна от епидемията или защото в Централна Африка се развива нов щам на ебола, или защото... разбирате, нали?"


"Да караш хората да избират между поверителността на личните си данни и здравето, всъщност е самият корен на проблема. Защото това е фалшив избор. Можем и трябва да се радваме както на поверителност, така и на здраве. Можем да изберем да защитим здравето си и да спрем коронавирусната епидемия не чрез установяване на тоталитарни режими за наблюдение, а по-скоро чрез овластяване на гражданите. (...) Централизираният мониторинг и суровите наказания не са единственият начин да се накарат хората да спазват полезни за самите тях указания. Когато им се съобщават научните факти и те имат доверие, че властите ще им съобщят тези факти, гражданите могат да направят онова, което е редно, дори и без Големият брат да гледа през раменете им. Лично мотивираното и добре информирано население обикновено е далеч по-мощно и ефективно от подтикваното чрез полиция, невежо население."


"Вместо да се изграждат режими на надзор, не е късно да се възстанови доверието на хората в науката, в публичните власти и медиите. Определено трябва да използваме и новите технологии, но тези технологии трябва да овластяват гражданите. Аз напълно подкрепям идеята за мониторинга на телесната ми температура и кръвното ми налягане, но тези данни не трябва да се използват за създаване на някакво всемогъщо правителство. По-скоро те трябва да ми позволяват да правя по-информиран личен избор, а също да ми дават възможност да държа правителството отговорно за решенията, които взема.


Ако можех да проследявам собственото си медицинско състояние по 24 часа на ден, бих могъл да узная навреме не само дали съм станал опасен за здравето на други хора, но и кои навици допринасят за здравето ми. И ако бих могъл да получа достъп и да анализирам надеждни статистически данни за разпространението на коронавируса, бих могъл да преценя дали правителството ми казва истината, дали осъществява правилните политики за борба с епидемията. Всеки път когато хората говорят за наблюдение, не трябва да се забравя, че една и съща технология за наблюдение обикновено може да се използва не само от правителствата за наблюдение на хората, но и от хората за наблюдение на правителствата."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 549 Любопитно

  Да но само е във източна Европа, екскомунистични държави искат тоталитаризъм и авторитаризъм обратно.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  За България няма как да стане, защото ни контролорат от ЕС.
  Виж, ако целокуният ЕС реши да наложи тоталитаризъм за всички държави членки...
  Ами пак няма да стане.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Намериха работа на полицаите.Вместо да закрилят разни дилъри и крадци.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  По принцип го уважавам, но вече се взе за нещо повече, а пише абсолютни глупости. Пише, че затварянето на държави е било опитано в Средновековието и нищо не довело...
  Уважаеми, всезнайко, точно в Средновековието всеки е пътувал съвсем свободно. В Средновековието, другарю, има силни центрове на власт- феодални владения, като обикновено има и силни градове, които генерират търговия и живот. В Средновековието е било нормално да си привързан към дадено място, но не по национален или държавен смисъл. За градовете от Ханзата не е било от значение откъде си, а е от значение , че например си месар от гилдия в Хамбург. Твоята държава е пазара в Хамбург. Ако , решиш, може да отидеш в Любек и няма проблем. Тогава обединена Германия няма другарю- има доста раздробени единици. Същото е в тогавашна Италия/тогава няма такова име/. Вземи се гръмни с глупостите си. В ситуация на криза е важно , дали някой ще те защити- бил той феодал, принц или Министър- председател. Преди години отидох в с.Влахи и там се оказа, че те са търгували усилено с говеда, които са карани близо до Виена. Това е по времето на Османската. За тескере просто плащаш няколко гроша и си пътуваш.

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано Макрон затвори границата между Франция и Великобритания заради забавените мерки на Лондон срещу коронавируса

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Под предлог, че главната им грижа е живота на хората.

 8. 8 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Още един кабинетен мислител далеч от действителността. Всички мерки за ограничаване на движението на хора са временни и затваряне на границите/национални или външни/ при екстремни ситуации са разрешени и фигурират в правилата на ЕС още от момента на създаването на съюза. След разрешаване на проблеми като пандемия, военни конфлекти тези мерки отпадат. ЕС не е загубил доверието на страните членки независимо какво се насажда от анализатори като господина. ЕС достатъчно дълго търпя претенциите на едина свой бивш член и когато брекзитърите напуснаха, защити интересите на съюза по най- добрия начин. В момента ЕС прави възможното и никой не може да го упреква в противното. Колкото до информирането на населението, информирано е, но правителствата са тези които предприемат мерки и носят отговорността за тях.

 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Любопитно

  ..........Да караш хората да избират между поверителността на личните си данни и здравето, всъщност е самият корен на проблема. Защото това е фалшив избор..........

  Така де, знаех си! Бързо казвай рецептата как може хем оная работа да я вкараме цялата, хем душата да отиде в Рая. Святкай ни, учителю, води ни, та да не губим ценно време.

 10. 10 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Задава се. Оттдавна те, потриват самодоволно ръчички.

 11. 11 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Силно правителство в условията на пандемия е наложително и не може да се нарича тоталитарното. Като ми е пандемия та ще се види как ще еволюира Европа, но със сигурност, трябва да се вкара малко повече държава в икономиката защото виждаме че в условията на криза, на първа линия са обществените работници, лекари и Армия. Без съмнение последните 13 години са най добрите в историята на третата българска държава,(с изключение на 2013-2014), но ние трябва да разберем че безконтролния див капитализъм може да има изключително негативни последици.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Любопитно

  Затворените и националистични държави е отколешната мечта на сатрапи,феодали и узурпатори!И историята показва че нищо свястно не произлиза от изолатор!само глад,безправие и оскотяване....Но в момента е блага среда за демагозите и носталгиците по "социализЪма"........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  От едната крайност отива в другата... махленски опит за манипулация. Тъжно е, че много псевдо-интелектуалци се връзват на подобно говорене. Не е нужна пълна деглобализация (връщане в каменната ера, както казва той), но умерена деглобализация може да се отрази добре на всички, не само заради потенциални епидемии. Това не означава войни, не означава непрекъснат антагонизъм. Означава сътрудничество по определени параграфи. Не е нужно цялото производство на Света да се изнася в Китай. Не е нужно Европа да отваря границите си за всички имигранти и доброволно да подменя населението си.

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  "Разбира се, можете да представите биометричното наблюдение като временна мярка, взета по време на извънредно положение. Тя ще изчезне, щом приключи спешната ситуация. Но временните мерки имат отвратителния навик да надживяват извънредните ситуации, тъй като на хоризонта винаги се мержелее някаква нова спешна ситуация."

  Точно както следенето на телефона, което народното представителство прие в петък, ще продължи да важи за всички под карантина и за други болести освен коронавируса и след отминаването на извънредното положение.
  Досега не е имало сериозни проблеми с поставени под изолация болни, но ето че действията на няколко рискови хора (не болни - рискови!) предоставиха прекрасна възможност Димитър Лазаров от ГЕРБ да внесе изменения в Закона за здравето чрез преходните и заключителни разпоредби на т.нар. извънреден закон. Обърнете внимание, че предложените мерки не са в извънредния закон, така че да се гарантира спирането на действието им с отмяната му, ами в Закона за здравето.
  Защо??

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Абе не знам какво се задава, ама тоя вирус ще ни върне в 18 век като гледам как вървят нещата в Европа. :(

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Абе не знам какво се задава, ама тоя вирус ще ни върне в 18 век като гледам как вървят нещата в Европа. :(

 17. 17 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Щом след тази криза и КАТАСТРОФА, на либерастите начело никой не им потърси сметка, аз съм пълен скептик за това, че национални лидери отново ще се възкачат, да управляват ЕС.
  Култът към посредствеността и сивотата временно забави ход, но отмине ли трудният период, пак ще се възобнови и словоблудството ще се завърне.
  Шегувам се, разбира се!

  Надежда винаги има!

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  "Аз напълно подкрепям идеята за мониторинга на телесната ми температура и кръвното ми налягане, но тези данни не трябва да се използват за създаване на някакво всемогъщо правителство."

  И до там ще се стигне един ден! Всеки ще има личен уред да следи постоянно здравословното си състояние!

 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Поредният новоизлюпен от кибуца вирусолог. Да слага пеньоара и на печката, да сготви нещо за съпруга. Да,г-н Ювал е женен за мъж,...съвсем сериозно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  М'дааа. Временното винаги има тенденция да става постоянно. Дали ще ме опровергае правителството след 13.04? Силно се съмнявам. Извънредното положение ще остане. Въпросът е :"До кога?".

 21. 21 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не да деглобализираме света, а да изкореним неолибералният модел на глобализация, налаган през последните 30 години.Модел, при който цялото производство беше изнесено в държавите от третият свят, за да могат няколко десетки корпорации да трупат пари, влияние, власт, за сметка на средната класа в западните общества.Всички видяхме до какво води това, в състояние на кризи..И то дори не значими кризи, колкото и коронавируса да ни се струва такава към момента..Модел, при който всичко е илюзия и кула от карти, която се срутва при първият лех полъх..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 22. 22 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  Умнокрасивците и разни 'зелени' вече виждаха как без революция установяват комунизъм на първо време в ЕС обаче Мада Нейча влезна резско с груба версия по въпроса със сюжетната линия и могат само да църкат безсилно апокалиптични вещания

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 23. 23 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  гусин дървен комсомолски секретар-явно отворените граници на левия Конте В ИТАЛИЯ,с 700 умиращи на ден-"за да не спрем коридорите на хуманост и доставки на продукти И УСЛУГИ от първа необходимост-разбирай клетите мигранчета от Идлиб,всичките СИРИЙЦИ!не са за вас доказателство,за националните граници и значението им.КАКВО ДА ТИ ПОЖЕЛАЯ 7 ДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО РЕАНИМАЦИЯТА НА БЕРГАМО ИЛИ ПЕСКАРА ЛИ,?ВИЕ ВМЕНЯЕМ ЛИ СТЕ И ЦЕНИТЕ ЛИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ?

 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Гневно

  Изумително е как измежду цепнатините на световните дъски изпълзяха всевъзможни дървени философи и започнаха да размахват назидателно пръст. Къде бяхте 2003 като върлуваше САРС бе? 2014 като удари МЕРС? Аз ще ви кажа къде бяхте - бяхте твърде заети да защитавате малоумни каузи, като МиТуу, уамен пауър, да се борите за "правата" на полово флудините (които, изненада никой не беше хукнал да ограничава) и да интегрирате "бежанци". Що сменихте така рязко рефрена? Защо не излезе днес някоя тригърната активистка с лилава коса и пиърсинг на задника да ми обяснява как жените са подтиснати, как белите мъже на средна възраст са виновни за всичко и прочее безсмислен булшит? Май ви се пукна мехурчето - е така внезаплно и рязко.
  Светнахте ли се, че света има НЕСРАВНИМО по-драматични проблеми и съответно каузи, заради които си струва да се вдига много шум и да се привлича обществено внимание?
  Каузи като превенцията на пандемии например? Като подобряване на здравно-осигурителните системи на глобално ниво? Като непрекъснато разширяващата се и достигнала вече чудовищна ножица в световното неравенство, благодарние на която не 1, 0.001% от индивидите по планетата контролират 2/3 от ресурсите й?
  Е такива, дребни нещица.
  Ама нищо - тя природата си знае работата. Великия изравнител, сещате ли се?

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  Гледайте по-общо на текстовете и изказванията на Харари. Въпрос за практическото значение на идеите му беше зададен още на срещата с Кристин Лагард и служителите ма МВФ. Отговорът му беше, че неговите разсъждения за интелектуални спекулации които да послужат като предупреждения за вземащите решения, а не като указания за действие.
  С други думи, той популяризира сериозни въпроси, не наставлява.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не е ли малко странно именно Харари, който се съгласи книгите му да бъдат цензурирани в авторитарни режими, вкл. Русия, да ни предупреждава за настъпващи опасности от този характер в поредното си съчинение, което би впечатлило само някой, ментално останал в/принадлежащ на нивото на 18-19 годишен?

 28. 28 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Китайските доктори дошли в Италия питат : Вие това за мерки ли го имате ?

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#19] от "schwimmwagen":

  Ювал е историк и професор по история, не е расъл в кибуц, и е омъжен за съпруг (по приетата терминология в тази област и двамата са “съпрузи”, без определяне на сексуални роли).
  Все пак това май няма никакво отношение към написаното, подобни “мисли” се предлагат на страниците на Дневник от Смилов, е, не на това ниво, но тогава ние не използваме сексуални определения за да отхвърлим или приемем позициите на редовния списващ в “Дойче Веле“

 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Боже... Практическото значение на идеите му... Вие изобщо знаете ли какво е ИДЕЯ? Или вече всичко, което му минава през ум на човек, се зачита за ИДЕЯ. Просто преразказва идеите на други като добавя собствените си страхове, като последните не намират практически аутлет в собствения му живот. Не се страхуваше досега, че "ИДЕИТЕ" му биват изопачавани в авторитарни режими, само и само да си продаде дебелите книжлета - дебели, но все пак книжлета - а сега изведнъж се загрижи за демокрацията.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какви лични данни имате бе....я не ме разсмивайте ЕГН, телефон и адрес са ви навсякъде...
  щели да ви следат... вие сами казвате къде сте у Фейсо... и снимки си пускате...
  Като си отключвате телефона с пръстов отпечатък сещате ли се какво става? като пазарувате с карта?

  Имали защита на личните данни... дръжки...

 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  „Задава ли се свят на национал-тоталитаризъм и тотален полицейски контрол“? Ами не, не се задава! Плюс това заглавието не е на Ювал Ноа Харари, а на Дневник – пак по линията на несръчните опити за манипулация! Ето заглавието на статията на Харири в Тайм от 15 март: „In the Battle Against Coronavirus, Humanity Lacks Leadership“ - https://time.com/5803225/yuval-noah-harari-coronavirus-humanity-leadership/ - а ето и материала му във Файнаншъл таймс: „Yuval Noah Harari: the world after coronavirus“ - https://amp.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75 # - а който иска, да си ги чете. А що за автор е Харири, може да се прочете ето тук – https://azcheta.com/homo-deus-yuval-noa-harari/ - в рецензията за една негова книга – „Homo deus“ - „Homo deus“ – провалът на Ювал Ноа Харари да обясни човека по нечовешки начин“:

  „Подходът му е изключително коварен, защото навързва реално случили се събития, но с погрешни заключения. Можех да му простя до момента, в който в стремежа си да развенчае идеалите на хуманистичната теория той се излага с две изявления. Първото е, че „човекът няма душа“ и е просто алгоритъм. Второто е, че „психологията е ненужна“. С две изречения той зачерква цял един аспект от човешкото – че живеем по-скоро движени от несъзнаваното, от моментни емоционални състояния, отколкото от здравите юзди на разума, към който така искаме да се придържаме, но не успяваме. За това не е нужно да губим време да спорим. Достатъчно е да се огледаме около себе си“.

  Всъщност обувката го стяга ето тук: „По-доброто здравеопазване за иранци и китайци защитава по-добре израелци и американци от епидемии. Това убягва дори на някои от най-важните хора на тази планета“. Ами добре, че е Ювал Ноа Харари да го каже, че те, завалиите, улисани в това да си решат перчема или да си засукват мустаците, едва ли биха могли да го видят! Впрочем, става все по-очевидно, че не само най-засегнатите индустрии: туризма, хотелиерството, производството на петрол и горива, производството на автомобили, както и самолетостроенето имат интерес от това да бъде намерена ваксина или лекарство против коронавируса, но твърде много засегнати интереси са и тези в спорта – най-вече във футбола. УЕФА вече отложи Европейското първенство за 2021 г. Тези засегнати интереси наистина няма да стоят със скръстени ръце и да си губят времето, защото губят страшно много пари, но и ще направят всичко възможно тази епидемия да бъде превъзмогната колкото се може по-бързо.

  Ето и следната новина: „СЗО: Разработват се поне 20 ваксини срещу COVID-19“ - https://tribune.bg/bg/svqt/szo-razrabotvat-se-pone-20-vaksini-sreshtu-covid-19/ - като се уточнява, че „Най-малко 20 ваксини срещу COVID-19 се разработват в момента в света. Някои от ваксините вече са в клинични изпитания и това е станало за рекордно кратко време - само 60 дни след генетично секвениране (Метод, чрез който се изследва точната последователност на ДНК с цел откриване на мутации, делеции или дупликации, както и различни „здрави“ варианти на един ген - https://nmgenomix.com/glossary/секвениране/ ). За да стигнат до пазара ваксините, ще са нужни поне 18 месеца, подчертават експертите. Толкова е нужно, за да преминат клиничните тестове и да се гарантира, че нямат странични ефекти“.

  Така че място за паники и катастрофични сценарии няма, а който не вярва е напълно свободен да се паникьосва, та ако ще и от петия етаж да се хвърли! Някой нещо да пита?

 33. 33 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Друго си е да поучаваш професор по история... Българите сме най-информирани и знаещи...

 34. 34 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Истината е там някъде, по средата ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#30] от "Victoria":

  Ще ми е интересно, след като се поуспокоите, да прочета що е то "идея" според вас.

 36. 36 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  всеки, който не е феодална собственост :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Victoria":

  Не раздухвайте истерия по повод книгите на Харари. Да, имаше един скандал през щни 2019, повдигнат от украинци за "избелване лъжите на Путин от книгата "21 Лекции за 21-вия век", ливанците пък забраниха "Хомо Деус", човекът си даде обясненията. Все пак евреите в Израел не могат да бъдат особено щастливи от възхвалата в съвременна Украйна на УПА, Бандера и Шухевич, хората активно помагали в Холокоста и унищожаването на евреите през ВСВ.
  А ето и линк, подобна тематика има и в "Н.Й. Пост"
  https://www.nytimes.com/2019/07/30/books/yuval-harari-21-lessons-russian.html

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  "Не е нужна пълна деглобализация (връщане в каменната ера, както казва той), но умерена деглобализация може да се отрази добре на всички, не само заради потенциални епидемии. Това не означава войни, не означава непрекъснат антагонизъм. Означава сътрудничество по определени параграфи. Не е нужно цялото производство на Света да се изнася в Китай. "

  Без въобще да влизам в спор, дали сте прав или не сте, как си представяте да се реализира "частична деглобализация" - кой и въз основа на какви критерии ще определи, кое може и кое да остане национално.
  Но дори да се измисли подобна система, даже да е много хубава ( има ли начин да е хубава за всички е отделен въпрос), кой ще я реализира и ще контролира нейното спазване.
  Виждате, че даже когатп става дума за решения, които водят до очевидни загуби за производителите на петрол и петролни продукти и те не могат да се разберат да ограничат прозводството, за да не си продават стоката на безценица,
  та какво остава да надделеят някави други, па били правилни тези.

 39. 39 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  1 урока за 21-ви век на Ювал Ноа Харари представлява визионерско проучване по най-належащите въпроси на деня в момент, когато навлизаме в неизследваната територия на бъдещето. Докато технологиите напредват по-бързо, отколкото можем да си представим, хакерството се превръща в тактика на войната, а светът се чувства по-поляризиран от всякога, Харари се изправя пред предизвикателствата на живота в лицето на постоянните и объркващи промени и повдига важните въпроси, които трябва да си зададем, за да оцелеем.

  В 21 глави – едновременно провокативни и проницателни – авторът надгражда идеите, изложени в предишните си книги, като разплита политически, технологични, социални и екзистенциални проблеми и ни дава насоки как да се подготвим за бъдеще, което ще е много различно от света, в който живеем сега. Как да запазим свободата на избора, когато големите данни ни наблюдават? Как ще изглежда бъдещата работна сила и как трябва да се подготвим за нея? Как да се справим със заплахата от тероризъм? Защо либералната демокрация е в криза?

  Забележителната способност на Харари да осмисля връзките между миналото на човечеството и пътя му напред завладява въображението на милиони читатели. В тази книга той ни подтиква да разсъждаваме за ценностите, смисъла на живота и личния ни принос в един шумен и несигурен свят.

  Ако съществуваше нещо като задължително ръководство за политици и идейни лидери, "21 урока за 21-ви" век заслужава сериозно внимание. В този сборник от провокиращи есета Харари решава множество сложни проблеми в опит да отговори на един постоянен въпрос: какво се случва в света днес и какъв е дълбокият смисъл на тези събития?.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#32] от "Santos":

  Учудих се кой е критика на Хараре и се оказа че:

  'Диана Петрова е автор на три книги с детски приказки и пет романа, като във всичките си произведения тя съчетава психотерапевтичния подход с художествения. Книгите й за деца, с които става най-чест гост в училища из страната, са „Мъдри приказки“ с две издания, „Двойната планета“ и „Приказки за цялото семейство“

  klimentm
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Именно,но идеята че всяка книга,изказване или теория са пряко наставление е здраво вкоренена в представите на нашего брата

  klimentm
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Според него самият Средновековието не генерира просперитет на човечеството защото липсва просто икономически растеж, гл икономическа ценност е земята и феодала е разпределител на основните блага.

  klimentm
 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#31] от "Велков":

  "Като си отключвате телефона с пръстов отпечатък сещате ли се какво става?"

  Какво става ако ползва човек нахапана ябълка?

  И те ли ретранслират до кораба майка :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Ювале, това в момента не ни е проблемът. В момента мислим единствено за физическото си оцеляване.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 45. 45 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да задава се тоталитаризъм и то там от където изтекоха мозъците , останалите ги плаши демокрацията - без да осъзнават , че новият "модерен" тоталитаризъм - пак ще ги доведе до фалит - поради не конкурентно способността произтичаща от "материала"!
  Но така е - хитрия , умния , интелигентния - винаги ще задава темата на дискусията и ще води по пътя на историята - човеците!!!

 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#16] от "realguru":

  ми ва 18 век няма визи всеки ходи където си иска

 47. 47 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нищо ново под слънцето , Водачите на човечеството - винаги са актуални - и на върха на вълната , най-мислещи , най-смели , и най-критикувани !!!

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Ами права е да се вълнува жената, особено за написаното в "Хомо Деус", където оисновната идея е, че струпването на финансовите ресурси на обществото в ограничен бой хора, комбинирано с развитието на технологиите, създава потенциалната възможност тези хора да се превърнат в повече или по-малко киборгизирана супер каста. А тя няма да е от тях, е , и аз де, и ето, Хараре не и обяснява 'човека по човешки начин". Ами то не е за "човешкото" бе джанъм, то е за социалното неравенство в една нова ера като възможна перспектива...

 49. 49 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#27] от "Victoria":Не раздухвайте истерия по повод книгите на Харари. Да, имаше един скандал през щни 2019, повдигнат от украинци за "избелване лъжите на Путин от книгата "21 Лекции за 21-вия век", ливанците пък забраниха "Хомо Деус", човекът си даде обясненията. Все пак евреите в Израел не могат да бъдат особено щастливи от възхвалата в съвременна Украйна на УПА, Бандера и Шухевич, хората активно помагали в Холокоста и унищожаването на евреите през ВСВ. А ето и линк, подобна тематика има и в "Н.Й. Пост"https://www.nytimes.com/2019/07/30/books/yuval-harari-21-lessons-russian.html
  —цитат от коментар 37 на daskal1


  Къде сте тръгнали да коментирате каквото и да е, без да можете да се изразявате, защото очевидно нямате речника и познанията за това? Не раздухвайте истерия по повод книгите... Ъъъ, я пак?! И не, случаят не беше единичен. Ае връщайте се в соц кабинетчето си, където такива като Харари минават за върха на западната мисъл, разбираш ли.

 50. 50 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#39] от "ISTORIK":

  Разбрахме, че всички почитатели на Харари имате средно, няма нужда да се напъвате толкова.

  На мен ми е все по-смешно, че Харари минавам за голям интелектуалец, че и философ с трафаретните си гимназиални съчинения, при цялото тежко наследство, което имаме.

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":но идеята че всяка книга,изказване или теория са пряко наставление е здраво вкоренена в представите
  >>> Като сте подхванали темата за идеите ...нещо, свързано с епидемиите и благотворното им влияние за възникването на нови идеи. По време на Голямата чума в Лондон през 1665, Нютон се оттегля в уединение на 60 км от Лондон..самоизолира се демек. В имението той полага основите на диференциалното и интегралното смятане , а наблюдавайки замислено падащите в градината ябълки...един друга известен закон. Прави и ред важни изследвания по оптика.
  Isaac Newton Conceived of His Most Groundbreaking Ideas During the Great Plague of 1665,
  http://www.openculture.com/2020/03/isaac-newton-conceived-of-his-most-groundbreaking-ideas-during-the-great-plague-of-1665.html
  Шекспир и той се е вдъхновил от чумата, макар и няколко десетилетия преди това:
  ...In Shakespeare’s case, only decades earlier, the “plagues may have caused plays”—spurring poetry, fantasy, and the epic tragedies of King Lear, Macbeth,

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  “ Гледайте по-общо на текстовете и изказванията на Харари. ”
  ——
  Вярно, Даскале, тоя по-добре да си беше затраял. Конкретиката му видя сметката. Даже ме доядя, че му четох книгите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Saint of Me":

  "Умнокрасивците и разни 'зелени' вече виждаха как без революция установяват комунизъм на първо време в ЕС обаче Мада Нейча влезна резско с груба версия по въпроса със сюжетната линия и могат само да църкат безсилно апокалиптични вещания"

  Но дори и "Мада Нейча" не може да накара Ламбю да произведе оригинална мисъл вместо клише.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#50] от "Victoria":

  Жал ми е за вас, дори под нивото за "минус" сте с тези си пазарни крясъци и претенции. Но пък може да е от обстановката, затворена в апартамента... Както и да е , бъдете здрава.
  Аз наистина ще отида до "кабинетчето си", е, не е соц. ама какво да се прави, при капитализма работим и при кризи ... :-)

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#52] от "асен георгиев":

  Добре де, той е "педалче" известен в целия святс книгите си, ти си с претенции за "мъжкар" гледащ руска телевизия . И...?

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":

  Исак Нютон е "любимият ми герой" и понеже и аз съм усамотен във "Форест хилс"но не притежавам неговия потенциал,нито този на Шекспир пиша постове в български форуми.

  klimentm
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Да,превръщането на огромна маса от хора в 'ненужна маса' от икономическа и политическа гледна точка във връзка с роботизацията и ИИ ще бъде главният проблем на бъдещето. В този смисъл Хараре предрича въвеждането на минимален доход осигуряван от държавата или пък социална държава грижеща се за членовете на обществото,разбира се това са само предположения.

  klimentm
 59. 59 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Харари е велик хуманист, брилянтен ум, невероятен учен и историк ,за съжаление обаче страховете и притесненията му за бъдещето съвсем не са напразни

 60. 60 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#52] от "асен георгиев":

  отвратително жалък си !

 61. 61 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#54] от "⎮":

  Но пък безотказно го кара да възпалява от безсилна злобичка разни влачещи се след него умнокрасиви цветарки :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 62. 62 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":


  "По време на Голямата чума в Лондон през 1665, Нютон се оттегля в уединение на 60 км от Лондон..самоизолира се демек. В имението той полага основите на диференциалното и интегралното смятане , а наблюдавайки замислено падащите в градината ябълки...един друга известен закон. Прави и ред важни изследвания по оптика."

  По наше време това може да се случи само ако спре Интернет.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 63. 63 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе, като цяло ми се струва че при голяма част от човечеството suspension of disbelief е станало нормално явление и не могат да различават фантастики (като разните филми които гледат) от реалността.

  Затова и борбата за тоалетната хартия.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Saint of Me":


  "Но пък безотказно го кара да възпалява от безсилна злобичка разни влачещи се след него умнокрасиви цветарки :)"

  Поредно клише, изпльокано по условен рефлекс без намесата на висша мозъчна дейност. Вероятно поради пълната липса на хардуера за такава дейност.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 65. 65 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Изграден тоталитаризъм в момента има в Китай. И за този тоталитаризъм работят и западните технологични гиганти, които създават компютърни програми за Китай и за себе си за лицево разпознаване, контрол и проследяване на хората. Китайската цензура се прокарва и чрез западните технологични гиганти. Засега единствените тоталитаристи на запад са именно технологичните интернет гиганти, които изцяло проповядват либерастка идеология и обслужват либерастията и глобализма. Тези, които се борят против цензурата и против тоталитарните прийоми са националистите и консерваторите. Те са за свободата на словото, против цензурата и против следенето на хората.

 66. 66 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "gozambo":

  "Тези, които се борят против цензурата и против тоталитарните прийоми са националистите и консерваторите. Те са за свободата на словото, против цензурата и против следенето на хората."

  Зомбьо, престани да бълнуваш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  “ "Границите трябва да се охраняват строго, но не тези между държавите, а между света на човеците и сферата на вирусите”
  ——
  Тоя път коментарите ми се сториха по-безинтересни от текста.та се върнах да го погледна пак. Много смехории натрупал човекът, но горното ми се видя най забавно. Сдържам се да не го тълкувам като призив да ходим извън къщи в дълбоководни скафандри. Вместо това се замислям за практическо решение — кастовата система в Индия. Не можеш да спреш част от населението да се рови в мръсотията и да прави други-муги с животни, но другите трябва да пишкат извън кенефите и ако някой от долните касти им стъпи на сянката, да бързат да се съблекат голи и да са изкъпят ... сред плаващите боклуци в Ганг. Забава
  http://blogs.reuters.com/faithworld/files/2014/06/ganges.jpg

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тези, които се борят против цензурата и против тоталитарните прийоми са националистите и консерваторите. Те са за свободата на словото, против цензурата и против следенето на хората.
  —цитат от коментар 65 на gozambo


  За съжаление сте абсолютно прав. В крайните си форми глобализацията е просто световен тоталитаризъм. Ако си дисидент ставаш "лош".

 69. 69 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Много автори са опитали перото си относно бъдещето на обществото и твърде малко от тях са успявали. Причината за това е обикновено е в неоткриването на вярната изходна точка на анализа.
  Плъзгането по повърхността на събитията и обобщаването им от различни гледни точки е „добра техника“, която дава добри финансови резултати на автора, защото е лесно смилаема от всичко знаещите интернет клиенти. Няма да коментирам кой е Харари.
  Не е моя работа.
  Само ще посоча, че съвременната криза на пазара е следствие от неотчитане и реално потискане на последствията от разделението на труда и пренебрегването на най-важното задължение на капитала – създаването на национално-локализираните работни места.
  Най-важната социална отговорност на капитала в обществото е създаването на работни места. Когато той създава в или премества работните места в други страни – той става „излишен в собствената си страна“.
  Ето защо основният двигател на обществото е разделението на труда, от което Харари е на светлинни години.
  Колкото до корона вируса - още 3 месеца

 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#4] от "grayeagle":
  Ти това средновековито нещо като рицарски роман го имаш

  гошо
 71. 71 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Основния проблем на всички критикуващи земните водачи , е невъзможността им да намерят алтернатива на парите?! Там е "заровено кучето" , НО за да се измисли такава алтернатива , им е необходимо да станат - по-хитри, по-умени и по-смели от тези които критикуват ! КОГА ЩЕ СТАНЕ ТОВА ?!!!

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#69] от "koevip":

  Хараре развива тезата че икономическият растеж е основен двигател на просперитета на човечеството,създаването на 'работни места' е белег на индустриалната епоха която кой знае защо не виждате че отминава и света навлиза в нова такава.Някои неща са неминуеми колкото и да не ни харесва това.Дори и 'работното място' не гарантира днес повишаване качеството на живота,не е случайно че производствата се местят в развиващите се страни всичко има своята логика и обяснение. Това с желанието за печалба е твърде елемнтарно и повърхностно.

  klimentm
 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Весело

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Мъжкарите не гледат Познер, този сорсоид!
  Има далеч по-мъжкарски "передачи" по този и другия основен канал, където сюжетът е много "сложен" - 1-2 "мъжкари"-водещи се надвикват в студиото с участниците докато громят САЩ и Запада като цяло.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Весело


  До коментар [#55] от "daskal1":

  И на мен ми стана жал за мене си, че се поставям в ситуация да обяснявам на самонадценяващи се хора защо Харари не е нещо повече от тях или от някой друг на същото ниво. :) Нямам Харари в библиотеката си. До останалите ми книги ще изглежда като Мики Маус до Ана Каренина. Без да имам каквито и да принципни предръзсъдъци ще кажа, че ако днес си гей евреин, СЛЕДОВАТЕЛНО трябва да си голям интелектуалец и трябва да бъде пробутван на всеки и навсякъде като такъв. Здраве и на вас!

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#53] от "Gretel":

  Чак пък толкова емоции. Е, има го момента, че след толкова лекции и публични изяви, включително и тоива на форума в Давос, той започна да губи контрол над съдържанието и насочеността на темите, все пак е историк, не технолог. Абе като всеки интелектуалец поставен в условията на практически администратични решения ...

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#74] от "Victoria":

  Няма смисъл да се гневиш на Хараре,Сапиенс е блестяща книга която повдига много интересни въпроси,нищо че не съм чел Критика на здравия разум или Колапс на вълновата функция,за всеки влак си има пасажери!

  klimentm
 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#74] от "Victoria":

  А аз купих книгите му и са ми някъде из рафтовете в къщи, като за мен стига едно прочитане. Виж, академическото издание на "Хиляда и Една Нощ" в трите тома го виждам на предпоследния ред вляво в библиотеката си в офиса :-)

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#73] от "vesolr":

  Почти очаквах нещо от типа на "събрали се един дърт и един по-млад евреин" на платен конушмак по телевизията. Явно не съм в час по въпроса :-)

 79. 79 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В исторически плат кой тоталитаризъм е довел до просперитет? Сигурно сегашният китайски с корона вироса?! Древно Персийския тоталитаризъм/тиран/ ли доразви Египетските и древни познания и ги предаде на бъдеща Европа , или Гръцките демократични държавици направиха това? Тоталитаризма по един или друг начин не спазва основния закон в света , този на естествената конкуренция между индивидите , този на различността им - и така след време се самопогубва - защото възпитава "роби" , еднакво-човеци , които спят и не мислят - което ги закопава и тях и строя им! Все едно - био-роботи - които в един момент може и да убият създателя си ? Тоталитаризма на земята няма способността да прогледне извън нея - глобализацията е анти националистическа за земните нации - но националистическа за извънземните - но откъде акъл старите националисти да прогледнат - така стават проводници на извън земните тежнения - разделяй и владей земляните?!

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Тази идея за "полагаемия" минимален доход на всеки гражданин се развиваше доста успешно в скандинавските страни докато мигрантската криза не потроши социалните фондове и страните се оказаха без средства за финансиране на идеята. Но, реално погледнато, социалната мрежа в доста страни на Западна Европа дава възможността за "периодична безработица" без сериозни икономически последствия за индивида. Имам един племенник който, за разлика от брат си, сериозно се възползва от тези възможности за да ходи по ашрами в Индия, непалски села и подобни места за "самовгълбяване и медитации".
  Идеите на хараре в някои отношения са доста ясно вкоренени в реакция на съвременност, паралелна на периода, когато "овцете изядоха хората" в Англия от 17 век и комбинацията на изселвания със закони преследващи скитничеството - готова гладна маса за фабриките или за колониите.

 81. 81 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Пич, моля те, вземи си обнови библиотеката, ставаш смешен, а не си тъпак, чела съм и други твои коментари.

  Хараре бил развивал тезата... ХА-ХА-ХА

  Тази теза е развивана от Макс Вебер през Липсет до Ингълхарт-Велцел.

  Да, дразни ме, защото е твърде известен за малкия си мозък. Знам и какви са причините за известността му. Надали щеше да е известен, ако демографските му "параметри" бяха други. Ако не беше мъж-евреин-гей, със същите познания като неговите и "идеи" най-много да беше станал поредният университетски преподавател, известен най-много на локално ниво, но той се е включил в световното ебане и е станал много известен! ОК! Само не искайте от мен да признавам, че е нещо, което не е!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#79] от "svoboden izbor":

  Разбира се, че има примери за просперитет сред пертролните автокрации като Катар, Оман, ОАЕ, и други. Просперитетът се дължи на факта, че съответният диктатор си купува лоялност като предоставя определен набор от блага на поданиците си - напр. безплатни или много изгодни жилища, пълна социална осигуреност, и т.н., а поданиците от своя страна признават властта му за легитимна, не се бунтуват, не протестират, не критикуват властта нито в страната, нито извън нея, и ако гласуват, винаги гласуват за диктатора. Учебникарски пример, но пък е именно такъв за просперитет.

 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#81] от "Victoria":

  Аз не казвам че Хараре е откривател на нова философска или икономическа парадигма,в този смисъл едва ли от времето на Платон и Аристотел сме открили фундаментално нещо ново в опитите ни за обяснение на света.

  klimentm
 85. 85 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#84] от "klimentm":

  "едва ли от времето на Платон и Аристотел сме открили фундаментално нещо ново в опитите ни за обяснение на света"

  Има едно невероятно фундаментално, внимаващите в час се ощракват че сме мъпети с непреодолима асимптота на това което можем да разберем за Мада Нейча и сме и дали името ВЕРОЯТНОСТ което всъщност е точно така наречения Божи Дух от религиозните :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Любопитно

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Познер ли е дъртия? Доста космополитен човек, на толкова години, а още му сече акълът, дай Боже всекиму...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  "конушмак"

  Хаха, яка дума, паланджосвам си я най-нагло да си я ползвам :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#86] от "vesolr":

  Ами Познер е роден в Пареиж 1935 г. и израснал в САЩ. А че е умен човек спор няма.
  И, покрай разследвания по време на Макартизма 1952 се връща в Съюза (има си той и стаж като "сътрудник на разузнаването") - виж https://ru.wikipedia.org/wiki/Познер ,_Владимир_Владимирович

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#87] от "Saint of Me":

  Е, ако "ети" не е протива, кой съм аз да те спра :-)

 90. 90 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#83] от "Victoria":

  Това са тоталитарни държави почиващи основно на колосалните си залежи от скъпи полезни изкопаеми - които крепят статуквото , но само докато изкопаемите им са скъпи - после са фалирали!!!

 91. 91 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Как всички религии проповядват " любов към ближния" , а съвременните националисти точно обратното - толкова са вярващи - колкото фашистите и комунистите , първите избили милиони във втората световна война , а вторите милиони непослушни във собствената си държава! Пак ще има милиони убити - след като не се учим от грешките си!!!

 92. 92 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Saint of Me":

  "Има едно невероятно фундаментално, внимаващите в час се ощракват че сме мъпети с непреодолима асимптота на това което можем да разберем за Мада Нейча и сме и дали името ВЕРОЯТНОСТ което всъщност е точно така наречения Божи Дух от религиозните :)"

  Хахаха, Ламбю прави опити да философства. Разбира се, на ниво лексикон в 9-ти клас. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 93. 93 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Весело

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Това може би за Асен е полезно, аз съм доста запознат с биографията на Познер.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Весело

  До коментар [#93] от "vesolr":

  Извинявай тогава. Заблуди ме с въпроса за това кой е възрастният, лековерен наивник съм...

 95. 95 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Точно така е било, пич....Поздравления за точното описание на Средновековието...!!!)))

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm":
  аз съм усамотен във "Форест хилс"
  >>>> Форест Гъмп във Форест Хилс?

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#75] от "daskal1":

  “ Чак пък толкова емоции. ”
  ——
  Това тука не го разбрах. Чии емоции? Моите ли? Изглежда след сблъсъка с Виктория, тя Ви се привижда и в други. Ако нямам какво друго да правя, може да дочета коментарите, да видя какво толкова Ви е травмирала.

  А за Харари, хубавото му е, че, поне в книгите си, поставя за размисъл назряващи “глобални” да ги наречем, проблеми ... храна за мозъка. Популяризатор и то интересен, но толкоз. А тая му статия просто илюстрира по-ярко, че е лаик... да де —историк. Разните му там хуманитарии 😉не правят разлика между процес и резултат — между това да размишляваш върху един проблем и да намериш решението му. С това си плащат цял живот за лесното студентство

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#98] от "Gretel":

  Е, плащат си и с по-ниските заплати, и дълго си изплащат заемите за следването..
  За емоциите беше опит за шега, явно несполучлив. Не бих си позволил с Вас да имам лоши отношения.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK