За бавната смърт, която очаква малкия и средния бизнес

Някои малки магазини работят, защото дори и малкото, което ще получат тези дни, ще им помогне да продължат да съществуват.

© "Фейсбук"

Някои малки магазини работят, защото дори и малкото, което ще получат тези дни, ще им помогне да продължат да съществуват.Деси Алексиева е собственик на FOX book café в София, което съчетава книжарница, кафене, галерия и място за културни събития. Коментарът й е от профила й във "Фейсбук".


Вчера някой попита защо никой в България не говори за това какво се случва с малките и средните бизнеси в България. Истината е, че защото никой не иска да говори за смъртта. За бавната смърт, която очаква малките и средните бизнеси. Звучи драматично, нали? Но не е.


Мога да разкажа какво се случва с мен и моя бизнес и как се опитвам да се справя.
Всички хора, които работят при мен, са в принудителен неплатен отпуск не защото не искам да им плащам, а защото и те, и аз знаем, че няма с какво, защото нашите обороти са близо до абсолютната нула и работа няма.


Всички неща, които сме предприели като възможности за онлайн доставки и доставки в рамките на деня за София като онлайн четения и виртуални срещи, помагат минимално. Защото


малките бизнеси не могат да си позволят да дадат отстъпки - те нямат маржове, които да им го позволят.


А клиентите основателно искат отстъпки като форма на подкрепа за тях в този труден момент. Благодаря на всеки един човек, който си е поръчал от нас или се е включил на онлайн лекция или четене. Хора, вие ни спасявате буквално.


Онзи ден съм отишла до борсата за три книги. Две от тях намерих, за третата отидох в друга работеща книжарница, за да мога да я доставя на клиентката като жест на благодарност, че се е обърнала към нас и ни е подкрепила. Никога няма да забравя жената, която дойде миналата събота и си купи 40 книги от нас. Безкрайно съм ѝ благодарна и ще помня жеста ѝ завинаги. Доставките правя или аз лично, или Ники, за да намалим риска от предаване на зараза. Но ние сме на практика затворени. Дори когато съм във "Фокс" цял ден, хората не влизат, защото ги е страх, и с основание. Благодаря на колегите ми, които идват някои от дните доброволно, за да ме подкрепят и да направят неща за бизнеса.


Обаче малкият бизнес няма резерви. Финансовите резерви бързо се изчерпват, защото


ние не можем да не платим на доставчиците си или хонорари


на хора, които са организирали събития за нас. Когато платим и наема, резервите ни намаляват още по-драстично. Позволявам си да забавям плащания с предварителна уговорка. Давам си сметка, че дори и след отминаване на всички карантини и забрани бизнесът няма да се възстанови още дълго време, защото изисква време да върнем навиците си отпреди кризата, а и всички ние ще се върнем в една променена реалност.


Това е причината някои малки магазини да работят, дори и малкото, което ще получат тези дни, ще им помогне да продължат да съществуват.


Вчера случайно видях оборота на магазин за луксозни стоки, дори във вчерашния ден (който би трябвало да е кризисен) оборотът им беше по-голям от нашия в най-силните ни дни. Защото кризата винаги засяга средната класа, нашите клиенти. Защото нормалните психологически реакции са крайни в периоди на криза - те варират от "веднъж се живее" и присъщия на това хедонизъм до "всички ще умрем" и присъщия парализиращ страх. Малко са хората, които успяват да запазят разум в тази ситуация.


Как се справям аз? Всяка сутрин се събуждам рано


не защото съм ранобудна и работлива, а защото съм в стрес. Искам да работя и да правя неща за бъдещето, защото това ми дава усещане, че нещо се случва и че положението не е толкова зле. Взимам лаптопа си във FOX book café и работя там, защото ако има поръчки, аз няма как да ги изпълня от вкъщи, защото за да изпратя снимки на книги със страници отвътре, което често нашите клиенти питат, аз няма как да го направя от дома, защото за да подбера книги за четенията си, аз няма как да го направя вкъщи. А четенията са толкова важни за децата, които по принцип идват при нас, защото дават усещане за нормалност и свързаност в този труден за всички ни момент. Благодаря на всички родители и деца, които се включват и ни се доверяват, и на приятелите ни, които ни предоставиха платформа за онлайн четенията. Отивам във "Фокс", защото само там мога да направя чийзкейка за поръчката.


Чувствам се като предател на всички призиви да си седя у дома, нали от моя бизнес не зависи животът на хората.
Кризите създават тревожности, аз се опитвам да бягам от тази, като се затрупвам с работа.


Искам да мога да си стоя вкъщи и да съм спокойна, но не мога, защото постоянно трябва да мисля за нещо ново, което да направя, и се грижа за оцеляването ни.


Нямаме обаче средства, за да осъществим бъдещи проекти като издаването на детската ни книга, защото


кътаме всеки лев с надеждата, че кризата в един момент ще мине


и че за да можем да работим, ни трябват средства.


Моето лично и семейно потребление е отдавна свито, пазарувам ден за ден, дори нямам запаси от храна вкъщи, защото реинвестирам в бизнеса си средствата, които получавам, не си плащам заплата. Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът или не. Малкият бизнес трудно си позволява осигурителната тежест. Доскоро не си взимах и пари за четенията, които лично аз водя, за да може да имаме ресурси за бизнеса.


Работя по доброволчески проекти като създаването на сайта с научни статии за COVID-19,


защото се чувствам длъжна да помогна с каквото мога на обществото и не искам хората да си споделят съмнителни съвети за справяне, а научно обоснована информация.


Използвам времето си да пишем писма до министъра на културата за увеличаване субсидията за библиотеките, защото това е начинът хората да имат достъп до книги дългосрочно, а също така да се осигури съществуването на книжарския бизнес.


Работя по създаването на нашата неправителствена организация в обществена полза "Книгите и децата", чийто първи проект е пилотно раздаване на 100 безплатни кутии с книги за новородените в Смолянска област, обучаване на библиотекарите да водят четения за най-малките и организиране на четения в обществените и регионалната библиотека.


Защото не искам децата да растат в мълчание.


В момента гледам вкъщи да има достатъчно храна, защото децата в тази криза са постоянно гладни.


Вчера едно от децата ми е получило двойка по български в електронния дневник. Не знам кому е нужна и на кого помага. Със сигурност не е мотивиращо. Тези неща допълват субективното ми усещане за несправяне. Защото за да се справят с количеството уроци, домашни и контролни в условията на онлайн обучението, в момента се очаква родителите да са постоянно включени и да помагат. А когато три деца вкъщи трябва да учат едновременно на един компютър, е нормално някой да не си предаде навреме домашната работа. Майната ѝ на двойката. Дадох си сметка, че в момента единствената ми цел в образованието на децата е да не повтарят класове. Не мога да гледам стотиците съобщения, които получавам във вайбър само от едната група родители, в която са ме включили. Омръзнало ми е образователната ни система да разчита на родителите и на частни уроци. Замислих се, че макар когато аз бях ученичка, да не се разчиташе на частни уроци и образованието да си беше моя задача, съм изградила личността си в годините след училище много повече, отколкото в училище. Това ме прави спокойна за бъдещето на децата.


Благодаря на децата ми, които са изключително самостоятелни и подкрепящи.


Вчера си откъснах цвят от джанка, най-хубавото нещо за деня.


Обичам антиутопиите в литературата, но не искам да живеем в антиутопия.


Не харесвам света, в който антиутопиите и прогнозите на параноиците започват да се сбъдват.


Ние трябва сега да правим неща за бъдещето, защото само така ще се справим и не трябва да се лишаваме от свободи повече от разумното, защото никой няма да ни ги върне доброволно.


Гледам да не се отчайвам, защото все си казвам, че каквото за всички, това и за мен и че и това ще мине. Въпросът е какви ще са последствията за нас като хора.


Пазете се и бъдете разумни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Абсолютно нищо няма да стане с дребния бизнес ако някоя и друга книжарница или кафене фалират! Абсолютно нищо!Тия дето врякат в защитата му, ако им се отдаде възможност, веднага ще го национализират! Аман от демагози! Здравето е НАЙ-важно! Всичко що е с пари се оправя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Дано да не фалира.
  При нас, ние сме голяма фирма със собственици българи, имам чувството, че началникът ни се бори да не спрем работа. Защото то лесно се унищожава нещо, но после трудно се започва пак. Засега работа има, но не се знае нататък какво ще стане. И в кайна сметка всеки е загрижен първо за здравето си.
  Надявам се държавата да има адекватна социална политика.
  А не да се връща комунизма - "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека"... И всички знаят кой е човека...

 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Тъй, тъй!
  Здрави и прости.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  всичко що е с пари се оправя - може и така да е.
  въпросът е за какъв срок се оправя, ако въобще се оправи, а и с какви загуби по трасето.
  текстът е ужасен, ще има десетки хиляди такива компании, които с малко помощ сега могат и да устискат.
  помощ обаче за дребния бизнес няма и като слушах премиера вчера - може и въобще да няма, а и смисъл от такава помощ има само ако се даде навреме.

 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Капитализма, който възхваляваме и ценностите му за оцеляване на силния.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 881 Неутрално

  "За бавната смърт, която очаква малките и средни бизнеси."

  Хич няма да е бавна. Напротив, до един месец са фалирали поне половината, а вероятно и повече. За останалите - зависи колко резерви имат и колко време ще отнеме на хората да преодолеят страха.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът или не.
  ...
  И това в нормално време?
  По-добре закривай!
  Няма лошо да си имаш някакво занимание, хоби, нещо да чоплиш. Било библиотека, било клуб по танци илифондация за зсщита децата на белите мечки. Но това не може да е бизнес.

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  "Абсолютно нищо няма да стане с дребния бизнес ако някоя и друга книжарница или кафене фалират! "

  Именно! И без петел ще съмне! Да, ще има лични драми, но лични.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#5] от "hasmokar":

  Това го знаем, на вас, левичарите, все капитализмът ви боде очите. Универсална оправдателна причина за собствената ви несъстоятелност.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Весело

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Дечев, вчера любезно ти препоръчах да не пишеш по икономически теми, по които не разбираш нищичко.
  Пак ти препоръчвам да се въздържаш, не че в България не е прието едно нещо да се повтаря няколко пъти, докато се вдене, но все пак.
  И се пази.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Хареса ми тая жена. Единственото свястно, дето съм прочела за кризата... пречупено през своя си поглед. Има и такива хора

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Странна работа. Чета "Дневник" и там пише тази сутрин, че не трябва да се опияняваме от силната държава.
  След малко се оказва, че е хубаво да има една слаба държава, която да оказва силна подкрепа.....
  Почнах да се обърквам.
  Познавайки навиците, ако държавата подпомогне някого, ще има "Уууууууууу….. Харчат нашите пари".

  Еретик
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#6] от "simval":

  "За бавната смърт, която очаква малките и средни бизнеси."

  Хич няма да е бавна. Напротив, до един месец са фалирали поне половината, а вероятно и повече. За останалите - зависи колко резерви имат и колко време ще отнеме на хората да преодолеят страха.
  ...

  Точно! Който има кеш ще е цар! Цените ще паднат драстично. Особено на недвижимите имоти. Може би 100 долара отново ще са цяло богатство, както преди 20 години😃
  По-важното е следното:
  1. Като има много фалити какво става с кредитите? Какво ще е състоянието на банките след само десетина дни?
  2. Ще има ли ограничения за теглене? Ще ни върнат ли ваучери вместо вложените пари, подобно на туристическите фирми?
  И още:
  3. Какво означава фактът, че от десетина дни е спряна продажбата на физипеско злато? Въпросът е риторичен, не ми отговаряйте!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#5] от "hasmokar":

  Не знам защо някои хора си мислят, че в България има капитализъм, демокрация, разделение на властите, пазарна икономика, правова държава и т. н.

 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 895 Весело

  Ще оцелее само тези, които нямат кредити, и нямат излишни камъни на шията си.
  Всъщност не знам, защо но масово се говори за криза, при положение, че е видно и от космоса, че ще е катастрофа.
  И не съм сигурен дали малките или средните или пък големите ще пострадат наѝ-много. Според мен всчки ще страдаме.
  При нас за сега работа има, но за след месец не е ясно. В завода на сина ми почти всеки ден намалят темпа, щото склада с готова продукция се пълни и е на път да се препълни.
  Най-важното е да не се седи и да се работи дори на принципа "За лудо работи, за лудо не стой!"
  За мен най-застрашени са мързеливите хора, свикнали лесно, леко и удобно да живуркат без да си дават зор за нищо. Ама то и затова се случват тея случки - за прочистване.
  Лесното, безхаберното и мързеливото свърши - да живее трудолюбието!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 740 Гневно

  Един вирус, да катурне цялата система! Просто не мога да го повярвам! Богатите европейци признават, че няма как да помогнат на гражданите си, освен да броят труповете! Не могат да тестват, не могат да те лекуват, освен вече, ако не си пътник! За да отчетат мерки, въвеждат масов тормоз и страх! Полицията, която не може да се справи с престъпността сега може да следи, кой къде отива, и да създава проблеми дори на тези, които отиват на работа! Ами, ако този вирус беше биологично оръжие?!

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Неутрално

  Малкият бизнес ще се гътне, а средният ще се пролетаризира.

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  "изградила личността си в годините след училище много повече, отколкото в училище" - много правилно - по-голямо училище от реалния живот няма, а уроците му са най-трайни. Изграденият манталитет удовлетворява, но не помага, особено в криза и само вярата, че ДОБРОТО е повече, по-силно, по-здраво, ще е водеща в бъдеще. Сметките на "паралиите", че ще спИчелят са повече от верни, но задължителната промяна в мисленето на повечето хора, ще ги прави нечисти. Свободата и разумът ще дадат много повече здрави плодове от тарикатските победи на тези, за които даренията с условия ги прави щастливи. Бавно ще е възмогването на всеки бизнес, но ще е по-трайно. Успех.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#17] от "ban":

  "Богатите европейци признават, че няма как да помогнат на гражданите си, освен да броят труповете! Не могат да тестват, не могат да те лекуват, освен вече, ако не си пътник!"

  И нямат дори маски, истински! Само някакви бутафоени, марлени.😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":

  "Лесното, безхаберното и мързеливото свърши"
  ==========
  Стига бе човек, довчера ни убеждаваха, че сме жестоко експлоатирани и всичко е ужасно. Виж как го наричаш сега.
  Не че не разбирам какво казваш, но виж колко бързо става преоценката.

  Еретик
 22. 22 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ауууу, каква драма!
  Предполагам няма бизнес план? Подготовка за непредвидени ситуации? Свежи идеи. Под свежи нямам предвид нещо което да се изкопира от останалите печелившни подобни заведения. Трябва да имаш заделен кеш за поне 6 месеца да плащаш разходи без да очакваш печалба. И това във всеки един момент. Ако ли не, моля! Фалирай и закривай. Ще дойде някой който може да издържи и да спечели от кризата. Тук няма чувства. Само сметки.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#3] от "jmf29537805":

  Един девиз от стената на един фитнес от зората на демокрацията:
  "По-добре як и прост, отколкото само прост"

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#15] от "traveler1":

  Ще връщаме ли каманизАма другарю - ленински съботници, извънредни бригади, бачкане като робот по норма за жълти с'тинки. А така - робите само бой, лобут и бачкане до откат - иначе който не бачка, ще го пращаме храна на прасетата.
  Цял свят иска да прогресира така, че да бачка малко да получава мното - само каманиста иска да е робовладелец феодал и да му бачкат много, да не получават нищо - затова и изостава от цивилизацията - 100 години назад и 50 в ляво.

  П.С. Ако се кандидатираш за Георги Димитров версия 2.0 - ще гласувам за теб и още 200 гласа имаш.

 26. 26 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":

  При всяка катастрофа, всичко се случва бързо. Който съумее да реагира, при това максимално правилно, увеличава шанса си да оцелее. Целия останъл планктон влачещ се като вагони след локомотива и не желаещ да реагира и да направи каквато и да е промяна, отива в дерето.
  Това са си най-обикновени физически и човешки закони.
  Ако някой е блял в училище, или е пропуснал цели дялове в човешкото развитие, докато се е занимавал с глупости(да чете клюките във фейсбук примерно), си е изцяло за негова сметка.
  Време е да си припомним, че спасяването на давещите се е най-вече проблем на давещите се!
  Всеки да се хваща за косата и да почва да дърпа колкото се може и до последния си дъх на горе. Няма друго спасение, колкото и зловещо да звучи.
  Имам чувството, че ние ще се справим по-добре от западните общества. Та ние сме във война със себе си и вечни кризи от как се помня(50г), така че сме по-подготвени.
  Света такъв какъвто го знаем-приключи! Време е за промяна!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#26] от "traveler1":

  В смисъл, бае Тадар да идва пак, така ли?!

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Любопитно

  Вчера вечерта от любопитство, няколко часа гледах Россия24. Имаха няколко предавания посветени на Коронавируса и отражението му върху ЕС. Такава дива радост, такова тържество, че ЕС бил в криза, такава пропаганда с патос —> направо ум да ти зайде. През цялото време обаче ми се струваше, че някъде вече съм чувал или чел всички тези неща. И се сетих къде —> тук във форума е пълно с папагали, които, явно вдъхновени от такива предавания повтарят като папагали.
  От друга страна си дадох сметка, че явно ЕС е як трън в нечии пети 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#28] от "DDR":

  Е хайде хайде!
  Вие тук как масово сте загрижени за благоденствието на редовия руснак? И скачате от радост при всяка трагедия там - къде избухнсл газ, къде паднал самолет.
  😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Нека позлобеят руснаците, докато и тях не ги удари, ако не вируса, то кризата! Само че, руски военни лекари пристигат в италия, не чух нещо за американски или германски. Генералът, по телевизията, на въпросите за НАТО леко се зачерви и смотолеви нещо!?

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#26] от "traveler1":

  Разсъждаваш като кралица Мария-Антоанета - и се знае как свършва това. Стигне ли се дотам да се делят хората на аристократи и пейзани - идват тъмните векове - такава промяна не ща, нищо че ще бъда от аристократите - приказката "Вълшебните галоши" го описва добре.

 32. 32 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев": Твойте спестявания нали са в рублей, какво си се закахърил!?

 33. 33 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Продавай Майбаха маа!

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Така де, най ги интересува цената на нефта завалийте! Да напълнят по-ефтинско резервоара на голфовете и да отпрашат на ссело за буркани!

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#30] от "ban":

  Ем то НАТО е военнополитическа организация. Няма ангажимент да е аварийно-спасителен отряд!
  Пък да не говорим, пе великото НАТО така и не можа да спре обикновени, невъоръжени лодки да преминават морските граници между Турция и Гърция. Въобще Нато е оперетна организация с паркетни генерали!

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Лесно се руши нещо, трудно се изгражда. Ако само 3 месеца се подпомага бизнеса с частични заплати, осигуровки, след това ще може да се продължи много по-добре, отколкото ако поголовно всички фалират. В другите държави хората масово са по-наясно с това и се вземат такива тршения, дори за сметка на торпилиране на публичните финанси. Защото по-добре разходи сега отколкото никакви приходи от икономиката после.

  забавление и приключение
 37. 37 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Експертността не трябва да се търси от управляващите само по време на криза. Експерността е част от институционалността на системата за управление. Тя е в основата на прогнозирането на икономиката, респективно на ефекивна реакция при кризи от най-различно естество, включително и епидемии. Последните десет години България бързо унищожи последните остатъци на институционалност и премина в режим на хипер персонализирано управление. Резултатът е, че превенцията, основана на висока експертност изчезна от управленските процеси и се замести с волята на вожда слънце. Управлението се превръща в популизъм, тичане след събитията, прилагане на метода "проба-грешка", прехвърляне на вината от болната глава на здравата и т.н. Резултатите в този случай са очевидни за тези, които имат очи за това. Тези, които нямат, трябва да знаят, че са основната причина управляващите да са основно комунисти и нереализирани такива. Чакайте добър резултат когато цъфнат налъмите.

 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Весело

  До коментар [#36] от "troi":

  "Ако само 3 месеца се подпомага бизнеса с частични заплати, осигуровки, след това ще може да се продължи много по-добре, отколкото ако поголовно всички фалират"

  Е що? Ако фалират ще ги изкупим на безценица! Земя, апартаменти, цели бизнеси. Аз лично имам заделени пари и съм ЗА такъв вариант. Цинично, но...такъв е живота!🌞

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Миличка, ти не си слушала внимателно съветите на премиера. Той ясно го заяви: "Вчера на срещата с бизнеса им казах: да продават Мерцедесите и Майбасите и ще изкарат кризата и ще си задържат работниците!"

  Та: продавай първо Мерцедеса и си готова за три месеца напред.

  (извинявай дебелашкия ми хумор, но ако нарека властта ни некадърна, а премиера ни - пълен пр*фан, по-леко ли ще ти стане?). За това какво наистина трябва да се направи разговорът е дълъг...

 40. 40 Профил на Solomon Sigonalapa
  Solomon Sigonalapa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Видните олигарси ще ни спасят от кризата и вируса!

  Много съм прост
 41. 41 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Нищо, Баце каза, че той имал резерви, но те били за децата ни.
  Искали пари, а той не си дава неговите (тези, от фискалния резерв). Но вчера теменужка говори, че сръбски поток продължава да се строи, че Белене ще се оскъпи.
  Вижте българите, а не сърбите и руснаците

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Хич и не съм загрижен за редовият руснак. След като около 3 години имах руски партньори и след няколко относително по дълги престоя в Русия разбрах две неща —> никога повече вземане даване в бизнеса с руснаци (освен ако не си на техният акъл и много голямо удоволствие ти прави да си зорлем герой) и другото е, че всеки народ си има нужда от съответните методи на управление —> за Русия безумната (според мене) вертикална структура. Та хич не ми пука ни за редовия руснак ни за ”дядо му Иван”. Пука ми само по човешки за няколкото добри руски привтеля, които са там— живи ли са, здрави ли са, добре ли са.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":

  Има и американски военни работещи в Италия ...

  https://www.yahoo.com/news/us-air-force-flew-1-191647426.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 384 Весело

  “Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът” ...Значи пестиш данъци, а сега имаш наглоста да искаш пари от държавата.... типичния пример за умно красив - иска , плюе, но не дава и винаги, ама винаги другите са му виновни.

 45. 45 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":Аз птк не разбирам защо да е толкова наложително да работят заводи за автомобилни кабели, авто седалки, стъкла, арматурно желязо, цимент, пирони, фаянсови плочки,,фирми за поставяне на дограми, рекламни агенции...и др и др подобни?
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  Може би защото няма къде да продадат каквото произвеждат?

 46. 46 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът"

  Значин бизнесът едвам е кретал и при криза ще загине. Точно както едвам кретащите хора загиват от коронавирус.

  Какво предпочитата - загинали бизнеси или загинали хора?

 47. 47 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#26] от "traveler1":Разсъждаваш като кралица Мария-Антоанета - и се знае как свършва това. Стигне ли се дотам да се делят хората на аристократи и пейзани - идват тъмните векове - такава промяна не ща, нищо че ще бъда от аристократите - приказката "Вълшебните галоши" го описва добре.
  —цитат от коментар 31 на Deaddark


  Мисля, че реалистичния подход и мислене в момента е по-подходящ от песимистичния и оптимистичния.
  Знам, че не е лесно, но май нямаме избор...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 48. 48 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#44] от "Kamss":

  Е къде пък прочете, че иска пари от държавата?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 49. 49 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#36] от "troi":"Ако само 3 месеца се подпомага бизнеса с частични заплати, осигуровки, след това ще може да се продължи много по-добре, отколкото ако поголовно всички фалират"Е що? Ако фалират ще ги изкупим на безценица! Земя, апартаменти, цели бизнеси. Аз лично имам заделени пари и съм ЗА такъв вариант. Цинично, но...такъв е живота!🌞
  —цитат от коментар 38 на Веселин Дечев


  Дано не ти фалира банката, където си държиш заделените пари, че после ще береш и ти ядове. Никой не е застрахован...

 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Дръжавата ни е стабилно капалва. И това се разбира точно сега. Освен забрани за хората друго няма, вкл. и предпазни средства за медицинския персонал. Обаче за Дани Кирилов специално е отворен Държавния резерв да си вземе маска. За дребния бизнес нема да има нищо, но за едрия вече са налети 500 млн. в техната банка...
  Като гледате брадатия мутрьо по пуловер що си мислите, че ще е нещо друго

 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Тъй, тъй! Здрави и прости.
  —цитат от коментар 3 на jmf29537805


  И с каменни сърца!
  Емпатията му е безкрайно чужда!
  Продукт на социализма!

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2363 Любопитно

  До коментар [#36] от "troi":

  "Ако само 3 месеца се подпомага бизнеса с частични заплати, осигуровки, след това ще може да се продължи много по-добре,"

  Не разбрах по какъв механизъм ще става подпомагането? Имате заведение с 100 сервитьорки и бар с платени сексуални услуги, също с 100 "сервитьорки". Всички се осигуряват на МРЗ и доходът им зависи само от бакшишите? И двете заведение са "под карантина" за един месец. Държавата колко трябва да даде на едното и на другото заведение - по 100 МРЗ (което е документирано) или по 300 МРЗ (за да покрие поне половината от бакшишите)? И какво се случва, ако даде само на бара, "наше момче", а първото "мобилизирано" да извършва социални дейности - почистване и обслужване на домове на болни хора (Кирил Домусчиев)?

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":

  То хубаво ще купиш бизнес на безценица, ама трябва и да знаеш какво да правиш с него. А от цял живот заплатаджия и борец срещу ”чорбаджии изедници” , не чакай за една нощ да се събуди кадърен бизнесмен.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#26] от "traveler1":В смисъл, бае Тадар да идва пак, така ли?!
  —цитат от коментар 27 на ban


  за да можем този път наистина да го обесим пред народното събрание ли? аз съм ЗА!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2363 Весело

  До коментар [#49] от "T.M.":
  "Дано не ти фалира банката"

  И без да му фалира банката парите му ще се обезценят … след напечатването на един-два трилиона евро. Засега, САЩ пускат един трилион "нов печат" долари, ЕС - 725 млрд. евро за Ковид19, още 27 млрд. евро "пряко подпомагане", още 120 млрд. евро "зелено бъдеще", както и редовните "финансови облекчения" в размер на 360 млрд. евро годишно.
  Единственият шанс да купи изгодно апартамент е смъртността да се увеличи драстично, та за едно погребение да се продава апартамент. Но тогава няма да има кой да му ремонтира имота, още по-малко някой да го наеме … и ще започне да се саморазрушава. Сиреч, инвестиция нахалост.

 57. 57 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  "Абсолютно нищо няма да стане с дребния бизнес ако някоя и друга книжарница или кафене фалират!"

  'Ма как може нормален човек да пляска пълни щуротии в 6:24 ч. сутринта. Каква "неотложна" работа имаш днес, когато почти всичко за правене е забранено, та си се надигнал поне в 6:00 ч., за да можеш да изчетеш текста и да се изплякаш вече в 6:24?!
  'Ми ти така до довечера ще пукнеш от злоба, бе! Я си вземи едно от успокоителните и си легни да си доспиш. Пък после може да си пуснеш пак вчерашния запис на Повелителя на мисирките, за успокоение на тролската ти душичка.

 58. 58 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Стратегия за борба с пандемиите има от 2006, но ГЕРБ няма идея https://czpz.org/society/12334-2020-03-22-06-15-39

 59. 59 Профил на dec02550548
  dec02550548
  Рейтинг: 241 Разстроено

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ти луд ли си или болен? Това е само един пример. Фалират малки бизнеси, заведения, ресторанти, хотели. Фалират фирми разработващи софтуер за компании за спортни залагания, защото няма събития. Фалират компании с 5 служителя и с 500. И всички те имат нужда не от национализация, а от подкрепа, която не получават от българската държава!!! Мръсникът, назначен за премиер каза сърдито, че няма да дава пари за бизнеса не и за микро, малкия и средния. Този мръсник иска да ни убие.. Коронавирусът ще отмине, ще се открие и ваксина, икономическата криза ще остане обаче 5 -10 години.. Това, което идва е тълпи от безработни...

 60. 60 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тъжна статия. Само за едно не съм съгласен с авторката - смъртта няма да е бавна, а доста, доста бърза.
  А за тези, дето обясняват как не било проблем да фалират 1-2 бизнесчета - вчера имаше изказване на някакъв от Сдружението на заведенията - ако караме така, до края на март може да се наложи да освободят към 150-200 000 човека.
  Трудно се гради, лесно се руши.

 61. 61 Профил на Барба Ганьос бе техния господар
  Барба Ганьос бе техния господар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът” ...Значи пестиш данъци, а сега имаш наглоста да искаш пари от държавата.... типичния пример за умно красив - иска , плюе, но не дава и винаги, ама винаги другите са му виновни.
  —цитат от коментар 44 на Kamss


  Наистина е жалко, че гербавата пропагандна машина, движена от най-големият медиен злобар Недялко, създаде индивиди като изказалият това мнение. Това ще бъде най-големият обществен проблем за дълго време.

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#47] от "traveler1":

  Реалистичният подход е грижа за всички. Защото като изчезнат равните, по-равните ще почна да се делят на по-равни и по-по-равни. Това свършва зле.
  Реалността е да спрем да сме алчни и да изкараме малко на мускули.

 63. 63 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5026 Любопитно

  Има две вероятни възможности - едната е България да се превърне в един по-големичък "БИЛЛА " или да се върнем в 20-те на миналия век...….под мъдрото и …...ръководство на научилите много от...….бабите си , които са ги отгледали.

 64. 64 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Драга Деси,
  Дано успеете да запазите търговията си! Ако след борба прецените, че вече няма шанс не унивайте, и това ще мине, не е края на света, знаете как се прави и след време може да започнете отново. Вместо да държите слежителите си в неплатен отпуск по-добре ги съкратете за да получават пари за безработни с уговорка като мине кризата да ги наемете пак. Има го риска когато отново ви дотрябват те да са ангажирани с друго, но помагайки на другите и на вас ще се помогне. Бъдете здрава!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 65. 65 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Осигурявам се на минималния осигурителен праг, защото изборът е дали да оцелее бизнесът или не....И това в нормално време?По-добре закривай!Няма лошо да си имаш някакво занимание, хоби, нещо да чоплиш. Било библиотека, било клуб по танци илифондация за зсщита децата на белите мечки. Но това не може да е бизнес.
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  То да се осигуряваш изцяло ама да знаеш, че отиват в лична сметка и няма кой да ги открадне. А те минават както цифри през някоя институция, която губи информацията по пътя, и потъват в ямата наречена песнсионно осигуряване, а там е бездънно... Не че не мсе осигуряват на 100%, което е доста пари хвърлени на вятъра...

  www.soundcloud.com/x2805
 66. 66 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Изненадан съм - някои хора все още искрено вярват, че т.н. криза ще приключи до 2-3 месеца и всичко ще се върне както беше!

  Както и да е ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 67. 67 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Има разлика между силна държава, авторитарен режим и управници, които помагат на бизнеса по време на криза.

 68. 68 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Има разлика между силна държава, авторитарен режим и управници, които помагат на бизнеса по време на криза.

 69. 69 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#47] от "traveler1":Реалистичният подход е грижа за всички. Защото като изчезнат равните, по-равните ще почна да се делят на по-равни и по-по-равни. Това свършва зле.Реалността е да спрем да сме алчни и да изкараме малко на мускули.
  —цитат от коментар 62 на Deaddark


  Имаш 1 +, ако можеше повече, повече щях да сложа.
  Но нека и тези, на които живота до сега им минаваше в безхаберно живуркане да се запретнат и да спрат да чакат друг да ги оправя.
  Не виждам голям смисъл да се помага на хора, дето ги мързи сами да свършат нещо полезно дор за себе си. Време е НЕВОЛЯТА да ги научи, че живота е преди всичко изпитание, и чак след това на последно место е забавлението.
  И съжалявам, но не сте разбрали по-предното ми мнение. Аз не съм нито аристократ нито пеизан и деля хората на мързеливи и работливи.
  А аз съм съвсем обикновен човек. :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев":
  "Точно! Който има кеш ще е цар! Цените ще паднат драстично. Особено на недвижимите имоти. Може би 100 долара отново ще са цяло богатство, както преди 20 години😃"

  Може, не дай Боже и до това а се стигне, но има няколко подусловия-
  1. Да излезем от ЕС и НАТО,
  2. Да влеьем в евразия
  И 3-то, може би най-важно, Радев да направи едно сужебно правителство с премиер Виденов, финансов министър Гечев и икономически пелтека.
  Тогава наистина 100$ ще ни се видят като шетица от тотото.

 71. 71 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Еагти бизнеса.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 72. 72 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 875 Гневно

  До коментар [#1] от "lz2":

  До коментар [#22] от "На Баба Фърчилото":

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Някой от вас някога в живота си плащал ли е поне една заплата на някого ? Имате ли изобщо представа какво значи да създадеш някакъв бизнес от нищото, да го развиваш година след година и да виждаш как се срутва по независещи от теб причини ?
  Аман от такива дето 30 години след падането на социализма още им се привиждат "чорбаджии-изедници" !

 73. 73 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#69] от "traveler1":

  +1 Но реалността е такава - мързеливите и нехайните са факт, с който трябва да се съобразяваме.

 74. 74 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 596 Разстроено

  Е що? Ако фалират ще ги изкупим на безценица! Земя, апартаменти, цели бизнеси. Аз лично имам заделени пари и съм ЗА такъв вариант. Цинично, но...такъв е живота!🌞
  —цитат от коментар 38 на Веселин Дечев

  Принципите, на които е изграден животът, не търпят подобен цинизъм. Добре е да го имате предвид, защото ако градите живота си по този начин, рано или късно (по-скоро рано) ще берете горчивите плодове на посятото от вас.

  Приемете го като съвет, не като заплаха. Няма как да сеете цинизъм и да пожънете благословение.

  http://rodenivbg.com
 75. 75 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ами може да се избирате от смърт на бизнес или смърт на население....

 76. 76 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Подобни бизнеси се явяват сметанката на черешката на тортата.
  Приятни места, но поначало съвършено ненужни, по отношение на стратегическите процеси в обществото.
  Те се откриват в добри времена, просперират в дни на особено благополучие и бързо фалират когато трендът се обърне.
  Факт, познат вече от няколко века.
  Което всъщност е прекрасно- зер, ако някой е насочил дуло към теб, не можеш да си позволиш да се притесняваш, дали пистолетът ти е излъскан до блясък.

 77. 77 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 520 Неутрално

  изобщо не взимате предвид микропредприятиятя, където има 1-5 служители, тях вече сме ги погребали

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 78. 78 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ами може да се избирате от смърт на бизнес или смърт на население....
  —цитат от коментар 75 на LiberalToTheBones


  стига с този дебилен бълвоч

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 79. 79 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  явно за герберастките тролове сега е урожай, парите текат и те се множат

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 80. 80 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 520 Неутрално

  бойко борисов ще успее ли да си утрои джобните от подкупи и кражби от милард на 3 за година?

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 81. 81 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#49] от "T.M.":

  НЕма а се плашиш, като ни фалира банката преди 5 години, всички взехте да но подавате щедро като "алчни вложители". Сега палачинката се обръща, не чакай състрадание.

 82. 82 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#53] от "DDR":

  Що бе, я виж как добре си се справят некадърните вече 30 години. Само активите да му развържеш, пак си на кяр.

 83. 83 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Пак по темата, но от един друг форум (не претендирам за авторство):

  Плащането на данъци и осигуровки трябва да е индивидуално и видно за всички. И сега в кризата помощта трябва да е пропорционална на това, което си плащал! А знаем, че масово се крият данъци и осигуровки - всеки гледа да скатае и лъже държавата, но първи реве за помощ от нея!
  А най-добре е една сутрин да се събудим без омразната държава - всеки свободен като птичка да прави каквото си иска! Никой мъдър и честен човек не иска да управлява - това е робия и проклятие! Хората искат да им слугуваш, докато те постоянно мрънкат, мразят те, плюят те и всячески ти пречат. Затова във властта винаги се наместват мошеници - там е идеално за тях! Мразите бизнесмените - ето сега имате възможност да се отвъртете от тях! Нека всички фалират! Ще сте свободни от чорбаджии-изедници! Дано всичките ви желания все така се сбъднат! Закривайте държавата, правете комуни, самоуправлявайте се - без началници, носете пълна отговорност за всичко! Ама 99,99 % от хората нито искат, нито могат да го направят! Къде по-лесно е да чакаш друг да мисли за тебе!

 84. 84 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  Седни си, слаб.
  1. Никой не може да напечата толкова, колкото ще се обезценят ценните книжа. Все пак, целта на упражнението е заличаване на дълг.
  2. Вследствие на 1, ще го отнесат пенсионерите и мн от т.нар. "средна класа*.
  3. Вследствие на 2, ще има сериозна дефлация на реални активи.

  Как мислиш, защо злато, петрол, криптовалути, всичко...падяъ?

 85. 85 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 869 Неутрално

  ... Може би 100 долара отново ще са цяло богатство, както преди 20 години😃
  —цитат от коментар 13 на Веселин Дечев


  Таваришч, тук не става въпрос за матушката ти.

 86. 86 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Тъжно е, но явно много такива бизнеси ще фалират.
  Кой да им помогне - държавата? Тя няма нейни спестени пари да извади. Може единствено:
  1. Да напечата нови
  2. Да вземе от някой друг, та да раздаде на закъсалите
  При 1 ще стане като при Жан Виденов. При 2 става "дайте да дадем" - има ли доброволци да дадат първи? Който има здрав бизнес или спестени пари трябва да даде от тях, за да се спасят закъсалите. И държавата, разбира се, ще окраде половината. И накрая може да фалират и тези, на които се помага, и тези, от които са взели, за да помагат.

 87. 87 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#74] от "Royal Ranger":

  Бизнесът винаги в бил изграден на подобен цинизъм. Освен в Япония. Опс, чакай, покрай Фукушима разбрахме, че японците яко са ни лъгали.

  На колко сте години. за да вярвате в Дядо Коледа? Все пак, това е икономически форум (макар да не му личи), не лекция по будизъм.

 88. 88 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Ами нали това е капитализма? Минимални складови наличност, минимални налични пари в брой, стоките и услугите трябва максимално бързо да циркулират. И когато нещо спре колелото и цялата система рухва. Разбирам книжарницата, но там стоките са изключително дълготрайни и няма какво да им стане. Принципът "който не работи, не бива да яде" важи за всички. Ако се отървем само с един или два месеца неплатен отпуск ще бъде добре. Някой трябва силно да обясни на наемодателите, че може да намалят или спрат взимането на наеми за неработещите бизнеси, защото някои банки вече отлагат връщането на кредити (на същите тези наемодатели). Рискът трябва да бъде споделен.

 89. 89 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Дете на собственик на книжарница да получи двойка по български !? Аз съм тъпогрозен селянин , не съм израснал на жълтите павета , ама нямам двойка през цялото си учение и следване !

 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Тъжно е, но явно много такива бизнеси ще фалират. Кой да им помогне - държавата? Тя няма нейни спестени пари да извади. Може единствено...
  —цитат от коментар 86 на Камен


  На първо време може да спре парите хвърляни на вятъра за всякакви патоци, ядрени самовари, стадиони и спортни зали.

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Крайно време е малкият дребен бизнес да се захване с по-едри неща. Ако дълго време креташ, няма как в един момент да не се строполиш.

 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Фалита на малка фирма не е край на живота, ще си направат друга малка фирма, когато се въурнем към нормалност. По-важното е да се върнем... Щото тоталитаристите само това чакат, да ни оградят с телени огради и въведат вечерен час и полицейщина...
  Не сме имунизрани срещу това.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Бизнеси" като този на автора са характерни за сити общества или не дотам сити, но в добри години. Във времена на кризи и овълчване скалата на ценностите се пренарежда бързо и те остават зад борда.
  Моят основен бизнес също замря, защото е свързан с обучение на групи на терен, но пък хобито, с което си запълвах свободното време изведнъж се оказа търсено и едва смогвам на поръчките.Тъй че е въпрос на пренастройване.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  До коментар [#22] от "На Баба Фърчилото":

  И къде има такива фирмички по света, дето могат 6 месеца да плащат заплати, осигуровки и вноски по кредити, без да работят?

 95. 95 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#5] от "hasmokar":

  Не ни е виновен капитализма, защото той още не идвал б България! За да имаш капитализъм трябва да има свободен пазар и правила еднакви за всички играчи. След като мутрите свалиха Костов в България се настани олигархо-царизъм. Тук няма правила и държава, която със своите институции да брани правилата. Тук държавата преследва конкурентите, които пречат на нашите мутри. Тук държавата служи само на големите крадци да станат по-големи! Тук имаме тъпи мутри и бивши ченгета, които си имат държава. Когато на тържището спреш да виждаш складове под наем, и търговци продаващи по сергиите, а брокери, които получават поръчки от търсещи или продаващи стоки крайни клиенти и легални търговци, които изпълняват поръчките през публични тръжни сесии на "пода" на тържището. Там за своите клиенти спазвайки ясни правила играят много други брокери. Там се концентрира реално търсене и предлагане и чрез многото играчи се формира реална пазарна цена. Освен това в пазарната инфраструктура влизат още Стокови борси където брокери търгуват с типизирани контракти включващи количества с цени за бъдещи доставки или очакванията на спекуланти поемащи риска при загуба на техните очаквания. Тук влизат и обществени складове за зърно...
  В България предприемачеството е забранено, а както е тръгнало - малките и средни фирми също!
  В България винаги е ивало царуване на тъпи гладни божества, винаги е имало връзкарство и неспазване на правила. Никога не са съществували институции, които да гарантират справедлив избор на играчите. Дори на нивото на държавата целта е да се заграби независима власт, през която да се налагат интереси. Аз искам да живея в истински КАПИТАЛИЗЪМ, където по-добрите и находчивите получават правото да управляват по-големи части от ресурсите на обществото, но и където се озъптяват монополните и картелните им мераци. Но и държава, в която се помага на падналия да се изправи и да продължи с натрупания опит.

  не съм избягал
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  Има огромна теоретична и практическа база за икономическите депресии и ролята на държавата в тях по птеодоляването им. Кейнс май съвсем е забравен във форума, а и плана на Рузвелт за борбата с депресията в САЩ, но поне погледнете писаното и опита на Бернанке в САЩ.
  В периоди на икономическа криза държавата има много активна роля по организацията на финансовите лостове и създаването на пазар и клиенти за него.
  ПП
  Да се надяваме, че кризата около коронавируса е повърхностна и ще отмине бързо е добро за психиката на хората. Да се подготвя план на държавата за преодоляване на кризата без крясъци, а със стратегия за последователна активност и отговорност е задължение на управляващите, ако не искат всичко да рухне на главата им.

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Абсолютно нищо няма да стане с дребния бизнес ако някоя и друга книжарница или кафене фалират! Абсолютно нищо!Тия дето врякат в защитата му, ако им се отдаде възможност, веднага ще го национализират! Аман от демагози! Здравето е НАЙ-важно! Всичко що е с пари се оправя!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Голяма грешка!
  1. По не толкова видими връзки малкият бизнес се свързва с по-големия, с което влияе върху качеството и количеството извършена работа и от него.
  2. Малкият бизнес обслужва доста важни и необходими нужди на населението. така че едно такова пренебрежение е във вреда за хората. Нещо което би трябвало да бъде основна задача на държавата.
  3. Правителството проявява прекалено голяма предпазливост в един много решителен момент не само в областта на бизнеса, а и в областта на здравното обслужване. Не случайно в страната липсата на предпазно оборудване е толкова голяма....Даже се чу, че голямо количество такова е било продавано в чужбина, а това при сегашните условия си е чисто престъпление!
  Във Франция медици са завели дело срещу френския премиер точно за подобни действия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#97] от "Храбър":

  Изразеното от Борисов мненние бе - "Абе не се знае колко още проблеми с този вирус ни очакват и затова трябва да сме по-внимателни в харченето!". Формално погледнато има доста логика в казаното от него, но с една съвсем не малка забележка. - Проблемът с Корона вирусът е такъв, че колкото по-бързо и по-решително се действа - толкова по-добри и успешни ще са крайните резултати!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#94] от "Роси":

  По света този тип бизнесмени имат по няколко фалирали бизнеса...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 100. 100 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Абе авторката изглежда млада и сигурно не си спомня годините между 1987 и 2000. Режим на тока, дефицит, купонна система, хипер инфлация, масова безработица.

  Ама които го помним не ни плаши чак толкоз, ще го преживеем и втори път, въпреки че първия хич не беше приятен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK